Świąteczna pieczeń wieprzowa z dodatkiem coca-coli
W pierwszy dzień świat warto podać uroczysty obiad. Pieczeń wieprzowa w pysznej glazurze z dodatkiem miodu, musztardy i dobrze znanego napoju gazowanego sprawdzi się doskonale. Danie jest czasochłonne, lecz efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Wielu z nas nie obraża sobie świątecznego obiadu bez kawałka pieczystego. To miła odmiana od kotletów schabowych czy wieprzowo-wołowych mielonych. W przepisie korzystamy z cudownych korzennych przypraw, które wraz z miodem i coca-colą zbudują wyjątkowy smak. Jeśli jadacie mięso, spróbujcie koniecznie.
Przepis na pieczeń w glazurze z dodatkiem coca-coli
Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej
2 duże marchewki, pokroić w słupki
2 duże cebule pokroić w ćwiartki
250 ml mięsnego bulionu
100 ml coca-coli
Składniki solanki:
1 l wody
25 g cukru
2 łyżki melasy
1,5 łyżki soli peklowej
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Składniki glazury:
250 ml coca-coli
2 łyżki musztardy
3 łyżki miodu
Przygotowanie do pieczenia:
Wszystkie składniki solanki oprócz soli peklowej umieszczamy w garnku, który będzie w stanie zmieścić pieczeń. Doprowadzamy je do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, studzimy i dodajemy sól peklową.
Mieszamy, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Gdy solanka wystygnie, do garnka wkładamy mięso. Płyn powinien całkowicie przykryć mięso. Jeśli jest za mało — dorabiamy go zgodnie z podanymi proporcjami i dolewamy po ostudzeniu.
Garnek przykrywamy i umieszczamy w chłodnym miejscu lub w lodówce. Czas solenia mięsa zależy od wielkości naszej szynki - 1 dzień namaczania na każdy kilogram. Po namoczeniu w solance wyjmujemy mięso z roztworu i osuszamy je papierowym ręcznikiem.
Pieczenie mięsa:
Związujemy mięso kulinarną nitką. Zostawiamy je w temperaturze pokojowej na co najmniej 1 godzinę. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Cebule obieramy z zewnętrznej łupiny i kroimy na ćwiartki, marchewkę obieramy i kroimy w słupki.
Warzywami wykładamy dno żaroodpornego naczynia. Na wierzchu kładziemy mięso. Pieczemy przez 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i trzymamy w piecu przez kolejne pół godziny.
Nakładanie glazury i przygotowanie sosu:
W małym garnku umieszczamy wszystkie składniki glazury, doprowadzamy je do wrzenia i gotujemy, aż uzyskamy konsystencję syropu. Po godzinie pieczenia smarujemy mięso glazurą i pieczemy przez 10 minut.
Następnie znów smarujemy mięso i po kolejnych 10 minut i sprawdzamy gotowość mięsa. Aby to zrobić, wykonujemy głębokie nakłucie w najgrubszym miejscu mięsa. Jeśli wypłynie przeźroczysty sok, mięso jest upieczone.
Jeśli wycieka sok z krwią, wówczas sprawdzenia dokonujemy po kolejnych 10 minutach. Pieczeń przekładamy z naczynia na talerz i odstawiamy by "odpoczęła". Do naczynia, w którym piekło się mięso wlewamy bulion, coca-colę i resztę glazury.
Stawiamy je na palniku i odparowujemy około 2/3 objętości i zagęszczamy mąką, jeśli zajdzie taka potrzeba. Sos odcedzamy przez drobne sito, warzywa usuwamy. Pieczeń polewamy sosem. Podajemy z kluskami i buraczkami zasmażanymi.
Źródło zdjęcia: canva/Daria-Yakovleva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: picantecooking