Prosty obiad dla całej rodziny, czyli placek ze szczawiem. Smaku nadają mu różnorodne zioła
Placek na obiad? Proszę bardzo. Połączenie delikatnej masy z zielonymi warzywami i świeżymi ziołami będzie niesamowicie. Dodamy do niej pyszny sezonowy rarytas — szczaw. Rodzina będzie zachwycona. Koniecznie spróbujcie.
Placek warzywny jest idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Lekka i pełna zdrowych, zielonych warzyw i ziół alternatywa dla zapiekanek — np. makaronowej z serem i pieczarkami czy ziemniaczanej z cebulą i kiełbasą — spodoba się każdemu. Skusicie się?
Przepis na wyborny placek ze szczawiem
Składniki na masę:
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki wody gazowanej
2 jaja
1/3 szklanki oleju rzepakowego + do smażenia
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Zielone dodatki i przyprawy:
1 solidna garść świeżego szczawiu
1 kubek liści szpinaku
1 kubek liści młodych pokrzyw
spora garść liści mięty
szczypta gałki muszkatołowej
zmielona kolendra (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Szpinak, pokrzywy, szczaw i miętę starannie oczyszczamy. Rozdrabniamy je, a następnie dusimy pod przykryciem na dobrze rozgrzanym olej z odrobiną wody.
Całość blendujemy i studzimy. Do zieleniny wbijamy jaja. Następnie mieszając masę łyżką, łączymy ją z olejem, proszkiem do pieczenia, mąką i wodą gazowaną. Doprawiamy do smaku.
Masę przenosimy do formy — najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy około 30 minut. Podajemy na ciepło z wybranymi dodatkami np. z gęstą śmietaną.
Wskazówka: danie można też przygotować w mikrofalówce. Należy umieścić je w naczyniu żaroodpornym najpierw na 4 minuty przy mocy 500 W, a potem na 10 minut przy 600 W.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego w opakowaniu mięsa są dziwne wkładki? Wyjaśniamy do czego służą
Jak zrobić chleb bez drożdży i zakwasu? Wszystkie składniki masz w spiżarni
Najlepszy przepis Roberta Makłowicza na gulasz węgierski. Jak zrobić bogracz?
Źródło: grazynagotuje