Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty obiad dla całej rodziny, czyli placek ze szczawiem. Smaku nadają mu różnorodne zioła

Prosty obiad dla całej rodziny, czyli placek ze szczawiem. Smaku nadają mu różnorodne zioła

Prosty obiad dla całej rodziny, czyli placek ze szczawiem
canva/minadezhda

Placek na obiad? Proszę bardzo. Połączenie delikatnej masy z zielonymi warzywami i świeżymi ziołami będzie niesamowicie. Dodamy do niej pyszny sezonowy rarytas — szczaw. Rodzina będzie zachwycona. Koniecznie spróbujcie.

Placek warzywny jest idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Lekka i pełna zdrowych, zielonych warzyw i ziół alternatywa dla zapiekanek — np. makaronowej z serem i pieczarkami czy ziemniaczanej z cebulą i kiełbasą — spodoba się każdemu. Skusicie się?

Przepis na wyborny placek ze szczawiem

Składniki na masę:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki wody gazowanej

  • 2 jaja

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego + do smażenia

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Zielone dodatki i przyprawy:

  • 1 solidna garść świeżego szczawiu

  • 1 kubek liści szpinaku

  • 1 kubek liści młodych pokrzyw

  • spora garść liści mięty

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • zmielona kolendra (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Szpinak, pokrzywy, szczaw i miętę starannie oczyszczamy. Rozdrabniamy je, a następnie dusimy pod przykryciem na dobrze rozgrzanym olej z odrobiną wody.

Całość blendujemy i studzimy. Do zieleniny wbijamy jaja. Następnie mieszając masę łyżką, łączymy ją z olejem, proszkiem do pieczenia, mąką i wodą gazowaną. Doprawiamy do smaku.

Masę przenosimy do formy — najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy około 30 minut. Podajemy na ciepło z wybranymi dodatkami np. z gęstą śmietaną.

Wskazówka: danie można też przygotować w mikrofalówce. Należy umieścić je w naczyniu żaroodpornym najpierw na 4 minuty przy mocy 500 W, a potem na 10 minut przy 600 W.

Szczaw będzie doskonałym dodatkiem do wytrawnego placka
Szczaw będzie doskonałym dodatkiem do wytrawnego placka

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: grazynagotuje