Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta surówka z marchewki jest lepsza niż z restauracji. Wszystko przez ten chrupiący dodatek
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 19.11.2023 16:55

Ta surówka z marchewki jest lepsza niż z restauracji. Wszystko przez ten chrupiący dodatek

surówka z marchewki
Canva/artwell

Surówka z marchewki może być smacznym dodatkiem do jesiennego obiadu. Dzięki temu przepisowi będzie smakować jak z restauracji. Wszystko za sprawą jednego pysznego składnika. Zróbcie surówkę z marchewki, bo jest pyszna i zdrowa. 

Surówka z marchewki do jesiennego obiadu

Czy jadacie surówki? Warto włączyć je do swojej diety, bo są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Możemy przyrządzić surówkę z marchewki. To warzywo jest niezłą bombą witaminową. Wzmocni nas i uchroni przed anemią. Do tego jedzenie marchewki wspomaga pracę układu trawiennego. 

Polecam doskonały przepis na surówkę z marchewki. Jej smak można porównać do specjału z restauracji. Wszystko dlatego, że do surówki dodajemy sezam. Jego smak w połączeniu z marchewką daje pyszny efekt. Zróbcie tę surówkę do jesiennego obiadu. 

surówka
Canva/karinsasaki
Sypię do kawy i nie martwię się o odporność i trawienie. Żałuję, że tak późno poznałam ten patent

Jak zrobić surówkę z marchewki z sezamem?

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie surówki z marchewki zaczynamy od obrania, umycia i starcia marchewki na tarce o dużych oczkach. Następnie sezam prażymy na suchej patelni do momentu, aż będzie przyjemnie pachniał. Teraz startą marchewkę możemy wymieszać z sezamem. 

Do tych składników dodajemy jogurt naturalny, majonez i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Nasza surówka z marchewki jest już gotowa do podania. 

Surówkę z marchewki wzbogaci smak sezamu

Surówkę z marchewki przygotujemy bardzo szybko. Dodatek sezamu sprawi, że zyska ona wyjątkowy smak i aromat. Taka surówka pasuje do mięs smażonych, duszonych i pieczonych. Jest też tania i do tego obłędnie smaczna.

Dostarczy nam wielu witamin i wrażeń smakowych. Gdy podamy ją z ziemniakami, koperkiem i mięsem, takie połączenie będzie na pewno wszystkim smakowało. Tę surówką polubią też najmłodsi smakosze. Warto ją przyrządzić na jesienny obiad. Pisaliśmy o tym, jak zrobić surówkę, jak z chińskiej restauracji. Podawaliśmy przepis na surówkę, która pasuje do każdego obiadu. 

surówka z marchewki
Canva/HandMadePictures

Źródło: dorotasmakuje.com