Smakosze.pl

Canva/artwell

Ta surówka z marchewki jest lepsza niż z restauracji. Wszystko przez ten chrupiący dodatek

19 Listopada 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Surówka z marchewki może być smacznym dodatkiem do jesiennego obiadu. Dzięki temu przepisowi będzie smakować jak z restauracji. Wszystko za sprawą jednego pysznego składnika. Zróbcie surówkę z marchewki, bo jest pyszna i zdrowa. 

Surówka z marchewki do jesiennego obiadu

Czy jadacie surówki? Warto włączyć je do swojej diety, bo są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Możemy przyrządzić surówkę z marchewki. To warzywo jest niezłą bombą witaminową. Wzmocni nas i uchroni przed anemią. Do tego jedzenie marchewki wspomaga pracę układu trawiennego. 

Polecam doskonały przepis na surówkę z marchewki. Jej smak można porównać do specjału z restauracji. Wszystko dlatego, że do surówki dodajemy sezam. Jego smak w połączeniu z marchewką daje pyszny efekt. Zróbcie tę surówkę do jesiennego obiadu. 

surówka
Canva/karinsasaki
Kawa z kurkumą

Sypię do kawy i nie martwię się o odporność i trawienie. Żałuję, że tak późno poznałam ten patent

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić surówkę z marchewki z sezamem?

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie surówki z marchewki zaczynamy od obrania, umycia i starcia marchewki na tarce o dużych oczkach. Następnie sezam prażymy na suchej patelni do momentu, aż będzie przyjemnie pachniał. Teraz startą marchewkę możemy wymieszać z sezamem. 

Do tych składników dodajemy jogurt naturalny, majonez i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Nasza surówka z marchewki jest już gotowa do podania. 

Surówkę z marchewki wzbogaci smak sezamu

Surówkę z marchewki przygotujemy bardzo szybko. Dodatek sezamu sprawi, że zyska ona wyjątkowy smak i aromat. Taka surówka pasuje do mięs smażonych, duszonych i pieczonych. Jest też tania i do tego obłędnie smaczna.

Dostarczy nam wielu witamin i wrażeń smakowych. Gdy podamy ją z ziemniakami, koperkiem i mięsem, takie połączenie będzie na pewno wszystkim smakowało. Tę surówką polubią też najmłodsi smakosze. Warto ją przyrządzić na jesienny obiad. Pisaliśmy o tym, jak zrobić surówkę, jak z chińskiej restauracji. Podawaliśmy przepis na surówkę, która pasuje do każdego obiadu. 

surówka z marchewki
Canva/HandMadePictures

Źródło: dorotasmakuje.com

Śledź bez soli

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Od lat korzystam ze sposobu mojej babci

CZYTAJ DALEJ
Sałatka warstwowa

Ten przepis na sałatkę mam od cioci. W tym roku podam ją na Andrzejki

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >