Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Banan

Banan

banan
10.05.2022 21:56 Najlepsze domowe lody bananowe o smaku orzechów. Czysta rozkosz

Zapraszamy was na lody. Jednak nie na śmietankowe, jogurtowe, czy sorbetowe. Dziś proponujemy wam najlepsze domowe lody bananowe o smaku orzechów. Ich jedzenie to czysta rozkosz, która wychodzi nam na zdrowie. W lodach tych nie ma bowiem produktów pochodzenia zwierzęcego ani cukru. Poznajcie ten prosty przepis.Lody bananowe robi się z dobrze dojrzałych bananów. Mają one odpowiednią, kremową konsystencję i są na tyle słodkie, że nie trzeba do nich dodawać cukru. Można za to wzbogacić je przyprawami lub orzechami.Lody zrobione z bananów są lekkie i puszyste, choć nie zawierają jaj, śmietany, ani mleka. Mają za to wysoką wartość odżywczą, ponieważ banany stanowią doskonałe źródło potasu i błonnika. Poza tym dostarczają też sporo energii. Warto więc po nie sięgnąć nie tylko dla ochłody, ale też po to, by dostarczyć organizmowi zastrzyku energii.

Jak najlepiej obierać banany?
10.05.2022 11:38 Jak najlepiej obierać banany? Odpowiedź jest zaskakująca

Skórkę banana usuwacie, zaczynając od strony ogonka? To spory błąd, który przy bardziej dojrzałych owocach może zakończyć się ich zmiażdżeniem. Zdecydowanie łatwiej będzie, gdy proces rozpoczniemy od przeciwnego końca banana. Podpowiadamy jak to zrobić i wyjaśniamy, dlaczego właśnie taka metoda jest poprawna. Banan jest pysznym słodkim owocem, który doskonale sprawdza się nie tylko jako słodka przekąska, ale też dodatek do owsianki czy baza do upieczenia wyśmienitego chlebka. Przygotowanie go do dalszych kulinarnych czynności zwykle nie nastręcza problemów, lecz zdarza się, że końcówka banana ulega uszkodzeniu. Wszystko dlatego, że obieranie dość często zaczynamy ze złej strony.

proste ciasto
08.05.2022 13:14 Bananowe ciasto bez pieczenia z 4 składników. Prosty i pyszny deser

Macie ochotę na coś słodkiego? Przygotujcie bananowe ciasto bez pieczenia z zaledwie czterech składników. Prosty i pyszny deser zrobicie z bananów, herbatników, mleka i proszku budyniowego. Nawet nie musicie włączać piekarnika, bo ciasto wymaga jedynie schłodzenia. Szybkie i lekkie desery to jest to. Na ich przygotowanie nie trzeba tracić dużo czasu, nie są zbyt słodkie i co najważniejsze doskonale smakują. Takie też jest proponowane przez nas ciasto. Zrobicie je w mig i będzie idealne do popołudniowej kawy. Jeśli chcecie zobaczyć, jak wygląda to szybkie ciasto, spójrzcie na zdjęcie zamieszczone w naszym materiale. Pochodzi ono z filmiku na kanale Smaczny.tv na YouTube. Serdecznie polecamy ten deser.

Obłędnie puszyste placki bananowe
26.04.2022 07:59 Obłędnie puszyste placki bananowe. Sekret tkwi w 1 dodatku

Placki bananowe są słodką i szybką w przygotowaniu potrawą, która idealnie sprawdzi się o poranku. Swoją puszystość i lekką konsystencję zawdzięczają dodatkowi proszku do pieczenia. Wystarczy jedna łyżeczka, by proste ciasto zamienić w wyjątkowy i niezapomniany specjał. Spróbujecie? Placki z banana są kolejną propozycją na wykorzystanie tych smakowitych owoców. Delikatny i puszysty specjał jest idealnym sposobem na szybkie i smaczne śniadanie na słodko. Będzie miłą odmianą od słodkiego chlebka czy wyrazistych bananów karmelizowanych. Koniecznie go spróbujcie.

banany
24.04.2022 19:47 Czy można zjeść skórkę od banana? Wiele osób jest w ogromnym błędzie

Lubicie banany? A zastanawialiście się nad tym, czy można zjeść skórkę od banana? Wiele osób jest w ogromnym błędzie i za każdym razem wyrzuca skórkę z tego owocu. Jednak jak się okazuje, można ją jeść. Sprawdźcie tylko, na co zwrócić uwagę i do czego można ją dodać. Banany są bardzo popularnymi i lubianymi owocami. Chętnie jemy je na przekąskę, dodajemy też do koktajli, sałatek, deserów i ciast. Zwykle jednak wykorzystujemy sam biały miąższ. Skórka, która stanowi 35 proc. całego owocu, zwykle ląduje w koszu na śmieci. Czy rzeczywiście nie jest jadalna?

Lekki chlebek bananowy w wersji fit. Jedz bez żadnych wyrzutów sumienia
20.04.2022 21:03 Lekki chlebek bananowy w wersji fit. Jedz bez żadnych wyrzutów sumienia

Lekki chlebek bananowy z dodatkiem miodu, mąki pełnoziarnistej i lubionych bakalii to pomysł na pyszny i małokaloryczny posiłek, a także coś słodkiego do kawy lub herbaty. Chlebek doskonale smakuje sam lub posmarowany masłem orzechowym. Poznaj przepis na lekki chlebek bananowy w wersji fit i jedz bez żadnych wyrzutów sumienia.Jeśli szukasz pomysłu na słodkie śniadania, podwieczorki lub coś słodkiego do kawy, ale nie chcesz lub nie możesz jeść zwykłych ciast, to chlebek bananowy jest doskonałą alternatywą. Lekki, puszysty, wypiekany z mąki pełnoziarnistej i ulubionymi dodatkami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a Ty możesz go jeść bez żadnych ograniczeń.Jedna porcja chlebka to około 150- 160 kcal. Możesz zmniejszyć jego kaloryczność, dodając ksylitol zamiast miodu. Domowy chleb bananowy pozbawiony jest sztucznych konserwantów i wzmacniaczy smaku, jest zdrowy i lekki.Przepis na chlebek bananowy możesz dowolnie modyfikować, możesz dodać kakao, cynamon, imbir, garść ulubionych orzechów lub suszonych owoców. Każda wersja będzie tak smaczna, że ciężko będzie Ci przestać jeść po jednym kawałku.

Inna niż wszystkie bananowa babka wielkanocna
26.03.2022 14:50 Inna niż wszystkie bananowa babka wielkanocna. Smak jak marzenie

Banany skuszą niejednego amatora słodkości. Lekka babka przygotowana z dodatkiem rozgniecionych owoców i chrupiących orzechów będzie idealnym zwieńczeniem świątecznego śniadania lub obiadu. Przyrządzicie ją sprawnie, a smak pozytywnie was zaskoczy. Spróbujecie? Banany są bogatymi w cenne składniki odżywcze owocami, po które zdecydowanie warto sięgać. Wyjątkowo dojrzałe okazy będą doskonałym dodatkiem zarówno do pysznej owsianki jak i do wielkanocnej babki. Koniecznie sprawdźcie nową recepturę, dzięki której wyjątkowo pyszny świąteczny wypiek przyrządzicie niemalże ekspresowo.

Krem bananowy do ciasta
25.03.2022 23:53 Krem bananowy do ciasta

Krem bananowy jest bardzo smacznym i uniwersalnym kremem do ciast i deserów. Jest prosty w przygotowaniu i doskonale nadaje się do przekładania tortów, zawijanych rolad, babeczek i muffinek. Poznaj przepis na doskonały krem bananowy do ciasta.Krem bananowy ma wyraźny, bananowy smak i wyczuwalną, śmietanową nutę. Połączenie owoców z mascarpone i śmietanką komponuje się doskonale z każdym rodzajem ciasta. Kremem bananowym przełożysz ciasto czekoladowe, zawijaną roladę i tort. Krem sprawdzi się również do dekoracji babeczek biszkoptowych lub czekoladowych. Banany do kremu muszą być dojrzałe, aby można było zrobić z nich miękką masę. Do przygotowania kremu użyj mocno schłodzonej śmietanki oraz mascarpone. Ciepła śmietana się nie ubije, a może nawet skwaśnieć i przyczynić się do zważenia kremu. Do śmietanki dodaj opakowanie fixu, aby szybciej ubiła się na sztywno.Jeśli szukasz pomysłu na ciasto z bananami bez pieczenia-tu znajdziesz przepis na puszysty sernik na herbatnikach z bananami i galaretką. Idealny na szybki deser dla wszystkich miłośników słodkości.

chlebek bananowy
25.03.2022 22:52 Pyszny chlebek bananowy - prosty przepis na zachwycający smak

Oryginalny przepis na chleb bananowy pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie 23 lutego obchodzi się nawet Narodowy Dzień Chleba Bananowego. Formą przypomina zwyczajny chleb, ale jest jego słodką, deserową wersją. Do wypiekania go wykorzystuje się przede wszystkim banany, mąkę i jajka oraz różne dodatki – owoce, orzechy albo czekoladę.

Racuchy
09.03.2022 01:00 Bananowe racuchy z 2 składników. Prosty patent na przepyszne śniadanie

Do zrobienia racuchów wcale nie potrzebujesz mleka, mąki, drożdży czy nawet cukru - w zupełności bowiem wystarczają jedynie jajka i banany. Łącząc tylko te dwa składniki, tworzy się ciasto, z którego można usmażyć najpyszniejsze racuchy. Ciężko o lepszy śniadaniowy posiłek, który wymaga jeszcze mniej pracy. Racuchy bananowe genialnie ratują sytuację, gdy w porannym stresie dokądś się spieszysz i musisz coś na szybko zjeść. Nie musisz się zastanawiać nad ich przygotowaniem, a wszystkie potrzebne składniki i tak prawdopodobnie masz w domu. Bananowe placuszki to także świetny sposób, aby przemycić nieco owoców do diety osób, które za nimi nie przepadają. Jeśli chcesz mniej kaloryczną wersję, smaż placki na patelni pokrytej teflonem, dzięki czemu nie potrzeba żadnego tłuszczu.

Placki maślankowe z bananami
08.03.2022 01:00 Prosty pomysł na słodkie śniadanie. Delikatne maślankowe placki z bananami

Ciężko o lepsze rozpoczęcie dnia niż porcja puszystych maślankowych placków z bananami polanych dużą ilością płynnego miodu. Dzisiaj prezentujemy najlepszy przepis, aby móc łatwo cieszyć się smakiem placuszków. Wystarczy zmiksować banany z maślanką, dodać do nich nieco mąki oraz jajek i całość usmażyć. Placki z bananów i maślanki są dobrym pomysłem na śniadanie, ponieważ nie wymagają od gotującego zbyt dużych nakładów pracy. A jak wiadomo, o poranku mało kto ma ochotę na skomplikowane przepisy. Za puszystość placków odpowiada soda oczyszczona, która w połączeniu z kwaśną maślanką, wydziela mnóstwo spulchniającego gazu. Dzięki temu można wyeliminować z receptury drożdże, które, choć dają smaczny rezultat, potrzebują chwili na rozpoczęcie działania.

racuchy
04.03.2022 01:00 Obłędne bananowe racuchy z kaszy manny

Placki i racuchy są daniem prostym, tanim i szybkim do zrobienia. Zwykle ich podstawą jest mąka i jajka. Dziś jednak zrobimy obłędne bananowe racuchy z kaszy manny. Są zdrowsze od klasycznych, bo nie zawierają mąki, a niezwykłego smaku dodają im banany. Czy ty też tak masz, że jak nie masz pomysłu na kolację czy podwieczorek, to robisz racuchy? Po takie rozwiązanie sięga wiele osób, bo zwykle pod ręką jest mąka, jajka i mleko. Jeśli jednak chcecie przygotować racuchy w pożywniejszej wersji, odmieńcie ich skład.My zamiast mąki użyliśmy kaszy manny, dzięki czemu racuchy są bogatsze w błonnik i witaminy. Ciasto rozprowadziliśmy nie mlekiem, a kefirem i wodą. Do ciasta dodaliśmy też rozgniecionego banana. Nadał on racuchom niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Rozkosznie bananowe ciasto bez pieczenia na krakersach
01.03.2022 01:00 Rozkosznie bananowe ciasto bez pieczenia na krakersach

Szukacie szybkiego i smacznego deseru bez pieczenia? Bananowy specjał na herbatnikach z delikatnym kremem mascarpone sprawdzi się doskonale. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy ułożyć owoce na ciastkach i pokryć je smaczną masą, która powstaje niemalże ekspresowo. Skusicie się? Jeśli wypróbowaliście już klasyczne tiramisu czy ciasto z masą budyniową, ta propozycja jest dla was. Banany ułożone na ciasteczkowym spodzie w towarzystwie mascarpone i bitej śmietany smakują wyśmienicie. Składniki na ten deser kupicie niemalże w każdym sklepie, a efekt przygotowań zachwyci każdego, kto go spróbuje. Koniecznie przetestujcie tę prostą recepturę.

Jak zrobić karmelizowane banany?
25.02.2022 01:00 Jak zrobić karmelizowane banany?

Pyszne słodkie śniadanie skusi wielu smakoszy. Będzie też bogate w składniki odżywcze, jeśli skusicie się na wyjątkowo smaczne i sycące banany karmelizowane. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Wspominaliśmy już nie raz, że warto sięgać po banany. Podpowiadaliśmy też jak poprawnie przechowywać te smaczne owoce. Dziś mamy gratkę dla wszystkich amatorów słodkości — banany karmelizowane. Ten wspaniały smakołyk możecie zjeść zarówno solo, jak i do wielu posiłków. Spróbujecie?

Projekt bez tytu u - 2022-01-03T071320.096
15.02.2022 01:00 Jak zrobić wybornie puszyste placki jogurtowe z bananem?

Placki śniadaniowe muszą charakteryzować się dwiema cechami - konieczne jest, aby można było je przygotować w kilka chwil, a składniki do nich potrzebne powinny być łatwo dostępne. Dzisiaj prezentujemy przepis na placki jogurtowe z bananem. Dzięki zamianie zwykłego mleka na jogurt ciasto nabiera wielkiej delikatności i wilgotności. Placki śniadaniowe na bazie jogurtu wyróżniają się przede wszystkim delikatnością, które klasyczne racuchy lub placki ziemniaczane nie są w stanie uzyskać. Z kolei banan dba o odpowiedni smak i poziom słodyczy. Aby przyspieszyć proces gotowania, który o poranku nigdy nie powinien trwać zbyt długo, zamieniliśmy drożdże na proszek do pieczenia. Oszczędzenie nawet kilku dodatkowych minut pozwoli cieszyć ci się poranną kawą odrobinę dłużej.

banany
14.02.2022 01:00 Czy zielone banany są zdrowsze od żółtych?

Banany są jednymi z najpopularniejszych owoców na świecie. Są dostępne przez cały rok, doskonałe na przekąskę, a także jako dodatek do ciast i deserów. Cenimy je za smak, delikatność i pożywność. W sklepach można kupić owoce o różnym stopniu dojrzałości. Czy zielone banany są zdrowsze od żółtych? Już wyjaśniamy tę kwestię.Banany, choć należą do owoców, potrafią doskonale nasycić. Zawierają bowiem sporo skrobi i cukru. Poza tym stanowią doskonałe źródło potasu obniżającego ciśnienie krwi, a także witamin A, C, E i K. Banany pobudzają też wydzielanie śluzu działającego ochronnie na ścianki żołądka, dlatego warto je jeść przy problemach z układem pokarmowym.

Jak zrobić chlebek bananowy?
08.02.2022 01:00 Jak zrobić chlebek bananowy?

Nie wiesz co zrobić z dojrzałymi bananami? Upiecz z nich chlebek. Przygotujecie go niemalże ekspresowo, a smak zachwyci wszystkich domowników. Wystarczy dodać kilka składników, które z pewnością macie w domu. Koniecznie wypróbujcie.Banany mają wiele zastosowań w kuchni. Te zdrowe owoce możemy dodać do owsianki, placków czy smacznych koktajli. Z dojrzałych egzemplarzy warto zrobić pyszny chlebek. Wypiek będzie delikatny, wilgotny i przyjemnie słodki. Skusicie się?

Banany
02.02.2022 01:00 Dlaczego warto jeść 2 banany dziennie?

Wokół bananów narosło wiele mitów. Tymczasem owoce te są na tyle zdrowe, że dietetycy niemalże wszystkim polecają ich regularne spożywanie. Bezpiecznie sięgnąć można nawet po dwie sztuki dziennie. Zaskoczeni? Sprawdźcie, z czego wynikają takie zalecenia. Wyjaśnialiśmy już, skąd biorą się ciemne plamy na skórce banana i dlaczego nie warto przejmować się czarną końcówką owocu. Tym razem na tapet bierzemy mit dotyczący negatywnego wpływu banana na sylwetkę. Sprawdźcie jakie korzyści niesie ze sobą jego spożywanie.

Projekt bez tytułu - 2022-01-30T183349.360
30.01.2022 01:00 Czy można jeść czarną końcówkę banana?

Banany są świetną przekąską, ponieważ zawierają mnóstwo wartości odżywczych łatwych do przyswojenia. Niektórzy po obraniu tych owoców odcinają czarne końcówki - według nich zawierają szkodliwe substancje czy robaki. Okazuje się, że jest to popularny mit i zjedzenie czarnej końcówki zupełnie w niczym nie zagraża. Banany stanowią obecnie jeden z podstawowych owoców, które są łatwo dostępne, niewiele kosztują, a przy okazji są zdrowe i świetnie smakują. Łatwość transportu oraz możliwość zjedzenia ich od razu po obraniu są kolejnymi atutami.Utarło się, że czarna końcówka bananów widoczna po obraniu skórki, musi zostać odcięta - mają w niej być zawarte toksyny, jaja robaków czy pestycydy. Nie ma jednak powodu do nerwów, a odcinanie fragmentu banana jest stratą zupełnie dobrego owocu.

banany
27.01.2022 01:00 Co oznaczają brązowe plamy na bananie?

Pewnie nie raz przechowując w domu banany, zauważyliście, że pojawiły się na nich brązowe cętki. Wraz z nimi pojawiła się też wątpliwość — jeść czy nie jeść? Już wyjaśniamy, co oznaczają brązowe plamy na bananie. Tak, żebyście już nigdy nie musieli się zastanawiać, co z takimi owocami zrobić. Banany, choć pochodzą z ciepłych krajów, są u nas jednymi z najpopularniejszych owoców. To dlatego, że są dostępne przez cały rok. Mają też doskonały smak, są sycące i bardzo wartościowe. Banany zrywa się z drzew, gdy są jeszcze zielone. Dojrzewają w transporcie i w czasie przechowywania. Znamy więc ich wersję zieloną, jasnożółtą, ciemnożółtą, z brązowymi cętkami, a nawet brązową. Które banany można jeść?

Banan z czerwoną żyłką
04.01.2022 01:00 Czy czerwone nitki w bananie powinny nas niepokoić?

Banany są doskonałą przekąską, która daje energię i pysznie smakuje, przez co często pakujemy je do pojemnika na drugie śniadanie. Zdarza się, że po obraniu i przełamania banana w jego wnętrzu widać czerwone nitki. Jeśli zauważyłeś ją, pod żadnym pozorem nie jedz owocu. Jest to pleśń z gatunku nigrospora, która dla niektórych może być niebezpieczna. Sprawdzenie, czy dany banan jest dojrzały i jaki będzie miał smak, jest względnie łatwe - wystarczy przyjrzeć się skórce. Dużo ciemnych plam daje wyraźny znak, że miąższ będzie delikatny i bardzo słodki, z kolei zielona skórka banana oznacza, że potrzebuje jeszcze kilku dni na dojrzenie. Niekiedy po zdjęciu skórki naszym oczom ukazuje się miąższ ze specyficznymi nitkami czy liniami w kolorze czerwonym. Niestety taki widok nie jest niczym pozytywnym i widząc go, każdy powinien poczuć zaniepokojenie.

Projekt bez tytułu - 2021-12-31T192254.663
31.12.2021 01:00 Co robić, żeby banany nie sczerniały?

Banany są owocami dosyć wrażliwymi. Szybko dojrzewają, w wyniku czego ich skórka najpierw zyskuje brązowe cętki, a potem brązowieje. Szybko też ciemnieją po obraniu. Co więc robić, żeby banany nie sczerniały? Mamy na to swoje sposoby. Dzięki nim możesz zahamować niekorzystne zmiany.Za najwartościowsze i najsmaczniejsze uchodzą banany o jednolicie żółtej skórce. Im ma ona ciemniejszy kolor, tym miąższ bananów jest słodszy i smaczniejszy. Owoce o zielonkawej skórce dostarczają najmniej kalorii, ale też nie są zbyt smaczne. Najwięcej cukru zawierają zaś brązowiejące banany, które jak najbardziej można jeść, jednak nie są zbyt apetyczne.

Banany
02.12.2021 01:00 Dlaczego warto zjeść wieczorem banana?

Sen jest naturalną koniecznością dla każdego, dlatego problemy z zasypianiem czy utrzymaniem snu są powszechne. Jak podaje portal abczdrowie, bezsenność może być zwalczana dzięki jedzeniu wieczorem bananów. Dodatkowym produktem, również wspomagającym sen, ma być cynamon. Według portalu łącząc oba składniki w naparze, można przygotować specyfik poprawiający jakość snu. Banany są obecnie równie powszechne w Polsce, co jabłka, choć oczywiście nie rosną w naszym klimacie. Jest to umożliwione bardzo rozbudowanym system dostaw i transportu międzynarodowego, co pozwala na przewóz bananów dosłownie do każdego zakątka planety. Jedząc banany, czerpiemy wiele korzyści, lecz dla osób z problemami ze snem, jak podaje abczdrowie, banany mogą być szczególnie cenne. Regularne jedzenie ich przed snem może nie tylko ułatwić zasypianie, lecz także wydłużyć odpoczynek.

Omlet na słodko bez jaj i mleka
24.11.2021 01:00 Śniadaniowy omlet bez jajek i mleka

Smaczne i lekkie śniadanie na słodko zachwyci każdego smakosza. Bananowy omlet bez jaj i mleka sprawdzi się w tej roli doskonale. Wystarczą 4 składniki — i nie ma wśród nich jaj ani mleka — by cieszyć się wyjątkowo smacznym deserem. Niewiele potrzeba też, by uczynić go zdrowym. Koniecznie przetestujcie ten przepis. Do przyrządzenia tego dania idealne będą dojrzałe banany, które łatwo jest rozdrobnić. Jeżeli z nich skorzystacie, być może będą tak słodkie, że dodawanie cukru okaże się zbędne. Owoc ten sam w sobie słodki i lepiący się, więc dodawanie jaja do potrawy można pominąć. Wraz z mąką i odrobiną wody masa będzie zwarta, słodka i bardzo delikatna. Warto się na nią skusić.

bananas-3700718 960 720
23.11.2021 01:00 Czy można jeść czarną końcówkę banana? Wiele osób jest w błędzie

Lubicie banany? Czy przed spożyciem jedynie obieracie je ze skórki, czy też usuwacie czarną końcówkę? No właśnie, czy można jeść czarną końcówkę banana? Wiele osób jest w błędzie i usuwa ją w trosce o swoje zdrowie. Sprawdź, co tak naprawdę kryje się w ciemnej końcówce tego owocu. Banany należą do jednych z najpopularniejszych u nas owoców. Zwykle wybieramy owoce z żółtą skórką, a po ich obraniu, usuwamy dodatkowo czarną końcówkę. Większość osób robi tak od dawna, bo usłyszało, że powinno się ją wyrzucać. Czy ta teoria jest słuszna? Zaraz ci wyjaśnimy.

placuszki bananowe
19.11.2021 01:00 Najłatwiejszy, ekspresowy przepis na placki z bananów

A teraz czas na ucztę dla wielbicieli naleśników, racuchów i placków. Podajemy wam najłatwiejszy, ekspresowy przepis na placki z bananów. Możecie je przygotować na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Podać oprószone cukrem pudrem, polane syropem lub miodem. Placki i racuchy są bardzo smaczne, choć często dość kaloryczne. Jednak, gdy dodamy do nich owoce, stają się o wiele lżejsze, wartościowsze i zdrowsze. Zyskują też niepowtarzalny smak i przyjemną wilgotność. Smakują nawet odgrzewane.

koktajl ze szpinaku i banana
16.11.2021 01:00 Pobudzający, poranny koktajl zamiast kawy

Jeśli nie masz czasu na zasiadane śniadanie, a jednocześnie potrzebujesz szybko się obudzić, mamy dla ciebie super rozwiązanie. Przygotuj pobudzający, poranny koktajl zamiast kawy. Jest na tyle pożywny, że się nim najesz, a zawarte w nim składniki wpłyną też na inne funkcje organizmu. I co ważne — przygotujesz go w minutę.Zwykle rano sięgasz po kawę, by szybko się obudzić i zacząć działać. Potem w pracy pijesz kolejne filiżanki, aby dodać sobie energii i zachować trzeźwość umysłu. Często tych kaw jest w ciągu dnia zwyczajnie za dużo, a wiadomo, że nadmiar kofeiny szkodzi. Czas zastąpić kawę zdrowszym odpowiednikiem, który nie tylko doda energii, ale też nie wypłucze z organizmu cennych minerałów i nie podrażni jelit. Taki zdrowy, domowy koktajl wystarczy ci też często za całe śniadanie. Zawiera bowiem wiele odżywczych składników. Przygotujesz go raz, dwa. Wrzuć tylko do kubka miksującego kilka składników, zmiksuj, wypij i biegnij do pracy. Oczywiście taki koktajl możesz też wlać do słoika, zabrać ze sobą i wypić, gdy poczujesz spadek energii.

Banany z ekouprawy
06.11.2021 01:00 Zaskakujący przepis na szarpaną wołowinę z bananów

Sposobów na przygotowanie potraw typowo mięsnych ze składników roślinnych jest wiele. Jedną z opcji jest szarpana wołowina wykonana ze skórki od banana. Odpowiednie przyprawy nadadzą jej wyjątkowego smaku. Dowiedzcie się jak przyrządzić ten wyjątkowy smakołyk. Zazwyczaj, decydując się na bezmięsne potrawy, wybieramy gotowe produkty ze sklepu lub robimy warzywne kotlety. Tym razem proponujemy wam, by wykorzystać produkt, który zwykle ląduje w koszu na śmieci — skórkę od banana. Aby jednak ten eksperyment kulinarny był bezpieczny, zaopatrzcie się w owoc z ekouprawy. Tylko wtedy będziecie mieć pewność, że nie został spryskany niebezpiecznymi dla zdrowia środkami chemicznymi. Podobnie powinniśmy postępować, jeśli do dania chcemy dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy.