Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Biszkopt

Biszkopt

idealny biszkopt
14.09.2022 22:55 Patent na idealny biszkopt. Znamy sekret cukierników, nie ma doskonalszych proporcji

Biszkopt jest podstawą, jeśli chodzi o przygotowanie rozmaitych ciast czy tortów. Upieczenie idealnego biszkoptu nie jest jednak proste, a sam wypiek potrafi opaść lub brzydko popękać. Remedium na te biszkoptowe dolegliwości jest dodanie do ciasta łyżki octu. Ten nieoczywisty dodatek sprawia, że upieczony biszkopt jest pięknie wyrośnięty oraz wyjątkowo pulchny.Perspektywa przygotowania idealnego biszkoptu potrafi spędzić sen z powiek, zwłaszcza początkującym amatorom cukiernictwa. Łyżka octu dodana do biszkoptu raz na zawsze zlikwiduje typowe problemy powstające przy jego pieczeniu. Nie trzeba bać się octowego posmaku w finalnym produkcie, gwarantujemy, że nie zostaje po nim ślad.

Zrób, a biszkopt nie opadnie
12.09.2022 16:13 Biszkopt opada po wyjęciu z piekarnika? Jedna czynność i po problemie

Biszkopt opada po upieczeniu i nie da się go przełożyć kremem? Jedna prosta sztuczka sprawi, że ciasto zachowa swój kształt. Upuszczony z niewielkiej wysokości wypiek pozostanie lekki wysoki i puszysty. Dowiedzcie się, co jeszcze będzie pomocne w uzyskaniu doskonałego deseru. Piekąc, biszkopt warto trzymać się kilku prostych zasad. Dzięki nim masa, którą przygotujemy, będzie ładnie wyrastała w piekarniku, a gotowy wyrób zachwyci zarówno konsystencją, jak i wyglądem. Nie można jednak zapomnieć o jednym szczególe.

Idealny biszkopt bez jajek
28.07.2022 18:12 Idealny biszkopt zrobisz nawet bez jajek. Dzięki 1 sztuczce będzie wilgotny i puszysty

Wydaje wam się, że biszkopt bez jajek nie wyjdzie? A jednak — przy odpowiednim doborze składników — jest to możliwe. Roślinna receptura oparta jest o jedną prostą sztuczkę, dzięki której ciasto pięknie wyrasta i do złudzenia przypomina jajeczny oryginał. Chodzi o łączenie mokrych składników ze sobą i osobne wymieszanie produktów suchych. Dopiero na koniec miksuje się obie masy. Trzymajcie się tej zasady, a deser zawsze wam wyjdzie. Chcąc upiec biszkopt bez jajek, podobnie jak w przypadku klasycznej receptury, należy ściśle trzymać się proporcji i nie zamieniać swobodnie ilości dodanych składników. Pewne pole manewru mamy jedynie w przypadku octu — oba wspomniane w przepisie będą równie dobre. Należy w tym miejscu jeszcze zaznaczyć, że biszkopt w wersji wegańskiej powinien być wykonany na napoju sojowym. Ma on najwięcej białka ze wszystkich roślinnych alternatyw mleka, a to odegra istotną rolę w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji smakołyku.

Biszkopt od Tomasza Strzelczyka
22.07.2022 18:04 Prosty przepis na puszysty biszkopt od Tomasza Strzelczyka. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie

Szukacie prostego przepisu na puszysty biszkopt? Receptura Tomasza Strzelczyka pozwoli wam przygotować ciasto szybko i bez zbędnych dodatków. Sekretem są odpowiednio dobrane proporcje składników. Spróbujcie koniecznie — wypiek zachwyci was lekkością. Puszysty biszkopt jest idealną bazą do tortów czy letnich deserów z owocami. Tomasz Strzelczyk zdradził prostą, a zarazem skuteczną recepturę, która nie wymaga ubijania białka, dodawania proszku do pieczenia czy używania drobnego cukru. Ciasto robi się niemalże samo.

Jak zrobić biszkopt czekoladowy?
18.07.2022 18:10 Ania zdradziła, jak zrobić czekoladowy biszkopt. Sekretem są 3 łyżki pewnego produktu

Biszkopt jest lekkim i pełnym smaku ciastem, które doskonale smakuje z wieloma dodatkami. Przepis Ani pomoże wam przygotować pyszną czekoladową wersję tego rarytasu. Wystarczy wsypać trzy łyżki kakao, by odmienić ten prosty deser. Spróbujecie?Biszkopt czekoladowy, podobnie jak klasyczny, może stanowić bazę do przyrządzania tortów. Podany solo z sezonowymi owocami i bitą śmietaną też będzie smaczny. Przekonajcie się sami, jak proste i satysfakcjonujące jest to ciasto.

biszkopt
16.07.2022 12:38 Przepyszny i puszysty biszkopt bez jajek. Wystarczy użyć 1 banalny trick, zachwyty gwarantowane

Poznajcie recepturę na przepyszny i puszysty biszkopt bez dodatku jajek. By taki wyszedł, wystarczy użyć jednego banalnego tricku, a mianowicie zalewy z ciecierzycy. Zachwyty nad ciastem są gwarantowane, tak samo jak i to, że nikt się nie zorientuje, z jakich składników przygotowaliście biszkopt. Kiedy jest potrzeba przygotowania biszkoptu bez jajek? Ano wtedy, gdy zaplanowaliście sobie przygotowanie biszkoptu, ale zapomnieliście kupić jajka. Albo wtedy, gdy z powodów zdrowotnych, np. alergii, nie możecie jeść jajek lub z racji na swoje przekonania, nie spożywacie produktów pochodzenia zwierzęcego. Gdy więc znajdziecie się w takiej sytuacji, sprawdźcie, czy w waszych zapasach nie ma ciecierzycy w puszce lub słoiku. Jeśli tak, jesteście uratowani. Możecie bowiem użyć zalewy z ciecierzycy, podobnie jak białek. Jak smakuje biszkopt zrobiony bez jajek, lecz z dodatkiem ich zamiennika, czyli aquafaby? Aquafaba ma posmak ciecierzycy, jednak gdy upieczemy z jej dodatkiem ciasto, jego intensywność zmaleje. A wziąwszy pod uwagę fakt, że do biszkoptu dodamy np. trochę cukru wanilinowego, a tort poprzekładamy różnymi masami, smak ten zostanie niemal zupełnie zneutralizowany.

Wyborny galaretkowiec na biszkopcie
11.07.2022 20:36 Wyborny galaretkowiec na biszkopcie. Doskonały przepis na pyszne ciasto

Galaretka urozmaici niejedno ciasto. Kolorowe owocowe kostki będą idealnie komponować się z delikatnym kremem śmietanowym, którym przełożymy niezwykle wilgotny i lekki biszkopt. Jeśli marzy się wam bogaty w smaki i tekstury deser — ten przepis jest dla was. Galaretka jest prostym w przygotowaniu deserem, który często wykorzystujemy jako składnik ciast bez pieczenia takich jak np. śmietanowiec czy niezwykle pyszny specjał z bananami. Tym razem kolorowe kostki rarytasu dodamy do kremu, którym przełożymy puszysty biszkopt. Skusicie się?

siostra Anastazja, ciasto truskawkowe
11.07.2022 09:28 Najlepszy przepis na ciasto z truskawkami. Nad wybornym smakiem czuwała sama siostra Anastazja

Przedstawiamy wam najlepszy przepis na ciasto z truskawkami. Nad jego wybornym smakiem czuwała sama siostra Anastazja. Jej łakoć składa się z biszkoptu, kremu budyniowego i masy truskawkowej. Łączy więc w sobie trzy warstwy, które różnią się smakiem, kolorem i konsystencją, ale doskonale ze sobą współgrają. Truskawki są owocami, które świetnie smakują jedzone bezpośrednio, ale też doskonale nadają się do ciast i deserów. Wykorzystajcie więc kończący się na nie sezon i przygotujcie wyborne i niepowtarzalne ciasto z truskawkami. Przepis na to wyśmienite ciasto z truskawkami zdradziła nam sama siostra Anastazja. Słynie ona z ze swoich kulinarnych zdolności i z niezawodnych przepisów. Przyrządzone przez nią potrawy i ciasta zawsze wszystkim smakują, choć często wymagają nieco czasu na przygotowanie.

Nieziemsko puszysty biszkopt z 3 składników
23.06.2022 22:20 Nieziemsko puszysty biszkopt z 4 składników. Szybciej się nie da

Puszysty biszkopt jest doskonałą bazą do przyrządzenia wielu smakowitych deserów. Najprostszy i zarazem najlepszy przepis wymaga zaledwie czterech składników, które z pewnością macie w domu. Z naszymi wskazówkami na pewno wam się uda. Biszkopt jest jednym z ciast, które wydają się trudne w przyrządzeniu, ale przy odrobinie cierpliwości okazuje się, że pożądane efekty wcale nie są tak trudne do uzyskania. Dziś zdradzamy wam najprostszą recepturę na ten smakołyk. Wykorzystamy zaledwie cztery składniki — dwa rodzaje mąk, jaja i cukier. Spróbujecie?

Prosty biszkopt z truskawkami i galaretką
09.06.2022 15:16 Prosty biszkopt z truskawkami i galaretką. Przepis krok po kroku

Biszkopt to delikatne i puszyste ciasto na bazie jajek, które swoją konsystencją potrafi zachwycić niejednego smakosza. Przygotowane z pyszną masą śmietanową i zatopionymi w galaretce truskawkami będzie idealne na niejedno spotkanie. Koniecznie je wypróbujcie. Biszkopt z truskawkami jest kolejną po kultowym serniku na zimno orzeźwiającą propozycją na ciasto z sezonowym owocem. Pozornie skomplikowany smakołyk z naszą instrukcją przyrządzicie bez problemu. Nie możecie tego przegapić - deser zachwyci każdego, kto go spróbuje.

sernik na zimno
24.05.2022 20:18 Kultowy przepis na sernik na zimno z truskawkami. Wymarzony deser na Dzień Matki

Podajemy przepis na kultowy sernik na zimno z truskawkami. Jest lekki, doskonale smakuje i orzeźwia. Jest wymarzonym deserem na Dzień Matki. Przygotuj go najlepiej dzień wcześniej, żeby zdążył odpowiednio stężeć. Będzie się nim zajadać cała rodzina.Serniki na zimno największe wzięcie mają w ciepłe dni. Wtedy lubimy zimne, lekkie desery. Można się nimi schłodzić, orzeźwić, a przy tym nie obciążyć zbytnio żołądka. Do ich przygotowania warto wykorzystać sezonowe owoce. Najlepiej nadają się miękkie owoce jagodowe, np. truskawki, poziomki, maliny, jagody, borówki. Z ich dodatkiem przysmak momentalnie nabierze wiosenno-letniego charakteru.

Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł podczas pieczenia?
22.05.2022 21:27 Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł podczas pieczenia? Zdradzamy najlepsze patenty

Biszkopt jest wyśmienitym ciastem beztłuszczowym, które może stanowić bazę wielu deserów. Sekretem puszystości specjału jest zastosowanie schłodzonych jajek. Z ich białek z łatwością ubijemy sztywną i wyjątkowo puszystą pianę, która sprawi, że biszkopt będzie lekki niczym chmurka, a po upieczeniu nie opadnie. Koniecznie sprawdźcie nasz sposób — jest niezawodny. Biszkopt można przyrządzić na różne sposoby. Zdradzaliśmy wam, jak na wypiek wpływa dodatek octu. Przedstawialiśmy też recepturę, w której cukier zastąpiliśmy miodem. Tym razem wrócimy do klasyki i podpowiemy, jak przy pomocy prostego patentu zagwarantować sobie niezwykle delikatny wypiek, który nie opadnie. Spróbujecie? Użycie schłodzonych, wyjętych z lodówki bezpośrednio przed przyrządzeniem ciasta jajek sprawi, że ubijana piana będzie niezwykle sztywna. W efekcie nasz biszkopt nie tylko dobrze urośnie, ale też pozostanie wysoki i puszysty również po wyjęciu z pieca.

Babka wielkanocna
16.04.2022 16:01 Babka wielkanocna - jak ozdobić? Wyjaśniamy krok po kroku

Dekoracje w ciastach są niezwykle ważnym elementem, sprawiają, że każde z nich wygląda niezwykle, oryginalnie i niezwykle apetycznie. Babka wielkanocna jest ciastem, które udekorujesz w bardzo prosty sposób, a efekt zachwyci wszystkich. Sprawdź, jak ozdobić babkę wielkanocną. Babka wielkanocna to jedno z tych ciast, które możesz udekorować na wiele sposobów, sprawiając, że ciasto będzie nie tylko wyśmienite, ale i będzie cieszyć nasze oczy. Dekoracje możesz dowolnie łączyć i stworzyć wyjątkowe ciasto, które swoim wiosennym i świątecznym wyglądem zachwyci wszystkich.Samo ciasto również przygotujesz na wiele sposobów- babka tradycyjna, marmurkowa, czekoladowa, cytrynowa, ajerkoniakowa to tylko niektóre z propozycji. Każda z nich ma wyjątkowy smak, jest puszysta i świetnie wyrośnięta. Babkę na Wielkanoc zawsze piecz w specjalnej formie z kominem, który nada jej idealny kształt. Jeśli jesteś na diecie, nie musisz rezygnować z tego wyśmienitego, świątecznego wypieku- tu poznasz przepis na babkę wielkanocną bez cukru. Babkę przygotujesz również w wersji bezglutenowej, jest równie pyszna i znacznie lżejsza.

Babka wielkanocna
14.04.2022 11:19 Babka wielkanocna cytrynowa. Niezawodny przepis na kultowy wypiek

Babka wielkanocna cytrynowa to wyśmienite, świeże ciasto, które zniknie błyskawicznie. Baba jest puszysta, lekka i mocno cytrynowa, jest idealna. Polej ją domowym lukrem, a będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole. Poznaj przepis na babkę wielkanocną cytrynową.Babka wielkanocna cytrynowa to pyszne, tradycyjne ciasto, które wyróżnia świeży, cytrusowy posmak. Ciasto jest wilgotne, puszyste i rozpływa się w ustach. Babka cytrynowa upieczona w specjalnej formie i oblana domowym lukrem cieszy również oczy- wygląda bardzo świątecznie i wiosennie.Babkę cytrynową robię w nieco inny sposób, niż tradycyjne babki- oddzielam żółtka od białek, białka ubijam na sztywno i dodaję do ciasta, kiedy połączę resztę składników, dzięki czemu babka jest wilgotna i puszysta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalną wersję tradycyjnej babki- tu poznasz przepis na drożdżową babkę wielkanocną z owocami kandyzowanymi, smakuje wyśmienicie.

Lekki jak chmurka biszkopt Ewy Wachowicz
13.04.2022 11:38 Lekki jak chmurka biszkopt Ewy Wachowicz. Sekretem smaku jest 1 składnik

Biszkopt stanowi podstawę wielu deserów przekładanych kremami. Ewa Wachowicz wzbogaca skład tego delikatnego ciasta o łyżkę oliwy z oliwek. Dzięki temu staje się ono puszyste i lekkie niczym chmurka. Taki specjał przełożony masą śmietanową skradnie serce każdego łasucha. Spróbujecie?Biszkopt występuje w wielu wariantach. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić orzeźwiającą cytrynową wersję i niezwykle smaczną kompozycję z galaretką. Tym razem proponujemy wam niezawodną recepturę Ewy Wachowicz na specjał nasączany amaretto, przełożony kawową masą śmietanową z dodatkiem dżemu malinowego. Skusicie się?

tiramisu
25.03.2022 22:52 Pyszny biszkopt kawowy i tiramisu. Dwa proste, obłędnie smaczne przepisy

Wszyscy kochają kawę! Najlepiej świeżo mielone włoskie espresso w przyjemnej scenerii. Do wyboru mamy całą gamę różnych smaków i aromatów – średnio palona, mocno, z Etiopii, z Kolumbii, latte, frappe, americano, czy cold brew. Kawa jest też składnikiem tiramisu, przepysznego włoskiego deseru z mascarpone na biszkopcie kawowym.Biszkopt to lekkie ciasto przyrządzane z mąki pszennej, jajek i cukru. Sprawdzi się jako spód wielu pysznych ciast i deserów. Można wypiec go samemu, lub kupić gotowy w cukierni. Biszkopt nasączony kawą łączy w sobie smak puszystego ciasta z mocą i aromatem espresso. Sprawdź jak w kilku prostych krokach przyrządzić pyszny biszkopt kawowy z kremem mascarpone i truskawkami.

Biszkopt
09.03.2022 01:00 Dlaczego warto dodać ocet do biszkoptu? Efekt robi wrażenie

Co zrobić, żeby biszkopt był puszysty i ładnie wyrośnięty? Dlaczego warto dodać ocet do biszkoptu? Ten prosty składniki, naprawdę potrafi zdziałać cuda. Przekonajcie się o tym sami, efekt robi wrażenie. A na bazie udanego biszkoptu przygotujecie smaczny i elegancki tort. Podstawą większości tortów jest biszkopt. Ma on delikatną strukturę i łagodny smak, dzięki czemu doskonale harmonizuje z różnymi, słodkimi dodatkami. Nie ma co ukrywać — wyśmienity tort zrobicie tylko z udanego biszkoptu. Oto mała podpowiedź, jak ten sukces osiągnąć.

Sprawdzony przepis na biszkopt z galaretką
25.02.2022 01:00 Sprawdzony przepis na biszkopt z galaretką

Nie ma chyba smaczniejszego deseru niż delikatny biszkopt przełożony smaczną i kremową pianką. Z naszego przepisu przyrządzicie niezwykle barwny i efektowny smakołyk z dodatkiem kolorowych galaretek, który zachwyci waszych gości. Koniecznie go wypróbujcie. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić biszkopt, by nie opadł i zdradzaliśmy niezawodny przepis na tę klasyczną bazę do deserów z dodatkiem soku z cytryny. Teraz czas na niezwykle smaczny i nieskomplikowany słodki rarytas, który z powodzeniem zastąpi piankowe czekoladki. Skusicie się?

Idealnie upieczone ciasto biszkoptowe
13.02.2022 01:00 Co zrobić z zakalcem w cieście według Ani Starmach?

Zakalec może przytrafić się dosłownie każdemu z nas, niezależnie od umiejętności kulinarnych - wystarczy jeden mały błąd i szanse na zakalec stają się ogromne. Według Ani Starmach nie należy się tym jednak przejmować - ciasto z czy bez zakalca smakuje, jak tłumaczy ekspertka, tak samo dobrze. Zakalec jest rzeczą stosunkowo częstą w przypadku ciast robionych przez amatorów. Nieznajomość sztuki pieczenia wynika najczęściej z braku doświadczenia, dlatego nie należy się poddawać.Warto także pamiętać, że istnieje ogromna grupa osób, które zakalec uwielbiają. Co ciekawe zalicza się do niej nawet sama Ania Starmach, która dała swoim fanom radę właśnie w kontekście cukiernictwa.

śmietanowiec
12.02.2022 01:00 Wyborny śmietanowiec z galaretką bez pieczenia

Zastanawiasz się jaki lekki deser przygotować na weekend? Może śmietanowiec z galaretką? Jest wyborny, a nie wymaga pieczenia. Zawiera niewiele tłuszczu, a więc nie jest zbyt kaloryczny. Kochają go dzieci, bo jest kolorowy, wilgotny i delikatny. Jednak dorośli też nie potrafią go sobie odmówić. Śmietanowiec to deser, który znamy z dawnych lat. Jednak czasem warto wrócić to tego, co było po prostu smaczne. Przy tym łakociu nie ma dużo pracy, trzeba jednak trochę poczekać, by dobrze stężał. Zrób więc go teraz, a za kilka godzin będzie gotowy do jedzenia.

biszkopt
11.02.2022 01:00 Nieziemski biszkopt cytrynowy - puszysty, lekki i wyrośnięty

Biszkopt jest podstawą tortów i różnego rodzaju ciast przekładanych. Do biszkoptu można też dorzucić owoce świeże lub mrożone i w ten sposób otrzymać lekkie ciasto. Dziś podamy wam przepis na nieziemski biszkopt cytrynowy — puszysty, lekki i wyrośnięty. Taki właśnie powinien być idealny biszkopt. Biszkopt jest delikatnym i lekkostrawnym ciastem, bo zwykle nie zawiera tłuszczu. Jest też dość suchy, dlatego lepiej smakuje nasączony ponczem i przełożony kremem. W smaku jest neutralny, dzięki czemu doskonale łączy się z różnymi dodatkami.Dziś jednak przygotujemy biszkopt cytrynowy, który ma piękny, żółtawy kolor, a przede wszystkim niepowtarzalny smak i aromat. Ten biszkopt też doskonale harmonizuje z wieloma dodatkami. Zwłaszcza z bitą śmietaną i owocami. Koniecznie go przetestujcie.

Biszkopt
05.02.2022 01:00 Wysoki jak góra biszkopt na sodzie bez grama proszku do pieczenia

Tradycyjny biszkopt wymaga dużych nakładów pracy podczas ubijania jajek, aby wtłoczyć w nie wystarczająco dużo powietrza. Wystarczy jednak dodać do ciasta nieco sody oczyszczonej, aby wyeliminować tę nieprzyjemną czynność. Taki biszkopt wyrośnie niczym góra i będzie stanowił idealną bazę do tortów i innych deserów. Smaczny i udany biszkopt powinien wyróżniać się dużą puszystością oraz wilgotnością. Nie ma bowiem nic gorszego niż suchy i niewyrośnięty biszkopt, którego nie da się zjeść bez popicia. Poniższy przepis zawsze daje doskonały efekt. W przypadku sporządzania biszkoptu bardzo ważne jest używanie składników o takiej samej pokojowej temperaturze. Dlatego na 30 minut przed mieszaniem ciasta wyjmij wszystkie produkty z lodówki, żeby mogły się równomiernie ocieplić.

Biszkopt cioci Koci — tylko trzy składniki
28.01.2022 01:00 Przedwojenny biszkopt cioci Koci z 3 składników, absolutny ideał

Tradycyjne przepisy często pozwalają osiągnąć najlepsze efekty. Tak będzie również w przypadku tej przedwojennej receptury na biszkopt. Delikatne ciasto z prodiża zachwyci każdego, kto go spróbuje. Jeżeli dysponujecie tym sprzętem, koniecznie sprawdźcie, jak smakuje. Zdradzaliśmy wam już, dlaczego warto użyć oleju do zrobienia biszkoptu i podpowiadaliśmy jak przyrządzić ten specjał z trzech podstawowych składników. Tym razem na tapet bierzemy sprawdzony sposób na przyrządzenie klasycznego ciasta w prodiżu. Przedwojenna receptura zaowocuje wypiekiem, który nie opadnie i zbierze masę komplementów.

Projekt bez tytułu - 2022-01-14T162808.540
14.01.2022 01:00 Kiedy w 2022 roku wypada Tłusty Czwartek?

Trwa właśnie karnawał, czyli czas zabawy, który kojarzy się ze spotkaniami towarzyskimi, tańcami i dobrym jedzeniem. Niektórzy jednak już zastanawiają się, kiedy w 2022 roku wypada tłusty czwartek. Dzień ten obfituje w pączki i faworki, ale oznacza też, że karnawał dobiega końca.Karnawał rozpoczyna się zwykle w Trzech Króli, choć niektórzy za huczne rozpoczęcie karnawału uważają zabawę sylwestrową. Koniec karnawału obwieszcza natomiast Tłusty Czwartek. Dzień ten, kojarzony z pączkową obfitością, rozpoczyna czas najintensywniejszych imprez.

Przygotowanie ciasta na biszkopt
11.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać ocet do biszkoptu?

Ciasta z kremem i torty wymagają przygotowania puszystego i lekkiego biszkoptu, który nie tylko nie opadnie, ale też będzie równy. Jednym ze sposobów gwarantujących sukces jest dodanie do masy łyżki octu. Ten prosty paten z powodzeniem stosowały nasze babcie, a ich biszkopty zachwycały gości. Spróbujcie i wy. Niedawno podpowiadaliśmy co zrobić, by uniknąć nasączania biszkoptu. Zdradzaliśmy też trik, który sprawi, że ciasto nie opadnie. Tym razem proponujemy nową recepturę z dodatkiem octu. Dodatek ten zwiększy szansę na to, że biszkopt wyjdzie puszty i nie oklapnie po wyjęciu z pieca. Sprawdźcie koniecznie.

Co warto dodać do biszkoptu?
09.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać olej do biszkoptu?

Biszkopt tradycyjnie przygotowuje się z jajek cukru i mąki. Niektórzy recepturę wzbogacają o inne dodatki, które mają zapobiec opadaniu wypieku i uzyskaniu delikatnej konsystencji. Jednym z dodawanych produktów jest olej. Dowiedzcie się jak zrobić wyborny biszkopt z tym składnikiem. Wlanie oleju do masy na biszkopt sprawi, że wypiek wyjdzie niewiarygodnie wręcz puszysty. Będzie przy tym na tyle wilgotny i miękki, że możliwe będzie pominięcie etapu nasączania. Jeżeli więc nie lubicie tej procedury — ten przepis będzie dla was idealny.

Biszkopt z trzech składników
05.01.2022 01:00 Idealny, obłędnie puszysty biszkopt z 3 składników

Biszkopt powinien wyjść lekki i puszysty. Tylko taki będzie dobrą bazą do przygotowania tortu. Jego zrobienie nie będzie trudne, jeśli zadbamy o odpowiednie składniki. Oryginalny przepis wykorzystuje tylko 3 produkty — mąkę, jaja i cukier. Sprawdźcie jak przemienić je w to klasyczne ciasto. Podpowiadaliśmy wam już co zrobić, aby biszkopt nie opadał i zdradzaliśmy przepis na pyszny tort migdałowo-czekoladowy z dodatkiem malin przygotowywany na bazie tego prostego ciasta. Tym razem przedstawiamy wam sposób na idealnie puszysty i lekki biszkopt, który zachwyci najbardziej wybrednych.

biszkopt
02.01.2022 01:00 Banalnie prosty 4-składnikowy biszkopt wg. przepisu siostry Anastazji

Jeśli chcesz przygotować tort, nie musisz kupować biszkoptu. Bez problemu zrobisz go w domu. Podajemy ci przepis siostry Anastazji na banalnie prosty, 4-składnikowy biszkopt. Ciasto wychodzi puszyste i delikatne, wystarczy je nasączyć i przełożyć kremem. Biszkopt stanowi zwykle podstawę tortu. To dość suche ciasto można też łączyć z owocami, kremem budyniowym czy galaretką, dzięki czemu zyska na smaku i wilgotności. Przygotowanie biszkoptu nie jest trudne. Wystarczy kilka podstawowych składników i dobre ubicie jaj lub białek. Zresztą sami zobaczcie.