Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Chleb

Chleb

Pasta do kanapek Tadeusza Mullera
22.01.2023 21:13 Syn Gessler robi pastę do kanapek z niezwykłego warzywa. Jest często pomijane, a szkoda

Warzywne pasty do kanapek są doskonałym pomysłem na smaczne i zdrowe śniadanie. Wyjątkowo proste smarowidło z selera zaproponowane przez Tadeusza Müllera jest tanie i niezwykle cenne. Musicie spróbować. Seler obfituje w fosfor i witaminę C. Warto włączyć go do swojej diety np. w postaci pysznej pasty do kanapek. Z przepisem syna Magdy Gessler z pieczonego z dodatkiem skórki niedrogiego warzywa wyczarujecie nie lada przysmak. Skradnie serca nwet najbardziej wybrednych domowników.

Zapomnij o jajecznicy. Ta pasta jajeczna bije każdą na głowę
22.01.2023 08:05 Zapomnij o jajecznicy. Ta pasta jajeczna każdą jedną bije na głowę

Masz w domu jajka, ogórki kiszone, majonez i musztardę? W kilka minut przygotujesz z nich wyśmienite śniadanie dla całej rodziny. Pasta jajeczna podana na świeżym pieczywie, posypana szczypiorkiem smakuje obłędnie i dostarcza energii na wiele godzin. Pasta jajeczna stanowi ogromną konkurencję dla jajecznicy, bo nie jest smażona, a jej smak jest doprawdy wyśmienity. Wystarczy, że ugotujemy jajka i połączymy je z resztą dodatków. Jajka gotujemy na twardo, po około 7 minutach będą gotowe.Sekretem smaku pasty jajecznej są dodatki, jak ogórki kiszone, cebula i sosy. Do pasty wybieramy domowe kiszonki lub kupujemy ogórki z beczki. Zwróćmy uwagę na etykietę. Ogórki kwaszone to ogórki z dodatkiem octu, nie będą smakować jak kiszone. Wiele osób nie ma o tym pojęcia.Do pasty jajecznej dodajemy również ulubioną musztardę i majonez. To dzięki tym produktom składniki połączą się i utworzą kremową masę. Pastę doprawiamy mieloną papryką czerwoną i podajemy z kromką świeżego chleba i szczypiorkiem, ewentualnie rukolą. Jak wygląda ten pyszny dodatek do pieczywa? Bardzo apetycznie - spójrzcie tylko na nasze zdjęcie, które pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube. Jesteśmy pewni, że gdy będziecie mieli ochotę na śniadanie jajeczne, to tym razem wybierzecie pastę, a nie jajecznicę.

chleb
16.01.2023 16:00 Justyna Steczkowska jest mistrzynią w pieczeniu chleba. Jej patent jest prosty i wyjątkowy

Justyna Steczkowska jest mistrzynią w przygotowaniu domowego pieczywa. Kupne bochenki nie mają czego szukać w jej kuchni. Chleb według przepisu wokalistki wyjątkowo długo zachowuje świeżość dzięki dodatkowi kaszy gryczanej. Samodzielne upieczenie chleba jest prostsze, niż się wielu osobom wydaje. Bez cienia wątpliwości potwierdza to Justyna Steczkowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta w portalu Instagram. Kilka prostych składników i dużo pozytywnego nastawienia wystarczy, aby wyczarować we własnym piekarniku prawdziwe domowe pieczywo.

Lidl przecenia pieczywo wieczorem
15.01.2023 13:52 Dokładnie o tej godzinie obniżają w Lidlu ceny. Możesz zaoszczędzić krocie na codziennych zakupach

Lidl ułatwia konsumentom tanie zakupy. Sieć prowadzi akcję mającą na celu ograniczenie marnowania żywności, w ramach której wieczorem wybrane towary są przecenione aż o 50%. Zapoznaliśmy się ze szczegółami obniżki.Niedawno informowaliśmy, że Lidl sprzedaje niestandardowo wyglądające warzywa, które zostałyby wyrzucone. Wspominaliśmy wtedy, że w ramach akcji „Kupuję, nie marnuję”, dyskont oferuje też korzystne zniżki na towary o krótkiej przydatności do spożycia. Właśnie ogłoszono kolejną z nich.

chleb w lidlu
14.01.2023 16:11 Bije na głowę chleby z najlepszych piekarni, a kupimy go w Lidlu. Cena przyjemnie zaskakuje

Chleb jest produktem, który spożywamy na co dzień i trudno się bez niego obyć. Tym ważniejsze jest, aby wybrać bochenek korzystny zarówno dla naszego zdrowia, jak i kieszeni. Znany dietetyk wybrał się do Lidla i wskazał, które wypieki powinny znaleźć się na naszej liście zakupów.Dobrej jakości chleb powinien charakteryzować się krótkim składem oraz zawartością mąki o wyższej wartości. Warto zwrócić uwagę także na indeks glikemiczny. Podczas zakupów pamiętajmy także, że dodatek ziaren w pieczywie podnosi zawartość korzystnego błonnika. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy wybrać się do najbliższego Lidla w celu nabycia chleba.

Wystarczy wrzucić 1 składnik do słoika, żeby zrobić najlepsze masło, jakie jadłeś w życiu
14.01.2023 10:50 Wystarczy wrzucić 1 składnik do słoika, żeby zrobić najlepsze masło, jakie jadłeś w życiu

Domowe masło smakuje rewelacyjnie. Produkt przygotujesz wyłącznie ze śmietany. Wystarczy ją energicznie potrząsać przez kilka minut. Domowe masło podaj z upieczonym, domowym chlebem. Śniadanie będzie smakować jak u babci.Inflacja i światowy kryzys przyczyniły się do wzrostu cen żywności. Za kostkę masła 82% tłuszczu zapłacimy teraz minimum 8 zł. Masło możemy zrobić również samodzielnie, wykorzystując prostą, babciną metodę. Jak zrobić masło? Na kanale bonkol na YouTube dowiemy się, jak w kilka minut zrobić domowe, aksamitne masło o doskonałym smaku. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcie wykorzystane w artykule. Domowe masło będzie gotowe błyskawicznie.Domowe masło zrobimy z kremówki. Po kilku minutach ubijania śmietany 30%, wytrąci się najpierw maślanka, po chwili i masło. Miękkie, jasne masło wkładamy do pojemnika z zimną wodą i odstawiamy na dosłownie minutę. Po tym czasie nadajemy masie kształt i schładzamy w lodówce.

Roztrzep jajka z 2 dodatkami i wylej na patelnie. Chłopska wersja jajecznicy nasyci każdego
14.01.2023 08:46 Roztrzep jajka z 2 dodatkami i wylej na patelnię. Chłopska wersja jajecznicy nasyci każdego

Nie z boczkiem, nie z kiełbasą. Jajecznicę po chłopsku zrobisz z kilku składników, które z pewnością masz w domu. Jajka wymieszaj z mlekiem i odrobiną mąki. Masę wylej na zeszkloną na maśle cebulę i usmaż. Jajecznica będzie smaczna i niezwykle pożywna.Jajecznica jest genialnym pomysłem na śniadanie dla całej rodziny. Jest prosta w przygotowaniu i sycąca. Jajecznica po chłopsku bije na głowę wszystkie inne, a do jej przyrządzenia nie potrzebujemy ani mięsa, ani dodatkowych warzyw. Wystarczą jajka i 2 produkty, które każdy z nas ma w kuchni.Jajecznicę po chłopsku smażymy na maśle. Kultowe śniadanie z cebulą i szczypiorkiem jest wyraźne w smaku i o wiele bardziej pożywne, ponieważ z dodatkiem mleka i mąki. Mieszanka tych dwóch produktów nie tylko sprawi, że jajecznica będzie bardziej aksamitna, ale i o wiele bardziej pożywna.Przed przygotowaniem jajecznicy po chłopsku dokładnie mieszamy jajka z mlekiem i mąką. W masie nie może być mącznych grudek, ponieważ zepsuje nam to danie. Masę smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jajecznica nie przypali się i będzie przepyszna.

Najszybszy przepis na chleb
11.01.2023 08:06 Wrzuć do miski, wymieszaj i wstaw do piekarnika. Chleb lepszy niż z piekarni zrobisz w domu

Znaleźliśmy najszybszy przepis na chleb. Przygotowanie tego pysznego bochenka zajmie wam zaledwie 5 minut, a jego smak będzie niezapomniany. Puszysty wypiek bije na głowę podobne propozycje od niejednej piekarni. Musicie spróbować.Kromka domowego chleba na śniadanie jest świetnym sposobem na rozpoczęcie dnia. Wypieczone wieczór wcześniej pieczywo będzie idealne do past i kremów. Jest delikatne i lekkie niczym chmurka, a przygotowanie go zajmie nam bardzo mało czasu. Warto skosztować.

ceny żywności
10.01.2023 17:42 Czy ceny żywności w Polsce zaczynają się stabilizować? Eksperci nie mają wątpliwości

W zeszłym roku boleśnie odczuliśmy skutki rosnącej inflacji. Niekorzystne zmiany nie ominęły także cen żywności. Co prawda w grudniu ceny jakby nieco przystopowały. Czy w związku z tym, w najbliższych miesiącach możemy liczyć na poprawę sytuacji? Niestety zdaniem ekspertów w nadchodzących tygodniach czekają nas podwyżki, które zostały zamrożone w okresie około świątecznym.Wzrost cen żywności ma nierozerwalny związek z wybuchem wojny na Ukrainie. To właśnie od tego momentu niemal z dnia na dzień pojawiły się niedobory pszenicy, jęczmienia, fasoli oraz oleju rzepakowego i słonecznikowego, a co za tym idzie wzrósł koszt ich zakupu. W parze ze zbożami oraz paszami w górę poszły ceny mięsa i produktów mleczarskich. Wszystko to mogliśmy boleśnie odczuć przy sklepowej kasie.Mimo, że grudzień był miesiącem, w którym odnotowano nieznaczny spadek cen zbóż i niektórych produktów, prognozy nadal nie są zbyt optymistyczne. Czekają nas kolejne podwyżki. O zahamowaniu inflacji mówić będziemy mogli dopiero w perspektywie kilku miesięcy, jeśli trend spadkowy nadal będzie się utrzymywał.

Jak szybko zmiękczyć masło? 1 patent jest wprost doskonały
08.01.2023 19:51 Jak szybko zmiękczyć masło? 1 patent jest wprost doskonały

Miewasz rano problem z twardym masłem? Jeden prosty trik pomoże Ci bez problemu rozsmarować je na pieczywie. Wystarczy ogrzać porcję tłuszczu ciepłym naczyniem. Sprawdź dokładnie, jak przeprowadzić ten proces, by masło nie rozpuściło się, a było jedynie miękkie. Masło jest o wiele smaczniejsze i zdrowsze od margaryny. Ma jednak jedną wadę - po wstawieniu do lodówki robi się twarde i nie posmarujemy nim kromki chleba. Jak zmiękczyć masło? Wiele osób wstawia całą kostkę do mikrofali. To nie jest dobry pomysł, ponieważ produkt po kilku sekundach jest zupełnie roztopiony.Niektórzy nie wstawiają masła do lodówki, żeby nie stwardniało. Ta metoda przyczynia się jednak do namnażania się bakterii. Masło nie może być przechowywane w temperaturze pokojowej, ponieważ psuje się o wiele szybciej, a jest przecież drogie. Jak zmiękczyć masło? Wypróbuj rewelacyjny sposób z miską i wrzątkiem.Twarde masło możesz również zetrzeć na tarce do warzyw i sera. Wiórki będą miękkie i szybko rozprowadzisz je na kromce świeżego pieczywa. Jeśli na maśle zauważysz zmianę koloru lub zacznie intensywnie pachnieć, koniecznie wyrzuć produkt. To znak, że się zepsuło.

Chleb z Biedronki
08.01.2023 13:00 Jest pyszny, kosztuje grosze i ma idealny skład. Dietetyk wskazał najlepszy chleb w Biedronce

Chleb dla wielu z nas jest ważnym produktem w diecie. Spożywamy go często i chętnie, lecz nie zawsze wybieramy najzdrowszą opcję. Jeden z dietetyków pokazał w swoich mediach społecznościowych, który z dostępnych w Biedronce chlebów warto kupić. Produkt wcale nie jest drogi. Nie ma nic lepszego niż świeże, chrupiące pieczywo. Dobry chleb nasyci nas na długo i może stanowić bazę pysznych kanapek, a także świetny dodatek do sałatek czy dań jednogarnkowych. Większość z nas zdaje sobie sprawę, że warto go zakupić w piekarni z tradycjami, gdzie można liczyć na wysoką jakość i dobry smak wyrobu. Czasami jednak cena czy późna pora zakupu chleba zmuszają nas do nabycia podstawowego produktu w markecie. W tej sytuacji przydatna może okazać się wiedza, która pozwoli nam ocenić skład dostępnych wypieków. Jeden z dietetyków klinicznych nagrał wideo, w którym zdradził, czym kieruje się, kupując pieczywo. Oceniał ofertę Biedronki.

Smalec
07.01.2023 21:14 Babcia Stasia nie wyobraża sobie smalczyku bez dodatku tego owocu. Wybór jest strzałem w 10

Domowy smalec skusi niejednego amatora mięsnych rarytasów. Zaproponowany przez babcie Stasię dodatek gruszki sprawia, że ma on jeszcze więcej smaku. Konsystencja jest również o wiele przyjemniejsza. Musicie spróbować. Zrobienie pysznego smalcu wydaje się proste, ale nierzadko szczegóły zaważają o jego smaku. Tak jest w przypadku przepisu babci Stasi. Do rarytasu dodaje ona startą gruszkę wraz z sokiem i smaży owoc wraz z wytopioną słoniną, boczkiem i cebulką, uzyskując aromatyczną i kremową konsystencję wyrobu. Mało kto mu się oprze.

Cena chleba u Gessler zdumiewa. Niektórzy robią za nią obiad na kilka dni
07.01.2023 14:52 Cena chleba u Gessler zdumiewa. Niektórzy robią za nią obiad na kilka dni

Znamy cenę chleba na zakwasie żytnim z warszawskiej restauracji Magdy Gessler. U Fukiera cena za kilogram pieczywa wynosi aż 35 zł. Szalejąca inflacja spowodowała znaczny wzrost cen produktów spożywczych. W piekarni za bochenek chleba zapłacimy 8- 9 zł.Inflacja i pogłębiający się kryzys żywnościowy przyczyniły się do gigantycznego wzrostu cen wszystkich produktów spożywczych. Chleb, który jeszcze jakiś czas temu kosztował 4- 5 zł, teraz kupimy za 8- 9, w zależności od piekarni i rodzaju zakwasu. Oczywiście kupimy również tańsze pieczywo w markecie, jednak tak naprawdę nie ma ono nic wspólnego z prawdziwym chlebem. To produkty wysokoprzetworzone i mrożone, aby miały dłuższą datę ważności. Takie pieczywo nie smakuje dobrze i jest nafaszerowane spulchniaczami i chemią.Magda Gessler prowadzi między innymi warszawską restaurację U Fukiera. W karcie znajdziemy wiele dań przygotowanych z najlepszej jakości produktów i w najlepszy sposób. W restauracji sprzedawane są również potrawy i gotowe produkty na wynos. Przykładem takiego produktu jest chleb.

Jak należy mrozić chleb? Kilka wskazówek nie pozwoli Ci go zmarnować
04.01.2023 08:36 Jak należy mrozić chleb? Kilka wskazówek nie pozwoli Ci go zmarnować

Kupiłeś za dużo chleba i boisz się, że się zmarnuje? Najlepiej zamroź go póki świeży. W niskiej temperaturze poleży dość długo bez straty dla smaku i tekstury. Wyjmiesz go z zamrażarki, gdy zabraknie Ci świeżego pieczywa. Najlepiej kilka godzin wcześniej. Mrożenie chleba jest świetny sposobem na zachowanie jego smaku i przedłużenie świeżości. Dzięki mrożeniu nie zmarnujemy pieczywa, jeśli kupiliśmy go za dużo. Nie każdy wie jednak, jak mrozić chleb. Wystarczy jeden błąd, a chleb po rozmrożeniu będzie twardy, niesmaczny lub się zepsuje.Jak mrozić chleb? Nigdy nie wkładamy jeszcze ciepłego chleba do zamrażarki. Ten błąd jest niekorzystny dla pieczywa i dla innych produktów, znajdujących się w zamrażarce. Chleb mrozimy po całkowitym ostygnięciu, najlepiej w porcjach na jeden raz.Do mrożenia chleba najlepiej sprawdzi się pieczywo naturalne na zakwasie. Chleb z dużą ilością drożdży i spulchniaczy może nie być zbyt smaczny po rozmrożeniu. Rozmrażanie chleba dzielimy na dwa etapy. Na początku rozmrażamy go w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy do piekarnika. Ostatnia czynność nie jest konieczna, ale pozwoli uzyskać chrupiącą skórkę.

Pasztet do smarowania z resztek po rosole
08.12.2022 07:58 Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? W 5 minut zrobisz z nich najlepszy dodatek do kanapek

Pasztet do smarowania z resztek po rosole jest doskonałym pomysłem na śniadanie. Do świeżego pieczywa pasuje znakomicie, a przy okazji w pełni wykorzystamy mięso i warzywa z gotowania. Wystarczy kilka prostych dodatków, by znowu nabrały smaku. Spróbujecie? Jeśli mięso czy warzywa z rosołu zdarzyło wam się wyrzucić, następnym razem nie popełniajcie takiego błędu. Wzbogacone o kilka dodatków będą stanowiły wspaniałe smarowidło, które urozmaici wasze kanapki. Nawet sceptycy spróbują.

Prosty patent na wilgotną i aksamitną jajecznicę. Już nigdy więcej nie zrobisz jej inaczej
08.12.2022 04:00 Prosty patent na wilgotną i aksamitną jajecznicę. Nigdy więcej nie zrobisz jej inaczej

Nie śmietana, nie mleko, nie majonez. Aksamitną jajecznicę przygotujesz dzięki prostej sztuczce. Nie potrzebujesz żadnych dodatków. Wystarczy, że dwa wbite na patelnię żółtka rozmieszasz dopiero pod koniec smażenia. Jest wiele trików na pyszną i puszystą jajecznicę. Nie każdy jednak wie, że nie trzeba dodawać do niej śmietany i innych składników. Jajecznicę jak z najlepszej restauracji przygotujesz w bardzo prosty sposób. Usmażone jajka koniecznie podaj z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Będzie pysznie.Jajecznicę smaż na rozgrzanym maśle. Na początku podsmaż na nim ulubione składniki, a dopiero później wlej jajka. Jakie dodatki do jajecznicy? Cebula, boczek, kiełbasa, pomidory, papryka, kurki, pieczarki. Nigdy nie wbijaj jajek bezpośrednio na patelnię. W ten sposób unikniesz żmudnego wyławiania fragmentów skorupek, jeśli przedostałyby się na patelnię. Niezależnie od składników, na jajecznicę zawsze przeznaczaj świeże jajka ze sprawdzonego źródła. Jajecznica z marketowych jajek od kur z chowu klatkowego będzie blada i niezbyt smaczna.

Masz cebulę i chleb? Szybko przygotujesz z nich aromatyczną zupę. Staropolski przysmak zachwyca
04.12.2022 19:33 Masz cebulę i chleb? Szybko przygotujesz z nich aromatyczną zupę. Staropolski przysmak zachwyca

Staropolska zupa cebulowa jest daniem idealnym na chłodniejsze dni. Zupa jest bardzo aromatyczna, pożywna i doskonale rozgrzewa. Cebulowa gotowana na wywarze wołowym z dodatkiem chleba razowego nie ma sobie równych.Zupa cebulowa po staropolsku to zupa, którą przygotujemy o wiele szybciej od francuskiej i nie musimy zapiekać jej w piekarniku. Zupa na bazie cebuli, czosnku i chleba razowego ma wyraźny smak, zachwyca również aromatem. Zupę cebulową doprawiamy gałką muszkatołową i suszonym tymiankiem.Staropolską zupę cebulową gotujemy na prawdziwym wywarze wołowym, nigdy na bulionie z kostki. Kostki rosołowe to sama sól i konserwanty. Bulion ugotujmy na kawałku szpondra, pręgi lub nawet na kościach wołowych. Do mięsa koniecznie dodajmy solidną porcję warzyw rosołowych.Warzywa i mięso z bulionu wykorzystamy np. do przygotowania pasztetu, farszu na pierogi, krokiety czy pyzy. Resztę bulionu zamroźmy w woreczkach na lód. W ten sposób otrzymamy esencjonalne i w pełni naturalne kostki rosołowe do zup i sosów.

Jak należy przechowywać świeże drożdże? Warto wiedzieć, bo tracą na mocy
29.11.2022 08:52 Jak należy przechowywać świeże drożdże? Warto wiedzieć, bo tracą na mocy

Drożdże są niezbędnym dodatkiem do wielu domowych wypieków. Dzięki nim ciasto jest puszyste i doskonale wyrośnięte. Świeże drożdże muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach, żeby się nie zepsuły. Bardzo ważna jest również temperatura wszystkich składników na domowe wypieki, by ciasto wyrosło. Ciasto drożdżowe, domowy chleb, drożdżówki, pizza. To tylko niektóre z wypieków, w których główną rolę odgrywają drożdże. Świeży produkt jest jednak bardzo delikatny, dlatego też musi być odpowiednio przygotowany i przede wszystkim przechowywany w najlepszych warunkach.Jak przechowywać świeże drożdże? Opcje są dwie. Możesz je zamrozić lub przechowywać w lodówce. Świeże drożdże wymagają przygotowania rozczynu z cukru, mąki i letniego mleka. Gdy rozczyn lekko urośnie, dopiero wtedy dodaj go do reszty składników i wyrób ciasto.Przygotowując domowe wypieki z drożdżami zawsze zadbaj o to, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Drożdże są bardzo delikatne. Zbyt niska i zbyt wysoka temperatura sprawi, że produkt straci swoje właściwości, a ciasto nie podwoi swojej objętości i pojawi się zakalec.

Wytrawne tosty francuskie
28.11.2022 07:49 Wytrawne tosty francuskie. Pomysł na pyszne śniadanie z kilkudniowego pieczywa

Wytrawne tosty francuskie skuszą niejednego smakosza. Prosty i kultowy rarytas śniadaniowy przygotujecie w zaledwie kilka chwil, wykorzystując chleb, który zalega Wam w szafce oraz produkty, które znajdziecie w lodówce. Koniecznie spróbujcie — posmakują wam od pierwszego kęsa. Tosty francuskie często podaje się na słodko, w jajecznej masie smażąc chałkę lub bułkę paryską czy wrocławską. Danie można jednak przygotować w wersji wytrawnej, w wykorzystując niekoniecznie już świeże pieczywo lub chleb tostowy. Będzie smaczne i doda energii niezbędnej, by dobrze rozpocząć dzień.

Szybka zapiekanka na czerstwym chlebie
27.11.2022 17:48 Szybka zapiekanka na czerstwym chlebie. Idealna na ciepłą kolację

Szybka zapiekanka z czerstwego chleba jest zaskakująco smaczna. Z twardszych kawałków pieczywa, sera i kilku warzyw w zaledwie 20 minut możecie przygotować świetną kolację dla całej rodziny. Przepis jest niesamowicie prosty. Zresztą przekonajcie się o tym sami. Sycąca i szybka zapiekanka z kilku składników będzie idealną propozycją na ciepłą kolację. Spód przygotujemy z pieczywa z poprzednich dni, które po dodaniu oliwy zmięknie i znów będzie smaczne. Z warzywami duszonymi na patelni i serem skomponuje się doskonale.

sałatka z czerwonej fasoli
25.11.2022 18:50 Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Pożywna sałatka z czerwoną fasolą sprawdzi się w wielu sytuacjach. Dzięki połączeniu sycących składników z łatwością zaspokoi większy głód. Idealnie sprawdzi się na kolację czy przekąskę, pasuje także jako szybki poczęstunek na spotkaniu towarzyskim. Sałatkę z czerwoną fasolą i wędliną zrobisz w mgnieniu oka. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i połączyć je z kremowym sosem. Wyjątkowego charakteru nadają jej chrupiące grzanki. Koniecznie daj się skusić.

krokiety
21.11.2022 18:03 Mrozisz krokiety w panierce z bułki tartej? Wystrzegaj się prostego błędu

Krokiety z kapustą i grzybami to jedna z najbardziej lubianych potraw wigilijnych. Ze względu na czas niezbędny do jej wykonania, warto krokiety przygotować wcześniej, a następnie zamrozić. Jak to zrobić, aby po rozmrożeniu danie nadal zachwycało swoim smakiem?Dzięki mrożeniu krokietów możemy zaoszczędzić sporo czasu na święta. Wiele osób ma jednak wątpliwości, w jaki sposób dokładnie to zrobić. Jak zamrozić krokiety i jak je odgrzać, aby nadal zachwycały swoim smakiem? Poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Masło czosnkowo-ziołowe - prosty przepis
19.11.2022 20:33 Proste i smaczne masło czosnkowo- ziołowe. Przepis krok po kroku

Masło czosnkowo-ziołowe jest świetnym dodatkiem do pieczywa i wielu innych. Prosty w przygotowaniu i aromatyczny tłuszcz nie raz urozmaici wasze posiłki. Kilka składników zamienić masło w fantastyczne smarowidło. Spróbujecie?Jeśli szukacie czegoś, co będzie pasowało do chrupiącego, świeżego chleba, masło czosnkowo-ziołowe sprawdzi się idealnie. Kremowy i pełen aromatu tłuszcz o wyrazistym smaku spodoba się nawet wybrednym.Przygotowanie takiego przysmaku jest wyjątkowo proste. Wystarczy posiekać ulubione zioła i połączyć je ze świeżo posiekanym czosnkiem i całość dodać do mięciutkiego masła. Po schłodzeniu smarowidło będzie gotowe.

chleb pełen ziaren
18.11.2022 19:08 Przepis na miękki chleb pełen ziaren. Nie musisz czekać, aż wyrośnie. Na śniadanie będzie jak znalazł

Marzy Ci się bochenek pysznego chleba o miękkim środku i chrupiącej skórce? Możesz go upiec samodzielnie w domu. Nie musisz nawet czekać na wyrośnięcie ciasta. Taki chleb pełen ziaren ma wyjątkowy smak, a przy tym jest szybki w przygotowaniu.Do domowego chleba pełnego ziaren potrzebujesz dosłownie kilku składników. Całe oczekiwanie ogranicza się do 10 minut na wyrośnięcie drożdży, potem pozostaje już tylko pieczenie. Aromat domowego pieczywa sprawi, że będziesz do tego przepisu wracać raz po raz. Domownicy będą zachwyceni.

Przepis na smakowity chleb grzybowy
16.11.2022 22:15 Jak zrobić smakowity chleb grzybowy? Tak delikatnego i aromatycznego bochenka nie znajdziesz w żadnej piekarni

Chleb grzybowy jest niezwykle aromatycznym wypiekiem. Przygotowanie domowego bochenka wcale nie jest trudne, a leśne skarby z dodatkiem ziół po zamknięciu w delikatnym drożdżowym cieście smakują wyśmienicie. Warto spróbować — będziecie zachwyceni uzyskanymi efektami i nie wrócicie do zakupów w piekarni.Domowy chleb potrafi być dużo smaczniejszy niż niejeden bochenek nabyty u profesjonalnego piekarza. Dziś proponujemy wam przyrządzenie drożdżowego rarytasu z dodatkiem aromatycznych grzybów leśnych. Wybrać możecie te, które lubicie najbardziej, choć szczególnie polecamy podgrzybki, borowiki lub maślaki.Grzyby koniecznie doprawcie świeżymi ziołami. Doskonale pasuje do nich tymianek, natka pietruszki czy rozmaryn. Możecie też dodać nieco świeżego czosnku lub wykorzystać przecier pomidorowy z jego dodatkiem. Wtedy farsz będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Aksamitny pasztet z drobiowych wątróbek. Szybki, bez mielenia, bez pieczenia
15.11.2022 21:25 Aksamitny pasztet z drobiowych wątróbek. Szybki, bez mielenia, bez pieczenia

Pasztet z drobiowych wątróbek jest prostym i smacznym smarowidłem do pieczywa. Domowa pasta z mięsa i warzyw doprawiona gałką muszkatołową, majerankiem i natką pietruszki smakuje o wiele lepiej niż gotowy produkt i jest o wiele zdrowsza i tańsza. Gotowe pasztety w puszkach czy słoikach nie są dobrym rozwiązaniem. W ich składzie znajdziemy między innymi duże ilości konserwantów i mięso oddzielone mechanicznie. Domowy pasztet z drobiowych wątróbek przygotujemy bardzo szybko i przede wszystkim ze składników, które doskonale znamy.Pasztet z drobiowych wątróbek nie wymaga pieczenia. Mięso i warzywa smażymy na rozgrzanym tłuszczu, a następnie blendujemy na gładką masę. W pasztecie domowej roboty nie może zabraknąć oczywiście przypraw. Gałka muszkatołowa, majeranek i natka pietruszki są absolutnie niezbędne.Przed przygotowaniem pasztetu z drobiowych wątróbek musimy oczyścić i usmażyć wątróbkę. Nigdy nie doprawiajmy jej solą i pieprzem przez smażeniem lub w jego trakcie, ponieważ mięso zrobi się twarde i zepsuje smak pasztetu. Smarowidło doprawiamy, gdy połączymy wszystkie składniki.

mrożenie pieczywa
14.11.2022 20:58 Bosacka wytknęła Polakom błąd. Chodzi o mrożenie pieczywa

Mrożenie pieczywa jest powszechnym i skutecznym sposobem na wydłużenie jego przydatności do spożycia. Nadmiar chleba łatwo uchronimy w ten sposób przed zmarnowaniem. Katarzyna Bosacka ostrzega jednak przed 1 podstawowym błędem. Nie mroźmy pieczywa w cienkich foliowych torebkach, w których przynieśliśmy je ze sklepu.Mrożenie pieczywa często odruchowo przeprowadzamy w jednorazowych torebkach. Zastanówmy się jednak 2 razy, zanim foliowy woreczek z naszym chlebem trafi do zamrażalnika. Ten sposób niesie za sobą niemałe ryzyko.

Lekka pasta jajeczna bez majonezu
12.11.2022 23:15 Lekka pasta jajeczna bez majonezu. Idealna do kanapek

Lekka pasta jajeczna jest świetnym dodatkiem do pieczywa. Przygotowane bez dodatku majonezu smarowidło smakuje wyśmienicie, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Spróbujecie? Jeśli szukacie prostego, a zarazem smacznego pomysłu na przysmak do pieczywa, postawcie na klasykę, czyli pastę jajeczną. Nasza lekka wersja bez majonezu jest prosta w przygotowaniu, a miksując dodatki, za każdym razem uzyskacie nieco inny rarytas. Warto skosztować.