Znaleźliśmy najszybszy przepis na chleb. Przygotowanie tego pysznego bochenka zajmie wam zaledwie 5 minut, a jego smak będzie niezapomniany. Puszysty wypiek bije na głowę podobne propozycje od niejednej piekarni. Musicie spróbować.Kromka domowego chleba na śniadanie jest świetnym sposobem na rozpoczęcie dnia. Wypieczone wieczór wcześniej pieczywo będzie idealne do past i kremów. Jest delikatne i lekkie niczym chmurka, a przygotowanie go zajmie nam bardzo mało czasu. Warto skosztować.
W zeszłym roku boleśnie odczuliśmy skutki rosnącej inflacji. Niekorzystne zmiany nie ominęły także cen żywności. Co prawda w grudniu ceny jakby nieco przystopowały. Czy w związku z tym, w najbliższych miesiącach możemy liczyć na poprawę sytuacji? Niestety zdaniem ekspertów w nadchodzących tygodniach czekają nas podwyżki, które zostały zamrożone w okresie około świątecznym.Wzrost cen żywności ma nierozerwalny związek z wybuchem wojny na Ukrainie. To właśnie od tego momentu niemal z dnia na dzień pojawiły się niedobory pszenicy, jęczmienia, fasoli oraz oleju rzepakowego i słonecznikowego, a co za tym idzie wzrósł koszt ich zakupu. W parze ze zbożami oraz paszami w górę poszły ceny mięsa i produktów mleczarskich. Wszystko to mogliśmy boleśnie odczuć przy sklepowej kasie.Mimo, że grudzień był miesiącem, w którym odnotowano nieznaczny spadek cen zbóż i niektórych produktów, prognozy nadal nie są zbyt optymistyczne. Czekają nas kolejne podwyżki. O zahamowaniu inflacji mówić będziemy mogli dopiero w perspektywie kilku miesięcy, jeśli trend spadkowy nadal będzie się utrzymywał.
Miewasz rano problem z twardym masłem? Jeden prosty trik pomoże Ci bez problemu rozsmarować je na pieczywie. Wystarczy ogrzać porcję tłuszczu ciepłym naczyniem. Sprawdź dokładnie, jak przeprowadzić ten proces, by masło nie rozpuściło się, a było jedynie miękkie. Masło jest o wiele smaczniejsze i zdrowsze od margaryny. Ma jednak jedną wadę - po wstawieniu do lodówki robi się twarde i nie posmarujemy nim kromki chleba. Jak zmiękczyć masło? Wiele osób wstawia całą kostkę do mikrofali. To nie jest dobry pomysł, ponieważ produkt po kilku sekundach jest zupełnie roztopiony.Niektórzy nie wstawiają masła do lodówki, żeby nie stwardniało. Ta metoda przyczynia się jednak do namnażania się bakterii. Masło nie może być przechowywane w temperaturze pokojowej, ponieważ psuje się o wiele szybciej, a jest przecież drogie. Jak zmiękczyć masło? Wypróbuj rewelacyjny sposób z miską i wrzątkiem.Twarde masło możesz również zetrzeć na tarce do warzyw i sera. Wiórki będą miękkie i szybko rozprowadzisz je na kromce świeżego pieczywa. Jeśli na maśle zauważysz zmianę koloru lub zacznie intensywnie pachnieć, koniecznie wyrzuć produkt. To znak, że się zepsuło.
Chleb dla wielu z nas jest ważnym produktem w diecie. Spożywamy go często i chętnie, lecz nie zawsze wybieramy najzdrowszą opcję. Jeden z dietetyków pokazał w swoich mediach społecznościowych, który z dostępnych w Biedronce chlebów warto kupić. Produkt wcale nie jest drogi. Nie ma nic lepszego niż świeże, chrupiące pieczywo. Dobry chleb nasyci nas na długo i może stanowić bazę pysznych kanapek, a także świetny dodatek do sałatek czy dań jednogarnkowych. Większość z nas zdaje sobie sprawę, że warto go zakupić w piekarni z tradycjami, gdzie można liczyć na wysoką jakość i dobry smak wyrobu. Czasami jednak cena czy późna pora zakupu chleba zmuszają nas do nabycia podstawowego produktu w markecie. W tej sytuacji przydatna może okazać się wiedza, która pozwoli nam ocenić skład dostępnych wypieków. Jeden z dietetyków klinicznych nagrał wideo, w którym zdradził, czym kieruje się, kupując pieczywo. Oceniał ofertę Biedronki.
Domowy smalec skusi niejednego amatora mięsnych rarytasów. Zaproponowany przez babcie Stasię dodatek gruszki sprawia, że ma on jeszcze więcej smaku. Konsystencja jest również o wiele przyjemniejsza. Musicie spróbować. Zrobienie pysznego smalcu wydaje się proste, ale nierzadko szczegóły zaważają o jego smaku. Tak jest w przypadku przepisu babci Stasi. Do rarytasu dodaje ona startą gruszkę wraz z sokiem i smaży owoc wraz z wytopioną słoniną, boczkiem i cebulką, uzyskując aromatyczną i kremową konsystencję wyrobu. Mało kto mu się oprze.
Znamy cenę chleba na zakwasie żytnim z warszawskiej restauracji Magdy Gessler. U Fukiera cena za kilogram pieczywa wynosi aż 35 zł. Szalejąca inflacja spowodowała znaczny wzrost cen produktów spożywczych. W piekarni za bochenek chleba zapłacimy 8- 9 zł.Inflacja i pogłębiający się kryzys żywnościowy przyczyniły się do gigantycznego wzrostu cen wszystkich produktów spożywczych. Chleb, który jeszcze jakiś czas temu kosztował 4- 5 zł, teraz kupimy za 8- 9, w zależności od piekarni i rodzaju zakwasu. Oczywiście kupimy również tańsze pieczywo w markecie, jednak tak naprawdę nie ma ono nic wspólnego z prawdziwym chlebem. To produkty wysokoprzetworzone i mrożone, aby miały dłuższą datę ważności. Takie pieczywo nie smakuje dobrze i jest nafaszerowane spulchniaczami i chemią.Magda Gessler prowadzi między innymi warszawską restaurację U Fukiera. W karcie znajdziemy wiele dań przygotowanych z najlepszej jakości produktów i w najlepszy sposób. W restauracji sprzedawane są również potrawy i gotowe produkty na wynos. Przykładem takiego produktu jest chleb.
Kupiłeś za dużo chleba i boisz się, że się zmarnuje? Najlepiej zamroź go póki świeży. W niskiej temperaturze poleży dość długo bez straty dla smaku i tekstury. Wyjmiesz go z zamrażarki, gdy zabraknie Ci świeżego pieczywa. Najlepiej kilka godzin wcześniej. Mrożenie chleba jest świetny sposobem na zachowanie jego smaku i przedłużenie świeżości. Dzięki mrożeniu nie zmarnujemy pieczywa, jeśli kupiliśmy go za dużo. Nie każdy wie jednak, jak mrozić chleb. Wystarczy jeden błąd, a chleb po rozmrożeniu będzie twardy, niesmaczny lub się zepsuje.Jak mrozić chleb? Nigdy nie wkładamy jeszcze ciepłego chleba do zamrażarki. Ten błąd jest niekorzystny dla pieczywa i dla innych produktów, znajdujących się w zamrażarce. Chleb mrozimy po całkowitym ostygnięciu, najlepiej w porcjach na jeden raz.Do mrożenia chleba najlepiej sprawdzi się pieczywo naturalne na zakwasie. Chleb z dużą ilością drożdży i spulchniaczy może nie być zbyt smaczny po rozmrożeniu. Rozmrażanie chleba dzielimy na dwa etapy. Na początku rozmrażamy go w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy do piekarnika. Ostatnia czynność nie jest konieczna, ale pozwoli uzyskać chrupiącą skórkę.
Pasztet do smarowania z resztek po rosole jest doskonałym pomysłem na śniadanie. Do świeżego pieczywa pasuje znakomicie, a przy okazji w pełni wykorzystamy mięso i warzywa z gotowania. Wystarczy kilka prostych dodatków, by znowu nabrały smaku. Spróbujecie? Jeśli mięso czy warzywa z rosołu zdarzyło wam się wyrzucić, następnym razem nie popełniajcie takiego błędu. Wzbogacone o kilka dodatków będą stanowiły wspaniałe smarowidło, które urozmaici wasze kanapki. Nawet sceptycy spróbują.
Nie śmietana, nie mleko, nie majonez. Aksamitną jajecznicę przygotujesz dzięki prostej sztuczce. Nie potrzebujesz żadnych dodatków. Wystarczy, że dwa wbite na patelnię żółtka rozmieszasz dopiero pod koniec smażenia. Jest wiele trików na pyszną i puszystą jajecznicę. Nie każdy jednak wie, że nie trzeba dodawać do niej śmietany i innych składników. Jajecznicę jak z najlepszej restauracji przygotujesz w bardzo prosty sposób. Usmażone jajka koniecznie podaj z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Będzie pysznie.Jajecznicę smaż na rozgrzanym maśle. Na początku podsmaż na nim ulubione składniki, a dopiero później wlej jajka. Jakie dodatki do jajecznicy? Cebula, boczek, kiełbasa, pomidory, papryka, kurki, pieczarki. Nigdy nie wbijaj jajek bezpośrednio na patelnię. W ten sposób unikniesz żmudnego wyławiania fragmentów skorupek, jeśli przedostałyby się na patelnię. Niezależnie od składników, na jajecznicę zawsze przeznaczaj świeże jajka ze sprawdzonego źródła. Jajecznica z marketowych jajek od kur z chowu klatkowego będzie blada i niezbyt smaczna.
Staropolska zupa cebulowa jest daniem idealnym na chłodniejsze dni. Zupa jest bardzo aromatyczna, pożywna i doskonale rozgrzewa. Cebulowa gotowana na wywarze wołowym z dodatkiem chleba razowego nie ma sobie równych.Zupa cebulowa po staropolsku to zupa, którą przygotujemy o wiele szybciej od francuskiej i nie musimy zapiekać jej w piekarniku. Zupa na bazie cebuli, czosnku i chleba razowego ma wyraźny smak, zachwyca również aromatem. Zupę cebulową doprawiamy gałką muszkatołową i suszonym tymiankiem.Staropolską zupę cebulową gotujemy na prawdziwym wywarze wołowym, nigdy na bulionie z kostki. Kostki rosołowe to sama sól i konserwanty. Bulion ugotujmy na kawałku szpondra, pręgi lub nawet na kościach wołowych. Do mięsa koniecznie dodajmy solidną porcję warzyw rosołowych.Warzywa i mięso z bulionu wykorzystamy np. do przygotowania pasztetu, farszu na pierogi, krokiety czy pyzy. Resztę bulionu zamroźmy w woreczkach na lód. W ten sposób otrzymamy esencjonalne i w pełni naturalne kostki rosołowe do zup i sosów.
Drożdże są niezbędnym dodatkiem do wielu domowych wypieków. Dzięki nim ciasto jest puszyste i doskonale wyrośnięte. Świeże drożdże muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach, żeby się nie zepsuły. Bardzo ważna jest również temperatura wszystkich składników na domowe wypieki, by ciasto wyrosło. Ciasto drożdżowe, domowy chleb, drożdżówki, pizza. To tylko niektóre z wypieków, w których główną rolę odgrywają drożdże. Świeży produkt jest jednak bardzo delikatny, dlatego też musi być odpowiednio przygotowany i przede wszystkim przechowywany w najlepszych warunkach.Jak przechowywać świeże drożdże? Opcje są dwie. Możesz je zamrozić lub przechowywać w lodówce. Świeże drożdże wymagają przygotowania rozczynu z cukru, mąki i letniego mleka. Gdy rozczyn lekko urośnie, dopiero wtedy dodaj go do reszty składników i wyrób ciasto.Przygotowując domowe wypieki z drożdżami zawsze zadbaj o to, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Drożdże są bardzo delikatne. Zbyt niska i zbyt wysoka temperatura sprawi, że produkt straci swoje właściwości, a ciasto nie podwoi swojej objętości i pojawi się zakalec.
Wytrawne tosty francuskie skuszą niejednego smakosza. Prosty i kultowy rarytas śniadaniowy przygotujecie w zaledwie kilka chwil, wykorzystując chleb, który zalega Wam w szafce oraz produkty, które znajdziecie w lodówce. Koniecznie spróbujcie — posmakują wam od pierwszego kęsa. Tosty francuskie często podaje się na słodko, w jajecznej masie smażąc chałkę lub bułkę paryską czy wrocławską. Danie można jednak przygotować w wersji wytrawnej, w wykorzystując niekoniecznie już świeże pieczywo lub chleb tostowy. Będzie smaczne i doda energii niezbędnej, by dobrze rozpocząć dzień.
Szybka zapiekanka z czerstwego chleba jest zaskakująco smaczna. Z twardszych kawałków pieczywa, sera i kilku warzyw w zaledwie 20 minut możecie przygotować świetną kolację dla całej rodziny. Przepis jest niesamowicie prosty. Zresztą przekonajcie się o tym sami. Sycąca i szybka zapiekanka z kilku składników będzie idealną propozycją na ciepłą kolację. Spód przygotujemy z pieczywa z poprzednich dni, które po dodaniu oliwy zmięknie i znów będzie smaczne. Z warzywami duszonymi na patelni i serem skomponuje się doskonale.
Pożywna sałatka z czerwoną fasolą sprawdzi się w wielu sytuacjach. Dzięki połączeniu sycących składników z łatwością zaspokoi większy głód. Idealnie sprawdzi się na kolację czy przekąskę, pasuje także jako szybki poczęstunek na spotkaniu towarzyskim. Sałatkę z czerwoną fasolą i wędliną zrobisz w mgnieniu oka. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i połączyć je z kremowym sosem. Wyjątkowego charakteru nadają jej chrupiące grzanki. Koniecznie daj się skusić.
Krokiety z kapustą i grzybami to jedna z najbardziej lubianych potraw wigilijnych. Ze względu na czas niezbędny do jej wykonania, warto krokiety przygotować wcześniej, a następnie zamrozić. Jak to zrobić, aby po rozmrożeniu danie nadal zachwycało swoim smakiem?Dzięki mrożeniu krokietów możemy zaoszczędzić sporo czasu na święta. Wiele osób ma jednak wątpliwości, w jaki sposób dokładnie to zrobić. Jak zamrozić krokiety i jak je odgrzać, aby nadal zachwycały swoim smakiem? Poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.
Masło czosnkowo-ziołowe jest świetnym dodatkiem do pieczywa i wielu innych. Prosty w przygotowaniu i aromatyczny tłuszcz nie raz urozmaici wasze posiłki. Kilka składników zamienić masło w fantastyczne smarowidło. Spróbujecie?Jeśli szukacie czegoś, co będzie pasowało do chrupiącego, świeżego chleba, masło czosnkowo-ziołowe sprawdzi się idealnie. Kremowy i pełen aromatu tłuszcz o wyrazistym smaku spodoba się nawet wybrednym.Przygotowanie takiego przysmaku jest wyjątkowo proste. Wystarczy posiekać ulubione zioła i połączyć je ze świeżo posiekanym czosnkiem i całość dodać do mięciutkiego masła. Po schłodzeniu smarowidło będzie gotowe.
Marzy Ci się bochenek pysznego chleba o miękkim środku i chrupiącej skórce? Możesz go upiec samodzielnie w domu. Nie musisz nawet czekać na wyrośnięcie ciasta. Taki chleb pełen ziaren ma wyjątkowy smak, a przy tym jest szybki w przygotowaniu.Do domowego chleba pełnego ziaren potrzebujesz dosłownie kilku składników. Całe oczekiwanie ogranicza się do 10 minut na wyrośnięcie drożdży, potem pozostaje już tylko pieczenie. Aromat domowego pieczywa sprawi, że będziesz do tego przepisu wracać raz po raz. Domownicy będą zachwyceni.
Chleb grzybowy jest niezwykle aromatycznym wypiekiem. Przygotowanie domowego bochenka wcale nie jest trudne, a leśne skarby z dodatkiem ziół po zamknięciu w delikatnym drożdżowym cieście smakują wyśmienicie. Warto spróbować — będziecie zachwyceni uzyskanymi efektami i nie wrócicie do zakupów w piekarni.Domowy chleb potrafi być dużo smaczniejszy niż niejeden bochenek nabyty u profesjonalnego piekarza. Dziś proponujemy wam przyrządzenie drożdżowego rarytasu z dodatkiem aromatycznych grzybów leśnych. Wybrać możecie te, które lubicie najbardziej, choć szczególnie polecamy podgrzybki, borowiki lub maślaki.Grzyby koniecznie doprawcie świeżymi ziołami. Doskonale pasuje do nich tymianek, natka pietruszki czy rozmaryn. Możecie też dodać nieco świeżego czosnku lub wykorzystać przecier pomidorowy z jego dodatkiem. Wtedy farsz będzie jeszcze bardziej wyrazisty.
Pasztet z drobiowych wątróbek jest prostym i smacznym smarowidłem do pieczywa. Domowa pasta z mięsa i warzyw doprawiona gałką muszkatołową, majerankiem i natką pietruszki smakuje o wiele lepiej niż gotowy produkt i jest o wiele zdrowsza i tańsza. Gotowe pasztety w puszkach czy słoikach nie są dobrym rozwiązaniem. W ich składzie znajdziemy między innymi duże ilości konserwantów i mięso oddzielone mechanicznie. Domowy pasztet z drobiowych wątróbek przygotujemy bardzo szybko i przede wszystkim ze składników, które doskonale znamy.Pasztet z drobiowych wątróbek nie wymaga pieczenia. Mięso i warzywa smażymy na rozgrzanym tłuszczu, a następnie blendujemy na gładką masę. W pasztecie domowej roboty nie może zabraknąć oczywiście przypraw. Gałka muszkatołowa, majeranek i natka pietruszki są absolutnie niezbędne.Przed przygotowaniem pasztetu z drobiowych wątróbek musimy oczyścić i usmażyć wątróbkę. Nigdy nie doprawiajmy jej solą i pieprzem przez smażeniem lub w jego trakcie, ponieważ mięso zrobi się twarde i zepsuje smak pasztetu. Smarowidło doprawiamy, gdy połączymy wszystkie składniki.
Mrożenie pieczywa jest powszechnym i skutecznym sposobem na wydłużenie jego przydatności do spożycia. Nadmiar chleba łatwo uchronimy w ten sposób przed zmarnowaniem. Katarzyna Bosacka ostrzega jednak przed 1 podstawowym błędem. Nie mroźmy pieczywa w cienkich foliowych torebkach, w których przynieśliśmy je ze sklepu.Mrożenie pieczywa często odruchowo przeprowadzamy w jednorazowych torebkach. Zastanówmy się jednak 2 razy, zanim foliowy woreczek z naszym chlebem trafi do zamrażalnika. Ten sposób niesie za sobą niemałe ryzyko.
Lekka pasta jajeczna jest świetnym dodatkiem do pieczywa. Przygotowane bez dodatku majonezu smarowidło smakuje wyśmienicie, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Spróbujecie? Jeśli szukacie prostego, a zarazem smacznego pomysłu na przysmak do pieczywa, postawcie na klasykę, czyli pastę jajeczną. Nasza lekka wersja bez majonezu jest prosta w przygotowaniu, a miksując dodatki, za każdym razem uzyskacie nieco inny rarytas. Warto skosztować.
Chlebek z dyni jest znakomitym pomysłem na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Wzbogacony o wyraziste przyprawy wypiek wypełni wasz dom przyjemnym korzennym aromatem. Zrobienie przysmaku jest dziecinnie proste, a cala rodzina z chęcią po niego sięgnie. Warto spróbować — jest jeszcze lepszy niż bananowy odpowiednik.Prosty i wyjątkowo smaczny chlebek z dyni przyrządzicie jeszcze szybciej, jeśli macie pod ręką przestudzoną dynię pieczoną. Wtedy wystarczy zaledwie kwadrans i odrobina cierpliwości, by już po mniej niż godzinie cieszyć się znakomitym słodkim przysmakiem, którego raczej nie znajdziecie w pobliskiej piekarni.
Przechowujesz chleb w plastikowych torbach lub folii? Bardzo duży błąd. Przez niego pieczywo błyskawicznie się psuje i nie będzie nadawało się do jedzenia. Jak prawidłowo przechowywać chleb? Najlepszy jest lniany lub parciany worek i chlebak.Kupiłaś świeży chleb, który jeszcze tego samego dnia stracił smak, nie jest już chrupiący lub co gorsza, pojawiła się na nim pleśń? Prawdopodobnie przechowujesz pieczywo w foliowych lub plastikowych opakowaniach, które znacznie przyspieszają psucie. Jak prawidłowo przechowywać chleb?Chleb musi być przechowywany w odpowiedni sposób, w przeciwnym wypadku szybko wyschnie lub pojawi się na nim szkodliwa pleśń. Pieczywo zawinięte w odpowiedni materiał należy włożyć do chlebaka. Jak prawidłowo przechowywać chleb? Chlebak zapobiega nie tylko wysuszeniu i powstawaniu pleśni, ale chroni również przed wilgocią.Sam chlebak również wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Co kilka tygodni przetrzyj go w środku gąbką nasączoną octem i odstaw, żeby zupełnie wysechł, a przykry zapach się ulotnił. Ocet jest domowym sposobem na zabicie bakterii i innych drobnoustrojów, które mogły pojawić się w pojemniku.
Unoszącego się w powietrzu zapachu świeżego, domowego chleba nie da się pomylić z niczym innym. Ten aromat stanowi zapowiedź delikatnego białego miąższu zamkniętego w chrupiącej, rumianej skórce. Taki przywilej nie jest już zarezerwowany dla nielicznych osób wyposażonych w odpowiednią wiedzę oraz sprzęt. Mamy recepturę, z którą w prosty sposób przygotujesz pieczywo we własnej kuchni.Do przygotowania domowego chleba nie potrzebujesz zakwasu ani specjalnej maszyny do pieczenia. Zaledwie kilka składników wystarczy do własnoręcznego wyczarowania smakowitych bochenków. Sprawdź ten przepis koniecznie i zaskocz domowników.
Koniec z wyrzucaniem czerstwego chleba do kosza. Dzięki czterem prostym metodom, chleb stanie się miękki i smaczny, będzie miał również chrupiącą skórkę. Żeby zapobiec szybkiemu obsychaniu pieczywa, należy je przechowywać w odpowiedni sposób.O ile z czerstwej bułki lub bagietki najczęściej robimy bułkę tartą i wykorzystujemy ją np. do panierowania mięsa i krokietów, tak czerstwy chleb najczęściej ląduje w koszu. Mało kto wie, że chleb możemy w prosty sposób odświeżyć. Nie tylko przy pomocy kuchennych urządzeń, ale również warzyw i owoców.Czerstwy chleb możemy odgrzać w mikrofali, piekarniku, garnku do gotowania na parze. Kilka kromek pieczywa zmiękczymy również przy pomocy jabłka lub selera naciowego. Chleb odświeżony w piekarniku i mikrofali będzie miał chrupiącą skórkę.Jeśli chcesz odświeżyć pieczywo w garnku na parze, skórka nie będzie chrupiąca, jednak chleb będzie bardzo smaczny i miękki. Podczas odświeżania chleba tą metodą, uważaj na czas, ponieważ pieczywo stanie się zbyt miękkie i się rozpadnie.
Odkąd pamiętam zawsze marzyłam o własnej restauracji. Uwielbiałam oglądać programy kulinarne i po cichu zazdrościłam ich uczestnikom umiejętności „wyczarowania” pięknych i apetycznych potraw. Urządzając kuchnię przyjaciele namówili mnie na zakup piekarnika Haier I-Message 2 HWO60SM2B9XH. Od tego momentu wiele się zmieniło. Każde spotkanie z rodziną i przyjaciółmi stało się dla mnie okazją do doskonalenia swoich kulinarnych umiejętności. Uwielbiam testować nowe przepisy i wyjątkowe funkcje piekarnika. Gdy opowiadam o nich moim bliskim, wręcz nie kryją oni zaskoczenia niepozorny sprzęt może ułatwić życie. Z radością zaczęłam eksperymentować w kuchni. Nie ważne, czy słodko czy słono, zawsze wyjątkowo apetycznie. Zyskałam nie tylko ważny element wyposażenia kuchni, ale również wsparcie swoich marzeń. Wszystko za sprawą kilku innowacyjnych funkcji.Domowa piekarnia jak marzenieCiepłe świeże bułeczki do pracy? Zawsze kupowałam je w piekarniach i nie sądziłam, że ich przygotowanie może okazać się tak proste. A wszystko za sprawą funkcji SOFT +, która tworzy delikatny klimat dla idealnego wypieku. Dzięki niej z łatwością piekę domowy chleb, bułki lub bajgle o chrupiącej skórce i idealnie puszystym wnętrzu. Nie muszę rano wychodzić do piekarni, bo mam ją we własnym domu. Przygotowanie śniadania nigdy nie było przyjemniejsze zwłaszcza, kiedy towarzyszy temu ten niezwykły aromat świeżego wypieku. Pieczywo jest tak smaczne, że robię dodatkowe kanapki również do pracy, zwłaszcza, że moimi wypiekami zaczęli zajadać się już nawet koledzy z pracy. Obiady w najlepszym styluGdy pieczenie bułek opanowałam do perfekcji postanowiłam zaprosić na obiad rodzinę. Nigdy nie brakuje mi pomysłu na obiad, ponieważ mam do dyspozycji Cook with me i książkę kucharską w aplikacji hOn zawierającą ponad 350 przepisów. Podoba mi się, że każde danie ma uwzględniony czas przygotowania, poziom trudności, a także rodzaj diety na przykład: bezglutenowej lub wegetariańskiej. Dzięki temu zawsze wiem, które danie wybrać, bez względu na okazję. Na rodzinny obiad wybrałam potrawę z kurczakiem, a mój piekarnik zapewnił idealnie chrupiącą skórkę i soczystę wnętrze. Pomogła mi w tym funkcja Tailor bake, która wykorzystuje grzałki o pulsacyjnym działaniu. Brzmi niezrozumiale? Najważniejszy jest efekt! Mięso smakuje idealnie, a przy tym jest zdrowsze i zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. Dzięki temu, że urządzenie posiada doskonałe oświetlenie na bieżąco mogę podglądać efekty pieczenia. Przydatna jest również termosonda, która umożliwia precyzyjne określenie temperatury wewnątrz przygotowanej potrawy. Z takim sprzętem po prostu ryzyko kulinarnej wpadki jest bliskie zeru. Nie jest to oczywiście koniec zalet mojego kuchennego pomocnika. Dzięki funkcji Multi-lever mogę przygotowywać różne potrawy w tym samym czasie, na różnych poziomach wnętrza piekarnika, ponieważ gorące powietrze jest równomierne rozprowadzane, a zapachy nie mieszają się zwłaszcza, że przy zachowaniu standardowych wymiarów zmieści się w nim więcej naczyń. Natomiast prowadnice teleskopowe zagwarantują stabilne, komfortowe i co najważniejsze bezpieczne wysuwanie się naczyń, które znajdują się w piekarniku. A najlepsze zostawiam na koniec! Mycie piekarnika nigdy nie było takie proste.Piekarnik, który czyści się samPo każdej uczcie przychodzi moment na sprzątanie. W pełni dotykowy wyświetlacz cyfrowy pozwala na wygodną i intuicyjną nawigację oraz łatwe zarządzanie wszystkimi trybami pracy urządzenia, w tym również czyszczenie piekarnika. Wystarczy wybrać funkcję autoczyszczenia pyrolicznego eco +, a system aktywuje eliminację wszelkich osadów tłuszczu i pozostałości po pieczeniu, spalając je w temperaturze 430°C. Wówczas wystarczy już tylko zebrać popiół miękką ściereczką.Piekarnik Haier I-Message 2 HWO60SM2B9XH zdecydowanie polecam wszystkim, którzy chcą cieszyć się wyjątkowymi potrawami i realizować swoje kulinarne marzenia - jak ja - i tworzyć dania niczym z 5-gwiazdkowej restauracji!
Magda Gessler pokazała, jak robi smalec. Nie jest to jednak tradycyjne smarowidło, a połączenie wielu ciekawych smaków, między innymi sezamków i chorizo. Smalec receptury Gessler jest absolutnym hitem kulinarnym, każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.Domowy smalec tradycyjnie przygotowujemy z podgardla, słoniny i cebuli. Dodajemy również podstawowe przyprawy do smaku. Magda Gessler zdradziła swój przepis na smarowidło do chleba, które jest o wiele smaczniejsze od tradycyjnego smalcu.Gessler do smalcu dodaje kiełbasę chorizo, pokruszone sezamki, suszone morele i kilka kromek podsuszonego chleba razowego. Składniki są dość niecodzienne, jednak w połączeniu z tłuszczem nadają doskonałego smaku i aromatu. Smarowidło receptury Gessler dosłownie rozpływa się w ustach.Smalec według receptury Magdy Gessler przygotowujemy na słoninie i podgardlu, czyli tłustych kawałkach wieprzowiny. Dodajemy również kiełbasę chorizo, czyli hiszpańską, tradycyjną kiełbasę. Intensywny smak mięsa przełamany jest słodkimi dodatkami, a smarowidło błyskawicznie znika ze spiżarni.
Wiele osób mrozi pieczywo, żeby zachowało świeżość i smak. Nie każdy zna jednak prosty patent na błyskawiczne rozmrażanie pieczywa bez wykorzystania piekarnika i mikrofali. Ważne jest również odpowiedne przygotowanie chleba do mrożenia. Jak rozmrozić chleb? Mrożenie chleba jest świetnym pomysłem na zatrzymanie jego świeżość i walorów smakowych na dłużej. Pieczywo w zamrażalniku może być przechowywane do 3 miesięcy, po tym czasie należy je wyrzucić. Jak rozmrozić chleb, żeby był smaczny i chrupiący?Wiele osób rozmraża chleb w piekarniku lub mikrofalówce. Rozmrażanie pieczywa w piekarniku ma jednak minuty- jest dość czasochłonne i mało oszczędne, patrząc na ceny prądu. Pieczywo rozmrażanie w mikrofali natomiast jest gumowate i traci smak. Jak rozmrozić chleb? W sezonie jesienno- zimowym wykorzystaj gorące kaloryfery do rozmrożenia chleba. To stary, sprawdzony sposób na pyszne i chrupiące pieczywo. Chleb przed mrożeniem pokrój na cienkie kromki, wtedy rozmrozisz je błyskawicznie bez piekarnika i bez mikrofali.