Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Chleb

Chleb

Puszysta i kremowa jajecznica na śmietanie
18.02.2023 09:40 Koniec ze smażeniem na maśle. Jest 100 razy lepszy patent na jajecznicę

Jajecznicę na śmietanie przyrządzisz w dosłownie kilka chwil. Wystarczy, że podgrzejesz kremówkę na patelni, dodasz jajka, szczypiorek i usmażysz. Szybkie śniadanie posmakuje każdemu.

None
16.02.2023 19:30 Jak mrozić chleb, by po rozmrożeniu smakował, jak świeży?

Mrożenie żywności nie jest w naszych domach niczym nowym. Okazuje się, że z powodzeniem możemy w ten sposób przedłużyć także żywotność pieczywa. Jak mrozić chleb, aby po rozmrożeniu wciąż cieszył nas wybornym smakiem? Pamiętaj, aby do zamrażarki wkładać pieczywo, jak najbardziej świeże.

Przepis na chleb sprzed 100 lat
11.02.2023 21:59 Ten przepis na chleb ma ponad 100 lat. W żadnej piekarni nie zjesz doskonalszego

Chleb, którego jakość przebije kupowane w piekarniach specjały? Z przepisem sprzed ponad 100 lat zrobicie taki samodzielnie. Składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym, a bliscy będą się nim zajadać ze smakiem. Spróbujecie?Domowy chleb nie musi być niewypałem. Ponad 100-letnia receptura o wschodnich korzeniach, choć wymaga odpowiedniego uformowania ciasta, warto jest przetestowania. Wypiek wychodzi bowiem niesamowicie delikatny i wprost rozpływa się w ustach.

Pyzy po niemiecku
07.02.2023 11:02 Niemcy robią pyzy zupełnie inaczej. Nie do wiary, z czego jest farsz

Pyzy po niemiecku przyrządzane są nieco inaczej niż rodzimy rarytas. Zamiast mielonego mięsa w ziemniaczanej masie zamyka się rumiane grzanki, a samo ciasto doprawia wyrazistymi przyprawami. Całość smakuje znakomicie i zdecydowanie warto spróbować.Jeśli nie macie pod ręką mielonego mięsa, a naszła was ochota na ziemniaczane danie, niemiecki patent będzie w sam raz. Z powodzeniem możecie do niego wykorzystać nieco mniej już świeże pieczywo czy ziemniaki z poprzedniego obiadu. Przygotowanie nie zajmie wiele czasu.

Niższe ceny chleba
03.02.2023 14:15 Chleb będzie w końcu tańszy? Jest nadzieja, decyzja już zapadła

Ceny chleba są wysokie, a kolejne piekarnie mają coraz większe trudności z utrzymaniem się na rynku. Od 1 kwietnia jednak ma zacząć obowiązywać specjalna ulgowa taryfa na sprzedaż gazu, którą objęte zostaną piekarnie i cukiernie. Czy to wystarczy, by pieczywo stało się tańsze?Rząd podjął decyzję i ustalił maksymalną cenę za jednostkę gazu. Planowana obniżka ma wspomóc przedsiębiorstwa oferujące wypieki, by te, zamiast masowo upadać, mogły zaoferować klientom towar na bardziej przystępnych warunkach.

Po 46 latach musi zamknąć swoją piekarnię. Powód złapie za serce każdego
31.01.2023 17:06 Po 46 latach musi zamknąć swoją piekarnię. Powód złapie za serce każdego

Dziś wrocławska piekarnia zamyka się po 46 latach działalności. Ostatni dzień stycznia jest ostatnim dniem, w którym można jeszcze kupić w niej pieczywo i inne wypieki. Wszystko przez mały zbyt. Stali klienci są zrozpaczeni.Pan Andrzej Sekuna piekarnię przy ulicy Jagiellończyka we Wrocławiu otworzył w 1977 roku. Wszystkie wypieki od zawsze były przygotowywane wyłącznie z naturalnych składników, bez dodatku chemicznych środków konserwujących i wzmacniających smak. Jednak to nie wystarczyło, aby piekarnia mogła działać dalej.Podczas rozmowy z portalem onet.pl, Pan Andrzej zdradził, co było przyczyną decyzji o zamknięciu piekarni z taką tradycją. Dziennikarz rozmawiał również z wieloletnią pracownicą oraz stałymi klientami, którzy nie kryli gorzkich słów. Jeden z nich przyszedł nawet z tabliczką czekolady, by podziękować właścicielowi za jego pracę.Inflacja, wysokie koszty życia, ceny mediów i produktów spożywczych sprawiły, że wszyscy zaczęli szukać oszczędności. Wiele lokali, w tym gastronomicznych, musiało zakończyć swoją działalność. Piekarnika A. D. Sekuna zamyka się nie z powodu wysokich cen prądu, a przez małą ilość klientów. Cytaty oraz zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z portalu onet.pl

Lekki chleb z siemienia lnianego
27.01.2023 22:15 Bez mąki, bez drożdży. Lekki chleb wymaga tylko 5 minut pracy

Chleb można przygotować bez drożdży, a nawet bez mąki. Jedna z twórczyń internetowych zaproponowała pyszny, bezglutenowy wypiek na bazie siemienia lnianego. Zrobiła go bardzo szybko i prosto, bo tylko zblendowała wszystkie składniki, a potem wstawiła do piekarnika. Chleb podała z aromatycznym ziołowym masłem. Wyszedł znakomity. Lekki chleb z siemienia lnianego zaprezentowany przez tiktokerkę nathallae nie wymaga wielu przygotowań, a jest ciekawą alternatywą klasycznego, pszennego pieczywa. Wypiek nie zawiera glutenu, a cztery składniki, blender, keksówka i piekarnik wystarczą, by go przetestować. Efekty mogą Was zaskoczyć.

Wsadził ryż do blendera i zrobił chleb
25.01.2023 17:31 Namoczył ryż i wrzucił do blendera. Ten patent z miejsca stał się hitem

Chleb bez glutenu można z łatwością przygotować w domu. Jeden z TikTokerów pokazał bardzo prosty przepis, który pozwala uzyskać smaczne i przede wszystkim zdrowe pieczywo z prostych składników. Wykorzystał ryż oraz produkty podstawowe, które każdy z nas ma w swojej kuchni. Rezultat był zachwycający. Jeśli chcecie zaoszczędzić i samodzielnie przyrządzić chleb bez glutenu, patent zaprezentowany na kanale tiktokowym foxx.gotuje może wam się spodobać. Twórca w krótkim wideo pokazał, jak z ryżu i kilku innych prostych produktów przygotować smaczne pieczywo niemalże bez wysiłku. Będzie pasowało do niejednej pasty kanapkowej.

superzdrowe produkty
25.01.2023 09:19 3 superzdrowe produkty, które mogą Ci zaszkodzić. Dietetyk wyjaśnił powody

Odczuwasz dyskomfort ze strony swojego układu pokarmowego? Być może spożywasz coś, co potęguje to zjawisko. Niektóre nawet superdzrowe produkty mogą szkodzić wrażliwym osobom. Dietetyk pokazał drugą stronę medalu w temacie ciemnego pieczywa, miodu i brokułów.Z roku na rok coraz więcej uwagi przykładamy do sposobu naszego odżywiania. Czasem jednak mimo najszczerszych chęci i dbania o jadłospis dokuczają nam wzdęcia, bóle brzucha i uczucie ciężkości. Należy czym prędzej sprawdzić, czy nie spożywamy superzdrowych produktów, które naszemu organizmowi zwyczajnie nie służą. Szczegóły na ten temat zdradził dietetyk Marcin Jackowiak.

Tańszy jest Lidl czy Biedronka? Dietetyk porównał 5 produktów i zakończył odwieczny spór
24.01.2023 20:56 Tańszy jest Lidl czy Biedronka? Dietetyk porównał 5 produktów i zakończył odwieczny spór

Michał Wrzosek porównał ceny 5 produktów spożywczych z Biedronki i Lidla. Okazuje się, że między innymi bułki i wędlina z kurczaka jest tańsza w Biedronce. Znany dietetyk kliniczny porównał również gramaturę ocenianych produktów.Biedronka i Lidl są sklepami, w których Polacy najczęściej robią zakupy. To, co zachęca klientów, to cykliczne promocje, atrakcyjne ceny i duży asortyment produktów spożywczych. Dietetyk porównał ceny 5 produktów, w tym bułki, płatków owsianych i wędliny z kurczaka. Tańszy jest Lidl czy Biedronka?Michał Wrzosek jest popularnym dietetykiem klinicznym, który udziela się w mediach społecznościowych. Ma swój kanał między innymi na YouTube, TikToku i Instagramie. Dietetyk sprawdza i porównuje wiele produktów spożywczych i doradza fanom, co jeść, a czego lepiej unikać.Niedawno na YouTube Michał Wrzosek udostępnił krótki film, na którym porównywał ceny produktów spożywczych w Lidlu i Biedronce. Materiał i zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzą właśnie z jego kanału.Zarówno Biedronka, jak i Lidl organizują wiele akcji promocyjnych, w tym kupony w aplikacji lub z kartą dla stałych klientów. Z aplikacją zrobimy zakupy jeszcze taniej. W Biedronce i Lidlu pojawiają się również tygodnie tematyczne, w których dostępne są produkty spożywcze z różnych stron świata.

Bosacka ostrzega
24.01.2023 17:04 Spojrzała na etykietę pasztetu i zamarła. Bosacka apeluje do wszystkich, to bardzo ważne

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę skład popularnego pasztetu z kaczki, który kupimy w każdym markecie. Skład pozostawia wiele do życzenia. Pasztet z kaczki nie jest konserwą z drobiu, a z mięsa oddzielonego mechanicznie i resztek mięsa wieprzowego. Katarzyna Bosacka czynnie udziela się w mediach społecznościowych, między innymi na Facebooku i Instagramie. Niedawno na profilu Katarzyna Bosacka "Wiem co jem" na Facebooku zamieściła post, w którym opisała skład pasztetu z kaczką firmy EvraMeat. Zdjęcie etykiety przesłała jej jedna z internautek.Katarzyna Bosacka była wstrząśnięta zawartością pasztetu w puszce, który dostępny jest w niemal każdym sklepie. Po opublikowaniu etykiety, pod jej postem pojawiło się mnóstwo komentarzy. Niektórzy nie otwarcie pisali, że dopuszczenie takich produktów spożywczych do sprzedaży powinno być zabronione.Okazało się, że pasztet z kaczki w puszce z kaczką i innymi mięsem nie ma nic wspólnego. Bosacka zwróciła również uwagę, aby czytać etykiety. Jeśli mamy do wyboru np. dżem o smaku truskawkowym lub dżem truskawkowy, zawsze wybierajmy ten drugi.

Pasta do kanapek Tadeusza Mullera
22.01.2023 21:13 Syn Gessler robi pastę do kanapek z niezwykłego warzywa. Jest często pomijane, a szkoda

Warzywne pasty do kanapek są doskonałym pomysłem na smaczne i zdrowe śniadanie. Wyjątkowo proste smarowidło z selera zaproponowane przez Tadeusza Müllera jest tanie i niezwykle cenne. Musicie spróbować. Seler obfituje w fosfor i witaminę C. Warto włączyć go do swojej diety np. w postaci pysznej pasty do kanapek. Z przepisem syna Magdy Gessler z pieczonego z dodatkiem skórki niedrogiego warzywa wyczarujecie nie lada przysmak. Skradnie serca nwet najbardziej wybrednych domowników.

Zapomnij o jajecznicy. Ta pasta jajeczna bije każdą na głowę
22.01.2023 08:05 Zapomnij o jajecznicy. Ta pasta jajeczna każdą jedną bije na głowę

Masz w domu jajka, ogórki kiszone, majonez i musztardę? W kilka minut przygotujesz z nich wyśmienite śniadanie dla całej rodziny. Pasta jajeczna podana na świeżym pieczywie, posypana szczypiorkiem smakuje obłędnie i dostarcza energii na wiele godzin. Pasta jajeczna stanowi ogromną konkurencję dla jajecznicy, bo nie jest smażona, a jej smak jest doprawdy wyśmienity. Wystarczy, że ugotujemy jajka i połączymy je z resztą dodatków. Jajka gotujemy na twardo, po około 7 minutach będą gotowe.Sekretem smaku pasty jajecznej są dodatki, jak ogórki kiszone, cebula i sosy. Do pasty wybieramy domowe kiszonki lub kupujemy ogórki z beczki. Zwróćmy uwagę na etykietę. Ogórki kwaszone to ogórki z dodatkiem octu, nie będą smakować jak kiszone. Wiele osób nie ma o tym pojęcia.Do pasty jajecznej dodajemy również ulubioną musztardę i majonez. To dzięki tym produktom składniki połączą się i utworzą kremową masę. Pastę doprawiamy mieloną papryką czerwoną i podajemy z kromką świeżego chleba i szczypiorkiem, ewentualnie rukolą. Jak wygląda ten pyszny dodatek do pieczywa? Bardzo apetycznie - spójrzcie tylko na nasze zdjęcie, które pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube. Jesteśmy pewni, że gdy będziecie mieli ochotę na śniadanie jajeczne, to tym razem wybierzecie pastę, a nie jajecznicę.

chleb
16.01.2023 16:00 Justyna Steczkowska jest mistrzynią w pieczeniu chleba. Jej patent jest prosty i wyjątkowy

Justyna Steczkowska jest mistrzynią w przygotowaniu domowego pieczywa. Kupne bochenki nie mają czego szukać w jej kuchni. Chleb według przepisu wokalistki wyjątkowo długo zachowuje świeżość dzięki dodatkowi kaszy gryczanej. Samodzielne upieczenie chleba jest prostsze, niż się wielu osobom wydaje. Bez cienia wątpliwości potwierdza to Justyna Steczkowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta w portalu Instagram. Kilka prostych składników i dużo pozytywnego nastawienia wystarczy, aby wyczarować we własnym piekarniku prawdziwe domowe pieczywo.

Lidl przecenia pieczywo wieczorem
15.01.2023 13:52 Dokładnie o tej godzinie obniżają w Lidlu ceny. Możesz zaoszczędzić krocie na codziennych zakupach

Lidl ułatwia konsumentom tanie zakupy. Sieć prowadzi akcję mającą na celu ograniczenie marnowania żywności, w ramach której wieczorem wybrane towary są przecenione aż o 50%. Zapoznaliśmy się ze szczegółami obniżki.Niedawno informowaliśmy, że Lidl sprzedaje niestandardowo wyglądające warzywa, które zostałyby wyrzucone. Wspominaliśmy wtedy, że w ramach akcji „Kupuję, nie marnuję”, dyskont oferuje też korzystne zniżki na towary o krótkiej przydatności do spożycia. Właśnie ogłoszono kolejną z nich.

chleb w lidlu
14.01.2023 16:11 Bije na głowę chleby z najlepszych piekarni, a kupimy go w Lidlu. Cena przyjemnie zaskakuje

Chleb jest produktem, który spożywamy na co dzień i trudno się bez niego obyć. Tym ważniejsze jest, aby wybrać bochenek korzystny zarówno dla naszego zdrowia, jak i kieszeni. Znany dietetyk wybrał się do Lidla i wskazał, które wypieki powinny znaleźć się na naszej liście zakupów.Dobrej jakości chleb powinien charakteryzować się krótkim składem oraz zawartością mąki o wyższej wartości. Warto zwrócić uwagę także na indeks glikemiczny. Podczas zakupów pamiętajmy także, że dodatek ziaren w pieczywie podnosi zawartość korzystnego błonnika. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy wybrać się do najbliższego Lidla w celu nabycia chleba.

Wystarczy wrzucić 1 składnik do słoika, żeby zrobić najlepsze masło, jakie jadłeś w życiu
14.01.2023 10:50 Wystarczy wrzucić 1 składnik do słoika, żeby zrobić najlepsze masło, jakie jadłeś w życiu

Domowe masło smakuje rewelacyjnie. Produkt przygotujesz wyłącznie ze śmietany. Wystarczy ją energicznie potrząsać przez kilka minut. Domowe masło podaj z upieczonym, domowym chlebem. Śniadanie będzie smakować jak u babci.Inflacja i światowy kryzys przyczyniły się do wzrostu cen żywności. Za kostkę masła 82% tłuszczu zapłacimy teraz minimum 8 zł. Masło możemy zrobić również samodzielnie, wykorzystując prostą, babciną metodę. Jak zrobić masło? Na kanale bonkol na YouTube dowiemy się, jak w kilka minut zrobić domowe, aksamitne masło o doskonałym smaku. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcie wykorzystane w artykule. Domowe masło będzie gotowe błyskawicznie.Domowe masło zrobimy z kremówki. Po kilku minutach ubijania śmietany 30%, wytrąci się najpierw maślanka, po chwili i masło. Miękkie, jasne masło wkładamy do pojemnika z zimną wodą i odstawiamy na dosłownie minutę. Po tym czasie nadajemy masie kształt i schładzamy w lodówce.

Roztrzep jajka z 2 dodatkami i wylej na patelnie. Chłopska wersja jajecznicy nasyci każdego
14.01.2023 08:46 Roztrzep jajka z 2 dodatkami i wylej na patelnię. Chłopska wersja jajecznicy nasyci każdego

Nie z boczkiem, nie z kiełbasą. Jajecznicę po chłopsku zrobisz z kilku składników, które z pewnością masz w domu. Jajka wymieszaj z mlekiem i odrobiną mąki. Masę wylej na zeszkloną na maśle cebulę i usmaż. Jajecznica będzie smaczna i niezwykle pożywna.Jajecznica jest genialnym pomysłem na śniadanie dla całej rodziny. Jest prosta w przygotowaniu i sycąca. Jajecznica po chłopsku bije na głowę wszystkie inne, a do jej przyrządzenia nie potrzebujemy ani mięsa, ani dodatkowych warzyw. Wystarczą jajka i 2 produkty, które każdy z nas ma w kuchni.Jajecznicę po chłopsku smażymy na maśle. Kultowe śniadanie z cebulą i szczypiorkiem jest wyraźne w smaku i o wiele bardziej pożywne, ponieważ z dodatkiem mleka i mąki. Mieszanka tych dwóch produktów nie tylko sprawi, że jajecznica będzie bardziej aksamitna, ale i o wiele bardziej pożywna.Przed przygotowaniem jajecznicy po chłopsku dokładnie mieszamy jajka z mlekiem i mąką. W masie nie może być mącznych grudek, ponieważ zepsuje nam to danie. Masę smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jajecznica nie przypali się i będzie przepyszna.

Najszybszy przepis na chleb
11.01.2023 08:06 Wrzuć do miski, wymieszaj i wstaw do piekarnika. Chleb lepszy niż z piekarni zrobisz w domu

Znaleźliśmy najszybszy przepis na chleb. Przygotowanie tego pysznego bochenka zajmie wam zaledwie 5 minut, a jego smak będzie niezapomniany. Puszysty wypiek bije na głowę podobne propozycje od niejednej piekarni. Musicie spróbować.Kromka domowego chleba na śniadanie jest świetnym sposobem na rozpoczęcie dnia. Wypieczone wieczór wcześniej pieczywo będzie idealne do past i kremów. Jest delikatne i lekkie niczym chmurka, a przygotowanie go zajmie nam bardzo mało czasu. Warto skosztować.

ceny żywności
10.01.2023 17:42 Czy ceny żywności w Polsce zaczynają się stabilizować? Eksperci nie mają wątpliwości

W zeszłym roku boleśnie odczuliśmy skutki rosnącej inflacji. Niekorzystne zmiany nie ominęły także cen żywności. Co prawda w grudniu ceny jakby nieco przystopowały. Czy w związku z tym, w najbliższych miesiącach możemy liczyć na poprawę sytuacji? Niestety zdaniem ekspertów w nadchodzących tygodniach czekają nas podwyżki, które zostały zamrożone w okresie około świątecznym.Wzrost cen żywności ma nierozerwalny związek z wybuchem wojny na Ukrainie. To właśnie od tego momentu niemal z dnia na dzień pojawiły się niedobory pszenicy, jęczmienia, fasoli oraz oleju rzepakowego i słonecznikowego, a co za tym idzie wzrósł koszt ich zakupu. W parze ze zbożami oraz paszami w górę poszły ceny mięsa i produktów mleczarskich. Wszystko to mogliśmy boleśnie odczuć przy sklepowej kasie.Mimo, że grudzień był miesiącem, w którym odnotowano nieznaczny spadek cen zbóż i niektórych produktów, prognozy nadal nie są zbyt optymistyczne. Czekają nas kolejne podwyżki. O zahamowaniu inflacji mówić będziemy mogli dopiero w perspektywie kilku miesięcy, jeśli trend spadkowy nadal będzie się utrzymywał.

Jak szybko zmiękczyć masło? 1 patent jest wprost doskonały
08.01.2023 19:51 Jak szybko zmiękczyć masło? 1 patent jest wprost doskonały

Miewasz rano problem z twardym masłem? Jeden prosty trik pomoże Ci bez problemu rozsmarować je na pieczywie. Wystarczy ogrzać porcję tłuszczu ciepłym naczyniem. Sprawdź dokładnie, jak przeprowadzić ten proces, by masło nie rozpuściło się, a było jedynie miękkie. Masło jest o wiele smaczniejsze i zdrowsze od margaryny. Ma jednak jedną wadę - po wstawieniu do lodówki robi się twarde i nie posmarujemy nim kromki chleba. Jak zmiękczyć masło? Wiele osób wstawia całą kostkę do mikrofali. To nie jest dobry pomysł, ponieważ produkt po kilku sekundach jest zupełnie roztopiony.Niektórzy nie wstawiają masła do lodówki, żeby nie stwardniało. Ta metoda przyczynia się jednak do namnażania się bakterii. Masło nie może być przechowywane w temperaturze pokojowej, ponieważ psuje się o wiele szybciej, a jest przecież drogie. Jak zmiękczyć masło? Wypróbuj rewelacyjny sposób z miską i wrzątkiem.Twarde masło możesz również zetrzeć na tarce do warzyw i sera. Wiórki będą miękkie i szybko rozprowadzisz je na kromce świeżego pieczywa. Jeśli na maśle zauważysz zmianę koloru lub zacznie intensywnie pachnieć, koniecznie wyrzuć produkt. To znak, że się zepsuło.

Chleb z Biedronki
08.01.2023 13:00 Jest pyszny, kosztuje grosze i ma idealny skład. Dietetyk wskazał najlepszy chleb w Biedronce

Chleb dla wielu z nas jest ważnym produktem w diecie. Spożywamy go często i chętnie, lecz nie zawsze wybieramy najzdrowszą opcję. Jeden z dietetyków pokazał w swoich mediach społecznościowych, który z dostępnych w Biedronce chlebów warto kupić. Produkt wcale nie jest drogi. Nie ma nic lepszego niż świeże, chrupiące pieczywo. Dobry chleb nasyci nas na długo i może stanowić bazę pysznych kanapek, a także świetny dodatek do sałatek czy dań jednogarnkowych. Większość z nas zdaje sobie sprawę, że warto go zakupić w piekarni z tradycjami, gdzie można liczyć na wysoką jakość i dobry smak wyrobu. Czasami jednak cena czy późna pora zakupu chleba zmuszają nas do nabycia podstawowego produktu w markecie. W tej sytuacji przydatna może okazać się wiedza, która pozwoli nam ocenić skład dostępnych wypieków. Jeden z dietetyków klinicznych nagrał wideo, w którym zdradził, czym kieruje się, kupując pieczywo. Oceniał ofertę Biedronki.

Smalec
07.01.2023 21:14 Babcia Stasia nie wyobraża sobie smalczyku bez dodatku tego owocu. Wybór jest strzałem w 10

Domowy smalec skusi niejednego amatora mięsnych rarytasów. Zaproponowany przez babcie Stasię dodatek gruszki sprawia, że ma on jeszcze więcej smaku. Konsystencja jest również o wiele przyjemniejsza. Musicie spróbować. Zrobienie pysznego smalcu wydaje się proste, ale nierzadko szczegóły zaważają o jego smaku. Tak jest w przypadku przepisu babci Stasi. Do rarytasu dodaje ona startą gruszkę wraz z sokiem i smaży owoc wraz z wytopioną słoniną, boczkiem i cebulką, uzyskując aromatyczną i kremową konsystencję wyrobu. Mało kto mu się oprze.

Cena chleba u Gessler zdumiewa. Niektórzy robią za nią obiad na kilka dni
07.01.2023 14:52 Cena chleba u Gessler zdumiewa. Niektórzy robią za nią obiad na kilka dni

Znamy cenę chleba na zakwasie żytnim z warszawskiej restauracji Magdy Gessler. U Fukiera cena za kilogram pieczywa wynosi aż 35 zł. Szalejąca inflacja spowodowała znaczny wzrost cen produktów spożywczych. W piekarni za bochenek chleba zapłacimy 8- 9 zł.Inflacja i pogłębiający się kryzys żywnościowy przyczyniły się do gigantycznego wzrostu cen wszystkich produktów spożywczych. Chleb, który jeszcze jakiś czas temu kosztował 4- 5 zł, teraz kupimy za 8- 9, w zależności od piekarni i rodzaju zakwasu. Oczywiście kupimy również tańsze pieczywo w markecie, jednak tak naprawdę nie ma ono nic wspólnego z prawdziwym chlebem. To produkty wysokoprzetworzone i mrożone, aby miały dłuższą datę ważności. Takie pieczywo nie smakuje dobrze i jest nafaszerowane spulchniaczami i chemią.Magda Gessler prowadzi między innymi warszawską restaurację U Fukiera. W karcie znajdziemy wiele dań przygotowanych z najlepszej jakości produktów i w najlepszy sposób. W restauracji sprzedawane są również potrawy i gotowe produkty na wynos. Przykładem takiego produktu jest chleb.

Jak należy mrozić chleb? Kilka wskazówek nie pozwoli Ci go zmarnować
04.01.2023 08:36 Jak należy mrozić chleb? Kilka wskazówek nie pozwoli Ci go zmarnować

Kupiłeś za dużo chleba i boisz się, że się zmarnuje? Najlepiej zamroź go póki świeży. W niskiej temperaturze poleży dość długo bez straty dla smaku i tekstury. Wyjmiesz go z zamrażarki, gdy zabraknie Ci świeżego pieczywa. Najlepiej kilka godzin wcześniej. Mrożenie chleba jest świetny sposobem na zachowanie jego smaku i przedłużenie świeżości. Dzięki mrożeniu nie zmarnujemy pieczywa, jeśli kupiliśmy go za dużo. Nie każdy wie jednak, jak mrozić chleb. Wystarczy jeden błąd, a chleb po rozmrożeniu będzie twardy, niesmaczny lub się zepsuje.Jak mrozić chleb? Nigdy nie wkładamy jeszcze ciepłego chleba do zamrażarki. Ten błąd jest niekorzystny dla pieczywa i dla innych produktów, znajdujących się w zamrażarce. Chleb mrozimy po całkowitym ostygnięciu, najlepiej w porcjach na jeden raz.Do mrożenia chleba najlepiej sprawdzi się pieczywo naturalne na zakwasie. Chleb z dużą ilością drożdży i spulchniaczy może nie być zbyt smaczny po rozmrożeniu. Rozmrażanie chleba dzielimy na dwa etapy. Na początku rozmrażamy go w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy do piekarnika. Ostatnia czynność nie jest konieczna, ale pozwoli uzyskać chrupiącą skórkę.

Pasztet do smarowania z resztek po rosole
08.12.2022 07:58 Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? W 5 minut zrobisz z nich najlepszy dodatek do kanapek

Pasztet do smarowania z resztek po rosole jest doskonałym pomysłem na śniadanie. Do świeżego pieczywa pasuje znakomicie, a przy okazji w pełni wykorzystamy mięso i warzywa z gotowania. Wystarczy kilka prostych dodatków, by znowu nabrały smaku. Spróbujecie? Jeśli mięso czy warzywa z rosołu zdarzyło wam się wyrzucić, następnym razem nie popełniajcie takiego błędu. Wzbogacone o kilka dodatków będą stanowiły wspaniałe smarowidło, które urozmaici wasze kanapki. Nawet sceptycy spróbują.

Prosty patent na wilgotną i aksamitną jajecznicę. Już nigdy więcej nie zrobisz jej inaczej
08.12.2022 04:00 Prosty patent na wilgotną i aksamitną jajecznicę. Nigdy więcej nie zrobisz jej inaczej

Nie śmietana, nie mleko, nie majonez. Aksamitną jajecznicę przygotujesz dzięki prostej sztuczce. Nie potrzebujesz żadnych dodatków. Wystarczy, że dwa wbite na patelnię żółtka rozmieszasz dopiero pod koniec smażenia. Jest wiele trików na pyszną i puszystą jajecznicę. Nie każdy jednak wie, że nie trzeba dodawać do niej śmietany i innych składników. Jajecznicę jak z najlepszej restauracji przygotujesz w bardzo prosty sposób. Usmażone jajka koniecznie podaj z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Będzie pysznie.Jajecznicę smaż na rozgrzanym maśle. Na początku podsmaż na nim ulubione składniki, a dopiero później wlej jajka. Jakie dodatki do jajecznicy? Cebula, boczek, kiełbasa, pomidory, papryka, kurki, pieczarki. Nigdy nie wbijaj jajek bezpośrednio na patelnię. W ten sposób unikniesz żmudnego wyławiania fragmentów skorupek, jeśli przedostałyby się na patelnię. Niezależnie od składników, na jajecznicę zawsze przeznaczaj świeże jajka ze sprawdzonego źródła. Jajecznica z marketowych jajek od kur z chowu klatkowego będzie blada i niezbyt smaczna.

Masz cebulę i chleb? Szybko przygotujesz z nich aromatyczną zupę. Staropolski przysmak zachwyca
04.12.2022 19:33 Masz cebulę i chleb? Szybko przygotujesz z nich aromatyczną zupę. Staropolski przysmak zachwyca

Staropolska zupa cebulowa jest daniem idealnym na chłodniejsze dni. Zupa jest bardzo aromatyczna, pożywna i doskonale rozgrzewa. Cebulowa gotowana na wywarze wołowym z dodatkiem chleba razowego nie ma sobie równych.Zupa cebulowa po staropolsku to zupa, którą przygotujemy o wiele szybciej od francuskiej i nie musimy zapiekać jej w piekarniku. Zupa na bazie cebuli, czosnku i chleba razowego ma wyraźny smak, zachwyca również aromatem. Zupę cebulową doprawiamy gałką muszkatołową i suszonym tymiankiem.Staropolską zupę cebulową gotujemy na prawdziwym wywarze wołowym, nigdy na bulionie z kostki. Kostki rosołowe to sama sól i konserwanty. Bulion ugotujmy na kawałku szpondra, pręgi lub nawet na kościach wołowych. Do mięsa koniecznie dodajmy solidną porcję warzyw rosołowych.Warzywa i mięso z bulionu wykorzystamy np. do przygotowania pasztetu, farszu na pierogi, krokiety czy pyzy. Resztę bulionu zamroźmy w woreczkach na lód. W ten sposób otrzymamy esencjonalne i w pełni naturalne kostki rosołowe do zup i sosów.