Ile pieniędzy musisz wydać, aby przygotować pożywne danie? Tomasz Strzelczyk udowadnia, że potrafi ugotować dosłownie coś z niczego. Weź czerstwe pieczywo, kiszoną kapustę i kilka prostych dodatków. Z prostymi wskazówkami uwielbianego kucharza zamienisz je w tani obiad, będący jednocześnie pełnoprawnym posiłkiem.
Popularny dietetyk przeczytał etykietę taniego chleba tostowego z Biedronki. Chleb pełnoziarnisty Pano ma prosty skład, nie zawiera spulchniaczy i konserwantów. Pieczywo ma również mało kalorii.
Domowy chleb można przygotować w mniej niż kwadrans. Wystarczy wmieszać mąkę z kilkoma innymi składnikami i wstawić do piekarnika na nieco ponad godzinę. Pieczywo będzie doskonałe do przygotowania kanapek. Musicie spróbować — w żadnej piekarni takiego nie kupicie.
W Biedronce możemy kupić wiele produktów z naprawdę dobrym i prostym składem. Totalnym hitem Internetu stał się chleb pszenno- żytni, który kosztuje niecałe 3 zł. Pakowane pieczywo jest delikatne, smaczne i przede wszystkim zdrowe, ponieważ nie zawiera chemii i spulchniaczy.
Szukasz pomysłu na pożywne śniadanie, podwieczorek lub kolację? Wypchaj pszenną kajzerkę farszem z kurczaka, kukurydzy i kiszonego ogórka. Bułkę zapiecz w piekarniku. Kanapka zamiast sosów ma masło czosnkowe z koperkiem. Koniecznie musisz jej spróbować.
Tani obiad z makaronem zachwyci każdego miłośnika włoskiej kuchni. Makaron spaghetti podany z grzankami z czerstwego pieczywa, czosnkiem, natką pietruszki, włoskim serem i sporą ilością oliwy z oliwek jest absolutnym hitem.
Piotr Żyła podzielił się przepisem na ,,wykwintną kolację", składającą się z bułki i parówek. Mistrz świata w skokach narciarskich uwielbia szybkie i proste dania, a paprykę mógłby jeść dziennie. Żyła twierdzi, że to właśnie dzięki niej zdobywa tak fenomenalne wyniki.
Pomysł na lekką, ale pożywną kolację lub podwieczorek? Przygotuj grzanki z hummusem i pieczonymi warzywami według przepisu Katarzyna Cichopek. Aktorka kanapki podaje z octem balsamicznym i startym serem. Smakują obłędnie.
Koniec z uczuciem dezorientacji podczas zakupów. . Dietetyk Michał Wrzosek podpowiedział, które produkty dostępne w Biedronce są szczególnie warte uwagi. Sprawdź, jakie pieczywo i inne produkty będące w asortymencie sklepu możesz spożywać bez obaw.
Mrożenie chleba jest praktyczne i warto je stosować. Aby jednak smak pieczywa był później przystępny, warto zastosować zasady przedstawione przez piekarza z doświadczeniem. Podpowiada on między innymi, by pieczywo zamrażać bez dostępu powietrza. Są jeszcze trzy inne wskazówki.
Szukasz pomysłu na pożywne, sycące, ale i lekkie śniadanie? Koniecznie przygotuj pastę z ciecierzycy z dodatkiem ogórków kiszonych, świeżych ziół i musztardy. Pasta będzie gotowa w kilka minut, a jej smak zachwyci każdego.
Nie od dziś wiadomo, że producenci czyhają na nasze portfele. Wielu z nich przekłamuje wagę produktów, aby wcisnąć nam mniej towaru za wyższą cenę. Wielkie było zdziwienie YouTubera z kanału Sprawdzam Jak, kiedy położył na wadze pakowany chleb. Okazało się, że wypieku jest…ponad 10% więcej, niż zadeklarowano na opakowaniu.
Chleb można przygotować na wiele sposobów. Piekarze z Olsztyna odtworzyli wypiek opisany w jednej z prac Mikołaja Kopernika. Żytni bochenek z czasów wielkiego astronoma zawierał m.in. czosnek i szafran. Nie tylko one mogą zaskoczyć.
Zastanawiasz się, co zrobić z czerstwym chlebem? Możesz w niezwykle prosty sposób go odświeżyć. Wystarczy trochę wody i dobrze nagrzany piekarnik. Pieczywo odzyska swoją apetyczną chrupkość.
Tatar jest dobrze nam znaną potrawą. Podany w cebulką, kiszonymi ogórkami i świeżym pieczywem ma rzeszę swoich oddanych fanów. Czy wiecie jednak, że to danie serwowane przez naszych czeskich sąsiadów ma zupełnie inne oblicze? Mięso jest intensywnie przyprawione, a na talerzu obok niego nie może zabraknąć smażonego chleba i ząbków świeżego czosnku.
Domowy ser żółty przygotowany ze świeżego mleka, kwaśnej śmietany i jajek smakuje fantastycznie. Jest twardy, łatwo się kroi i jest delikatny. Ser będzie gotowy po 3 godzinach. Jest pyszną alternatywą dla kupnych produktów.
Pastę do kanapek można przygotować na wiele sposobów. Kremowa, aromatyczna i nieco słodka kompozycja na bazie batata spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Jest o niebo lepsza niż przysmak z kiszonych ogórków. Musicie spróbować.
Jajecznicę na śmietanie przyrządzisz w dosłownie kilka chwil. Wystarczy, że podgrzejesz kremówkę na patelni, dodasz jajka, szczypiorek i usmażysz. Szybkie śniadanie posmakuje każdemu.
Mrożenie żywności nie jest w naszych domach niczym nowym. Okazuje się, że z powodzeniem możemy w ten sposób przedłużyć także żywotność pieczywa. Jak mrozić chleb, aby po rozmrożeniu wciąż cieszył nas wybornym smakiem? Pamiętaj, aby do zamrażarki wkładać pieczywo, jak najbardziej świeże.
Chleb, którego jakość przebije kupowane w piekarniach specjały? Z przepisem sprzed ponad 100 lat zrobicie taki samodzielnie. Składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym, a bliscy będą się nim zajadać ze smakiem. Spróbujecie?Domowy chleb nie musi być niewypałem. Ponad 100-letnia receptura o wschodnich korzeniach, choć wymaga odpowiedniego uformowania ciasta, warto jest przetestowania. Wypiek wychodzi bowiem niesamowicie delikatny i wprost rozpływa się w ustach.
Pyzy po niemiecku przyrządzane są nieco inaczej niż rodzimy rarytas. Zamiast mielonego mięsa w ziemniaczanej masie zamyka się rumiane grzanki, a samo ciasto doprawia wyrazistymi przyprawami. Całość smakuje znakomicie i zdecydowanie warto spróbować.Jeśli nie macie pod ręką mielonego mięsa, a naszła was ochota na ziemniaczane danie, niemiecki patent będzie w sam raz. Z powodzeniem możecie do niego wykorzystać nieco mniej już świeże pieczywo czy ziemniaki z poprzedniego obiadu. Przygotowanie nie zajmie wiele czasu.
Ceny chleba są wysokie, a kolejne piekarnie mają coraz większe trudności z utrzymaniem się na rynku. Od 1 kwietnia jednak ma zacząć obowiązywać specjalna ulgowa taryfa na sprzedaż gazu, którą objęte zostaną piekarnie i cukiernie. Czy to wystarczy, by pieczywo stało się tańsze?Rząd podjął decyzję i ustalił maksymalną cenę za jednostkę gazu. Planowana obniżka ma wspomóc przedsiębiorstwa oferujące wypieki, by te, zamiast masowo upadać, mogły zaoferować klientom towar na bardziej przystępnych warunkach.
Dziś wrocławska piekarnia zamyka się po 46 latach działalności. Ostatni dzień stycznia jest ostatnim dniem, w którym można jeszcze kupić w niej pieczywo i inne wypieki. Wszystko przez mały zbyt. Stali klienci są zrozpaczeni.Pan Andrzej Sekuna piekarnię przy ulicy Jagiellończyka we Wrocławiu otworzył w 1977 roku. Wszystkie wypieki od zawsze były przygotowywane wyłącznie z naturalnych składników, bez dodatku chemicznych środków konserwujących i wzmacniających smak. Jednak to nie wystarczyło, aby piekarnia mogła działać dalej.Podczas rozmowy z portalem onet.pl, Pan Andrzej zdradził, co było przyczyną decyzji o zamknięciu piekarni z taką tradycją. Dziennikarz rozmawiał również z wieloletnią pracownicą oraz stałymi klientami, którzy nie kryli gorzkich słów. Jeden z nich przyszedł nawet z tabliczką czekolady, by podziękować właścicielowi za jego pracę.Inflacja, wysokie koszty życia, ceny mediów i produktów spożywczych sprawiły, że wszyscy zaczęli szukać oszczędności. Wiele lokali, w tym gastronomicznych, musiało zakończyć swoją działalność. Piekarnika A. D. Sekuna zamyka się nie z powodu wysokich cen prądu, a przez małą ilość klientów. Cytaty oraz zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z portalu onet.pl
Chleb można przygotować bez drożdży, a nawet bez mąki. Jedna z twórczyń internetowych zaproponowała pyszny, bezglutenowy wypiek na bazie siemienia lnianego. Zrobiła go bardzo szybko i prosto, bo tylko zblendowała wszystkie składniki, a potem wstawiła do piekarnika. Chleb podała z aromatycznym ziołowym masłem. Wyszedł znakomity. Lekki chleb z siemienia lnianego zaprezentowany przez tiktokerkę nathallae nie wymaga wielu przygotowań, a jest ciekawą alternatywą klasycznego, pszennego pieczywa. Wypiek nie zawiera glutenu, a cztery składniki, blender, keksówka i piekarnik wystarczą, by go przetestować. Efekty mogą Was zaskoczyć.
Chleb bez glutenu można z łatwością przygotować w domu. Jeden z TikTokerów pokazał bardzo prosty przepis, który pozwala uzyskać smaczne i przede wszystkim zdrowe pieczywo z prostych składników. Wykorzystał ryż oraz produkty podstawowe, które każdy z nas ma w swojej kuchni. Rezultat był zachwycający. Jeśli chcecie zaoszczędzić i samodzielnie przyrządzić chleb bez glutenu, patent zaprezentowany na kanale tiktokowym foxx.gotuje może wam się spodobać. Twórca w krótkim wideo pokazał, jak z ryżu i kilku innych prostych produktów przygotować smaczne pieczywo niemalże bez wysiłku. Będzie pasowało do niejednej pasty kanapkowej.
Odczuwasz dyskomfort ze strony swojego układu pokarmowego? Być może spożywasz coś, co potęguje to zjawisko. Niektóre nawet superdzrowe produkty mogą szkodzić wrażliwym osobom. Dietetyk pokazał drugą stronę medalu w temacie ciemnego pieczywa, miodu i brokułów.Z roku na rok coraz więcej uwagi przykładamy do sposobu naszego odżywiania. Czasem jednak mimo najszczerszych chęci i dbania o jadłospis dokuczają nam wzdęcia, bóle brzucha i uczucie ciężkości. Należy czym prędzej sprawdzić, czy nie spożywamy superzdrowych produktów, które naszemu organizmowi zwyczajnie nie służą. Szczegóły na ten temat zdradził dietetyk Marcin Jackowiak.
Michał Wrzosek porównał ceny 5 produktów spożywczych z Biedronki i Lidla. Okazuje się, że między innymi bułki i wędlina z kurczaka jest tańsza w Biedronce. Znany dietetyk kliniczny porównał również gramaturę ocenianych produktów.Biedronka i Lidl są sklepami, w których Polacy najczęściej robią zakupy. To, co zachęca klientów, to cykliczne promocje, atrakcyjne ceny i duży asortyment produktów spożywczych. Dietetyk porównał ceny 5 produktów, w tym bułki, płatków owsianych i wędliny z kurczaka. Tańszy jest Lidl czy Biedronka?Michał Wrzosek jest popularnym dietetykiem klinicznym, który udziela się w mediach społecznościowych. Ma swój kanał między innymi na YouTube, TikToku i Instagramie. Dietetyk sprawdza i porównuje wiele produktów spożywczych i doradza fanom, co jeść, a czego lepiej unikać.Niedawno na YouTube Michał Wrzosek udostępnił krótki film, na którym porównywał ceny produktów spożywczych w Lidlu i Biedronce. Materiał i zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzą właśnie z jego kanału.Zarówno Biedronka, jak i Lidl organizują wiele akcji promocyjnych, w tym kupony w aplikacji lub z kartą dla stałych klientów. Z aplikacją zrobimy zakupy jeszcze taniej. W Biedronce i Lidlu pojawiają się również tygodnie tematyczne, w których dostępne są produkty spożywcze z różnych stron świata.
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę skład popularnego pasztetu z kaczki, który kupimy w każdym markecie. Skład pozostawia wiele do życzenia. Pasztet z kaczki nie jest konserwą z drobiu, a z mięsa oddzielonego mechanicznie i resztek mięsa wieprzowego. Katarzyna Bosacka czynnie udziela się w mediach społecznościowych, między innymi na Facebooku i Instagramie. Niedawno na profilu Katarzyna Bosacka "Wiem co jem" na Facebooku zamieściła post, w którym opisała skład pasztetu z kaczką firmy EvraMeat. Zdjęcie etykiety przesłała jej jedna z internautek.Katarzyna Bosacka była wstrząśnięta zawartością pasztetu w puszce, który dostępny jest w niemal każdym sklepie. Po opublikowaniu etykiety, pod jej postem pojawiło się mnóstwo komentarzy. Niektórzy nie otwarcie pisali, że dopuszczenie takich produktów spożywczych do sprzedaży powinno być zabronione.Okazało się, że pasztet z kaczki w puszce z kaczką i innymi mięsem nie ma nic wspólnego. Bosacka zwróciła również uwagę, aby czytać etykiety. Jeśli mamy do wyboru np. dżem o smaku truskawkowym lub dżem truskawkowy, zawsze wybierajmy ten drugi.