Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Chleb

Chleb

Czy ciasto na drożdżach instant wyrośnie jak należy? Rozwiewamy Wasze wątpliwości
30.10.2022 22:49 Czy ciasto na drożdżach instant wyrośnie jak należy? Rozwiewamy Wasze wątpliwości

Wiele osób zastanawia się, czy na drożdżach instant ciasto na placek drożdżowy, czy chleb wyrośnie tak, jak powinno. Suszone drożdże nie tylko nadają się do każdego rodzaju ciast, ale mają o wiele więcej zalet niż świeży produkt. Warto zdawać sobie z nich sprawę. Ciasto drożdżowe, pączki, pieczywo, pizza, racuchy, kluski na parze, drożdżówki z owocami. To tylko niektóre przykłady produktów spożywczych, które wymagają użycia drożdży. Każde ciasto drożdżowe jest dość czasochłonne przez przygotowywanie rozczynu, który nie zawsze wychodzi. Rozczyn musi mieć odpowiednią temperaturę, żeby delikatne, świeże drożdże zaczęły rosnąć i tym samym zwiększyły później objętość ciasta. Pączki, chleb, czy inne smakołyki możemy jednak przygotować o wiele szybciej, bo bez rozczynu. Wystarczy tylko zamienić świeże drożdże na drożdże instant.Drożdże instant są stosunkowo nowym produktem na rynku, przez co wiele osób w dalszym ciągu stosuje świeży produkt. Suszone drożdże nie tylko nadają się do każdego rodzaju ciast, ale są również o wiele łatwiejsze w przygotowaniu. I co bardzo ważne - ich termin ważności jest sporo dłuższy od świeżych.

ciasto z czerstwego chleba
29.10.2022 13:51 Masz trochę czerstwego chleba? W żadnym wypadku go nie wyrzucaj. Przygotujesz z niego boski specjał

W polskiej kulturze chleb zajmuje szczególne miejsce. Z tego względu wiele osób za wszelką cenę stara się unikać wyrzucania tego produktu, wynajdując dla nieświeżego pieczywa coraz to nowe zastosowania. Mamy dla Was dziś rewelacyjny sposób na to, co zrobić z czerstwego chleba. Za pomocą kilku podstawowych składników łatwo zamienisz go w pyszne ciasto.Z pieczywa drugiej świeżości nie musisz już robić zapasów bułki tartej lub grzanek. Ciasto z czerstwego chleba jest bardzo smaczne, przez co ucieszy domowników bardziej, niż kolejny słoik składnika do panierowania. Zarezerwuj sobie czas na schłodzenie ciasta a potem ciesz się jego smakiem bez żadnych ograniczeń.

Znakomity hummus z kalafiorem
27.10.2022 14:00 Przepis na niesamowicie smaczny hummus z kalafiorem. Prosta i sycąca pasta kanapkowa

Hummus z kalafiorem jest pełną smaku, choć nieco delikatniejszą, wersją bliskowschodniej pasty na bazie ciecierzycy. Aromatyczny i kremowy dodatek do pieczywa jest prosty w przygotowaniu, a składniki znajdziecie w każdym większym sklepie. Koniecznie spróbujcie — zachwyca od pierwszego spróbowania.Kalafior jest lekkim warzywem, które dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych m.in. znacznych ilości błonnika, potasu, witaminy A i C czy folianów. Warto włączyć go do swojej diety i podać w formie pysznej pasty z ciecierzycą,Hummusu z kalafiorem jest sycącą pastą kanapkową, której zrobienie jest niezwykle proste. Wystarczy po prostu zblendować wszystkie składniki i zadbać o to, by masa nie była zbyt gęsta. Potrzebny będzie jedynie dobry blender i kilka produktów, które znajdziecie w większości marketów czy dyskontów.

Jak przechowywać chleb?
23.10.2022 07:51 Jak należy przechowywać chleb? 2 czynniki chronią przed obsychaniem i pleśnią

Czy wiecie jak przechowywać chleb? Dwa czynniki sprawią, że na długo pozostanie świeży i nie spleśnieje. Chodzi o trzymanie pieczywa w suchym i przewiewnym miejscu, w którym panuje niezbyt wysoka temperatura. Takie rozwiązanie da najlepsze efekty. Sprawdźcie, co jeszcze można zrobić, by wydłużyć trwałość tego produktu. Smaczny chleb ma chrupiącą skórkę i mięsiste wnętrze. Odpowiednie przechowywanie pozwoli zachować taki stan pieczywa na dłużej. Podpowiadamy, co zrobić, by ustrzec się pleśni i uniknąć szybkiego obsychania chleba. Warto mieć świadomość.

Co oznaczają dziury w chlebie
16.10.2022 16:22 Co oznaczają duże dziury w chlebie? Nie każdy jest świadomy

Kupiliście chleb, a w środku są dziury? Produktu nie trzeba wyrzucać, lecz taki wygląd bochenka świadczyć może o pewnych błędach w sztuce piekarniczej. Warto wiedzieć, co sprzyja ich powstawaniu, by wykluczyć problemy podczas samodzielnego przygotowywania wypieku.Po chleb najczęściej sięgamy, by przygotować kanapki. Dziury w jego strukturze stanowić mogą spore utrudnienie w estetycznym podaniu pieczywa z dodatkiem past czy nawet w posmarowaniu go masłem lub margaryną. Skąd się biorą?

Przepis na domowy chleb bez piekarnika
15.10.2022 22:04 Przepis na domowy chleb bez piekarnika. Puszysty, miękki, z chrupiącą skórką

Domowy chleb jest najlepszy. Co jednak jeśli nie mamy piekarnika? Okazuje się, że wystarczy patelnia i trochę czasu, by samodzielnie przygotować pyszne pieczywo. Składniki nie są wyszukane, a receptura dziecinnie prosta. Każdy sobie poradzi, a wizyta w piekarni już nie będzie konieczna. Macie ochotę na smaczny domowy chleb, a do piekarni daleko? Smaczny i lekki wypiek zrobicie nawet bez piekarnika. Zaskakująco prosty sposób na przyrządzenie bochenka na patelni z pewnością przypadnie wam do gustu.

Aromatyczna pasta z bakłażana
14.10.2022 07:50 Aromatyczna pasta z bakłażana. Doskonała do pieczywa i przystawek

Pasta z bakłażana jest świetnym dodatkiem do chleba. Aromatyczne i kremowe smarowidło może zastąpić też masło, a przygotowuje się je bardzo prosto. Wystarczy upieczone warzywo rozdrobnić z kilkoma dodatkami. Z naszym przepisem na pewno Wam się uda.Pieczony bakłażan w formie pasty jest naprawdę doskonały. Sezamowa pasta tahini i kilka wyrazistych przypraw nadają smarowidłu znakomitej konsystencji i bogatego smaku. Inspirowana kuchnią arabską pasta kanapkowa z pewnością znajdzie wielu amatorów.

zakwas na żurek
11.10.2022 18:18 Robisz zakwas na żurek? Zawsze dodawaj do niego 1 składnik, wyjdzie idealny

Żurek jest bardzo popularną zupą, która gości na naszych stołach zarówno na co dzień jak i od święta. Podstawą idealnego dania jest domowy zakwas na żurek. Miej pewność, że zawsze dodajesz do niego kawałek skórki razowego chleba. Dzięki temu zakwas zrobi się szybciej, minimalizując ryzyko pojawienia się na nim pleśni.Zakwas na żurek z dodatkiem chlebowej skórki szybciej i intensywniej się kisi. Poza oszczędnością czasu otrzymujemy dzięki temu produkt o bardziej wyrazistym smaku. Żurek na domowym zakwasie to prawdziwa uczta.Domowy zakwas na żurek jest bardzo prostą recepturą i nie wymaga wielkich nakładów pracy. Jedyne, o czym należy pamiętać to czas niezbędny do jego powstania. Zarezerwuj ok. 5 dni na przygotowanie tego specyfiku.

chleb pieczony w słoiku
10.10.2022 22:49 Niezwykły przepis na chleb pieczony w słoiku. Każdy powinien go znać

Chleb pieczony w słoiku jest oryginalnym i zaskakującym sposobem na domowy wyrób pieczywa. Zapasteryzowane upieczone ciasto może wytrzymać na półce w spiżarni nawet kilka miesięcy, jest jednak tak pyszne, że jego zapas zniknie z domu dużo szybciej. Gorąco zachęcamy do wypróbowania.Do chleba pieczonego w słoiku potrzebujemy zaledwie kilki prostych składników i nieco cierpliwości. Przepis jest bardzo łatwy wykonaniu i nie powinien nikomu sprawić żadnej trudności. Gotowy chleb z łatwością wyślizguje się ze słoika dzięki posmarowaniu surowego jeszcze ciasta olejem. Zapraszamy do pieczenia.

Jak zrobić masło ziołowe? Doskonały dodatek do pieczywa, mięs i ryb
02.10.2022 08:49 Jak zrobić masło ziołowe? Doskonały dodatek do pieczywa, mięs i ryb

Domowe masło ziołowe jest wyśmienitym dodatkiem do pieczywa, mięs i ryb. Świeża kromka chleba, grzanka, czy zapiekana bagietka będą smakować doskonale, kiedy posmarujemy je domowym masełkiem. Ziołowy przysmak doskonale sprawdzi się również jako dodatek do steków, pieczonych ryb i warzyw.Masło ziołowe jest jednym z tych produktów, które przygotowane w domu smakują o wiele lepiej niż gotowy produkt. Zrobienie pysznego smarowidła do chleba zajmuje dosłownie kilka minut. Gotowe masełko owijam folią spożywczą lub papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki, żeby stwardniało.Do masła ziołowego dodaję posiekaną natkę pietruszki, oregano i tymianek. Świetnie sprawdzi się również szczypiorek, koperek, bazylia, majeranek. Przygotuj swoją ulubioną mieszankę świeżych ziół, a masło będzie smakować rewelacyjnie. Do domowego masła polecam dodać również czosnek i sól, masło jest wtedy jeszcze lepsze.Do przygotowania masła ziołowego wykorzystuję wyłącznie prawdziwe masło. Margaryna, czy mix maślany o zawartości tłuszczu mniej niż 82% nie nadaje się do domowego przysmaku. Składniki dobrze się nie połączą i smak już nie będzie taki sam, a Ty stracisz czas i pieniądze wydane na produkty.

Szybki chleb z kaszy jaglanej
28.09.2022 20:58 Prosty, szybki chleb jaglany. Jedna kromka kryje w sobie wiele zdrowia

Chleb z kaszą jaglaną jest świetną alternatywą dla wypieków z mąką pszenną i drożdżami. Prosty przepis na pełne smaku i zdrowych dodatków pieczywo spodoba się nie tylko osobom, które nie mogą sięgać po gluten. Przygotowanie chleba jest proste i nie zajmie dużo czasu. Spróbujecie?Zdrowy i pełen smaku chleb jest doskonałą bazą do przygotowania smacznych kanapek. Sycący wypiek z kaszą jaglaną zrobicie w kilka chwil, a po upieczeniu zachwyci was pięknym zapachem i bogatą strukturą. Warto się skusić.

smalec z fasoli
23.09.2022 23:37 Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne

Smalec z fasoli jest zdrową i niezwykle aromatyczną alternatywą dla klasycznego tłustego smarowidła do chleba. Zrobiony z dodatkiem wędzonych śliwek rarytas będzie dużo smaczniejszy niż tradycyjny. Koniecznie przetestujcie nasz przepis. Sycący i pełen smaku smalec z fasoli jest idealny do świeżego pieczywa. Wyrób ma delikatną, kremową konsystencję, a dzięki odpowiednim przyprawom znane warzywo smakuje obłędnie. Dodana tutaj wędzona śliwka pasuje doskonale, jeszcze uzupełniając kompozycję smakową o dymne nuty. Temu smakołykowi nie sposób się oprzeć.

Przepis na fit jajecznicę po francusku. Zrobisz ją bez grama tłuszczu
21.09.2022 07:47 Przepis na fit jajecznicę po francusku. Zrobisz ją bez grama tłuszczu

Jajecznica po francusku to lekka wersja kultowego śniadania. Przygotujemy ją w kąpieli wodnej, będzie więc delikatna i dietetyczna bo bez grama masła. Jajecznicę doprawiamy posiekanym szczypiorkiem. Podana w ten sposób będzie pyszna i bardzo pożywna.Jajecznica jest zawsze dobrym pomysłem na śniadanie. Jest prosta w przygotowaniu, kremowa i bardzo pożywna. Do jajek możemy dodawać dowolne składniki, żeby wzmocnić jej smak. Jajecznicę zwykle smażymy na maśle, dodajemy boczek wędzony lub szynkę, przez co jest dość tłusta. Jajecznicę po francusku zrobimy bez grama tłuszczu, a jest równie smaczna, co klasyczna wersja dania.Jajecznica po francusku to idealne śniadanie nie tylko dla tych, którzy są na diecie. Jajecznica w kąpieli wodnej nie ma grama dodatkowego tłuszczu, jest bardzo kremowa, lekka i smakuje wyśmienicie. Do jej przygotowania potrzebujemy niewielkiego rondla i dopasowanej do niego miski z grubego szkła.Jajecznica bez tłuszczu to jajecznica na parze. Gotująca się woda równie dobrze ścina jajka, co masło, jednak zawiera o wiele mniej kalorii. Do jajecznicy możemy podać pomidory koktajlowe i kromkę razowego pieczywa lub grzankę, takie śniadanie będzie zdrowe, lekkie i bardzo pożywne.

Aksamitna pasta z wątróbki drobiowej. Smakuje lepiej niż niejeden pasztet
20.09.2022 19:51 Aksamitna pasta z wątróbki drobiowej. Smakuje lepiej niż niejeden pasztet

Pasta z wątróbki jest prostą i szybką do zrobienia potrawą, która oczaruje każdego smakosza. Jest aksamitna, a smaku dodają jej podsmażona cebulka oraz imbir i rozmaryn. Posmaruj nią pieczywo, a przyznasz, że tak dobrego smarowidła jeszcze nie jadłeś. Pasta z wątróbki drobiowej smakuje lepiej niż niejeden pasztet. Jest delikatna i doskonale doprawiona. Pasztety często są niestety przesuszone. Pastę zaś charakteryzuje przyjemna wilgotność oraz delikatność i smarowność.Pastę kanapkową z wątróbki drobiowej wykorzystamy nie tylko do pieczywa. Pasta rewelacyjnie łączy się z pieczonymi warzywami, np. cukinią, dynią, papryką, pomidorami, a także z ogórkami kiszonymi. Pastę przygotujemy z kilku prostych składników, jest szybkim, lecz bardzo smacznym daniem.Pastę kanapkową przełóżmy do umytego i wyparzonego słoika ze szczelną zakrętką. Pasta może być przechowywana w lodówce przez kilka dni od przygotowania. Do podsmażenia cebuli i mięsa koniecznie wybierzmy masło klarowane, które nada paście przyjemnego aromatu.

Jak zrobić zakwas na chleb?
07.09.2022 19:03 Jak zrobić zakwas na domowy chleb? Wyjaśniamy krok po kroku

Próbowaliście kiedyś przygotować zakwas na chleb? Jeśli nie, ale macie ochotę na domowy wypiek chleba, musicie zgłębić te tajniki. Prosty starter do upieczenia domowego przysmaku zrobicie bez problemu, jeśli posłużycie się naszą prostą instrukcją. Efekty przyjemnie was zaskoczą. Chleb przyrządzony na żytnim zakwasie jest cennym elementem diety. Warto po niego również sięgać ze względu na wyjątkowy smak. Uzyskanie aromatycznego, zdrowego bochenka w domu będzie możliwe, jeśli przygotujemy zakwas. Wcale nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać.

Pysznie pachnący i chrupiący chleb bez wyrabiania. Łatwiejszej receptury nie znajdziesz
31.08.2022 18:58 Pysznie pachnący i chrupiący chleb bez wyrabiania. Łatwiejszej receptury nie znajdziesz

Chleb bez wyrabiania jest chrupiący i niezwykle smaczny. Jest również bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Chleb bez wyrabiania będzie świetnym pomysłem na dobry początek dnia, podajmy go z ulubionymi dodatkami.Przygotowanie chleba kojarzy nam się głównie z długim wyrabianiem ciasta, przez co wielu z nas rezygnuje z domowego wypieku. Mamy na to skuteczny sposób- chleb bez wyrabiania. Chleb z dodatkiem pestek słonecznika jest niezwykle chrupiący i pyszny.Chleb bez wyrabiania przygotujmy z trzech rodzajów mąki: mąki pszennej, żytniej, orkiszowej. Dzięki temu domowy chleb będzie pełen smaku, delikatny i bardzo chrupiący. Chleb przygotujmy z dodatkiem świeżych drożdży, nie jest jednak potrzebny rozczyn.Świeże drożdże wystarczy połączyć z resztą składników. Ciasto na chleb wyrabiamy przy pomocy specjalnych mieszadeł hakowych. Chleb musi rosnąć dwa razy: zaraz po wyrobieniu i po przełożenia do foremki, przed pieczeniem. Chleb oprószmy pestkami słonecznika.

Jak zrobić klasyczny chlebek bananowy? Nie ma nic prostszego
26.08.2022 15:00 Jak zrobić klasyczny chlebek bananowy? Nie ma nic prostszego

Chlebek bananowy jest świetnym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa. Jest idealny na śniadanie, podwieczorek i coś słodkiego do kawy. Puszysty, wypieczony chlebek z bananami i ulubionymi bakaliami rozpływa się w ustach.Słodki, delikatny, wypieczony, puszysty, taki właśnie jest chlebek bananowy, który przygotujesz błyskawicznie w zaciszu swojego domu. Pieczywo posmarowane płynnym miodem lub ulubionym dżem smakuje rewelacyjnie.Do chlebka wybieraj dojrzałe banany. Po czym je poznać? Mają żółty kolor i na skórce zaczynają pojawiać się ciemniejsze plamki. Takie banany są najsłodsze, miękkie i do ciasta nadają się idealnie.Chlebek bananowy upiecz z dodatkiem ulubionych bakalii. Gorąco polecam orzechy włoskie, wiórki kokosowe, daktyle lub suszoną żurawinę, są idealne do słodkiego, delikatnego pieczywa. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność chlebka, zamień cukier na ksylitol.Skorzystaj z sezonu i przygotuj domowy dżem rabarbarowy. W ten sposób zachowasz smak wiosny na wiele miesięcy, a domowy chlebek z tym słodkim dodatkiem zimą smakuje jeszcze lepiej.

Jak wykorzystać czerstwy chleb?
16.08.2022 13:58 Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Nie wiecie, jak wykorzystać czerstwy chleb? Zamiast go wyrzucać, zróbcie smaczną zapiekankę. Kilka prostych dodatków wystarczy, by wyczarować smakowite i sycące danie. Przepis jest prosty, a efekty zachwycają. Koniecznie spróbujcie.Zapiekanka z czerstwego chleba pozwoli wam zużyć pieczywo, z którego nie da się już zrobić kanapek. Prosta receptura i duża swoboda w dobieraniu dodatków sprawiają, że za każdym razem możecie uzyskać zupełnie nowe danie. Śmiało dorzućcie to, co wam zalega w lodówce. Niech nic się nie marnuje.

Prażone jabłka do słoików. Idealne do szarlotki, a także wielu innych wypieków
06.08.2022 16:28 Prażone jabłka do słoików. Idealne do szarlotki, a także wielu innych wypieków

Prażone jabłka to jedne z lepszych przetworów na zimę. Soczyste jabłka prażone z cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem i goździkami będą doskonałym dodatkiem do szarlotki, jabłecznika i innych ciast. Podamy je również z naleśnikami i racuchami, wszyscy będą zachwyceni.Latem przygotowujemy wiele przetworów, aby cieszyć się ich smakiem w chłodne, zimowe dni. Oprócz warzyw w słoikach zamykamy także owoce, robimy dżemy, konfitury, soki. Prażone jabłka to jedne z moich ulubionych przetworów, które robię od lat w każde wakacje.Jabłka na zimę sprawdzą się doskonale jako dodatek do ciast i dań na słodko. Smakują rewelacyjnie również zapieczone z ryżem, z kromką świeżego chleba, z jogurtem naturalnym, owsianką. Prażone jabłka z dodatkiem aromatycznych przypraw zimą smakują fenomenalnie.Do prażenia jabłek wykorzystajmy wyłącznie zdrowe owoce, których skóra nie ma żadnych przebarwień. Bardzo ważne jest również przygotowanie słoików i zakrętek- muszą być dokładnie umyte i wyparzone, aby nie było w nich żadnych bakterii, które mogą zepsuć przetwory.Jabłka na zimę musimy poddać procesowi pasteryzacji, w przeciwnym wypadku będą świeże przez około dwa miesiące. Po pasteryzowaniu będziemy cieszyć się smakiem prażonych jabłek aż do następnego sezonu. Słoiki wstawmy do spiżarni, otwarty słoik przechowujmy w lodówce.

jajko sadzone na toście
05.08.2022 22:36 Jajka sadzone na tostach. Prosty pomysł na szybkie śniadanie

Interesuje cię prosty pomysł na szybkie śniadanie? Zapraszamy na jajka sadzone na tostach. Ich przygotowanie zajmie ci mniej czasu, niż ugotowanie jajek, a całość będzie naprawdę pyszna. Potrawę możesz zrobić na kilka sposobów — wybierz najwygodniejszą dla siebie.Jajka są bardzo ważnym składnikiem naszej diety. Ważnym, bo pożywnym i wartościowym. Mają jednak też wiele innych zalet i dlatego często po nie sięgamy. Doskonale spajają składniki, więc dodajemy je do farszów, nadają puszystości, dlatego nie wyobrażamy sobie bez nich ciast. Są też po prostu smaczne, więc chętnie je smażymy i gotujemy. Nie ma wątpliwości, że jajka najbardziej kojarzą nam się z porannym posiłkiem. Szybko i łatwo można je zamienić w coś pysznego i ciepłego, a takie śniadania zjadamy bardzo chętnie. Dziś powiemy wam, jak zrobić superproste jajka sadzone na tostach. Z pewnością wam posmakują.

Domowy dżem z aronii wedle receptury siostry Anastazji. Kultowy smak nadaje mu dodatek jabłka i gruszki
04.08.2022 17:12 Domowy dżem z aronii wedle receptury siostry Anastazji. Kultowy smak nadaje mu dodatek jabłka i gruszki

Domowy dżem z aronii wedle receptury siostry Anastazji bije na głowę wszystkie inne. Siostra Anastazja dodaje do dżemu gruszki i jabłka winne, przez co przetwory mają doskonały smak, są słodkie i pozbawione cierpkiej nuty. Już niedługo zacznie się sezon na aronię. Owoce idealnie nadają się do przygotowywania dżemów, konfitur, soków, nalewek. O ile sama aronia jest cierpka i kwaśna, tak zimowe przetwory z niej zrobione smakują wyśmienicie. Jednym z moich ulubionych jest domowy dżem z aronii przepisu siostry Anastazji.Siostra Anastazja domowy dżem z aronii przygotowuje z dodatkiem jabłek winnych i gruszek. Owoce aronii przed gotowaniem zalewą wrzącą wodą, następnie gotuje syrop, dodaje owoce, aronię i odstawia na całą noc, żeby wszystkie składniki zaczęły naturalnie gęstnieć bez sztucznych dodatków i zagęszczaczy.Domowy dżem z aronii jest pysznym i zdrowym dodatkiem do kanapek, grzanek, naleśników. Możemy przełożyć nim ciasta, dodać odrobinę do herbaty zimowej, dodać do gofrów, podać z omletem na słodko. Aronia zawiera solidną dawkę witaminy C, która szczególnie jest dla nas ważna w okresie zimowym.

chleb w jajku
02.08.2022 18:26 Mistrz patelni robiąc chleb w jajku dorzucił kilka nieoczywistych składników. Wyszło wybitnie

Pewnego dnia, mistrz patelni robiąc chleb w jajku, dorzucił kilka nieoczywistych składników. Wśród nich była posiekana cebula, papryka i plasterki sera camembert. Wyszło naprawdę wybitnie smaczne i apetyczne danie. Musicie je przygotować, bo jest proste i szybkie do zrobienia. Chleb w jajku znacie pewnie z dzieciństwa. W ten sposób często odświeżało się chleb i zamieniało się go w niezwykłe i pożywne danie. Mistrz patelni postanowił je wzbogacić kilkoma dość prostymi dodatkami. Dzięki temu wyszło bardzo smaczne i apetyczne danie. Jak wygląda? Spójrzcie na zdjęcie w naszym materiale. Jest ono screen'em z filmu na kanale Gotowanie jest proste na YouTube. Potem dwie kromki chleba trzeba złożyć w całość i powstaje wyjątkowa kanapka. Macie już na nią ochotę?

Banalny chleb bez wyrabiania. Nie ma szybszego i łatwiejszego przepisu na świecie
01.08.2022 19:21 Banalny chleb bez wyrabiania. Nie ma szybszego i łatwiejszego przepisu na świecie

Przepis na domowy chleb bez wyrabiania jest absolutnym hitem. Wystarczy lekko wymieszać składniki i odstawić ciasto, a po upieczeniu otrzymasz wyśmienity chleb. Cała foremka zniknie jeszcze tego samego dnia.Uwielbiam świeży, domowy, jeszcze ciepły chleb z masłem i pomidorem. To smak wakacji i mojego dzieciństwa. Domowy chleb bez wyrabiania jest o wiele smaczniejszy od kupionego w sklepie, a za sprawą prostego przepisu będzie gotowy bez większego nakładu pracy.Chleb bez wyrabiania będzie jeszcze smaczniejszy, kiedy dodasz do niego ulubione ziarna. Gorąco polecam słonecznik, siemię lniane, kminek, pestki dyni. Bardzo dobrze sprawdzi się również suszona żurawina. Chleb ma rewelacyjny smak i chrupiącą skórkę, jest przepyszny.Składniki na chleb bez wyrabiania wystarczy delikatnie wymieszać i odstawić na jakiś czas w suche, ciepłe miejsce. Miskę koniecznie przykryj ściereczką, żeby drożdże mogły ruszyć. Ciasto przełóż do foremki keksowej i upiecz. Chleb będzie gotowy po godzinie.

Chleb z patelni jest doskonały
26.07.2022 19:19 Puszysty i chrupiący chleb z patelni. Domowy przysmak bije na głowę hity z piekarni

Chleb z patelni uratuje nas, gdy nie mamy w domu pieczywa, a szybkie jego kupienie będzie niemożliwe. Prosty i zaskakująco smaczny wypiek przygotujecie niemalże ekspresowo. Będzie chrupiący i aromatyczny. Spróbujecie? Przyrządzony w domu chleb nierzadko smakuje lepiej niż niejeden bochenek zakupiony w piekarni. Czasami jednak pieczywo kończy się, nim zdążymy je przygotować, a sklepy też nie zawsze są otwarte. W takiej sytuacji z pewnością przyda się nasza receptura na pieczywo z patelni.

chlebki pita
19.07.2022 22:57 Najnowszy hit - chlebki z grilla. Goście wręcz nie będą mogli się ich nachwalić

Poznajcie nasz najnowszy hit — chlebki z grilla. Podamy wam na nie przepis, dzięki czemu nie będziecie musieli kupować żadnego pieczywa, tylko zrobicie je sami. Chlebki wychodzą miękkie i chrupiące, więc jesteśmy pewni, że goście wręcz nie będą mogli się ich nachwalić.Dziś proponujemy wam przygotowanie na grillu chlebków pita. Jednak nie chodzi o podpieczenie gotowych, ale o zrobienie chlebków od początku. Upieczone na grillu chlebki są delikatniejsze niż te z piekarnika, choć robi się je w zasadzie tak samo. Przygotujcie je raz, a z pewnością jeszcze do nich wrócicie tak jak my.

Jak zrobić chleb czosnkowy? Ania Bardowska pokazała na nagraniu swój sekretny przepis
12.07.2022 19:58 Jak zrobić chleb czosnkowy? Ania Bardowska pokazała na nagraniu swój sekretny przepis

Chleb czosnkowy jest pomysłem na pyszną przekąskę i dodatek do wielu dań, np. potraw z grilla. Chrupiący chlebek wysmarowany masłem z dodatkiem ziół dosłownie rozpływa się ustach, a przygotujesz go błyskawicznie. Jak zrobić chleb czosnkowy?Chleb i bagietki czosnkowe kupimy w każdym sklepie, możemy jednak przygotować go samodzielnie w domu, będzie o wiele smaczniejszy i bez dodatku konserwantów. Jak zrobić chleb czosnkowy? Ania Bardowska na swoim kanale na YouTube zdradziła swój przepis.Chlebek czosnkowy przepisu Ani Bardowskiej nie wygląda jak tradycyjny chleb, jest pofałdowany i możemy go łatwo odrywać lub kroić. Chlebek wygląda zjawiskowo, a dodatek suszonej bazylii, oregano i świeżej natki pietruszki sprawi, że każdy będzie zachwycony.Chleb z masłem czosnkowym jest świetnym dodatkiem do grillowanego mięsa, warzyw i ryb. Jest też świetną przekąską dla całej rodziny. Ciasto jest delikatne, rumiane i pełne smaku. Masło z dodatkiem ziół i czosnku rewelacyjnie nawilża chlebek i sprawia, że całe danie wprost rozpływa się w ustach.

chleb
11.07.2022 16:47 Przepis Olgi na chleb bez piekarnika robi furorę na całym świecie. Robi się go bardzo łatwo

Poznajcie przepis Olgi na chleb bez piekarnika, który robi furorę na całym świecie. Przygotowuje się go bardzo łatwo, a wychodzi miękki, chrupiący i bardzo smaczny. Gdy więc zabraknie ci pieczywa, nie musisz już biec do piekarni, tylko wystarczy zakasać rękawy. Chleb najsmaczniejszy jest, gdy jest świeży. Ma wtedy chrupiącą skórkę i miękki miękisz. Bochenek takiego świeżego chleba można zjeść z samym masłem. Do tego szklanka mleka i pyszna przekąska w dawnym stylu gotowa. Jeśli jednak nie macie takiego chleba pod ręką, ale chętnie byście go zjedli, to macie dwa wyjścia. Możecie wybrać się do piekarni, a jeśli macie ją daleko lub po prostu nie chce wam się wychodzić z domu, to możecie sami upiec chleb. Upiec, a w zasadzie ugotować, czy usmażyć, bo dziś polecamy wam przepis Olgi na chleb z patelni. W naszym materiale prezentujemy zdjęcia tego chleba, będące screen'ami z filmiku na kanale Przepisy od Olgi na YouTube. Przyznajemy, że od razu chce się go schrupać.

Doskonały przepis na domowe bułki poznańskie. Wyjdą lepiej niż z piekarni
10.07.2022 21:52 Doskonały przepis na domowe bułki poznańskie. Wyjdą lepiej niż z piekarni

Domowe bułki poznańskie przygotujesz w bardzo prosty sposób, a efekt zachwyci całą rodzinę. Puszyste, miękkie, delikatne o pięknym, złotym kolorze, znikną w mgnieniu oka. Poznaj doskonały przepis na domowe bułki poznańskie, będą jak z piekarni. Pieczywo coraz bardziej drożeje, dobrym pomysłem jest więc pieczenie chleba i bułek w domowych warunkach. Przygotowanie pieczywa nie jest trudne, a nie ma nic lepszego od puszystej, jeszcze ciepłej bułki posmarowanej masłem.Do przygotowania bułek potrzebujesz kilku prostych składników. Pamiętaj, że drożdże potrzebują odpowiednich warunków, aby urosły. Zaczyn i ciasto rób zawsze z dodatkiem ciepłej wody i mleka. Zimne lub gorące produkty nie ruszą drożdży, a ciasto nam nie urośnie.Piekarnik nastaw na 220 stopni, na dół urządzenia koniecznie postaw naczynie żaroodporne z wodą, w ten sposób bułki wyjdą idealnie puszyste, miękkie i jednocześnie lekko chrupiące, ale się nie wysuszą.Wypróbuj również sprawdzony przepis na domowy chleb. Chrupiące, pachnące pieczywo smakuje jak z piekarni.