Tomasz Jakubiak wyjawił niedawno na Instagramie, w jaki sposób udało mu się schudnąć. Jak się okazuje, znany z telewizji kucharz, wcale nie stosował drastycznej diety. Zrezygnował jedynie z 2 składników - z alkoholu i glutenu. Na efekty nie trzeba było długo czekać.
Pomysłowość ludzka nie zna granic. Tym razem naprawdę padniecie z wrażenia. Z połączenia mąki i coca-coli może powstać chleb? Nie wierzycie? Wypróbujcie ten przepis w domu.
Marzy Wam się pyszny, domowy chleb z chrupiącą skórką? Bez problemu przygotujecie go według przepisu Ewy Wachowicz. Od razu możecie upiec 2-3 bochenki i przeznaczyć nadmiar do zamrożenia. Wyjdzie o wiele tańszy, niż specjał z piekarni, a jego smak Was zachwyci.
Koniec z tostami z chleba tostowego. Pyszną przekąskę przygotujesz na cieście francuskim. Gotowe kanapki na ciepło z salami, camembertem lub innymi, ulubionymi składnikami nie mają sobie równych.
Zapomnij o kupowaniu gotowego chleba. O wiele lepszy zrobisz w domu z mąki, wody, soli i świeżych drożdży. Chleb po upieczeniu jest puszysty i delikatny. Ma również złocistą, chrupiącą skórkę. Pieczywo bez grama spulchniaczy i konserwantów posmakuje każdemu.
Bez wątpienia chleb często gości na naszych stołach. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanego dnia bez kanapki. Powszechnie uważa się, że chleb jest produktem tuczącym. Dietetyk Michał Wrzosek rozprawił się z tym mitem.
Pasta jajeczna może być jeszcze bardziej sycąca i kremowa. Wystarczy połączyć jajka z serkiem wiejskim, by uzyskać niesamowicie smaczny dodatek do pieczywa, który zniknie w mgnieniu oka. Musicie spróbować — rodzina będzie zachwycona.
Niewiele rzeczy jest w stanie przebić aromat świeżo upieczonego pieczywa. Wyśmienitym sposobem na jego roztoczenie po całym domu jest przygotowanie domowych bajgli. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że ten specjał przed włożeniem do piekarnika należy…podgotować. Uzbrójcie się w garnek, piekarnik i wypróbujcie ten pyszny i prosty przepis na domowe bajgle.
Nie kłopocz się wyprawą do sklepu po pieczywo. Lepiej poznaj nasz przepis na domowy chleb. Do jego przyrządzenia nie potrzebujesz nawet odpalać piekarnika. Płaskie bochenki na turecką modłę w całości powstają na patelni.
Kilka dni temu kupiłaś lub zerwałaś pęczek rzodkiewek, jednak są już miękkie i zaczęły więdnąć? Nie wyrzucaj ich. W kilka minut odzyskają dawny wygląd i chrupkość. Wiosenne warzywa na dłużej pozostaną świeże, kiedy zastosujesz prosty trik.
Jedna z mieszczących się w Przemyślu piekarni ma dla swoich klientów niebywałą ofertę. W punkcie można kupić chleb na kromki. Pomysł powstał na potrzeby osób samotnych, które nie potrzebują jednorazowo większej ilości pieczywa. Pozwala to im lepiej gospodarować budżetem, a także zapobiega wyrzucaniu czerstwego lub zepsutego chleba.
Czy w Biedronce można znaleźć dobrej jakości chleb? Sprawdził to pewien popularny dietetyk. Wystarczył rzut oka na skład i sprawa była jasna. Kupujcie w Biedronce Chleb Żytni 100%, a nie pożałujecie.
Zapomnij o drożdżach, długim zagniataniu ciasta i pieczeniu. Złocisty, rumiany chlebek z patelni zrobisz z kilku podstawowych składników. Chlebek z mozzarellą i ugotowanym ziemniakiem jest szybką przekąską, która stanie się hitem w Twojej kuchni.
Wiele osób zastanawia się, jak najszybciej odświeżyć chleb. W piekarniku odświeżanie pieczywa będzie trwało około 15 minut. Gdy włożysz bochenek do woreczka z jabłkiem - nawet kilka godzin. Istnieje jednak sposób, dzięki któremu chleb będzie miękki dosłownie w kilka sekund.
W Lidlu ruszyła nowa akcja oszczędnościowa. W dni powszednie w określonych godzinach będzie można upolować tam niezłe okazje. Nie każdy z klientów jednak może z nich skorzystać. Warunkiem wzięcia udziału w promocji jest posiadanie kuponu dostępnego w oficjalnej aplikacji sklepu.
Ile kosztuje pieczywo w USA? Ceny podstawowych produktów Stanach sprawdził dla internautów znany youtuber. Ta podana za bochenek chleba kompletnie wbiła w ziemię. Okazuje się, że Amerykanie płacą za niego równowartość 10 złotych.
Reszki wędlin ze świątecznego śniadania nie powinny się zmarnować. Proste zapiekanki z ich udziałem będą idealnym pomysłem na ich wykorzystanie. Przygotowuje się je bardzo prosto, a smakują obłędnie. Spróbujecie?
Czy w Wielką Sobotę można jeść mięso? Czy nadal obowiązuje post? W ten dzień wierni udają się do kościołów poświecić pokarmy. Nie wszyscy jednak mają pewność, czy oznacza to zezwolenie na jedzenie mięsa. Potwierdzamy, że w Wielką Sobotę post już nie obowiązuje.
Zapomnij o smażeniu jajecznicy na boczku lub innym tłuszczu. Jajka wbij na patelnię razem z gęstą śmietaną, a będą jeszcze smaczniejsze. Jajecznica będzie kremowa i aksamitna. Dzięki śmietanie będzie miała jednolitą konsystencję i nie przesuszy się podczas smażenia.
Żurek w chlebie jest jednym z najbardziej charakterystycznych wielkanocnych przysmaków. W ten jeden dzień w roku nader chętnie wymieniamy klasyczne miski i talerze na chrupiący wypiek. Aby chleb nie nasiąkł nieapetycznie zupą należy go odpowiednio przygotować. Z pomocą przyjdzie nam piana ubita z białek.
Zapomnij o maśle, oleju, czy boczku. Najlepszą jajecznicę usmażysz na mleku. Mleko podbija smak jajek, a całe danie jest bardziej kremowe i aksamitne. Poznaj przepis na jajecznicę bez tłuszczu. Będzie idealna na śniadanie.
Chleb do żurku w piekarni kosztuje ponad 8 zł. O wiele taniej zrobisz je w domu. Wystarczy kilka podstawowych składników, a wielkanocną zupę podasz w chrupiących, złocistych bochenkach, które posmakują każdemu. Świąteczne danie nie ma sobie równych.
Chleb jest podstawą diety wielu smakoszy. Wybierając zdrowe alternatywy, takie jak opisany w biblii chleb Ezechiela, możemy dostarczyć sobie wielu cennych składników odżywczych. Wykonanie wypieku jest niesamowicie proste. Spróbujecie?
Maryla Rodowicz podaje chałkę w zaskakujący sposób. Zamiast masła, czy dżemu podaje ją z twarogiem, wędzonym łososiem i koperkiem. Słodka bułka z chrupiącą kruszonką i wytrawne dodatki są połączeniem, którego musisz spróbować.
Baleron z karkówki wieprzowej smakuje o wiele lepiej niż kupne wędliny. Jest soczysty, aromatyczny i delikatny. Do jego przygotowania potrzebujesz mięsa i mieszanki aromatycznych przypraw. Baleron jest gotowy po 10 dniach.
Niecały miesiąc temu w jednym z polskich miast ruszyła wzruszająca inicjatywa. Mowa o akcji „Zawieszony chleb”. W jej ramach lepiej sytuowane osoby dzielą się przysłowiowym bochenkiem z tymi, którzy mieli nieco mniej szczęścia. W obecnych ciężkich czasach taka pomoc jest na wagę złota.
Kto nigdy nie popłakał się przy krojeniu cebuli? Niewiele osób może pochwalić się takim osiągnięciem. Na szczęście znamy prosty sposób na to, jak kroić cebulę bez łez. Wystarczy wziąć w zęby kawałek pieczywa.
Książę William kilka dni temu przyleciał do Polski. Po oficjalnych spotkaniach odwiedził jedną z warszawskich restauracji. Nie uwierzysz, ile zapłacił za kanapkę z szarpaną wieprzowiną. Cena może mocno zaskoczyć.