Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Chleb

Chleb

chleb
28.02.2022 01:00 Najszybszy chleb na bazie mleka w 5 minut - bez drożdży i zakwasu

Macie ochotę na świeży, puszysty chleb? Możecie go mieć bez wychodzenia z domu. Skorzystajcie tylko z naszego przepisu na najszybszy chleb na bazie mleka w 5 minut. By go przygotować, nie potrzebujecie drożdży ani zakwasu. Jest błyskawiczny, prosty i pyszny.Świeży chleb nie potrzebuje wymyślnych dodatków. Najlepiej smakuje posmarowany masłem i popijany zimnym mlekiem. Pamiętacie takie smaki z dzieciństwa? Jeśli za nimi tęsknicie, możecie je sobie przypomnieć, piekąc chleb, według podanego przez nas przepisu.W naszym materiale prezentujemy kadr z filmiku kanału e-PrzepisyKulinarne na YouTube. Prawda, że chlebek wygląda apetycznie i kusząco?

Fatalne doniesienia o cenach chleba
25.02.2022 01:00 Fatalne doniesienia o cenach chleba

Ceny żywności wciąż rosną. Obecna sytuacja światowa może przyczynić się do utrwalenia tej tendencji. Ukraina jest największym europejskim producentem zbóż i kukurydzy. Trwający na jej terytorium konflikt może wpłynąć na dalszy wzrost kosztów pieczywa.Rosyjska inwazja już wywołała zamieszanie na światowych rynkach. W górę poszła m.in. cena pszenicy, której koszt wczoraj wynosił 9.37 dol. za buszel (27 kg). To najwyższy pułap od dziewięciu lat.

chleb
24.02.2022 01:00 Jak mrozić chleb, żeby smakował tuż po rozmrożeniu?

Chleb jest jednym z tych produktów, który najlepiej smakuje świeży. Jednak w tym celu konieczne są codzienne wizyty w piekarni. Coraz rzadziej mamy na to czas i ochotę, a chleb jemy każdego dnia. Jak więc rozwiązać ten problem? Powiemy wam, jak mrozić chleb, żeby smakował jak świeży tuż po rozmrożeniu.Mrożenie chleba w niektórych domach jest zbędne, a w niektórych to przydatna praktyka. Gdy nie mamy blisko piekarni lub sklepu spożywczego albo zwyczajnie nie chce nam się co rano biegać po pieczywo, warto je mrozić. Dzięki temu będziemy mogli każdego dnia cieszyć się smakiem świeżego chleba czy bułek.

Niezawodny przepis na chleb z garnka
22.02.2022 01:00 Niezawodny przepis na chleb z garnka

Nie ma chyba lepszego pomysłu na śniadanie niż kanapki ze świeżym, domowym chlebem. Prosty i sprawdzony przepis na chleb z garnka sprawdzi się idealnie. Delikatny pszenny wypiek wykonany z dodatkiem drożdży z pewnością przypadnie wam do gustu. Chrupiący, dopiero co upieczony chleb smakuje wybornie z pastami warzywnymi. Koniecznie podajcie go ze smalczykiem fasolowym lub wyjątkowo aromatyczną pastą na bazie suszonych pomidorów. Zakochacie się w tym bogactwie smaków i konsystencji.

kajzerki
17.02.2022 01:00 Przepis na domowe kajzerki jak z piekarni

Jeśli marzy wam się świeże i chrupiące pieczywo bez wychodzenia z domu, nie macie wyjścia - musicie przygotować je własnoręcznie. Jednak z naszym przepisem na domowe kajzerki, bez problemu wam się to uda. Bułeczki wyjdą jak z piekarni - puszyste, miękkie, z chrupiącą skórką.Wiele osób już znalazło swoją ulubioną piekarnię i właśnie w niej stara się kupować pieczywo. Jednak nie wszyscy mają takie szczęście, że już znaleźli albo w pobliżu po prostu nie mają piekarni. Gdy więc najdzie ich ochota na pyszne bułeczki, mogą się skusić na domowy wypiek. Zajmie on oczywiście więcej czasu niż kupienie pieczywa, ale satysfakcja i radość z pieczenia będzie gwarantowana.

Chleb w jajku i mleku
13.02.2022 01:00 Chleb w jajku i mleku. Szybko, prosto i przepysznie

Nie wiecie co zrobić z chlebem, który stwardniał? Pokrójcie go w kromki i usmażcie w jajku i mleku. Ten zapomniany nieco przepis pomoże wam uratować pieczywo przed wyrzuceniem. Sprawdźcie, jak przyrządzić kultowy specjał. Czasami warto wrócić do smaków z dzieciństwa. Kluski ziemniaczane czy racuchy to nie jedyne ze znanych nam z domów rodzinnych specjałów. Przysmakiem, który z pewnością pojawiał się u wielu z was, był chleb w jajku i mleku — chrupiący, rumiany i pyszny. Jeżeli macie pod ręką czerstwy chleb — koniecznie spróbujcie.

Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
13.02.2022 01:00 Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Idealny na śniadanie

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem jest jednym ze zdrowszych dodatków do świeżego pieczywa. Jest sycący i prosty w przygotowaniu. Wystarczy, że porcję białego sera wymieszamy z 2 łyżkami śmietany i pokrojonymi warzywami, by uzyskać wspaniałe smarowidło, które skradnie serca całej rodziny. Z rzodkiewek możemy przyrządzić wiele dań np. chłodnik albo surówkę. To wyraziste, niekiedy bardzo pikantne warzywo, może też stanowić dodatek do śniadaniowego twarożku. Warto sięgnąć po ten smaczny rarytas.

Domowe cebularze
12.02.2022 01:00 Jak przygotować domowe cebularze?

W naszej rodzimej kuchni możemy natknąć się na wiele swojskich specjałów, które dawniej cieszyły się dużo większą popularnością. Przysmaki ze zdjęcia nie są wyjątkiem. Oczywiście mowa o kultowych cebularzach. Nadal można się na nie natknąć w niektórych sklepach, jednak najlepiej smakują wówczas, gdy przyrządzimy je samodzielnie.Cebularze są daniem charakterystycznym dla kuchni rejonu Lubelszczyzny. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że wywodzą się one z kultury żydowskiej. Warto nadmienić, że pierwsze wzmianki o cebularzu wywodzą się z XIX wieku.

Ojciec przygotowuje kanapki swojej córce
07.02.2022 01:00 Dziewczynka zjadła kanapki z piekielnie ostrym dodatkiem

W sieci zawrzało po umieszczeniu przez pewnego ojca swojej historii z przygotowania kanapek dla swoich córek. Partnerka mężczyzny jest wielką fanką ostrego jedzenia, więc zawsze smaruje jej kanapki dużą ilością ostrej przyprawy. Niestety przez pomyłkę pikantną kanapkę zjadła jego córka w szkole. Jak wyjawił ojciec, jego córka zwijała się z bólu i musiała zostać natychmiast zabrana do domu. Kochający rodzice, którzy troszczą się o swoje dzieci, często przygotowują kanapki do szkoły swoim pociechom. O poranku łatwo jednak o popełnianie błędów - niewyspanie i brak uwagi są wtedy naszymi największymi wrogami. Na Reddicie, portalu, w którym internauci mogą opisywać swoje historie i komentować wpisy innych, pewien ojciec zamieścił wpis o pewnej nieprzyjemnej przygodzie, jaką przeżyła jego córka. Prawdopodobnie nikt nie chciałby doświadczyć tego, co ta biedna dziewczynka.

Domowy chleb z ziemniakami
03.02.2022 01:00 Prosty przepis na chleb z ziemniakami

Podczas pieczenia chleba własnoręcznie, w całym domu unosi się piękny zapach, który od razu wywołuje ślinotok. Dzisiaj prezentujemy przepis na bochenek z dodatkiem ziemniaków. Kartofle powodują, że pieczywo jest wewnątrz wilgotne i puszyste, a skórka staje się nad wyraz chrupiąca. Więcej nie kupisz go w sklepie. Pieczywo dostępne w sklepach spożywczych i piekarniach smakuje każdemu, lecz nigdy nie może się równać z dobrym chlebem upieczonym samodzielnie. W takim bochenku można bowiem wyczuć włożoną weń pracę i czas przez piekącego. Choć dodanie ziemniaków do ciasta na chleb może wydawać się z pozoru niecodzienne, ma to swój cel. Ugotowane pyrki zwiększają wilgotność oraz puszystość chleba, a także ułatwiają uzyskanie chrupiącej skórki na powierzchni.

Jak wyczyścić drewniany chlebak?
03.02.2022 01:00 Jak wyczyścić drewniany chlebak?

Przechowywanie chleba w specjalnie do tego przeznaczonym pojemniku jest dobrym pomysłem. Brudny drewniany chlebak może jednak stanowić zagrożenie dla zdrowia. Podpowiadamy jak o niego zadbać, by długo wam służył. Z pomocą octu i sody oczyszczonej jego sprzątanie będzie bardzo proste.Pielęgnacja drewnianych naczyń i sprzętów wymaga szczególnej uwagi. Nie można ich wkładać do zmywarki, a wilgoć potrafi na nie bardzo źle wpłynąć. Chlebak zrobiony z tego materiału należy jednak regularnie myć. Tylko wtedy korzystanie z niego będzie bezpieczne.

Chleb z garnka Ewy Wachowicz
30.01.2022 01:00 Maślankowy chleb z garnka według przepisu Ewy Wachowicz

Nie ma nic lepszego niż chrupiący i świeży chleb pełnoziarnisty. Ewa Wachowicz wypieka go, używając maślanki, dzięki czemu staje się niezwykle delikatny. Dodatek chrupiących ziaren dopełni całości. Skusicie się? Wypieki Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. Z pewnością próbowaliście już wyjątkowej szarlotki gwiazdy i jej wybitnego sernika ze śliwkami. Tym razem proponujemy wam wykonanie pysznego chleba z dodatkiem delikatnej mlecznej maślanki. Jego przyjemna struktura was zachwyci.

zapiekanka
25.01.2022 01:00 Zapiekanka z czerstwego chleba. Prosty patent na niedrogi obiad

Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad i zostało Ci trochę wczorajszego chleba? Możesz zatem przygotować prostą i pyszną zapiekankę z czerstwego chleba. Nasz patent na niedrogi obiad, będzie też doskonałym sposobem na niemarnowanie żywności i zjadanie jej do ostatniego okruszka. Proponowana przez nas potrawa doskonale wpisuje się w styl Zero waste. Jest to dążenie do generowania jak najmniejszej ilości odpadów, a dzięki temu dbanie o środowisko. Nasze danie jest więc ukłonem w stronę ekologii, ale dobrym rozwiązaniem ekonomicznym. Możemy się bowiem najeść, wykorzystując to, co mamy w domu pod ręką.

Projekt bez tytułu - 2022-01-20T181725.015
20.01.2022 01:00 W jaki sposób możemy zmierzyć temperaturę oleju bez termometru?

Nim zaczniesz smażyć frytki czy kotlety, musisz rozgrzać olej do temperatury ok. 180 st. C. Dzięki temu produkty usmażą się na chrupko, nie chłonąc zbyt dużo tłuszczu. W jaki sposób można jednak zmierzyć temperaturę oleju bez termometru? Jak się okazuje nietrudno ją sprawdzić.Najlepszym sprzętem do mierzenia temperatury jest oczywiście termometr. W domu mamy zwykle termometr lekarski i pokojowy, na kupno specjalnego do zastosowania w kuchni mało kto się decyduje. Na szczęście często da się bez niego obyć. Temperaturę oleju można bowiem sprawdzić na kilka innych sposobów.

ważne grafika
15.01.2022 01:00 Smutne doniesienia o cenach chleba

W ostatnich miesiącach podwyżki nie mają końca. Rosnące ceny gazu, energii i paliw przekładają się na wzrost kosztów przedsiębiorców i na podwyżki między innymi cen żywności. Najbardziej podrożały tłuszcze, herbata, kawa, mięso, cukier i warzywa. Niestety mamy też smutne doniesienia o cenach chleba. Podwyżki cen mediów i paliw sprawiły, że tak naprawdę podrożało wszystko. Wszystkie branże są bowiem uzależnione od transportu, ogrzewania i energii elektrycznej. Podwyżki są mocno zauważalne w sektorze spożywczym. Tu na wysokość podwyżek wpływają jeszcze dodatkowo rosnące ceny nawozów, pogoda czy nieurodzaj.

Domowa biała kiełbasa — wiemy jak ją zrobić
11.01.2022 01:00 Jak zrobić domową, białą kiełbasę?

Przygotowanie białej kiełbasy w domowych warunkach nie jest aż tak skomplikowane, jak może się wydawać. Kilka prostych zasad i staranność wystarczą, by mięso zamienić w ten tradycyjny specjał. Zdradzamy, na co zwrócić uwagę. Aromatyczna biała kiełbasa jest podstawowym składnikiem tradycyjnego żuru. Znakomicie smakuje przyrządzona na patelni lub zapieczona w piekarniku. Zróbcie ją w domu, a gwarantujemy, że będzie smaczniejsza niż wyrób kupiony w sklepie. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso.

Pasta kanapkowa z tuńczykiem
09.01.2022 01:00 Najlepsza, obłędnie pyszna pasta z tuńczyka do kanapek

Pasty kanapkowe są szybkim w przygotowaniu i niezwykle wygodnym dodatkiem do chleba czy bułeczek. Dzięki nim w kilka chwil przygotujecie sycące śniadanie czy smaczną kolację. Połączcie serek z tuńczykiem i jajkami, a gwarantujemy, że zjecie więcej kanapek niż zazwyczaj. Zdradzaliśmy wam ostatnio pyszną recepturę na smarowidło z serka i suszonych pomidorów. Na naszej stronie znajdziecie także recepturę na smaczny smalczyk wegetariański. Tym razem proponujemy smaczne połączenie białego serka, jajek i tuńczyka. Ta klasyczna pasta, którą wielu smakoszy darzy sentymentem, posmakuje każdemu, kto jej spróbuje.

Pasztet warzywny Ewy Wachowicz
09.01.2022 01:00 Aromatyczny pasztet od Ewy Wachowicz. Nikt mu się nie oprze

Pasztety są doskonałym dodatkiem do chleba. Kanapki z warzywnym smarowidłem sprawdzają się świetnie zarówno jako sycące śniadanie, jak i pyszna kolacja. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz na wyborny pasztet z cukinią, a już nigdy nie wrócicie do jedzenia chleba z wędliną. Zdradzaliśmy wam już przepis na pyszny pasztet z kaszą pęczak oraz recepturę na pasztet z soczewicy i żurawiny. Tym razem proponujemy wam delikatny warzywny dodatek do kanapek na bazie cukinii z dodatkiem marchewki i aromatycznych przypraw. Kompozycja Ewy Wachowicz zachwyci was smakiem.

Pasta do kanapek z suszonymi pomidorami
08.01.2022 01:00 Aromatyczna pasta do kanapek na bazie suszonych pomidorów

Znudziły wam się kanapki z serem i szynką? Mamy dla was rewelacyjną pastę do chleba, która odmieni wasze śniadania. Połączcie serek z suszonymi pomidorami i oliwkami, a smak naprawdę was zachwyci. Koniecznie spróbujcie tego rarytasu. Proponowaliśmy wam już pastę kanapkową z makreli i ogórka kiszonego oraz pyszny domowy smalec. Tym razem wracamy z przepisem, który zachwyci wegetarian. Kremowy serek kanapkowy nabierze wyjątkowego aromatu, gdy dodacie do niego suszonych pomidorów.

Kwas chlebowy
07.01.2022 01:00 Sposób na przygotowanie tradycyjnego kwasu chlebowego domowymi sposobami

Kwas chlebowy jest dzisiaj dość zapomnianym napojem, choć jeszcze kilkanaście lat temu można było napić się go praktycznie wszędzie. Jeśli tęsknisz do jego smaku, niżej pokazujemy, jak zabrać się za jego przygotowanie. Gdy weźmiesz pierwszy łyk, od razu poczujesz ogromną ulgę - kwas chlebowy lepiej gasi pragnienie od Coca-coli. Kwas chlebowy jest prostym sposobem na wykorzystanie zleżałego chleba razowego, który w innym wypadku wylądowałby w koszu na śmieci. Po fermentacji uzyskuje się z niego pyszny i orzeźwiający napój, który ma dużo bąbelków i charakterystyczny smak. Oczywiście w sklepach dostępne są gotowe kwasy chlebowe, jednak często wypełnione są substancjami konserwującymi i inną chemią, dlatego zdrowiej i smaczniej jest wykonać go własnoręcznie. Z poniższym przepisem zadanie to nie będzie ani trochę skomplikowane czy męczące. Przepis na kwas chlebowySkładniki:1,5 kg chleba razowego5 l wody50 g drożdżykilka łyżek cukrugarść rodzynekZacznij od przygotowania chleba. Jeśli używasz świeżego bochenka, pokrój ko na kromki i podpiecz w piekarniku, aż stanie się suchy. Stary chleb (sprawdź, czy nie ma pleśni) wystarczy pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego naczynia wsyp chleb, cukier i świeże pokruszone drożdże. Zalej całość przegotowaną i ostudzoną wodą. Dokładnie wymieszaj zawartość naczynie, przykryj je i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na około 3 dni. Po tym czasie odcedź napój od chleba przez sitko lub gazę do sera. Przelej kwas chlebowy do butelek, do każdej wrzuć po kilka rodzynek i szczelnie je zakręć. Tak przygotowany zakwas jest gotowy do picia i może być przechowywany w lodówce maksymalnie 10 dni. Masz ochotę na inne pyszne przepisy? Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny napój na bazie soku z cytryny. Ten tekst poświęcony został coraz większym cenom pieczywa w sklepach.Źródło zdjęcia: canva/SMarina, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję SmakoszyProsty sposób na idealne kluski śląskieAromatyczna i rozgrzewająca zupa pomidorowa z czerwoną soczewicąZachwycająca w smaku pasta do kanapek z kiszonych ogórkówŹródło: beszamel.se.plZapraszamy na nasz Instagram

Ceny pieczywa
06.01.2022 01:00 Smutne doniesienia o cenach pieczywa

Pieczywo kupowane jest przez nas praktycznie każdego dnia, dlatego z niepokojem patrzy się na obecne ceny chleba czy bułek. Niestety, jeśli ktoś oczekiwał pozytywnych zmian, nie mamy dobrych wieści. Portal money.pl skontaktowała się z Piekarnią Kuźmiuk w Lublinie - w czasie rozmowy właściciele mówią, że "tak się działać nie da".Pieczywo towarzyszy nam przy wielu posiłkach, choć najczęściej przygotowujemy przy jego pomocy kanapki. Przez dłuższy czas mogliśmy cieszyć się chlebami w stosunkowo niskiej cenie. Obecnie wszystko się zmienia. Prognozy cen gazu na nowy rok dla przedsiębiorców spowodowały, że wielu z nich zaczęło martwić się o swoje biznesy. Swoje dołożyły także podwyżki cen energii elektrycznej - te również są znacznie wyższe dla firm.

Jak poprawnie mrozić chleb?
05.01.2022 01:00 Jak mrozić chleb, żeby dłużej zatrzymał świeżość?

Mrozicie chleb, wkładając go do zamrażalnika w torebce foliowej? To duży błąd, który kosztować was może utratę tekstury pieczywa. Znamy sposób, dzięki któremu pieczywo wyjęte z zamrażalnika będzie tak delikatne i wilgotne, jak nigdy wcześniej. Spróbujcie koniecznie. Mrożenie jest doskonałym sposobem przechowywania wielu produktów, m.in. pierogów czy właśnie chleba. Zdradzaliśmy wam już jak poprawnie rozmrażać ten produkt. Wracamy z poradnikiem dotyczącym skutecznego zamrażania. Dzięki prostemu trikowi, chleb po rozmrożeniu będzie równie wilgotny i smaczny, jak gdybyśmy dopiero co go upiekli.

chleb w chlebaku
02.01.2022 01:00 Jak czyścić chlebak?

Chlebak jest prostym pojemnikiem do przechowywania pieczywa, który przedłuża świeżość bułek i chleba. By jednak pieczywo zachowywało swoje najlepsze walory, trzeba dbać o higienę tego pojemnika. Najważniejsza jest regularność. Każdy powinien pamiętać, by czyścić chlebak przynajmniej raz w tygodniu. W przeciwnym wypadku możemy sobie zaszkodzić.Chlebak ogranicza wysychanie chleba, chroni też pieczywo przed pleśnieniem. Choć tylko przechowujemy w nim pieczywo, to trzeba dbać o czystość tego pojemnika. Zwykle na jego dnie zbierają się okruszki, które należy systematycznie usuwać. Jednak największym zagrożeniem dla naszego zdrowia są pleśnie i bakterie, które mogą pojawić się wewnątrz chlebaka. Ich powstawaniu sprzyja wilgoć i ciepło unoszące się z ciepłego pieczywa.

Smalec z dodatkiem gruszki i orzechów włoskich
28.12.2021 01:00 Absolutnie zachwycający, domowy smalczyk z gruszką

Pajda ze smalcem jest rarytasem, który skusi niejednego smakosza. Zazwyczaj dla urozmaicenia smaku wyrobu, dodaje się jabłka, które nadaje mu przyjemnej słodyczy. W chłodne dni warto sięgnąć po kombinację gruszki i orzechów włoskich. Smalczyk będzie delikatny i chrupiący. Zdradzaliśmy już wcześniej przepis na ten specjał z dodatkiem słodkiego jabłka i majeranku. Podpowiadaliśmy też co zrobić, by i wegetarianie mogli cieszyć się niezwykłą konsystencją smalczyku. Tym razem proponujemy wam przyrządzenie wrzucenie do tego klasycznego rarytasu gruszki i prażonych orzechów włoskich. Urozmaicą zarówna jego smak, jak i teksturę.

Wigilijny stół
24.12.2021 01:00 Zaskakujące regionalne potrawy z różnych części Polski

Wigilijna kolacja już gotowa? Sprawdźcie jakie dania jada się w innych częściach Polski. Na południu kraju podaje się na przykład chleb z czosnkiem. Innym nietypowym zwyczajem jest też spożywanie opłatka z miodem kultywowane do dziś na Podhalu czy Lubelszczyźnie.W wielu rejonach wspomniane już dwa specjały pojawiały się równocześnie i to one — nie pierwsza gwiazdka — były sygnałem do startu uroczystej kolacji. Chleb pojawiał się na wigilijnych stołach z intencją, by nie zabrakło go również w kolejnym roku.Etnografowie przypuszczają też, że jabłko, które pojawiało się na wieczerzy, było symbolem stworzenia świata. Niektórzy są zdania, że to ono zapoczątkowało zwyczaj dzielenia się i po prostu zostało wyparte przez opłatek. Czym jeszcze zaskakują Polacy z różnych stron?

Makowiec Anny Lewandowskiej
13.12.2021 01:00 Cudowny makowiec od Anny Lewandowskiej. Jedz bez wyrzutów sumienia

Święta są okazją, by skosztować tradycyjnych wypieków. A gdyby tak nieco urozmaicić ich przyrządzanie i sięgnąć po receptury odświeżające klasykę? Makowiec od Anny Lewandowskiej przygotujecie szybko i sprawnie. Nie wymaga on zawijania, nie trzeba odstawiać ciasta do wyrastania. Nadal jednak będzie smacznie. Spróbujcie koniecznie. Zdradzaliśmy już świąteczne przepisy na piernik i ciasteczka od Anny Lewandowskiej. Tym razem prezentujemy wam jej sposób na pyszny makowiec. Celebrytka dodaje do masy makowej jabłek, co czyni ja niezwykle wilgotną i delikatną. Dajcie się skusić temu deserowi.

zakwas na barszcz
02.12.2021 01:00 Jak przyspieszyć fermentację zakwasu na barszcz czerwony?

Buraczany zakwas jest doskonałym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a samo kiszenie trwa 7-10 dni. Szkoda więc przepłacać za sklepowy zakwas. Co, jednak jeśli zapomnisz nastawić go na czas? Nie ma zmartwienia, podpowiemy ci jak przyspieszyć fermentację zakwasu na barszcz czerwony.Niektórzy zakwaszają czerwony barszcz sokiem z cytryny lub octem. Jednak wzbogacenie go buraczanym zakwasem, dodaje barszczykowi niezwykłego smaku. Zakwas ma naturalny, kwaśny smak, jest też na tyle wartościowy, że można go po prostu pić.

Chleb na stole
06.11.2021 01:00 Dodatkowa opłata w piekarniach

Rosnące ceny mediów wpływają na koszt zakupów. W ostatnim czasie w niektórych piekarniach podrożało również pieczywo. Niektóre placówki zaczęły bowiem doliczać opłatę za krojenie chleba. Uzasadniają to właśnie wzrostem kosztów prądu. Nie wszyscy klienci są zachwyceni tą sytuacją. Rosnące ceny niepokoją wielu z nas. Droższe są mleko i nabiał, rosły koszty oleju rzepakowego. Teraz kolejną cegiełkę do podwyżek dodają piekarnie, które doliczają drobną, ale kolejną opłatę - 10 gr za pokrojenie chleba.