Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Chleb

Chleb

chleb w jajku
02.08.2022 18:26 Mistrz patelni robiąc chleb w jajku dorzucił kilka nieoczywistych składników. Wyszło wybitnie

Pewnego dnia, mistrz patelni robiąc chleb w jajku, dorzucił kilka nieoczywistych składników. Wśród nich była posiekana cebula, papryka i plasterki sera camembert. Wyszło naprawdę wybitnie smaczne i apetyczne danie. Musicie je przygotować, bo jest proste i szybkie do zrobienia. Chleb w jajku znacie pewnie z dzieciństwa. W ten sposób często odświeżało się chleb i zamieniało się go w niezwykłe i pożywne danie. Mistrz patelni postanowił je wzbogacić kilkoma dość prostymi dodatkami. Dzięki temu wyszło bardzo smaczne i apetyczne danie. Jak wygląda? Spójrzcie na zdjęcie w naszym materiale. Jest ono screen'em z filmu na kanale Gotowanie jest proste na YouTube. Potem dwie kromki chleba trzeba złożyć w całość i powstaje wyjątkowa kanapka. Macie już na nią ochotę?

Banalny chleb bez wyrabiania. Nie ma szybszego i łatwiejszego przepisu na świecie
01.08.2022 19:21 Banalny chleb bez wyrabiania. Nie ma szybszego i łatwiejszego przepisu na świecie

Przepis na domowy chleb bez wyrabiania jest absolutnym hitem. Wystarczy lekko wymieszać składniki i odstawić ciasto, a po upieczeniu otrzymasz wyśmienity chleb. Cała foremka zniknie jeszcze tego samego dnia.Uwielbiam świeży, domowy, jeszcze ciepły chleb z masłem i pomidorem. To smak wakacji i mojego dzieciństwa. Domowy chleb bez wyrabiania jest o wiele smaczniejszy od kupionego w sklepie, a za sprawą prostego przepisu będzie gotowy bez większego nakładu pracy.Chleb bez wyrabiania będzie jeszcze smaczniejszy, kiedy dodasz do niego ulubione ziarna. Gorąco polecam słonecznik, siemię lniane, kminek, pestki dyni. Bardzo dobrze sprawdzi się również suszona żurawina. Chleb ma rewelacyjny smak i chrupiącą skórkę, jest przepyszny.Składniki na chleb bez wyrabiania wystarczy delikatnie wymieszać i odstawić na jakiś czas w suche, ciepłe miejsce. Miskę koniecznie przykryj ściereczką, żeby drożdże mogły ruszyć. Ciasto przełóż do foremki keksowej i upiecz. Chleb będzie gotowy po godzinie.

Chleb z patelni jest doskonały
26.07.2022 19:19 Puszysty i chrupiący chleb z patelni. Domowy przysmak bije na głowę hity z piekarni

Chleb z patelni uratuje nas, gdy nie mamy w domu pieczywa, a szybkie jego kupienie będzie niemożliwe. Prosty i zaskakująco smaczny wypiek przygotujecie niemalże ekspresowo. Będzie chrupiący i aromatyczny. Spróbujecie? Przyrządzony w domu chleb nierzadko smakuje lepiej niż niejeden bochenek zakupiony w piekarni. Czasami jednak pieczywo kończy się, nim zdążymy je przygotować, a sklepy też nie zawsze są otwarte. W takiej sytuacji z pewnością przyda się nasza receptura na pieczywo z patelni.

chlebki pita
19.07.2022 22:57 Najnowszy hit - chlebki z grilla. Goście wręcz nie będą mogli się ich nachwalić

Poznajcie nasz najnowszy hit — chlebki z grilla. Podamy wam na nie przepis, dzięki czemu nie będziecie musieli kupować żadnego pieczywa, tylko zrobicie je sami. Chlebki wychodzą miękkie i chrupiące, więc jesteśmy pewni, że goście wręcz nie będą mogli się ich nachwalić.Dziś proponujemy wam przygotowanie na grillu chlebków pita. Jednak nie chodzi o podpieczenie gotowych, ale o zrobienie chlebków od początku. Upieczone na grillu chlebki są delikatniejsze niż te z piekarnika, choć robi się je w zasadzie tak samo. Przygotujcie je raz, a z pewnością jeszcze do nich wrócicie tak jak my.

Jak zrobić chleb czosnkowy? Ania Bardowska pokazała na nagraniu swój sekretny przepis
12.07.2022 19:58 Jak zrobić chleb czosnkowy? Ania Bardowska pokazała na nagraniu swój sekretny przepis

Chleb czosnkowy jest pomysłem na pyszną przekąskę i dodatek do wielu dań, np. potraw z grilla. Chrupiący chlebek wysmarowany masłem z dodatkiem ziół dosłownie rozpływa się ustach, a przygotujesz go błyskawicznie. Jak zrobić chleb czosnkowy?Chleb i bagietki czosnkowe kupimy w każdym sklepie, możemy jednak przygotować go samodzielnie w domu, będzie o wiele smaczniejszy i bez dodatku konserwantów. Jak zrobić chleb czosnkowy? Ania Bardowska na swoim kanale na YouTube zdradziła swój przepis.Chlebek czosnkowy przepisu Ani Bardowskiej nie wygląda jak tradycyjny chleb, jest pofałdowany i możemy go łatwo odrywać lub kroić. Chlebek wygląda zjawiskowo, a dodatek suszonej bazylii, oregano i świeżej natki pietruszki sprawi, że każdy będzie zachwycony.Chleb z masłem czosnkowym jest świetnym dodatkiem do grillowanego mięsa, warzyw i ryb. Jest też świetną przekąską dla całej rodziny. Ciasto jest delikatne, rumiane i pełne smaku. Masło z dodatkiem ziół i czosnku rewelacyjnie nawilża chlebek i sprawia, że całe danie wprost rozpływa się w ustach.

chleb
11.07.2022 16:47 Przepis Olgi na chleb bez piekarnika robi furorę na całym świecie. Robi się go bardzo łatwo

Poznajcie przepis Olgi na chleb bez piekarnika, który robi furorę na całym świecie. Przygotowuje się go bardzo łatwo, a wychodzi miękki, chrupiący i bardzo smaczny. Gdy więc zabraknie ci pieczywa, nie musisz już biec do piekarni, tylko wystarczy zakasać rękawy. Chleb najsmaczniejszy jest, gdy jest świeży. Ma wtedy chrupiącą skórkę i miękki miękisz. Bochenek takiego świeżego chleba można zjeść z samym masłem. Do tego szklanka mleka i pyszna przekąska w dawnym stylu gotowa. Jeśli jednak nie macie takiego chleba pod ręką, ale chętnie byście go zjedli, to macie dwa wyjścia. Możecie wybrać się do piekarni, a jeśli macie ją daleko lub po prostu nie chce wam się wychodzić z domu, to możecie sami upiec chleb. Upiec, a w zasadzie ugotować, czy usmażyć, bo dziś polecamy wam przepis Olgi na chleb z patelni. W naszym materiale prezentujemy zdjęcia tego chleba, będące screen'ami z filmiku na kanale Przepisy od Olgi na YouTube. Przyznajemy, że od razu chce się go schrupać.

Doskonały przepis na domowe bułki poznańskie. Wyjdą lepiej niż z piekarni
10.07.2022 21:52 Doskonały przepis na domowe bułki poznańskie. Wyjdą lepiej niż z piekarni

Domowe bułki poznańskie przygotujesz w bardzo prosty sposób, a efekt zachwyci całą rodzinę. Puszyste, miękkie, delikatne o pięknym, złotym kolorze, znikną w mgnieniu oka. Poznaj doskonały przepis na domowe bułki poznańskie, będą jak z piekarni. Pieczywo coraz bardziej drożeje, dobrym pomysłem jest więc pieczenie chleba i bułek w domowych warunkach. Przygotowanie pieczywa nie jest trudne, a nie ma nic lepszego od puszystej, jeszcze ciepłej bułki posmarowanej masłem.Do przygotowania bułek potrzebujesz kilku prostych składników. Pamiętaj, że drożdże potrzebują odpowiednich warunków, aby urosły. Zaczyn i ciasto rób zawsze z dodatkiem ciepłej wody i mleka. Zimne lub gorące produkty nie ruszą drożdży, a ciasto nam nie urośnie.Piekarnik nastaw na 220 stopni, na dół urządzenia koniecznie postaw naczynie żaroodporne z wodą, w ten sposób bułki wyjdą idealnie puszyste, miękkie i jednocześnie lekko chrupiące, ale się nie wysuszą.Wypróbuj również sprawdzony przepis na domowy chleb. Chrupiące, pachnące pieczywo smakuje jak z piekarni.

ogórki małosolne
09.07.2022 14:16 Aleksandra wyjawiła rodzinny przepis na ogórki małosolne. Jej mama dodaje na wierzch słoja skórkę chleba

Sezon na małosolne trwa. Aleksandra wyjawiła rodzinny przepis na ogórki małosolne. Jej mama dodaje na wierzch słoja skórkę chleba. Dzięki temu ogórki szybciej zaczynają kisnąć. Może i wy przetestujecie ten patent? Sprawdźcie, bo dzięki niemu szybciej będziecie mogli się cieszyć smakiem tego letniego przysmaku.Ogórki małosolne w niektórych domach nastawiane są regularnie, gdy tylko pierwsze ogórki gruntowe pojawią się w sprzedaży. Wiadomo, najsmaczniejsze małosolne są 3-4 dnia po nastawieniu. Potem robią się już mocniej kwaśne. Dlatego najlepiej nastawiać je w takich ilościach, by dość szybko zostały zjedzone. Na małosolne każdy ma z pewnością już jakiś swój sposób. Niektórzy zalewają je zimną solanką, inni letnią, a jeszcze inni gorącą wodą. Każdy bowiem chce, by były jak najszybciej i jak najsmaczniejsze. Mama Aleksandry w tym celu kładzie na wierzchu ogórków skórkę chleba. Dzięki niej szybciej zaczynają fermentować.

Jak zrobić idealny chleb w jajku? Pamiętaj o 1 składniku
07.07.2022 08:43 Jak zrobić idealny chleb w jajku? Pamiętaj o 1 składniku

Chleb w jajku jest kultową przekąską, którą wszyscy doskonale znamy. Jeśli jednak do jajek dodamy mleko, które jest kluczowym dodatkiem i odpowiednie przyprawy, smażony chleb będzie jeszcze smaczniejszy. Jak zrobić chleb w jajku?Chleb w jajku jest pomysłem na szybką przekąskę dla całej rodziny. Przekąska jest tania i przygotujemy ją z kilku podstawowych składników. Jak zrobić chleb w jajku? Wystarczy wymieszać jajka z mlekiem i przyprawami, które mamy w domu, obtoczyć w nich chleb i usmażyć na głębokim oleju.Jak zrobić chleb w jajku? Jedni robią go wyłącznie z jajek, inni dodają przyprawy. Mało kto jednak wie, że do masy jajecznej należy dodać kilka łyżek mąki, aby chleb był jeszcze smaczniejszy i delikatniejszy. Mleko sprawi również, że jajka łatwiej przykleją się do chleba.Chleb w jajku zróbmy z dodatkiem przypraw- osobiście polecam suszone oregano, paprykę mieloną i czosnek granulowany. Przyprawy to świetnie podkreślają smak, nadają również ładnego aromatu i lekkości całej przekąsce.

chleb
23.06.2022 18:09 Jak mrozić chleb, żeby zachował jędrność i świeżość? 1 trick bije inne na głowę

Wiecie, jak mrozić chleb, żeby zachował jędrność i świeżość? Jeden trick bije inne na głowę. Chleb wystarczy bowiem wcześniej pokroić na kawałki. Po rozmrożeniu będzie dokładnie taki, jak przed włożeniem do zamrażarki. W ten sposób możesz mieć na śniadanie świeże pieczywo, nawet bez wychodzenia z domu. Mrożenie chleba jest bardzo dobrą metodą utrwalania go. W ten sposób można przechować nadmiar pieczywa lub przedłużyć jego świeżość do następnego dnia lub dłużej. Pieczywo po upieczeniu dość szybko traci świeżość i chrupkość. Jednak, gdy zamrozimy je jeszcze świeże, dokładnie takie samo będzie po rozmrożeniu.

Gdzie przechowywać chleb?
22.06.2022 19:56 Co zrobić, aby chleb długo zachował świeżość i nie pleśniał? Wystarczy pamiętać o 1 zasadzie

Odpowiedź na pytanie, gdzie przechowywać chleb wcale nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Pieczywo zazwyczaj trafia do chlebaka lub papierowego woreczka, ale czy to najlepsze rozwiązanie? Jedno jest pewne - wybrane przez nas miejsce musi być suche. Podpowiadamy jak je znaleźć. Wielu z was z pewnością zastanawia się jak przechowywać chleb. Okazuje się, że łatwo popełnić na tym polu błąd. Wiemy, jak przedłużyć świeżość zakupionych w piekarni wyrobów i uniknąć szybkiego pleśnienia chleba.

Robert Makłowicz, chleb
21.06.2022 09:26 Robert Makłowicz piecze idealnie chrupiący i delikatny w środku chleb. 1 składnik sprawia, że staje się doskonale wilgotny

Sprawdźcie, jak Robert Makłowicz piecze idealnie chrupiący i delikatny w środku chleb. Dodaje do ciasta jeden składnik, a mianowicie maślankę, która sprawia, że pieczywo staje się doskonale wilgotne. Koniecznie przetestujcie jego prostą recepturę z dodatkiem drożdży. Świeży, chrupiący chleb potrafi być na tyle smaczny, że można go jeść posmarowanego jedynie masłem. Do tego kubek zimnego mleka i letnie śniadanie gotowe. Jeśli wciąż nie znaleźliście blisko swojego domu piekarni, czy sklepu, w którym można taki pyszny chleb kupić, pokuście się o własnoręczne jego przygotowanie. W domowym wypieku chleba pomoże wam przepis Roberta Makłowicza. Poniższy przepis bazuje na maślance. Dzięki niej chleb jest wilgotny i wyrośnięty. Dodatek kminku dodaje zaś wypiekowi niepowtarzalnego smaku. Przekonajcie się o tym sami.

zapiekane tosty
20.06.2022 11:24 Tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania, robi się właściwie samo

Zapraszamy was dziś na tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania robi się właściwie sama. Pieczywo wystarczy pokroić, namoczyć w mleku z jajkiem, wymieszać z kawałkami jabłek i upiec. Nasza zapiekanka smakuje naprawdę obłędnie. Będzie doskonała na śniadanie, ale też na podwieczorek czy kolację.Klasyczne tosty francuskie to nic innego jak kromki bułki maczane w mieszaninie jajek i mleka i smażone na patelni z tłuszczem. Są bardzo smaczne i chrupiące, ale za sprawą smażenia dość ciężkostrawne i kaloryczne. Nasza wersja tostów francuskich jest o wiele zdrowsza. Są one pieczone, więc nie trzeba tu używać tłuszczu. Nie wymagają też tyle naszej uwagi, co tosty smażone. Całość wystarczy wstawić do piekarnika i czekać, aż apetycznie się zrumieni.

Chleb tygrysi smakuje jak marzenie. Oto najprostszy przepis, z którym poradzi sobie każdy laik
15.06.2022 18:59 Chleb tygrysi smakuje jak marzenie. Oto najprostszy przepis, z którym poradzi sobie każdy laik

Chleb tygrysi jest świetnym pomysłem na domowe pieczywo, które podane na śniadanie lub inny posiłek, oczaruje wszystkich domowników. Chleb smakuje jak marzenie i wygląda bardzo egzotycznie. Poznaj prosty przepis na chleb tygrysi, nie ma sobie równych.Domowe wypieki smakują rewelacyjnie, są doskonale wypieczone, chrupiące, delikatne. Chleb tygrysi przygotowany z mąki pszennej nie dość, że jest pyszny i delikatny, to jeszcze wygląda obłędnie. Takiego chleba nie kupimy w piekarni.Chleb tygrysi swoją nazwę zawdzięcza specjalnej paście, która pod wpływem wysokiej temperatury tworzy chrupiącą, rozwarstwioną masę, przypominającą właśnie tygrysie cętki. Pastę przygotujemy z drożdży, mąki ryżowej i oleju sezamowego.Do przygotowania chleba wykorzystajmy dobrze zmieloną mąkę, najlepiej typu 650. Mąka ta doskonale nadaje się do domowych wypieków na bazie drożdży. Wyrobione ciasto musi odpoczywać dwa razy, aby zwiększyło swoją objętość- to sekret puszystego chleba.

Jak zrobić chleb bez drożdży i zakwasu?
06.06.2022 10:29 Jak zrobić chleb bez drożdży i zakwasu? Wszystkie składniki masz w spiżarni

Chleb jest podstawowym produktem w naszym jadłospisie. Czasami jednak zdarza się, że zabraknie nam drożdży czy zakwasu do jego przygotowania, a sklepy będą zamknięte. Dzisiejszy przepis pomoże wam przygotować smaczny wypiek nawet wtedy. Sprawdźcie koniecznie. Domowy chleb na drożdżach może być naprawdę pyszny. Zwłaszcza gdy do jego przyrządzenia użyjemy miodu. Co jednak zrobić, gdy okaże się, że żadnego z tych składników nie mamy? Prosty patent na pieczywo na sodzie oczyszczonej sprawdzi się doskonale. Spróbujecie?

Czy można zjeść chleb po odkrojeniu kawałka pleśni?
05.06.2022 17:06 Czy można zjeść chleb po odkrojeniu kawałka pleśni?

Chleb jest jednym z podstawowych produktów w kuchni. Większość z nas stara się kupować go tylko tyle, ile będziemy w stanie zjeść. Niestety nawet przy takim podejściu zdarza się, że pleśnieje. Część z nas wyrzuca wtedy fragmenty wypieku z widocznymi oznakami zepsucia i zjada pozostałą porcję. To ogromny błąd. Wyjaśniamy, dlaczego lepiej tak nie robić.Chleb pozwala nam przygotować niezwykle smaczne kanapki w wielu wariantach. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzać smakowite pasty takiej jak np. jajeczny miks z suszonymi pomidorami czy smalec roślinny. Dziś wyjaśniamy jak uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia błędu związanego z podawaniem pieczywa.

Sos chlebowy na bazie czerstwego pieczywa. Nic się nie zmarnuje
02.06.2022 18:02 Sos chlebowy na bazie czerstwego pieczywa. Nic się nie zmarnuje

Nie wyrzucaj czerstwego pieczywa. Zrobisz z niego bułkę tartą i wyśmienity sos, który sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych: mięsa, ryb i wegetariańskich. Poznaj prosty przepis na sos chlebowy na bazie czerstwego pieczywa. Nic się nie zmarnuje.Co zrobić z chlebem i bułkami, które są już twarde jak kamień? Wysusz je dokładnie i przygotuj bułkę tartą. Produkt możesz przechowywać w papierowych torbach lub szklanych słoikach i wykorzystać go do przygotowania chrupiącej panierki i przepysznego sosu.Sos chlebowy ma delikatny, mleczny smak z wyczuwalną nutą goździków i cebuli. Sos jest gęsty, kremowy i pasuje do drobiu, ryb i pieczonego, czerwonego mięsa. Sos chlebowy jest również pysznym dodatkiem do placków i warzyw gotowanych na parze. Podaj sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym, będzie przepyszna.Przepis na sos chlebowy jest przepisem podstawowym, możesz wzbogacić go również o ulubione zioła, jak szczypiorek, koperek, natkę pietruszki lub suszone zioła. Sos sprawi, że na nowo odkryjesz smak tradycyjnych potraw.Chleb, który dopiero co zaczął czerstwieć, możesz w prosty sposób "uratować". Już po chwili będzie znowu chrupiący i pyszny- tu dowiesz się, jak odświeżyć lekko czerstwy chleb i bułki, już nic nie trafi do śmietnika.

Najbardziej tradycyjny smalec z cebulką i jabłkiem
01.06.2022 14:05 Najbardziej tradycyjny smalec z cebulką i jabłkiem. Smak klasyki

Dobrego smalcu nie odmówi sobie niejeden smakosz. Przygotowanie go w domu wymaga naprawdę niewiele wysiłku, a efekty przyjemnie zaskakują. Prosta receptura na ten tradycyjny rarytas jest na wyciągnięcie ręki. Musicie spróbować — z pewnością wam zasmakuje. Smalec można przyrządzać z wieloma dodatkami. Proponowaliśmy wam już niezawodne sposoby na ten smakołyk z gruszką oraz z rodzynkami. Tym razem wracamy do klasycznej odsłony ze słodkim jabłkiem. Owoc pysznie komponuje się pozostałymi składnikami, dzięki czemu posmarowane naszym rarytasem pieczywo zapewnia niezapomniane doznania smakowe.

Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb
27.05.2022 21:21 Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb. Tomasz Strzelczyk wyjawił swoją recepturę

Macie ochotę na chleb o pysznej, przyjemnie chrupiącej skórce i niezwykle puszystym wnętrzu? Koniecznie wypróbujcie przepis Tomasz Strzelczyka. Jest prosty, choć wymaga cierpliwości. Podjęty wysiłek jednak się opłaci — tak dobrego pieczywa dawno nie jedliście. Chleb jest jednym z popularniejszych produktów spożywczych. Stanowi doskonałą bazę do przygotowania smacznych kanapek z wybornymi pastami warzywnymi m.in. wegetariańskim smalcem czy smarowidłem z ogórkiem kiszonym. Sprawdzona receptura Strzelczyka pozwala na przygotowanie wyśmienitego pieczywa zaledwie z czterech składników. Tak prosto jeszcze nie było.

bagietka czosnkowa
27.05.2022 09:40 Wyśmienita lepsza niż kupna bagietka czosnkowa. Mamy doskonały przepis

Jeśli jesteście wielbicielami bagietki czosnkowej, dziś powiemy wam, jak ją robić własnoręcznie. Mamy doskonały przepis, z którego wyjdzie wyśmienita, ba nawet lepsza niż kupna. Będzie doskonała na śniadanie, kolację lub przekąskę. Możesz ją zjeść samą, z sałatką lub podać do potraw. Bagietka jest specyficznym rodzajem bułki. Charakteryzuje się mocno porowatym, lekkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Jest bardzo smaczna, niestety ma taką wadę, że szybko traci świeżość. Jeśli więc zawsze chcecie mieć świeżą bagietkę na zawołanie, przygotujcie ją w domowym zaciszu. To nie takie trudne.

Jak przedłużyć świeżość chleba? Najważniejsze zasady
24.05.2022 11:14 Jak przedłużyć świeżość chleba? Najważniejsze zasady

Świeży, chrupiący chleb po chwili staje się czerstwy i twardy? Mamy na to prosty sposób. Do chlebaka włóż obierki po owocu, a pieczywo będzie długo świeże i pyszne. Dowiedz się również, jak możesz uratować lekko czerstwy chleb. Koniec z marnowaniem jedzenia. Nie ma nic lepszego niż chrupiący, jeszcze ciepły, dobrze wypieczony chleb posmarowany masłem i podany z dojrzałym, słodkim pomidorem lub innym, ulubionym dodatkiem. Niestety pieczywo dość szybko czerstwieje i staje się twarde.Możemy jednak w łatwy sposób przedłużyć jego świeżość, a także uratować już lekko suchy i twardawy chleb. Dzięki prostym trikom nie musimy już wyrzucać pieczywa i nie marnujemy jedzenia.Chleb przygotujesz samodzielnie w domu- tu poznasz przepis na chleb jak z piekarni, jest wyrośnięty, chrupiący i pyszny, koniecznie musisz spróbować. Upiecz również lekki chlebek bananowy, jest idealny na lekkie śniadanie i na coś słodkiego do kawy

Ewa Wachowicz, czosnek
23.05.2022 13:28 Niebanalny czosnek do smarowania kanapek. Pyszne smarowidło na pieczywo od Ewy Wachowicz

Zdradzimy wam dziś przepis Ewy Wachowicz na niebanalny czosnek do smarowania kanapek. By zrobić przepyszne smarowidło, wystarczy obrać ząbki czosnku, zalać je olejem i gotować 40 minut. Tak przygotowany czosnek można też dodać do sałatek. Będzie łagodniejszy w smaku.Wiele osób nie wyobraża sobie potraw bez dodatku czosnku. Jest on na tyle smaczny i aromatyczny, że mięso czy warzywa za jego sprawą zyskują nowy wymiar. Do tego jest szalenie zdrowy — m.in. działa bakterio i wirusobójczo i zwiększa odporność organizmu. Niestety ma jeden mankament — po jego zjedzeniu zioniemy niemiłą wonią. Najmocniejszy zapach zostawia po sobie świeży czosnek, ten przetworzony jest nieco łagodniejszy. Dlatego nasza dzisiejsza propozycja będzie idealnym rozwiązaniem dla miłośników czosnku. Czosnek wg przepisu Ewy Wachowicz będzie doskonałym dodatkiem do kanapek i sałatek. Na kanapkach można go rozsmarować, bo jego ząbki są bardzo miękkie. Można go też pokroić w plasterki — jak kto lubi.

Prosty sposób na domową, francuską bagietkę. Lepsza niż z piekarni
19.05.2022 21:43 Prosty sposób na domową, francuską bagietkę. Lepsza niż z piekarni

Nie ma nic lepszego od domowego, chrupiącego pieczywa. Francuską bagietkę przygotujesz z podstawowych składników, bez spulchniaczy, bez konserwantów, będzie chrupiąca i przepyszna. Poznaj prosty sposób na domową, francuską bagietkę, jest lepsza niż z piekarni.Ciasto na bagietki z suchych drożdży przygotujesz bez zaczynu, jednak gotowa masa i tak musi mieć czas, aby wyrosła. Najpierw wyrobione ciasto musi odpoczywać przez godzinę w suchym i ciepłym miejscu, a później wyrobione już bagietki przez 30 minut, przed samym pieczeniem. To sekret idealnie wyrośniętego i smacznego pieczywa.Do pieczenia bagietek najlepiej sprawdzi się specjalna forma z rynienkami, ale jeśli takiej nie posiadasz, pieczywo upieczesz na zwykłej blaszce. Pamiętaj jednak, aby z papieru do pieczenia przygotować rynienki, które będą trzymać formę i będą oddzielać ciasto.Domowe bagietki rewelacyjnie sprawdzą się jako dodatek do każdego posiłku. Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem w towarzystwie chrupiącego pieczywa smakuje wyśmienicie. Bagietki wykorzystasz również do przygotowania drugiego śniadania dla dzieci i domowych zapiekanek z serem i pieczarkami, wszyscy będą zachwyceni.

Pyszne domowe bułki
15.05.2022 18:27 Prosty przepis na domowe bułki. Wystarczą 4 składniki

Lubisz świeże pieczywo, ale nie przepadasz za porannym bieganiem do piekarni? Zdradzamy ci prosty przepis na domowe bułki. Do ich przygotowanie wystarczą cztery składniki. Bułki wyjdą miękkie, chrupiące i bardzo smaczne. Upiecz je raz, a nigdy więcej nie kupisz bułek w sklepie. Świeże pieczywo jest tak smaczne, że można je jeść jedynie posmarowane masłem. Jednak ma to do siebie, że dosyć szybko traci świeżość, a przynajmniej chrupkość. Jeśli więc chcecie zawsze mieć pod ręką świeże bułki, możecie je upiec w domowym zaciszu. Nie jest to trudne ani pracochłonne, zresztą przekonajcie się o tym sami.Chcecie zobaczyć, jak wyglądają te pyszne bułeczki? Spójrzcie na zdjęcie w naszym materiale. Pochodzi ono z kanału Pani M — kuchnia smakowita na YouTube. Prawda, że od razu chce się je jeść?

Prosty przepis na domowy smalec
11.05.2022 18:21 Prosty przepis na domowy smalec. Pamiętaj o 1 detalu

Smalec jest rarytasem, który uwielbia wielu smakoszy. Najlepszy wychodzi wtedy, gdy w słoninę i boczek zmielimy przed wytopieniem. Dzięki temu konsystencja wyrobu będzie bardziej jednolita i aksamitna. Koniecznie spróbujcie go zrobić naszą metodą — z pajdą chleba i ogórkiem kiszonym smakuje wyśmienicie. Smalec tradycyjnie przygotowuje się z boczku i słoniny. Pokazywaliśmy wam już alternatywę roślinną, a dziś zdradzimy doskonały patent na uzyskanie przyjemnie gładkiej konsystencji klasycznej wersji specjału. Spodoba się każdemu amatorowi tego smakołyku. Spróbujecie?

4 maja - Dzień Piekarza. Jak przygotować chleb jak z piekarni?
04.05.2022 11:13 4 maja - Dzień Piekarza. Jak przygotować chleb jak z piekarni?

4 maja obchodzimy Dzień Piekarza. Z tej okazji przygotowaliśmy przepis na domowy, chrupiący chleb, który będzie smakować jak z piekarni. Poznaj przepis na wyśmienity chleb z dodatkiem kminku, maku lub słonecznika. Podaj go z masłem, a zniknie tego samego dnia.Praca w piekarni nie jest łatwą pracą. Już poprzedniego dnia przygotowywane są wszystkie produkty i ciasto na bułki, chleb i inne wypieki, abyśmy z samego rana mogli cieszyć się ciepłym, chrupiącym pieczywem.Chleb wymaga długiego czasu przygotowywania, ciasto musi być wyrabiane kilkukrotnie, aby było idealnie miękkie. Musi również odpoczywać i rosnąć w suchym i ciepłym miejscu. Do wyrabiania domowego chleba najlepiej sprawdzą się specjalne haki, które dodatkowo spulchnią ciasto.Pieczenie bochenków również wymaga większej uwagi. Najsmaczniejszy chleb uzyskasz, kiedy będziesz stopniowo zmniejszać temperaturę pieczenia, a pod koniec spryskasz cały piekarnik i pieczywo zimną wodą- będzie wtedy chrupiące i idealnie upieczone.

grillowany ser
01.05.2022 17:21 Jak zrobić idealnie przysmażony ser na grillu? Garść wartościowych porad

Jak zrobić idealnie przysmażony ser na grillu? Zdradzimy wam garść wartościowych porad, dzięki którym tym razem ser nie spłynie wam z rusztu. Wystarczy zastosować jeden patent, a mianowicie grillować ser na kromce chleba, kawałku warzywa czy tortilli. Poznajcie też inne sprytne sposoby.Ciepły, ciągnący się ser to prawdziwy przysmak. Najsmaczniejszy jest, gdy podgrzejemy go na grillu, bo wtedy zyskuje też niepowtarzalny aromat. Jednak sztuką jest upiec go, by nie spłynął na rozżarzone węgle. Na szczęście są proste sposoby na uniknięcie takiego problemu.

Ekspresowy chleb bez zakwasu
29.04.2022 22:28 Ekspresowy chleb bez zakwasu. Zrobisz go w mgnieniu oka

Chleb bez zakwasu jest pyszną propozycją na najbliższe śniadanie. Przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę, a jeśli jeszcze dziś go upieczecie, będzie was cieszył przez cały weekend. Wystarczą cztery podstawowe składniki, które zazwyczaj mamy w kuchni. Spróbujecie?Domowy chleb jest idealny do przyrządzenia smacznych kanapek o poranku. Z naszym nowym przepisem na specjał bez zakwasu pyszne kromki z sycącym roślinnym smalcem czy wyborną pastą jajeczną z suszonymi pomidorami będą w zasięgu ręki. Spróbujecie koniecznie — tak prosta receptura nie zdarza się często, a efekty zachwycają.