Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na chleb ma ponad 100 lat. W żadnej piekarni nie zjesz doskonalszego

Ten przepis na chleb ma ponad 100 lat. W żadnej piekarni nie zjesz doskonalszego

Przepis na chleb sprzed 100 lat
Screen z filmu na kanale YouTube Przepisy od Olgi

Chleb, którego jakość przebije kupowane w piekarniach specjały? Z przepisem sprzed ponad 100 lat zrobicie taki samodzielnie. Składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym, a bliscy będą się nim zajadać ze smakiem. Spróbujecie?

Domowy chleb nie musi być niewypałem. Ponad 100-letnia receptura o wschodnich korzeniach, choć wymaga odpowiedniego uformowania ciasta, warto jest przetestowania. Wypiek wychodzi bowiem niesamowicie delikatny i wprost rozpływa się w ustach.

Przepis na fantastyczny chleb sprzed ponad 100 lat

Składniki:

  • 200 ml mleka

  • 150 ml wrzątku

  • 1 łyżka drożdży instant

  • 1 żółtko z dużego jaja

  • 3 łyżki oleju rzepakowego + do smarowania

  • 600 g mąki pszennej

  • 200 g masła

  • 5 g cukru

  • 5 g soli

  • sezam lub czarnuszka do posypania (opcjonalnie)

Jak zrobić znakomity chleb? Z dawnego przepisu wychodzi najlepszy

Mleko w temperaturze pokojowej wlewamy do miski. Dodajemy gorącą wodę, a następnie wsypujemy cukier, sól oraz drożdże. Wszystko starannie mieszamy. Wlewamy olej, łączymy go z roztworem w naczyniu, po czym dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną.

Sprawnie wyrabiamy masę, na początku przy pomocy drewnianej łyżki, a potem dłońmi — już na blacie lub stolnicy. Czystą szklaną miskę smarujemy odrobiną oleju. Przenosimy do niej gotowe ciasto na chleb i przykrywamy je folią spożywczą. Odstawiamy na 30 minut do wyrastania.

Zawartość naczynia dzielimy na 4 części, a z każdej wyrabiamy kulkę. Każdą z nich rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, w razie potrzeby podsypując wałek mąką. Układamy je na sobie, na każdym etapie smarując ciasto roztopionym masłem. Zwijamy ciasto w taki sposób, by miało 1/3 wyjściowej szerokości.

Podczas układania także smarujemy masłem. Następnie delikatnie dociskamy i składamy jeszcze na pół. Pokrywamy tłuszczem, po czym przecinamy wzdłuż. Jedną z części zawijamy w ślimaczek. Na koniec wokół niej owijamy drugi pasek ciasta i odstawiamy chleb jeszcze na 10 minut, uprzednio go przykrywając.

Przed pieczeniem rozwałkowujemy jeszcze na grubość koło 3-4 cm, odstawiamy na kolejne 10 minut, smarujemy żółtkiem i posypujemy wybranym ziarnem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 40-50 minut. Najlepiej smakuje z masłem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na domowy chleb. Polecamy prosty patent na pieczywo bez glutenu. Być może skusi was też receptura Ewy Wachowicz na smaczny chleb z garnka.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Przepisy od Olgi