Ten przepis na chleb ma ponad 100 lat. W żadnej piekarni nie zjesz doskonalszego
Chleb, którego jakość przebije kupowane w piekarniach specjały? Z przepisem sprzed ponad 100 lat zrobicie taki samodzielnie. Składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym, a bliscy będą się nim zajadać ze smakiem. Spróbujecie?
Domowy chleb nie musi być niewypałem. Ponad 100-letnia receptura o wschodnich korzeniach, choć wymaga odpowiedniego uformowania ciasta, warto jest przetestowania. Wypiek wychodzi bowiem niesamowicie delikatny i wprost rozpływa się w ustach.
Przepis na fantastyczny chleb sprzed ponad 100 lat
Składniki:
200 ml mleka
150 ml wrzątku
1 łyżka drożdży instant
1 żółtko z dużego jaja
3 łyżki oleju rzepakowego + do smarowania
600 g mąki pszennej
200 g masła
5 g cukru
5 g soli
sezam lub czarnuszka do posypania (opcjonalnie)
Jak zrobić znakomity chleb? Z dawnego przepisu wychodzi najlepszy
Mleko w temperaturze pokojowej wlewamy do miski. Dodajemy gorącą wodę, a następnie wsypujemy cukier, sól oraz drożdże. Wszystko starannie mieszamy. Wlewamy olej, łączymy go z roztworem w naczyniu, po czym dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną.
Sprawnie wyrabiamy masę, na początku przy pomocy drewnianej łyżki, a potem dłońmi — już na blacie lub stolnicy. Czystą szklaną miskę smarujemy odrobiną oleju. Przenosimy do niej gotowe ciasto na chleb i przykrywamy je folią spożywczą. Odstawiamy na 30 minut do wyrastania.
Zawartość naczynia dzielimy na 4 części, a z każdej wyrabiamy kulkę. Każdą z nich rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, w razie potrzeby podsypując wałek mąką. Układamy je na sobie, na każdym etapie smarując ciasto roztopionym masłem. Zwijamy ciasto w taki sposób, by miało 1/3 wyjściowej szerokości.
Podczas układania także smarujemy masłem. Następnie delikatnie dociskamy i składamy jeszcze na pół. Pokrywamy tłuszczem, po czym przecinamy wzdłuż. Jedną z części zawijamy w ślimaczek. Na koniec wokół niej owijamy drugi pasek ciasta i odstawiamy chleb jeszcze na 10 minut, uprzednio go przykrywając.
Przed pieczeniem rozwałkowujemy jeszcze na grubość koło 3-4 cm, odstawiamy na kolejne 10 minut, smarujemy żółtkiem i posypujemy wybranym ziarnem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 40-50 minut. Najlepiej smakuje z masłem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na domowy chleb. Polecamy prosty patent na pieczywo bez glutenu. Być może skusi was też receptura Ewy Wachowicz na smaczny chleb z garnka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o gotowaniu w wodzie. Najlepszego kalafiora zrobisz w ten sposób
Surówka colesław lepsza niż z restauracji. Jej sekret tkwi w 1 dodatku
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/Przepisy od Olgi