Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ciasto

Ciasto

Jabłecznik w przepysznej odsłonie
01.08.2021 02:00 Puszysty niczym chmurka i banalnie prosty jabłecznik bez pieczenia

Jabłecznik bez pieczenia jest świetną propozycją deserową, obok której nie sposób przejść obojętnie. Smakołyk zaskakuje swoją puszystością, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Jabłecznik w tym wydaniu podbije serca najbliższych.Smakowity jabłecznik uchodzi za jeden z kulinarnych szlagierów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby kultowe ciasto. Tym razem postawimy na przepis, w którym pieczenie będzie zbędne.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Karpatka wyjdzie idealnie
31.07.2021 02:00 Jak zrobić wysoką karpatkę z górami i dołami?

Karpatka jest jednym z najbardziej znakomitych ciast. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ten wyjątkowy przysmak. Za sprawą odpowiedniego przygotowania karpatka będzie miała wyraziste góry i doliny. Przepis jest banalnie prosty.Smakowita karpatka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych miłośników ciast. Dziś sięgniemy po niezawodną recepturę na kultowy deser. Specjał zniknie z talerzy w mgnieniu oka.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sernik z trzech składników
30.07.2021 02:00 Przepis na banalnie prosty sernik z trzech składników

Smakowity sernik niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Okazuje się, że wyborne ciasto możemy przygotować w mgnieniu oka. Będziemy potrzebowali serka śmietankowego, białej czekolady oraz jajek.Nie da się ukryć, że sernik jest jedną z najlepszych propozycji deserowych. Ciasto w tej odsłonie potrafi zachęcić do beztroskiego zajadania nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Oprócz dodatku w postaci wody wykorzystamy trzy składniki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto z czereśniami
28.07.2021 02:00 Przepis na szybkie ciasto z czereśni

Ciasto z owocami jest idealną propozycją deserową. Istnieje wiele sprawdzonych receptur. Jednak tym razem przygotowanie wybornego ciasta zajmie zaledwie 30 minut. W specjale zagoszczą wyśmienite czereśnie.Z pewnością ciasto z czereśniami już samo w sobie brzmi jak coś pysznego. Mało kto spodziewałby się, że można je przyrządzić w ekspresowym tempie. Ciasto w tym wydaniu zachęci do zajadania nawet najbardziej wymagających wielbicieli kulinariów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Babka od siostry Anastazji
28.07.2021 02:00 Wilgotna, a zarazem puszysta babka według siostry Anastazji

Pyszna babka jest jednym z najbardziej uwielbianych ciast. Siostra Anastazja podzieliła się swoją recepturą. Specjał w jej wykonaniu charakteryzuje się puszystością i wilgotnością. Domownicy z pewnością poproszą o dokładkę.Babka wielu smakoszom kojarzy się głównie ze świętami wielkanocnymi. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przyrządzić ją również w każdy inny dzień. Z pewnością warto wypróbować przepis od siostry Anastazji.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto kopiec kreta
28.07.2021 02:00 Kultowy, cudowny kopiec kreta bez pieczenia, błyskawiczny deser dla całej rodziny

Nic nie smakuje tak dobrze po obiedzie, jak przepyszne ciasto. Kopiec kreta jest jedną z najlepszych propozycji deserowych. Wyśmienite ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Zrobimy je w mgnieniu oka.Nie da się ukryć, że kopiec kreta to wyjątkowe ciasto, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Deser w takiej odsłonie z pewnością przyprawi domowników o szybsze bicie serca. Ciasto momentalnie znika z talerzy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto na pierogi wyjdzie idealnie
27.07.2021 02:00 Jak zrobić miękkie, a zarazem elastyczne ciasto na pierogi?

Nie od dziś wiadomo, że ciasto na pierogi musi być odpowiednio elastyczne i miękkie. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Ciasto wyjdzie perfekcyjnie, jeśli wzbogacimy je o solidną łyżkę masła.Ciasto na pierogi jest absolutną podstawą, jeśli chodzi o to kultowe danie. W jego wnętrzu może znaleźć się niemal wszystko. Tym samym w przypadku ciasta nie ma mowy o pomyłkach. Na szczęście istnieją sprawdzone przepisy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pyzy z mięsem
27.07.2021 02:00 Tradycyjne pyzy z mięsem - prosty przepis dla każdego

Pyzy z mięsem zalicza się do klasyków naszej rodzimej kuchni. Dziś nie są one już tak popularne, jak kiedyś. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ten przysmak w domowym zaciszu. Przepis jest banalnie prosty.Smakowite pyzy z mięsem niejednokrotnie przyprawiały nasz o szybsze bicie serca. Wszystko dzięki ich walorom smakowym, obok których nie sposób przejść obojętnie. Mało kto spodziewałby się, że pyzy z mięsem można przygotować w tak łatwy sposób.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyrabianie ciasta
26.07.2021 02:00 Jak zrobić nieziemsko chrupiące kruche ciasto?

Kruche ciasto to podstawa wielu wypieków, zarówno wytrawnych, jak i tych podawanych na słodko. Najważniejszym aspektem uzyskania dużej kruchości, jest niska temperatura składników. Woda, oraz tłuszcz powinny być możliwie najzimniejsze. Nietypowy dodatek w postaci wódki także zwiększy jego kruchość. Istnieje wiele rodzajów kruchego ciasta, które największą popularność zdobyło w klasycznej francuskiej sztuce kulinarnej, gdzie wyróżnia się aż trzy rodzaje. Każde z nich wyróżnia się innymi właściwościami. Pâte Brisée to kruche ciasto bez dodatku cukru, Pâte Sucrée zawiera w sobie cukier oraz żółtka, a Pâte Sablée najlepiej sprawdza się do słodkich wypieków - w jego przypadku jajka z początku uciera się z cukrem, co wytwarza bardziej delikatną fakturę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto chatka puchatka
22.07.2021 02:00 Przepis na kultowe ciasto bez pieczenia - chatkę puchatka

Ciasto chatka puchatka ma niezwykły wygląd, który wywołuje okrzyki zachwytu w każdym, kto je zobaczy. Mogłoby się wydawać, że przysmak jest trudny w przygotowaniu, jednak nic bardziej mylnego. Nie wymaga ono wszak żadnego pieczenia, potrzeba je jedynie odpowiednio dobrze schłodzić. Ciasto chatka puchatka, przez niektórych nazywane również chatką baby jagi, ma nietypowy trójkątny kształt, co jest jednym z jego znaków charakterystycznych. Dla najlepszego efektu należy skorzystać z najlepszego dostępnego twarogu. Tylko w taki sposób można cieszyć się kremem o odpowiedniej konsystencji. Jeśli korzystasz z sernika dostępnego w supermarkecie, konieczne będzie dodatkowe odsączenie - zbyt dużo płynu negatywnie wpłynie na zwartość masy. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Chałka od Ewy Wachowicz
20.07.2021 02:00 Cudowny przepis na chałkę według przepisu Ewy Wachowicz

Smakowita chałka jest kultowym wypiekiem, który dawniej cieszył się ogromną popularnością. Współcześnie niektórzy zapomnieli już o jej niepowtarzalnym smaku. Warto przygotować ją samodzielnie. Ewa Wachowicz podzieliła się swoim przepisem.Chałka uchodzi za wyjątkowy deser. Jeszcze kilka lat temu specjał często gościł na naszych stołach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by chałka ponownie wróciła na talerze. Przepis od Ewy Wachowicz zaskakuje prostotą.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cienkie naleśniki są w zasięgu ręki
20.07.2021 02:00 Jak usmażyć bardzo cienkie naleśniki?

Naleśniki są kulinarną klasyką, której bardzo ciężko się oprzeć. Wielu smakoszy gustuje w cienkich plackach. Ich przygotowanie wcale nie musi być trudne. Wystarczy wykorzystać sprawdzoną recepturę. Kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji.Cienkie naleśniki są nie lada pokusą dla wielbicieli swojskich specjałów. Wyśmienite placki możemy wzbogacić o rozmaite dodatki. Dobrze sprawdzają się zarówno słodkie, jak i słone składniki. Jednak podstawą jest idealne ciasto.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

219132556 784006468955619 5135671495791152342 n
19.07.2021 02:00 Przepis na serowe oponki z cynamonowym lukrem

Serowe oponki wcale nie muszą gościć na naszych stołach jedynie podczas Tłustego Czwartku czy ważnych uroczystości. Ich przygotowanie jest na tyle proste, że można smażyć je przez cały rok - połączenie sera twarogowego oraz cynamonowego lukru sprawia, że ciężko się od nich oderwać. Warto przy tym pamiętać, że choć smakują najlepiej zaraz po usmażeniu, następnego dnia są równie pyszne. Serowe oponki, czyli nic innego jak rodzaj pączka z dziurką w środku, najczęściej kupujemy w ulubionej cukierni z okazji świętowania ważnego dnia. Jeśli jednak przyszła cię nagła ochota na skosztowanie ich, wcale nie musisz czekać wielu tygodni. Samo gotowanie oponek jest z kolei stosunkowo proste i szybkie, więc praktycznie każdy znajdzie chwilę na zrobienie ciasta i usmażenie go. Cynamonowy lukier nadaje pączkom wyrazistego smaku, mimo to nie trzeba się do niego ograniczać. Świetnie sprawdzi się również polewa czekoladowa, czy krem waniliowy do wypełnienia wnętrza. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Sprawdź nasze inne pomysły, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na kopytka z kaszy gryczanej, które świetnie komponują się z ciemnym sosem. Ten tekst poświęcony szarlotce z jabłkami papierówkami.

Sernik z trzech składników
17.07.2021 02:00 Najłatwiejszy sernik na świecie - tylko trzy składniki

Sernik jest jednym z kulinarnych szlagierów, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Dziś sięgniemy po przepis na ciasto z trzech składników. Będziemy potrzebowali serka śmietankowego, białej czekolady oraz jajek.Smakowity sernik niejednokrotnie przyprawiał nas o autentyczny zachwyt. Istnieje wiele receptur na kultowy deser. Tym razem wykorzystamy tylko trzy składniki. Sernik w tej odsłonie zachwyca smakiem i jest prosty w przygotowaniu.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Szarlotka z papierówek
16.07.2021 02:00 Przepis na proste ciasto z jabłkami, czyli szarlotkę z papierówek

Szarlotka z papierówek nie ma sobie równych. Najpyszniejsze jabłka na świecie w połączeniu z kruchym spodem zrobią furorę na każdym przyjęciu. Gdy tylko pojawią się soczyste jabłka, koniecznie wypróbuj ten przepis.Szarlotka z dodatkiem papierówek będzie gwiazdą każdego podwieczorku. Wszelkie wariancje na temat szarlotki są uwielbiane w Polsce, dlatego nie ma mowy, by nie zniknęła z blaszki w ciągu kilku chwil. Najlepsze jest to, że przygotujemy ją w parę chwil, a uciecha z jedzenia będzie niewspółmierna do drobnego wysiłki. Koniecznie trzeba wypróbować ten przepis. Podpowiemy, że ta szarlotka obłędnie komponuje się z pysznymi lodami. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:src="

Biszkopt bez proszku do pieczenia
15.07.2021 02:00 Jak zrobić biszkopt bez użycia proszku do pieczenia?

Smakowity biszkopt jest nie lada specjałem. Okazuje się, że bez większych problemów można przygotować go bez proszku do pieczenia. Wystarczy wykorzystać odpowiednie proporcje dwóch rodzajów mąki, cukru, jajek oraz soli.Bez wątpienia biszkopt jest kulinarną klasyką, na której bazuje wiele przepysznych deserów. W każdym domu przyrządza się go odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis, w którym pieczenie będzie zbędne.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu (18)
13.07.2021 02:00 Proste sposoby na idealne ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe nie zawsze się udaje, lecz istnieją metody, które gwarantują sukces - jedną z nich jest natychmiastowe wyjęcie ciasta z piekarnika zaraz po upieczeniu. Dzięki temu będzie chrupiące z wierzchu i pulchne w środku. Po wyrośnięciu warto je przykryć pergaminem, co pozwoli uzyskać jeszcze lepszą fakturę oraz delikatność. Ciasto drożdżowe wymaga od piekącego dość dużo uwagi. Aby przygotować je jak najlepiej, należy stosować się do kilku zasad, które ułatwiają uzyskanie smacznego i dobrze prezentującego się wypieku. Podstawą oczywiście są składniki o najlepszej jakości - korzystając z dobrej mąki i jajek, osiąga się najlepsze efekty. Zaraz po upieczeniu należy natychmiast wyjąć ciasto z piekarnika. Pozostawienie go wewnątrz, może zbyt mocno wysuszyć skórkę, która stanie się twarda i niesmaczna. Gdy skończymy wyrabianie ciasta i urośnie ono wystarczająco mocno, zamień ściereczkę na pergamin. Uchroni delikatną masę przed przedwczesnym zasuszeniem. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki tartej. Ten tekst poświęcony został pieczonym ziemniakom po szwedzku, które pasują do letniego posiłku.

Śmietanowiec to ekspresowe ciasto bez pieczenia.
12.07.2021 02:00 Przepis na ekspresowy śmietanowiec bez pieczenia

Ciasto na zimno jest idealną propozycją na deser, gdy za oknem leje się żar. Jego przygotowanie jest zaskakująco proste. Wszyscy domownicy będą zachwyceni takim frykasem. Śmietanowiec z pewnością podbije ich serca. Dowiedz się, jak wykonać to ekpresowe ciasto na zimno.Ciasto na zimno w upalne dni jest jednocześnie drobnym osłodzeniem, jak również ochłodzeniem. Po solidnym obiedzie niemal każdego nachodzi ochota na wyborny deser, jednak gdy jest bardzo gorąco, nie mamy ochoty na mączne propozycje. Interesującą propozycją na upale dni może być lekka i jednocześnie chrupiąca beza lub domowe lody, które zawsze spotykają się entuzjastycznymi reakcjami domowników i gości. Tym razem jednak przypominamy przepis, który jest sprawdzony i często kojarzy się z latami dzieciństwa. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu (6)
10.07.2021 02:00 Prosty sposób na nieziemsko puszysty biszkopt

Pieczenie biszkoptu może sprawiać problemy nawet najlepiej wyszkolonym cukiernikom. Z tego powodu poniżej prezentujemy przepis na najprostszy biszkopt, który zawsze się udaje. Jest lekki, puszysty i świetnie sprawdza się w najróżniejszych słodkich wypiekach.Tort bez biszkoptu nie może się udać- jest swojego rodzaju rusztowaniem, który trzyma całe ciasto w ryzach. Niestety, w domowych warunkach ciężko upiec go w dobry i smaczny sposób. Dlatego poniżej przedstawiamy sposób, aby przygotować go w najbardziej puszystym wydaniu. Pieczenie najróżniejszych ciast nie jest banalną sztuką - opanowanie odpowiedniego doboru temperatur, dobrych proporcji składników i czasu pieczenia może być zdradliwe, z tego powodu receptura poniżej ułatwia otrzymanie doskonałego wyniku. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Projekt bez tytułu (8)
10.07.2021 02:00 Niezawodny trick babć na idealne ciasto na pierogi, korzysta z niego Gessler

Ciasto odgrywa niezwykle istotną rolę podczas przygotowywania pierogów. W wielu domach przepisy na jego wykonanie delikatnie się od siebie różnią. Magda Gessler, jak i Robert Makłowicz stosują jeden prosty trick - dodają do niego odrobinę masła, dzięki czemu ciasto jest elastyczne oraz miękkie. Dla mnóstwa ludzi pierogi wydają się zbyt trudnym daniem, do przygotowania samodzielnie w domu. Częstym problemem jest przyklejanie się ciasta do stolnicy lub deski - na szczęście istnieje prosty sposób, aby temu zapobiec. Wbrew pozorom wcale nie trzeba podsypywać stolnicy dużą ilością mąki. Taka metoda może bowiem zanadto wysuszyć masę, przez co ta zacznie pękać i rozpadać się. Wystarczy dodać do niej niewielką ilość masła, które nada jej elastyczność oraz odpowiednią miękkość. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

obraz 2021-07-05 171910
05.07.2021 02:00 Najszybsze i najlepsze ciasto bez pieczenia "telewizor", zrobisz je w 10 minut

Ciasto bez pieczenia "telewizor" robi się tylko w 10 minut, więc może stanowić doskonały ratunek w razie awarii. Gdy główne ciasto nie wyszło, a ty chcesz zachwycić swoich gości, nie ma nic lepszego. Delikatna masa i słodka czekolada doskonale pasują do filiżanki kawy.Przepyszne ciasto bez pieczenia, które zadowoli wszystkich domowników, wcale nie musi być trudne w przygotowaniu. Poniższa receptura jest nie tylko banalnie prosta, lecz również zaskakująco smaczna i szybka w przygotowaniu. Ciasto bez pieczenia może uratować przed katastrofą niejeden oficjalny obiad. Jeśli inny wypiek nie wypalił, możesz ciasto "telewizor" zastosować jako plan awaryjny. Co więcej, ciasto to idealnie nadaje się dla najmłodszych, aby twoje pociechy mogły z satysfakcją sporządzić swój pierwszy słodycz.Dalsza część artykułu pod nagraniem:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Truskawkowy sernik bez pieczenia
02.07.2021 02:00 Błyskawiczny sernik bez pieczenia

Sernik to bez wątpienia jedno z ulubionych ciast Polaków. Jednak latem niewielu z nas ma ochotę na uruchamianie piekarnika i wielogodzinne oczekiwanie na ciasto. Dlatego teraz proponujemy genialny przepis na błyskawiczny, truskawkowy sernik bez pieczenia - prawdziwe niebo na talerzu.Nie da się ukryć, że sernik jest nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Tym razem warto postawić na truskawkową wersję deseru, w której pieczenie będzie zbędne. Przepis jest banalnie prosty.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

obraz 2021-06-15 132526
28.06.2021 02:00 Błyskawiczne ciasto z owocami, nie potrzebujesz nawet miksera

Ciasto z owocami możesz z łatwością przygotować nawet bez pieczenia - poniższy przepis jest tego najlepszym przykładem. Jedyne czego potrzebujesz do jego zrobienia to miska, łyżka do mieszania oraz blacha do pieczenia. Ogromną zaletą jest możliwość dodania jakichkolwiek owoców, zarówno mrożonych, jak i świeżych. Ciasto z owocami jest jednym z typowych letnich deserów. Gdy ma się pod ręką świeże i soczyste owoce, ciężko nie skusić się na upieczenie smacznego i pięknie pachnącego ciasta. W tym przepisie połączenie owoców, delikatnego i mokrego ciasta oraz kruszonki jest nie do pobicia. Kolejną zaletą jest czas, w jaki można sporządzić ten wypiek. W ciągu godziny od rozpoczęcia gotowania, deser jest gotowy. Dlatego, jeśli nagle przyszli do ciebie niespodziewani goście, a ty nie masz czym ich poczęstować - z łatwością zdążysz ich zaskoczyć swoim dziełem. Dalsza część tekstu znajduje się poniżejNa naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wykorzystać bardzo zdrowe liście selera. Ten tekst poświęcony został przepisowy na wyjątkową młodą kapustę zasmażaną, do której dodaje się wyjątkowo smaczne dodatki.

naleśniki ciasto
20.06.2021 02:00 Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Naleśniki można przyrządzić wykwintnie lub prosto, na słodko lub słono. Mamy cały wachlarz różnych opcji. Najważniejsze jest jednak, by ich baza, czyli ciasto było odpowiednio przygotowane. Wtedy będą lekkie i puszyste. Dzięki paru naszym trikom usmażysz idealne naleśniki.Istnieje parę sposobów na to, by ciasto na naleśniki było idealne. Niektórzy chłodzą je na godzinę przed smażeniem. Ma to sens, jeśli zależy nam na tym, by były one bardzo lekkie i puszyste. Mieszanie mąki pszennej i wody powoduje wytwarzanie się glutenu. Jest to łańcuch białek, który można sobie wyobrazić jako wewnętrzną siateczkę łączeń, która nadaje ciastu elastyczność i strukturę. To z jego powodu na przykład ciasto na pizzę się charakterystycznie ciągnie, gdy jest ugniatane. Chłodzenie ciasta zmniejsza siłę wiązania glutenu, dzięki czemu naleśniki są bardziej kruche i miękkie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

jak upiec bezę?
20.06.2021 02:00 Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Beza wyjdzie idealnie chrupiąca i biała, jeśli zastosujesz się do wszystkich naszych rad. Nie idź na łatwiznę i nie kupuj gotowców. Ten przepis jest sprawdzony i banalnie prosty. Nie ma prawa się nie udać. Beza to idealne ciasto na upały. Jest chrupiąca, lekka i świetnie komponuje się z soczystymi owocami, jak choćby truskawki. To idealny dodatek do mrożonej kawy, choć w niektórych przepisach dodaje się też do niej krem kawowy. Aby beza wyszła idealna, trzeba pamiętać o kilku radach. Dobrym sposobem na zwiększenie jej objętości jest pozwolenie, aby białka jaj odrobinę się ogrzały po wyjęciu z lodówki i osiągnęły temperaturę pokojową przed tym, jak zaczniemy je ubijać. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Naleśniki nie będą przywierać
18.06.2021 02:00 Genialny trick na przywierające do patelni naleśniki

Naleśniki są jedną z najbardziej klasycznych propozycji kulinarnych. Niestety, czasem podczas smażenia potrafią one mocno przywierać do patelni. Okazuje się, że wystarczy szczypta popularnej przyprawy, by uniknąć takiego scenariusza. Mowa o soli.Smakowite naleśniki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca za sprawą swoich wyjątkowych walorów smakowych. Jednocześnie potrafią one wywoływać frustrację podczas ich przygotowywania. Wszystko przez przywieranie do patelni.Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:

Biszkopt wyjdzie znacznie lepiej
13.06.2021 02:00 Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł po upieczeniu?

Puszysty biszkopt jest marzeniem wielu smakoszy. Każdy ma swoją metodę na osiągnięcie pożądanego efektu. Istnieją jednak uniwersalne metody, dzięki którym specjał wyjdzie idealnie. Biszkopt nie opadnie, jeśli po zakończeniu pieczenia zostawimy go w kuchence i otworzymy drzwiczki.Biszkopt jest bazą pod wiele rozmaitych ciast. Nie bez powodu cieszy się on taką popularnością. Większość smakoszy doskonale zdaje sobie sprawę, że perfekcyjny biszkopt powinien charakteryzować się nienaganną puszystością. Jak to osiągnąć?

Projekt bez tytułu - 2021-06-12T111243.485
12.06.2021 02:00 Zaskakująca historia z Wielkiej Brytanii. Zjadł chleb, nie przewidział skutków ubocznych

Chleb jadamy praktycznie każdego dnia - robimy z niego kanapki, a także podajemy jako dodatek do większego dania. Okazuje się, że warto zastanowić się czasem dwa razy, przed wzięciem do ust swojego ulubionego pieczywa. Pewien mężczyzna zjadł chleb z makiem i nie dostał się do nowej pracy, ponieważ testy narkotykowe były pozytywne. Chleb piecze się z najróżniejszymi dodatkami. Piekarze korzystają ze smakowitych ziół, suszonych owoców i warzyw i wielu innych składników, które nadają pieczywu zupełnie nowego smaku. Jednym z takich dodatków są ziarna maku. Smak maku jest przepyszny, dlatego przygotowujemy z niego ciasta, ciastka i inne wypieki. Niestety, niekiedy zdarza się, że mogą one zawierać śladowe ilości substancji psychoaktywnych - zjedzenie ich może z kolei poskutkować ich obecnością w organizmie człowieka.