Jeśli chcesz przygotować tort, nie musisz kupować biszkoptu. Bez problemu zrobisz go w domu. Podajemy ci przepis siostry Anastazji na banalnie prosty, 4-składnikowy biszkopt. Ciasto wychodzi puszyste i delikatne, wystarczy je nasączyć i przełożyć kremem. Biszkopt stanowi zwykle podstawę tortu. To dość suche ciasto można też łączyć z owocami, kremem budyniowym czy galaretką, dzięki czemu zyska na smaku i wilgotności. Przygotowanie biszkoptu nie jest trudne. Wystarczy kilka podstawowych składników i dobre ubicie jaj lub białek. Zresztą sami zobaczcie.
Ciasto bez pieczenia uratowało już niejedną imprezę, gdy główne ciasto z jakiegoś powodu się nie udało. Snickers bez pieczenia zachwyca kremową konsystencją oraz wyjątkowo słodkim i intensywnym smakiem. Jego przygotowanie jest zaskakująco proste, lecz tak jak w przypadku innych tego typu deserów należy odczekać, aż stężeje w lodówce. Ciasto bez pieczenia Snickers wzorowane jest na dobrze znanym batoniku, który składa się z kremu nugatowego, ciągnącego karmelu, orzechów ziemnych oraz mlecznej czekolady. Taka kompozycja podbiła serca łakomczuchów na całym świecie. Sporządzanie ciasta wymaga odrobiny kroków, jednak są one banalnie proste i w ogóle nie wymagają żadnych umiejętności cukierniczych. Podając taki deser do stołu, z pewnością usłyszysz wiele pochwał i zachwytów.
Pyzy idealnie komponują się z gęstymi i zawiesistymi sosami, których smak jest bardzo intensywny. Tradycyjnie pyzy faszerowane są mięsem, jednak tym razem idziemy o krok dalej i zdradzamy przepis na pyzy z serem. Delikatne ziemniaczane kluski, które po przekrojeniu ujawniają miękki ser, są nie do przebicia. Pyzy to klasyka, za którą mnóstwo Polaków szaleje - smakosze uwielbiają zarówno ich smak, jak i specyficzną konsystencję. Dodatkowo pyzy mają jeszcze jeden atut. Wystarczy kilka kęsów, aby poczuć ogromną sytość. Co więcej, pyzy są zaskakująco proste w przygotowaniu, więc każdy może się za nie zabrać. Nie potrzeba do nich żadnego specjalistycznego sprzętu, a niski koszt wszystkich składników sprawia, że nie trudno o zakupy.
Gofry to zawsze świetny pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Oprószone cukrem pudrem, polane polewą, z bitą śmietaną, owocami, dżemami smakują wyśmienicie. Odpowiednie smażenie i przygotowanie ciasta to sekret doskonałych, chrupiących i jednocześnie miękkich w środków gofrów. Sprawdź, jak zrobić idealne gofry w domu.Gofry na słodko kojarzą nam się głównie z wakacjami, morzem i długimi, słonecznymi dniami. Możesz samodzielnie przygotować pyszne desery, które będą równie chrupiące i smaczne, co te podawane w budkach przy plażach. Gofry na słodko uwielbiam robić zimą, aby umilić sobie chłodne dni i pomarzyć trochę o gorącym lipcu. Poniżej znajdziesz prosty przepis na gofry na słodko. Jeśli zastosujesz również rady dotyczące samego pieczenia, gofry wyjdą idealnie za każdym razem, a Ty staniesz się domowym królem słodkości. Gofry podaj z cukrem pudrem, dżemem truskawkowym, ulubioną polewą, owocami. Gofry możesz również przygotować w wytrawny sposób. Tu poznasz przepis na pożywne gofry z szynką i serem, idealne na pożywne śniadanie, lunch lub kolację.
Sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji to pomysł na sernik w nowej odsłonie. Delikatna masa serowa na biszkopcie pieczona z brzoskwiniami posmakuje każdemu, więc cała blacha z pewnością zniknie w mgnieniu oka. Poznaj przepis na sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji. Sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji to bardzo delikatne ciasto, które aż rozpływa się w ustach. Delikatna, puszysta masa serowa w połączeniu z biszkoptowym spodem i brzoskwiniami smakuje obłędnie. Sernik jest świetnym pomysłem na ciasto do kawy, herbaty i na wizytę gości.Biszkopt upiecz znacznie wcześniej. Blat musi być zupełnie zimny, aby zapiec go ponownie masą serową. Dobrym pomysłem jest upieczenie biszkoptu dzień przed pieczeniem sernika. Pamiętaj, aby nigdy nie wyjmować biszkoptu i sernika z piekarnika od razu po upieczeniu, ponieważ opadną i może pojawić się zakalec. Ser może również popękać. Ciasta po upieczeniu zostaw w piekarniku i lekko uchyl drzwi, aby zarówno biszkopt, jak i cały sernik stopniowo chłodził się przy odrobinie świeżego powietrza. Dopiero po godzinie możesz wyjąć ciasto i zupełnie ostudzić.Jeśli masz ochotę na niecodzienny, puszysty sernik- tu poznasz przepis na wyśmienity sernik z pierniczkami otulony polewą czekoladową.
Nie wiesz, co zaserwować dziś wieczorem? Polecamy ci mini pizze z ciasta francuskiego. Jest to idealna sylwestrowa przekąska — doskonała na ciepło, smaczna też na zimno. Zrobisz ją błyskawicznie ze składników, które masz pod ręką. Szybko zniknie z talerzy.Na domowych imprezach doskonale sprawdzają się przekąski, które można przygotować wcześniej i wystarczy je potem tylko podgrzać. Ciepłe przekąski zjada się z przyjemnością, bo rozgrzewają, doskonale smakują i sycą. Jeśli tylko masz w zapasach ciasto francuskie albo jeszcze zdążysz je kupić, zaserwuj mini pizze sylwestrowym gościom.
Sylwestrem zaczyna się okres karnawałowy. Będzie więc sporo okazji do towarzyskich spotkań i zabawy. Imprezy z rodziną czy znajomymi z pewnością umili smaczne jedzenie i słodkości. Prawdziwym klasykiem tego okresu są róże karnawałowe. Wiesz jak je zrobić? Podajemy przepis.Róże karnawałowe w smaku przypominają faworki, bo robi się je z tego samego ciasta zbijanego. Różnią się jednak zdecydowanie kształtem. Róże wyglądają jak kwiaty, są bardzo okazałe, a w ich środku spoczywa konfitura lub wiśnia z syropu.Zbijanie ciasta polega na uderzaniu go wałkiem, dzięki czemu robi się bardziej elastyczne, a w jego masę wtłaczane jest dużo powietrza. Po usmażeniu takie ciasto jest wyjątkowo delikatne i kruche.
Przygotowanie wypieków wcale nie musi zajmować wiele czasu. Ciasto Piegusek zrobicie niemalże błyskawicznie, a z pewnością pozytywnie zaskoczy waszych gości. Jeżeli został wam mak ze świątecznych wypieków, to ta propozycja będzie idealna na sylwestrowe przyjęcie. Spróbujcie koniecznie. Pieguska przygotujecie jeszcze szybciej niż kultową zebrę. Dobrze ubite białka nadadzą mu lekkości, a mak będzie przyjemnie chrupał wewnątrz. Dokładnie odmierzcie składniki i starannie rozdzielcie białka od żółtek, a wszystko się uda.
Niekiedy przychodzi ochota na prawdziwe domowe pączki, które smakują znacznie lepiej niż sklepowe. Przygotowanie ich własnoręcznie wcale nie jest trudne, warto jednak znać pewne tajniki, takie jak odpowiedni rodzaj tłuszczu, na którym się je smaży. W tym celu należy wybrać tłuszcz o wysokim poziomie dymienia, dlatego najlepiej sprawdza się zwykły olej lub smalec. Pączki uwielbiane są przez praktycznie wszystkich. Delikatne i sprężyste ciasto, które często skrywa słodkie nadzienie, jest zbyt dobre, aby z niego zrezygnować. Niestety mnóstwo osób decyduje się na kupowanie ich w sklepie. Znacznie lepsze efekty daje zrobienie ich samodzielnie. Utarło się, że pączki są skomplikowane i wymagają dużej ilości wiedzy, aby wykonać je z sukcesem. W praktyce wystarczy znajomość kilku podstawowych kroków, a każda kolejna partia pączków będzie doskonała.
Aby uznać, że sernik faktycznie wyszedł po upieczeniu udany, musi być odpowiednio puszysty - opadnięte ciasto nie robi tak dużego efektu. Aby móc przyrządzać zawsze idealny sernik, do ciasta należy dodać odrobinę gładkiego ziemniaczanego puree. Według Roberta Makłowicza ziemniaki zatrzymują wilgoć w cieście, a także nadają mu ogromnej puszystości. Sernik jest klasykiem wśród ciast. Istnieje wiele wariantów sernika, z czego w Polsce zdecydowanie najpopularniejszym jest ciężki sernik na bazie twarogu. Amerykanie z kolei zajadają się ciastem sporządzanym z serka Philadelphia, który pozwala uzyskać lżejszą fakturę. Jak zdradził Robert Makłowicz, do sernika warto dodać ziemniaki. Z pozoru decyzja ta może wydawać się niecodzienna, jednak trik krytyka kulinarnego faktycznie działa. - Ziemniaki sprawiają, że rzecz, do której są dodane, zachowuje wilgoć. Więc to będzie wilgotny, puszysty sernik. Ziemniaki dodaje się również dość często do chleba. Właśnie po ty, by dłużej był wilgotny - tłumaczy Makłowicz.
W Sylwestra warto przyrządzić prawdziwie wybuchowy poczęstunek, aby goście mogli zapamiętać ten dzień jako idealne rozpoczęcie nowego roku. Idealnie nadającą się do tego potrawą są pizzerinki, czyli mini pizze. Cały proces nie jest zbyt wymagający, więc łatwo można zachwycić swoich najbliższych. Pizzerinki najczęściej można kupić w sklepach spożywczych lub piekarniach. Stanowią smaczną, tanią i szybką przekąskę, lecz nie równają się z domową wersją. Ta ma znacznie intensywniejszy smak, delikatniejsze ciasto i o wiele ładniej wygląda. Organizatorzy imprezy noworocznej mają ręce pełne roboty, dlatego w takiej sytuacji nie należy dokładać sobie dodatkowych zajęć, które wymagają mnóstwa pracy. Receptura na pizzernki może wydawać się obszerna, jednak faktycznego wysiłku nie ma przy nich zbyt wiele - potrzeba jedynie odrobiny czasu, aż ciasto ładnie wyrośnie.
Ciasto na maślance to ekspresowe ciasto, które łącznie z pieczeniem przygotujesz w godzinę. Delikatny, wyrośnięty i puszysty placek smakuje doskonale z jagodami i cukrem pudrem. Ciasto jest idealnym pomysłem na słodki deser na weekend lub wizytę gości. Sprawdź, jak przygotować szybkie ciasto na maślance.Ciasto na maślance jest lekkie, puszyste i doskonale wyrośnięte. Jest delikatnie słodkie, a kwaśne jagody i słodki cukier puder genialnie się z nim łączą. Ciasto wychodzi za każdym razem, jednak musisz pamiętać o trzech bardzo ważnych warunkach. Po pierwsze- wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, zimne jajka lub maślanka sprawią, że zamiast pysznego ciasta powstanie zakalec. Druga ważna rzecz to dokładne osuszenie owoców po płukaniu, mokre jagody również mogą spowodować powstanie zakalca. Trzecia kwestia- nie wyjmuj od razu ciasta z piekarnika, pozwól mu częściowo ostygnąć, uchylając jedynie drzwi. Gwałtowna zmiana temperatury sprawi, że ciasto opadnie. Jeśli zastosujesz wyżej wymienione rady ciasto będzie wyrośnięte, puszyste i rewelacyjne w smaku, w sam raz do kawy lub herbaty, a także na wizytę gości. Z jagód upieczesz również jagodzianki, tu poznasz przepis na domowe bułeczki drożdżowe z jagodami, o wiele smaczniejsze i zdrowsze niż ze sklepu.
Kruche ciasto, puszysta, lekka masa serowa, brzoskwinie, polewa czekoladowa. Brzmi pysznie, prawda? Upiecz niezwykle delikatny i wilgotny sernik z olejem, brzoskwiniami i polej go domową polewą, a zniknie w mgnieniu oka. Poznaj przepis na obłędny sernik z olejem.Nie ma lepszego ciasta od puszystego sernika, a słodkie brzoskwinie i polewa sprawiają, że mogłabym go jeść codziennie. Sernik na oleju jest bardziej wilgotny, puszysty, miękki. Jest jak chmurka rozpływająca się w ustach. Sernik upiecz na kruchym spodzie, który przygotujesz w bardzo prosty sposób z kilku podstawowych składników. Zarówno blat, jak i masa serowa ma delikatny posmak wanilii. Całe ciasto oblej polewą czekoladową. Pamiętaj, aby nie wyjmować sernika z piekarnika od razu po upieczeniu, ponieważ może opaść. Brzoskwinie z puszki dokładnie odsącz z syropu przed dodaniem do ciasta, mokre owoce mogą spowodować powstanie zakalca.Sernik Izaura również jest ciastem doskonałym. Kruchy, czekoladowy spód, puszysta masa serowa i polewa czekoladowa sprawią, że rozpłyniesz się już przy pierwszym kęsie. Tu poznasz przepis na czekoladowy sernik Izaura.
Drożdżowa chałka jest smaczną alternatywą dla pieczywa, idealną do podania w ramach słodkiego śniadania. Aby ją przyrządzić, zazwyczaj wykorzystujemy drożdże. Wypiek ten uda się również i bez tego składnika. Dodajcie do ciasta delikatnego serka kanapkowego, a chałka zachwyci was swoją delikatnością i zniewalającym smakiem. Ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Jest proste w przyrządzeniu i pyszne nawet wtedy, gdy pomijamy w swojej diecie nabiał. Co jednak zrobić, jeśli drożdży nie mamy, a marzy nam się pyszna chałka? Sytuację uratuje receptura wykorzystująca klasyczny serek kanapkowy. Spróbujcie koniecznie.
Ciężko o bardziej rozpoznawalne i lubiane ciasto niż klasyczne tiramisu, które zachwyca intensywnością smaku oraz wyglądem. Podanie go w czasie Sylwestra wzbudzi wśród gości zachwyt, co jest warte włożenia odrobiny pracy w przygotowanie przysmaku. Poniżej pokazujemy krok po kroku, jak zabrać się za robienie pysznego tiramisu. Tiramisu wywodzi się z Włoch, skąd podbił praktycznie cały świat. Oczywiście najlepiej pasuje jako deser po prawdziwie włoskim obiedzie, jednak sam w sobie stanowi idealną przekąskę. Intensywny kawowy smak jest zbyt dobry, aby nie uszczknąć choć kawałka. Samo ciasto składa się jedynie z kilku składników, dlatego należy zadbać, aby były jak najlepszej jakości. Nie warto oszczędzać na kawie czy amaretto, ponieważ od nich zależy ogólny smak deseru. Dzięki temu finalny efekt będzie idealny i tiramisu nie będzie niczego brakować.
Ciasto bez pieczenia jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie chcą spędzić w kuchni zbyt wielu godzin - jednym z najlepszych takich deserów jest ciasto Leniwiec. Dwie warstwy podłużnych biszkoptów przełożonych dwoma rodzajami kremu są zbyt smaczne, aby przejść obok nich obojętnie. Poniżej pokazujemy, jak wykonać je krok po krok. Ciasto Leniwiec bez pieczenia zachwyci nie tylko fanów pięknie prezentujących się deserów, lecz również prawdziwych smakoszy i łakomczuchów. Wyjątkowo słodka i rozpływająca się w ustach konsystencja Leniwca sprawia ogromną przyjemność podczas jedzenia. Sekretem receptury jest użycie najlepszych biszkoptów, jakie można dostać w sklepie. Oczywiście istnieje możliwość upieczenia ich samodzielnie, jednak wtedy zwiększa się ilość potrzebnej pracy. Polecamy włoskie biszkopty savoiardi, które są bardzo puszyste i miękkie.
Dopiero minęły Święta, a za chwilę koniec roku. Już dziś zaplanuj więc, co podasz domownikom lub zaproszonym gościom. Może będą to parówki zapiekane w cieście francuskim? Niewątpliwie są one idealną przekąską na Sylwestra. Proste do przygotowania, wszystkim smakują i szybko znikają z półmiska.Parówki same w sobie może nie kojarzą się z przyjęciem. Jednak jeśli przygotujemy potrawę z ich udziałem, zaprezentują się zupełnie nie śniadaniowo. A wcale nie trzeba wielkiego wysiłku. Wystarczy zawinąć je w ciasto francuskie. To połączenie delikatnego, chrupiącego ciasta z pożywną parówką jest naprawdę smaczne.
Ciastka kocie oczka to pomysł na domowe, kruche ciasteczka z dżemem truskawkowym i cukrem pudrem, które pokochają wszyscy miłośnicy słodkości. Ciastka idealnie pasują do kawy, doskonale wyglądają również na świątecznym stole. Poznaj przepis na ciastka kocie oczka siostry Anastazji.Ciastka kocie oczka piekę zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na coś słodkiego do kawy w weekend, na Boże Narodzenie i na spotkania w rodzinnym gronie. Ciastka z kruchego ciasta wychodzą za każdym razem, wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej.Do wykrojenia ciasteczek potrzebujesz jedynie małej szklanki i wąskiego kieliszka, aby wykroić oczka, w których będzie dżem. Do ciastek zawsze wykorzystuję domowy dżem truskawkowy, kocie oczka możesz również przełożyć ulubionymi powidłami. Ciastka są słodkie, kruche, a owoce doskonale uzupełniają ich smak.Jeśli również jesteś miłośnikiem domowych wypieków i ciasteczek, koniecznie przygotuj kokosanki, czyli kostki czekoladowe z wiórkami kokosowymi, są idealne do kawy czy herbaty.
Jeśli w swoich zapasach macie jeszcze sporo pierniczków, na które nie macie już ochoty, możecie łatwo rozwiązać ten problem. Po prostu przeróbcie je na zupełnie inny, apetyczny łakoć. Przygotujcie niezwykłe noworoczne ciasto ze starych pierniczków. Połączcie je z kilkoma składnikami, a smak tego niezwykłego ciasta pozytywnie was zaskoczy. Pierniczki niby się nie starzeją. Można je przechowywać długo i jeść nawet twarde. Jednak co by nie mówić ich czas właśnie minął. Teraz już pewnie mało kto będzie miał ochotę na te bożonarodzeniowe ciasteczka. Zamiast więc przechowywać je w nieskończoność w szklanym słoju, zróbcie z nich pyszny użytek.
Sylwestrowa noc jest najlepszym czasem na cieszenie się z pasztecików z ciasta francuskiego, które wypełnione są pieczarkami. Ich intensywny smak, wilgotny farsz i chrupiąca skórka umilają spędzanie wieczoru ze znajomymi. Ich przygotowanie jest szybkie i zaskakująco proste, a niewielka ilość potrzebnych składników jedynie ułatwia cały proces. Paszteciki z ciasta francuskiego można sporządzić od zupełnych podstaw własnoręcznie, jednak taka decyzja wiąże się z wieloma godzinami spędzonymi na robieniu trudnego ciasta francuskiego. Znacznie sprawniejszą metodą jest kupienie gotowego zamrożonego ciasta, którego jakość wcale nie jest zła. Farsz wykonany jest z pieczarek i cebuli, co pozwala uzyskać bardzo wilgotną konsystencję. Dodatkowo dodaje się do wnętrza pasztecików żółty ser, który podczas pieczenia roztapia się i wypełnia wszystkie zakamarki ciasta. Taka przekąska na Sylwestra z pewnością wywoła pozytywne reakcje wśród imprezowiczów.
Rogaliki drożdżowe podczas pieczenia wypełniają cały dom wspaniałym zapachem, który nęci fanów słodkości. Przepis opisywany przez nas pozwala zrobić je błyskawicznie, ponieważ nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Dzięki temu można podać je spóźnionym gościom, jeśli zabrakło dla nich innych potraw. Wszelkie drożdżowe wypieki przyzwyczaiły nas, że trzeba poczekać przynajmniej kilkanaście minut, aż drożdże zaczną pracować i ciasto wyrośnie. Jeśli brakuje ci czasu i chcesz podać coś późnym gościom, błyskawiczne drożdżowe rogaliki są idealne dla ciebie. Po wyrobieniu ciasta wcale nie trzeba odstawiać go do wyrośnięcia, lecz od razu zabrać się za wypełnianie go nadzieniem. Do środka rogalików można włożyć praktycznie wszystko, na co ma się ochotę. Jako nadzienie pasują dżemy, konfitury, kremy orzechowe czy zwykła czekolada.
Zostało ci trochę świątecznych ciast? Z pewnością nie są już tak świeże i smaczne, jak kilka dni temu. Zamiast jednak je wyrzucać, przerób je na pyszny smakołyk. Zobacz, jak zrobić domowe bajaderki z pozostałości po świątecznych ciastach. Te ciasteczka zjesz ze smakiem. Bajaderki można kupić w cukierni, bo są doskonałym sposobem na przetworzenie lekko podsuszonych już ciast. Dzięki temu mniej się marnuje. Jednak przygotowanie tych ciastek jest na tyle proste, że możesz je też zrobić w domu. Wymieszaj pokruszone ciasta z kilkoma dodatkami, uformuj z nich kulki i obtocz w ulubionych składnikach. Otrzymasz pyszne ciacha.
Wyrośnięta babka na oleju siostry Anastazji to pomysł na pyszne i niezwykle proste ciasto, zarówno na święta, jak i do kawy w zwykły dzień, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Ciasto przygotujesz z prostych składników, które masz w domu. Poznaj przepis na wyrośniętą babkę na oleju siostry Anastazji.Babka piaskowa to sprawdzone, niezwykle proste ale i smaczne ciasto, które będzie gotowe po niecałych dwóch godzinach od rozpoczęcia wyrabiania masy. Ciasto siostry Anastazji jest puszyste, dobrze wyrośnięte, a dodatek kakao dodaje babce smaku i ładnego, marmurkowego wyglądu. Jeszcze ciepłą babkę wyjmij z blachy i ostudź, ciasto udekoruj cukrem pudrem lub domowym lukrem, który również przygotujesz ekspresowo. Babka siostry Anastazji nie wymaga przechowywania w lodówce i będzie dobra przez wiele dni, o ile nie zjecie jej od razu. Jeśli masz więcej czasu, przygotuj równie puszyste i smaczne bułeczki drożdżowe. Tu poznasz przepis na wyśmienite jagodzianki, lepsze i zdrowsze niż ze sklepu.
Macie ochotę na proste, pyszne danie jak za dawnych lat? Przygotujcie domowy makaron według przepisu siostry Anastazji. Będzie smakował o niebo lepiej od kupnego. A żeby zamienić go w danie, wystarczy polać śmietaną lub lekkim, mięsnym sosem. Taki makaron możecie też podać do rosołu. Czasy, gdy makaron do rosołu robiło się własnoręcznie, w większości domów odeszły w niepamięć. Teraz mamy bowiem w sklepach do wyboru przeróżne rodzaje gotowych klusek. To oczywiście ujęło nam pracy, ale makaronowi też niestety smaku. Bowiem żaden kupny makaron nie zrówna się smakiem z tym zrobionym w domu.Niektórzy do krojenia makaronu wykorzystują specjalne maszynki, w których można ustawić szerokość krojonych klusek. Jednak bez problemu krajankę czy wstążki pokroisz też przy pomocy noża.
Szukasz pomysłu na niecodzienne ciasto? Przygotuj ciasto popapraniec z makiem, wiórkami kokosowymi, masą budyniową, orzechami i dżemem porzeczkowym. Połączenie wielu smaków sprawi, że ciasto zniknie w oka mgnieniu. Sprawdź, jak upiec ciasto popapraniec- krok po kroku.Ciasto popapraniec swoją nazwę zawdzięcza połączeniu wielu smaków. Sam blat pieczony jest z trzech warstw: kokosowej, kakaowej i makowej. Ciasto przełożone jest delikatną masą budyniową, która przełamana jest nalewką i dżemem porzeczkowym, orzechami włoskimi i polewą czekoladową.Ciasto, mimo sporej ilości składników, jest prostym ciastem i szybkim w przygotowaniu. Do ciasta przygotuj domową polewę czekoladową. Popapraniec najlepiej smakuje schłodzony, oprószony wcześniej wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami włoskimi. Jeśli chcesz przygotować ciasto z suchym makiem, koniecznie ugotuj go i zmiel przed pieczeniem. Gotowa masa makowa nie wymaga już mielenia. Wszystkie składniki do ciasta muszą mieć temperaturę pokojową, zimne masło rozwarstwi krem budyniowy. Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienne i zjawiskowe ciasto- tu poznasz przepis na sernik z kulkami orzechowymi i polewą, idealny do kawy i na spotkanie z przyjaciółmi.
Ciasto toffi dla niektórych łakomczuchów jest z pewnością spełnieniem marzeń, gdyż jego smak jest nie do pobicia. Tym razem prezentujemy recepturę, która pozwala cieszyć się nim bez pieczenia. Ciasto toffi na herbatnikach zachwyca delikatną konsystencją oraz silnym smakiem i aromatem słodkiego wypełnienia. Ciasto toffi bez pieczenia za każdym razem robi piorunujące wrażenie na gościach, którym podano je jako deser. Niezależnie od okazji całość prezentuje się wybornie i z powodzeniem można przygotować je na ważne i oficjalne uroczystości. Bez wątpienia największą zaletą tego ciasta, zaraz po pysznym smaku, jest brak konieczności pieczenia go w piekarniku. Dzięki temu można znacznie oszczędzić na czasie oraz pracy, w końcu po złożeniu wszystkich składników wystarczy schować je do lodówki. Po kilku godzinach oczekiwania ciasto jest gotowe i można się zajadać.
Wafle przełożone masą kakaową są nostalgicznym deserem, który z pewnością pamiętają pokolenia wychowane w czasach PRL-u. Dzisiaj w sklepach można kupić je gotowe, jednak przygotowane własnoręcznie w domu smakują najlepiej. Poniżej zdradzamy cały przepis krok po kroku, aby można było z łatwością je wykonać. Wafle przełożone kakaową masą niegdyś stanowiły jeden z najbardziej wyczekiwanych deserów wśród najmłodszych. Intensywny w smaku krem oraz delikatne wafle idealnie smakowały po całym dniu zabawy na świeżym powietrzu. Ich dużą zaletą jest łatwość przygotowania oraz możliwość długiego przechowywania. Jeśli przetrzymuje się je w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, a same wafle są szczelnie zamknięte, mogą wytrzymać długo bez zepsucia się.
Ciasto bez pieczenia Śnieżny Puch jest idealnym pomysłem na deser, do którego wykonania nie potrzeba zbyt dużo pracy. Brak konieczności pieczenia znacznie ułatwia całą recepturę, a efekt końcowy zachwyca praktycznie każdego. Niżej pokazujemy krok po kroku, jak zabrać się za jego przygotowanie. Ciasto bez pieczenia Śnieżny Puch opiera się na połączeniu dwóch smaków - kokosowego oraz cytrynowego. Swojego rodzaju rusztowaniem dla ciasta są herbatniki, które ułożone na samym dnie tworzą bazę na bogaty i gęsty krem.Śnieżny Puch jest niczym innym, jak rodzajem sernika na zimno, który idealnie sprawdzi się jako uzupełnienie klasycznych wigilijnych ciast. Jego dużą zaletą jest łatwość przygotowania, dzięki czemu można bez wysiłku zaskoczyć biesiadników niecodziennym łakociem.