Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ciasto

Ciasto

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem
11.09.2021 02:00 Błyskawiczna kolacja na ciepło - ciasto francuskie ze szpinakiem

Na kolację warto zjeść coś, co nie będzie wyjątkowo ciężkim posiłkiem - jedną z takich potraw mogą być rożki ze szpinakiem i fetą. Delikatny farsz i chrupiące ciasto świetnie komponują się z wieczorną herbatą. Ich przygotowanie jest banalnie łatwe i szybkie. Kolacja najczęściej składa się z kanapek, parówek czy jajecznicy - dań, które nie wymagają praktycznie żadnego wysiłku i umiejętności. Czasem lepiej jest jednak zjeść coś, co bardziej odżywi organizm. Takim pomysłem mogą być rożki z ciasta francuskiego, wypełnione farszem ze szpinaku oraz sera feta. Po wgryzieniu się w chrupiącą otoczkę farsz dosłownie rozpływa się w ustach i syci na wiele godzin. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

wuzetka
11.09.2021 02:00 Najszybsza, najlepsza wuzetka bez pieczenia - prosty przepis

Wuzetka jest doskonale znanym ciastem, które można kupić w każdej cukierni. Jeśli chcesz zrobić je samodzielnie, lecz nie masz czasu na długie pieczenie, mamy dla ciebie doskonałe rozwiązanie. Poniższa receptura pozwala na wykonanie deseru bez użycia piekarnika w kilka chwil. Wuzetka w tradycyjnym wydaniu składa się z puszystej kremowej masy, którą przekładane są intensywnie czekoladowe biszkopty. Trzeba jednak pamiętać, że jeśli chce się raczyć takim ciastem, należy poświęcić bardzo dużo czasu. Alternatywą oszczędzającą cenne godziny, jest wuzetka bez pieczenia, która przygotowana jest na ciemnych kakaowych herbatnikach. Taka wersja wygląda i smakuje równie dobrze, o czym przekonasz się, robiąc ją we własnej kuchni. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Maszynka do mięsa
10.09.2021 02:00 Ukryta funkcja maszynki do mięsa

Maszynka do mielenia mięsa nie służy jedynie do tej jednej czynności. Za jej pomocą można przygotować przepyszne ciastka. Niżej zdradzamy banalnie prosty przepis i wykonanie krok po kroku. Ciastka z maszynki są klasycznym deserem, którego smak, jak i tekstura są nie do podrobienia. Delikatny maślany smak oraz duża kruchość sprawiają, że świetnie komponują się z wieczorną herbatą, a także poranną kawą. Aby wykonać ciastka o idealnym kształcie, należy zamontować na maszynce nakładkę przeznaczoną do owych ciasteczek. Jeśli jej jednak nie masz, możesz skorzystać z nakładki do kiełbas - choć wtedy kształt wypieku nie będzie tak równy.

ciasto bez pieczenia
10.09.2021 02:00 Cudowne ciasto z galaretką i bananami bez pieczenia

Łasuchy, mamy dla was ciasto, które będzie wam smakowało o każdej porze roku. I o każdej porze roku możecie je przygotować, bo zawsze są dostępne banany. Pozostałe składniki też bez problemu kupicie albo nawet macie je w domowych zapasach. Ciasta bez pieczenia należą do naszych ulubionych. Można w nich dowolnie łączyć składniki i zawsze się udają. Nie trzeba też czekać, aż się upieką, chociaż gdy trochę postoją w lodówce robią się smaczniejsze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

sękacz
08.09.2021 02:00 Jak zrobić sękacz w swoim domu?

Sękacz znany jest w kilku krajach, u nas uchodzi za regionalny specjał Podlasia, Suwalszczyzny i Kaszub. Tradycyjnie ciasto to wypieka się nad ogniskiem polewając nim obracający się, drewniany rożen. Na szczęście sękacz można też zrobić prostszym sposobem, w domu. Sękacz to pożywne ciasto biszkoptowo-tłuszczowe. Wyglądem przypomina przecięte drzewo z sękami, czemu zawdzięcza swoją nazwę. A wygląd sękacza to zasługa procesu jego wypiekania. Dość rzadkie ciasto wylewa się warstwami na obracający się nad ogniskiem drewniany wałek. Wierzchnie warstwy ciasta przypiekają się, wyglądając jak słoje drewna. Z kolei nadmiar ciasta w czasie obracania się wałka spływa i zastyga w postaci sopli przypominających sęki. Jeśli lubicie sękacz mamy dla was dobrą wiadomość. Możecie go upiec w domu, zastępując rożen np. tortownicą. Ciasto nie będzie miało sęków, ale jasne i ciemne paski jak najbardziej. A i jego smak nie będzie odbiegał od oryginału.

ptasie mleczko
08.09.2021 02:00 Delikatne jak obłok ciasto bez pieczenia ptasie mleczko

Marzy ci się coś lekkiego na deser? To może ptasie mleczko? Nie kupione, ale zrobione własnoręcznie. Całkiem szybko i z prostych składników. Poznaj przepis na delikatne ciasto bez pieczenia, czyli ptasie mleczko. Jedząc dosłownie lekki deser mamy poczucie, że ma jakby mniej kalorii. I w sumie się zgadza, bo przecież powietrze tuczące nie jest. A gdy ciasto, tak jak nasze ptasie mleczko, składa się głównie z ubitej piany, to nasze oczy widzą dużo, a żołądek nie jest przesycony.Brzmi jak zapowiedź odchudzającego deseru? Może nie do końca tak jest, ale to delikatne jak obłok ciasto bez pieczenia z pewnością jest pyszne i rozpływa się w ustach. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sernik
07.09.2021 02:00 Jak upiec puszysty i wilgotny sernik w kąpieli wodnej?

Sernik kojarzy nam się z domem, ciepłem rodziny oraz spokojem - najczęściej jada się go w końcu u dziadków czy uroczystościach rodzinnych. Jeśli chcesz, aby wyszedł puszysty i wilgotny, upiecz go w kąpieli wodnej. Wystarczy użyć dwóch form, a ciasto będzie smakować wręcz doskonale. Sernik upieczony konwencjonalnymi metodami jest bardzo smaczny, w końcu w taki sposób piekła go nasza babcia oraz mama. Istnieją jednak znacznie lepsze i wydajniejsze sposoby. Jednym z nich jest kąpiel wodna, która uważana jest przez niektórych specjalistów od pieczenia, za najlepszą z dostępnych. Łączy ona w sobie prostotę oraz doskonały wręcz efekt końcowy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy
07.09.2021 02:00 Lekkie i banalnie proste w przygotowaniu racuchy według siostry Anieli

Racuchy są doskonałą propozycją na szybką kolację, która smakiem oraz aromatem przekonuje największych koneserów kuchni. Połączenie chrupiącego ciasta i słodkich owoców jest zbyt dobre, aby odmówić choćby kilku placków. Tym razem zdradzamy, jak przygotowuje je siostra Aniela. Racuchy najczęściej podajemy na deser po sycącym obiedzie. Smażone słodkie placki z jabłkami, posypane cukrem pudrem, smakują nawet największym niejadkom - dlatego to dobra metoda na przemycenie odrobiny owoców do ich diety. Racuchy drożdżowe mają delikatny posmak drożdży, są puszyste, a także wilgotne w środku, jednak trzeba odrobiny czasu, aby drożdże miały możliwość aktywowania się. Dzięki temu ciasto pięknie wyrośnie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

ciasto z jabłkami
06.09.2021 02:00 Lekka jak chmurka szarlotka bez pieczenia z dodatkiem budyniu

Kto nie lubi szarlotki? Słodko-kwaśna masa jabłkowa, kruche ciasto, macie ochotę? Tym razem proponujemy wam szarlotkę bez pieczenia z dodatkiem budyniu. Nie trzeba do niej robić kruchego ciasta, wystarczą herbatniki. A więc do dzieła.Odmian szarlotki, czyli ciast z jabłkami jest naprawdę dużo. Z pewnością każdy ma swoją ulubioną, co nie oznacza, że nie spróbuje jakiejś nowej. Nasz przepis jest dość prosty, a ciasto nie wymaga pieczenia. Dopełnieniem masy jabłkowej jest krem budyniowy oraz herbatniki.Na szarlotkę wybierz kwaskowe odmiany jabłek, np. Szarą Renetę, Antonówkę. Całość będzie słodko-orzeźwiająca. Nasze ciasto bardzo ładnie prezentuje się na stole, więc możesz je przygotować nawet z myślą o spotkaniu w gronie znajomych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto bez pieczenia z biszkoptami i chałwą
05.09.2021 02:00 Obłędnie pyszne ciasto bez pieczenia z chałwą i biszkoptami

Wyjątkowe ciasto bez pieczenia zawiera w sobie składnik o intensywnym smaku. Mowa oczywiście o chałwie, która nadaje treści całemu smakołykowi. Gdy tylko podasz go do stołu, wszyscy westchną z podziwem. Deser zachwyca smakiem i wyglądem.Ciasto bez pieczenia stanowi świetną alternatywę dla klasycznych wypieków, które często wymagają sporego nakładu pracy oraz czasu. Tym razem zdradzamy, jak przygotować przysmak o smaku chałwy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Naleśniki z 2 składników
05.09.2021 02:00 Przepis na proste naleśniki gryczane

Naleśniki są jednym z najbardziej kultowych dań. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Okazuje się, że uwielbiane placki możemy bez najmniejszych problemów przygotować z dwóch składników. Potrzebna nam będzie woda oraz kasza gryczana. Naleśniki momentalnie znikną z talerzy.Z całą pewnością naleśniki można uznać za specjał, który cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Istnieje wiele przepisów. Jednak mało który dorównuje poniższej recepturze prostotą. Koniecznie ją wypróbuj.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-17T172313.136
05.09.2021 02:00 Prosty przepis na wyśmienite placki z kalafiora

Warzywne placki to potrawa prosta, smaczna i pożywna. Z sosem, w towarzystwie surówki możesz je podać jako danie obiadowe. Wszyscy znają już placki ziemniaczane, dlatego proponujemy wam coś oryginalnego. Oto prosty przepis na niepowtarzalne placki z kalafiora. Jak się okazuje, placki można przygotować niemal ze wszystkich warzyw. To tylko kwestia naszej pomysłowości. Zasada ich przyrządzenia jest w sumie jedna: warzywo należy rozdrobnić, ścierając je zwykle na tarce, wymieszać z mąką i jajkiem, doprawić i masa na placki gotowa.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy ze śliwkami
04.09.2021 02:00 Jak zrobić racuchy ze śliwkami?

Racuchy są jednym z kultowych specjałów naszej rodzimej kuchni. Można przyrządzić je na wiele sposobów. Przeważnie dodajemy do nich jabłka. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by racuchy wzbogacić o przepyszne śliwki. Smakowite racuchy ze śliwkami są idealną propozycją dla osób, które gustują w swojskich smakach. Mało kto spodziewałby się, że przepis na uwielbiane placki może być aż tak prosty. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto na pierogi
03.09.2021 02:00 Jak zrobić pulchne i miękkie ciasto na pierogi?

Ciasto na pierogi wymaga odrobinę wprawy w przygotowaniu - dzięki temu zawsze można cieszyć się idealnym efektem. Jeśli chcesz, aby ciasto było pulchne i miękkie, dodaj do niego odrobinę masła. Tłuszcz poprawi jego właściwości, fakturę, a także smak. Pierogi jadamy w Polsce praktycznie na okrągło. Podajemy je do stołu przez cały rok, niezależnie jaka jest pogoda czy okazja. Dużą zaletą tego dania jest uniwersalność ciasta, w które zawija się farsz. I właśnie na nim się tym razem skupimy. Jest to bowiem najważniejszy element pierogów. Masło w cieście sprawia, że staje się bardziej elastyczne i wytrzymałe, a przy okazji miększe i pulchniejsze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto Siostry Anastazji
03.09.2021 02:00 Cudownie kruche ciasto z orzechami według siostry Anastazji

Kruche ciasto z orzechami według przepisu siostry Anastazji jest tak dobre, że mało kto może mu się oprzeć. Wystarczy kilka godzin, aby po upieczeniu blacha była już pusta. Dzięki doskonałej kruchości wypiek świetnie pasuje do popołudniowej kawy. Dobrze wykonane kruche ciasto potrafi poprawić nawet najgorszy dzień. Przyjemna słodycz, w połączeniu z wyjątkową fakturą, a także smakiem orzechów po prostu nie mają sobie równych. Siostra Anastazja znana jest ze swojego zamiłowania do ciast i klasycznej polskiej kuchni. Dlatego w przepisie wykorzystuje się,. chociażby powidła śliwkowe, typowe dla deserów z Polski. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto ze śliwkami
02.09.2021 02:00 Ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania

Wiele osób rezygnuje z robienia domowego ciasta drożdżowego, bo dużo przy nim pracy. Jednak pokażemy wam, że można je zrobić szybko i prosto. Wyrabianie będzie zbędne. Składniki połączymy łyżką. Oto przepis na najprostsze ciasto drożdżowe ze śliwkami.Ciasto drożdżowe, śliwki i kruszonka. Ten zestaw idealnie się dopełnia i doskonale smakuje. Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj z ich dodatkiem błyskawiczne ciasto drożdżowe. Pokażemy, że nie musisz go długo wyrabiać, lecz wystarczy, że tylko wymieszasz składniki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

krokiety
02.09.2021 02:00 Prosty przepis na krokiety z leśnymi grzybami

Lubisz naleśniki? A chcesz je zamienić w pyszne, pożywne danie? Proponujemy przygotować z nich krokiety z leśnymi grzybami. Będzie to potrawa sezonowa, ale przy niedostępności świeżych, leśnych grzybów możesz je zastąpić mrożonymi lub pieczarkami. Krokiety są doskonałe na obiad. Warto je podać z gorącym, czerwonym barszczem albo surówką. Nasze przygotowaliśmy w panierce, ale jeśli chcesz ograniczyć nieco ich kaloryczność, możesz z niej zrezygnować. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

sernik bez pieczenia
02.09.2021 02:00 Bajecznie pyszny sernik bez pieczenia na herbatnikach

Wiedeński i krakowski to z pewnością najbardziej lubiane i popularne u nas serniki. A czy próbowałaś już sernika bez pieczenia? Jest pyszny i szybki w przygotowaniu. Masę serową gotuje się do zgęstnienia, a potem przekłada nią herbatniki. Koniecznie spróbuj. Serniki to jedne z wartościowszych ciast. To dlatego, że ich podstawą jest bogaty w białko twaróg. Chętnie je przyrządzamy, bo są nieskomplikowane. I chętnie jemy, bo są smaczne. Sernik gotowany ma o jedną zaletę więcej — do jego przygotowania nie jest potrzebny piekarnik. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Smażenie naleśników
02.09.2021 02:00 Czemu naleśniki rwą się na patelni?

Naleśniki znają i lubią chyba wszyscy. By zrobić ciasto, wystarczy zmiksować mąkę, jajka i mleko. Potem trzeba je tylko usmażyć. Proste? Jak się okazuje, nie dla wszystkich. Zobacz na co zwrócić uwagę by naleśniki nie rwały się na patelni. Duża popularność naleśników to głównie zasługa ich prostoty i neutralnego smaku. Te same naleśniki można bowiem podać z dodatkami wytrawnymi i słodkimi. Można je nadziać wyszukanym farszem lub tylko posmarować dżemem. Zależy jak kto lubi. Jednak jak się okazuje nie dla wszystkich usmażenie cienkich, elastycznych naleśników jest takie proste. Naleśniki potrafią się bowiem rwać i przywierać do patelni. Spróbujemy temu zaradzić. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy
01.09.2021 02:00 Prosty sposób na nieziemsko puszyste racuchy

Racuchy usmażone na złoto i okraszone cukrem pudrem będą cudownym pomysłem zarówno na drugie danie, jak i słodką kolację. Jeśli chcesz uzyskać jak największą puszystość, zastosuj się do poniższego przepisu. Z pewnością wyjdą doskonałe. Racuchy można przygotować na dwa sposoby. Z wykorzystaniem drożdży lub proszku do pieczenia. W pierwszym wypadku receptura jest nieco trudniejsza, a same racuchy mają delikatnie inny smak. Znacznie prostszym rozwiązaniem jest jednak posiłkowanie się proszkiem do pieczenia, który wystarczy dorzucić do ciasta. Podczas smażenia wydzieli dużo gazu, który sprawi, że placki będą wyrośnięte. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Galaretkowiec
01.09.2021 02:00 Kultowy śmietanowiec z galaretka bez pieczenia

Śmietanowiec, inaczej nazywany galaretowcem, jest ciastem wyjątkowo prostym w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo smacznym. Jest kolorowe i orzeźwiające. Co więcej, każde dziecko będzie zachwycone, gdy będzie mogło zjeść coś tak ładnie wyglądającego. Śmietanowiec to nic innego jak rodzaj sernika na zimno. W masie serowo-śmietanowej zawieszone są galaretki o różnych spadach. Całość wylana jest na spód wykonany z biszkoptów. Choć czas potrzebny na stężenie galaretek nie jest ekspresowy, tak faktyczna praca ogranicza się jedynie do wymieszania składników i połączenia części ciasta. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-08-31T202028.990
31.08.2021 02:00 Najlepszy sposób na puszysty domowy chleb bez wyrabiania

Dla ludzi, którzy nie mają zbyt wiele czasu na pieczenie klasycznego chleba, mamy doskonałe rozwiązanie. Istnieje bowiem przepis na pieczywo, które nie wymaga wyrabiania. Jest puszyste, pachnące i przepyszne. Niektórzy obawiają się pieczenia chleba we własnym domu, myśląc, że jest to zbyt trudne zajęcie. Na szczęście są sposoby, aby ułatwić sobie to zadanie i cieszyć się własnymi bochenkami. Co więcej, wcale nie trzeba marnować czasu i energii na długie i żmudne zagniatanie ciasta drożdżowego przed wypiekiem. Poniższa receptura zajmuje jedynie kilka chwil faktycznej pracy, gdyż drożdże robią za piekarza całą robotę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

ciasto przekładane
31.08.2021 02:00 Chrupiące, a zarazem kremowe ciasto bez pieczenia LION

Ciasta bez pieczenia, w odróżnieniu od tych z piekarnika, zawsze się udają. Na dodatek robi się je szybko i można dodać takie składniki jak się lubi, w dowolnych proporcjach. Dziś zapraszamy na chrupiące, a zarazem kremowe ciasto bez pieczenia Lion.Inspiracją do przygotowania tego ciasta był klasyczny batonik Lion. Delikatna, puszysta masa i ciągnący karmel w pysznej polewie czekoladowej kuszą i smakują niebywale. To wyborne ciasto bez pieczenia jest idealne na podwieczorek, może też zastąpić tort. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto puszek
30.08.2021 02:00 Ciasto "Puszek" według Siostry Anastazji - lekki jak piórko dodatek do kawy

Ciasto "Puszek" według przepisu Siostry Anastazji nie ma sobie równych - smak tego deseru oraz jego delikatność są bowiem wyjątkowe. Choć przygotowanie zajmuje trochę czasu, zdecydowanie warto. Finalny efekt doskonale pasuje do kawy i zachwyca wszystkich smakoszy. Ciasto "Puszek" zawdzięcza swoją nazwę dzięki bardzo delikatnej strukturze i konsystencji, która przypomina chmurę. Ciężko znaleźć drugie tak lekkie, jak piórko i smaczne ciasto. Biorąc pod uwagę ilość składników i pracy, jaką trzeba włożyć w przygotowanie wypieku, nie każdy znajdzie na niego czas. Jeśli jednak zdoła się zagospodarować kilka wolnych godzin, warto poświęcić je na upieczenie tego ideału. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

sernik
30.08.2021 02:00 Sprawdzony przepis na tradycyjny sernik

Aksamitny, puszysty i wilgotny. Taki powinien być idealny sernik. Na wspomniane walory wpływ mają użyte składniki, ale też właściwa kolejność ich dodawania. Zobacz, jaka jest najlepsza i korzystając z naszego sprawdzonego przepisu, przygotuj wyborny, tradycyjny sernik.Podstawą udanego sernika jest dobrej jakości twaróg. Powinien być gęsty, ze sporą zawartością tłuszczu i jak najmniejszą wody. Wtedy sernik będzie zwarty, lecz puszysty po upieczeniu. Jednak na to, czy sernik rzeczywiście będzie udany, wpływa też odpowiednia kolejność dodawania pozostałych składników.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto malinowe
29.08.2021 02:00 Cudowne owocowe ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia może uratować niejeden obiad przed totalną porażką. Gdy główny deser z jakiegoś powodu się nie udał, poniższa receptura przychodzi z pomocą. Nie potrzeba nawet piekarnika, aby móc zrobić to ciasto malinowe. Ciasto bez pieczenia jest również doskonałym sposobem na wprowadzenie swojej pociechy do świata gotowania słodkości. Domowe ciasta są w końcu znacznie zdrowsze od sklepowych słodyczy. Smak tego deseru reguluje się za pomocą ilości cukru wsypanego do kremów. Maliny same w sobie są odrobinę kwaśne, a więc warto sprawdzić ich słodkość przed dodaniem do reszty składników. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Chałka
29.08.2021 02:00 Prosty przepis na domową chałkę

Chałka stała się niejakim reliktem przeszłości - dzisiaj mało kto o niej pamięta, lecz dawniej była bardzo popularna. Jeśli chcesz ponownie spróbować jej smaku, upiecz ją sam. Dzięki temu powrócisz we wspomnieniach do dzieciństwa.Chałka wywodzi się z kuchni żydowskiej, w której spożywana jest w czasie szabatu i świąt jako pieczywo rytualne. Zaadoptowaliśmy ją do swojej kultury i zmieniliśmy jej smak na bardziej słodki i delikatny. Poniższa receptura pozwala uzyskać puszystą i aromatyczną słodką drożdżową chałkę, która podczas pieczenia wypełnia całe mieszkanie wspaniałym zapachem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kremówka
28.08.2021 02:00 Zniewalająca, kremowa napoleonka bez pieczenia w 15 minut

Napoleonka lub inaczej kremówka, jest ciastem kochanym przez miliony Polaków. Dla tych, którzy nie chcą kupować gotowej wersji, mamy banalny przepis. Zrobisz je w kilka chwil i nawet nie użyjesz piekarnika. Napoleonka na krakersach ma w sobie jedną ogromną zaletę. Słodki krem kontrastuje ze słonymi krakersami, dlatego smak ciasta jeszcze bardziej zostaje uwypuklony. Przygotowanie całego ciasta zajmuje niewiele czasu, choć oczywiście trzeba zaczekać, aż masa budyniowa stężeje. Zalecamy użycie ekstraktu waniliowego zamiast cukru wanilinowego, aby poprawić smak kremu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: