Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ciasto

Ciasto

Co oznaczają duże dziury w chlebie?
04.03.2022 01:00 Co oznaczają duże dziury w chlebie?

Kupiliście chleb w którym są dziury? Choć nie są one szkodliwe, świadczą o pewnych niedoskonałościach w przygotowaniu wypieku. Sprawdźcie, co może być ich przyczyną i jak uniknąć ich powstania domowych wypiekach. Wiele jest przepisów na dobry chleb. Niezależnie od tego czy przyrządzimy go w garnku czy też zrezygnujemy z użycia drożdży, warto wiedzieć jakie pomyłki mogą przekreślić szanse na ładną, regularną strukturę pieczywa. Dowiedzcie się czego warto unikać.

pierogi
03.03.2022 01:00 Maślankowe ciasto na pierogi. Elastyczne, wytrzymałe i przepyszne

Ciasto jest najważniejszą częścią w pierogach. Co nam po pysznym farszu, jeśli wypłynie przez rozpadające się ciasto? Dlatego istotne jest, by ciasto było elastyczne, wytrzymałe i przy okazji przepyszne. Takie łatwo daje się formować i nie rozpada się przy gotowaniu. Jeśli chcecie uzyskać doskonały efekt, skorzystajcie z przepisu na maślankowe ciasto na pierogi. Do przygotowania ciasta na pierogi, tak naprawdę wystarczy mąka i woda. Można dodać do niego jajko i olej, ale nie jest to niezbędne. Jak się jednak okazuje, warto nieco zmodyfikować tradycyjny przepis na pierogi i zamiast wody dodać do niego maślankę. Dzięki temu powstanie bardziej elastyczne i wytrzymałe ciasto, które da się formować bez nadmiernego podsypywania mąką.

Ciasto wenus
03.03.2022 01:00 Ciasto Wenus. Przepis krok po kroku

Pomysł na szybkie i pyszne ciasto z kremem i owocami? Ciasto Wenus. Puszysty biszkopt przełożony kremem z serków waniliowych i dżemem owocowym to ciasto, które wychodzi za każdym razem, a cała blacha znika w ekspresowym tempie. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto Wenus.Ciasto Wenus to lekkie, puszyste ciasto, które uwielbiają i duzi i mali. Słodki biszkopt z dżemem i kremem waniliowo- cytrynowym smakuje rewelacyjnie. Ciasto ma dobrze zbilansowany smak, słodycz jest dobrze przełamana, przez co ciasto tak szybko znika z talerzy i każdy prosi o dokładkę.Pamiętaj, że biszkopt jest delikatnym ciastem. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika, żeby ciasto delikatnie zaczęło stygnąć, dopiero po 30 minutach wyjmij blachę z pieca. Biszkopt nie lubi gwałtownych zmian temperatury i może opaść lub popękać, kiedy wyjmiesz go z ciepłego piekarnika zaraz po upieczeniu.Jeśli szukasz pomysłu na ciasto z owocami- tu poznasz przepis na ciasto z truskawkami przełożone kremem.

Sernik z 4 składników
03.03.2022 01:00 Banalny, bajecznie aksamitny sernik z 4 składników

Większość przepisów na sernik zawiera mnóstwo pozycji, które jak się okazuje, nie zawsze są potrzebne. Poniższy przepis dowodzi, że nawet korzystając jedynie z 4 składników, można upiec pyszne i aksamitne ciasto. Sernik jest uwielbianym na całym świecie ciastem, więc nikogo nie powinna dziwić tak duża ilość najróżniejszych przepisów. Dzisiaj prezentujemy recepturę na sernik z 4 składników, który jest prosty i szybki w przygotowaniu. Za większość smaku odpowiada skondensowane mleko, które nadaje ciastu wspaniałej słodyczy. Sernik, dzięki ogromnej różnorodności przepisów oraz możliwości dostosowania ich do własnych potrzeb, jest jednym z najbardziej lubianych ciast na świecie. Polacy mają wobec niego szczególnie ciepłe emocje.

Sernik papieski
02.03.2022 01:00 Jak upiec sernik papieski?

Sernik papieski to ciasto, które składa się z puszystej masy serowej, bezy orzechowej i słodkiej masy kajmakowej. Sernik papieski na kruchym spodzie wykończony jest słonecznikiem i orzechami zatopionymi w karmelu. Ciasto jest słodkie, ale przepyszne. Poznaj przepis na wyśmienity sernik papieski.Sernik papieski jest dość czasochłonnym i wymagającym ciastem, ale naprawdę warto poświęcić czas, żeby później rozkoszować się jego niezwykłym, złożonym smakiem. Sernik jest idealny do kawy, herbaty, a także na rodzinne spotkania i uroczystości, jak urodziny, czy imieniny.Przygotowywanie ciasta podziel na dwa dni: w pierwszym upiecz spód, masę serową i bezę, następnego dnia dokończ sernik, przygotowując masę kajmakową i słonecznik w karmelu. Sernik z bezą musi chłodzić się w lodówce przez całą noc, żeby stężał. Po upieczeniu sernika z bezą, nie wyjmuj ciasta od razu z piekarnika, uchyl jedynie drzwi, żeby umożliwić delikatny dopływ świeżego, chłodnego powietrza. Dopiero po 30-40 minutach wyjmij ciasto z piekarnika. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować popękanie ciasta lub nawet zakalec.Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne ciasto- tu poznasz przepis na wyśmienity sernik z pierniczkami, rozpływa się w ustach.

Apetyczne smażone pieczarki w serowej panierce
01.03.2022 01:00 Apetyczne smażone pieczarki w serowej panierce

Szukacie pomysłu na smaczną przekąskę? Usmażcie pieczarki w cieście. Zanurzone w serowej otoczce grzyby będą rozpływać się w ustach. Specjał przyrządzicie bardzo szybko, a z talerzy zniknie w okamgnieniu. Spróbujecie? Zdradzaliśmy wam już kilka sprawdzonych przepisów wykorzystujących pieczarki. Wystarczy wspomnieć oryginalne soczewiaki czy wyśmienite pieczarki faszerowane warzywami. Tym razem podpowiadamy jak te smaczne grzyby opanierować. Do ciasta, w którym je usmażymy, dodamy sera, by było jeszcze apetyczniej.

Sernik szachownica
01.03.2022 01:00 Bajecznie pyszny sernik szachownica

Sernik szachownica na ciemnym biszkopcie to pyszne i efektowne ciasto, idealne na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Sernik kakaowo- waniliowy jest jest puszysty i delikatny jak chmurka, dlatego cała blacha znika w jeden dzień. Poznaj przepis na wyśmienity sernik szachownica.Sernik szachownica swoją nazwę zawdzięcza ładnemu ułożeniu ciasta, które po upieczeniu przypomina właśnie matę gry w szachy. Słodki, ciemny biszkopt przekładany lekką masą sernikową wprost rozpływa się w ustach. Sernik szachownica jest pięknie wyrośnięty i bardzo puszysty.Na początku zrób biszkopt i dobrze go ostudź, dopiero później przygotuj masę serową, którą będziesz wypełniać pokrojone w paski ciasto. Po upieczeniu sernika zostaw go w piekarniku na około 30 minut, niech stygnie przy lekko uchylonych drzwiach.Jeśli wyjmiesz ciasto z piekarnika od razu po upieczeniu, sernik może opaść lub popękać. Po ostudzeniu oprósz sernik cukrem pudrem lub udekoruj polewą czekoladową. Często dzielę ciasto na pół i część dekoruję cukrem, część polewą. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasto do kawy- tu poznasz przepis na puszysty sernik krakowski z rodzynkami.

Rozkosznie bananowe ciasto bez pieczenia na krakersach
01.03.2022 01:00 Rozkosznie bananowe ciasto bez pieczenia na krakersach

Szukacie szybkiego i smacznego deseru bez pieczenia? Bananowy specjał na herbatnikach z delikatnym kremem mascarpone sprawdzi się doskonale. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy ułożyć owoce na ciastkach i pokryć je smaczną masą, która powstaje niemalże ekspresowo. Skusicie się? Jeśli wypróbowaliście już klasyczne tiramisu czy ciasto z masą budyniową, ta propozycja jest dla was. Banany ułożone na ciasteczkowym spodzie w towarzystwie mascarpone i bitej śmietany smakują wyśmienicie. Składniki na ten deser kupicie niemalże w każdym sklepie, a efekt przygotowań zachwyci każdego, kto go spróbuje. Koniecznie przetestujcie tę prostą recepturę.

Ciasto cytrynowe
01.03.2022 01:00 Ciasto cytrynowe - prosty przepis na wielki smakołyk

Ciasto cytrynowe z wiórkami kokosowymi, udekorowane lukrem to świetny pomysł na błyskawiczny deser do kawy i herbaty, nie tylko w weekend. Ciasto jest puszyste, ładnie wyrośnięte, słodkie z wyczuwalną nutą cytryny i kokosa. Sprawdź, jak zrobić lekkie ciasto cytrynowe.Ciasto cytrynowe z formy keksowej to bardzo proste i szybkie ciasto, które upieczesz bez żadnej okazji, kiedy po po prostu masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub herbaty. Ciasto jest bardzo puszyste, dobrze wyrośnięte i przede wszystkim pyszne.Ciasto po upieczeniu ostudź i polej domowym lukrem- będzie idealne. Ciasto bardzo często dekoruję również plastrami cytryny, wygląda wtedy bardzo wiosennie, lekko i świeżo. Jeśli wolisz mniej słodką wersję dekoracji- oprósz ciasto delikatnie cukrem pudrem.Jeśli szukasz pomysłu na genialny deser o cytrynowym smaku- tu poznasz przepis na tort bezowy z kremem cytrynowym, rozpływa się w ustach.

Krokiety z pieczarkami Magdy Gessler
01.03.2022 01:00 Krokiety z pieczarkami Magdy Gessler - sprawdzony przepis

Krokiety z pieczarkami Magdy Gessler to pomysł na wyjątkowe danie dla wszystkich. Krokiety są świetnym pomysłem na imprezę, spotkane w większym gronie, a także na zwykły obiad. Naleśniki w panierce z pieczarkowym farszem z pietruszką, cebulką i żółtym serem rozpływają się w ustach. Sprawdź, jak zrobić krokiety z pieczarkami Magdy Gessler.Krokiety to tradycyjne już danie, które przygotowujemy głównie na święta i większe uroczystości. Krokiety robię jednak znacznie częściej, ponieważ uwielbiam ich smak, a kiedy ugotuję do nich również barszcz czerwony, mogłabym je jeść codziennie.Przed zawijaniem naleśników, wykładam farsz z pieczarek i obsypuję go startym serem, dzięki czemu farsz lepiej przykleja się do ciasta. Roztopiony ser w połączeniu z grzybami i lekkimi naleśnikami smakuje wyśmienicie.Zawinięte krokiety obtaczam w jajku i bułce tartej i smażę na złoty kolor, dzięki czemu skórka jest złota, chrupiąca, a środek wypełniają grzyby i ciągnący się ser. Przepis na krokiety z pieczarkami Magdy Gessler jest prosty, szybki, a danie zawsze wychodzi perfekcyjnie.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, bezmięsny obiad- tu poznasz przepis na wyśmienite pierogi z serem feta, siekaną miętą i pietruszką, czyli tradycyjne pierogi w nieco innej odsłonie.

Tort owocowy siostry Anastazji
28.02.2022 01:00 Tort owocowy siostry Anastazji. Przepyszny deser

Tort owocowy siostry Anastazji to pomysł na niezwykły deser, który swoim wyglądem i smakiem zachwyci całą rodzinę i wszystkich gości. Ciasto waniliowe, kakaowe, kokosowe i orzechowe przełożone jest masą budyniową wiśniową, brzoskwiniową i ananasową. Poznaj przepis na wyśmienity tort owocowy siostry Anastazji.Tort owocowy to zawsze świetny pomysł na deser, zarówno na urodziny, ważniejsze uroczystości, święta, jak i pyszne ciasto w weekend dla najbliższych. Tort owocowy siostry Anastazji jest dość czasochłonny, jednak naprawdę warto go przygotować i sprawić rodzinie przepyszną niespodziankę.Tort składa się z czterech blatów: waniliowego, kakaowego, kokosowego i orzechowego. Ciasta przekładane są masą budyniową z dodatkiem dodatkiem brzoskwiń i ananasów z puszki, a także z wiśniową galaretką. Tort jest bardzo kolorowy i bardzo owocowy.Siostra Anastazja słynie z pysznych ciast- tu poznasz przepis na roladę z jabłkami, jest lekka i pyszna.

Omlet bez jajek
28.02.2022 01:00 Zachwycający delikatnością omlet bananowy bez jajek

Ciężko o lepszą śniadaniową pozycję, niż puszysty omlet, który pysznie komponuje się z poranną kawą. Co ciekawe, wcale nie potrzeba do niego żadnych jajek. Zachwycający delikatnością omlet można wykonać przy użyciu 3 tanich składników - banana, odrobiny mąki oraz szklanki mleka. Praktycznie każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść na śniadanie puszysty jak chmurka omlet, który dosłownie rozpływa się w ustach. Zwykle jego podstawą są jajka, do których wrzuca się resztę dodatków. Istnieją jednak metody, aby całkowicie zrezygnować z konieczności korzystania z jajek. Omlet na słodko można bowiem przyrządzić ze zgniecionego banana, wymieszanego z mąką oraz mlekiem. Takie śniadanie warto podać z szerokim wachlarzem dżemów i świeżych owoców do wyboru.

naleśniki
27.02.2022 01:00 Zaskakujący przepis na puszyste naleśniki z „butelki”

Czy planujecie zrobić dziś na śniadanie naleśniki? Możecie przetestować ciekawą recepturę, która doskonale sprawdzi się, chociażby wtedy, gdy nie będziecie mogli skorzystać z miksera. Poznajcie zaskakujący przepis na puszyste naleśniki z „butelki".Każdy zawsze chętnie zje naleśniki, choć nie każdemu chce się je przygotowywać. Fakt, smażenie zabiera trochę czasu. Jednak w weekend nie ma pośpiechu i można podogadzać domownikom. Dziś pokażemy wam, jak przygotować ciasto na naleśniki w butelce. Nie trzeba brudzić mieszadeł miksera i miski. Wystarczy duża, 1,5 lub 2-litrowa, plastikowa butelka.

Najlepszy przepis na ciasto na pierogi z 1920 roku
27.02.2022 01:00 Najlepszy przepis na ciasto na pierogi z 1920 roku

Domowe pierogi, które się nie rozpadają? Przygotowanie dobrego ciasta nie będzie stanowiło problemu, jeśli skorzystacie z tradycyjnej receptury z 1920 roku. Wykorzystuje ona przesianą mąkę pszenną typu 450, z której ciasto zawsze wychodzi elastyczne i wytrzymałe. Koniecznie sprawdźcie ten sposób. Wyjaśnialiśmy już, dlaczego do ciasta na pierogi nie powinno się dodawać jajek i jak na jego konsystencję wpływa dodatek oleju. Idealne ciasto będzie delikatne, miękkie i zachowa swój kształt w czasie gotowania. Właśnie takie przyrzadzicie, kierując się wskazówkami z 1920 roku. Spróbujecie?

Racuchy
26.02.2022 01:00 Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że istnieje możliwość zrobienia racuchów bez dodatku drożdży, jak i proszku do pieczenia. Żeby placki były puszyste, należy połączyć ciasto z pianą z białek, która skutecznie je napowietrzy. Niżej wyjawiamy całą recepturę na te pyszne racuchy z jabłkami. Racuchy bez proszku do pieczenia czy jajek mogą sprawiać z początku wrażenie, jakoby nie mogłyby się udać. Znamy jednak bardzo prosty i świetnie działający trik, który na zawsze sprawi, że więcej nie dodasz spulchniaczy do masy na placki. Drożdże oraz proszek do pieczenia mogą wywoływać reakcje alergiczne, dlatego zamiast nich wrzuć do ciasta pianę z białek. Z jej pomocą zrobisz puszyste racuszki, które zachwycą wszystkich twoich gości.

Ciasto śliwka w czekoladzie
26.02.2022 01:00 Nieziemsko apetyczne ciasto śliwka w czekoladzie

Ciasto śliwka w czekoladzie jest ciastem doskonałym. Puszyste, kakaowe ciasto przełożone słodkim kremem z kaszy manny i udekorowane gęstą polewą czekoladową ze śliwkami to ciasto, które pokocha każdy łasuch. Poznaj przepis na ciasto śliwka w czekoladzie.Śliwki dostępne są w naszych sklepach jesienią i zimą. Są smaczne, słodkie i przygotujesz z nich wiele pyszności: desery, ciasta, konfiturę, a nawet sosy do mięs. Śliwka w czekoladzie to doskonałe ciasto, które zdecydowanie poprawi Ci humor w chłodne, zimowe dni.Ciasto śliwka w czekoladzie to mocno czekoladowe ciasto przełożone delikatnym kremem i śliwkami obtoczonymi czekoladą, te smaki łączą się w pyszną całość. Blaty ciasta nasącz bardzo mocną herbatą lub nalewką śliwkową. Osobiście polecam nalewkę, ponieważ zdecydowanie podkreśla smak śliwek.Śliwki świetnie łączą się również z ciastem drożdżowym- tu poznasz przepis ciasto drożdżowe z kruszonką i śliwką.

Ugniatanie ciasta drożdżowego
26.02.2022 01:00 Dlaczego ciasto drożdżowe opada?

Stosunkowo często zauważasz, że twoje ciasto drożdżowe opada, niezależnie od tego, co robisz? Prawdopodobnie popełniłeś popularny błąd, który przekreśla szanse na wyrośnięte ciasto drożdżowe. Mowa o otwieraniu piekarnika podczas pieczenia - wtedy nagle zmienia się temperatura i ciasto może zareagować opadnięciem. Ciasto drożdżowe jest częstym kompanem w czasie przerwy na kawę lub herbatę, a pyszne drożdżówki ochoczo są jedzone jako szybka przekąska. Warto wiedzieć więc co zrobić, aby już nigdy żadne ciasto z drożdżami nie opadło. Podstawą jest przede wszystkim nieotwieranie piekarnika podczas pieczenia, aby nie doszło do wahań temperatury. Warto także ściśle pilnować czasu wyrastania - jeśli ciasto zwiększy swoją objętość zbyt mocno, ryzyko opadnięcia drastycznie się zwiększa. Dobrym pomysłem jest również ograniczenie ilości dodatków, gdyż ciasto drożdżowe może utrzymać jedynie określony ciężar.

Ciasto ze słonecznikiem i masą krówkową siostry Anastazji
24.02.2022 01:00 Ciasto ze słonecznikiem i masą krówkową siostry Anastazji

Ciasto ze słonecznikiem i masą krówkową siostry Anastazji to pomysł na pyszny deser dla dużych i dla małych. Ciemny biszkopt z kakao przełożony kremem z budyniu i masy kajmakowej z dodatkiem prażonego słonecznika to fenomenalne połączenie smaków. Poznaj przepis na ciasto ze słonecznikiem i masą krówkową siostry Anastazji.Ciasto z prażonym słonecznikiem i masą kajkamową to pyszne i proste ciasto, które lubię piec, zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy za oknem coraz mniej słońca i coraz więcej chmur. Ciasto to totalna eksplozja smaków i wystrzał endorfin- połączenie ciemnego biszkoptu z bardzo słodkim kremem i prażonym słonecznikiem wprowadza wszystkich w doskonały humor.Pamiętaj, że biszkopt musi studzić się po upieczeniu przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, dopiero po 20-30 minutach wyjmij blachę na blat i całkowicie ostudź. Zbyt gwałtowana zmiana temperatury sprawi, że delikatny biszkopt opadnie lub popęka.Do masy z budyniu i kajmaku nie dodawaj już cukru- krem jest wystarczająco słodki, nie może być mdły. Wykorzystaj również budynie bez dodatku cukru. Do kremu dodaj część prażonych pestek słonecznika, resztę zostaw do dekoracji.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, zimowe ciasto- tu poznasz przepis na tort makowy od siostry Anastazji, rozpływa się w ustach.

Makaron w przygotowaniu
24.02.2022 01:00 Domowy makaron według przepisu siostry Anastazji

Choć makaron można z łatwością kupić gotowy w sklepie, nie może się on równać z przygotowanym własnoręcznie. Siostra Anastazja ma na niego własny przepis, który prezentujemy poniżej. Jej trikiem do uzyskania najlepszego efektu jest odłożenie pokrojonego, surowego makaronu na 30 minut, aby podsechł. Domowy makaron wyróżnia się przede wszystkim wyjątkowym smakiem, fakturą oraz szybkością gotowania. Dzięki użyciu naturalnych składników kluski mają intensywny smak i piękny kolor. Siostra Anastazja podczas sporządzania swojego makaronu, nigdy nie zapomina o odstawieniu go do przeschnięcia. Wystarczy 30 minut czekania, aby ciasto utraciło część wody i lepiej się gotowało, bez ryzyka przegotowania.

Faworki
24.02.2022 01:00 Ekspresowe faworki w 10 minut. Najłatwiejszy przepis na Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek to idealna okazja na chwilowe zrezygnowanie z diety, aby móc zjeść pyszne łakocie. Lepiej się jednak pospieszyć, ponieważ dzień powoli się kończy i kolejna okazja na prawdziwą ucztę będzie dopiero za rok. Niżej prezentowany przepis na faworki wymaga od gotującego jedynie 10 minut na przygotowanie ciasta oraz kolejne 10 minut na smażenie, dzięki czemu zrobisz je błyskawicznie. Faworki w tradycyjnym wydaniu nie są prostym deserem. Z uwagi na twardość ciasta śmietanowego, trzeba poświęcić mnóstwo czasu i siły na wyrobienie i rozwałkowanie go. Ten przepis jest tego zupełnym przeciwieństwem. Decydując się na spróbowanie takich faworków, musisz zarezerwować wyjątkowo niewiele czasu. Wyrabianie ciasta trwa maksymalnie 10 minut, a smażenie drugie tyle, więc szybko można się cieszyć smakiem gotowych faworków.

Jak zrobić perfekcyjne, puszyste gofry?
24.02.2022 01:00 Jak zrobić perfekcyjne, puszyste gofry?

Gofry to pomysł na słodkie śniadanie, podwieczorek i pyszną przekąskę dla dużych i małych. Gofry kojarzą nam się głównie z wakacjami i morzem, jednak w domu możesz w bardzo prosty sposób zrobić je samodzielnie, będą puszyste i pyszne. Jak zrobić perfekcyjne, puszyste gofry?Gofry to rewelacyjny deser, zarówno w letnie, upalne dni, jak i chłodne, zimowe wieczory. Gofry są puszyste, miękkie i jednocześnie delikatnie chrupiące, pięknie przyrumienione, słodkie z wyczuwalną nutą wanilii. Domowe gofry zrobisz w prosty sposób i będą tak puszyste, jak te z nadmorskiej budki. Wystarczy, że zastosujesz kilka ważnych porad, a ciasto będzie idealne. Do gofrów podaj ulubione dodatki, a zrobisz najbliższym pyszną niespodziankę. Jeśli szukasz pomysłu na domowy deser- tu poznasz przepis na hiszpańskie churros, czyli puszyste paluchy podawane z sosem czekoladowym, rozpływają się w ustach.

bułki maślane
24.02.2022 01:00 Jak zrobić domowe bułki maślane?

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez świeżego pieczywa, a zwłaszcza bez bułek. Doskonale smakują z serem, twarogiem czy dżemem. Jeśli jesteście fanami bułeczek, powiemy wam jak zrobić domowe bułki maślane. Dzięki temu będziecie mogli cieszyć się ich smakiem i świeżością bez wychodzenia z domu.Własnoręcznie przygotowane bułeczki mają same zalety. Robi się je z prostych składników, które zwykle macie w domowych zapasach. Nie zawierają żadnych zbędnych dodatków, są też superświeże, miękkie i pyszne. Najwięcej czasu zajmuje ich rośnięcie, co na szczęście was nie pochłania.

Smażenie naleśników
24.02.2022 01:00 Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni?

Nie ma nic gorszego podczas smażenia naleśników od przywierania ich do patelni. W takiej sytuacji można się nieźle zirytować - nikt w końcu nie lubi marnować jedzenia. Wystarczy jednak wsypać szczyptę soli na patelnię, a także przetrzeć ją kawałkiem słoniny. Dzięki temu każdy naleśnik będzie idealny. Naleśniki uwielbiane są na całym świecie i w wielu krajach można spróbować lokalnych wersji, często z bardzo egzotycznymi dodatkami. Za tak duży sukces potrawy odpowiada uniwersalność, gdyż można podać je wedle uznania. Jeśli często masz problem z przywieraniem ich do patelni podczas smażenia, zastosuj prosty trik. Na suchą i zimną patelnię wsyp sól, a następnie postaw naczynie na gazie. Gdy kryształki przestaną się poruszać, zdejmij je, a patelnię posmaruj plasterkiem słoniny. Taki zabieg zapewni ci kuchenny sukces.

Pączki
24.02.2022 01:00 Pączki ziemniaczane z mięsem mielonym

Dzisiejszy Tłusty Czwartek to świetna okazja do spróbowania nowatorskich pączków wypełnionych mięsem mielonym. Wytrawne pączki wyróżniają się chrupiącą skórką i wyjątkowo soczystym nadzieniem, które rozpływa się w ustach. Poniżej prezentujemy recepturę, w której krok po kroku wyjaśniamy, jak je przygotować. Pączki z mięsem mogą z pozoru wydawać się niecodziennym daniem, ponieważ większość z nas jest przyzwyczajona do słodkiej wersji. Wystarczy jednak jeden kęs, aby przekonać się, że ich smak jest wart całej włożonej w nich pracy. Dużą zaletą mięsnych pączków jest możliwość jedzenie ich na zimno, jak i na ciepło. Następnego dnia po ich usmażeniu można wygodnie odgrzać je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza.

Hiszpańskie churros z dodatkiem sosu czekoladowego
23.02.2022 01:00 Hiszpańskie churros z dodatkiem sosu czekoladowego

Hiszpańskie churros z dodatkiem sosu czekoladowego to szybki i wyśmienity deser, który pokocha każdy łasuch. Słodkie, puszyste paluchy o waniliowo- cynamonowym smaku maczane w aksamitnym sosie czekoladowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Poznaj przepis na tradycyjny deser hiszpański, czyli churros z dodatkiem sosu czekoladowego.Uwielbiam szukać kulinarnych inspiracji z każdego regionu świata. Jako, że jestem strasznym łasuchem i fanką czekolady, hiszpańskie churros nie mogły umknąć mojej uwadze. Tradycyjnie paluchy je się na śniadanie lub jako słodki dodatek do kawy, są genialne i naprawdę proste w przygotowaniu.Churros to paluchy robione z gotowanego, słodkiego ciasta. Po usmażeniu obtaczane są w mieszance cukru brązowego, wanilinowego i cynamonu. Do churros podaje się aksamitny krem z czekolady deserowej, mleka i słodkiej śmietanki, rozpływają się w ustach.Jeśli szukasz pomysłu na coś słodkiego i oryginalnego- tu poznasz przepis na donaty, czyli amerykańskie pączki z polewą czekoladową, kolorową posypką i orzechami.

Ciasto Twix bez pieczenia
23.02.2022 01:00 Przepyszne ciasto bez pieczenia Twix. Prosty i tani deser

Niekiedy ma się ochotę na domowe ciasto, lecz wizja długiego stania w kuchni i czekania, aż wypiek się upiecze, skutecznie odrzuca. Dlatego też prezentujemy niżej przepis na ciasto bez pieczenia, które w smaku jest łudzące podobne do popularnego batonika Twix. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie kilku tanich i łatwo dostępnych składników. Dobre ciasto bez pieczenia to świetny sposób na szybki deser, który każdy z łatwością wykona we własnej kuchni. Ciasto Twix jest połączeniem kremu budyniowego, czekolady oraz kruchych biszkoptów.

Rogaliki orzechowe siostry Anastazji
23.02.2022 01:00 Idealne na każdą okazję rogaliki orzechowe siostry Anastazji

Rogaliki orzechowe siostry Anastazji to pomysł na pyszny deser lub słodki podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Część rogalików oprósz cukrem pudrem, część wykończ polewą czekoladową, będą pyszne i wszyscy będą zachwyceni. Poznaj przepis na wyśmienite rogaliki orzechowe siostry Anastazji.Rogaliki orzechowe piekę naprawdę często, są świetne na spotkania z rodziną, przyjaciółmi, jak i bez okazji np. do kawy w weekend. Rogaliki z ciasta ucieranego po upieczeniu są kruche i mają wyraźny, orzechowy smak.Rogaliki są puste w środku, dlatego też część dekoruję cukrem pudrem, a część domową polewą czekoladową, ponieważ połączenie orzechów z czekoladą deserową to jeden z moich ulubionych smaków. Polewę czekoladową robię z czekolady i odrobiny mleka, jest gęsta i bardzo aksamitna.Z ciasta przygotujesz 16 rogalików, ucierane ciasto jest proste i szybkie. Nie wymaga odpoczynku, schłodzenia w lodówce, jedyne, co musisz zrobić, to zagnieść wszystkie składniki i rozwałkować ciasto. Jeśli szukasz pomysłu na domowe ciastka- tu poznasz przepis na kultowe, kruche ciastka, które uwielbiamy wszyscy. Jeśli lubisz połączenie kokosu i czekolady- tu poznasz przepis na domowe kokosanki, są genialne do kawy.

Gofry belgijskie
23.02.2022 01:00 Sprawdzony przepis na gofry belgijskie

Gofry belgijskie to gofry z ciasta drożdżowego, są puszyste, wyrośnięte i chrupiące. Gofry to świetny pomysł na deser i słodki podwieczorek dla całej rodziny. Poznaj przepis na wyśmienite gofry belgijskie i sprawdź, z czym smakują najlepiej.Gofry zwykle przygotowujemy z ciasta naleśnikowego. Gofry belgijskie to gofry z drożdżowego ciasta, przez co są jeszcze bardziej puszyste, chrupiące i wyrośnięte, a podane z pysznymi dodatkami smakują fenomenalnie. Do gofrów belgijskich idealnie pasuje cukier puder, świeże owoce, orzechy, ulubiona polewa, dżem, konfitura, bita śmietana. Smaki możesz mieszać w dowolnej konfiguracji. Moim najlepszym połączeniem są gofry z bitą śmietaną, owocami i polewą czekoladową, jest słodko i pysznie. Pamiętaj, że drożdże urosną tylko wtedy, kiedy wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej. Zaczyn przygotuj z lekko ciepłym mlekiem, gorące lub zimne mleko nie ruszy drożdży, a ciasto nie urośnie.Jeśli szukasz pomysłu na domowe słodkości- tu poznasz przepis na wyśmienite gniazda z lukrem, są lekkie i bardzo puszyste.