Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ciasto

Ciasto

Jabłecznik
17.10.2021 02:00 Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

Jabłecznik oraz szarlotka wbrew pozorom nie są tylko różnymi nazwami tego samego ciasta. Szarlotka musi być wykonana na spodzie z kruchego ciasta. Z kolei jabłecznik może zostać upieczony na cieście drożdżowym, tortowym czy półkruchym. Jabłecznik oraz szarlotka są jednymi z najbardziej lubianych i popularnych ciast na świecie. Praktycznie w każdym kraju można znaleźć lokalny wariant tych pysznych wypieków. Mimo tak ogromnego rozgłosu oba desery często są mylone i brane za różne nazwy tego samego. W praktyce jednak różnice między nimi są ogromne i niżej dokładnie je wyjaśnimy.

Ptysie
16.10.2021 02:00 Prosty przepis na ptysie

Ptysie przełożone puszystym i rozpływającym się w ustach kremem są prawdziwym rarytasem. Poniżej zdradzamy najprostszy przepis, dzięki któremu zawsze wykonasz je idealnie. Jedząc je ciężko się oderwać, są zwyczajnie zbyt dobre. Ptysie są wykonane ze specyficznego parzonego ciasta, dzięki któremu zawdzięczają swoją charakterystyczną lekkość i konsystencje. Można wypełnić je zarówno zwykłym kremem śmietanowym, jak i budyniowym. Co ciekawe nie potrzeba zbyt wielu składników do ich zrobienia, dzięki czemu deser może z powodzeniem być przygotowywany praktycznie każdego dnia.

Ewa Wachowicz, ciasto
15.10.2021 02:00 Przepis na ciasto miodowe z dynią od Ewy Wachowicz

Sezon na dynie właśnie trwa. Jest więc świetna okazja, aby przygotować ciasto z jej dodatkiem. Zdradzimy wam przepis na ciasto miodowe z dynią od Ewy Wachowicz. Wypiek prezentuje się doskonale, a jeszcze lepiej smakuje.Dynia jest coraz chętniej wykorzystywana w naszej kuchni. Zwykle dodajemy ją do zup i zapiekamy. Jednak jej delikatny, słodkawy smak sprawia, że dynia jest też doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Dzięki dodatkowi dyni ciasta zyskują piękny, żółty kolor, ciekawy smak i zwiększa się ich wartość odżywcza.

Ciasto na krokiety
14.10.2021 02:00 Co zrobić, żeby ciasto na krokiety nie pękało?

Któż nie lubi krokietów? Smakują doskonale zarówno podane w barszczu, jak i samodzielnie. Niejeden smakosz je pokocha, jeśli tylko nie będą pękały. Podpowiadamy jak dobrze przygotować ciasto i uniknąć problemów. Większość z nas, robiąc krokiety, natrafia na to samo wyzwanie — placki podczas zwijania pękają. Prezentujemy wam recepturę, dzięki, której pożegnacie ten przykry problem raz na zawsze.

Sernik wiedeński
14.10.2021 02:00 Jak upiec idealny sernik wiedeński?

Sernik wiedeński zachwyca swoją treściwością, która jest jednak doskonale zbalansowana - podczas jedzenia ciasto bowiem nie zatyka. Aby masa serowa była dobrze zrobiona, dodaj do niej prawdziwe masło z 82% tłuszczu. Dzięki temu będzie delikatna i rozpływająca się w ustach. Sernik wiedeński charakteryzuje się brakiem spodu, jest to tak naprawdę upieczona masa serowa, z wierzchu polana polewą czekoladową. Dla wielu nie ma lepszej wersji tego ciasta. Dodanie do masy serowej dobrej jakości masła o odpowiedniej zawartości tłuszczu sprawi, że deser będzie puszysty i delikatny. Jeśli nie chcesz, aby sernik zanadto opadł, nie ucieraj zbyt długo jajek z innymi składnikami.

Ciasto z musem jabłkowym ze słoika
13.10.2021 02:00 Ciasto z musem jabłkowym ze słoika

Ciasto z musem jabłkowym ze słoika to prosty i wyjątkowo smaczny pomysł na jesienny deser dla całej rodziny. Mus jabłkowy z cynamonem pod słodką kruszonką sprawi, że cała blacha zniknie w mgnieniu oka. Sprawdź, jak przygotować szybkie ciasto z musem jabłkowym ze słoika.Ciasto z musem jabłkowym ze słoika na kruchym spodzie i pod kruszonką to ciasto niezawodne, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Podane na ciepło z gałką lodów waniliowych smakuje nieziemsko. Ciasto jest niezwykle aromatyczne, a piękny zapach jabłek z cynamonem uwalnia się już podczas pieczenia.Kruche ciasto przygotujesz w dosłownie kilka minut. Pamiętaj, że ciasto przed pieczeniem musi odpocząć w lodówce przez godzinę. Do ciasta z musem jabłkowym ze słoika możesz dodać również migdały lub rodzynki. Wymieszaj je z musem i wyłóż na blachę. Mus jabłkowy przygotuj wcześniej. Prażone jabłka w słoiku zachowają swoją świeżość przez wiele miesięcy i są znacznie zdrowsze i smaczniejsze niż gotowy mus ze słoika z marketu.

Niezawodny przepis na ciasto lodowiec
13.10.2021 02:00 Niezawodny przepis na ciasto lodowiec

Lodowiec to ciasto bez pieczenia na biszkoptach, z masą budyniową, kakaową, owocami i galaretką. Lodowiec w przepisie przygotowany jest również z suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, czekoladą deserową. Poznaj niezawodny przepis na ciasto lodowiec z wiśniami i galaretką wiśniową.Ciasto lodowiec możesz przygotować z różnych owoców i galaretek. W przepisie wykorzystałam wiśnie, ponieważ doskonale komponują się zarówno z masą budyniową, kakaową, jak i bakaliami, tworząc wyjątkowo smaczne połączenie. Ciasto najlepiej smakuje właśnie z wiśniami, ale i z truskawkami, malinami, owocami leśnymi.Ciasto lodowiec koniecznie przygotuj z suszoną żurawiną i pokruszonymi orzechami włoskimi, aby nadać mu wyjątkowego smaku. Bakalie uzupełnij tartymi wiórkami czekoladowymi. Biszkopty, przed wyłożeniem masy budyniowej, nasącz wodą lub zimną, gorzką herbatą. Jeśli lubisz alkoholowe ciasta, do herbaty dolej odrobinę wiśniówki.Jeśli jesteś miłośnikiem szybkich ciast bez pieczenia - tu znajdziesz przepis na doskonałe, delikatne ciasto Oreo bez pieczenia, z ciasteczkami.

Ciasto
13.10.2021 02:00 Sprawdzone sposoby na uniknięcie zakalca

Zakalec jest zmorą wielu domorosłych cukierników i piekarzy, którzy chcąc upiec pyszne ciasto, wyciągają z pieca nieudaną katastrofę. Aby tego uniknąć, należy stosować kilka podstawowych zasad. Najważniejszą jest bez wątpienia korzystanie ze składników o temperaturze pokojowej. Pieczenie ciasta na deser po obiedzie nie jest trudnym zadaniem. Wystarczy zastosować się do porad z przepisu, a większość wypieków będzie doskonała. Zdarza się jednak, że przepis nie zawiera w sobie cennych porad - wtedy łatwo o zaliczenie wpadki, która najczęściej kończy się zakalcem i brakiem ciasta.

Ciasto z dyni bez pieczenia
13.10.2021 02:00 Prosty przepis na ciasto z dyni bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia jest doskonałym planem zapasowym na niedzielny obiad. Jeśli główny deser nie wyjdzie, można mieć w zanadrzu proste ciasto, które spełni oczekiwania wszystkich gości. Z uwagi na sezon dyniowy, tym razem prezentujemy przepis na słodycz z jej udziałem. Ciasto dyniowe bez pieczenia jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a czas, jaki należy w nie faktycznie włożyć, wynosi około godziny - tak więc nie potrzeba dużego wysiłku. Dekorując ciasto wiórkami czekolady, należy zdecydować się, jaki poziom słodkości ma mieć. Krem jest sam w sobie dość słodki, dlatego warto wykorzystać czekoladę deserową, aby przełamać ogólną słodycz.

szarlotka
13.10.2021 02:00 Ekspresowa szarlotka bez zagniatania

Wielbicieli ciast z jabłkami zapraszam na ekspresową szarlotkę bez zagniatania. Robi się ją szybko i prosto, bez ryzyka, że się nie uda. Składniki wystarczy tylko przesypać w formie i upiec, by móc raczyć się rewelacyjną wersją szarlotki. Jabłka są idealnym dodatkiem do słodkich wypieków. Mają kwaskowy smak, a w czasie pieczenia zamieniają się w pyszną, owocową masę. Klasyczną szarlotkę piecze się na cieście kruchym. My proponujemy zrobić to ciasto w rewolucyjny sposób, bo bez zagniatania.

Przepis na proste ciasto marchewkowe
12.10.2021 02:00 Przepis na proste ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe jest ciastem, po które chętnie sięgam jesienią. Ciasto ma mocno korzenny smak, a marchewka, jabłko i orzechy doskonale go uzupełniają. Ciasto marchewkowe przygotowuję z delikatną masą serową, którą przekładam i polewam gotowy placek. Sprawdź przepis na proste ciasto marchewkowe, które z pewnością zachwyci wszystkich swoim wyglądem i niepowtarzalnym smakiem.Ciasto marchewkowe jest świetnym deserem na chłodne, jesienne dni. Mocno korzenny smak cynamonu, imbiru doskonale wręcz łączy się z orzechami, musem jabłkowym i marchewką. Placek ma intensywny kolor, smak i aromat, przełamany jest natomiast niezwykle delikatną masą serową, która dodaje mu lekkości i doskonale łączy się z plackiem.Ciasto możesz udekorować orzechami włoskimi lub posypać cukrem pudrem. Możesz również zetrzeć na górę czekoladę gorzką, która również komponuje się świetnie z tym wyjątkowym ciastem.Jeśli lubisz desery z intensywną, korzenną nutą, koniecznie przygotuj szarlotkę z cynamonem i przyprawą korzenną. Doskonale smakuje podana na ciepło z gałką lodów waniliowych i aromatyczną kawą.

Ciasto oreo bez pieczenia
12.10.2021 02:00 Ciasto Oreo bez pieczenia – zdradzamy najlepszą recepturę

Ciasto Oreo jest jednym z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Jest niezwykle delikatne, puszyste i rozpływa się w ustach. Masa z serków waniliowych i mascarpone doskonale komponuje się z kruchym, słodkim spodem. Dzięki dużej zawartości ciastek, deser ma wyjątkowy, czekoladowo-śmietankowy smak. Sprawdź, jak przygotować ciasto Oreo, czyli najlepsze ciasto bez pieczenia.Ciasto Oreo przygotujesz w kilkanaście minut, a efekt zachwyci każdego miłośnika słodkości. Deser jest wyjątkowo pyszny i widowiskowy. Białe ciasto świetnie komponuje się z ciemnymi kawałkami ciasteczek. Ciasto Oreo zawdzięcza swój smak serkom homogenizowanym, połączonym z mascarpone i śmietankowym kremem z ciastek.Ciasto Oreo możesz przygotować jako szybki deser w tygodniu, jednak doskonale nadaje się również na spotkania z przyjaciółmi i większe uroczystości. Oreo bez pieczenia jest już stałym zamiennikiem klasycznego tortu na moim stole.Jeśli jesteś miłośnikiem szybkich i wyjątkowo smacznych ciast bez pieczenia - tu znajdziesz przepis na ciasto 3 Bit z masą krówkową i herbatnikami.

Przepis na ciasto serowo - makowe
12.10.2021 02:00 Łatwy przepis na ciasto serowo-makowe

Ciasto serowo-makowe, czyli seromakowiec to doskonały wypiek święta i ważne uroczystości. Charakterystyczny, intensywny smak masy makowej idealnie komponuje się z delikatną, puszystą masą serową i kruchym spodem. W moim domu ciasto serowo-makowe jest podstawowym wypiekiem na Boże Narodzenie, ale często przygotowuję je również w zwykły weekend, ponieważ doskonale komponuje się z aromatyczną, mocną kawą.Ciasto serowo-makowe możesz przygotować warstwami, tak, jak w przepisie. Możesz również połączyć obie masy w tortownicy, aby uzyskać ciekawe wzory z maku i sera. Do dekoracji wykorzystaj pokruszone orzechy laskowe i włoskie, wiórki czekolady lub przygotuj polewę czekoladową. Każdy rodzaj dekoracji doskonale łączy się z tym delikatnym, wyjątkowym ciastem.Do przygotowania masy makowej wykorzystałam gotowy mak w puszcze. Możesz również samodzielnie go przygotować, zalewając surowy mak wrzątkiem, następnie zmielić i dodaj miód, żurawinę i ulubione bakalie.Ciasto serowo-makowe jest doskonałe na święta. Jeśli szukasz przepisu na równie pyszne, tradycyjne ciasto - tu znajdziesz przepis na makowiec zawijany z orzechami i żurawiną.

Jak zrobić ciasto na gofry?
12.10.2021 02:00 Jak zrobić ciasto na gofry?

Gofry kojarzą nam się przede wszystkim z letnią, słoneczną pogodą i wakacjami. To doskonały, niezwykle szybki deser na weekend, spotkanie z przyjaciółmi, czy słodką przekąskę dla dzieci. Sprawdź, jak przygotować ciasto na gofry, aby zawsze były miękkie, puszyste i z lekko chrupiącą, złocistą skórką. Gofry to deser przygotowywany z ciasta podobnego do naleśnikowego, zapieczonego w gofrownicy o różnych kształtach. Najbardziej klasyczne są gofry kwadratowe, jednak możesz przygotować również gofry okrągłe, prostokątne, serduszka lub gofry bąbelkowe. Wszystko zależy od tego, jakiej formy użyjesz. Najlepsze gofry są miękkie, puszyste, doskonale wypieczone, z chrupiącą skórką. Takie gofry przygotujesz samodzielnie w domu, wykorzystując wskazówki opisane poniżej. Gofry możesz podać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubionymi owocami, dżemem, polewą. Możesz stworzyć z nich także wytrawną przekąskę lub śniadanie. Tu znajdziesz prosty przepis na gofry z szynką i serem.

pierogi
12.10.2021 02:00 Patent na idealne ciasto na pierogi z 1920 roku

Smaczne pierogi wyjdą tylko wtedy, gdy będzie udane ciasto. Możesz je przygotować na wiele sposobów, ale my zdradzimy ci patent na idealne ciasto na pierogi z 1920 roku. Zobacz, na co warto zwrócić szczególną uwagę.Dobre ciasto na pierogi powinno dać się bez problemu formować, nie rozpadać się i nie sklejać w czasie gotowania, a po ugotowaniu być miękkie i delikatne. Znaleźliśmy stary przepis ze wskazówkami jak takie idealne ciasto przygotować.

Przepis na kokosowe ciasto Raffaello na krakersach
11.10.2021 02:00 Przepis na kokosowe ciasto Raffaello na krakersach

Szukasz pomysłu na pyszne i szybkie ciasto bez pieczenia? Przygotuj ciasto Raffaello na krakersach, które zachwyci wszystkich swoim wyjątkowym smakiem i apetycznym wyglądem. Słodka masa budyniowa i wiórki kokosowe przełamane słonymi krakersami to połączenie, którego musisz spróbować. Sprawdź, jak przygotować pyszne ciasto kokosowe Raffaello na krakersach.Ciasta bez pieczenia są świetną alternatywą dla tradycyjnych ciast. Są szybkie, proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Kokosowe ciasto Raffaello na krakersach jest jednym z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Przygotowuję je zarówno jako deser na weekend lub na większą uroczystość, ponieważ smakuje i wygląda przepysznie. Ciasto Raffaello swój wyjątkowy smak zawdzięcza przełamaniu słodyczy masy budyniowej słonymi krakersami. Całość dopełniona jest wiórkami kokosowymi, przez co ciasto smakuje jak moje ulubione Raffaello. Ciasto przygotuj 5-6 godzin przed podaniem, aby masa dobrze zastygła i połączyła się z krakersami. Jeśli szukasz przepisu na ciasto bez pieczenia-tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy, jak przygotować szybkie i wyjątkowo smaczne ciasto kinder country na herbatnikach, z masą budyniową i czekoladą.

Orzechowiec
11.10.2021 02:00 Przepis na Orzechowiec - obłędne ciasto w sam raz na jesień

Orzechowiec jest niezwykle pysznym miodowym ciastem wypełnionym delikatnym kremem budyniowym. Ten deser nie tylko dobrze smakuje, ale też przyjemnie chrupie. Posmakuje naprawdę każdemu.Orzechy to smaczna przekąska. Możecie wyczarować z nich wiele pysznych deserów. Wyjątkowo dobrze smakuje ten snickers bez pieczenia czy orzechowa dama. Jeśli macie więcej czasu, wypróbujcie naszą recepturę na fenomenalnie delikatny i rozpływający się w ustach orzechowiec.

Przepis na ciasto smerfetka
11.10.2021 02:00 Przepis na ciasto smerfetka - deser kusi samym wyglądem

Ciasto smerfetka to szybkie ciasto bez pieczenia, które przygotujesz błyskawicznie. Ciasto jest świetnym połączeniem smaków. Kwaśne galaretki cytrynowe i borówkowe doskonale łączą się z masą serową i słodką śmietanką, tworząc wyjątkowy, niebieski deser dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotować ciasto smerfetka, które zachwyci miłośników słodkości.Ciasto smerfetka jest ciastem, które uwielbiają wszystkie dzieci. Jest delikatne, puszyste, słodkie, z delikatną, cytrynową nutą. Niebieska galaretka o smaku borówek lub owoców leśnych doskonale przełamie słodycz ciasta i nada mu wyjątkowego, niebieskiego koloru.Ciasto smerfetka doskonale sprawdzi się jako szybki i smaczny deser dla całej rodziny. Przygotuj go również na urodziny swojego dziecka - będzie zachwycone. Ciasto nie wymaga pieczenia, delikatne herbatniki stworzą doskonały, lekko chrupiący spód.Jeśli jesteś miłośnikiem szybkich i efektownych ciast bez pieczenia - tu znajdziesz doskonały przepis na ciasto z herbatnikami, galaretką i bananami.

Jak przygotować ciasto na tartę
11.10.2021 02:00 Jak przygotować ciasto na tartę?

Tarta jest ciastem wywodzącym się z kuchni francuskiej. Mocno kruche, delikatne w smaku, doskonale nadaje się zarówno jako spód do serników i innych wypieków oraz do zapiekanek i dań wytrawnych. Tarta pieczona jest w specjalnej formie, aby zachowała swój charakterystyczny, okrągły kształt i chrupiące, pyszne brzegi. Sprawdź, jak przygotować ciasto na tartę.Tartę możesz upiec na słodko, z owocami, czekoladą oraz na słono, z dodatkiem sezonowych warzyw, mięsa, serów. Jesienią szczególnie polecam tartę z grzybami, szynką parmeńską i szpinakiem. Wprost idealna na chłodne, deszczowe dni. Tarta jest ciastem, które wymaga odpowiedniego przygotowania, w przeciwnym razie wybrzuszy się, powstanie zakalec lub straci swoją kruchość i smak.Tarta ma uniwersalny smak, więc doskonale sprawdzi się zarówno do pieczenia ciast, jak i wytrawnych dań. Do przygotowania tarty potrzebujesz specjalnej blachy, którą bez problemu dostaniesz w każdym markecie. Aby tarta nie wybrzuszyła się podczas pieczenia, musisz obciążyć ciasto białą fasolą.

Racuchy siostry Anastazji
10.10.2021 02:00 Rozpływające się w ustach racuchy wg. przepisu siostry Anastazji

Racuchy można podać przy każdej okazji, jednak najlepiej smakują zaraz po obiedzie, jako deser. Siostra Anastazja opracowała recepturę, dzięki której placuszki są puszyste i delikatne. Poniżej zdradzamy jak wykonać je krok po kroku. Racuchy towarzyszą nam od lat, jednak obecnie wiele osób już ich nie smaży. Jeśli tęsknisz do ich wspaniałego smaku i kojarzysz je z dzieciństwa, spróbuj wersji siostry Anastazji. Racuchy z jabłkami wymagają jedynie kilku podstawowych składników, robi się je w kilka chwil, a ich smak jest niezastąpiony. Pamiętaj o użyciu kwaśniejszych gatunków jabłek - w taki sposób można bardzo łatwo kontrolować słodycz placków podczas posypywania ich cukrem pudrem.

ciasto bez pieczenia
10.10.2021 02:00 Cudowne ciasto Mleczna Kanapka bez pieczenia, nie można mu się oprzeć

Jeśli chcesz szybko przygotować coś słodkiego, zrób ciasto bez pieczenia. Wystarczy, że ułożysz na sobie kilka pysznych warstw, całość schłodzisz i deser będzie gotowy. Zobacz jak przygotować cudowne ciasto mleczna kanapka bez pieczenia. Ciasta bez pieczenia zawsze się udają i zawsze smakują. I co ważne, nie ma przy nich dużo pracy. To dlatego, że wykorzystuje się przy nich gotowe ciastka, a całość tylko wzbogaca się szybkimi do zrobienia masami.

Sernik z rosą
10.10.2021 02:00 Jak upiec sernik z rosą?

Sernik z rosą prezentuje się nad wyraz okazale, a jego smak oraz konsystencja potrafią zawrócić w głowie. Nazwa pochodzi od charakterystycznych złotych kropelek, które pojawiają się na powierzchni ciasta. Podając to ciasto do stołu, zachwycisz niejednego smakosza. Sernik z rosą sprawdza się szczególnie jako deser na najróżniejsze przyjęcia, imprezy czy święta - jego wygląd jest na tyle ekskluzywny, że łatwo pomylić go z wyrobem z cukierni. Wbrew pozorom nie jest wcale trudny w przygotowaniu, dlatego warto poznać tajniki jego receptury. Najcięższa do wykonania jest beza - należy uzyskać pianę z białek o odpowiedniej gęstości.

Ciasto bananowiec Ewy Wachowicz
09.10.2021 02:00 Obłędne ciasto bananowe autorstwa Ewy Wachowicz

Ciasto bananowe Ewy Wachowicz zaskakuje swoim wyglądem, kremową konsystencją oraz puszystością. Wachowicz zaprezentowała deser nadający się do jedzenia latem, jak i zimniejszą porą. Gdy już zaczniesz go jeść, ciężko się oderwać. Ciasto bananowe jest stosunkowo prostym deserem, które nie wymaga żadnych większych umiejętności, ani specjalistycznych sprzętów. Dlatego każdy może się zabrać za jego przygotowanie. Fundamentem bananowca jest biszkopt, którego jednak nie należy się obawiać. Jeśli znasz temperatury w swoim piekarniku, biszkopt będzie delikatny, wilgotny i dobrze wyrośnięty. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Lepienie pierogów
09.10.2021 02:00 Czy do ciasta na pierogi należy dodawać jajko?

Przygotowanie ciasta na pierogi jest tematem obszernej dyskusji, jaka toczy się między smakoszami. Część osób bowiem dodaje do niego jajko. Dowiedzcie się, czy słusznie. Pierogi są daniem, które stwarza wiele możliwości kulinarnych. Można je nadziać mięsem, warzywami, kaszą czy owocami. Żadne wypełnienie jednak nie pomoże, jeśli ciasto nie będzie dobre. Nikt nie zje z przyjemnością pierogów, które są twarde lub rozklejone.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sernik z jabłkami na talerzu
09.10.2021 02:00 Prosty przepis na sernik z prażonymi jabłkami

Zarówno szarlotka, jak i sernik królują na polskich stołach w porze podwieczorku. A gdyby tak połączyć je w jednym cieście? Wypróbujcie nasz sernik z prażonymi jabłkami i cieszcie się wyjątkowym smakiem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

drożdżówki z budyniem
08.10.2021 02:00 Domowe drożdżówki z budyniem - zdradzamy niezawodny przepis

Drożdżówki, w odróżnieniu od większości ciastek, zawierają stosunkowo niewiele cukru. Z tego powodu są idealne na przekąskę, podwieczorek lub drugie śniadanie. Ich przygotowanie nie jest trudne, zamiast więc kupować, możesz je zrobić własnoręcznie. Zdradzamy wam niezawodny przepis na domowe drożdżówki z budyniem. Z ciasta drożdżowego można upiec placek z owocami albo przygotować małe bułeczki. Te drugie są bardzo wygodne do jedzenia, można je zabrać do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Smaku drożdżówkom nadaje nadzienie. Możesz je zrobić z owoców, dżemu, maku, twarogu czy budyniu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy z ananasem
08.10.2021 02:00 Słodkie i szybkie racuchy z ananasem

Pomysłów na słodkie śniadania nigdy dość. Tym razem prezentujemy wam lekką i przyjemną alternatywę dla klasycznych racuchów. Do ciasta dodajemy ananasa, dzięki któremu staje się ono delikatnie soczyste i lekkie. Nikt nie oprze się tak pysznej pobudce.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto
08.10.2021 02:00 Ciasto bez pieczenia Orzechowa Dama - pyszny deser w kilka chwil

Ciasto Orzechowa Dama jest zaskakująco smacznym i szybkim deserem, który z łatwością można wykonać we własnej kuchni. Jest ono nieco inspirowane batonikiem 3 Bit. Wystarczy jeden kawałek, aby nie móc się od niego oderwać. Ciasto Orzechowa Dama charakteryzuje się bardzo delikatną konsystencją, złożoną z herbatników, masy kajmakowej, orzechów, budyniu oraz śmietany. Deser pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Poniższy przysmak to również świetna metoda, aby zachwycić swoich gości kunsztem cukierniczym bez odpalania piekarnika. Wystarczy skorzystać z pomocy lodówki, a podanie go do stołu zostanie przyjęte w akompaniamencie okrzyków zachwytu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: