Nie masz pomysłu na nadchodzący obiad? Wypróbuj poniższy przepis na rewelacyjne klopsiki po grecku. Nadzienie z sera feta oraz sos tzatziki sprawiają, że pozornie banalne danie smakuje jak nigdy wcześniej.Greckie klopsiki są zapiekane w piekarniku. Dzięki temu są lżejsze i mniej tłuste, nić ich smażony odpowiednik. Mięsne kuleczki rewelacyjnie komponują się z sałatką ze świeżych warzyw oraz pieczonymi ziemniakami. Palce lizać.
Dziś swój dzień obchodzi znane polskie warzywo. Burak, bo o nim właśnie mowa, znajduje zastosowanie w wielu klasycznych potrawach naszej kuchni. Z okazji dzisiejszego święta prezentujemy sprawdzony babciny przepis na buraki zasmażane. Nie ma lepszego dodatku do obiadu.Buraki warto spożywać pod różnymi postaciami ze względu na ich prozdrowotne właściwości. Wzmacniają odporność organizmu oraz pomagają w jego oczyszczeniu. Duża zawartość minerałów oraz witamin sprawia, że produkt ten jest wyjątkowo dla nas korzystny. Ciesz się bombą witaminową pod postacią pysznego dodatku.
Śledzie są doskonałą przekąską i dodatkiem do świątecznych sałatek. Mało kto wie, jak długo przechowywać śledzie, żeby zachowały świeżość i smak. W tym przypadku kluczowe są dodatki. Śledzie w oleju mogą stać w lodówce przez wiele tygodni. Śledzie w śmietanie tylko 2-3 dni.Śledzie w samym oleju pakowane hermetycznie mają długi termin ważności. Przechowywane w lodówce zachowają smak i świeżość przez około 6 tygodni. Nie wszystkie filety śledziowe będą miały taką samą datę. Wszystko zależy od dodatków z jakimi przygotowane są ryby. Jak długo przechowywać śledzie?Śledzie, w przeciwieństwie do innych filetów, są rybami mocno solonymi. Mają wyraźny smak, a sól dodatkowo przedłuża ich termin ważności. Jak długo przechowywać śledzie? Ryby z dodatkiem śmietany, majonezu lub warzyw, np. cebuli, psują się niestety bardzo szybko. Takie śledzie należy przechowywać w odpowiednich warunkach, aby nie dopuścić do namnażania się chorobotwórczych bakterii. Śledzie są świetną przekąską i dodatkiem do sałatek, zawsze należy jednak zwrócić uwagę na ich termin ważności.
Monika Mrozowska przygotuje kalafiora inaczej niż wszyscy. Kalafior w orientalnej wersji z aromatycznymi przyprawami, sosem sojowym i mlekiem kokosowym jest pomysłem na smaczny i sycący posiłek dla całej rodziny. Kalafior podany z ryżem jaśminowym nie ma sobie równych.Kalafior jest uniwersalnym warzywem, którego każdy z nas przygotowuje nieco inaczej. Niektórzy gotują różyczki i podają je z bułką tartą. Inni smażą z przyprawami lub pieką w całości. Monika Mrozowska również ma swój patent na smaczne warzywo w nieco innej wersji. Zaprezentowała go na swoim Instagramie.Znana aktorka kalafior przygotowuje w orientalnej wersji. Na początku smaży warzywo z przyprawą curry, imbirem, sosem sojowym, następnie gotuje w mleku kokosowym. Danie podaje z podsmażonym i ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym i świeżymi ziołami.Do posypania potrawy wykorzystaj świeży szczypiorek lub posiekaną natkę pietruszki. Zioła są świetnym dodatkiem do orientalnych dań, ponieważ wzmacniają ich aromat. Kalafior jest bardzo aromatyczny i doskonale doprawiony. Jest lekki, syci i rozgrzewa w chłodne, jesienne dni.
Zupa ogórkowa z przepisu babci Jadzi wychodzi lżejsza i smaczniejsza niż tradycyjna. Babcia zupę gotuje bowiem nie na tłustej wieprzowinie, ale na delikatnym mięsie z indyka. Dzięki temu zupa jest pożywna, ale niezbyt tłusta. Przepis z pewnością wart jest polecenia. Niektórzy zupę ogórkową gotują na żeberkach wieprzowych, inni na udku z kurczaka. Są również osoby, które danie gotują wyłącznie na warzywach. Babcia Jadzia tradycyjną ogórkową gotuje na mięsie z indyka. Wywar z udka lub skrzydełka indyczego i włoszczyzny jest świetną bazą do zupy.Do przygotowania zupy ogórkowej wykorzystaj domowe przetwory. Kiszonki na zimę są nie tylko smaczne, soczyste i chrupiące, ale i zdrowe. Jeśli nie masz w tym roku zimowych zapasów, wybieraj sklepowe ogórki z beczki lub takie, które mają prosty skład. Dobre ogórki kiszone nie zawierają octu.
Śledzie pod pierzynką według przepisu Jakuba Kuronia zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Sałatka warstwowa z dodatkiem ziemniaków, buraków, ogórków kiszonych i sera jest świetnym pomysłem na przekąskę dla całej rodziny. Możesz ją zaserwować na świątecznym stole, na domowych uroczystościach, czy na co dzień.Na oficjalnej stronie Jakuba Kuronia, kuron.com.pl, możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji. Znany kucharz dzieli się swoimi recepturami na dania główne, zupy, przystawki i pyszne ciasta. To właśnie z tej strony pochodzi przepis na śledzie pod pierzynką wykorzystany w naszym artykule.Jakub Kuroń śledzie pod pierzynką robi inaczej niż wszyscy. Znany kucharz nie kroi wszystkich składników w kostkę, ale ściera je na tarce. To prosty trik, dzięki któremu sałatka jest o wiele smaczniejsza, ponieważ wszystkie produkty lepiej się ze sobą łączą. Śledzie pod pierzynką są prostym przepisem na warstwową sałatkę, która zachwyca smakiem i wyglądem. Kucharz radzi, żeby spróbować śledzi przed przygotowaniem potrawy. Jeśli są zbyt słone, należy je namoczyć w mleku. To prosty trik na złagodzenie intensywnego smaku.
Nie macie pomysłu czym umilić sobie dzisiejsze kibicowanie? Proponujemy ekspresowe w przygotowaniu koreczki z tortilli. Sprawdzą się też przy oglądaniu filmu czy na imprezie. Do ich zrobienia potrzebujesz gotowych placków tortilli, kremowego serka, trochę wędliny i ulubionych dodatków. Także zapraszamy szybciutko do kuchni. Koreczki z tortilli przygotuj z ulubionymi dodatkami. Moją ulubioną wersją są koreczki z sałatą lodową, szynką drobiową, papryką i ogórkami konserwowanymi. Do tortilli możesz dodać również inne warzywa, np. zielony ogórek, marchewkę. Możesz przygotować je również z serem tartym, salami i takimi dodatkami, na jakie masz ochotę.Kluczowym składnikiem koreczków z tortilli jest serek kanapkowy. Polecam delikatny serek śmietankowy z dodatkiem tartego chrzanu i świeżych ziół, np. natki pietruszki. Serek wzmocni smak potrawy i dzięki niemu tortilla nie rozwarstwi się podczas krojenia i jedzenia.Koreczki z tortilli są świetną przekąską imprezową, na mecz i na spotkania w większym gronie. Są lekkie, pożywne i o wiele zdrowsze od gotowych przekąsek, jak chipsy i frytki. Koreczki są tanie i tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy. A zrobisz je dosłownie w 10 minut.
Puszyste racuchy z jabłkami są nie lada przysmakiem. Słodkie placki przygotujemy o niebo szybciej, jeśli zetrzemy jabłko na tarce. Prosty patent babci Wiesi pozwoli wam przygotować bardziej delikatną i pełna smaku wersję dobrze znanego deseru z patelni. Spróbujecie?Racuchy jak u babci będą idealne na chłodne popołudnie. Słodkie placuszki z dodatkiem tartego jabłka są proste w przygotowaniu, a smakiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych domowników. Warto się skusić.
Prezentujemy niebanalny sposób na niezwykle puszyste i delikatne naleśniki. Wystarczy dobrze znaną mąkę pszenną zastąpić mąką kokosową. Ten składnik, poza wpływem na konsystencję samego ciasta, niesie za sobą również szereg korzyści zdrowotnych.Mąka kokosowa nie zawiera w sobie glutenu, wobec czego jest odpowiednia dla osób cierpiących na jego nietolerancję. Ponadto pomaga obniżyć poziom cukru we krwi a także wpływa korzystnie na proces odchudzania. Naleśniki z mąki kokosowej przypasują niemal każdemu.Naleśniki z mąki kokosowej są nieco delikatniejsze niż ich pszenny odpowiednik. W związku z tym podczas smażenia należy uważać, aby nie rozerwać placuszków. Odrobina cierpliwości przy ich przyrządzaniu pomoże w przygotowaniu tych smakołyków.
Krokiety z kapustą i grzybami to jedna z najbardziej lubianych potraw wigilijnych. Ze względu na czas niezbędny do jej wykonania, warto krokiety przygotować wcześniej, a następnie zamrozić. Jak to zrobić, aby po rozmrożeniu danie nadal zachwycało swoim smakiem?Dzięki mrożeniu krokietów możemy zaoszczędzić sporo czasu na święta. Wiele osób ma jednak wątpliwości, w jaki sposób dokładnie to zrobić. Jak zamrozić krokiety i jak je odgrzać, aby nadal zachwycały swoim smakiem? Poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.
Sałatka z kiszonego ogórka i groszku konserwowego jest szybkim dodatkiem do obiadu. Przygotujesz ją w zasadzie z 3 składników, bo warto też dorzucić cebulkę dla smaku. Warzywa doprawione aromatycznym sosem z oliwy z oliwek, czosnku i natki pietruszki fantastycznie łączą się z każdym głównym daniem.Sałatka z kiszonego ogórka i groszku konserwowego jest łatwa do zrobienia i wyborna w smaku. Robi się ją w kilka minut, więc zawsze można podać do obiadu. A pasuje do wielu dań, zwłaszcza tych mięsnych. Ale nie tylko.Do sałatki wykorzystaj ogórki kiszone, najlepiej domowej roboty. Przed kupieniem ogórków w słoiku zawsze sprawdzaj ich skład. Jeśli znajdziesz w nim ocet, takie ogórki nie będą smaczne.Sekretem doskonałego smaku sałatki jest sos. Kwaśne ogórki, słodki groszek i ostra cebula doskonale łączą się z aromatycznym sosem z czosnku i świeżej natki pietruszki. Sałatkę przygotujesz w kilka minut, jest jedną z szybszych potraw tego typu.
Śmietana zwarzyła się w zupie? Najprawdopodobniej popełniłaś błąd podczas zabielania. Śmietanę zawsze należy zahartować przed wlaniem jej do wywaru. Warto dodać do niej również szczyptę cukru, dzięki składniki lepiej się łączą. Sprawdź, jak prawidłowo zabielać zupę.Zupa pomidorowa, kalafiorowa, jarzynowa, ogórkowa i wiele innych smakują jeszcze lepiej, kiedy pod koniec gotowania zabielimy je śmietaną. Produkt ten może się jednak zwarzyć i zepsuć wygląd dania. Jak więc prawidłowo zabielać zupę?Zupy zabielamy zahartowaną śmietaną. Oznacza to, że zimną śmietanę należy połączyć z ciepłym płynem. Osobiście polecam niewielką ilość wywaru, zupa ma wtedy pełniejszy smak. Jak zabielać zupę? Do hartowanej śmietany polecam wsypać również niewielką ilość cukru.Cukier dodany do śmietany i wywaru szybciej połączy składniki, a zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Cukier jest obowiązkowym dodatkiem do zupy pomidorowej lub innych dań na bazie pomidorów. Słodki produkt doskonale neutralizuje cierpkość koncentratu pomidorowego i warzyw.
Koncentrat pomidorowy jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Wzmacnia ich smak i aromat, dodaje koloru. Niestety produkt po otwarciu może stać w lodówce tylko kilka dni, później zaczyna pleśnieć. Najlepszym sposobem na zabezpieczenie przed pleśnią niezużytego w całości produktu jest olej oraz przechowywanie go do góry dnem.Koncentrat pomidorowy jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Dodajemy go do zupy pomidorowej, sosów, fasolki po bretońsku i innych potraw. Otwarty koncentrat należy szybko wykorzystać, ponieważ zaczyna pleśnieć już po kilku dniach. Jest na to jednak skuteczny sposób.Niektórzy zamrażają koncentrat pomidorowy. To dobry sposób na przedłużenie jego trwałości, jednak wtedy produkt jest twardy i zabiera nam miejsce w zamrażarce. Najlepszym trikiem na zachowanie smaku i świeżości koncentratu jest oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.Tłuszcz doskonale zabezpiecza koncentrat pomidorowy przed szkodliwym wpływem różnych czynników i pleśnieniem. Słoiczek z produktem może stać w lodówce, więc nie zmieni swojej tekstury, a będzie smaczny i świeży przez wiele tygodni.
Buraczki zasmażane na ciepło są tradycyjnym, domowym dodatkiem do obiadu. Nasz przepis na buraczki jest ich nieco unowocześnioną wersją z jesienną nutą. Prażone pestki dyni nadają buraczkom chrupkości i przyjemnego smaku, zaś dodatek soku z pomarańczy i cytryny przyjemnie odświeża całość.Buraczki zasmażane z pestkami dyni wyśmienicie komponują się z daniami obiadowymi. Idealnie uzupełnią smak np. pieczonego kurczaka lub dań z wołowiny. Klasyczne kotlety mielone także zyskają dzięki nim nowego blasku. Wypróbuj ten przepis koniecznie.
Nie masz pomysłu na szybkie danie dla najbliższych? Przygotuj faszerowane ziemniaki z kiełbasą i pieczarkami. Ziemniaki z aromatycznym farszem zapieczone z żółtym serem i podane z ziołami oraz kwaśną śmietaną posmakują całej rodzinie.Faszerowane ziemniaki to świetny pomysł, kiedy nie wiesz, co przygotować na szybki obiad, podwieczorek lub kolację na ciepło. Ziemniaki pieczone z kiełbasą, pieczarkami i serem posmakują całej rodzinie, a Ty zrobisz je w kilka chwil. Ziemniaki koniecznie ugotuj przed pieczeniem. Warzywa polecam ugotować w mundurkach. Skórka nadaje smaku jak z ogniska. Faszerowane ziemniaki będą smakować obłędnie, kiedy podasz je z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany.Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, klasyczną kiełbasę zamień na kiełbasę chorizo. To hiszpańska kiełbasa z mięsa wieprzowego z dodatkiem ostrej papryki i czosnku. Do faszerowanych ziemniaków możesz podać również lekką sałatkę z pomidora i ogórków.
Nachosy i chipsy najlepiej smakują podane z sosem. Domowa, pikantna salsa jest pomysłem na pyszny sos rodem ze słonecznego Meksyku. Jest o wiele smaczniejsza i przede wszystkim zdrowsza od gotowego produktu. Przygotujesz ją błyskawicznie.Organizujesz przyjęcie dla znajomych? A może masz ochotę na coś do pochrupania do filmu lub w czasie oglądania meczu? Chipsy i nachos będą smakować jeszcze lepiej, kiedy przygotujesz do nich pikantna salsę. Domowy sos będzie strzałem w dziesiątkę.Do przygotowania pikantnej salsy potrzebujesz kilku podstawowych składników. Większość z nich z pewnością masz w swoim domu. Sekretem smaku są marynowane papryczki jalapeño, które dodają charakteru całej potrawie.Bazą pikantnej salsy są pomidory. Sos koniecznie dopraw cukrem i octem spirytusowym. Pod koniec gotowania zagęść go mąką ziemniaczaną. Salsę podaje się z posiekaną, świeżą kolendrą. Jeśli nie przepadasz za jej smakiem, zamień ją na natkę pietruszki.
Zastanawialiście się kiedyś, czym tak naprawdę jest awokado? Zielona roślina coraz częściej gości w naszej kuchni. Ze względu na brak zawartości cukrów prostych, charakterystycznych dla owoców, niektórzy mogą mieć wątpliwości co do tej usystematyzowania. Wyjaśniamy tę kwestię raz na zawsze- awokado jest owocem.Chociaż może się to wydawać mało intuicyjne, awokado, podobnie jak pomidor czy cukinia, pod względem botanicznym zalicza się do owoców. W przeciwieństwie do swoich słodkich krewniaków, awokado wykorzystujemy raczej w potrawach wytrawnych. Niezależnie jednak od klasyfikacji warto je jeść, gdyż jest bardzo zdrowe. Przyjrzyjmy się bliżej temu zielonemu smakołykowi.
Barszcz czerwony jest jedną z popularniejszych wigilijnych potraw. Tym razem proponujemy wam smaczną odsłonę zupy zakwaszaną sokiem jabłkowym. Jej zrobienie jest niezwykle proste, a zaserwowana z dodatkiem grzybowych uszek jest wyśmienita. Waszej rodzinie na pewno się spodoba.Zakwaszany sokiem jabłkowym barszcz czerwony nie jest typowym daniem, lecz sezonowe polskie owoce pasują do niego nadzwyczaj dobrze. Jeżeli lubicie kulinarne przygody, możecie nie tylko wlać do zupy małą szklankę soku, ale też podać ja z dodatkiem grillowanych plastrów owocu. Wybierzcie tylko te bardziej kwaśne odmiany np. szarą renetę czy antonówkę.
Znudził Ci się klasyczny barszcz czerwony z ziemniakami lub uszkami? Ugotuj zupę z buraków w formie gęstego kremu. Krem jest niezwykle aromatyczny, a dzięki dodatkom ma niepowtarzalny smak. Zupa jest świetnym pomysłem na szybki i pożywny obiad.Zupę z buraków gotuję na bulionie warzywnym lub rosole, jeśli zostanie z poprzedniego obiadu. Dzięki temu w mojej kuchni nic się nie marnuje. Zupa gotowana na domowym bulionie jest aromatyczna i doskonale rozgrzewa. Będzie więc idealna na obiad w chłodne, jesienne dni.Do zupy z buraków dodaję również jabłko. Owoc ten wzmacnia smak warzyw i dodaje kwaskowego posmaku. Przesmażony na maśle z czosnkiem i cebulą jest niezbędnym dodatkiem do aromatycznego kremu z pieczonych buraków. Zupę podaję głównie z koperkiem i kleksem kwaśnej, gęstej śmietany.Czasem przygotowuję również domowe grzanki czosnkowo-ziołowe (w tym celu wykorzystuję lekko czerstwe pieczywo), groszek ptysiowy, prażone pestki słonecznika lub dyni. Zupa z buraków podana z każdym dodatkiem smakuje fantastycznie i błyskawicznie znika z talerzy. To jedna z naszych ulubionych, jesiennych zup.
Słowo "tort" kojarzy się nam ze słodkim wypiekiem. My łamiemy ten stereotyp i prezentujemy obłędny tort naleśnikowy w wytrawnej odsłonie. Kremowy sos z pieczarkami sprawia, że danie jest pyszne i wprost rozpływa się w ustach. Spróbuj raz, a będziesz wracać do tego przepisu wielokrotnie.Serce tortu naleśnikowego stanowi aromatyczny farsz na bazie pieczarek i kremowego serka. Nie może zabraknąć także słodkiej podsmażonej cebulki oraz aromatycznych ziół. Całość idealnie łączy smakowity tarty ser. Ten tort naleśnikowy to prawdziwa symfonia smaków.
Planujecie zrobić kopytka? Dodajcie do ziemniaków trochę puree z dyni, a odmienicie ich smak i wygląd. Złociste kopytka podane z okrasą z boczku i cebuli smakują znakomicie i są bardzo pożywne. W sam raz na szybki posiłek dla całej rodziny. Zapraszamy do kuchni. Klasyczne kopytka przygotowujemy włącznie z ziemniaków, jajka i mąki. Mało kto wie, że do masy możemy dodać również jesienny przysmak. Kopytka z puree z dyni są o wiele delikatniejsze, zachwycają kolorem i smakiem.Do przygotowania kopytek wykorzystaj ugotowane, mączne ziemniaki. Mogą być te z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje. Kluczowym składnikiem jest puree z dyni. Zrobisz je w bardzo prosty sposób. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, pieprzem i upiecz w piekarniku. Gdy dynia będzie miękka, łatwo zdejmiesz z niej skórę, a miąższ zblenduj na gładką masę. Do kopytek z jesiennym przysmakiem koniecznie dodaj również mieloną kurkumę, która podkręci kolor i smak potrawy.
Brukselka w cieście piwnym jest znakomitym pomysłem na przekąskę do meczu. Przygotowanie jest bardzo proste, a warzywny rarytas w chrupiącej otoczce spodoba się nawet największym sceptykom. Koniecznie spróbujcie. Sezon na brukselkę właśnie się rozpoczyna. Niezbyt popularne warzywo warto zaserwować w postaci niewielkich kulek w delikatnym cieście. Smażona przekąska jest idealną alternatywą chipsów. Podajcie ją podczas spotkania ze znajomymi, a zachwytom nie będzie końca.
Lubicie ryż na mleku? Przygotujcie go według przepisu babci Stasi, a zaskoczy was niezwykłym aromatem. Wystarczy, że pod koniec gotowania wsypiecie odrobinę cynamonu. Będzie smakował znakomicie. Spróbujecie? Jeśli nigdy nie próbowaliście ryżu na mleku, zachęcamy do zrobienia znakomitego śniadaniowego smakołyku. Dzięki dodatkowi jednej przyprawy — mielonego cynamonu — danie jest wyraziste. Dodane żółtko natomiast sprawia, że konsystencja zachwyca delikatnością. Z pewnością wam się spodoba.
Żurek gotowany na żeberkach, boczku i białej kiełbasie jest bardzo pożywnym i smacznym daniem, w sam raz na chłodniejsze pory roku. Łukasz Nowicki żurek przygotowuje na domowym zakwasie, zupa posmakuje wszystkim domownikom.Żurek na sporej ilości mięsa i domowym zakwasie jest zupą, która zachwyca niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Żurek dopraw suszonym majerankiem i zabiel kwaśną śmietaną pod koniec gotowania, a błyskawicznie zniknie z talerzy.Łukasz Nowicki do żurku dodaje solidną porcję majeranku. Zupę gotuje również na wywarze warzywnym. Przygotowuje również domowy zakwas, dzięki któremu danie smakuje rewelacyjnie. Żurek gotowany na żeberkach, kiełbasie i wędzonym boczku jest jedną z bardziej pożywnych zup.Żurek możesz ugotować na kupnym zakwasie, jednak ten własnoręcznie przygotowany ma o wiele lepszy smak. Zakwas na żurek przygotujesz z trzech składników: mąki, wody i razowego chleba. Zakwas będzie gotowy po 4- 5 dniach, więc naszykuj go wcześniej.
Naleśniki są nie lada rarytasem. Proste danie warto wzbogacić o kakao. Nabierze niesamowitego aromatu czekolady i będzie obfitowało w zdrowe składniki odżywcze. Przepis jest bardzo prosty, a przysmak szybko zniknie z talerzy. Spróbujecie?Smakowite naleśniki na słodko skuszą niejednego łasucha. Tym razem proponujemy wam wyśmienitą wersję z dodatkiem kakao. Delikatne ciasto o czekoladowym smaku świetnie komponuje się z białym serem, konfiturą i dżemami. Warto skosztować.
Paszteciki do barszczu według przepisu Karola Okrasy są proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Okrasa paszteciki robi z ciasta drożdżowego, a farsz z grzybów leśnych i gotowanej soczewicy. Paszteciki według jego receptury błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.Paszteciki do barszczu możemy przygotować z dowolnym nadzieniem. Niektórzy przygotowują je z kiszoną kapustą, inni z pieczarkami lub suszonymi grzybami. Okrasa farsz robi zupełnie inaczej. Paszteciki z ciasta drożdżowego według jego przepisu zachwycą całą rodzinę.Na stronie kuchnialidla.pl możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji znanych kucharzy, w tym Karola Okrasy. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Okrasa podzielił się recepturą na wyśmienite paszteciki do barszczu z grzybami leśnymi i soczewicą. Farsz bije na głowę wszystkie inne.Aby ciasto na paszteciki do barszczu ładnie urosło, koniecznie zadbaj o temperaturę wszystkich składników. Mleko musi być letnie, jajko i masło nie mogą być zimne, lepiej wyjmij je wcześniej z lodówki. Świeże drożdże są bardzo delikatne, zbyt wysoka i niska temperatura sprawią, że nie urosną, a ciasto nie podwoi swojej objętości.
Boczniaki à la śledź posmakują nawet zagorzałym mięsożercom. Grzyby marynowane w aromatycznym zestawie przypraw z dodatkiem nori i oleju lnianego smakują niczym tradycyjna wigilijna ryba. Przygotowanie jest proste i wymaga jedynie nieco cierpliwości. Spróbujecie?Boczniaki, które smakują jak ulubiona ryba, idealnie sprawdzą się jako danie na Wigilię, na której gościć będzie wegan i wegetarian. Są delikatne, aromatyczne i niemal do złudzenia przypominają słodkowodny rarytas z cebulką. Zrobienie zajmie wam chwilę, lecz zdecydowanie warto spróbować. Smakują obłędnie.
Ryba po grecku przygotowana według przepisu Magdy Gessler jest niesamowicie pyszna. Gwiazda dodaje do niej nietypowe warzywa, a rybę marynuje w cebuli i smaży w mieszance oliwy z oliwek i oleju rzepakowego. Całość zachwyca aromatem. Musicie spróbować. Bez ryby po grecku niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie Wigilii. Najlepszy do tej potrawy będzie dorsz, a zwłaszcza jego polędwica, którą proponuje Magda Gessler. Z dodatkiem warzyw korzeniowych i kojarzących się z Grecją bakłażanów, papryk i pomidorów smakuje wyśmienicie.