Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie, kolację lub pożywny podwieczorek? Przygotuj pastę z makreli wędzonej. Podstawą jest oczywiście ryba, jednak dzięki dodatkom cała potrawa nabiera wyjątkowego smaku. Pastę z wędzonej makreli przygotujesz w 15 minut.Domowe pasty kanapkowe są nie tylko smaczne i bardzo pożywne, ale również o wiele lżejsze i zdrowsze od gotowych produktów. W paście przygotowanej w domu nie znajdziemy środków, które mają przedłużyć jej świeżość. Pasta z makreli wędzonej to prawdziwy rarytas, który przygotujemy z kilku składników.Do pasty z makreli koniecznie dodajmy ogórki konserwowe, jajka, cebulę, czosnek i szczypiorek. To właśnie te produkty odpowiadają za rewelacyjny smak. W paście nie może zabraknąć również składników łączących resztę w jedno danie, czyli majonezu i musztardy.Zanim zaczniemy przygotowywać pastę z makreli wędzonej, dokładnie obierzmy mięso z ości. Makrela ma ich dużo, są również bardzo ostre, dlatego lepiej obrać ją naprawdę dobrze. Pasta z makreli będzie wybornym dodatkiem do pieczywa.
Kotlety dewolaj skuszą niejednego amatora mięsnych rarytasów. Przygotowane z siekanego kurczaka według receptury doświadczonej szefowej kuchni będą niesamowicie pyszne. Wykonanie jest proste, a rodzina będzie zachwycona. Koniecznie spróbujcie. Nie wiecie, jak podać piersi z kurczaka? Siekane mięso w połączeniu z aromatycznym masłem i chrupiącą panierką jest przepyszne. Zrobienie proponowanej przez nas wersji kotleta dewolaj nie zajmie wam wiele czasu. Skusicie się?
Dobry rosół skusi niejednego smakosza. Zupa zawsze się uda, jeśli sięgniecie po sprawdzone, babcine metody. Najlepiej przyrządzać go na wiejskiej kurze w naprawdę dużym garnku. Powstrzyma was to przed dolewaniem wody i rozcieńczaniem wywaru. Taka praktyka, choć popularna powoduje, że rosół traci na smaku. Najlepsze kucharki wiedzą, że drobiowy wywar powinien być przygotowany na tłustej, wiejskiej kurze. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, lecz nie można również przesadzić z jego ilością. My proponujemy użycie połowy porcji i dużego, czyli co najmniej pięciolitrowego garnka. Efekty przyjemnie was zaskoczą.
Buraczki tarte od lat stanowią jeden z ulubionych dodatków do obiadu. Trudno się temu dziwić, wszak idealnie pasują do wielu dań. Doskonale komponują się na przykład z kotletami mielonymi i duszonymi mięsami. Można je podać zasmażane lub w formie sałatki z ugotowanych buraków. Dziś zapraszamy na tę drugą wersję, która jest naprawdę znakomita.Buraczki tarte są świetnym dodatkiem do mięs, zwłaszcza wieprzowiny i wołowiny. Buraki to nie tylko rewelacyjny smak, to również źródło żelaza i cennych witamin. Dlatego też powinniśmy włączyć je do naszej diety. Sałatka z buraków wygląda bardzo apetycznie i ma piękny, czerwony kolor.Buraki do buraczków tartych gotujemy w skórce w wodzie z dodatkiem octu i cukru. To właśnie te przyprawy doskonale podkreślą smak warzywa i pozwolą zachować jego apetyczną barwę. Do sałatki koniecznie dorzucamy również jabłko i cebulę, dzięki którym dodatek obiadowy zyska niepowtarzalny aromat.Buraczki tarte przygotujemy naprawdę błyskawicznie. Wystarczy ugotować warzywa do miękkości, następnie zetrzeć je na tarce i wymieszać z resztą składników. Buraki, które zostały z obiadu, możemy przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do kilku dni.
Ciasto na naleśniki może bez problemu wykonać każdy, niezależnie od stopnia kuchennego wtajemniczenia. Jest jednak jeden sekretny składnik, który powinien koniecznie znaleźć się w cieście na naleśniki. Chodzi o popularną śmietankę kremówkę. Koniecznie wypróbuj ten trik.Śmietanka kremówka jest słodkim wariantem śmietany, o wysokiej zawartości tłuszczu. Do przyrządzenia ciasta na naleśniki możesz użyć śmietanki 30% lub 36%. Dzięki takiemu dodatkowi naleśniki będą mięciutkie i delikatne.Dodatek śmietany kremówki do naleśników nada im lekko słodkiego posmaku. Dzięki temu naleśniki z tego przepisu będą idealną bazą pod wydania deserowe. Wspaniale skomponują się z ulubionym dżemem lub twarożkiem.
Flaczki są daniem, którego nie każdy spróbuje. Mateusz Gessler proponuje, by, zamiast podrobów, wykorzystać boczniaki. Przygotowanie potrawy jest bardzo proste, a efekt zachwyca. Koniecznie spróbujcie. Flaczki są jedną z tych potraw, która nie każdemu smakuje. Wegańska wersja dania ma szansę zmienić wasze spojrzenie na to danie. Zrobimy je z aromatycznych i pełnych cennego białka roślinnego boczniaków. Grzyby te dostępne są przez cały rok i doskonale imitują podroby. Warto choć raz skosztować.
Krupnik jest jedną ze smaczniejszych zup kuchni polskiej. Dawniej na naszych stołach gościł dość często. Warto choć raz go spróbować. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i bardzo sycący. Idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Jeśli o krupniku tylko słyszeliście, warto skusić się na jego przygotowanie. Receptura jest niezwykle prosta. Mając pod ręką rosół z poprzedniego dnia lub dowolny bulion, zrobimy ją w mniej niż pół godziny. Spróbujecie?
Macie ochotę na lekkie racuchy? Puszysty i pełen smaku rarytas uzyskacie, dodając do masy jeden składnik, o którym pamiętała każda babcia. Soda oczyszczona sprawi, że placuszki urosną na patelni i będą miały przyjemną konsystencję puchu. Spróbujecie? Babcine racuchy przygotowane z dodatkiem sody oczyszczonej są doskonałym pomysłem na deser, śniadanie lub kolacje. Delikatne placuszki ze śliwką zamiast jabłka warto doprawić cynamonem, by były jeszcze bardziej aromatyczne. Skusicie się?
Czy wiesz, że ziemniaki, które smakują jak z ogniska możesz przygotować w swojej kuchni? Pieczone w piekarniku ziemniaki z dodatkiem mąki pszennej i soli smakują dokładnie jak te, które pieczą się w żarze. Nie czekaj więc do następnego sezonu i już dziś odtwórz jeden z lepszych smaków lata i wakacji.Ziemniaki z ogniska są mocno przypieczone, mają chrupiącą skórkę, w środku natomiast są idealnie miękkie i delikatne. Ziemniaki z ogniska z odrobiną masła i soli smakują rewelacyjnie i za każdym razem znikają z talerzy błyskawicznie. Smak takich ziemniaków możemy łatwo odtworzyć.Do przygotowania ziemniaków jak z ogniska potrzebujemy mieszanki soli i mąki pszennej. To kluczowe składniki, bez których nie otrzymamy doskonale spieczonej, chrupiącej skórki i smaku. Ziemniaki wystarczy obtoczyć w mieszance i upiec w piekarniku, wszyscy będą zachwyceni.Pieczone w piekarniku ziemniaki, które smakują jak z ogniska, możemy podać samodzielnie lub jako dodatek do głównego dania. Tak przygotowane ziemniaki będą pasować do pieczonego i smażonego mięsa, a także do pieczonych ryb.
Kanie w cieście to pomysł na rewelacyjne danie dla całej rodziny. Grzyby będą najsmaczniejsze, kiedy przygotujemy je według babcinego przepisu. Sekretem doskonałych kotletów jest moczenie kani w mleku przez całą dobę.Kanie znajdziemy w naszych lasach od lipca do października, to już więc ostatni dzwonek na wyśmienitą przekąskę, kolację na ciepło lub jarski obiad. Kania smażona w smaku przypomina kotlety schabowe, jest jednak o wiele lżejsza od wieprzowego mięsa.Kotlety z kani przygotujemy w bardzo prosty sposób, kapelusze moczymy w mleku, następnego dnia obtaczamy je w delikatnym cieście i smażymy na złoty kolor. Nie są nam potrzebne żadne dodatkowe przyprawy, wystarczy sól, pieprz, a otrzymamy wspaniały smak.Kotlety z kani możemy podać samodzielnie, możemy również ugotować do nich ziemniaki, puree z warzyw i podać z ulubioną surówką. Kanie to świetny zamiennik kotletów schabowych, doskonale sprawdzą się również na pożywny obiad dla najbliższych.
Zupa krem z dyni przepisu Maryli Rodowicz zachwyci każdego smakosza. Sekretnym dodatkiem jest łosoś wędzony, z którym podaje aromatyczny krem. Rodowicz do zupy dodaje również podsmażony boczek wędzony. To właśnie te składniki nadają daniu charakteru.Zupa krem z dyni to pomysł na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna, sycąca i doskonale rozgrzewa, idealnie sprawdzi się więc na danie w chłodne, deszczowe, jesienne dni. Zupę ugotujmy na bulionie warzywnym lub rosole z poprzedniego dnia, w ten sposób nic w kuchni się nie zmarnuje.Krem z dyni możemy przygotować na wiele sposobów. Podajemy go również z wieloma składnikami, np. prażonymi pestkami, grzankami, groszkiem ptysiowym, ziołami, śmietaną. Maryla Rodowicz podaje zupę nieco inaczej, przez co danie jest treściwe i pełne smaku.Znana piosenkarka do zupy kremu podaje plastry wędzonego łososia oraz podsmażony boczek wędzony. Tak podana zupa smakuje fenomenalnie i jest bardzo pożywna. Rodowicz nie soli zupy, ponieważ ryba i wieprzowina są wystarczająco słone. Zupę doprawia czerwoną pastą curry i pieprzem.
Sałatka bankietowa jest prostą sałatką, która zachwyci każdego swoim niezwykłym smakiem. Kurczak w przyprawie gyros, świeże warzywa, ogórki konserwowe, kukurydza, koperek i majonez to doskonałe połączenie. Sałatka bankietowa bije na głowę klasyczną jarzynową i gyros.Sałatka bankietowa to sałatka, którą przygotujemy w kilkanaście minut z kilku podstawowych składników. Doskonale sprawdzi się więc na szybką kolację, lunch, podwieczorek i kiedy goście wpadną z wizytą. Sałatka doprawiona majonezem i świeżym koperkiem smakuje wyśmienicie.Sałatka bankietowa będzie wyśmienitym urozmaiceniem na naszym stole. Będzie smakować rewelacyjnie podana z kromką świeżego pieczywa, soczystym pomidorem, czy deską wędlin i serów. Będzie świetnym daniem na każdą okazję, wszyscy będą prosić o przepis i dokładkę.Sałatka ma bardzo ciekawy smak, ostrość pora i rzodkiewek łagodzona jest innymi składnikami, sałatka jest słodko- pikantna z delikatną nutą przyprawy gyros, w której marynujemy kurczaka. Sałatkę bankietową możemy wymieszać w misce, możemy również poukładać warzywa i mięso warstwowo.
Turecki dżem z pigwy zachwyca wyjątkowym smakiem, aromatem i rozgrzewającymi właściwościami. Jest pysznym dodatkiem do śniadania, podwieczorku lub obiadu na słodko w chłodne, deszczowe dni. Dżem wzmocni również naszą odporność.Pigwa jest kwaśnym owocem, który zawiera o wiele więcej witaminy C niż cytrusy. Dżemy i przetwory przygotowywane z pigwy nie tylko są smaczne, ale i bardzo zdrowe, ponieważ naturalnie wzmacniają naszą odporność w okresie jesienno- zimowym.Dżem z pigwy w turecki wydaniu przygotowujemy z dodatkiem goździków i cynamonu. Możemy dodać do niego również szczyptę mielonego imbiru, który dodatkowo wzmocni rozgrzewające właściwości i wzmocni smak. Dżem możemy zblendować lub przygotować z większymi kawałkami owoców.Dżem z pigwy możemy podać na wiele sposobów. Możemy posmarować nim chleb lub grzanki, podać z omletem z bananem, naleśnikami, racuchami, goframi. Możemy również przełożyć nim ciasta lub upiec rogaliki z ciasta francuskiego. Dżem posmakuje wszystkim domownikom, jest słodki i bardzo aromatyczny.
W jaki sposób zwykle przyrządzacie ryby? Większość osób smaży je w panierce i ma z tym nieco problemów. Dlatego dziś zdradzimy Wam cztery kroki do idealnej ryby smażonej w panierce. Dzięki temu panierka nie będzie odpadać, a ryba wyjdzie smaczna i soczysta. Smażona ryba teoretycznie jest bardzo prosta w przygotowaniu. W praktyce jednak bardzo często rozpada się podczas smażenia, jest bardzo tłusta lub panierka odpada od mięsa. Filety rybne są bardzo delikatne, dlatego też należy przygotowywać je w odpowiedni sposób.Wiele osób popełnia kluczowy błąd już podczas rozmrażania ryby. To kluczowy etap i jeśli zostanie źle wykonany, smażona ryba nie będzie miała dobrego smaku. Bardzo ważne jest również osuszenie filetów oraz przygotowanie odpowiedniej panierki i smażenie.Smażoną rybę możemy podać z wieloma dodatkami. Doskonale sprawdzą się frytki, ziemniaki opiekane, gotowane, a także warzywa na parze. Do smażonej ryby gorąco polecam również surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka, a także kapustę pekińską.
Placuszki z dyni i banana to pomysł na pyszne, jesienne śniadanie dla każdego łasucha. Placki są słodkie, aromatyczne i za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Do placków możemy podać ulubione dodatki, wszyscy będą zachwyceni.Sezon na dynię rozpoczął się na dobre. Z dyni przygotowujemy głównie zupy, dodajemy ją do sałatek i marynujemy do słoików na zimę. Mało kto wie, że dynia doskonale sprawdzi się również jako składnik słodkich dań, np. ciast i placków.Placuszki z dyni i banana są słodkie, pełne smaku i bardzo pożywne. Przygotujemy je bardzo szybko, wystarczy, że upieczemy dynię, wymieszamy ją z resztą składników i usmażymy. Do placków polecam dodać również bakalie, np. suszoną żurawinę, rodzynki lub orzechy, które doskonale będą łączyć się z całym daniem.Aromatyczne placuszki z dyni możemy podać z cukrem pudrem, ulubionym sosem, owocami sezonowymi lub konfiturą. Każda opcja podania będzie smakować rewelacyjnie. Takie placki są świetnym pomysłem na dobry początek dnia. Są pożywne i wprawią nas w dobry nastrój z samego rana.
Jajko jest bardzo uniwersalnym produktem spożywczym, które wykorzystujemy niemal do wszystkich potraw i ciast. Niekiedy jednak w jajku możemy znaleźć podwójne żółtko. Dowiedz się, dlaczego się pojawia i czy można je jeść. Jak sprawdzić świeżość jajek?Niektórzy uważają, że jajko z podwójnym żółtkiem nie nadaje się do jedzenia, ponieważ jest efektem karmienia kur antybiotykami. Nic bardziej mylnego, jajko z podwójnym żółtkiem jest zupełnie normalnym zjawiskiem, są osoby, które uważają, że takie jajko jest symbolem szczęścia.Z jajek przygotujemy rewelacyjne pasty kanapkowe, jajecznicę, dodamy je do kotletów, sałatek, zup. Bardzo często po przekrojeniu jajek ugotowanych na twardo możemy zauważyć szarą, ciemniejszą obwódkę okalającą żółtko. To również zupełnie normalne zjawisko, które jednak pojawia się wyłącznie z nieodpowiedniego gotowania jajek.Jak sprawdzić świeżość jajek? Surowe jajko włóż do szklanki wypełnionej wodą. Jeśli opadnie na dno na płasko, oznacza to, że jajko jest świeże i ma kilka dni. Jeśli opadnie, ale będzie pochylone- jajko jest już nieco starsze, ale również można je jeść. Takie jajko ma kilka tygodni. Jajko, które unosi się na powierzchni jest stare i należy je od razu wyrzucić.
Kluski leniwe lubi wielu smakoszy. Sycący rarytas na bazie twarogu będzie jeszcze lepszy, jeśli przygotujecie go z dodatkiem suszonych śliwek. Aromatyczny owoc doskonale pasuje do delikatnego ciasta i nadaje mu przyjemnej słodyczy. Koniecznie spróbujcie — zachwyci was od pierwszego kęsa. Pysznym kluskom leniwym nikt się nie oprze. W wersji ze śliwką danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Owoce te znakomicie komponują się z delikatną serową masą, stanowiąc sycący i niezwykle smaczny posiłek. Idealnie sprawdzi się jako podwieczorek lub słodka kolacja. Spróbujecie?
Surówka z marchewki, jabłka i orzechów doskonale sprawdzi się jako uniwersalny dodatek do dań głównych. Pasuje do potraw mięsnych, wegetariańskich, a także ryb. Jest szybka i łatwa do zrobienia, a wymieszana z aromatycznym sosem błyskawicznie znika z talerzy.Klasyczną surówkę z marchewki z jabłkiem i sokiem z cytryny znamy wszyscy. Jest ona kultowym dodatkiem do obiadu. Jesienią wzbogaćmy jednak potrawę o orzechy włoskie lub laskowe i polejmy ją sosem na bazie miodu i oliwy. Jesienna wersja surówki z marchewki jest absolutnym hitem.Sezon na orzechy zacznie się już za chwilę. Orzechy włoskie są bardzo smaczne i zdrowe, warto więc dodawać je nie tylko do ciast i deserów. Surówka z marchewki z dodatkiem orzechów nabiera doskonałego smaku. Jest wyraźna, słodkawa i pasuje do wielu potraw.Przed zrobieniem surówki, przygotujmy sos. Startą marchewkę i jabłko od razu polejmy sosem z miodu i cytryny, dzięki czemu jabłko nie ściemnieje. Dopiero później dodajmy orzechy i doprawmy surówkę do smaku solą i pieprzem.
Barszcz ukraiński jest pełną aromatu, rozgrzewającą zupą. Danie nie wymaga żmudnych przygotowań, a dzięki dużej zawartości warzyw syci naprawdę na długo. Koniecznie ugotujcie go choć raz, a z pewnością będziecie do niego wracać. Rodzina z pewnością zje tę wersję barszczu z przyjemnością. Barszcz ukraiński przypadnie do gustu nie tylko amatorom buraczanych przysmaków. Pełna smaku i treści zupa przyjemnie rozgrzeje was w chłodniejsze dni. Zaprezentowana przez nas wersja jest w pełni wegańska, o ile użyjecie warzywnego bulionu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać rosół lub inny mięsny wywar — też będzie smacznie.
Próbowaliście kiedyś naleśników z cukinią? Aromatyczne ciasto z dodatkiem zielonego warzywa będzie świetną bazą do wielu dań. Jego przygotowanie nie jest trudne, a smak przyjemnie zaskakuje. Naleśniki są tak lekkie, że nawet osoby na diecie będą mogły ich skosztować.Naleśniki usmażone z ciasta z cukinią są delikatne i pełne smaku. Patent ciotki Moniki pomoże wam przygotować zdrowe i pyszne danie. Wystarczy, że wypełnicie usmażone placki chudym serem lub warzywną sałatką z lekkim sosem na bazie oliwy. Będzie smakowało znakomicie. Skusicie się?
Lubicie śledzie w lekkim sosie na bazie śmietany? Dorzućcie do nich nieco pora, a przysmak nabierze charakteru. Wyraziste warzywo doskonale współgra z kremowym nabiałem i sprawia, że ryba smakuje jeszcze lepiej. Śledzie w śmietanie są jednym z klasyków kuchni polskiej. Delikatnie słona ryba w połączeniu z kremowym, dobrze doprawionym sosem śmietanowymi skusi niejednego smakosza. Dodając do klasycznej wersji pora, sprawimy, że będzie jeszcze smaczniejsza. Spróbujecie?
Lubicie racuchy? Puszyste drożdżowe placki z jabłkiem należą do klasyki polskich deserów. Z proponowanym przepisem na pewno wam wyjdą. Wystarczy, że uzbroicie się w cierpliwość i pozwolicie dobrze wyrosnąć ciastu, a będą smakowały tak, jak w dzieciństwie. Macie dziś ochotę na racuchy?Racuchy drożdżowe są pyszne. Delikatne i puszyste ciasto, które uzyskamy po odpowiednio długim oczekiwaniu, doskonale komponuje się ze słodkimi i soczystymi jabłkami. Placki są wilgotne i lekkie jednocześnie. Zachwycą was smakiem.
Kapusta włoska faszerowana jest pyszną propozycją obiadową, która z powodzeniem zastąpi wam gołąbki. Przygotowanie jest nieco prostsze, a smak urzeka od pierwszego kęsa. Jeżeli szukacie urozmaicenia klasyki — ten przepis zdecydowanie wam się spodoba. Przygotowanie gołąbków wymaga czasu. Kapustę należy podzielić na liście, a potem każdy liść należy wypełnić odpowiednią ilością farszu i starannie zawinąć. A gdyby tak pominąć ten krok i obgotowaną główkę kapusty po prostu wypełnić smakowitym nadzieniem? Będzie równie pysznie.
Kluski buraczane są świetnym pomysłem na szybki posiłek. Proste w przygotowaniu i niezwykle delikatne danie ze słodkiego warzywa zachwyci całą rodzinę. Koniecznie spróbujcie — wprost rozpływa się w ustach.Nie ma chyba smakosza, którego nie skusiłyby dobrze przyrządzone kluski kładzione. Danie zrobione na bazie buraka będzie równie pyszne co klasyczna, ziemniaczana wersja. Lekko słodki i aromatyczny rarytas możecie połączyć z wieloma dodatkami, za każdym razem uzyskując danie o nieco innym charakterze. Skusicie się?
Jeśli chcesz, aby przyrządzone przez Ciebie racuchy były wyjątkowo puszyste i pyszne, przygotuj je z ciasta na bazie maślanki. Placuszki z maślanką to błyskawiczny i prosty przepis. Gwarantujemy, że zakochasz się w ich smaku.Do przygotowania racuchów z maślanką nie musisz używać miksera. Wystarczy staranne wymieszanie wszystkich składników w misce. Zadbaj jedynie, by jajko i maślankę wyjąć wcześniej z lodówki, aby zdążyły osiągnąć temperaturę pomieszczenia.Maślankę na racuchy możesz nawet nieco podgrzać przed przystąpieniem do mieszania. W tym celu nagrzej lekko piekarnik, do ok. 30 stopni. Następnie umieść w nim miskę z maślanką i od czasu do czasu mieszaj ją podczas podgrzewania.
Zupa z dyni jest smaczną i sycącą propozycją na jesienny obiad. Anna Lewandowska doprawia ją kardamonem, dzięki czemu nabiera niezwykłego aromatu i staje się jeszcze smaczniejsza. Kremowe danie nie ma sobie równych — musicie spróbować. Dobra zupa z dyni skusi niejednego smakosza. Sycące połączenie jesiennego warzywa z ziemniakami i aromatycznymi przyprawami przyjemnie was rozgrzeje. Najistotniejszym dodatkiem jest kardamon, który doskonale podkreśli smak i sprawi, że cały dom wypełni się przyjemnym zapachem. Skusicie się?
Słoik wody po kiszonych ogórkach to oczywista pozostałość po spałaszowaniu całej jego zawartości. Czy wiesz, że taką wodę możesz z powodzeniem wykorzystać w swojej kuchni, np. do zamarynowania mięsa czy doprawienia zupy? Pamiętaj, nigdy nie wylewaj wody po kiszonych ogórkach, która poza walorami smakowymi ma również właściwości zdrowotne.Woda po kiszonych ogórkach to bomba witaminowa. Dzięki zawartości witamin z grupy B, może wpłynąć korzystnie na wygląd włosów i paznokci. Ma również działanie uspokajające, przeciwbólowe i przeciwzapalne, poprawia trawienie a także świetnie nawadnia organizm. Woda po kiszonych ogórkach jest więc nie tylko bezpieczna do spożycia, ale wręcz zalecana.
Pamiętacie szare kluski? Częstowała nimi babcia i szybko znikały z talerzy. Dziś sami możecie je zrobić. Wykorzystajcie tylko nasz przepis na proste i przepyszne szare kluski i podajcie je z ulubionymi dodatkami. Okraszone wędzonym boczkiem i cebulą albo posypane twarogiem będą idealne na obiad. Taka pyszna odmiana od mięsa z ziemniakami.Szare kluski z ziemniaków to świetna alternatywa dla kopytek i klusek śląskich. Kluski są bardzo delikatne, miękkie i smaczne, a my nie musimy wyrabiać ciasta. Wszystkie składniki na kluski łączymy i przygotowaną masę wykładamy łyżką do gotującej się wody.Szare kluski można podać z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam jednak okrasę z wędzonego boczku i cebuli, a także surówkę z kapusty czerwonej lub pekińskiej. Za każdym razem, gdy przygotowuję taki zestaw, obiad znika z talerzy błyskawicznie.Pamiętaj, że po starciu ziemniaki musisz dobrze odsączyć i dodać do nich trochę soku z cytryny lub szczyptę kwasku cytrynowego. Dzięki temu ziemniaki nie ściemnieją zbyt mocno i kluski będą wyglądać bardzo apetycznie.