Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Wieprzowina duszona z warzywami
14.10.2022 14:55 Pełna smaku wieprzowina duszona z warzywami. Pomysł na sycący obiad na 2 dni

Dziś polecamy danie obiadowe, które można przygotować od razu na dwa dni. Doskonale bowiem nadaje się do odgrzewania. Daniem tym jest wieprzowina duszona z warzywami z dodatkiem aromatycznych przypraw. Mięso najlepiej smakuje podane z ryżem lub kaszą. Koniecznie spróbujecie — wasi bliscy je pokochają. Jeśli nigdy nie próbowaliście przyrządzać wieprzowiny w sosie z warzyw i przypraw orientalnych, polecamy spróbować. Mięso duszone z ich dodatkiem wychodzi miękkie i soczyste, a przyjemny zapach będzie jeszcze długo obecny w waszych domach. Danie jest idealne na chłodne dni, bo rozgrzewa i syci. Skusicie się?

kotlety mielone
14.10.2022 14:09 Aromatyczne kotlety mielone z grzybów. Sezonowy przysmak nie ma sobie równych

Lubicie kotlety mielone? A wiecie, że można je przygotować nie tylko z mięsa? Dziś proponujemy kotlety mielone z grzybów, które skuszą nawet mięsożerców. Lekkie, soczyste i pełne aromatu danie zrobicie w mniej niż godzinę, a bliscy zjedzą je ze smakiem. Koniecznie spróbujcie — świetnie smakują z wieloma dodatkami.Wegetariańskie kotlety mielone z grzybów smakują doskonale. Podsmażone z cebulką skarby lasu wymieszamy z namoczoną bułką i opanierujemy. Po podsmażeniu uzyskamy chrupiący z zewnątrz i delikatny w środku rarytas, któremu nikt się nie oprze.

grochówka
14.10.2022 13:10 Namaczasz groch na grochówkę? Pożywną zupę możesz przygotować o wiele szybciej

Grochówka jest sycąca i wyjątkowo smaczna. Korzystając z połówek wyłuskanego grochu, przyrządzimy ją dużo szybciej, niż klasyczną wersję. Takie ziarno nie wymaga namaczania i można je dodać do zupy bez wstępnej obróbki. Sprawdźcie prosty przepis cioci Asi. Z pewnością wam się spodoba. Gotowanie grochówki potrafi zająć sporo czasu. Niewyłuskane ziarna należy dobrze namoczyć, a doprowadzenie ich do miękkości i tak wymagać będzie czasu. Można jednak zdecydować się na zrobienie zupy na bazie wyłuskanych połówek grochu. Dorzucenie do przyrządzonego na żeberkach bulionu oczyszczonych z łupin, przepołowionych ziaren grochu skróci czas gotowania grochówki, nie wpływając na jej walory smakowe. Aromatyczna zupa posmakuje nawet wybrednym.

mączka grzybowa
14.10.2022 08:54 Jak zrobić mączkę grzybową? Aromatyczny dodatek podniesie smak wielu potraw

Suszone grzyby są popularnym składnikiem, po który możemy sięgać w dogodnym momencie przez cały rok. Czy wiesz jednak, że istnieje tez dużo wygodniejszy sposób na zachowanie grzybowego aromatu? W młynku do kawy przygotuj prosto i szybko mączkę grzybową. Ta forma przechowywania ma wiele zalet.Mączka grzybowa to nic innego jak ususzone i zmielone grzyby. Jaka jest więc różnica między proszkiem, a grzybami zachowanymi w dużych kawałkach? Mączkę łatwiej się przechowuje i jest dużo prostsza do zastosowania. To również ratunek dla grzybów suszonych, które z jakiegoś powodu uległy uszkodzeniom mechanicznym lub sposób na wykorzystanie grzybów słabszej jakości.

Kotlety mielone Pożarskiego. Wychodzą nadzwyczaj soczyste i delikatne
13.10.2022 14:12 Kotlety mielone Pożarskiego. Żadne inne nie są tak delikatne i soczyste

Znudziły Ci się tradycyjne, ciężkie mielone? Przygotuj na obiad kotlety mielone Pożarskiego z mięsa drobiowego. Są delikatne, jeszcze bardziej soczyste i pełne smaku. Kotlety z mięsa z indyka błyskawicznie znikają z talerzy i są mniej kaloryczne niż klasyczne. Kotlety mielone zwykle przygotowujemy z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Kotlety Pożarskiego zrobione są z mięsa drobiowego, głównie z indyka, przez co są o wiele delikatniejsze od tradycyjnych mielonych. Kotlety doprawiamy świeżą natką pietruszki i suszonym tymiankiem. Najlepsze kotlety mielone otrzymamy, kiedy kupimy kawałek mięsa z indyka i zmielimy go samodzielnie w domu. Gotowe, paczkowane mięso mielone nie smakuje już tak dobrze, jak świeży kawałek. Mięso wystarczy zemleć raz, a następnie dokładnie wymieszać z resztą składników.Do kotletów mielonych podajmy ulubione dodatki. Gorąco polecam warzywa na parze, puree z kalafiora, ziemniaków, czy marchewki, a także surówki. Mizeria, buraki tarte, czy surówka z zasmażanej kapusty do kotletów pasują idealnie. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor.

Tradycyjny żur łemkowski. Zupa zachwyca smakiem, prostotą i konsystencją, a zrobisz ją za grosze
13.10.2022 13:33 Tradycyjny żur łemkowski. Zachwyca smakiem, prostotą i konsystencją

Tradycyjny żur łemkowski z Dolnego Beskidu zachwyci smakiem każdego. Żurek jest bardzo prostą, bezmięsną zupą o niezwykłym aromacie. Żur gotowany na zakwasie z mąki owsianej, doprawiony kminkiem i majerankiem warto przygotować na obiad. Będzie doskonałą odmianą od rosołu i pomidorowej. Podstawowymi składnikami kuchni łemkowskiej była mąka owsiana i żytnia, a także warzywa i owoce sezonowe. Mięso jadano wyłącznie w święta. Żurek według tradycyjnej receptury Łemków gotowany jest więc na warzywach, a sekretem wspaniałego aromatu jest domowy zakwas i przyprawy.Zakwas na żur z mąki owsianej jest prostym zakwasem, do przygotowania którego użyjemy też wody, czosnku i liści laurowych. Nie dodajemy tutaj ani grama drożdży, ani kromki chleba razowego. Zaczyn będzie gotowy po 3-4 dniach. Zachwyci kwaskowatym smakiem i pełnym aromatem. Tradycyjny, łemkowski żurek podajemy z gotowanymi ziemniakami. Możemy zaserwować go również z jajkiem na twardo lub kawałkiem przesmażonego boczku. Żurek doprawmy kminkiem i suszonym majerankiem, będzie przepyszny.

Rozpływające się w ustach knedle ze śliwkami
13.10.2022 11:23 Rozpływające się w ustach knedle ze śliwkami. Obędzie się bez gotowania ziemniaków

Knedle ze śliwkami mają liczne grono wielbicieli. Są trochę pracochłonne, ale smak potrawy wynagradza. Na szczęście ciasto na knedle można przygotować, pomijając dodawanie ugotowanych ziemniaków. W naszym dzisiejszym przepisie zamiast warzywa wykorzystamy twaróg. Będziecie pozytywnie zaskoczeni smakiem tego jesiennego dania. Znudziły wam się tradycyjne knedle ze śliwkami? Spróbujcie ich w wersji bez ziemniaków. Twaróg z powodzeniem je zastąpi. Ciasto ma przyjemną konsystencję, a jego smak idealnie pasuje do słodkiej śliwki.

Kopytka z bryndzy Tomasza Jakubiaka
12.10.2022 12:47 Jakubiak nie robi kopytek z ziemniaków. Używa niezwykle aromatycznego składnika

Delikatne kopytka skuszą niejednego smakosza. Tomasz Jakubiak zaproponował przygotowanie ich z bryndzy. Smakowitego sera używa nie w charakterze dodatku, lecz zamiast ziemniaków. Kluski wychodzą kremowe i smakowite. Spróbujecie?Proste i wyjątkowo smaczne kopytka z bryndzy będą idealnym dodatkiem do niejednego obiadu. Doskonale sprawdzą się też jako samodzielne danie w towarzystwie warzyw czy grzybów. Receptura Jakubiaka jest prosta — z pewnością was zachwyci.

Buraki na ciepło z jabłkiem. Kultowy dodatek do obiadu w jesiennej odsłonie
12.10.2022 11:49 Buraczki na ciepło z jabłkiem. Kultowy dodatek do obiadu w jesiennej odsłonie

Buraczki na ciepło przygotujesz w kilka minut, a ich niepowtarzalny smak bije na głowę klasyczne dodatki obiadowe. Buraczki przesmażone z jabłkiem i czerwoną cebulą będą wyśmienitym uzupełnieniem mięsnych i wegetariańskich dań obiadowych. Koniecznie przetestujcie ten przepis. Jesienią i zimą do obiadów zwykle przygotowuję surówki z kiszonek lub warzywa na ciepło, żeby wzmocnić odporność i rozgrzać organizm. Jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu są buraczki na ciepło z jabłkiem. Sezonowy owoc rewelacyjnie podkreśla smak warzywa.Buraki na ciepło podaję do dań mięsnych i wegetariańskich. Smakują rewelacyjnie z kotletami mielonymi, schabowymi i pieczonym drobiem. Buraczki gorąco polecam również do kopytek i pyz z mięsem, a także do placków warzywnych.Przed przygotowaniem buraków z jabłkiem warzywa myję i gotuję w skórkach, wtedy buraki mają jeszcze lepszy smak. Warzywa po ugotowaniu studzę i ścieram na tarce o dużych oczkach, następnie smażę z resztą składników. Buraki doprawiam do smaku nie tylko solą i pieprzem, dodaję do nich również ocet jabłkowy i cukier.

Owsianka na herbacie
11.10.2022 21:15 Zapomnij o owsiance na mleku lub wodzie. Teraz wszyscy sięgają po kultowy napój

Robicie owsiankę na mleku lub wodzie? Spróbujcie przyrządzić przysmak na herbacie, a uzyskacie głębszy smak i wzbogacicie poranny posiłek o cenne składniki odżywcze. Przygotowanie jest dziecinnie proste. Spróbujecie?Przepisów na smaczną owsiankę jest wiele. Przygotowanie jej z dodatkiem herbaty sprawi, że będzie pobudzająca i nabierze głębokiego smaku. Spodoba się nawet najbardziej sceptycznym domownikom.

Zapiekanka ziemniaczana od Ewy Wachowicz
11.10.2022 14:39 Z kilku podstawowych składników zrobisz obiad dla całej rodziny. Ewa Wachowicz zdradziła swój patent

Zapiekanka ziemniaczana jest świetnym pomysłem na tani obiad dla całej rodziny. Ewa Wachowicz podzieliła się swoim pomysłem na ten przysmak. Miss Polski wykorzystuje ugotowane bulwy, które łączy z mięsnym sosem pomidorowym i beszamelem. Całość smakuje znakomicie. Spróbujecie?Zapiekanka ziemniaczana z sosem inspirowanym włoskim bolognese przykryta pyszną pierzynką z sosu beszamelowego spodoba się niejednemu łasuchowi. Danie jest nieskomplikowane, a smakuje nieziemsko. Nikt mu się nie oprze. Warto się skusić.

Fit makaron od Kate Hudson
11.10.2022 12:07 Fit makaron od Kate Hudson. Jej sekret tkwi w mące

Makaron pełnoziarnisty może być zdrową bazą wielu dań. Wie o tym doskonale Kate Hudson, która podzieliła się swoim przepisem na pyszny mączny rarytas. Zawsze przyrządza go ze zdrowej mąki i podaje z prostym bazyliowym pesto. Spróbujecie? Zrobienie makaronu z maki pełnoziarnistej wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Zdrowy mączny rarytas wymaga zaledwie 3 prostych składników. Receptura Kate Hudson jest niezawodna. Musicie spróbować.Kate Hudson jest wielką fanką makaronów. Wynika to między innymi z tego, że aktorka ma włoskie pochodzenie. Gwiazda stawia na znacznie zdrowszą wersję makaronu, w którym wykorzystuje pełnoziarnistą mąkę. Kate Hudson w jednym z wywiadów wyznała, że jej dzieci uwielbiają danie na bazie domowego makaronu.

Kotlety mielone po grecku
11.10.2022 11:18 Grecki patent na mielone zachwyci każdego. Ukryj w środku pyszną niespodziankę. Rodzina oniemieje

Kotlety mielone po grecku spodobają się amatorom kulinarnych urozmaiceń. Zamknięte w mięsnej masie kawałki sera feta smakują doskonale. Prosty zabieg sprawia, że danie staje się soczyste i ma przyjemną teksturę. Jest też niezwykle aromatyczne. Musicie spróbować. Znudziły wam się zwykłe mielone? Spróbujecie przygotować je z dodatkiem sera feta. Inspirowane grecką kuchnią danie z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim. Zrobienie go wcale nie jest trudne. Skusicie się?

Puszyste naleśniki
11.10.2022 09:31 Dosyp pół łyżeczki do mąki, a zamiast wody dodaj kultowy napój. Najlepszy patent na puszyste naleśniki

Puszyste naleśniki na słodko spodobają się całej rodzinie. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy tylko dodać do ciasta trochę proszku do pieczenia oraz białą oranżadę. Po usmażeniu otrzymamy przysmak, którego delikatność zachwyci od pierwszego kęsa. Spróbujecie? Lekkie i słodkie naleśniki będą smakowały każdemu. Przygotowane z odrobiną proszku do pieczenia i oranżadą — znanym i lubianym gazowanym napojem — ciasto wyjdzie przyjemnie miękkie i wprost rozpłynie się w ustach. Musicie spróbować.

jak smażyć naleśniki
10.10.2022 21:03 W jakiej kolejności należy dodawać składniki na naleśniki? Błąd srogo kosztuje

Usmażenie naleśników nie jest trudnym zadaniem. Przygotowanie idealnego ciasta do ich przyrządzenia może jednak nastręczać niemałych trudności. Wszystko znacznie uprości się, kiedy zastosujesz odpowiednią kolejność oddawania do ciasta poszczególnych składników. Zacznij od jajek a zakończ na mące- to takie proste.Ubite w całości jajka nabierają niezwykłej puszystości. To właśnie dlatego przygotowanie ciasta należy zacząć właśnie od nich. Do lekkiej bazy dodajemy następnie mleko, nieco wody gazowanej, na koniec zostawiając składniki stałe czyli mąkę i sól. Ta metoda to gwarancja sukcesu.

Schab po meksykańsku
10.10.2022 13:55 Schab po meksykańsku. Pomysł na szybki obiad z patelni

Nie macie czasu na gotowanie tradycyjnego obiadu? Przygotujcie szybkie danie z patelni. Proponujemy pyszny schab po meksykańsku. Mięso z dodatkiem kilku warzyw i aromatycznych przypraw przyrządzicie w kilka chwil, a rodzina zje ze smakiem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Schab duszony w towarzystwie warzyw jest znakomity. Prosty pomysł na obiad z patelni zaskoczy was bogactwem smaków. By go przygotować, wystarczy zaledwie kilka składników, które z pewnością macie w lodówce. Skusicie się?

Starmach pokazała, jak zrobić przepysznego kurczaka z piekarnika. Dodaje do niego 2 wyjątkowe składniki
10.10.2022 12:52 Starmach pokazała, jak robi chrupiącego kurczaka z piekarnika. Dodaje do niego 2 wyjątkowe składniki

Ania Starmach pokazała, jak zrobić przepysznego, chrupiącego kurczaka z piekarnika. Pieczony kurczak w marynacie z miodu i z dodatkiem orzechów dosłownie rozpływa się w ustach. Jest prosty w przygotowaniu i niezwykle soczysty. Cała rodzina z pewnością będzie nim zachwycona.Na stronie aniastarmach.pl możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów na wyśmienite dania. Znana kucharka i autorka książek zdradziła przepis na kurczaka z miodem i orzechami. Pieczone mięso w niezwykłej marynacie to idealne danie na chłodne, jesienne dni.Kurczak pieczony z miodem, orzechami i świeżym rozmarynem według przepisu Ani Starmach zachwyci smakiem każdego miłośnika mięsnych dań. Jest bardzo soczysty, delikatny i jednocześnie pełen aromatu. Orzechy i miód nadają potrawie niezwykłego smaku.Do pieczonego kurczaka możemy podać wiele dodatków. Gorąco polecam ziemniaki z wody, puree lub ziemniaki opiekane. Puree możemy przygotować również z pieczonej dyni, marchewki, kalafiora. Do kurczaka podajmy też lekką surówkę np. z kapusty pekińskiej lub kapustę czerwoną. Całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.

Doskonały sposób na aksamitną, pożywną zupę pomidorową. Bez śmietany i bez mąki
10.10.2022 11:47 Znakomity sposób na aksamitną zupę pomidorową. Bez śmietany i bez mąki

Zupa pomidorowa należy do ulubionych zup wszystkich pokoleń. Można ją przygotować na wiele sposobów, ale zazwyczaj zagęszcza się ją mieszanką śmietany i mąki. Niestety w ten sposób dodaje się potrawie sporo kalorii. Na szczęście mamy lepszy pomysł na aksamitną, gęstą zupę pomidorową. Wystarczy tylko sięgnąć po blender. Najważniejszy w domowej zupie pomidorowej jest aromatyczny wywar z mięsa i warzyw rosołowych. Pomidory przesmaż na oliwie z oliwek z kilkoma ząbkami czosnku i odrobiną cukru, wtedy zyskają jeszcze lepszy i pełniejszy smak. Z ugotowanej zupy pomidorowej, wyjmij mięso, a wszystkie warzywa zblenduj. Marchewka, korzeń pietruszki i seler doskonale zagęszczą danie w naturalny, zdrowy sposób, bez dodatku mąki i śmietany. Zupę dopraw solą, pieprzem i cukrem i posyp świeżą natką pietruszki.Pomidorówkę podaj z ugotowanym makaronem lub ryżem. Co natomiast zrobić z mięsem? Kawałki kurczaka możesz zamrozić i wykorzystać między innymi do pyz z mięsem, czy pasztetu. Polecam ugotować również kopytka i podać je z podsmażonym kurczakiem z cebulą, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje.

3 sposoby suszenia leśnych grzybów. Wybierz najdogodniejszy dla siebie
10.10.2022 08:47 3 sposoby suszenia leśnych grzybów. Wybierz najdogodniejszy dla siebie

Suszenie jest jednym z najlepszych sposobów utrwalania grzybów. Do suszenia grzybów wybierzmy jedną z trzech prostych metod: suszenie w suszarce, piekarniku lub na nitce. Odpowiednio przetworzone i przechowywane grzyby będą doskonałym dodatkiem do wielu dań i zachowają świeżość, aż do przyszłego roku.W słoneczne, jesienne dni wybierzmy się na grzybobranie do pobliskiego lasu. Grzyby leśne, jak borowiki, podgrzybki, kozaki, czy rydze, są wyśmienitym dodatkiem do świątecznego bigosu, farszu na pierogi czy gołąbki. Z powodzeniem wykorzystamy je również do przygotowania doskonałych zup i sosów. Do suszenia wybieramy wyłącznie zdrowe, nierobaczywe grzyby. Grzyby nie mogą mieć oznak pleśni, uszkodzenia lub nadgryzienia, ponieważ szybko się zepsują i zniszczą wszystkie, nawet zdrowe zbiory. Do suszenia grzybów wybierajmy gatunki stosunkowo suche. Grzyby wilgotne jak maślaki, również można suszyć, ale trwa to o wiele dłużej. Przed suszeniem musimy odpowiednio przygotować grzyby. Na początku dokładnie czyścimy je z igieł, ziemi i piasku przy pomocy twardej szczoteczki. Potem grzyby kroimy w grubsze plastry. Grzybów przeznaczonych do suszenia nigdy nie myjemy, bo znacznie wydłuży to proces suszenia, a nawet może doprowadzić do spleśnienia zbiorów.

racuchy
09.10.2022 22:14 Jesienne racuchy z dyni. Kultowe placki w pysznej sezonowej odsłonie

Racuchy z dyni spodobają się amatorom słodkich placków. Rarytas pięknie pachnie, a dzięki dodatkowi przypraw korzennych przyjemnie rozgrzeje was w chłodne poranki i popołudnia. Przygotowanie jest niezwykle proste. Spróbujecie? Nie ma chyba smakosza, który nie skusiłby się na pyszne racuchy. Sezonowa wersja dania z dodatkiem dyni jest nie tylko smaczna, ale też pięknie pachnie, wprowadzając przyjemny jesienny klimat do waszego domu. Warto się skusić.

Prosty bigos Karola Okrasy
09.10.2022 21:37 Bigos w pół godziny? Z patentem Okrasy nie ma rzeczy niemożliwych

Bigos jest lubianym przysmakiem. Zazwyczaj jego gotowanie zajmuje sporo czasu. Karol Okrasy zdradził jednak sposób na niemalże ekspresowe przyrządzenie kultowej potrawy. Kucharz dodaje sos Worcestershire, który sprawia, że danie szybciej nabiera głębokiego smaku. Spróbujecie?Do bigosu trafić może wiele składników. Karol Okrasa stawia na sos Worcestershire. W jego składzie znajduje się między innymi sos pochodzący z fermentacji filecików anchois, czyli sardeli europejskiej. Ryba ma wyrazisty smak i zapach, dodanie bazującego na niej specjału do kapusty jest zaskakująco dobrym posunięciem.

Wątróbka z gruszką
09.10.2022 20:38 Wątróbkę jadasz zawsze z jabłkiem? Inny owoc pasuje do niej 100 razy lepiej

Wątróbka z gruszką jest aromatyczna, delikatna i pełna smaku. Jesienny owoc świetnie podkreśla smak podrobów i sprawdza się w tej roli jeszcze lepiej niż jabłka. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni.Miękka i soczysta wątróbka skusi niejednego smakosza. Proponujemy przygotowanie jej z gruszką. Słodki jesienny owoc świetnie pasuje, a danie przygotujecie niemalże ekspresowo. Rodzina zje ze smakiem.

Lwowska sałatka buraczana z przepisu Magdy Gessler. 1 składnika nikt by się nie spodziewał
09.10.2022 13:48 Przepyszna lwowska sałatka z przepisu Magdy Gessler. 1 składnika nikt by się nie spodziewał

Lwowska sałatka z przepisu Magdy Gessler zachwyca smakiem i aromatem. Do jej przygotowania potrzebne są między innymi buraki, marynowane podgrzybki, śledzie i jeszcze kilka składników. Kompozycja jest niezwykle aromatyczna i pożywna. Zresztą przekonajcie się o tym sami. Tradycyjna sałatka lwowska to danie przygotowywane z buraków, marynowanych podgrzybków, ziemniaków, jabłek i ogórków kiszonych. Sałatka polana jest sosem śmietanowym. Sałatka według receptury Magdy Gessler wzbogacona jest o filety śledziowe, fasolę, kapary, a także o jeden, niecodzienny składnik, który niezwykle wzbogaca smak.Znana restauratorka do sałatki dodaje również gotowany seler korzeniowy. Seler wzmacnia smak i aromat całego dania i doskonale łączy się z innymi składnikami. Sałatka jest pyszna i bardzo sycąca. Danie doprawione sosem z musztardy i słodkiej śmietany błyskawicznie znika z talerzy.Lwowska sałatka buraczana jest świetnym daniem na kolację, a także na domowe uroczystości. Sałatka będzie świetnym dodatkiem do zimnej płyty i świeżego pieczywa. Sałatkę po przygotowaniu przechowuj w lodówce maksymalnie do dwóch dni.

Marchewka z groszkiem wychodzi mdła? Babcia Genia nie ma z tym problemu, bo zawsze doprawia ją w prosty sposób
09.10.2022 12:52 Marchewka z groszkiem wychodzi mdła? Babcia Hela nie ma z tym problemu

Wiele osób źle doprawia marchewkę z groszkiem, przez co staje się mdła i niejadalna. Wystarczą jednak odpowiednie przyprawy, żeby jarzynka była pysznym dodatkiem do każdego obiadu. Poznaj patent babci Heli na doskonałą marchewkę gotowaną z groszkiem.Gotowana marchewka z groszkiem jest jak placki ziemniaczane z cukrem - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Marchewka z groszkiem często wychodzi mdła w smaku, przez co wiele osób z niej rezygnuje. Babcia Hela jarzynkę doprawia solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, przez co potrawa zyskuje fantastyczny smak.Marchewkę z groszkiem podamy do każdego dania, ponieważ jest bardzo uniwersalna. Pasuje do mięsa pieczonego, smażonego, ryb i potraw wegetariańskich. Warzywa musimy najpierw ugotować, a następnie przesmażyć z niewielką ilością masła i mąki. Gotowaną marchewkę z groszkiem szczególnie polecam w okresie jesienno-zimowym. Podana na ciepło rozgrzewa i naturalnie wzmacnia odporność.Do przygotowania marchewki z groszkiem wykorzystajmy surową marchewkę i mrożony groszek. Jarzynka wyjdzie nie tylko smaczna i wartościowa, ale też bardzo apetyczna. Przekonajcie się o tym sami.

Kotlety rybno-ziemniaczane według Kuronia. Sycące, tanie i niezwykle smaczne
09.10.2022 11:51 Kotlety rybno-ziemniaczane według Kuronia. Sycące, zaskakujące i niezwykle smaczne

Jan Kuroń podzielił się przepisem na niezwykłe kotlety. Otóż robi je z ryb i gotowanych ziemniaków. Kotlety są lekkie, pożywne i pełne smaku. Do ich przygotowania warto wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Jan Kuroń w jednej ze swoich książek kulinarnych pt. ,,Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia", zdradził przepis na pełne smaku kotlety rybno-ziemniaczane. To właśnie z tej książki pochodzi przepis wykorzystany w naszym artykule. Kotlety wychodzą idealnie za każdy razem, są soczyste i bardzo delikatne.Sekretem rewelacyjnego smaku kotletów jest odpowiednie przygotowanie filetów. Kuroń rybę gotuje w mleku z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki. Następnie dodaje resztę składników i formuje z masy kotlety. Rybo-ziemniaczany przysmak doprawiony skórką z cytryny i świeżym koperkiem błyskawicznie znika z talerzy.Do kotletów rybno-ziemniaczanych z przepisu Kuronia podamy wiele świetnych dodatków. Osobiście polecam puree z warzyw, np. z kalafiora lub marchewki oraz bukiet surówek, np. z kapusty pekińskiej, a także lekką sałatkę ze świeżych warzyw. Kotlety z każdym dodatkiem będą smakować rewelacyjnie.

Kotlety siostry Anastazji - prosty przepis
08.10.2022 20:58 Siostra Anastazja robi jarskie kotlety z hitowego warzywa. Tanio i smacznie

Kotlety siostry Anastazji są sycące i lekkie. Przygotowany z ciecierzycy przysmak smakuje znakomicie dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw, które podkreślają smak zdrowego strączka. Zaserwujcie je z sosem czosnkowym lub pomidorowym, a szybko zniknie z talerzy.Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście domowych falafeli, zróbcie kotlety siostry Anastazji. Inspirowany arabskim daniem przysmak pięknie pachnie i syci na bardzo długo. Wszystko za sprawą ciecierzycy — zdrowego strączka, który warto włączyć do diety.

czerstwy chleb
07.10.2022 22:00 Jak wykorzystać w kuchni czerstwy chleb? Sprawdzi się nie tylko jako panierka

Jeśli zdarzyło Wam się kupić za dużo pieczywa i zdążyło się już zeschnąć nie wyrzucajcie go. Czerstwy chleb możecie wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Poniżej przedstawiamy garść pomysłów na doskonałe dania z pieczywa nie pierwszej świeżości. Wyjdą smaczne, a w Waszej kuchni nic się nie zmarnuje. Choć staramy się nie przesadzać z zakupami, to jednak trudno jest utrafić w apetyty domowników. Czasami po prostu nie dopisują i zrobione zakupy okazują się za duże. Co więc zrobić z nadmiarem chleba, który nie został zjedzony na czas i zdążył się już zeschnąć? Na pewno go nie wyrzucajcie. Da się bowiem z niego wyczarować wiele przysmaków. Czerstwy chleb może być podstawą wielu rozmaitych potraw. Przygotujemy z niego zarówno dania obiadowe, zupy, przekąski, a nawet desery. Nie musisz zatem ograniczać się do przetwarzania starego pieczywa na tartą bułkę.Dodaj do czerstwego chleba boczek i mozzarellę, a otrzymasz pyszną zapiekankę na ciepło. Z obtoczonych w jajku i usmażonych kromek z łatwością przygotujemy przepyszne tosty francuskie. Słynna zupa wodzianka to po prostu czerstwy chleb z wrzątkiem, dodatkiem tłuszczu oraz przyprawami. Nieświeże bułki posłużą zaś jako spód do słodkiej, pieczonej szarlotki.

Szybkie racuchy na maślance. 2 składniki decydują o ich wybornym smaku
07.10.2022 18:00 Szybkie racuchy na maślance. 2 składniki decydują o ich wybornym smaku

Racuchy na maślance z dodatkiem jabłek, rodzynek i cukru waniliowego są świetnym pomysłem na słodki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Jesienna wersja tradycyjnych racuchów zachwyca lekkością, aromatem i puszystością.Racuchy zwykle przygotowujemy z dodatkiem drożdży. Jednak słodkie placki na maślance możemy przygotować bez zaczynu i bez wyrastania. Puszystości doda im proszek do pieczenia. Pamiętajmy jednak, że maślanka i jajko powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy racuchy wyjdą delikatne. Ciasto na racuchy będzie gotowe w dosłownie kilka minut. Na początku łączymy mąkę, cukier i maślankę, następnie dodajemy jabłka, rodzynki i mieszamy łyżką. To właśnie dwa ostatnie składniki nadają plackom doskonałego charakteru. Racuchy w tej wersji są idealne na chłodne, jesienne dni.