Kotlety mielone kurczą się i twardnieją podczas smażenia? Prawdopodobnie popełniasz błąd już podczas zakupów. Przyczyną tak mało apetycznych wyrobów jest bowiem zbyt duża zawartość tłuszczu w mięsie. Wielu smakoszy nie potrafi sobie odmówić zjedzenia smacznych mielonych. Po tym, jak podaliśmy wam sprawdzony patent na mielone z marchewką i zdradziliśmy sekret uzyskania soczystych kotletów, wracamy z artykułem zgłębiającym przyczyny rozpadających się i kurczących podczas smażenia mielonych.
Szukacie pomysłu na szybką surówkę do obiadu? Wykorzystajcie seler. Wraz z marchewką i jabłkiem smakuje doskonale, a sos na bazie śmietany przełamie delikatną słodycz specjału. Prosty przepis skradnie niejedno serce. Seler jest niedocenianym warzywem korzeniowym, z którego przyrządzimy niejedną smaczną surówkę. Tym razem proponujemy wam bardzo prosty sposób na ten obiadowy dodatek. Połączenie delikatnego smaku selera ze słodyczą jabłka i marchewki zachwyci wielu z was.
Nie wiecie co podać na postny obiad w Środę Popielcową? Przygotujcie zdrowe kotlety z kaszy gryczanej. Wystarczy kilka produktów, by przygotować bardzo prosty i smaczny posiłek dla całej rodziny. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Nie ma nic lepszego niż jarskie kotlety. Wykonać je można z wielu różnych produktów np. z kaszy jaglanej czy ziemniaków. Gryczany specjał z dodatkiem aromatycznego czosnku i szczypiorku zaskoczy was delikatnością i niepowtarzalnym smakiem. Skusicie się?
Naleśniki z domowym sosem waniliowym i owocami to pomysł na wyśmienity obiad, zarówno dla małych, jak i dużych. Sos waniliowy do naleśników jest gęsty i bardzo aromatyczny, a przygotujesz go w kilka minut. Poznaj przepis na sos waniliowy do naleśników.Naleśniki to moje ulubione danie główne na słodko. Podane z sosem waniliowym, świeżymi truskawkami, malinami lub czereśniami są przepyszne. Lekkie, puszyste naleśniki z aksamitnym sosem i dodatkami to danie, które uwielbiałam od najmłodszych lat.Sos waniliowy do naleśników robię na różnym mleku kokosowym, ponieważ uwielbiam jego smak. Mleko kokosowe gotowane z cukrem waniliowym jest tak pyszne, że mogłabym je pić codziennie. Do sosu możesz również wykorzystać mleko krowie lub migdałowe.Jeśli masz ochotę na bardzo aromatyczne naleśniki- tu poznasz przepis na naleśniki z budyniem, podaj je z sosem waniliowym, a wszyscy będą zachwyceni.
Znanych jest wiele wersji rosołu. Tradycyjna śląska zupa weselna oparta jest na drobiu i wołowinie, ale wykorzystuje również podroby. Dzięki temu dodatkowi — a także porcji kapusty — rosół staje się niezwykle aromatyczny i na pewno znajdzie wielu amatorów. Spróbujecie? Podroby mają swoich zwolenników i przeciwników. Zdradzaliśmy wam już wcześniej jak przygotować serca w sosie chrzanowym czy wątróbkę duszoną z pieczarkami. Wracamy z recepturą, w której podroby co prawda nie są podstawowym składnikiem, ale doskonale podkreślają smak dania.
Zupa gulaszowa z łopatki wołowej z papryką, cukinią, ziemniakami i marchewką to wyśmienity pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa gulaszowa to danie jednogarnkowe, proste i przede wszystkim pyszne i pożywne. Poznaj przepis na zupę gulaszową z łopatki.Zupa gulaszowa z łopatki wołowej to smaczna, aromatyczna i niezwykle rozgrzewająca zupa, która idealnie sprawdzi się na zwykły obiad, jak i danie na większą uroczystość, czy wizytę gości. Łopatka wołowa świetnie nadaje się do zup mięsnych, jest tłusta, dzięki czemu uwalnia więcej aromatu.Zupę ugotuj na bulionie wołowym- tu poznasz przepis na domowy bulion, z którego zrobisz również pyszne sosy, a także domowe i pozbawione konserwantów kostki rosołowe. Zupę koniecznie dopraw papryką mieloną słodką i ostrą, a także ziołami prowansalskimi, wyjdzie idealna.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i oryginalne dania-tu poznasz przepis na zupę węgierską z karpia, zupa nie ma sobie równych.
Kilka dni temu wszyscy świętowali jeszcze Tłusty Czwartek, lecz to już koniec zajadania się rarytasami - już jutro 2 marca wypada Środa Popielcowa. Wraz z nią zaczyna się trwający 40 dni Wielki Post, więc wiele osób zastanawia się, czy będą mogli jeść przez ten czas mięso. Według zaleceń Kościoła należy powstrzymać się od hucznych zabaw czy spożywania mięsa. Środa Popielcowa jest świętem, które rozpoczyna trwający 40 dni Wielki Post. W tym czasie wszyscy wierzący katolicy powinni, według nauk kościoła, przygotowywać się do świąt wielkanocnych.
Kotlety schabowe ze szpinakiem z piekarnika to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnych, smażonych kotletów w panierce. Delikatne, soczyste mięso podpieczone w aromatycznym sosie warzywnym ze szpinakiem rozpływa się w ustach i jest pysznym pomysłem na obiad. Poznaj przepis na schabowe ze szpinakiem.Kotlety schabowe pieczone w piekarniku są znacznie lżejsze od tradycyjnych, smażonych na głębokim tłuszczu. Nie mają również panierki, są soczyste, miękkie i pełne smaku. Kotlety przed pieczeniem musisz jednak troszkę obsmażyć, do smażenia wykorzystaj odrobinę oleju i smaż mięso na patelni teflonowej, żeby się nie przypaliło.Do przygotowania sosu wykorzystaj kwaśną śmietanę oraz bulion warzywny, który znacznie wzmocni smak dania. Do szpinaku niezbędna jest również cebulka i czosnek, dlatego nie może zabraknąć ich w sosie. Kotlety schabowe ze szpinakiem podaj z ziemniakami tłuczonymi, frytkami z batatów, ziemniakami pieczonymi, warzywami grillowanymi, lekką surówką, kaszą, ryżem, opcji jest naprawdę wiele, ponieważ mięso ma bardzo uniwersalny smak- wybierz swój ulubiony sposób podania. Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity obiad- tu poznasz przepis na schab pieczony w liściach laurowych, to jedna z lepszych pieczeni na danie główne.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że z rynku wycofywany jest kolejny produkt, potencjalnie niebezpieczny dla zdrowia. Przyczyną jest obecność tlenku etylenu, stwierdzona w jednej z partii zupy instant. Tlenek etylenu jest substancją niebezpieczną, dla której Unia Europejska wprowadziła regulacje. Określają one jasno, że produkty spożywcze o wykazanej zawartości tego składnika nie mogą być dystrybuowane na terenie Wspólnoty.
Zupa szczawiowa z ryżem to pomysł na pyszną, lekką i zdrową zupę, którą ugotujesz w zaledwie pół godziny. Zupa podana z ryżem i jajkiem na twardo jest pożywna, a sam wywar warzywny ze szczawiem bardzo aromatyczny. Poznaj przepis na szybką zupę szczawiową z ryżem.Zupa szczawiowa to zupa, którą doskonale znamy z dzieciństwa. Gotowana na siekanym, świeżym szczawiu lub przecierze szczawiowym, zawsze podawana była z jajkiem na twardo i chlebek, ziemniakami lub ryżem. Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem to genialna, letnia zupa, którą przygotujesz błyskawicznie. Szczaw kupisz w sezonie w każdym warzywniaku, zimą i wiosną szczaw kupisz w marketach w postaci przecieru. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym, żeby miała jeszcze lepszy smak.Sezon na szczaw zaczyna się pod koniec maja, kończy w sierpniu. Jeśli mieszasz w małej miejscowości lub niedaleko masz łąki, które położone są daleko od drogi, gorąco zachęcam do spaceru i poszukania dziko rosnącego szczawiu- jest przepyszny.Tu dowiesz się, jak przygotować szczaw do słoików na zimę, zachowa świeżość i smak do kolejnego sezonu.
Trudno znaleźć bardziej rozpoznawalny dodatek do pieczywa w Polsce niż tradycyjny paprykarz szczeciński. Większość smakoszy kupuje go gotowego w sklepie, lecz mamy przepis na znacznie smaczniejszą wersję. Danie o afrykańskich korzeniach zrobisz w mistrzowskim stylu, stosując się do poniższej receptury. Formuła paprykarzu szczecińskiego została opracowana w latach 60. XX w. po to, aby w wydajny sposób móc zagospodarować odpady po obróbce ryb. Znalazły się w niej różne egzotyczne przyprawy, takie jak ostra afrykańska papryczka pima, czy pulpa pomidorowa z Bałkan. Polscy marynarze poznali ich smak podczas zamorskich podróży i na tyle je pokochali, że przywieźli je do ojczyzny. Obecnie w sklepach ciężko o paprykarz o takim samym smaku jak oryginalna receptura. Jeśli więc do niego tęsknisz, możesz skorzystać z poniższej instrukcji. Z jej pomocą zrobisz paprykarz tak, jak za dawnych lat.
Nie wiesz co tym razem podać do obiadu? Jeśli tylko masz pod ręką marchew i gruszkę z łatwością przygotujesz smaczną surówkę. Te dwa składniki wraz z migdałami tworzą kompozycję, która pasuje zarówno do drobiu, jak i do mięsa ryby. Koniecznie spróbujcie. Surówki są doskonałym obiadowym dodatkiem, po który warto sięgać jak najczęściej. Jabłka z selerem czy wyrazistego specjału z pora z pewnością już próbowaliście, dlatego też tym razem proponujemy wam wyśmienite połączenie marchewki i gruszki. Dodamy do nich garść migdałów, by surówka przyjemnie chrupała. Skusicie się?
Z pewnością wielu Polaków zgodzi się ze stwierdzeniem, że bigos należy do trzonu polskiej sztuki kulinarnej. Długo gotowany nabiera tak głębokiego smaku i aromatu, że jeden talerz to za mało, aby poczuć spełnienie. Takie uwielbienie dla potrawy sprawia, że strach przed przesoleniem może napsuć wiele krwi. Dlatego zdradzamy patenty, aby uratować zbyt słony gar bigosu - do takiego zadania nadaje się, chociażby zwykły kartofel. Bigos gotowany jest z reguły w czasie większych świąt, kiedy wielogodzinną pracą w kuchni zajmują się tysiące smakoszy. Dlatego strata odczuwana po odkryciu, że dodało się za dużo soli, potrafi być ogromna. Na szczęście sprytni kucharze przewidzieli takie problemy i wymyślili proste sposoby na uratowanie nawet całego garnka z daniem. Niżej wyjawiamy wszystkie szczegóły.
Szarpana wołowina to wyśmienity dodatek do burgerów, tortilli mięsnej, do sałatek i zapiekanych frytek. Mięso jest bardzo aromatyczne, delikatne, miękkie i soczyste, jest przepyszne. Jak zrobić szarpaną wołowinę?Szarpana wołowina to mięso idealnie miękkie, które bez trudu podzielisz widelcem na mniejsze, szarpane kawałki. Sekretem idealnego mięsa do burgerów, tortilli i wielu innych dań, jest marynata oraz pieczenie w niskiej temperaturze.Wołowina najlepiej smakuje obtoczona w kminie, tymianku, papryce, czosnku, kolendrze i to właśnie te przyprawy i zioła znajdują się w marynacie. Do przypraw zawsze dolej oliwię z oliwek i sok z cytryny. Sok zmiękcza twarde włókna w mięsie, bez niego wołowina nie będzie tak mięciutka.Mięso piecz przez 5 godzin w 120 stopniach C, a wołowina będzie niezwykle soczysta i delikatna. Bardzo ważne jest przykrycie mięsa pokrywą do naczynia żaroodpornego, ponieważ wtedy mięso nie będzie wysuszone. Pokrywę zdejmij na ostatnie pół godziny pieczenia.Z wołowiny przygotujesz wiele pysznych dań- tu poznasz przepis na zrazy wołowe, są miękkie i bardzo soczyste, idealne na obiad.
Zupa grzybowa z suszonych i świeżych grzybów leśnych z ziemniakami to pomysł na wyśmienite danie dla całej rodziny. Zupa jest wyraźna, aromatyczna i mocno rozgrzewa- jest idealna na jesienny i zimowy obiad. Sprawdź, jak zrobić zupę grzybową przepis z ziemniakami.Jesień to czas, kiedy możemy cieszyć się wyśmienitym smakiem grzybów leśnych, śliwek, jabłek, gruszek. Świeże grzyby dostaniemy w każdym sklepie, każdym warzywniaku i bazarze- są pełne smaku i aromatu i przygotujesz z nich wiele wyśmienitych dań, w tym właśnie zupę grzybową z ziemniakami.Po sezonie zupę ugotuj na grzybach leśnych mrożonych. Do zupy zawsze dodaj również garść suszonych grzybów leśnych, dzięki którym wywar będzie jeszcze bardziej esencjonalny. Najlepszy smak uzyskasz, kiedy przed gotowaniem warzywa podsmażysz na maśle z dodatkiem tymianku. Zupę pod koniec gotowania zabiel kwaśną śmietaną i solidnie oprósz natką pietruszki- będzie perfekcyjna. Zupę przygotuj z włoszczyzny, dzięki czemu wywar będzie jeszcze bardziej esencjonalny i będzie bardzo mocno rozgrzewał.Jeśli szukasz pomysłu na danie główne w towarzystwie grzybów leśnych- tu poznasz przepis na wyśmienite polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, palce lizać.
Puree z ciecierzycy to świetny dodatek do obiadu, np. ryb, drobiu lub jagnięciny. Puree doskonale sprawdza się również jako pasta kanapkowa, z kromką świeżego pieczywa smakuje obłędnie. Poznaj przepis na puree z ciecierzycy z pieczoną cebulą i pastą sezamową.Puree z ciecierzycy jest pysznym dodatkiem obiadowym, a także pastą kanapkową, która zawsze znika błyskawicznie. Do puree dodaję pieczoną cebulę czerwoną, posiekaną natkę pietruszki i tahini.Tahini, czyli pasta sezamowa, ma bardzo wyraźny smak i doskonale łączy się z ciecierzycą, nadając jej sezamowej nuty. Tahini jest wydajna i prosta w przechowywaniu- po odkręceniu słoiczka z pastą, wlej na wierzch oliwę z oliwek, dzięki czemu tahini będzie świeża przez wiele dni.Puree z ciecierzycy świetnie pasuje do jagnięciny, ryb, drobiu, nadając im ciekawy smak. Danie podane z aksamitnym puree wyglądają jak z najlepszej restauracji i właśnie tak smakują- tu poznasz przepis na pieczony udziec jagnięcy, podaj go z puree z cieciorki, a będzie pysznie.
Boczniaki smażone na patelni grillowej to pomysł na pyszny obiad, lunch lub kolację. Grzyby smakują najlepiej, kiedy przygotujesz do nich aromatyczną marynatę. Jak przygotować boczniaki? Jaka marynata do boczniaków? Jak długo smażyć boczniaki?Boczniaki są coraz bardziej popularne w polskiej kuchni. Są doskonałym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B, boczniaki są więc dobrym zamiennikiem mięsa, jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.Boczniaki grillowane smakują wyśmienicie. Ładne, zarumienione, lekko chrupiące wprost rozpływają się w ustach. Przygotuj do nich marynatę na bazie oliwy z oliwek, czosnku, pietruszki i soku z cytryny- wyjdą doskonale. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne boczniaki- tu poznasz przepis na boczniaki panierowane, idealne na obiad.
Marzą wam się przyjemnie soczyste i kruche bitki wieprzowe? Dusząc wcześniej podsmażone mięso na niewielkim ogniu, właśnie taki efekt osiągniecie. Będzie zaskoczeni, jak doskonale smakują. Wieprzowina pieczona czy tradycyjne schabowe nie są jedynymi potrawami, jakie przygotować można z tego mięsa. Tym razem proponujemy wam doskonałe bitki w sosie, które z pewnością przypadną do gustu osobom ceniącym delikatnie soczyste mięsa w aromatycznych sosach. Spróbujecie?
Flaki należą do grupy najbardziej tradycyjnych polskich potraw, choć do dzisiaj niektórzy reagują na jej widok negatywnymi emocjami. Jeśli chcesz, aby zupa uzyskała idealny aromat, dopraw ją przede wszystkim majerankiem i słodką papryką. W celu zagęszczenia polecamy dodawać do niej jasną zasmażkę lub zwykłą tartą bułkę. Flaki są na tyle popularną zupą, że każdy Polak doskonale ją zna - mimo że nie wszyscy są jej fanami. Największą konsternację wywołuje fakt użycia żołądków, które bez odpowiedniego doprawienia, nie smakują dobrze. Z tego powodu tak ważne jest stosowanie przypraw, które skutecznie maskują nieprzyjemny aromat flaczków, a także nadają zupie pyszny aromat. Niżej wyjawiamy dodatkowo czym najlepiej zagęszczać flaczki.
Schabowe potrafią się znudzić. Urozmaićcie tradycyjny polski obiad i zamiast mięsa opanierujcie boczniaki. Grzyby będą do złudzenia przypominać mięso, a ich smak zachwyci nawet największych sceptyków. Boczniaki są zdrowymi i wyjątkowo smacznymi grzybami, z których przyrządzić można o wiele więcej niż tylko jajecznicę czy roślinne flaczki. Wegetariańskie kotlety z tych grzybów to kolejna wyjątkowa potrawa, która skradnie wasze serca. Kupcie duże kapelusze i koniecznie przygotujcie ten specjał.
Obierki z ziemniaków stanowią duży procent odpadków, które codziennie produkowane są przez gospodarstwa domowe. Nie warto ich jednak wyrzucać, gdyż można zrobić przy ich pomocy pyszny bulion. Przepis na wywar zaprezentowała Ewa Wachowicz, a niżej zdradzamy cały krok po kroku. Ziemniaki najczęściej obiera się bezpośrednio nad koszem na śmieci, aby ułatwić sobie sprzątanie. Znane osobistości, takie jak Ewa Wachowicz, zachęcają jednak do zbierania ich, ponieważ cały czas mają dużą wartość kulinarną. Na ich bazie można bowiem ugotować pyszny i esencjonalny wywar warzywny, który w smaku bardzo przypomina klasyczny rosół. Już jedna miska wystarcza, aby poczuć przyjemne nasycenie.
Zrobiliście rosół i zastanawiacie się jak wykorzystać warzywa? Zróbcie z nich smaczną pastę do kanapek. Wystarczy dodać nieco fasoli i przypraw, by ze zwykle wyrzucanych składników wyczarować naprawdę dobry kanapkowy rarytas. Kuchenny recykling to nie tylko przyrządzanie kopytek z ugotowanych wcześniej ziemniaków, które pozostały z obiadu czy nóżki z mięsa po rosole. Warzywa, których użyliśmy do przyrządzania tej tradycyjnej zupy, także można ponownie wykorzystać. Zobaczcie jak zrobić z nich pastę do chleba.
Kotlety z piersi z kurczaka zwykle nie wywołują zbytniej ekscytacji, jednak poniższy przepis może zachwycić nawet największego niejadka. Drobiowe kotlety marynowane w maślance i obtoczone w krakersach wyróżniają się intensywnym smakiem, chrupkością oraz soczystym mięsem. Dużą zaletą jest również pieczenie ich w piekarniku, dzięki czemu są znacznie mniej kaloryczne. Kotlety drobiowe w panierce z krakersów nie tylko są przepyszną obiadową propozycją, lecz dodatkowo robi się je zaskakująco prosto. Danie nie wymaga od gotującego praktycznie żadnej pracy. Marynowanie mięsa w maślance ma kolosalny wpływ na miękkość oraz soczystość kurczaka. Maślanka dzięki zawartości enzymów, a także kwaśnemu pH, sprawdza się w tym celu idealnie.
Zupa szpinakowa z makaronem to pomysł na pyszną i zdrową zupę w chłodne, zimowe dni. Zupa jest totalną bombą witaminową, jest pożywna i bardzo rozgrzewa. Poznaj prosty przepis na gęstą zupę szpinakową z jajkiem i makaronem.Szpinak baby, czyli młode liście szpinaku to bogate źródło witamin, żelaza, potasu i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Żelazo i potas są pierwiastkami niezbędnymi dla naszego organizmu, odpowiadają między innymi za produkcję krwi, prawidłowe ciśnienie i pracę mózgu i serca.Zupa szpinakowa z dodatkiem czosnku i cebulki ma wyraźny smak, jest gęsta, sycąca, a gotowana na bulionie warzywnym również mocno wzmacnia i rozgrzewa. Do zupy ugotuj ulubiony makaron, a całe danie podaj z ugotowanym na twardo jajkiem- będzie zdrowo i pysznie. Jeśli szukasz pomysłu na danie główne ze szpinakiem- tu poznasz przepis na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, jest idealny na obiad.
Nie wiesz co podać do schabowych? Postaw na ryż i chińską surówkę autorstwa Ewy Wachowicz. Orientalny specjał będzie dobrze pasował do chrupiącej panierki. Spodoba się nawet amatorom klasyki. Spróbujecie? Receptury Ewy Wachowicz kuszą wyjątkowym smakiem i nietypowymi składnikami. Wystarczy wspomnieć jej pyszny rosół korzenny czy doskonałe bezmięsne flaki z naleśnikami. Tym razem podpowiadamy ja przyrządzić oryginalną i niezwykle aromatyczną surówkę, która przypomni nam wizyty w chińskich restauracjach.
Zupa ogórkowa jest idealnym daniem, aby przygotować tani, a zarazem wyjątkowo pożywny obiad. Co więcej, można ugotować ją dosłownie za grosze - wystarczy wykorzystać poniższy przepis. Zupa ogórkowa z wody po kiszeniakach smakuje równie dobrze co klasyczna, a przy okazji pozwala zaoszczędzić całkiem dużo gotówki. Zupa ogórkowa gości na stołach Polaków regularnie, zwykle w bogatej i bardzo treściwej wersji. Tym razem prezentujemy nowatorski przepis, który sprawdza się w każdych okolicznościach. W wodzie po ogórkach jest bardzo dużo wartości odżywczych, takich jak witaminy, minerały czy kwas mlekowy. Zrobienie na jej podstawie zupy ogórkowej daje smaczny efekt, którym zajadać się będzie cała rodzina.
Biała kiełbasa zwykle kojarzona jest z żurkiem oraz okresem świąt Wielkanocy, jednak warto posmakować jej również bez żadnej okazji. Dlatego dzisiaj pokazujemy, jak zrobić białą kiełbasę w domowym zaciszu. Obłędnego smaku nadaje jej mieszanka aromatycznych przypraw, wśród których najbardziej wyróżnia się kminek. Biała kiełbasa swój proces produkcyjny ma praktycznie identyczny, jak zwykła kiełbasa, z jedną małą różnicą - nie jest wędzona. Dzięki temu wędlina zachowuje swój charakterystyczny, lekko szary kolor. Ludzie, którzy na robieniu kiełbas zjedli zęby, radzą, aby ściśle trzymać się proporcji podawanych w przepisie. Nawet niewielka różnica może spowodować przykry smak, a nawet szybkie zepsucie się mięsa.
Puree z bobu jest zdrowym, smacznym i sycącym dodatkiem do obiadu. Puree świetnie łączy się z mięsem czerwonym, drobiem, rybami i wszystkimi daniami wegetariańskimi. Poznaj przepis na prosty i pyszny dodatek obiadowy- puree z bobu.Bób jest bardzo zdrowym warzywem. Strączki są przede wszystkim źródłem białka roślinnego i kwasu foliowego. Włączenie bobu do diety skutecznie obniża również poziom złego cholesterolu, a także reguluje ciśnienie i pracę serca.Puree z bobu jest bardzo proste i bardzo smaczne. Doprawiam je posiekaną natką pietruszki, żeby dodatkowo wzbogacić smak. Puree doskonale nadaje się jako dodatek obiadowy, ale jest również pyszną i zdrową pastą kanapkową.Bób przed gotowaniem zalej zimną wodą, dodaj kminek i odstaw na minimum godzinę, dzięki czemu skutecznie pozbędziesz się enzymów powodujących wzdęcia i uczucie ciężkości. Bób gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru- będzie jeszcze smaczniejszy.Jeśli szukasz pomysłu na danie z bobem- tu poznasz przepis na wyborne kotlety z bobu i jajek, to prawdziwy zastrzyk białka roślinnego i energii na wiele godzin.