Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Inna niż wszystkie, pełna smaku i witamin wątróbka na poduszce z kiszonej kapusty
08.03.2022 01:00 Inna niż wszystkie, pełna smaku i witamin wątróbka na poduszce z kiszonej kapusty

Wątróbka jest rarytasem, który ma wielu zwolenników. Podana z kapustą kiszoną smakuje naprawdę wyśmienicie. Jeśli przyrządzicie ją w piekarniku, wyjdzie tak soczysta, jak nigdy wcześniej. Spróbujecie? Przyrządzenie dobrej wątróbki wymaga starannego podążania za przepisem. Łatwo bowiem o błędy, które sprawią, że wyjdzie sucha i niesmaczna. Podpowiadaliśmy już, w czym można ją wymoczyć, by wyszła delikatna i soczysta. Tym razem proponujemy wam zapieczenie podrobów wraz z kiszoną kapustą. Będą wyśmienite.

Burger wołowy z sosem czosnkowym
08.03.2022 01:00 Kultowy burger wołowy z sosem czosnkowym. Podajemy najlepszy przepis

Burger wołowy z sosem czosnkowym to pomysł na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste kotlety wołowe podane w bułce z warzywami, grillowanym serem i aromatycznym sosem rozpływają się w ustach. Poznaj prosty przepis na burger wołowy z sosem czosnkowym.Domowe burgery wołowe to pomysł na pyszny obiad, którego przygotowanie zajmie Ci niecałą godzinę. Najważniejsze jest mięso- soczyste kotlety wołowe z czosnkiem i natką pietruszki są wyśmienite i pasują do wszystkich dodatków.Najsmaczniejsze burgery uzyskasz, kiedy i bułki i ser będziesz smażyć przez chwilę na patelni grillowej. Wysoka temperatura zagrzeje pieczywo i rozpuści ser, dzięki czemu danie będzie naprawdę pyszne.W przepisie znajdziesz propozycję podania, dodatki do burgerów możesz dowolnie modyfikować, dodając np. jajko sadzone, chipsy z boczku i wiele innych produktów. Do burgerów gorąco polecam frytki z batatów z piekarnika.

Jak doprawić ziemniaki do obiadu, by zyskały nowy, ciekawy smak?
08.03.2022 01:00 Jak doprawić ziemniaki do obiadu, by zyskały nowy, ciekawy smak?

Ziemniaki często goszczą w naszych domach jako element obiadu. Zwykle przyrządzamy z nich kremowe purée albo po prostu podajemy je ugotowane z odrobiną świeżego koperku. Warto urozmaicić ten dodatek. Zwłaszcza że jest wiele sposobów na to, by ziemniaki się nie znudziły. Ziemniaki są niezwykle sycącym i zdrowym warzywem, które podać można na wiele różnych sposobów. Pieczone, smażone czy gotowane — dobrze doprawione posmakują każdemu. Podpowiadamy, czego warto użyć, by osiągnąć najlepsze efekty.

Marynowanie mięsa w przyprawach
08.03.2022 01:00 Dlaczego warto dodać sodę do marynaty do mięsa? Odpowiedź może zaskoczyć

Marynata, którą zalewa się mięso, bądź na nie nakłada, ma za zadanie przede wszystkim je zmiękczyć i aromatyzować. Ciekawy efekt można uzyskać, jeśli doda się do niej sodę oczyszczoną. Ten popularny produkt sprawia, że mięso o wiele szybciej kruszeje, a po ugotowaniu lepiej zatrzymuje swoje soki wewnątrz. Marynata do mięsa zwykle charakteryzuje się dużą ilością przypraw, których aromat ma przeniknąć jak najgłębiej do środka. Dzięki temu pieczeń czy kotlety smakują jeszcze intensywniej. Sposobów marynowania mięs jest mnóstwo i najlepiej dostosowywać je do rodzaju mięsa, które mamy zamiar przyrządzić. Jeden składnik może być dla różnych marynat wspólny - mowa oczywiście o sodzie oczyszczonej.

Naleśniki
08.03.2022 01:00 Lekkie jak obłok jogurtowe naleśniki. Raz wypróbujesz i nie zrobisz już innych

Choć popularność naleśników z biegiem lat nie spada, wielu Polaków cały czas obawia się je przygotowywać. Jeśli należysz do tej grupy, mamy dla Ciebie idealny przepis na proste naleśniki z jogurtem. 300 g tego gęstego płynu w połączeniu z jajkami, wodą i mąką, tworzy lekkie ciasto, z którego łatwo wykonasz cienkie placuszki. Idealnie delikatne naleśniki, które przy okazji są banalne w zrobieniu, to marzenie niejednego kucharza-amatora. Jeśli masz jakiekolwiek problemy z ich sporządzeniem, przychodzimy z pomocą. Prezentowana przez nas receptura jest prawdopodobnie najprostsza, dlatego szczególnie zalecamy wypróbowanie jej przez niepewnych swoich umiejętności. Co więcej, jogurtowe naleśniki nie mają sobie równych, jeśli chodzi o ich aksamitność i lekkość.

Sos chrzanowy na zimno
08.03.2022 01:00 Sos chrzanowy na zimno. Najlepszy, sprawdzony przepis

Sos chrzanowy na zimno z tartego chrzanu to pomysł na wyśmienity, kremowy sos z dodatkiem majonezu, śmietany i szczypiorku. Sos chrzanowy jest pysznym dodatkiem do zimnej płyty, wędlin, pasztetów, jajek na twardo. Poznaj przepis na wyśmienity sos chrzanowy na zimno.Sos chrzanowy na zimno z tartego chrzanu to pyszny dodatek do zimnej płyty na Wielkanoc, Boże Narodzenie, większe uroczystości i spotkania w rodzinnym gronie lub z przyjaciółmi. Sos ma bardzo ciekawy smak, z jednej strony jest dość ostry, a z drugiej skutecznie łagodzony majonezem i śmietaną.Taki sos z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Sos możesz również podać do pieczonej i smażonej białej kiełbasy, czy też do pasztetów wegetariańskich. Każda potrawa polana kremowym, chrzanowym sosem smakuje wyśmienicie. Jeśli szukasz pomysłu na sos do kanapek, mięsa i dań wegetariańskich- tu poznasz przepis na sos tatarski, jest przepyszny.

Krokiety ziemniaczane bez zawijania
07.03.2022 01:00 Krokiety ziemniaczane bez zawijania. Prosto i przepysznie

Krokiety są smacznym i lubianym daniem. Ich przyrządzenie nie będzie wymagało wiele zachodu, jeśli ciasto wykonamy z ziemniaków. Masę przygotujemy w kilka chwil, a uformowanie jej nie sprawi wam większych problemów. Zawijanie nie będzie już konieczne. Sprawdźcie ten przepis. Tradycyjnie krokiety przygotowuje się z usmażonego ciasta naleśnikowego, które wypełnia się farszem. Nie zawsze jednak mamy dość czasu, by przygotować tak złożone danie. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić krokiety z pieczarek i jaj na twardo. Tym razem zdradzimy jak do przyrządzenia tej potrawy wykorzystać ugotowane ziemniaki.

Słowacka zupa czosnkowa
07.03.2022 01:00 Słowacka zupa czosnkowa. Pyszna i rozgrzewająca

Pomysł na błyskawiczną i bardzo aromatyczną zupę? Ugotuj słowacką zupę czosnkową z serem i grzankami. Zupę przygotujesz w zaledwie pół godziny, a posmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Poznaj przepis na słowacką zupę czosnkową, idealną na szybki i smaczny obiad.Słowacka zupa czosnkowa jest bardzo prosta i bardzo smaczna. Dzięki dużej zawartości czosnku, danie jest również niezwykle aromatyczne i zdrowe- zupa mocno rozgrzewa i chroni przed wirusami i bakteriami. Czosnek działa jak naturalny antybiotyk.Do zupy dodaję koperek, możesz zamienić go na szczypiorek lub natkę pietruszki- każda wersja smakuje wybornie. Danie koniecznie podaj z grzankami z czerstwego pieczywa. Grzanki pokrój w kostkę i zalej gorącym wywarem- będą idealne. Zupę gotuję na kostce rosołowej, jeśli jednak mam więcej czasu, gotuję ją na przygotowanym wcześniej wywarze warzywnym. Dobrą bazą do zupy będzie również rosół z poprzedniego dnia. Jeśli szukasz pomysłu na mocno rozgrzewającą zupę- tu poznasz przepis na zupę cebulową, jest idealne w chłodne, jesienne i zimowe dni.

Jak upiec białą kiełbasę, żeby była soczysta?
07.03.2022 01:00 Jak upiec białą kiełbasę, żeby była soczysta? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Pieczona biała kiełbasa jest rarytasem, którego nie odmówi sobie wielu smakoszy. Przyrządzając ją w ten sposób, pamiętajcie, by ułożyć wyrób ciasno w naczyniu. Dzięki temu prostemu trikowi kiełbasa pozostanie soczysta.Białą kiełbasę w piekarniku można przygotować na dwa równie smaczne sposoby. Jeżeli więc znudziła wam się już w wersji gotowanej koniecznie dowiedzcie się jak łatwo i szybko uzyskacie naprawdę dobre pieczone kiełbasy.

Zupa jarzynowa z klopsikami
07.03.2022 01:00 Zupa jarzynowa z klopsikami. Przepis krok po kroku na przepyszny obiad

Zupa jarzynowa z klopsikami to pomysł na pyszną i pożywną zupę dla całej rodziny. Aromatyczny wywar z brukselką, kalafiorem, groszkiem, innymi warzywami i klopsikami z mięsa mielonego to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Poznaj przepis na zupę jarzynową z klopsikami.Uwielbiam jarzynową w każdej postaci. Niezależnie od tego, jakie warzywa dodam do zupy, danie zawsze jest bardzo aromatyczne, smaczne i rozgrzewające. Do zupy jarzynowej często dodaję warzywa świeże i mrożone, które mam w lodówce. Zupa warzywna to świetny sposób na wykorzystanie warzyw w pełni, dzięki czemu nic się nie marnuje.Zupę jarzynową doprawiam sosem sojowym, pieprzem, świeżym koperkiem i ziołami prowansalskimi, rezygnuję z soli. Sos sojowy jest równie słony, a dodatkowo wzmacnia smak dania. Zupa z klopsikami to świetny pomysł na połączenie aromatycznego wywaru i delikatnego, soczystego mięsa, musisz jej spróbować.Z klopsikami ugotujesz również inne zupy, możesz dodać je do pomidorowej lub rosołu, będzie pysznie. Mięso mielone świetnie pasuje również do zupy serowej- tu poznasz przepis na zupę serową z klopsikami, jest prosta i pyszna.

Zupa brokułowa z makaronem
07.03.2022 01:00 Zupa brokułowa z makaronem. Niezawodny przepis na pyszny obiad

Zupa brokułowa z makaronem to pomysł na prosty, tani i pyszny obiad. Zupa jest idealna jako danie w tygodniu, kiedy chcemy ugotować coś na szybko. Jest gęsta, kremowa i bardzo aromatyczna. Poznaj przepis na zupę brokułową z makaronem.Zupa brokułowa to jedna z tych zup, które ugotujesz błyskawicznie. Żeby przyspieszyć proces gotowania warzyw, marchewkę i pietruszkę ścieram na tarce, a brokuła dzielę na malutkie różyczki. Zupę doprawiam wyłącznie solą i pieprzem.Do zupy dodaję serki śmietankowe, które nadają delikatnego, kremowego smaku i zabielają zupę podobnie jak śmietana. Całą zupę blenduję na gęsty krem. Do zupy podaj ulubiony makaron, dobrze sprawdzą się kokardki, muszelki, wstążki, ale też penne i dłuższy makaron jajeczny.Zupa brokułowa z serkami topionymi to świetny sposób na małych niejadków- zupę z serkami zjedzą ze smakiem. Brokuły powinny być częstym warzywem w naszej diecie. Są źródłem wielu witamin i minerałów, a przede wszystkim antyoksydantów, które zapobiegają powstawaniu wielu groźnych chorób, w tym nowotworów.Ugotuj również pyszną zupę szpinakową z makaronem i jajkiem na twardo, jest świeża, lekka i pełna smaku.

Zapiekanka ziemniaczana
06.03.2022 01:00 Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami. Obiad za grosze

Zapiekanka ziemniaczana należy do grupy potraw, które można wykonać niskim kosztem oraz niewielkim nakładem pracy. Zapiekanka z poniższego przepisu charakteryzuje się wyjątkowym aromatem, czego zasługą jest dodanie jedynie 1 łyżki ziół prowansalskich. Zapach unoszący się z piekarnika sprawi, że domownicy nie będą mogli się doczekać obiadu. Zapiekanka ziemniaczana jest świetnym wyborem dla głodomorów, którzy nie mają zbyt dużo wolnego czasu na gotowanie. Połączenie soczystego mięsa mielonego z pełnymi smaku pieczarkami sprawia, że każdy kęs jest idealny. Radzimy wykorzystać do dzisiejszej zapiekanki ser o mocnym smaku i zapachu. Zwykła gouda, choć idealna do kanapek, może zostać przykryta innymi smakami.

Chrupiąca i pełna witamin surówka kopenhaska
06.03.2022 01:00 Chrupiąca i pełna witamin surówka kopenhaska. Prosta i smaczna

Surówki są zdrowym elementem każdego obiadu. Bazująca na sałacie i marchewce surówka kopenhaska doprawiona lekkim sosem jogurtowo-musztardowym urozmaici wasz posiłek. Spróbujcie jej koniecznie. Surówka kopenhaska jest pyszną kompozycją, która łączy w sobie słodkie marchewki, wyrazistą cebulę i kwaśne ogórki. Warzywom towarzyszy pyszny sos na bazie jogurtu i musztardy, a dodatek świeżej natki pietruszki i szczypiorku dopełnia smaku.

Pieczone kotlety mielone z kapustą
06.03.2022 01:00 Kotlety mielone z kapustą. Niezawodny, babciny przepis

Większość Polaków robiąc kotlety mielone, nawet nie bierze pod uwagę możliwości upieczenia ich w piekarniku. Dlatego też niżej pokazujemy przepis na mielone z piekarnika, z dodatkiem poszatkowanej białej kapusty i natki pietruszki. W takim wydaniu mięso jest aromatyczne, soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Kotlety mielone z piekarnika to idealna propozycja obiadowa dla osób, które chcą nieco ograniczyć w swojej diecie tłuszcz. W porównaniu do smażenia pieczenie potrzebuje znacznie mniejszych ilości tłuszczu. Podczas przygotowania radzimy samodzielnie zmielić mięso w domu lub poprosić o to sprzedawcę w sklepie mięsnym. W taki sposób ma się pewność, że w zmielonym produkcie nie znajdują się niechciane dodatki i wypełniacze.

Mięso po rosole
06.03.2022 01:00 Pasztet z mięsa i włoszczyzny po rosole. Nic się nie zmarnuje

Rosół gotuje się praktycznie co tydzień i za każdym razem pojawia się wtedy pytanie - co zrobić z resztkami po zrobieniu wywaru? Świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie domowego pasztetu. Z tego powodu nie warto wyrzucać warzyw i mięsa, gdyż pod postacią pasztetu są pyszne i wyjątkowo pożywne. Pasztet z resztek po rosole to nie tylko rozwiązanie dla osób lubujących się w zasadach "zero waste". To także świetna propozycja taniego posiłku, ponieważ dodatkowe składniki, które trzeba dołożyć do produktów z zupy, nie kosztują dużo. Pamiętaj, aby masę doprawić dużą ilością przypraw. Po długim gotowaniu większa część smaku z warzyw i mięsa przeszła do wywaru, więc konieczne jest jej uzupełnienie. Pieprz oraz gałka muszkatołowa w tym przypadku zupełnie wystarczą.

Największy błąd podczas robienia sałatki jarzynowej
06.03.2022 01:00 Największy błąd podczas robienia sałatki jarzynowej. Przestrzega przed nim sama Gessler

Po sałatkę jarzynową sięgają niemalże wszyscy. Nic dziwnego, skoro jest smaczna i sycąca. Magda Gessler zdradziła, jaki jej zdaniem jest największy błąd, który można popełnić przy jej przyrządzaniu. Jej zdaniem jeden składnik potrafi zrujnować to danie. Sałatka jarzynowa najczęściej na naszych stołach pojawia się przy okazji świat. Niektórzy jednak robią ją znacznie częściej. Warto więc zadbać o kilka kwestii, które sprawią, że danie posmakuje każdemu.

Dlaczego warto wrzucić do rosołu kostkę lodu?
05.03.2022 01:00 Dlaczego warto wrzucić do rosołu kostkę lodu? Efekt robi wrażenie

Nietłusty i klarowny rosół skusi wielu amatorów tradycyjnej kuchni polskiej. Przygotowanie właśnie takiej zupy umożliwi nam dodatek kostek lodu. Nietypowy patent sprawi, że zupa zachwyci nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Przygotowanie rosołu wymaga przestrzegania kilku zasad. Konieczne jest między innymi powolne gotowanie, które zapobiegnie powstaniu zmętnień. Czasem jednak mimo starań, zupa nie jest klarowna. Jeden prosty patent pomoże wam to zmienić.

Lekkie niczym chmurka budyniowe naleśniki
05.03.2022 01:00 Lekkie niczym chmurka budyniowe naleśniki. Najlepszy, sprawdzony przepis

Naleśniki budyniowe będą pysznym pomysłem na deser. Przyrządzony z dodatkiem proszku o smaku waniliowym rarytas będzie tak lekki, jak nigdy wcześniej, Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sposobów na pyszne naleśniki zdradzaliśmy wam już kilka. Wystarczy wspomnieć placuszki przyrządzane bez jajek czy recepturę sycące naleśniki z dodatkiem sera białego. Tym razem zdradzamy jak ten specjał przyrządzić z budyniem. Przyjemnie słodki i delikatny słodki klasyk zachwyci każdego.

kotlety mielone
05.03.2022 01:00 Lżejsza wersja kotletów mielonych. Bez wieprzowiny, ale za to z soczystym dodatkiem pieczarek

Jeśli szukacie pomysłu na obiad, możecie przygotować lżejszą wersję kotletów mielonych. Jest bez wieprzowiny, ale za to z soczystym dodatkiem pieczarek. Smak tych kotletów jest delikatny, z grzybową nutą. I co ciekawe, te kotlety nie wymagają formowania w dłoniach.Lżejsza wersja kotletów mielonych jest doskonałą alternatywą dla tych klasycznych. Proponowane przez nas kotlety są mniej kaloryczne, ponieważ nie zawierają wieprzowiny, a zostały zrobione z mięsa drobiowego. Dodatkiem nadającym im smaku i aromatu są pieczarki oraz przyprawy i zioła.Robiąc te kotlety, oszczędzamy też kalorie na panierce. W naszych jej po prostu nie ma. A przy okazji oszczędzamy czas, bo kotlety można kłaść na patelnię łyżką, bez konieczności formowania ich w dłoniach.

Przepis siostry Anastazji na wyjątkową surówkę z czarnej rzepy
04.03.2022 01:00 Przepis siostry Anastazji na wyjątkową surówkę z czarnej rzepy

Surówki są popularnym elementem niemal każdego obiadu. Warto czasem jednak sięgnąć po coś innego niż kapustę i marchewkę. Wypróbujcie nietypową kompozycję na bazie czarnej rzepy. Surówka siostry Anastazji nie ma sobie równych. Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje ten specjał. Czarna rzepa nazywana często również czarną rzodkwią, bogata jest w witaminy — m.in. wit. C, B1 i B2 czy PP — a także liczne sole mineralne w tym potas, żelazo, wapń i magnez. Charakterystyczne w smaku warzywo doskonale smakuje na surowo w towarzystwie jabłka i marchewki. Skusicie się?

Zapiekanka inna niż wszystkie. Główny składnik - soczewica
04.03.2022 01:00 Zapiekanka inna niż wszystkie. Główny składnik - soczewica

Szukacie szybkiego, smacznego i jednocześnie sycącego dania na obiad dla całej rodziny? Nasz nowy przepis na pyszną zapiekankę z soczewicą z pewnością przypadnie wam do gustu. Wyjątkowa kompozycja warzyw i przypraw, którą podać możecie w dwóch wariantach, z pewnością skradnie wasze serca. Inspirowana indyjską potrawą biryani zapiekanka z soczewicą to miła odmiana od klasycznych specjałów z ziemniakami lub makaronem. Zdrowe i smaczne warzywne połączenie posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Z naszymi wskazówkami zapiekankę przygotujecie zarówno w wersji mięsnej, jak i wegańskiej. Spróbujecie?

Jajka faszerowane boczkiem
04.03.2022 01:00 Jajka faszerowane boczkiem. Po prostu pyszne

Jajka faszerowane boczkiem, rukolą i awokado to pomysł na oryginalną przystawkę. Tak przygotowane jajka są świetne również jako dodatek do zimnej płyty, na imprezy, spotkania z rodziną, przyjaciółmi i na święta. Poznaj przepis na wyśmienite jajka faszerowane boczkiem.Jajka faszerowane boczkiem odkryłam jakiś czas temu i od razu przypadły mi do gustu. Chipsy z boczku w połączeniu z awokado, rukolą, majonezem i żółtkami tworzą pyszny, oryginalny farsz. Jajka na twardo podane w ten sposób będą hitem na Twoim stole.Jajka zawsze gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki łatwo odejdą od białek i nie będą się do nich przyklejać. Ile gotować jajko na twardo? Jajka będą dobrze ugotowane po 8-10 minutach gotowania od momentu wrzenia wody. Mniejsze jajka gotuj 8 minut, większe 10. Jeśli szukasz pomysłu na jajka faszerowane- tu poznasz przepis na jajka faszerowane buraczkami, są przepyszne.

Sos z kurczakiem do makaronu
04.03.2022 01:00 Sos z kurczakiem do makaronu. Każdy poprosi o dokładkę

Makaron z kurczakiem w sosie porowo- śmietanowym to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Sos z kurczakiem jest bardzo aromatyczny, kremowy, gęsty i świetnie smakuje z ulubionym makaronem. Poznaj przepis na sos z kurczakiem do makaronu.Makaron z kurczakiem to zawsze świetny pomysł na obiad. Wystarczy przygotować sos, a danie będzie pyszne i bardzo sycące. Jednym z moich ulubionych sosów do makaronu jest sos porowo- śmietanowy, jest aksamitny i bardzo kremowy.Do sosu dodaję również serek topiony, który zagęszcza danie i dodatkowo wzbogaca smak. Kurczaka solidnie oprószam przyprawą curry- mieszanka kminu rzymskiego, goździków, chili i wielu innych składników świetnie pasuje do całego dania.Bardzo smacznym sosem jest również wegański sos do makaronu z oliwą, czosnkiem, natką pietruszki i orzechami piniowymi, jest świeży, aromatyczny i lekki.

Pasztet drobiowy
04.03.2022 01:00 Prosty przepis na pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy z wątróbką i warzywami przygotujesz nie tylko na Wielkanoc. Pasztet z kurczaka i włoszczyzny jest lekki, wilgotny w środku i doskonale doprawiony. Podaj go z żurawiną do mięs i chrzanem, a wszyscy będą zachwyceni niezwykłym smakiem.Pasztet drobiowy jest bardzo delikatny, lekki, a z kromką świeżego pieczywa smakuje wyśmienicie. Do pasztetu podaję zawsze żurawinę do mięs i chrzan ze śmietaną -tu poznasz przepis na wyśmienity sos chrzanowy. Pasztet smakuje z nim genialnie.Co zrobić, żeby pasztet nie był suchy? Przede wszystkim dolej do mięsa i warzyw odrobinę aromatycznego wywaru, który świetnie spulchni i nawilży masę. Przed pieczeniem, na wierzch pasztetu poukładaj plastry słoniny- tłuszcz doskonale chroni potrawę przed wysuszeniem. Wyłącz również termoobieg w piekarniku. Pasztet musi się piec z opcją grzania góra- dół.Jeśli szukasz pomysłu na pasztet- tu poznasz przepis na pasztet wieprzowo- drobiowy z suszoną śliwką, jest wilgotny i bardzo smaczny.

Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami
04.03.2022 01:00 Wyborne jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami to pomysł na wyśmienitą przystawkę i dodatek do zimnej płyty. Jajka faszerowane to proste i pyszne, które oczaruje Twoich gości i wyglądem i smakiem. Poznaj przepis na jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami.Jajka faszerowane wszyscy znamy doskonale. Są niezastąpionym dodatkiem do zimnej płyty podczas świąt, spotkań w większym gronie i dużych uroczystości. Jajka możemy faszerować dowolnymi składnikami, a jednymi z najsmaczniejszych jest awokado i suszone pomidory.Awokado i suszone pomidory to świetne połączenie. Jajka z tym oryginalnym farszem smakują genialnie. Do farszu dodaj czosnek, posiekane, świeże zioła, oliwę z oliwek, jogurt. Do nakładania farszu do jajek wykorzystaj rękaw cukierniczy, tak będzie najprościej, a farsz będzie miał estetyczny wygląd.W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne jajko na twardo. Poznasz również ciekawe pomysły na podanie ugotowanych jajek.

Zupa chrzanowa z chrzanem ze słoika
03.03.2022 01:00 Zupa chrzanowa z chrzanem ze słoika. Niezawodny przepis

Zupa chrzanowa z chrzanem ze słoika, podana z jajkiem na twardo to pomysł na wyśmienitą, gęstą zupę, nie tylko w Wielkanoc. Danie jest proste, ale bardzo aromatyczne i pożywne. Poznaj przepis na zupę chrzanową z chrzanem ze słoika.Zupa chrzanowa w formie kremu jest smaczną, wiosenną zupą, którą gotuję dość często, ponieważ uwielbiam wyraźny i lekko ostry smak chrzanu. Wywar gotuję z korzenia pietruszki, cebulki i ziemniaków z dodatkiem podstawowych przypraw- ziela angielskiego i liścia laurowego.Tarty chrzan to nie tylko wspaniały smak- to również źródło aktywnych związków, w tym przeciwutleniaczy, które wykazują działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i wzmacniające. Związki te opóźniają również procesy starzenia i zmniejszają ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych.Jeśli szukasz pomysłu na główne danie z dodatkiem chrzanu- tu poznasz przepis na soczystą golonkę z chrzanem.

Bigos bez mięsa
03.03.2022 01:00 Bigos bez mięsa. Kultowy specjał w nowym wydaniu

Bigos bez mięsa jest pyszną alternatywą dla tradycyjnego bigosu. Warzywa duszone z białą i kiszoną kapustą, grzybami suszonymi i suszoną śliwką to genialne połączenie. Bigos wegański to pomysł nie tylko na świąteczne danie. Poznaj przepis na wyborny bigos bez mięsa.Bigos- tradycyjne danie kuchni polskiej z dużą ilością mięsa i kapusty. Bigos wegański jest równie smaczny i aromatyczny, a jest o wiele lżejszy od tradycyjnego. Sekretem doskonałego bigosu bez dodatku mięsa jest sama kapusta, przyprawy i suszone grzyby i śliwki, które świetnie podkręcają smak.Do bigosu bez mięsa wykorzystaj dwa rodzaje kapusty- kiszoną i białą. Z samej białej kapusty nie ugotujesz tak aromatycznego dania. W bigosie wegańskim nie może zabraknąć śliwek i grzybów. Równie ważne są zioła- liście laurowe i jałowiec. Kapustę duś w mieszance zwykłej wody i wody z kiszonki, będzie zdrowo i jeszcze smaczniej.Jeśli szukasz pomysłu na świetne danie bez mięsa- tu poznasz przepis na gołąbki wegetariańskie z zaskakującym farszem, są przepyszne.

Jak zrobić idealne kotlety mielone?
02.03.2022 01:00 Jak zrobić idealne kotlety mielone? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Kotlety mielone kurczą się i twardnieją podczas smażenia? Prawdopodobnie popełniasz błąd już podczas zakupów. Przyczyną tak mało apetycznych wyrobów jest bowiem zbyt duża zawartość tłuszczu w mięsie. Wielu smakoszy nie potrafi sobie odmówić zjedzenia smacznych mielonych. Po tym, jak podaliśmy wam sprawdzony patent na mielone z marchewką i zdradziliśmy sekret uzyskania soczystych kotletów, wracamy z artykułem zgłębiającym przyczyny rozpadających się i kurczących podczas smażenia mielonych.