Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Babka ziemniaczana z pieczarkami
13.03.2022 01:00 Babka ziemniaczana z pieczarkami. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny

Babka ziemniaczana bywa nazywana kartoflakiem, kartoflarzem oraz tarciuchem. Specjał świetnie sprawdzi się jako smaczny obiad czy sycąca kolacja. Ziemniaczane ciasto przyrządzone z dodatkiem pieczarek zachwyci was swoim aromatem i bogatą konsystencją. Konieczne je wypróbujcie. Babka ziemniaczana jest świetną alternatywą dla placków. Starte na tarce surowe ziemniaki będą równie pyszne, a przyrządzimy je z dużo mniejszą ilością tłuszczu. Podpowiadaliśmy wam już, jak przygotować ten specjał z boczkiem i kiełbasą. Tym razem proponujemy, by dodać pieczarki. Danie będzie wyjątkowo aromatyczne i delikatne.

Potrawka z kurczaka
13.03.2022 01:00 Co zrobić z mięsem i warzywami po rosole? Wiemy co zrobić aby nic się nie zmarnowało

Po ugotowaniu esencjonalnego rosołu zawsze zostają warzywa oraz mięso, z którymi wiele osób nie wie co można zrobić. Zamiast wyrzucać je do śmieci, można ugotować z nich pyszną potrawkę. Pływające w gęstym i aksamitnym maślanym sosie kawałki kurczaka, marchewki i groszku są na tyle pyszne, że można zajadać się nimi codziennie. Mięso i warzywa po rosole nie jawią się przeciętnemu Polakowi jako surowiec, który można jeszcze w smaczny sposób wykorzystać. Poniższa potrawka jest jednak wystarczającym dowodem, że nawet wygotowane mięso i warzywa kryją w sobie jeszcze wiele dobrego. Do podania polecamy wybrać zwykły ryż ugotowany na sypko lub makaron świderki. Gęsty sos przyjemnie oblepia pojedyncze kluski i ziarenka, co jeszcze bardziej zwiększa przyjemność z jedzenia.

Lubczyk
12.03.2022 01:00 Domowa pasta z lubczyku do zup. Zapomnij o sztucznych wzmacniaczach smaku

Zupy takie jak rosół czy pomidorowa, często doprawiane są przyprawą Maggi w płynie, która bazuje na smaku lubczyku. Warto jednak zrezygnować z kupnych dodatków do zup, ponieważ pełne są niezdrowej chemii. Niżej zdradzamy jak przygotować pastę z lubczyku, która podkręci smak każdej zupy. Lubczyk pasuje smakowo i aromatycznie do wielu różnych zup, choć najczęściej dodaje się go do rosołu. To właśnie to zioło stanowiło niegdyś podstawę Maggi - dzisiaj producent wytwarza znaną przyprawę przy użyciu substytutów i chemii. Domowa pasta z lubczyku doskonale wzmocni smak rosołu i każdej innej zupy, do której się ją doda. Jeśli chcesz przechowywać ją nawet rok, pokryj ją w słoiku olejem. Warstwa tłuszczu stworzy barierę, która uchroni przed psuciem.

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek z dodatkiem sera i szczypiorku
12.03.2022 01:00 Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek z dodatkiem sera i szczypiorku. Lepsze od mielonych

Wegetariańskie kotlety skuszą niejednego smakosza. Pyszne połączenie kaszy gryczanej i pieczarek z powodzeniem zastąpi wam mielone. Dodatek sera i szczypiorku sprawia, że danie jest soczyste i wyraziste. Idealnie sprawdzi się jako szybki obiad dla całej rodziny. Kotlety wegetariańskie występują w wielu pysznych odsłonach. Wystarczy wspomnieć o smacznych boczniakach w panierce czy wyjątkowych marchewkowych pulpecikach. Tym razem na tapet bierzemy recepturę opierającą się o kaszę gryczaną i grzyby, czyli dobrze wam znane połączenie. Spróbujcie koniecznie.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami
12.03.2022 01:00 Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Pomysł na tani obiad

Zapiekanka jest tanim i prostym w przygotowaniu obiadem, który możemy podać całej rodzinie. Jest przy tym wyjątkowo smaczna i sycąca. Sprawdźcie nową propozycję na przyrządzenie tego dania z ziemniakami, kiełbasą i pieczarkami. Zachwyci każdego, kto go spróbuje. Oczywiście oprócz kiełbasy możesz wykorzystać również inne wędliny, które znajdziesz w lodówce. Zapiekanka jest jednym z lepszych pomysłów na wykorzystanie zalegających w lodówce produktów. Prezentowaliśmy wam już niezawodne przepisy na zapiekankę z sosem beszamelowym i specjał przyrządzony z soczewicą i aromatycznym ryżem. Tym razem proponujemy doskonałe połączenie pieczarek, kiełbasy i ziemniaka. Skusicie się?

Szybka grochówka bez namaczania grochu
12.03.2022 01:00 Szybka grochówka bez namaczania grochu. Sycąca zupa idealna na pierwsze danie

Dobrej grochówce mało kto się oprze. Aromatyczna i sycąca zupa jest idealna zwłaszcza zimą, gdy dni są chłodne. Zalanie nasion grochu wrzątkiem sprawi, że przyrządzenie dania będzie szybsze niż zazwyczaj. Sprawdźcie, co jeszcze trzeba zrobić. Grochówka jest jedną z popularniejszych polskich zup. Przyrządzenie jej w tradycyjnej wersji wymaga czasu. Groch przed gotowaniem dobrze jest moczyć przynajmniej przez 10 godzin. W tym czasie mięknie, a po ugotowaniu jest lżej strawny. W przeciwnym wypadku samo przyrządzanie grochówki ulegnie wydłużeniu. Istnieje jednak patent, który znacznie ułatwi sprawne ugotowanie ulubionego dania. Dzięki niemu będzie ono gotowe nawet w godzinę.

Marynowanie mięsa
12.03.2022 01:00 Dlaczego warto wrzucić mięso do marynaty na bazie herbaty? Będzie mięciutkie jak nigdy - podajemy przepis

Nikt nie lubi łykowatego i twardego jak podeszwa mięsa, które dodatkowo jest suche i mdłe. Aby zawsze mieć pewność, że pieczeń czy kotlety będą delikatne, wrzuć mięso do marynaty na bazie czarnej herbaty. Mocny herbaciany napar sprawi, że każdy, nawet najtwardszy kawałek mięsa, będzie miękki i pyszny. Marynowanie mięsa w herbacie nie jest z pewnością dla wielu smakoszy czymś powszechnym - większość z nas marynuje je w przyprawach i oleju. Po wypróbowaniu poniższego pomysłu nie pożałujesz. Jak się okazuje, herbata może zostać wykorzystana nie tylko do zrobienia smacznego naparu, lecz również do sporządzania marynat. Czego można się spodziewać po trzymaniu w takiej zalewie mięsa przez kilka godzin?

Zupa kalafiorowa przepis Ewy Wachowicz
11.03.2022 01:00 Zupa kalafiorowa przepis Ewy Wachowicz. Lekka, a zarazem sycąca

Zupa kalafiorowa przepisu Ewy Wachowicz z domowym grysikiem z kaszy manny to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest lekka, ale sycącą i doskonale rozgrzewa, sprawdzi się więc idealnie w chłodne dni. Sprawdź, jak ugotować zupę kalafiorową przepisu Ewy Wachowicz.Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz to tradycyjna zupa z jednym niezwykłym dodatkiem- domowym grysikiem z kaszy manny i jajka. Zacierkę przygotujesz błyskawicznie, a świetnie uzupełnia smak całego dania.Zupę kalafiorową ugotuj z gałązką lubczyku. Lubczyk jest bardzo aromatycznym ziołem, które dodawane jest do zup i rosołu. W smaku przypomina odrobinę sos sojowy lub maggi, smak zupy jest więc dobrze podkreślony.Zupę zabiel kwaśną śmietaną i solidnie oprósz posiekanym koperkiem. Koperek rewelacyjnie podkreśla smak warzywnych zup i potraw, dodatkowo działa rozluźniająco na żołądek i jelita i tym samym zapobiega powstawaniu ewentualnych problemów trawiennych po zjedzeniu kalafiora.Jeśli szukasz pomysłu na prostą i smaczną zupę- tu poznasz przepis na lekką zupę jarzynową, jest idealna na szybki obiad w tygodniu.

Pasztet wielkanocny siostry Anastazji
11.03.2022 01:00 Pasztet wielkanocny siostry Anastazji. Pyszna alternatywa dla mięsnej wersji

Pasztet wielkanocny siostry Anastazji to jarski pasztet z białej fasoli z dodatkiem pietruszki, cebuli i wielu aromatycznych ziół i przypraw. Pasztet smakuje wyśmienicie z kromkami świeżego chleba i jest pyszną alternatywą dla tradycyjnego, mięsnego pasztetu. Poznaj przepis na wegetariański pasztet wielkanocny siostry Anastazji.Pasztet nie musi być mięsny, żeby miał wyśmienity smak. Warzywne pasztety są równie smaczne, niezależnie od tego, czy w formie pasty, czy pieczone. Pasztet siostry Anastazji to pasztet z białej fasoli, który oczaruje swoim smakiem nawet największych miłośników mięsa.Fasolę namocz dzień przed gotowaniem pasztetu i zalej ją zimną wodą wraz z przygotowanym naparem z kminku i majeranku. Zioła skutecznie usuwają enzymy strączków, które są odpowiedzialne za problemy trawienne, jak wzdęcia i uczucie pełności.Jeśli masz ochotę na pieczony pasztet z warzyw- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet z cukinii, jest idealny na kanapki.

Jajka faszerowane w panierce
11.03.2022 01:00 Jajka faszerowane w panierce. Idealne na pyszną przystawkę

Jajka faszerowane w panierce z musztardą i majonezem to pomysł na wyśmienitą i niezwykłą przystawkę lub przekąskę. Białka obtoczone w bułce tartej i smażone na oliwie zyskują rewelacyjny smak. Poznaj przepis na oryginalne jajka faszerowane w panierce.Jajka faszerowane znamy wszyscy, farsz przygotowujemy z dodatkiem przypraw, warzyw, sosów, jednak białka zostawiamy ugotowane. Panierowane białka są jeszcze smaczniejsze, są lekko chrupiące i wyglądają bardzo apetycznie.Jajka do faszerowania musisz ugotować zupełnie na twardo. Żółtka muszą być bardzo mocno ścięte. Jajka gotuj 8-10 minut od momentu wrzenia wody. Jajka gotuj w osolonej wodzie, sól ułatwia obieranie jajek, białka są estetyczne i nie są porwane. W panierce przygotujesz nie tylko jajka, ale i wiele warzyw- tu poznasz przepis na kalafior pieczony w panierce, jest chrupiący i doskonały na przekąskę.

Zupa krem z zielonej części pora
11.03.2022 01:00 Pyszna zupa krem z zielonych liści pora. Idealna na pierwsze danie

Por sam w sobie zwykle stanowi jedynie dodatek do potraw - głównie wykorzystuje się go podczas gotowania zup. Co więcej, najczęściej spożywa się tylko białą część, a zielone liście wyrzuca do śmieci. Niżej zdradzamy przepis na zupę krem z zielonych liści pora, które po lekkim podsmażeniu stają się wyjątkowo pyszne. Zielone liście pora, przez wielu uważane są za niesmaczne, a część twierdzi, że są wręcz niejadalne. Nie dziwnym jest więc, że tak dużo osób zwyczajnie wyrzuca je, bez żadnego przemyślenia.

Zupa z buraków na żeberkach
11.03.2022 01:00 Znakomita zupa z buraków na żeberkach. Prosta, smaczna i sycąca

Zupa z buraków na żeberkach to wyśmienita, wiosenna zupa, która posmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych zup. Aromatyczny wywar, gotowane buraczki i ziemniaki, soczyste i delikatne żeberka to świetne połączenie. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę z buraków na żeberkach.Uwielbiam zupy i często jadam je w tygodniu, ponieważ są proste i szybkie w gotowaniu. Jestem miłośnikiem zup gotowanych na drobiu i wieprzowinie, a jedną z najsmaczniejszych zup, które gotuję bardzo często, jest właśnie zupa z buraków na żeberkach.Żeberka gotowane w wywarze, następnie z burakami, są niezwykle soczyste, delikatne i przechodzą smakiem całej zupy, są pyszne. Zupę z buraków zawsze gotuję na wywarze z dodatkiem włoszczyzny, liści laurowych i ziela angielskiego, aby danie miało jak najlepszy smak.Niemal każdą zupę ugotujesz na żeberkach, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczna: zupa grochowa, ziemniaczana, pomidorowa, grzybowa, każda smakuje rewelacyjnie. Tu poznasz przepis na zupę ogórkową na żeberkach, jest przepyszna.

Zupa ogórkowa z chrzanem i kiełbasą
10.03.2022 01:00 Zupa ogórkowa z chrzanem i kiełbasą. Klasyczny specjał w wyjątkowym wydaniu

Ogórkowa w klasycznej odsłonie potrafi się znudzić. Proponujemy wam pyszne urozmaicenie tradycyjnego kwaśnego smaku poprzez dodatek chrzanu. Zupa nabierze nowego charakteru i z pewnością spodoba się amatorom ostrzejszych dań. Spróbujecie? Zupa ogórkowa jest jedną z często serwowanym w polskich domach. Zdradzaliśmy wam już jak przygotować ją z dodatkiem żółtka czy kaszą pęczak. Tym razem na tapet bierzemy recepturę na bogaty w smaki, pikantny rarytas z dodatkiem chrzanu. Zachwyci nawet największych sceptyków.

Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem
10.03.2022 01:00 Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem. W sam raz na przepyszny obiad

Kotlety mielone często pojawiają się na naszych talerzach. Soczysty w środku i delikatnie chrupiący z zewnątrz rarytas nabierze smaku, gdy przyrządzicie go z pieczarkami i serem. Składniki te doskonale do siebie pasują, a całość jest niezwykle satysfakcjonująca. Spróbujecie? Do masy na kotlety mielone można dodać wiele składników. Dodatki mają jedno zadanie — wzbogacić smak mięsa i sprawić, by było soczyste. Pieczarki i ser z pewnością sprostają temu wyzwaniu. Koniecznie sprawdźcie, jak dobrze komponują się w tym daniu.

Sałatka wielkanocna z pieczarkami
10.03.2022 01:00 Sałatka wielkanocna z pieczarkami. O wiele lepsza od klasycznej

Sałatka wielkanocna z pieczarkami to prosta, szybka i smaczna sałatka, idealna na kolację i rodzinne spotkania. Sałatka z podsmażonymi na maśle grzybami jest bardzo aromatyczna. Poznaj przepis na prostą sałatkę wielkanocną z pieczarkami, jajkami i żółtym serem.Wielkanoc to czas spotkań z najbliższymi. Jeśli szukasz pomysłu na pyszną sałatkę na kolację i jako dodatek do zimnej płyty na wielkanocnym stole, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Sałatka jest bardzo prosta i składa się tylko z kilku składników, przygotujesz ją błyskawicznie.Sałatka składa się z jajek, pieczarek, pora i żółtego sera, a jest wyśmienita. Jeśli masz więcej czasu, koniecznie przygotuj domowy majonez, jest lżejszy i dużo smaczniejszy od kupionego- tu poznasz przepis na majonez bez oleju. Jeśli szukasz pomysłu na pyszną sałatkę na Wielkanoc- tu poznasz przepis na sałatkę jarzynową z zaskakującym składnikiem.

Puree z pomidorami
10.03.2022 01:00 Puree z pomidorami. Prosty patent na wyśmienity dodatek obiadowy

Puree z pomidorami i dynią to pomysł na smaczny i lekki dodatek do obiadu, a także zdrowy i szybki lunch lub podwieczorek. Aromatyczny, gęsty krem z warzyw i śmietanką jest prosty w przygotowaniu i smakuje każdemu. Poznaj przepis na puree z pomidorami.Puree z pomidorami i dynią to prawdziwa bomba witaminowa. Gęsty, pożywny krem z warzyw doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i na podwieczorek, lunch, kolację. Puree podaj z np. polikami wołowymi lub polędwiczkami wieprzowymi. Danie będzie wyglądać i smakować jak z najlepszej restauracji.Do puree wykorzystaj pomidory słodkie i dojrzałe. Latem wybieraj polne pomidory, które wygrzane w pełnym słońcu są soczyste, słodkie i pełne smaku. Zimą i wiosną, najlepiej sprawdzą się pomidory malinowe lub pomidorki koktajlowe, np. cherry. Zwykłe pomidory gałązkowe zimą nie mają smaku, są twarde i suche.Bardzo ciekawym i smacznym dodatkiem do obiadu jest również puree z ciecierzycy, podaj je z ulubionym mięsem, a całe danie zniknie z talerzy błyskawicznie.

Zupa grzybowa z łazankami
10.03.2022 01:00 Zupa grzybowa z łazankami. Pomysł na prosty obiad

Zupa grzybowa z łazankami z suszonych grzybów i pieczarek to pomysł na wyśmienitą zupę dla całej rodziny. Danie jest bardzo aromatyczne, sycące i mocno rozgrzewa, zupa idealnie sprawdzi się więc w chłodne, zimowe dni. Poznaj przepis na zupę grzybową z łazankami.Zupa grzybowa z łazankami to prosta, ale wyjątkowo smaczna zupa, którą jadałam jak byłam mała, a teraz sama często do niej wracam. Zupę gotuję na bulionie warzywnym, który przygotowuję z marchewki, selera, korzenia pietruszki, cebuli i czosnku. Bardzo ważne są również zioła- liść laurowy, lubczyk i natka pietruszki.Zupa to świetna propozycja zarówno dla osób, które są na diecie wegetariańskiej, jak i tych, które jedzą mięso, grzybowa z suszonych grzybów leśnych smakuje każdemu. Do zupy ugotuj łazanki- idealnie pasują do dania. Zupę dopraw solą, pieprzem i zabiel śmietaną, a będzie pysznie.Grzyby suszone namocz kilka godzin przed gotowaniem zupy, możesz moczyć je nawet całą noc. Nie wylewaj wody po namaczaniu suszu- wlej ją do wywaru, a zupa będzie miała jeszcze lepszy smak, będzie bardzo grzybowa.Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad- tu poznasz przepis na zupę warzywną bez mięsa, jest aromatyczna i smaczna.

Zakwas i żurek
09.03.2022 01:00 Jak zrobić idealny zakwas na żurek? Wystarczy pamiętać o kilku ważnych dodatkach

Żaden żurek bez dobrego zakwasu nie ma prawa się udać - to on stanowi o smaku i zapachu całej zupy. Gotowy zakwas można łatwo kupić w sklepie, lecz znacznie lepiej jest zrobić go samodzielnie. Niżej uczymy jak tego dokonać. Aby zwiększyć jego aromat, po 3 dniach fermentacji warto dorzucić do niego czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zakwas na żurek jawi się części Polaków jako coś skomplikowanego, wymagającego wieloletniego doświadczenia i wiedzy. W praktyce każdy może go przygotować, w dodatku bez żadnych trudności. Z zakwasu poza żurkiem możesz przyrządzić także żur (który jest cięższą i gęstszą wersją żurku), zalewajkę czy sos żurkowy. Ten ostatni pysznie komponuje się z mięsami, szczególnie kiełbasami oraz kluskami śląskimi.

Złocisty rosół w miseczce
09.03.2022 01:00 Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Zdradzamy niezawodne triki

Satysfakcja z ugotowania udanego rosołu, który zachwyca złocistym kolorem i głębią smaku, potrafi być ogromna. Nie wszyscy znają jednak tricki, aby uzyskać taki efekt. Jednym z nich jest dodanie do wywaru cebuli w łupinie, która nadaje wywarowi intensywną barwę. Dobrą praktyką jest również wrzucenie większej ilości marchewek czy odrobiny buraka. Złocisty rosół jest najważniejszym celem dla wielu smakoszy podczas gotowania niedzielnego obiadu. Podanie takiego bulionu do stołu zwykle wywołuje mnóstwo pozytywnych emocji i silną satysfakcję. Niestety wielu Polaków, nawet pomimo popularności rosołu, cały czas nie zdaje sobie sprawy z istnienia tricków, które poprawiają kolor zupy. Największym błędem jest pominięcie wrzucenia do garnka cebuli w łupinie.

Zupa tajska z krewetkami
09.03.2022 01:00 Zupa tajska z krewetkami. Przepis krok po kroku

Zupa tajska z krewetkami to pomysł na aromatyczną, pikantną zupę, która zachwyci Cię swoim złożonym smakiem. Zupa z trawą cytrynową, imbirem, pastą curry to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika tajskiej kuchni. Poznaj przepis na zupę tajską z krewetkami.Zupa tajska z krewetkami to wyśmienita zupa o wyjątkowym, orientalnym, złożonym smaku. Wszystkie składniki wyczuwalne są razem i osobno jednocześnie, tworząc doskonały wywar. Zupę tajską ugotuj na bulionie warzywnym i mleku kokosowym.Krewetki mrożone wyjmij z zamrażalki, włóż do miseczki, zalej zimną wodą i wstaw na pół godziny przed przygotowywaniem zupy. Po rozmrożeniu krewetki dokładnie osusz i przełóż na talerz. Przed gotowaniem zupy przygotuj również wszystkie składniki. Do zupy ugotuj ryż na sypko, najlepiej sprawdzi się ryż basmati o długich ziarnach. Ryż przepłucz zimną wodą, zanim wrzucisz go do wrzącej, osolonej wody. Płukanie ryżu skutecznie zapobiega sklejaniu ziaren, ryż będzie sypki i smaczny.Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczną i aromatyczną zupę- tu poznasz przepis na zupę tajską z kurczakiem, jest idealna na obiad lub kolację.

Zupa szczawiowa przepis babci
09.03.2022 01:00 Zupa szczawiowa przepis babci. Klasyczny specjał zachwyci każdego

Zupa szczawiowa przepisu babci to pomysł na pożywną, aromatyczną i smaczną zupę z przecieru, którą ugotujesz nie tylko w sezonie na świeży szczaw. Zupa jest bardzo prosta, składa się z kilku podstawowych składników, a jej smak zachwyci każdego. Poznaj zupę szczawiową przepisu babci.Zupę szczawiową wszyscy doskonale znamy jeszcze z czasów dzieciństwa. Świeży, zebrany na łące szczaw to baza do jednej z lepszych, letnich zup. Sezon na szczaw trwa od końca maja do sierpnia i w tym czasie możesz zebrać go samodzielnie, najlepiej na łąkach oddalonych od dróg.W pozostałych porach roku nie musisz rezygnować z tej pysznej zupy, ugotuj ją z przecieru ze szczawiu. Przecier zrobisz samodzielnie z liści świeżego szczawiu lub kupisz w każdym większym markecie. Zupa z przecieru jest równie pyszna i aromatyczna.W tym artykule dowiesz się, jak zrobić szczaw do słoików, żeby zachował smak i świeżość przez wiele miesięcy.

Sos z cukinii do mięsa
09.03.2022 01:00 Sos z cukinii do mięsa. Wyjątkowy dodatek obiadowy, mamy najlepszy przepis

Sos z cukinii do mięsa to pomysł na prosty i pyszny dodatek do obiadu. Będzie pasował idealnie do kotletów mielonych, schabowych, placków z mięsem, kurczaka, klopsików i wielu innych dań. Poznaj przepis na sos z cukinii do mięsa.Cukinia to jedno z tych warzyw, które pasują do każdego dania, ponieważ ma delikatny, uniwersalny smak. Z cukinii ugotujesz pyszny krem, sosy, leczo, przygotujesz pieczoną, faszerowaną, grillowaną, każda będzie smakować wyśmienicie.Cukinia doprawiona czosnkiem, cebulką i natką pietruszki jest bardzo aromatyczna i świetnie pasuje do każdego mięsa, urozmaicając jego smak. Sos podaj np. z kotletami mielonymi, a przekonasz się, że danie będzie jeszcze smaczniejsze. Jeśli szukasz pomysłu na obiad- tu poznasz przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem, czyli proste, tanie i pyszne danie dla całej rodziny.

Bigos w garnku z chlebem
09.03.2022 01:00 Najgorszy błąd podczas przygotowania bigosu. Wychodzi niesmaczny

Bigos jest naszą najpopularniejszą potrawą narodową. A wiecie, jaki jest najgorszy błąd podczas przygotowania bigosu? Przez niego danie wychodzi niesmaczne. Koniecznie dowiedz się, czego unikać, by ta potrawa była pyszna i aromatyczna.Podstawą bigosu jest kiszona kapusta i mięso. Niektórzy dodają też świeżą kapustę, suszone grzyby, a także bakalie. Przygotowanie tej potrawy jest dosyć proste, bo do garnka wrzuca się kolejno poszczególne składniki. Jednak kolejność i moment ich wrzucenia, ma wpływ na smak bigosu.

Kotlety z czerstwej bułki
09.03.2022 01:00 Kotlety z czerstwego pieczywa. Pomysł na tani i pyszny obiad

Do przyrządzenia smacznego i pożywnego obiadu nie potrzeba dużych pieniędzy - dowodem mogą być poniższe kotlety z czerstwego pieczywa. Ich przyrządzenie kosztuje grosze, a wszystkie potrzebne produkty większość z nas ma pod ręką. Głównym składnikiem są czerstwe bułki, co chroni je przed wyrzuceniem do śmieci. Kotlety z czerstwego pieczywa łączą w sobie zasady ruchu "zero waste", który minimalizuje produkcję odpadków, a także oszczędność. Większość Polaków ma bowiem w swojej kuchni większość produktów potrzebnych do poniższego przepisu i nie trzeba wydawać dodatkowych pieniędzy. W przypadku kotletów z suchych bułek bardzo ważne jest odpowiednie doprawienie, ponieważ suche pieczywo nie ma zbyt wiele smaku. Warto dodać do nich świeżą pietruszkę oraz koperek.

 Sos śmietanowy do kurczaka
09.03.2022 01:00 Najlepszy sos śmietanowy do kurczaka . Zdradzamy sprawdzony przepis

Sos śmietanowy do kurczaka to prosty i bardzo smaczny sos, z którego ugotujesz pyszny obiad dla całej rodziny. Sos jest gęsty, a gotowany w nim kurczak soczysty i miękki. Do sosu podaj ulubione dodatki, będą świetne pasować z uniwersalnym sosem do drobiu. Poznaj przepis na sos śmietanowy do kurczaka.Sos śmietanowy do kurczaka to prosty sos, dzięki któremu stworzysz fenomenalny obiad dla całej rodziny, nawet w najbardziej zabiegane dni. Przygotowanie całego dania zajmie dosłownie kilka chwil. Mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne.Kurczak w sosie śmietanowym podaj z ulubionymi dodatkami, a błyskawicznie zniknie z talerzy. Moja propozycja obiadowa? Kurczak z gotowanymi ziemniakami i groszkiem z marchewką. Całość polewam sosem śmietanowym i cieszę się prostym i genialnym w smaku daniem.Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad- tu poznasz przepis na soczystego kurczaka w sosie z sera pleśniowego, podaj go z ulubionymi dodatkami, a będzie pysznie.

Burger wołowy z sosem czosnkowym
08.03.2022 01:00 Kultowy burger wołowy z sosem czosnkowym. Podajemy najlepszy przepis

Burger wołowy z sosem czosnkowym to pomysł na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste kotlety wołowe podane w bułce z warzywami, grillowanym serem i aromatycznym sosem rozpływają się w ustach. Poznaj prosty przepis na burger wołowy z sosem czosnkowym.Domowe burgery wołowe to pomysł na pyszny obiad, którego przygotowanie zajmie Ci niecałą godzinę. Najważniejsze jest mięso- soczyste kotlety wołowe z czosnkiem i natką pietruszki są wyśmienite i pasują do wszystkich dodatków.Najsmaczniejsze burgery uzyskasz, kiedy i bułki i ser będziesz smażyć przez chwilę na patelni grillowej. Wysoka temperatura zagrzeje pieczywo i rozpuści ser, dzięki czemu danie będzie naprawdę pyszne.W przepisie znajdziesz propozycję podania, dodatki do burgerów możesz dowolnie modyfikować, dodając np. jajko sadzone, chipsy z boczku i wiele innych produktów. Do burgerów gorąco polecam frytki z batatów z piekarnika.

Naleśniki
08.03.2022 01:00 Lekkie jak obłok jogurtowe naleśniki. Raz wypróbujesz i nie zrobisz już innych

Choć popularność naleśników z biegiem lat nie spada, wielu Polaków cały czas obawia się je przygotowywać. Jeśli należysz do tej grupy, mamy dla Ciebie idealny przepis na proste naleśniki z jogurtem. 300 g tego gęstego płynu w połączeniu z jajkami, wodą i mąką, tworzy lekkie ciasto, z którego łatwo wykonasz cienkie placuszki. Idealnie delikatne naleśniki, które przy okazji są banalne w zrobieniu, to marzenie niejednego kucharza-amatora. Jeśli masz jakiekolwiek problemy z ich sporządzeniem, przychodzimy z pomocą. Prezentowana przez nas receptura jest prawdopodobnie najprostsza, dlatego szczególnie zalecamy wypróbowanie jej przez niepewnych swoich umiejętności. Co więcej, jogurtowe naleśniki nie mają sobie równych, jeśli chodzi o ich aksamitność i lekkość.

Żeberka wieprzowe gotowane
08.03.2022 01:00 Żeberka wieprzowe gotowane. Nikt im się nie oprze. Prośby o dokładkę są pewne

Żeberka wieprzowe gotowane w aromatycznym sosie własnym z cebulką, rozmarynem i sosem czosnkowym to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest soczyste i tak delikatne i miękkie, że z łatwością odchodzi od kostek. Poznaj przepis na żeberka wieprzowe gotowane.Gotowane żeberka wieprzowe to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Soczyste, miękkie żeberka w gęstym sosie, który powstał z mięsnego aromatu i cebuli, smakują wybornie. Sos doprawiam sosem sojowym i suszonym rozmarynem, moim zdaniem to połączenie daje genialny smak.Do żeberek podaję ziemniaki gotowane lub ziemniaki w formie kremowego puree. Buraczki z chrzanem lub ogórki kiszone doskonale podkreślają smak gotowanego, soczystego mięsa. Świetnie sprawdzi się również gotowana kapusta lub potrawka z marchewki, pietruszki i selera.Jeśli z obiadu zostanie Ci puree, nie wyrzucaj go- tu dowiesz się, co zrobić z puree z ziemniaków z poprzedniego dnia. Nie marnujmy jedzenia, wykorzystajmy je w pełni.