Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Babka ziemniaczana Karola Okrasy
21.03.2022 01:00 Babka ziemniaczana Karola Okrasy. Idealna na wielkanocny tani obiad

Babka ziemniaczana jest niezwykle prostym i sycącym daniem, które idealnie sprawdzi się jako wielkanocny obiad dla całej rodziny. Karol Okrasa w swoim przepisie pod koniec pieczenia przykrywa naczynie z daniem folią aluminiową. Dzięki temu babka wychodzi wilgotna i niezwykle delikatna. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Babkę ziemniaczaną, podobnie jak lubiane przez wielu smakoszy placki, przyrządza się z tartych ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Receptura Karola okrasy uwzględnia jeszcze dodatek ugotowanej kaszy gryczanej i boczku. Danie jest więc niezwykle sycące i aromatyczne. Podajcie je rodzinie na obiad, a zachwytom nie będzie końca.

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą
21.03.2022 01:00 Zupa chrzanowa z białą kiełbasą. Gęsta i aromatyczna

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem to rewelacyjne danie, nie tylko w Wielkanoc. Zupa jest wyraźna, bardzo aromatyczna i gęsta, a doprawiona śmietaną, suszonym majerankiem i zasmażką z cebulką wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na zupę chrzanową z białą kiełbasą.Zupa chrzanowa z białą kiełbasą to wiosenna zupa o wyraźnym smaku i aromacie. Do zupy podaj jajko ugotowane na twardo lub zetrzyj jajka na tarce i dodaj je bezpośrednio do wywaru- ten sposób szczególnie polecam, ponieważ dodatkowo zagęścisz zupę.Zupę ugotuj na wywarze warzywnym lub drobiowym, będzie pełna aromatu. Do zupy dodaj zasmażkę z cebulką, a będzie gęsta i doskonała w smaku. Danie podaj z kromką świeżego chleba i solidną porcją świeżej natki pietruszki. Jeśli szukasz pomysłu na zupę chrzanową- tu poznasz przepis na równie pyszną zupę chrzanową z ziemniakami, palce lizać.

rosół
20.03.2022 01:00 Dlaczego warto dodać do rosołu błyszczyk kurdybanek? Niepozorny chwast ma cudowne zalety

Planujecie dziś ugotować rosół? Rozejrzyjcie się po swojej kuchni, być może znajdziecie tam ziele uznawane za chwast. Koniecznie dowiedzcie się, dlaczego warto dodać do rosołu błyszczyk kurdybanek. Ten niecodzienny dodatek przyjemnie odmieni smak rosołu, ale wzbogaci go też cenne składniki.By ugotować rosół, potrzebujecie mięsa i warzyw, a także kilku podstawowych przypraw. Taki rosół należy już do klasyki polskich zup. Jest smaczny i bardzo aromatyczny. Jednak czasami warto nieco odmienić tradycyjną recepturę, po to, by potrawa zyskała nieco inny smak i nowe właściwości.

Kotlety wegetariańskie z kaszy gryczanej
20.03.2022 01:00 Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa - przepis na wegetariańskie kotlety mielone. Idealne na niedzielny obiad

Dzisiaj jest szczególny dzień, o którym wielu Polaków zapomniało - mowa o Międzynarodowym Dniu Bez Mięsa. Jeśli więc chcesz przyczynić się do poprawy życia niezliczonych ilości zwierząt, sięgnij po poniższy przepis. Zrobisz z jego pomocą pyszne wegetariańskie kotlety mielone z kaszy gryczanej. Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa 20 marca ma za zadanie uświadomić ludziom z całego świata warunki, w jakich hodowane i zabijane są zwierzęta. Dodatkowo ma przyczynić się także do rozpropagowania zdrowego trybu życia i diety, opierającej się w większości na warzywach, owocach oraz zbożach. Hasłem przewodnim dnia jest „Zmień swoją dietę – zmień świat!”.Dla tych, którzy zdecydowali się dołożyć swoją cegiełkę do tego ruchu, polecamy wypróbowanie poniższego przepisu na bezmięsne kotlety z kaszy gryczanej. Dodatek pieczarek sprawia, że bardzo wyczuwalny jest w nich mięsny smak umami, z którego słyną grzyby.

Zakwas
20.03.2022 01:00 Jak zrobić domowy zakwas na żurek? Babcine triki sprawią, że wyjdzie idealnie

Zrobienie domowego zakwasu na żurek wcale nie jest zadaniem skomplikowanym czy wymagającym. Aby mieć pewność, że proces przebiegnie właściwie, należy zastosować dwie babcine zasady. Po pierwsze zakwas powinien fermentować w ciepłym miejscu. Po drugie warto dodać do niego trochę otrębów, które zwiększą jego gęstość i zawiesistość. Zakwas na żurek odpowiada za większość smaku oraz konsystencji tej wielkanocnej zupy. Bez niego danie nie nabierze wyjątkowej gęstości oraz charakterystycznego kwaśnego i intensywnego smaku. W sklepach dostępne są butelki i słoiki z gotowym zakwasem, który jednak nie może równać się domowemu. W jego składzie często można znaleźć niepotrzebne dodatki, takie jak konserwanty czy wzmacniacze smaku.

Zapiekanka ziemniaczana
19.03.2022 01:00 Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowo-śmietanowym. Tani obiad dla całej rodziny

Pożywny, prosty, a przy okazji smaczny obiad to idealna propozycja dla dużych rodzin - dlatego niżej prezentujemy przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z mielonym mięsem. Charakteru nadaje jej sos złożony ze śmietany i sera. Niski koszt, w połączeniu z łatwością gotowania i obłędnym smakiem, to cechy charakterystyczny poniższego dania. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowo-śmietanowym napełni brzuch każdego głodomora. Już jedna porcja starcza, aby poczuć błogie uczucie sytości i całkowitego spełnienia. Wszystkie składniki potrzebne do zapiekanki kosztują niewiele, więc pomysł ten wpisuje się w ramy budżetowego obiadu. Jeśli chcesz jeszcze bardziej zmniejszyć wydatki, zamień mięso mielone na soczewicę lub inne warzywo strączkowe.

Zielony por
19.03.2022 01:00 Jak wykorzystać zieloną część pora? Mamy przepyszne rozwiązanie

Duża grupa osób podczas szykowania jedzenia z udziałem pora, wykorzystuje tylko jego białą część, zieloną wyrzucając do śmieci. Niestety w taki sposób traci się wiele cennych wartości odżywczych, które znajdują się w tej części. Aby użyć całej rośliny w kuchni, możesz zastosować poniższy przepis na pyszną zupę krem z zielonej części pora. Por jest prawdziwą kopalnią zdrowia. Zawiera dużo soli mineralnych, takich jak sole wapnia, fosforu, potasu, sodu, żelaza i siarki. Dodatkowo wypełniony jest witaminami C, A, E, B1, B2 oraz PP.Jak podaje dietto.pl, regularne jedzenie pora może obniżać poziom złego cholesterolu, poprawia pracę układu odpornościowego, stabilizuje poziom cukru we krwi, a także działa dobroczynnie na układ pokarmowy. Korzyści jest jednak znacznie więcej. Zupa krem, którą dzisiaj prezentujemy, pozwala w przyjemny sposób wprowadzić pora do diety.

Dlaczego warto dodać ziemniaka do zupy ogórkowej
19.03.2022 01:00 Dlaczego warto dodać ziemniaka do zupy ogórkowej? Cudowne korzyści dla każdego

Ogórkowa jest jedną z częściej goszczących na naszych stołach zup. Wyraziste w smaku danie będzie łagodniejsze, jeśli dodamy do niego zblendowanego ziemniaka. W takiej wersji posmakuje nawet największym sceptykom. Sprawdźcie ten patent koniecznie. Choć ogórkową w każdym domu przygotowuje się nieco inaczej, jeden element pozostaje wspólny — kwaśny smak. Można oczywiście zmniejszyć ilość dodanych ogórków kiszonych, lecz wtedy zupa może stać się mdła. O wiele lepiej będzie zmiksować ziemniaka i połączyć go z płynem.

Wielkanocne pierogi z boczkiem i soczewicą
19.03.2022 01:00 Wielkanocne pierogi z boczkiem i soczewicą, które zachwyciły Roberta Makłowicza. Smak Podlasia

Pierogi lubi wielu smakoszy. Robert Makłowicz w jednej ze swoich podróży zaprezentował podlaski specjał wielkanocny — pierogi faszerowane boczkiem i soczewicą. Niezwykle sycąca wersja tradycyjnego dania z pewnością przypadnie wam do gustu. Sprawdźcie koniecznie. Udane pierogi to nie tylko elastyczne ciasto, które łatwo jest skleić. Równie istotny jest farsz, którego smak musi być dobrze wyważony. Taki właśnie znajdziemy w delikatnych podlaskich pierogach proponowanych przez znanego kucharza podróżnika. Skusicie się?

Najlepszy przepis na wegański żurek
19.03.2022 01:00 Najlepszy przepis na wegański żurek. Niebywałe, czym zastąpiono tradycyjne jajko

Żurek jest jednym z tradycyjnych dań, które pojawi się na niejednym wielkanocnym śniadaniu. Nie każdy jednak lubi mięsne przysmaki. Z nowym przepisem przyrządzicie ten klasyk w wersji całkowicie roślinnej. Koniecznie sprawdźcie, jak niewiele wysiłku wymaga. Żurek nie musi być nudny. Z przepisem inspirowanym recepturą Jadłonomii przygotujecie wyjątkowo smaczny, lekki i bezmięsny specjał, który przypadnie do gustu całej waszej rodzinie. Dodatek jabłka zaskakująco dobrze wpisze się w uzyskaną kompozycję smakową. Spróbujecie?

Rosół w czasie gotowania
19.03.2022 01:00 Jak uratować mętny rosół? Wiemy co trzeba zrobić, zdradzamy najlepsze patenty

Trudno o bardziej dołującą kulinarną wpadkę niż mętny rosół, choć włożyło się w niego wiele godzin ciężkiej pracy. Na szczęście istnieją sposoby na uratowanie całego garnka. Jednym z nich jest wrzucenie do wywaru surowego i obranego ziemniaka. Po gotowaniu go w bulionie przez 30 minut rosół powinien stać się klarowny. Rosół nie wymaga żadnego przedstawienia, w końcu każdy Polak doskonale zna jego smak oraz wygląd. Klarowny bulion uchodzi za najlepszy, dlatego wielu dąży do uzyskania jak największej przejrzystości. Niestety zmętnienie może pojawić się nawet wtedy, kiedy podjęte zostaną wszelkie kroki mające temu przeciwdziałać. Dlatego niżej zdradzamy kilka sposobów, dzięki którym więcej nie uświadczy się widoku mętnego rosołu.

Pasta z tuńczyka
19.03.2022 01:00 Ekspresowa pasta kanapkowa z twarogiem i tuńczykiem. Wystarczy 10 minut i gotowe

Pasta kanapkowa powinna charakteryzować się przede wszystkim prostotą wykonania oraz intensywnym smakiem. Poniższa pasta z twarogu i tuńczyka może pochwalić się takimi cechami. Wystarczy rozgnieść widelcem twaróg i połączyć go z rybą, dlatego w mniej niż 10 minut będziesz cieszyć się smakiem pasty na kanapkach. Pasta kanapkowa z twarogu i tuńczyka jest doskonałą propozycją dla osób spieszących się lub chcących po prostu zjeść coś na szybko. Nie ma bowiem potrzeby długiego stania w kuchni w przypadku poniższej receptury. Jeśli chcesz sporządzić pastę o odrobinę mniejszej kaloryczności, zamień majonez na zwykły jogurt naturalny. Nabiał nada paście gładką konsystencję, a przy okazji nie wniesie tak dużo tłuszczu w porównaniu do jajecznego sosu.

Sałatka wielkanocna z kurczakiem
18.03.2022 01:00 Sałatka wielkanocna z kurczakiem. Uczta dla każdego

Sałatka wielkanocna z kurczakiem to prawdziwa wiosna na talerzu. Delikatne mięso drobiowe, świeża roszponka, feta warzywa i aksamitny sos winegret to uczta dla każdego smakosza. Poznaj przepis na pożywną sałatkę wielkanocną z kurczakiem, jest idealna na obiad lub kolację.Sałatka wielkanocna z kurczakiem to sałatka lekka, świeża, pożywna i pełna smaku. Danie jest bardzo wiosenne i doskonale sprawdzi się jako kolacja, a nawet zdrowy obiad na wielkanocnym stole. Sałatkę podaj z sosem winegret na bazie miodu i musztardy, a zniknie z talerzy błyskawicznie.Sałatkę możesz przygotować na osobne talerze, wtedy będzie wyglądać jak z restauracji. Możesz również wszystkie składniki wymieszać w większej misce- będzie równie pysznie, kolorowo i świeżo. Sałatka jest doskonałym pomysłem także dla osób będących na diecie.Jeśli szukasz pomysłu na dodatek do zimnej płyty na świąteczny stół- tu poznasz przepis na szybką sałatkę z pora i kukurydzy, jest świetna do wędlin i domowego pasztetu.

gulasz
18.03.2022 01:00 Sprawdzone patenty gospodyń na miękkie mięso w gulaszu. Zawsze wychodzi boskie

Najsmaczniejszy gulasz składa się z miękkiego mięsa i gęstego, aksamitnego sosu. Dlatego prezentujemy sprawdzone patenty najlepszych gospodyń na miękkie mięso w gulaszu. Wykorzystaj je w swojej kuchni, a zobaczysz, że nigdy nie jadłeś lepszego dania.Gulasz wywodzi się z kuchni węgierskiej. Jest popularnym i sycącym daniem mięsnym, które ma też dodatek cebuli, często papryki i innych warzyw, a także przypraw. Gulaszu nie da się ugotować błyskawicznie. Powinien być nagotowany, bo wtedy mięso jest odpowiednio miękkie i rozpływające się w ustach. Jednak są sposoby na to, by przyspieszyć mięknięcie mięsa w gulaszu.

Jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami
18.03.2022 01:00 Jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami. Pyszna i prosta przystawka

Jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami to pomysł na wyjątkowe śniadanie, nie tylko na Wielkanoc. Jajka z tuńczykiem, oliwkami, pomidorami i czerwoną cebulką to świetny smak i doskonałe źródło energii. Poznaj przepis na jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami.Tuńczyk z pomidorami suszonymi, oliwkami, jajkami i cebulką to świetne połączenie, z którego przygotujesz sałatkę, pastę kanapkową lub właśnie jajka faszerowane. Jajka wyglądają zjawiskowo, sprawdzą się więc zarówno na pożywne śniadanie, jak i na wielkanocny stół.Jajka gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki łatwo odchodzą od białek, a ugotowane jajka wyglądają bardzo estetycznie. Jajka gotuj przez 8- 10 minut od momentu wrzenia, wtedy będą idealnie ścięte.Do farszu najlepiej sprawdzi się tuńczyk w sosie własnym, ponieważ nie jest tak tłusty i intensywny. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, wlej oliwę z suszonych pomidorów, która jest bardzo aromatyczna i ma doskonały smak.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienite śniadanie, które doda Ci energii z rana- tu poznasz przepis na sałatkę z awokado i tuńczykiem.

Naleśniki kawowe
18.03.2022 01:00 Puszyste naleśniki o smaku kawy z kremowym nadzieniem. Słodkie drugie śniadanie

Klasyczne naleśniki zna prawdopodobnie każdy, jednak istnieje znacznie więcej wariantów tego pysznego dania. Dzisiaj prezentujemy sposób na naleśniki z kawą, które wyjątkowo smakują. Po wypełnieniu puszystym kremem, naleśniki sprawdzają się jako drugie śniadanie oraz zwykła przekąska. Naleśniki z kawą to idealny sposób, aby połączyć ulubiony napar milionów Polaków z tradycyjną potrawą polskiej kuchni. Ich przygotowanie jest banalnie proste, lecz wykwintny smak wskazuje na coś zupełnie odwrotnego.

Proste i niedrogie kotlety z makaronu
17.03.2022 01:00 Proste i niedrogie kotlety z makaronu. Potrzebne składniki znajdziesz pod ręką

Makaron, który pozostał po ostatnim obiedzie, nie musi się zmarnować. Wystarczy kilka dodatków, by przyrządzić z niego smaczne kotlety. Sprawdzony patent na resztkowe danie spodoba się każdemu. Sprawdźcie koniecznie. Kotlety z makaronu są doskonałym daniem, które pozwoli nam wykorzystać zalegające w lodówce kawałki warzyw i wędlin. Przyrządzicie je bardzo szybko, a smak pozytywnie was zaskoczy. Już nigdy nic się nie zmarnuje.

Zupa cukiniowa z ziemniakami
17.03.2022 01:00 Pyszna i prosta zupa cukiniowa z ziemniakami. Nikt jej się nie oprze

Zupa cukiniowa z ziemniakami to pomysł na prosty i pyszny obiad, idealny w tygodniu. Błyskawiczna, gęsta zupa z kwaśną śmietaną i grzankami to zupa, którą pokochają wszyscy. Poznaj przepis na zupę cukiniową z ziemniakami.Zupa cukiniowa z ziemniakami to gęsta, pożywna zupa w formie kremu. Jest smaczna i zdrowa- warzywa i natka pietruszki to prawdziwa bomba witaminowa, która doda wszystkim energii na wiele godzin. Cukinia to przede wszystkim źródło witamin z grupy B, witaminy A, C, a także potasu, żelaza, wapnia i antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie, opóźniają procesy starzenia i wykazują silne działanie antynowotworowe.Zupę dopraw gałką muszkatołową, do wywaru dodaj korzeń pietruszki, którego smak podkreśli aromat potrawy. Zupę podaj z kwaśną śmietaną i grzankami z pieczywa. Grzanki możesz szybko zgrillować na patelni grillowej zupełnie same lub z dodatkiem masła i czosnku granulowanego. Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity krem- tu poznasz przepis na gęstą zupę z marchewki z dodatkiem imbiru, jest bardzo pożywna i mocno rozgrzewa.

stół wielkanocny
17.03.2022 01:00 Kiedy w 2022 roku wypada Wielkanoc? Już dziś zaplanuj menu

Święta wielkanocne coraz bliżej. Sprawdź, kiedy w 2022 roku wypada Wielkanoc i już dziś zaplanuj menu. Dzięki temu unikniesz nadmiaru obowiązków w ostatnich dniach i bez przemęczenie zasiądziesz do stołu razem z najbliższymi. Będzie mniej stresu, a więcej radości z obchodzonych Świąt. Dla wielu osób Święta nie oznaczają przyjemności i radości, a kojarzą się jedynie z ogromem pracy i zmęczeniem. Dlatego warto coś z tym zrobić i wprowadzić w życie kilka zmian, które pozwolą bez stresu przejść okres przedświąteczny i cieszyć się rodzinnymi Świętami. Z pewnością warto wcześniej przygotować plan wiosennych porządków, a także zaplanować menu. Dzięki temu będzie możliwe rozłożenie prac w czasie, a także wcześniejsze zrobienie potrzebnych zakupów. Na ostatnią chwilę warto zostawić tylko to, czego nie da się zrobić wcześniej.

Sałatka z pora i kukurydzy
17.03.2022 01:00 Prosta sałatka z pora i kukurydzy. W sam raz na święta

Sałatka z pora i kukurydzy z dodatkiem jajek i majonezu to pomysł na pyszną sałatkę na lunch, kolację lub jako dodatek do zimnej płyty, np. deski wędlin lub serów. Sałatka zachwyci smakiem wszystkich gości, a jest bardzo prosta w przygotowaniu. Poznaj przepis na sałatkę z pora i kukurydzy.Sałatka z pora i kukurydzy to świetny pomysł na sałatkę, kiedy rodzina lub przyjaciele wpadną z wizytą, jest błyskawiczna i bardzo smaczna. Do przygotowania sałatki potrzebujesz kilku podstawowych składników: jajek, pora, pieczarek, kukurydzy, natki pietruszki.Do sałatki dodaj gęsty jogurt naturalny i majonez. Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność sałatki, możesz przygotować domowy majonez bez oleju, będzie równie smaczny, a znacznie lżejszy. Sałatka ma złożony smak- jest lekko słodka, ostra i bardzo aromatyczna.Jeśli szukasz pomysłu na dodatek do zimnej płyty- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet z żurawiną, podaj go razem z sałatką z pora i kukurydzy, a goście będą zachwyceni.

Ewa Wachowicz, gulasz
17.03.2022 01:00 Prosty i smaczny gulasz z mięsa mielonego według przepisu Ewy Wachowicz. Zaskocz rodzinę wyjątkowym daniem

Brakuje ci pomysłu na obiad? Przygotuj prosty i smaczny gulasz z mięsa mielonego według przepisu Ewy Wachowicz. Zaskocz rodzinę wyjątkowym daniem, a przy okazji zaoszczędź trochę czasu. Gulasz doskonale komponuje się z ugotowanym ryżem, kaszą lub makaronem.Mięso mielone jest szybkie do przygotowania. To dlatego, że jest rozdrobnione, nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Doskonale nadaje się na kotlety mielone, klopsy i pulpety. Jednak można z niego też przyrządzić smaczny gulasz. Jak to zrobić, powie wam Ewa Wachowicz.

Zupa fasolowa z makaronem
17.03.2022 01:00 Prosta i smaczna zupa fasolowa z makaronem. Ciekawy pomysł na pierwsze danie

Zupa fasolowa z makaronem to pomysł na pyszną i pożywną zupę dla całej rodziny. Zupa jest idealna na obiad w chłodne dni, ponieważ rozgrzewa i dostarcza cennych witamin. Poznaj przepis na pyszną zupę fasolową z makaronem.Fasola biała typu Jaś to fasola, która wymaga odpowiedniego przygotowania przed gotowaniem zupy. Strączki zalej zimną wodą i odstaw na całą noc, żeby fasola zmiękła. Do strączków koniecznie dodaj kminek i majeranek. Zioła skutecznie radzą sobie z enzymami, które powodują wzdęcia i uczucie ciężkości, więc fasola będzie lekkostrawna.Zupę fasolową podaj z ulubionym makaronem, dobrze sprawdzą się łazanki, świderki, kokardki, muszelki lub drobny makaron grysikowy. Danie dopraw do smaku papryką mieloną, majerankiem i ziołami prowansalskimi, które dodadzą zupie świeżości i niezwykłego aromatu.Jeśli szukasz pomysłu na lekką, ale i pożywną zupę- tu poznasz przepis na zupę kalafiorową Ewy Wachowicz, jest idealna na obiad dla całej rodziny.

Puszyste naleśniki na kefirze
17.03.2022 01:00 Puszyste naleśniki na kefirze. Delikatne i puszyste, w sam raz na śniadanie

Naleśniki są dobrym pomysłem na śniadanie. Przygotujcie je z dodatkiem kefiru, a będą smakowały wyjątkowo dobrze. Ciasto wychodzi delikatne i niezwykle elastyczne — wprost idealne do nadziewania. Przekonajcie się sami. Te naleśniki polubią zarówno amatorzy słodkości — dla których nie ma nic lepszego niż rarytas podany z serem — jak i fani wytrawnych dań, których z pewnością skusiło już przyrządzenie naleśników z pieczarkami i jajkiem sadzonym. Kefir sprawi, że będą rozpływały się w ustach i nie rozpadną się niezależnie od użytego farszu. Spróbujecie?

Obłędnie chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki
16.03.2022 01:00 Obłędnie chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Prosty przepis na obiad

Po placki ziemniaczane sięgamy dość często. Warto od czasu do czasu spróbować nieco innej wersji klasyki. Zastępując jajko i mąkę łyżką śmietany, uzyskamy delikatną masę, która po usmażeniu będzie niezwykle chrupiąca. Sprawdźcie je już dziś. Placki ziemniaczane przygotowywaliśmy już w wielu smacznych wariantach. Z pewnością próbowaliście już specjału z serem i pieczarkami lub z kiełbasą. Tym razem do podstawowego przepisu podejdziemy dość niestandardowo. Dwa popularne składniki, czyli mąkę oraz jajko, zastąpimy jednym — śmietaną. Nabiał doskonale zespoi warzywo, a jednocześnie nada plackom niepowtarzalnego smaku. Koniecznie przetestujcie tę recepturę.

Rozpływające się w ustach kopytka niczym u mamy
15.03.2022 01:00 Rozpływające się w ustach kopytka niczym u mamy. Sekretem jest dodatek maślanki

Kopytka lubi wielu z nas. Tym razem proponujemy małą modyfikację klasycznego dania — dodanie maślanki. Nabiał nada kopytkom lekkości i sprawi, że staną się jeszcze bardziej kremowe. Spodobają się całej waszej rodzinie. Kopytka są nie tylko smacznym dodatkiem do obiadu, ale też doskonałą bazą dla wielu smacznych sosów i mięsnych gulaszy. Jeżeli więc nie macie pomysłu na kolejny obiad, a w lodówce zalegają wam ugotowane ziemniaki, zróbcie te pyszne kluseczki.

W którym momencie należy solić rybę
15.03.2022 01:00 W którym momencie należy solić rybę? Bardzo łatwo o duży błąd

Ryba jest jednym ze zdrowszych wyborów w naszej diecie. Świeże mięso wysokiej jakości łatwo zepsuć, dodając przyprawy w nieodpowiednim momencie. Solenie ryby powinno odbywać się na chwilę przed smażeniem lub pieczeniem. Tylko ten sposób zagwarantuje nam soczystość mięsa. Po ryby warto regularnie sięgać. Podpowiadaliśmy wam już jakie gatunki wybierać, by zapewnić sobie maksimum korzyści. Radziliśmy też jakie surówki będą do rybnych dań najlepsze. Teraz czas na garść wskazówek dotyczących przyprawiania.

Żurek Magdy Gessler
15.03.2022 01:00 Gessler zdradziła, jaki błąd popełniają Polacy gotując żurek. Wiemy, jak go uniknąć

Magda Gessler jako niewątpliwe kulinarne guru dla wielu Polaków, często wypowiada się na temat popularnych dań polskiej kuchni. Według niej Polacy popełniają duży błąd, dodając do żurku śmietanę. Jak sama tłumaczy, żurek znacznie lepiej będzie smakować, jeśli zachowa się jego kwaśność, którą śmietana może przykryć. Żurek zwykle jest jedzony w czasie świąt Wielkanocy. Wtedy też pokaźne głębokie talerze wypełnione są po brzegi kwaśnym żurkiem z mnóstwem intensywnej białej kiełbasy oraz jajek na twardo. Magda Gessler w czasie rozmowy z portalem Fakt wyjawiła, co jej zdaniem składa się na najlepszy żurek. Okazuje się, że Polacy popełniają jeden ogromny błąd, który negatywnie wpływa na smak żurku.

Projekt bez tytułu (8)
15.03.2022 01:00 Miękkie, soczyste mielone z dodatkiem ziemniaków. Rozkosz w każdym kęsie

Kotlety mielone są jednym z prostszych do przygotowania dań obiadowych. Mięsny klasyk warto urozmaicić o dodatek ziemniaków. Starte warzywa po prostu wrzućcie do masy, a po usmażeniu nabierze delikatności i będzie naprawdę soczysta. Takich kotletów jeszcze nie jedliście. Kotlety mielone można doprawiać na wiele sposobów. Proponowaliśmy wam już dodatek czosnku czy majonezu. Teraz czas na ziemniaka. Jego kremowa konsystencja i subtelny smak doskonale zgrają się z mielonym mięsem wieprzowym, tworząc kompozycję, którą zapamiętacie na długo.