Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Zupa ogórkowa
25.02.2022 01:00 Zupa ogórkowa za grosze z wody po ogórkach kiszonych

Zupa ogórkowa jest idealnym daniem, aby przygotować tani, a zarazem wyjątkowo pożywny obiad. Co więcej, można ugotować ją dosłownie za grosze - wystarczy wykorzystać poniższy przepis. Zupa ogórkowa z wody po kiszeniakach smakuje równie dobrze co klasyczna, a przy okazji pozwala zaoszczędzić całkiem dużo gotówki. Zupa ogórkowa gości na stołach Polaków regularnie, zwykle w bogatej i bardzo treściwej wersji. Tym razem prezentujemy nowatorski przepis, który sprawdza się w każdych okolicznościach. W wodzie po ogórkach jest bardzo dużo wartości odżywczych, takich jak witaminy, minerały czy kwas mlekowy. Zrobienie na jej podstawie zupy ogórkowej daje smaczny efekt, którym zajadać się będzie cała rodzina.

Puree z bobu
25.02.2022 01:00 Puree z bobu - niebanalny dodatek do dań mięsnych

Puree z bobu jest zdrowym, smacznym i sycącym dodatkiem do obiadu. Puree świetnie łączy się z mięsem czerwonym, drobiem, rybami i wszystkimi daniami wegetariańskimi. Poznaj przepis na prosty i pyszny dodatek obiadowy- puree z bobu.Bób jest bardzo zdrowym warzywem. Strączki są przede wszystkim źródłem białka roślinnego i kwasu foliowego. Włączenie bobu do diety skutecznie obniża również poziom złego cholesterolu, a także reguluje ciśnienie i pracę serca.Puree z bobu jest bardzo proste i bardzo smaczne. Doprawiam je posiekaną natką pietruszki, żeby dodatkowo wzbogacić smak. Puree doskonale nadaje się jako dodatek obiadowy, ale jest również pyszną i zdrową pastą kanapkową.Bób przed gotowaniem zalej zimną wodą, dodaj kminek i odstaw na minimum godzinę, dzięki czemu skutecznie pozbędziesz się enzymów powodujących wzdęcia i uczucie ciężkości. Bób gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru- będzie jeszcze smaczniejszy.Jeśli szukasz pomysłu na danie z bobem- tu poznasz przepis na wyborne kotlety z bobu i jajek, to prawdziwy zastrzyk białka roślinnego i energii na wiele godzin.

Zupa szpinakowa z makaronem
25.02.2022 01:00 Zupa szpinakowa z makaronem. Przepis krok po kroku

Zupa szpinakowa z makaronem to pomysł na pyszną i zdrową zupę w chłodne, zimowe dni. Zupa jest totalną bombą witaminową, jest pożywna i bardzo rozgrzewa. Poznaj prosty przepis na gęstą zupę szpinakową z jajkiem i makaronem.Szpinak baby, czyli młode liście szpinaku to bogate źródło witamin, żelaza, potasu i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Żelazo i potas są pierwiastkami niezbędnymi dla naszego organizmu, odpowiadają między innymi za produkcję krwi, prawidłowe ciśnienie i pracę mózgu i serca.Zupa szpinakowa z dodatkiem czosnku i cebulki ma wyraźny smak, jest gęsta, sycąca, a gotowana na bulionie warzywnym również mocno wzmacnia i rozgrzewa. Do zupy ugotuj ulubiony makaron, a całe danie podaj z ugotowanym na twardo jajkiem- będzie zdrowo i pysznie. Jeśli szukasz pomysłu na danie główne ze szpinakiem- tu poznasz przepis na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, jest idealny na obiad.

Biała kiełbasa domowa
25.02.2022 01:00 Urzekająca aromatem, domowa biała kiełbasa z kminkiem

Biała kiełbasa zwykle kojarzona jest z żurkiem oraz okresem świąt Wielkanocy, jednak warto posmakować jej również bez żadnej okazji. Dlatego dzisiaj pokazujemy, jak zrobić białą kiełbasę w domowym zaciszu. Obłędnego smaku nadaje jej mieszanka aromatycznych przypraw, wśród których najbardziej wyróżnia się kminek. Biała kiełbasa swój proces produkcyjny ma praktycznie identyczny, jak zwykła kiełbasa, z jedną małą różnicą - nie jest wędzona. Dzięki temu wędlina zachowuje swój charakterystyczny, lekko szary kolor. Ludzie, którzy na robieniu kiełbas zjedli zęby, radzą, aby ściśle trzymać się proporcji podawanych w przepisie. Nawet niewielka różnica może spowodować przykry smak, a nawet szybkie zepsucie się mięsa.

Kotlety z buraków
24.02.2022 01:00 Obłędne kotlety z buraków. O niebo lepsze od tradycyjnych mielonych

Klasyczne kotlety mielone są pyszne, jednak nie równają się z pieczonymi kotletami z buraków. Dzięki wykorzystaniu tanich i łatwo dostępnych składników przygotujesz je bez żadnych problemów. Dodatkowo, z uwagi na brak tłuszczu w przepisie, kotlety są lekkostrawne i znacznie lżejsze, niż tradycyjne mielone. Kotlety z buraków to pyszna i zdrowsza alternatywa dla mielonych, które bazują na tłustym i kalorycznym mięsie wieprzowym. Jeśli więc jesteś na diecie bądź po prostu chcesz dbać o linię, nasza propozycja nada się wyśmienicie. Polecamy podać kotlety z buraków z dodatkiem ulubionego sosu, aby jeszcze mocniej podbić smak. Świetnie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym, czy najzwyklejszym sosem koperkowym.

Pączki
24.02.2022 01:00 Pączki ziemniaczane z mięsem mielonym

Dzisiejszy Tłusty Czwartek to świetna okazja do spróbowania nowatorskich pączków wypełnionych mięsem mielonym. Wytrawne pączki wyróżniają się chrupiącą skórką i wyjątkowo soczystym nadzieniem, które rozpływa się w ustach. Poniżej prezentujemy recepturę, w której krok po kroku wyjaśniamy, jak je przygotować. Pączki z mięsem mogą z pozoru wydawać się niecodziennym daniem, ponieważ większość z nas jest przyzwyczajona do słodkiej wersji. Wystarczy jednak jeden kęs, aby przekonać się, że ich smak jest wart całej włożonej w nich pracy. Dużą zaletą mięsnych pączków jest możliwość jedzenie ich na zimno, jak i na ciepło. Następnego dnia po ich usmażeniu można wygodnie odgrzać je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza.

Kotlet schabowy z piekarnika
24.02.2022 01:00 Wyborny kotlet schabowy z piekarnika

Kotlet schabowy z piekarnika to świetna alternatywa dla smażonych kotletów. Mięso jest równie soczyste, a nie jest tłuste. Panierka pod wpływem wysokiej temperatury jest złocista, chrupiąca i bardzo apetyczna. Poznaj przepis na kotlet schabowy z piekarnika, idealny na obiad.Lubisz schabowe, ale nie możesz lub nie chcesz jeść mięsa smażonego na głębokim oleju? Upiecz kotlety w piekarniku, są równie soczyste, co smażone, a panierka nie jest opita olejem, jest o wiele lżejsza. Kotlety obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej, dzięki czemu panierka będzie mocno przylegać do mięsa. Kotlety schabowe z piekarnika podaję tradycyjnie z ziemniakami tłuczonymi z koperkiem, ogórkiem kiszonym lub surówką z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką, jest przepyszna i zdrowa. Tak przygotowany obiad smakuje każdemu.Kotlety przed panierowaniem dobrze rozbij tłuczkiem do mięsa, zbyt grube kawałki mięsa będą łykowate, miejscami surowe i twarde. Kotlety muszą być naprawdę cienkie, żeby były soczyste i pełne smaku.Z piekarnika przygotujesz wiele wyśmienitych dań, jeśli szukasz pomysłu na zdrową i zbilansowaną kolację na ciepło- tu poznasz przepis na rybę z piekarnika z warzywami.

Kalafior pieczony w plastrach
24.02.2022 01:00 Kalafior pieczony w plastrach - aromatyczny, warzywny stek na obiad

Kalafior pieczony w plastrach to lekka propozycja lunchowa i obiadowa dla każdego smakosza. Steki z kalafiora przyrumienione na patelni grillowej, następnie dopieczone w piekarniku mają wyśmienity smak. Plastry kalafiora podaj z ostrą papryczką i posiekanymi ziołami, będzie zdrowo i pysznie.Kalafior pieczony w plastrach to świetne danie zarówno na obiad, jak i podwieczorek, lunch i kolację na ciepło. Pieczony kalafior uwalnia lekko orzechową nutę, a oprószony dodatkowo papryką, solą i pieprzem smakuje wybornie. Kalafiora pieczonego podaję z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, posiekaną zieleniną i ostrą papryczką chili. Do tego świeża bagietka i kolacja gotowa. Jeśli chcesz zrobić teki z kalafiora na obiad, zrób również frytki pieczone lub ziemniaki opiekane i podaj z lekką surówką, będzie pysznie.Jeśli szukasz pomysłu na warzywny kotlet- tu poznasz przepis na kotlet z buraka, będzie świetny zarówno do obiadu, jak i burgerów wegetariańskich.

Tomasz Strzelczyk, kotlety pożarskie
24.02.2022 01:00 Sprytny sposób Strzelczyka na kultowe kotlety pożarskie

Kotlety mielone są jedną z najpopularniejszych potraw w naszej kuchni. Ratują nas zwykle wtedy, gdy musimy szybko przygotować pożywny obiad. Klasyczne mielone robi się zwykle z mielonej wieprzowiny lub mięsa wołowo-wieprzowego. Teraz jednak przedstawimy wam sprytny sposób Strzelczyka na kultowe kotlety pożarskie. Też mielone, ale drobiowe. Kotlety pożarskie są drobiową wersją mielonych. Dzięki temu, że zwykle robi się je z mięsa z kurczaka, są bardzo delikatne i niezbyt kaloryczne. Trzeba jednak wiedzieć, jak je przygotować, by nie wyszły zbyt twarde i suche. I tu właśnie z pomocą przychodzi Tomasz Strzelczyk, uczestnik jednej z edycji programu MasterChef. Zobaczcie, jak radzi przygotować kotlety pożarskie.

Befsztyk wołowy serwowany z jajkiem
24.02.2022 01:00 Smakowity befsztyk wołowy serwowany z jajkiem

Befsztyk wołowy serwowany z jajkiem to pomysł na szybki, wykwintny i bardzo pożywny obiad. Grillowana polędwica wołowa podana z jajkiem sadzonym i szczypiorkiem, to wyśmienite połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na befsztyk wołowy serwowany z jajkiem.Befsztyk grillowany wyłącznie na maśle ma fenomenalny smak, jest bardzo soczysty i delikatny. Jajko sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem świetnie łączy się z aromatyczną wołowiną- to prawdziwa rozkosz dla podniebienia każdego miłośnika mięsa.Jak długo smażyć befsztyk? Wszystko zależy od tego, jaki stopień wysmażenia preferujesz. Befsztyk krwisty będzie gotowy po 1-2 smażenia na każdą stronę, średnio krwisty- 2-3 minuty z każdej strony, średnio wysmażony- 3-5 minut, dobrze wysmażony natomiast 6-8 minut na stronę. Befsztyk serwowany z jajkiem sadzonym świetnie pasuje podany z grillowanymi warzywami, np. cukinią, papryką, cebulką, czy pomidorem. Danie możesz wzbogacić również o frytki z batatów lub ziemniaki pieczone w mundurkach. Jeśli szukasz pomysłu na niebanalny obiad z wołowiną- tu poznasz przepis na udziec wołowy z pieczarkami i żurawiną, będziesz zachwycony smakiem potrawy.

Zupa gulaszowa z pieczarkami
24.02.2022 01:00 Zupa gulaszowa z pieczarkami. Pyszna i sycąca

Zupa gulaszowa z pieczarkami to pomysł na pożywne danie, zarówno na obiad, jak i większą uroczystość lub święta. Zupa gotowana na wołowinie z włoszczyzną, papryką i pieczarkami jest gęsta, sycąca i bardzo aromatyczna. Poznaj prosty przepis na wyśmienitą zupę gulaszową z pieczarkami.Zupa gulaszowa to wyśmienite danie dla całej rodziny. Gotuję ją również na święta i spotkania w większym gronie. Zupa wychodzi za każdym razem, zawsze jest gęsta i ma świetny, wołowo- warzywny aromat. Zupę doprawiam suszonym majerankiem i papryką słodką i ostrą, tak smakuje najlepiej.Wołowinę pokój w małą kostkę, obtocz w mące i obsmaż, dzięki czemu mięso będzie idealnie miękkie, soczyste i odda cały smak do zupy. Nie doprawiaj wcześniej wołowiny, sól zamyka pory w mięsie, a pieprz może się przypalić. Wystarczy, że doprawisz danie pod sam koniec gotowania.Szukasz pomysłu na świetne danie na obiad, święta lub większe spotkanie w rodzinnym gronie? Ugotuj czysty barszcz czerwony i podaj go z paluchami do barszczu z ciasta drożdżowego z dodatkiem kminku, wszyscy będą zachwyceni.

Smażenie naleśników
24.02.2022 01:00 Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni?

Nie ma nic gorszego podczas smażenia naleśników od przywierania ich do patelni. W takiej sytuacji można się nieźle zirytować - nikt w końcu nie lubi marnować jedzenia. Wystarczy jednak wsypać szczyptę soli na patelnię, a także przetrzeć ją kawałkiem słoniny. Dzięki temu każdy naleśnik będzie idealny. Naleśniki uwielbiane są na całym świecie i w wielu krajach można spróbować lokalnych wersji, często z bardzo egzotycznymi dodatkami. Za tak duży sukces potrawy odpowiada uniwersalność, gdyż można podać je wedle uznania. Jeśli często masz problem z przywieraniem ich do patelni podczas smażenia, zastosuj prosty trik. Na suchą i zimną patelnię wsyp sól, a następnie postaw naczynie na gazie. Gdy kryształki przestaną się poruszać, zdejmij je, a patelnię posmaruj plasterkiem słoniny. Taki zabieg zapewni ci kuchenny sukces.

Co zrobić z ziemniaków puree z poprzedniego dnia
24.02.2022 01:00 Co zrobić z ziemniaków puree z poprzedniego dnia?

Co zrobić z ziemniaków puree z poprzedniego dnia? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Zarówno z ziemniaków, jak i z puree przygotujesz pyszny obiad, który każdy zje ze smakiem. Poznaj dwa proste pomysły na ziemniaki puree z poprzedniego dnia. Z ziemniakami praktycznie zawsze pojawia się ten sam problem- gotujemy ich za dużo i zostają. Nie lubię marnować jedzenia, więc zawsze staram się w pełni wykorzystać produkty, które zostały z poprzedniego obiadu. Tak też jest w przypadku puree z ziemniaków.Z ziemniaczanego puree zrobisz pyszne kuleczki lub kotlety ziemniaczane, są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Kuleczki lub kotlety podaję z warzywami z pary, szparagami, fasolką szparagową lub kalafiorem. Dobrym połączeniem będzie również surówka z kapusty, buraczki, kiszone ogórki.Zostały Ci całe, ugotowane ziemniaki z obiadu? Zrób naleśniki ruskie lub placki z ugotowanych ziemniaków, dania za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie
23.02.2022 01:00 Polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie. Niezawodny przepis

Polędwiczki wieprzowe w rękawie z cebulką i ziołowej marynacie to pomysł na prosty i wyśmienity obiad dla całej rodziny. Mięso marynowane i pieczone w całości w piekarniku ma doskonały smak, jest miękkie i bardzo soczyste. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone w piekarniku.Polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie po pokrojeniu będzie miała doskonałe, soczyste i delikatne mięso. Polędwiczkę zamarynuj w przyprawach kilka godzin przed pieczeniem. Mięso będzie najsmaczniejsze, kiedy zostawisz je w marynacie na całą noc.Cebula smażona razem z mięsem doda polędwicy świetnego aromatu i zabezpieczy ją przed wysuszeniem. Mięso piecz z wyłączonym termoobiegiem około 40 minut. Polędwiczki wieprzowe doskonale smakują z ziemniakami opiekanymi lub puree z dyni. Podaj do obiadu również surówkę lub lekką sałatkę, a stworzysz wyśmienite danie dla całej rodziny.Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad- tu poznasz przepis na polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie grzybowym, każdy smakosz będzie zachwycony.

Zupa krem z białych warzyw z migdałami
23.02.2022 01:00 Zupa krem z białych warzyw z migdałami

Zupa krem z białych warzyw z migdałami prażonymi to pomysł na proste i smaczne danie dla całej rodziny. Zupa będzie idealna na obiad, lunch i kolację na ciepło, jest aromatyczna. Zupa kem z kalafiora, ziemniaków i korzenia pietruszki jest idealna w połączeniu z płatkami migdałowymi. Poznaj przepis na zupę krem z białych warzyw z migdałami.Zupa krem z białych warzyw to prosta, ale pyszna zupa, która skradnie serce każdego smakosza. Krem z podsmażonych na oliwie warzyw z dodatkiem gałki muszkatołowej ma wyraźny smak, jest bardzo aromatyczna, sycąca, a płatki migdałów nadają jej ciekawego charakteru.Płatki migdałowe do zupy będą najsmaczniejsze, kiedy uprażysz je wcześniej na suchej patelni. Prażone w ten sposób orzechy i bakalie zyskują najlepszy smak i aromat. Migdały smaż na wolnym ogniu, aż ładnie się zarumienią i zaczną pięknie pachnieć, a na patelni wytrąci się olej.Zupę oprósz natką pietruszki, migdałami i podaj z bagietką, pieczywem czosnkowym lub kromką świeżego chleba, przygotowana w ten sposób wygląda bardzo apetycznie i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.Jeśli szukasz pomysłu na dania wytrawne z migdałami- tu poznasz przepis na filety z kurczaka w płatkach migdałowych z brokułem i pysznym sosem. Jeśli natomiast masz ochotę na szybki lunch lub kolację- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić sałatkę z jajkiem, rzodkiewką i migdałami, jest przepyszna i lekka.

Zupa gulaszowa z karkówki
23.02.2022 01:00 Zupa gulaszowa z karkówki. Przepis krok po kroku

Zupa gulaszowa z karkówki to pomysł na wyśmienitą, gęstą i aromatyczną zupę z mięsem i warzywami. Zupa mocno rozgrzewa, jest więc idealnym daniem w chłodne dni. Poznaj prosty przepis zupę gulaszową z karkówki. Zupa gulaszowa z karkówki jest bardzo aromatyczną i sycącą zupą, która posmakuje każdemu miłośnikowi staropolskich zup. Gulasz z włoszczyzną, papryką i pomidorami ma doskonały, wyraźny smak. Zupę dopraw papryką mieloną i suszonym majerankiem, wyjdzie idealnie.Przepis na zupę gulaszową jest bardzo prosty. Zupa jest daniem jednogarnkowym, które przygotujesz błyskawicznie. Danie będzie gotowe po około godzinie, kiedy karkówka będzie już na tyle miękka, że zacznie się rozpadać.Zupę podaj z kromką świeżego pieczywa, chleb i bagietka pasują do zupy idealnie. Zupę gotuję zarówno na większe uroczystości, jak i zwykły obiad w tygodniu lub w weekend, kiedy mam ochotę na treściwe danie.Masz ochotę na pyszną i prostą zupę polskiej kuchni? Tu poznasz przepis na kartoflankę na żeberkach, jest bardzo aromatyczna i smaczna.

Placki ziemniaczane
23.02.2022 01:00 Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?

Placki ziemniaczane znane są w wielu zakątkach świata, lecz mało gdzie kocha się je tak bardzo, jak w Polsce. Żeby placki nie były gumowate, lecz chrupiące, do ciasta warto nie wsypywać za dużo mąki. Po usmażeniu nie należy ich również przykrywać, aby nie zmiękły od pary wodnej. Pamiętając o tych radach, placki za każdym razem wyjdą idealnie. Placki ziemniaczane to częsty wybór osób, które nie chcą długo gotować, a przy okazji mają ochotę na smaczne i pożywne danie. Placki przygotowuje się bowiem w kilka chwil oraz sycą na długie godziny. Niektórzy mają problem z miękkimi i gumowatymi plackami, które za nic nie mogą stać się chrupiące, nawet po dłuższym smażeniu. Na szczęście znamy sposób, aby łatwo poradzić sobie z tym mankamentem.

Grochówka
23.02.2022 01:00 Pożywna grochówka w bezmięsnym wydaniu

Gęsta grochówka, w której łyżka po włożeniu do zupy stoi dęba, to jedna z najlepszych zup. Niestety wiele osób popełnia błąd i moczy w wodzie groch za długo. Okazuje się bowiem, że moczenie go powyżej 12 godzin daje możliwość rozpoczęcia fermentacji, co niszczy smak zupy i może mieć negatywny wpływ na jej wartości odżywcze. Grochówka bez mięsa wcale nie jest mniej smaczna czy wręcz gorsza od klasycznej wojskowej grochówki na boczku. Wspaniały smak i aromat gwarantuje cała gama pachnących przypraw oraz skarmelizowana cebulka. Przed gotowaniem zupy, konieczne jest wymoczenie grochu w wodzie, aby ten zmiękł i zwiększył swoją objętość. Nie przekraczaj jednak limitu 12 godzin, ponieważ wtedy zaczynają się procesy fermentacyjne w grochu, który zaczyna zmieniać smak. Użycie go w zupie skończyłoby się nieprzyjemnym aromatem całego dania.

Idealne, chrupiące faworki krok po kroku
23.02.2022 01:00 Idealne, chrupiące faworki krok po kroku

Faworki, inaczej chrust, to tradycyjne, polskie ciasteczka przygotowywane głównie na tłusty czwartek. Faworki są lekkie, puszyste, chrupiące i delikatne, a oprószone cukrem pudrem za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis krok po kroku na idealne, chrupiące faworki, nie oprze im się żaden łasuch.Tłusty czwartek to dzień, w którym pochłaniamy masę pączków i faworków. W rodzinnym domu zawsze robiliśmy konkurs, kto zje więcej i pobije swój rekord. Do tej pory uwielbiam domowe faworki, które są chrupiące, lekkie i tak smaczne, że znikają w błyskawicznym tempie.Faworki są naprawdę proste w przygotowaniu, pamiętaj jednak o odpowiednim wyrabianiu i ugniataniu ciasta, bez tego kroku chrust nie będzie ani puszysty, ani chrupiący. Do ciasta na faworki nie dodawaj cukru, ponieważ faworki również nie będą puszyste. Wystarczy, że po usmażeniu oprószysz chrust cukrem pudrem, a wyjdą idealnie.Masz ochotę na pyszne, domowe pączki? Tu poznasz przepis od Roberta Makłowicza na idealne pączki z marmoladą. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić gniazdka z lukrem, czyli pączki w hiszpańskim wydaniu.

Wytrawne pączki z mięsnym nadzieniem
22.02.2022 01:00 Wytrawne pączki z mięsnym nadzieniem - klasyka w nowym wydaniu

Wytrwane pączki z mięsnym nadzieniem to pomysł na niezwykłą przekąskę, która posmakuje każdemu. Pączki idealnie sprawdzą się na kolację, podwieczorek, spotkania z przyjaciółmi, imprezę, są puszyste i pyszne. Poznaj przepis na wytrawne pączki z mięsnym nadzieniem, serem i szczypiorkiem.Szukasz pomysłu na pyszną przekąskę? Wytrawne pączki z szynką drobiową, szczypiorkiem i parmezanem to hit imprezowy i idealne danie na szybki podwieczorek. Pączki wytrawne z curry i papryką słodką są bardzo aromatyczne, a uzupełnione resztą składników smakują rewelacyjnie.Maślanka i jajka muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej ochłodzą ciasto i olej, a pączki zaczną się dusić, nie smażyć na oleju. Szynkę, parmezan i szczypiorek posiekaj naprawdę drobno, żeby ciasto było zwarte i nie rozleciało się podczas smażenia.Szukasz pomysłu na świetną przekąskę? Tu poznasz przepis na wytrawne racuchy z warzywami, są lekkie i pyszne, idealne na lunch lub kolację.

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
22.02.2022 01:00 Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym to pyszna, lekka i pożywna zupa, którą ugotujesz błyskawicznie. Zupa gotowana z przyprawą garam masala i podana z posiekaną kolendrą ma mocno indyjski akcent i rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na aromatyczną zupę krem z kalafiora z mlekiem kokosowym.Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym, mieszanką przypraw i świeżą kolendrą to świetny pomysł na przygotowanie tradycyjnego kremu w zupełnie nowej odsłonie. Zupa ma idealnie wyważony smak, jest gęsta, pożywna i niezwykle aromatyczna.Czym jest garam masala? To mieszanka wielu ziół i przypraw, między innymi kardamonu, kminu rzymskiego, goździków, pieprzu, cynamonu. Dania przygotowywane z garam masalą są bardzo aromatyczne i mają rewelacyjny smak. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym, dzięki czemu dodatkowo wzmocnisz rozgrzewające właściwości dania.Jeśli szukasz pomysłu na danie rodem z Indii- tu poznasz przepis na kurczaka tikka masala, jedno z tradycyjnych dań hinduskiej kuchni, jest niezwykle aromatyczny i smaczny.

Bulion wołowy - podstawowy przepis
22.02.2022 01:00 Bulion wołowy - podstawowy przepis

Bulion wołowy to mocny, esencjonalny wywar z kawałka wołowiny, włoszczyzny i aromatycznych ziół i przypraw. Zupa jest ciemna, wyraźna w smaku, rozgrzewająca, a podana z makaronem lub klopsikami smakuje rewelacyjnie. Bulion wykorzystasz również do duszenia mięsa, a także przygotowania domowych kostek rosołowych. Poznaj podstawowy przepis na bulion wołowy.Bulion wołowy to świetny pomysł na mocno rozgrzewające danie dla całej rodziny w mroźny, zimowy dzień. Bulion smakuje wyśmienicie z makaronem, kluseczkami lub klopsikami z mięsa mielonego. Wywar doprawiony lubczykiem, majerankiem i kurkumą ma wyraźny smak i pachnie pięknie.Bulion możesz również wykorzystać do duszenia mięsa wołowego w sosie własnym, znacznie poprawi jego smak. Wywar po ostudzeniu możesz odcedzić i przelać do woreczków na lód- w ten sposób otrzymasz naturalne kostki rosołowe, które wzmocnią smak każdej zupy i sosu.Jeśli masz ochotę na wołowinę w sosie własnym- tu poznasz przepis na bitki wołowe, duś je w aromatycznym bulionie, a będą przepyszne.

Pyszna zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym
22.02.2022 01:00 Pyszna zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym

Zapiekanki ziemniaczane są pysznymi i niezwykle sycącymi daniami. Tym razem do warzywa dodamy delikatny sos beszamelowy, który wraz z żółtym serem stworzy naprawdę smaczny stanowi duet. Koniecznie wyprobujcie ten przepis. Danie szybko zniknie z talerzy.Zdradzaliśmy wam już sekret pysznej zapiekanki pasterskiej i podawaliśmy recepturę na prosty obiad na z pieca z kiełbasą, ryżem i ziemniakami. Teraz czas na wyśmienite ziemniaczki pod pierzynką z sera i kremowego sosu beszamelowego. Nawet najbardziej wybredni smakosze będą zachwyceni.

Doskonały przepis na pieczarki faszerowane warzywami
22.02.2022 01:00 Doskonały przepis na pieczarki faszerowane warzywami

Szukacie pomysłu na smaczną i efektowną przystawkę? Przyrządźcie pieczarki faszerowane. Ich wykonanie jest proste, a smak grzybów będzie idealnie komponował się z podsmażonymi warzywami. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Pieczarki mają delikatny smak, który pasuje się do wielu dodatków. Podpowiadaliśmy wam już jak nadziać je papryką i zdradzaliśmy smaczny przepis na te grzyby wypełnione mięsem mielonym. Tym razem proponujemy wam wyjątkowo smaczny zestaw warzyw, który posypiemy serem. Będą tak, aromatyczne, jak nigdy wcześniej.

Rosół Anny Lewandowskiej
22.02.2022 01:00 Niezwykły rosół z przepisu Ani Lewandowskiej

Anna Lewandowska znana jest między innymi z nienagannej formy, której zazdroszczą jej tysiące Polaków. Aby ją utrzymać, gwiazda musi odżywiać się w odpowiedni sposób. Jednym z jej flagowych dań jest rosół inspirowany kuchnią pięciu przemian. Podczas gotowania Lewandowska stosuje się do szczegółowych zasad kolejności wrzucania pojedynczych składników do bulionu. Rosół Anny Lewandowskiej nie jest zwykłym wywarem, który po prostu długo pyrka na palniku. Dietetyczka gotuje go w ramach zasad kuchni pięciu przemian, opracowanej przez Annę Ciesielską. Poniższy rosół ma według Lewandowskiej lepiej wspomagać układ odpornościowy i zaleca go szczególnie sportowcom. Po dużym wysiłku fizycznych ich organizmy potrzebują odżywczego posiłku, który dostarczy całej gamy witamin, minerałów i innych składników pokarmowych potrzebnych do regeneracji.

Pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz
21.02.2022 01:00 Pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz

Rosół jest jedną z lepszych zup na chłody. Przygotowując ją w piekarniku, uzyskamy niezwykle aromatyczne danie, któremu mało kto się oprze. Koniecznie sprawdźcie wyjątkowy patent Ewy Wachowicz na rosół z piekarnika. Radziliśmy wam już jak wybrać mięso do przyrządzenia rosołu. Podpowiadaliśmy także jakich przypraw użyć, by najlepiej wydobyć smak tej klasycznej zupy. Dziś wracamy z recepturą Ewy Wachowicz, która wykorzystuje pieczone mięso i warzywa. Rosół wychodzi delikatny i niesamowicie aromatyczny. Skusicie się?

Bryzol wołowy
21.02.2022 01:00 Bryzol wołowy. Niezawodny przepis

Bryzol wołowy to kotlet wołowy mielony, który był hitem w każdym barze i restauracji w czasach PRL-u. Bryzol to kotlet bez namaczanej kajzerki, obtaczany wyłącznie w bułce tartej. Kotlet jest doprawiony czosnkiem, cebulką i suszonym majerankiem. Poznaj przepis na bryzol wołowy, jedno z lepszych dań poprzedniego systemu.Dania PRL-u miały być proste, sycące i smaczne, taki właśnie jest bryzol, czyli kotlet mielony z wołowiny. Doprawiony suszonym majerankiem, cebulą i czosnkiem smakują rewelacyjnie, a przygotujesz je w zaledwie pół godziny.Bryzol podawany był głównie z ziemniakami z zasmażką lub puree, a także pieczarkami smażonymi z cebulą lub prostą surówką z kapusty. Kotlety podaję głównie z ziemniakami i surówką z kapusty i kiszonych ogórków- ten zestaw wychodzi za każdym razem i smakuje wybornie. Bryzol wołowy od tradycyjnego kotleta mielonego z wołowiny różni się tym, że nie dodaje się do niego kajzerki namoczonej w mleku. Kotlet obtacza się również wyłącznie w bułce tartej, nie dodaje się do niego mąki. Bryzol jest dłużej wyrabiany, przez co jest bardziej soczysty od zwykłych kotletów.Jeśli szukasz pomysłu na danie rodem z PRL-u- tu dowiesz się, jak ugotować flaki wołowe, które były niezbędną potrawą każdych świąt, większych uroczystości i rodzinnych spotkań.

Duszone polędwiczki wieprzowe
21.02.2022 01:00 Duszone polędwiczki wieprzowe. Przepyszny obiad

Duszone polędwiczki wieprzowe z żurawiną, jabłkiem, cebulką i suszonym tymiankiem to świetny pomysł na obiad w nieco innym wydaniu. Delikatne mięso wieprzowe w połączeniu z owocami i cebulą nabiera fenomenalnego smaku, jest soczyste i miękkie. Poznaj przepis na duszone polędwiczki wieprzowe.Polędwiczki wieprzowe to zawsze dobry pomysł na pożywne danie dla całej rodziny, przygotujesz je na wiele sposobów i za każdym razem wychodzą pysznie. Polędwiczki duszone z żurawiną, jabłkiem i cebulą są lekkie, soczyste, a owoce nadają im genialnego smaku i urozmaicają całe danie.Suszony tymianek jest bardzo ważnym ziołem, które dodatkowo podkręca smak mięsa i innych składników, danie jest świeże i bardzo aromatyczne, jest idealne. Podczas duszenia mięsa co jakiś czas sprawdzaj poziom wody w garnku, żeby mięso się nie przypaliło, musi się dusić na najmniejszym ogniu.Polędwiczki duszone podaję z pieczonymi ziemniakami, pasują doskonale zarówno do mięsa, jak i potrawki z jabłek i cebulki. Tak przygotowane danie jest tak pyszne, że znika z talerzy błyskawicznie.Jeśli szukasz pomysłu na podanie polędwiczek- tu poznasz przepis na soczyste polędwiczki w sosie kurkowym, wychodzą za każdym razem.