Jakiś czas temu natknęłam się na przepis na pomysłowe śniadanie. Od kiedy go spróbowałam, wracam do niego regularnie. Nie dość, że pysznie smakuje, to jeszcze pomaga schudnąć. W mojej codziennej diecie sprawdza się idealnie.
Od dłuższego czasu walczyłam z nadmiarem kilogramów. Mimo stosowania rozmaitych diet, widoczny brzuch oraz boczki spędzały mi sen z powiek. W końcu mama poleciła mi niezawodny sposób na odchudzanie. Wystarczyło, że zaczęłam pić tę prostą domową herbatkę.
Kapuśniak jest doskonałą propozycją dla osób, które chcą zadbać o zdrowie. Pyszna zupa jest prosta w przygotowaniu, a sięgając po nią regularnie, podobnie jak ja, zadbacie o właściwy poziom cukru, przy okazji tracąc zbędne kilogramy.
Podczas ostatniej wizyty u babci natknęłam się u niej na ciekawą książkę. Pełna była przepisów, choć daleko jej do standardowej książki kucharskiej. Receptury w niej zawarte wyszły spod ręki znanego i cenionego zakonnika, ojca Grande. Wśród nich szczególnie zaciekawiła mnie zupa „przeciw starości”.
W Polsce znaleziono bardzo cenny gatunek grzyba. Koszt kilograma może osiągać nawet 2 tysiące euro. Wielu niewprawnych grzybiarzy nie zdaje sobie sprawę, co rośnie pod ich stopami. Warto rozejrzeć się uważnie podczas najbliższego spaceru po lesie.
Czy wiecie jak sklarować masło? Tłuszcz nadający się do smażenia i kosztujący niemało bez trudu przygotujecie w domowym zaciszu. Procedura nie jest skomplikowana i zdecydowanie warto oszczędzić pieniądze. Zachęcam do spróbowania.
Tłuszcz roślinny jest istotnym składnikiem diety. Nie każdy będzie dla nas równie cenny, ale jeden jest w stanie pomóc nam utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi. Choć znajdzie wiele zastosowań w kuchni, często jest pomijany. Wyjaśnimy, dlaczego warto i jak włączyć go do jadłospisu.
Znacie to uczucie, gdy ciało jest napięte, a umysł zmęczony? Ciągłe uczucie niepokoju nie pozwala nam znaleźć sobie miejsca. Na szczęście istnieje w pełni naturalny i bezpieczny sposób, aby złapać chwilę oddechu i uspokoić skołatane nerwy. Wystarczy przygotować prosty domowy napar.
Dieta bananowa wcale nie polega na jedzeniu samego owocu. Koleżanka opowiedziała mi ostatnio o różnych jej wariantach. Choć zależało jej głównie na utracie nadprogramowych kilogramów, włączenie banana do jadłospisu nie jest złym pomysłem. Przyjrzałam się zatem zasadom tego programu. Jedna rzecz szczególnie mnie zaniepokoiła.
Zupa, która pomoże obniżyć poziom cholesterolu, brzmi jak marzenie. Odpowiedni dobór składników sprawi jednak, że uzyskamy tego typu danie. W ostatnim czasie przetestowałam pyszną i tanią zupę ze sprzyjających zdrowiu warzyw. Jej wykonanie jest bardzo proste, a smak zachwyca. Musicie spróbować.
Kalafior na parze gotowany od dawna gości w mojej kuchni. Różyczki przyrządzane w ten sposób mają więcej smaku i cennych składników odżywczych. Nie pamiętam już, kiedy wrzucałam warzywo do wody. Polecam spróbować — przygotowanie wcale nie jest skomplikowane.
Córka uświadomiła mi ostatnio jedną bardzo ważną rzecz. Dowiedziałam się, że moje śniadania są zupełnie nie takie jak powinny. Zamiast kanapek z szynką i serem powinnam była od dawna postawić na pełen białka omlet z wartościowymi dodatkami. Od kiedy jem go rano, czuje się świetnie, a do tego wyraźnie zeszczuplałam.
Od długiego czasu borykałam się z nadmiarem kilogramów oraz wysokim poziomem cukru we krwi. Mimo rozmaitych eksperymentów z jadłospisem nie mogłam pozbyć się problemu. Dopiero sąsiadka zdradziła mi przepis na zupę, którą dostała od osoby układającej jej dietę na cukrzycę. Ten pomysł na obiad od razu przypadł mi do gustu.
Awokado jeszcze do niedawna cieszyło się sporą popularnością. Teraz jednak coraz więcej osób rezygnuje z zakupu owocu. Powodem wcale nie jest wysoka cena za sztukę.
Wrotycz przez wielu uznawany jest za chwast. Pojawiająca się latem roślina powinna jednak zwrócić naszą uwagę. Można z niej przygotować herbatę, która stanowi niezwykle cenny środek leczniczy. Podpowiadamy jakie korzyści niesie ze sobą regularne jej spożywanie.
Ryby są ważnym składnikiem diety, Jednak nie każdy gatunek będzie równie cenny. Miruna, mimo iż nie jest droga, zapewni nam sporą dawkę dobroczynnych substancji. Warto się za nią rozejrzeć podczas zakupów.
Odpowiednia dieta jest niezbędna, by zachować zdrowie. Wie o tym doskonale pani Grażyna, która zdradziła, co zmieniła w swoim jadłospisie, by obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Pokazała też smaczne danie, które często sobie przygotowuje.
Pamiętacie, gdy cała Polska z przejęciem oglądała „Rozmowy w Toku"? Jedyną gwiazdą nie była tam prowadząca program Ewa Drzyzga. Równie ważną personą na antenie była psycholog Aleksandra Sarna. Dziś z trudem poznalibyście ją na ulicy.
Ostatnio zdziwiłam się, jak dobrze moja mama wygląda latem. Odwiedziłam ją po 2 tygodniowym urlopie i zamarłam z wrażenia. Kiedy spytałam, w czym tkwi jej sekret, zupełnie nie spodziewałam się tak prostej odpowiedzi. Okazało się, że za szczupłą sylwetką stoi napar z pewnej bardzo popularnej przyprawy.
Jakie produkty spożywcze najchętniej kupujecie, gdy robicie zakupy w Biedronce? Swoją listą najchętniej kupowanych 5 produktów podzielił się dietetyk Michał Wrzosek. Lista popularnego dietetyka klinicznego może wywołać zdziwienie. Co ląduje w koszyku Michała Wrzoska?
Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Jednak za nim na nie trafią, to najpierw musimy je obrać. Wiele osób nie przepada za tą czynnością. Dlatego polecamy skuteczny patent na przygotowanie ziemniaków. Efekt cię zaskoczy.
Warto jeść ryby, bo są one doskonałym źródłem białka i z powodzeniem mogą zastąpić mięso drobiowe w naszej diecie. Jednak, która ryba z polskiego morza jest najzdrowsza? Dietetyk wskazał tę, po którą warto sięgać. Jest świetnym źródłem selenu i wapnia.
Herbatę często pijemy do posiłku. Jak się okazuje, takie przyzwyczajenie może nam zaszkodzić. Dietetyk Michał Wrzosek wyjaśnił, jakie są konsekwencje sięgania po napar i dlaczego szczególnie kobiety nie powinny na niego uważać.
Jemy banany, a skórki po nich lądują zwykle w koszu na śmieci. To naprawdę duża strata, bo skórki od bananów są jadalne i bardzo wartościowe. Zobacz, co można z nich przygotować i jak wykorzystać je w kuchni i nie tylko.
Czy wiecie, co to jest skyr? Znajdziecie go na dziale z nabiałem i zdecydowanie warto się na niego skusić. Choć kosztuje trochę więcej niż klasyczny jogurt naturalny, ma liczne zalety i włączenie go do codziennego jadłospisu będzie strzałem w dziesiątkę.
Jeżyny są smaczne i cenne. Mniej popularne niż jagody czy maliny owoce również naddają się do sporządzenia przetworów. Szczególne cenny będzie sok, którego wykonanie jest niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Dzień Arbuza jest nietypowym świętem. Przypada 3 sierpnia, a idealnym pomysłem na jego celebrowanie jest zakup słodkiego i soczystego owocu. Z naszymi wskazówkami wybierzecie najsmaczniejsze okazy. Jeden szczegół jest naprawdę istotny.
Gotowe pierogi zaskoczyły Katarzynę Bosacką. Edukatorka zwróciła uwagę nie tylko na nietypowy farsz, ale też na dodane przez producenta konserwanty. Sprawdziliśmy, co pojawiło się na liście składników.