Zamrażanie mięsa pozwoli je przechować dłużej i uchroni ten produkt przed zepsuciem. Mięso możemy trzymać w zamrażarce nawet do 9 miesięcy. Jednak w jaki sposób szybko rozmrozić mięso, by było dla nas bezpieczne? Polecamy skuteczną metodę. Warto z niej skorzystać.
Grzyby są cenione przez wielu smakoszy. Ich zbieranie wymaga jednak sporo doświadczenia, a pomyłka może być kosztowna. Obecnie w lasach znaleźć można okazy, które stanowią doskonałe potwierdzenie tego stwierdzenia. Do złudzenia przypominają kanie, ale ich zjedzenie wcale nie będzie przyjemne.
Jajko w koszulce to wyższa szkoła kulinarnej jazdy. Nie każdy potrafi je przyrządzić. Jednak warto poznać trik, który to ułatwi. Dzięki niemu takie jajko uda się każdemu. Pod warunkiem, że skorzysta z chochli. Polecamy sposób na jajko z chochli. Spróbuj, bo jest pyszne.
Jak Zakopane to Krupówki, a jak Krupówki to oscypki. Jednak sposób sprzedaży tych lubianych serów często woła o pomstę do nieba lub interwencję Sanepidu. Oscypki całymi dniami leżą na drewnianych ladach bez względu na to, czy leje deszcz, czy praży słońce. Sprawą biznesu wartego miliony postanowił zająć się Sanepid.
Fasolka szparagowa to przysmak, którym zajadamy się podczas wakacji. Jest smaczna i zdrowa, ale problem pojawia się, gdy fasolka jest łykowata. Przypominamy test na fasolkę szparagową bez łyka. Radzimy też, jak łyko najłatwiej usunąć.
Grillowanie bez tacek aluminiowych nie jest bezpieczne. Z nimi jednak, zdaniem Katarzyny Bosackiej, jest równie szkodliwe. Edukatorka pokazała ostatnio, jak poradzić sobie z palącym problemem, jakim jest kapiący na węgle tłuszcz. Rozwiązanie jest skuteczne i wcale nie kosztuje wiele.
Smażenie ryb może słono kosztować. Właściciele nadmorskich kwater w swoich regulaminach wprowadzili zakazy dotyczące przygotowania potraw w obiektach. W wielu miejscach sprytni turyści nie oszczędzą już na wizycie w restauracji.
Najlepsze porzeczki znaleźć można właśnie teraz. Dotychczas myślałam, że wszystkie są równie cenne. Sąsiadka jednak poradziła mi, bym częściej kupowała czarne owoce. Wszystkie są smaczne, ale to z najciemniejszych wyciśniemy najwięcej.
Ewa Minge wygląda fantastycznie. Co może być zaskakujące, dieta gwiazdy wyklucza zaledwie dwa produkty. Projektantka jednak wspomina, że nie tylko zbilansowanemu jadłospisowi zawdzięcza swoje sylwetkowe sukcesy i przestrzega przed drogą na skróty.
Wybrałam się dziś na przejażdżkę rowerową. Na jednym ze skrzyżowań mijałam niewielki stragan z warzywami i owocami. Za zdziwieniem i zadowoleniem zauważyłam, że w sprzedaży pojawiły się już pierwsze słoneczniki. Po usłyszeniu ceny zaniemówiłam.
Patisony z wyglądu przypominają latający spodek i spokrewnione są z dyniami. Jednak bywają dużo od nich smaczniejsze, podobnie jak od cukinii. W polskiej kuchni nie są zbyt popularne, a szkoda, bo to bardzo wartościowe warzywa. Polecamy doskonały przepis na patisony w zalewie curry. Nie będziesz mógł się oderwać od tego dania.
Catering dietetyczny od Joanny Krupy został poddany testowi smaku. Instagramerka, która podjęła się tego wyzwania, skusiła się na dietę keto. W jednym z dań trafiła na rybę i bardzo się zdziwiła.
Dawniej morwa czarna była szeroko wykorzystywana w ziołolecznictwie i w kuchni. Nic dziwnego skoro pyszny owoc z wyglądu podobny do jeżyny zawiera potężne dawki cennych składników odżywczych. Gdzie go dostać i dlaczego warto po niego sięgać? Wyjaśniamy.
Gdy żar leje się z nieba- koniecznie musimy pamiętać o nawadnianiu się. Jednak, co pić, by ugasić pragnienie i dostarczyć sobie wszelkich potrzebnych witamin i minerałów? Woda nie jest najlepszym dobrym rozwiązaniem. Wybierz inny napój- zwykle masz go w lodówce.
Arbuz jest doskonałym owocem do jedzenia podczas upałów. Nawadnia, orzeźwia i gasi pragnienie. Jednak, czy można jest pestki arbuza? Pamiętamy, jak w dzieciństwie przestrzegano nas przed tym. Efektem miał być arbuz, który wyrośnie nam w brzuchu. Jednak te ostrzeżenia nie są nic warte, bo pestki arbuza to samo zdrowie.
Cukinia kojarzy nam się z latem i łagodnym smakiem. Z tego smacznego warzywa można przyrządzać przetwory, dodawać ją do sałatek, czy nawet robić kotlety. Jednak często zdarza się, że cukinia jest gorzkawa, co jest wyczuwalne w potrawie. Jak taki okaz rozpoznać i czy można jakoś pozbyć się goryczki?
Catering Anny Lewandowskiej do najtańszych nie należy. Twórczyni internetowa Aga Wis postanowiła sprawdzić, czy w parze z ceną idzie jakość. Miała kilka zastrzeżeń, a jedno z zamówionych dań w ogóle nie spełniło jej oczekiwań.
Makrela zdaniem dietetyków jest jedną z najzdrowszych ryb. Świeża i pochodzącą z Bałtyku porcja dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych, a wcale nie należy do najdroższych. Warto poszukać jej podczas zakupów.
Dokonując wyboru lodówki, należy wziąć pod uwagę takie aspekty, jak klasa energetyczna, wymiary zewnętrzne, pojemność, a także oczywiście funkcje. Warto jednak pamiętać o tym, że aby urządzenie prawidłowo funkcjonowało i było wytrzymałe na dłużej, musi być ono odpowiednio wypoziomowane i podłączone. Właśnie taką usługę proponuje marka Haier wraz zakupem lodówki w promocyjnej cenie. Jakie modele objęte są akcją promocyjną?
Chodzicie po pieczywo do Biedronki? Lepiej sprawdźcie, które z dostępnych tam chlebów lepiej omijać szerokim łukiem. Znany dietetyk starannie przeanalizował skład poszczególnych wypieków. Rad takiego autorytetu lepiej posłuchać.
Wiśnie są idealne do domowych przetworów. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że powinno się je zawsze drylować. W ich pestkach znajdują się bowiem niebezpieczne związki chemiczne, które przy dłuższym przechowywaniu przejdą do całej zawartości słoika. Owoce należy drylować ostrożnie, tak by nie rozgnieść pestki.
Czarna porzeczka ma wielu wiernych fanów. Te sezonowe owoce mają charakterystyczny smak i wiele właściwości leczniczych. Czarną porzeczkę warto wykorzystać do przygotowania wyjątkowego dżemu. Moja babcia robi go najlepiej. Sekret smaku tkwi w proporcjach słodko-kwaśnego smarowidła.
Mleko należy do produktów, z których wiele osób codziennie korzysta. Dodajemy go do owsianki, kawy, czy robimy zupę mleczną. Możemy korzystać z mleka w kartonie i w butelce. Czym różnią się te dwa produkty? Który jest dla nas bardziej korzystny? Mleku przyjrzał się znany kucharz- Piotr Ogiński.
Upały potrafią się dać nam we znaki. Cieszymy się piękną pogodą, ale jednocześnie musimy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu się. Co najlepiej pić, gdy żar leje się z nieba? Okazuje się, że woda wcale nie jest najlepszym. Teraz sięgaj po szklankę z tym sokiem.
Naleśniki lubią jeść dzieci i dorośli. Przepada za nimi też Anna Lewandowska i jej córka Klara. To szybki danie kojarzy się znanej trenerce z dzieciństwem i czasem beztroski. Jednak Anna Lewandowska przygotowuje naleśniki z mąki owsianej i kukurydzianej. W tych naleśnikach nie ma ani grama glutenu.
Sezon na bób zwykle trwa do końca lipca. Warto z niego korzystać i gotować bób. Kucharz zdradził swój sposób na przygotowanie tego smacznego i zdrowego warzywa. Mistrzowie kuchni zawsze do gotowania bobu dodają jeden ważny składnik. Skorzystaj z ich patentu- bób będzie jeszcze lepszy i nie będzie powodował dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Aronia ze względu na niezbyt słodki smak, nie cieszy się ogromną popularnością. Uprawiany w Polsce na dużą skalę owoc ma jednak niezliczone zalety. Warto dowiedzieć się jak wykorzystać go do wzmocnienia organizmu przed zimą. Korzyści będą ogromne.
Arbuz doskonale gasi pragnienie podczas upałów i orzeźwia. Jest soczysty, smaczny i wyjątkowo zdrowy. Jednak skórki po zjedzeniu arbuza zwykle lądują w koszu. Możemy je wykorzystać. Wystarczy je pokroić i wstawić do piekarnika.