Arbuz doskonale gasi pragnienie podczas upałów i orzeźwia. Jest soczysty, smaczny i wyjątkowo zdrowy. Jednak skórki po zjedzeniu arbuza zwykle lądują w koszu. Możemy je wykorzystać. Wystarczy je pokroić i wstawić do piekarnika.
Nie musisz wydawać krocia w aptece, by poprawić swoje samopoczucie. Najlepsze, w pełni naturalne produkty często są w zasięgu ręki. Zawarte w nich witaminy oraz cenne składniki potrafią zdziałać prawdziwe cuda. Jednym z takich domowych, niezwykle zdrowych specyfików jest sok pomidorowy.
Szałwia nie raz uratowała mnie w upalny dzień. Od mojej babci dowiedziałam się, że napar z tego zioła idealnie gasi pragnienie. Sekret ten zdradziła jej zaufana zielarka i nie myliła się. Ciepła herbatka pomaga uniknąć uderzeń gorąca i nadmiernego pocenia się. Trzeba spróbować.
Grzyby świetnie smakują w wielu odsłonach, jednak ich zebranie może nie być proste. Odkąd jednak za radą dziadka rozsypałam na mojej działce korę sosnową, co jakiś czas zbieram piękne podgrzybki. Polecam spróbować — dalekie wycieczki przestaną być konieczne.
Lipiec to ostatni dzwonek na posadzenie bobu. To lubiane warzywo, które jemy samodzielnie lub dodajemy je do sałatek, czy dań obiadowych. Sezon na bób zwykle kończy się z końcem lipca. Nie trać czasu i posadź bób. Potem będzie jak znalazł.
Agrest od zawsze pojawiał się w ogródku dziadka w wakacje. Lekko kwaśny owoc niespecjalnie mi smakował, dopóki nie wypróbowałam go w wersji mrożonej. Chłód sprawia, że staje się przyjemnie orzeźwiający i doskonale pasuje do wielu potraw, a także do letnich napojów.
Szprotki są niewielkimi morskimi rybami, które powinny na stałe zagościć w naszych jadłospisach. Dużo mniej popularne niż dorsze czy flądry, a zawierają znacznie więcej cennych składników odżywczych i zwykle są tańsze. Będąc nad morzem, nie omijajcie ich.
W Polsce zaczął się sezon na czarną porzeczkę. W rankingach popularności jest ona daleko w tyle za malinami czy truskawkami. Tymczasem to właśnie te niepozorne kuleczki kryją w sobie niezwykłe właściwości. Warto o tym pamiętać i wprowadzić te owoce do swojego jadłospisu.
W czasie upałów chętnie sięgamy w sklepie po lody. Słodka przekąska daje chociaż chwilowe wytchnienie od wysokiej temperatury. Niektóre z nich mają jednak skandaliczny skład, a zjedzenie ich przyniesie więcej szkody, niż pożytku. Znany dietetyk kliniczny wskazał, które lody ferowane w Biedronce lepiej omijać szerokim łukiem.
Fasolka szparagowa jest sycąca i zdrowa. W nieco bardziej wyrośniętych czy starszych okazach możemy jednak trafić na utrudniające przyjemne jedzenie łyko. Na szczęście istnieje prosty sposób na pozbycie się problemu. Z naszą instrukcją obejmującą wykorzystanie wrzątku i nożyka unikniecie rozczarowań.
Skuteczne chłodzenie organizmu w upalne dni nie powinno obejmować spożycia piwa. Niskoprocentowy alkohol przynosi jedynie pozorne uczucie odświeżenia, w rzeczywistości sprzyjając odwodnieniu. Wyjaśniamy, dlaczego i podpowiadamy czym zastąpić trunek.
Flądra bałtycka nie cieszy się powodzeniem klientów nadmorskich smażalni. Jej wygląd nie powala i jest dość specyficzny. Jednak wartości i smak flądry skłania do jej skosztowania. Gdy będziesz nad morzem- koniecznie zamów tę rybę.
Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego ogórki są pakowane w folię? Przecież inne warzywa nie są tak pakowane. Pakowanie ogórków w folię ma swoje ważne uzasadnienie. Wyjaśniamy, o co w tym wszystkim chodzi.
Lidl kusi klientów nowymi promocjami. Te potrwają od 13 do 15 lipca. Warto się spieszyć, bo taniej kupimy wiele produktów. Dużo mniej zapłacimy za podudzia z kurczaka, napoje gazowane, masło i mleko. Jednak to nie wszystko- mniej zapłacimy też za ser, kawy i lody.
Bez koperku trudno wyobrazić sobie kuchnię. Dodajemy go do wielu potraw i przekąsek. Zwykła kanapka dzięki koperkowi zyskuje pyszny smak i aromat. Jednak jak przechowywać koperek, by długo nam służył? Pasta z tego zioła to prawdziwy hit i świetny sposób na przechowywanie koperku.
Lubisz jeść brzoskwinie? Te owoce są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Jednak pestki w brzoskwiniach mogą przysporzyć nam trochę trudności. Zdradzamy sprawdzony patent na pestki w tych owocach. Wypróbuj koniecznie i ułatw sobie życie.
Katarzyna Bosacka podpadła internautom. Poszło o sarkastyczny komentarz na temat kaszanki. Ekspertka z lekka dozą przekąsu udostępniła zdjęcie roślinnej wersji tego wyrobu. Komentujący nie poczuli żartu i dali temu wyraz w swoich wypowiedziach.
Latem nie ma nic lepszego, niż koktajl owocowy. Napój na bazie nabiału po schłodzeniu w lodówce smakuje wręcz wyśmienicie. Nasze babcie zwykły przyrządzać go na bazie nie mleka, a kefiru. W ten sposób przysmak był nie tylko pyszny, ale też zdrowy.
Gdy żar leje się z nieba- chce się nam pić. Ważne jest nawadnianie organizmu. Jednak trzeba to robić mądrze. Warto wybierać napoje, które ugaszą pragnienie i będą dobre dla naszego zdrowia. Z jakich napojów zrezygnować, a po jakie sięgać? Wyjaśniamy!
Porzeczka jest doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Z porzeczki warto też przygotować galaretkę, która będzie prawdziwą bombą witamin. Polecamy przepis na zdrową i smaczną galaretkę z porzeczki. Zrobisz ją niezwykle szybko.
Zielone orzechy włoskie są idealne do przygotowania orzechówki. To nalewka, którą stosuje się na problemy żołądkowe. Bywa ostatnią deską ratunku w grypie żołądkowej. Jak ją przyrządzić, by służyła nam dłużej?
Smakowity kalafior, ugotowany i podany z bułką tarta, jest bardzo popularną potrawą w naszej kuchni. Nie mniej uwielbiana jest zupa z tego warzywa. Zastanawialiście się jednak kiedyś nad tym, czy można jeść kalafiora na surowo? Można, a nawet wiece, powinno się, gdyż jest dużo zdrowszy niż ten poddawany obróbce termicznej.
Każdy z nas choć raz w życiu gotował ryż. Okazuje się jednak, że większość za każdym razem robiła to źle. Pomijanie 1 ważnej czynności przed gotowaniem ryżu sprawia, że jest on posklejany i niesmaczny. Najlepsi szefowie kuchni przepłukują ziarenka, zanim wstawia je na gaz.
Choć mamy pełnię lata, sezon na grzyby trwa. Wiele gatunków pojawia się w lasach już na wiosnę i cieszy zbieraczy do późnego lata. Wśród nich kryją się jednak także te, które są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Od lipca podczas grzybobrania możesz spotkać groźnego muchomora sromotnikowego.
Chleb jadamy właściwie codziennie. Jednak, co zrobić, by był jak najdłużej świeży? Upały sprzyjają pleśnieniu chleba, a tego przecież nie chcemy. Sposób babci na jego przechowywanie jest niezwykle skuteczny. Spróbuj koniecznie.
Agnieszka Chylińska na polskiej scenie muzycznej obecna jest od 25 lat. W tym czasie eksperymentowała ze swoim wizerunkiem. Jakiś czas temu schudła 20 kg. Zrobiła to bez stosowania drastycznej diety. W jaki sposób schudła Agnieszka Chylińska?
Pobudzające właściwości kawy są wszystkim powszechnie znane. Nikt też nie ma wątpliwości, jeśli chodzi o lecznicze właściwości imbiru. Czy wiesz jedna, że te 2 produkty można z powodzeniem ze sobą łączyć? Zetrzyj odrobinę korzenia do gorącego napoju i przekonaj się, jakie korzyści to za sobą niesie.
Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek aktywnie edukuje nas za pośrednictwem Internetu. Tym razem wziął na warsztat pizzę i uświadomił nas, którą lepiej wybrać. Między podobną pizzą amerykańską, a włoską jest aż 500 kcal różnicy. Ma to wielkie znaczenie dla naszego zdrowia.