Folia aluminiowa jest wynalazkiem, który pomaga nam w wielu aspektach gotowania i nie tylko - często można dzięki niej wyczyścić trudne w usunięciu zabrudzenia, czy zachować banany w świeżości. Niestety, Polacy do dzisiaj nie wiedzą, z której strony folii korzystać podczas pieczenia. Ludzie odpowiedzialni za opracowanie folii postanowili, że będzie miała ona dwie strony. Jedna będzie doskonale przepuszczać temperaturę, przez co gotowanie będzie łatwiejsze - zadaniem drugiej jest za to izolacja od zewnętrznych wahań temperatury.
Wątróbka zawiera w sobie ogromne ilości substancji odżywczych, które ciężko znaleźć w innych produktach spożywczych z taką intensywnością. Dlatego często zaleca się ją rekonwalescentom czy anemikom, aby w krótkim czasie uzupełnili swoje niedobory. Niestety, sztuka odpowiedniego wysmażenia wątróbki nie jest wcale prosta. Jako jeden z podrobów, wątróbka jest wyjątkowo delikatna, a najmniejszy błąd podczas gotowania może sprawić, że wyjdzie bardzo sucha i twarda niczym gumowa podeszwa. Wiemy jednak co zrobić, aby uniknąć takiej wpadki.
Kuchnia kaflowa, inaczej piec kaflowy, jest stosunkowo starym wynalazkiem. Jako pierwsi zaczęli z niego korzystać XVIII wieczni mieszkańcy Niemiec - to tam był przez wiele lat rozwijany i cieszył się ogromną popularnością. Bogato zdobione egzemplarze do dzisiaj stoją w wielu pałacach i szlacheckich dworkach. Obecnie mało kto z nich korzysta. Powszechny dostęp do elektryczności sprawił, że stosunkowo trudna i żmudna obsługa pieca kaflowego stała się mało wydajna i nieopłacalna. Piekarniki elektryczne czy gazowe są tańsze w eksploatacji, a ich użycie banalnie proste. Niestety, nowoczesnym rozwiązaniom czegoś brakuje.
Promocje w sklepach Lidl niejednokrotnie przyprawiały nas o zawrót głowy. Niektóre z ofert znacząco wyróżniają się na tle innych. Tym razem za niską cenę możemy nabyć ekskluzywny sprzęt, o którym marzy wielu smakoszy.
Fundacja Konsumentów jest pozarządową i niezależną organizacją, której celem jest dbanie o konsumentów i ich interesy. Teraz kolejny raz przebadała ona dostępne w sklepach popularne kasze jaglane. Niestety, wyniki dają wiele do myślenia - glifosat obecny w wielu z nich. Jak czytamy na portalu zywienie.abczdrowie.pl, od 2019 roku w kaszach niezmiennie wykrywane były pozostałości glifosatu. Wyjątek stanowiły tylko produkty eko, które w każdej edycji badań były "czyste". Czym jest więc glifosat i jaki ma wpływ na ludzki organizm?
Gotowanie w dawnych czasach nie wyglądało tak jak dzisiaj. Dostęp do drogich kuchenek nie był najlepszy, dlatego wielu ludzi musiało radzić sobie przy pomocy prodiża - to właśnie dzięki niemu mogli przygotować pyszne pieczenie, ciasta czy udka z kurczaka. Oczywiście na przestrzeni lat standardy się zmieniły i teraz kuchenka, niezależnie czy działa na gaz czy energię elektryczną, obecna jest w praktycznie każdy domu. Mimo to do łask powraca następca prodiża, kombiwar. W nim również można przygotowywać jedzenie równe smaczne co w prodiżu.
Parówki są jednym z najpopularniejszych wyrobów mięsnych. Przeważnie po prostu je gotujemy. Robert Makłowicz został zapytany o to, jak należy przyrządzać parówki. Jego odpowiedź może zaskoczyć wiele osób.
Nie da się ukryć, że biała kiełbasa uchodzi za kulinarny szlagier, który cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby ten frykas. Co zrobić by nie pękał w trakcie przygotowywania?
Bez wątpienia zupa pomidorowa jest jednym z najlepszych dań, które często goszczą na naszych stołach. Niektórzy smakosze mogliby ją zajadać niemal codziennie. Niestety, smakołyk za sprawą pomidorów może wyjść zbyt kwaśny. Jak go uratować?
Masterchef Junior dostarcza wielu emocji. W trzecim odcinku najnowszej edycji programu wystąpił sam Robert Makłowicz. Młodzi adepci sztuki kulinarnej przyrządzali potrawy z różnych stron świata. Z pewnością ten epizod na długo pozostanie w pamięci widzów.
Ryż dla mieszkańców Azji jest tym, czym dla nas chleb i ziemniaki. Ziarna tego zboża stanowią podstawowy składnik ich diety, a w naszym kraju zdobywa coraz większą popularność - głównie za sprawą dietetycznych korzyści płynących z jedzenia go. Jeśli więc jesteś dużym fanem ryżu i często go gotujesz na obiad, nigdy nie wylewaj wody po ugotowaniu. Jest ona po brzegi wypełniona substancjami odżywczymi, które korzystnie mogą wpłynąć na jakość cery czy kondycję roślin doniczkowych.
Drewniana łyżka przeważnie nie wzbudza u nas większych emocji. Korzystamy z niej wówczas, gdy nie chcemy porysować naszych naczyń. Niektórzy smakosze uważają, że drewniana łyżka jest siedliskiem bakterii. Jaka jest prawda?
Magda Gessler jest jedną z największych specjalistek z wiedzy o polskiej sztuce kulinarnej. Nie bez powodu uważa ona, że Polacy potrafią ugotować najlepsze zupy na świecie - z pewnością można znaleźć dużo ludzi, którzy podzielają jej wiarę. Niestety, będąc tak dobrymi w gotowaniu, często lubimy korzystać ze skrótów, które niekoniecznie są poprawne. Jednym z nich jest włoszczyzna, czyli zestaw warzyw potrzebnych do ugotowania rosołu. Kupowanie całej kiści jest błędem, ponieważ jest to drogie i niesmaczne wyjście.
Smakowite ryby można przyrządzić na rozmaite sposoby. Mało kto spodziewałby się, że mycie surowego produktu może przynieść więcej szkody niż pożytku. Każdy, kto często jada ryby, powinien mieć to na uwadze.
Bez wątpienia żurek i biały barszcz można uznać za klasyki naszej kuchni. Oba specjały często goszczą na naszych stołach, jednak nadal są ze sobą mylone. Warto wiedzieć, czym się od siebie różnią. Kluczowe są niepozorne detale, które wpływają na smak obu potraw.
Patelnia wykorzystywana jest przez kucharzy praktycznie każdego dnia po kilka razy. Smażymy na niej mięso, redukujemy sosy, a nawet gotujemy całe dania. Mimo iż stanowi tak nieodłączny element naszego życia, wielu z nas do dzisiaj nie wie o ukrytej funkcji. Rączka służy głównie do bezpiecznego trzymania naczynia - dzięki niej nie poparzymy się gorącym metalem, ponieważ jesteśmy od niego odizolowani. Jeśli widzisz w niej otwór, wetnij weń drewnianą łyżkę, a nie będziesz musiał martwić się odstawianiem jej w inne miejsce.
Biała kiełbasa jest nie lada smakołykiem, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Podczas gotowania łatwo zapomnieć o dodatkach, bez których specjał nie będzie wzbudzał zachwytu.
Mnóstwo osób z pewnością myśli, że makaron nie jest trudnym w przygotowaniu składnikiem. Wystarczy jedynie wrzucić go do wody i gotować zgodnie z instrukcjami opisanymi na opakowaniu. Taka postawa jest jednak błędna i może wywołać katastrofalne skutki. Źle ugotowane spaghetti czy wstążki stają się zbyt miękkie, nie gromadzą na swojej powierzchni odpowiedniej ilości sosu, tracą smak i rozpadają się, zanim włożymy je do ust. Poniżej prezentujemy kilka najważniejszych zasad, dzięki którym każdy obiad, zawierający makaron, będzie idealny.
Smakowite ziemniaki są jednym z najpopularniejszych warzyw. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy chętnie je zajadają. Niestety, ziemniaki dosyć długo się gotują. Na szczęście proces ten możemy znacząco przyśpieszyć.
Gotowanie jest niekiedy prawdziwą frajdą. Właśnie w ten sposób przygotowujemy rozmaite frykasy, które cieszą zarówno oko, jak i nasze podniebienie. W wielu daniach króluje makaron. Okazuje się, że można go ugotować w bardzo nieoczywisty sposób.
Oliwki w formie pasty idealnie sprawdzą się jako dodatek do pieczywa. Taka kolacja z pewnością spotka się z aprobatą nawet najbardziej wymagających spośród smakoszy. Tapenada jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem.
Smakowity chrzan niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Niektórzy mogliby jadać go niemal codziennie. Niestety, tarcie chrzanu jest uciążliwą czynnością. W jej trakcie nietrudno o łzy. Jak możemy temu zaradzić?
Parówki są uznawane za jeden ze specjałów, który jest prosty w przygotowaniu. Niektórzy odgrzewają je w mikrofalówce, jednak najczęściej decydujemy się na ich ugotowanie. Warto zrobić to w odpowiedni sposób.
Nie da się ukryć, że ryż jest jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Jego walory smakowe i konsystencja w znacznej mierze zależą od sposobu przygotowania. Warto wiedzieć, jak idealnie ugotować sypki ryż.
Widelec jest przede wszystkim narzędziem, którym większość z nas spożywa jedzenie. Choć w wielu kulturach używa się gołych dłoni lub pałeczek, widelec zakorzenił się w naszej europejskiej kulturze. Okazuje się, że można przygotować dzięki niemu znacznie więcej. Naturalnym sposobem wykorzystania widelca, jest najzwyklejsze jedzenie. Łatwo nabija się kęsy posiłku na ostrza tego metalowego sztućca. Przy ich pomocy można również oczyścić kurczaka z białych nitek.
Śniadanie w porannym pośpiechu nie jest łatwe ani wygodne. Nie zawsze ma się czas na przygotowanie ogromnego posiłku dla całej rodziny - jeśli więc potrzebujesz czasem zrobić szybkie dania, poniżej prezentujemy 5 ekspresowych przepisów. Co więcej, jeśli w Twojej lodówce są jedynie jajka, nie musisz się martwić. One wystarczą do przygotowania pysznego i pożywnego śniadania dla całej rodziny. Żadne duże umiejętności nie są potrzebne, aby móc skorzystać z poniższych receptur.
Ziemniaki dodajemy do wielu dań. Stanowią częsty składnik zupy, zapiekanek czy potrawek. Ich właściwości zagęszczające są wykorzystywane w celu sprawienia, żeby danie było bardziej sycące. Jak jednak należy je ugotować?Sposobów jest bowiem mnóstwo. Ziemniaki w mundurkach, pieczone, puree, gotowane, w zupie czy jako składnik ciasta. Do praktycznie każdego z nich potrzebna jest woda i garnek. Czy pokrywka jest w tym przypadku konieczna? Oraz jaka ilość wody jest optymalna?
Naleśniki pozornie wydają się prostą potrawą, która nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy. Jednak nawet w tak prostej recepturze ukryte są pułapki, które mogą sprawić, że danie nie będzie nadawało się do jedzenia. Idealne naleśniki powinny być cienkie, aksamitne i elastyczne - tak aby z łatwością można było wypełnić je farszem i podawać z ulubionymi składnikami. Pod żadnym pozorem nie możemy pozwolić, by opiły się tłuszczem, ból brzucha po kilku sztukach jest wtedy gwarantowany.