Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Jajka

Jajka

Pyszne krokiety bez zawijania
19.08.2021 02:00 Jak zrobić krokiety bez zawijania?

Nie da się ukryć, że krokiety są uwielbiane przez liczne grono smakoszy. Każdy przygotowuje je odrobinę inaczej. Najbardziej uciążliwe jest ich zawijanie. Na szczęście nie zawsze jest ono konieczne. Wystarczy, że zmiksujesz pieczarki, jajka i cebulę, a następnie obtoczysz je panierką. Smakowite krokiety niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego dania. Tym razem sięgniemy po przepis na krokiety bez zawijania. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kokosanki w przepysznej odsłonie
19.08.2021 02:00 Prosty przepis na domowe kokosanki

Nie od dziś wiadomo, że smakosze uwielbiają ciastka. Dawniej kokosanki cieszyły się ogromną popularnością. Dziś są już nieco zapomniane. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je samodzielnie. Kultowe ciastka będą gotowe nawet w 30 minut.Kokosanki dla licznego grona osób są niepowtarzalnym smakiem beztroskiego dzieciństwa. Okazuje się, że istnieje prosty sposób, dzięki któremu będziemy mogli się nimi ponownie nacieszyć.

Kotlety z dwóch składników
18.08.2021 02:00 Najszybsze kotlety na świecie - tylko dwa składniki

Kotlety można przygotować na wiele sposobów. Przeważnie większość smakoszy stawia na schabowe lub mielone. Dziś wypróbujemy zupełnie inny przepis. Wystarczy wymieszać tuńczyka z jajkiem. Efekt powala na łopatki.Smakowite kotlety niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Bez wątpienia specjał można uznać za obiadową klasykę. Kotlety na bazie tuńczyka z puszki i jajek są wyjątkowym frykasem, któremu nie sposób się oprzeć.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jajecznica z cukinią
15.08.2021 02:00 Jajecznica z dodatkiem cukinii po włosku - idealna na lato

Jajecznica jest jedną z tych propozycji śniadaniowych, które goszczą na naszych stołach niemal codziennie. Warto sięgnąć po przepis, dzięki któremu nadamy daniu nieco świeżości. Smakowita jajecznica z cukinią idealnie sprawdzi się latem. Przepis jest banalnie prosty.Jajecznica z cukinią zachwycie swoimi niepowtarzalnymi walorami smakowymi nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów. Każdy, kto skosztował śniadania w takiej formie, wielokrotnie sięgał po poniższą recepturę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jajka na twardo wyjdą idealnie
12.08.2021 02:00 Jak długo gotować jajka na twardo?

Jajka na twardo często goszczą na naszych stołach. Wykorzystujemy je, chociażby w przepysznych śniadaniowych kanapkach. Nabiał nie powinien gotować się dłużej niż 10 minut. W przeciwnym wypadku jajka będą miały ciemną obwódkę i stracą wiele cennych substancji odżywczych.Nie da się ukryć, że jajka są jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy sięgają po nie praktycznie codziennie. Warto wiedzieć, ile powinny się gotować jajka na twardo.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Rosół z domowym makaronem
10.08.2021 02:00 Przepis na domowy makaron do rosołu

Rosół bez makaronu nie jest tym samym, dlatego warto poświęcić trochę swojego czasu, na przygotowanie najlepszych klusek. Własnoręcznie wyrobienie ciasta na makaron wcale nie jest takie trudne. Wystarczą podstawowe składniki oraz chwila cierpliwości. Rosół z makaronem jest prawdopodobnie najczęściej wybieranym sposobem jedzenia tej zupy przez Polaków. Mimo to większość z nas decyduje się na kupowanie gotowego makaronu, choć można wykonać go w domu. Dzięki temu dokładnie wiemy, co się w nim znajduje - co więcej, świeżo wyrobiony makaron jest znacznie smaczniejszy niż sklepowy. Z pewnością jedząc rosół z takim dodatkiem, zachwycisz się wielką różnicą. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pasta jajeczna w przepysznej odsłonie
07.08.2021 02:00 Szybkie i pyszne śniadanie - pasta jajeczna z pomidorem

Pasta jajeczna jest jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych. Istnieje wiele receptur na rozmaite wydania tego smakowitego specjału. Dziś sięgniemy po przepis na pastę jajeczną, w której zagoszczą pomidory. Efekt powala na łopatki.Przepyszna pasta jajeczna potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Wzbogacenie jej o pomidory, sprawi, że śniadanie momentalnie zniknie z talerzy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jajecznica od Gordona Ramsaya
01.08.2021 02:00 Delikatna jajecznica według Gordona Ramsaya

Bez wątpienia jajecznica jest jedną z najpopularniejszych propozycji śniadaniowych. Większość smakoszy od specjału wymaga delikatności i puszystości. Właśnie taki efekt można osiągnąć za sprawą receptury samego Gordona Ramsaya. Jajecznica w tym wydaniu zachwyci nawet najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów.Smakowita jajecznica niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ dobrze przyrządzony specjał, wyróżnia się niecodziennymi walorami smakowymi i kuszącą konsystencją. Jak jajecznicę przygotowuje Gordon Ramsay?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jajka na twardo
30.07.2021 02:00 Prosty sposób na idealne jajka na twardo

Jajka na twardo ugotowane w idealny sposób są delikatne, a żółtko zawiera jeszcze odrobinę wilgoci. Najważniejszy jest odpowiedni czas gotowania, zależny od wielkości jajka. Kolejną istotną rzeczą jest wyjęcie ich na 30 minut przed gotowaniem z lodówki, aby nabrały temp. pokojowej. Jajka na twardo stanowią doskonały sposób na szybkie i pożywne śniadanie. Produkt ten zawiera praktycznie wszystkie potrzebne substancje odżywcze, które konieczne są do funkcjonowania organizmu człowieka. Niestety sporym mankamentem może być pękająca skorupka podczas gotowania. Wtedy część białka wycieka do wody i jest bezpowrotnie tracona. Dlatego wyjaśniamy jak zrobić to w najlepszy sposób. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Jak gotować jajka na twardo?Potrzebne ci będą podstawowe składniki, czyli woda, sól oraz jajka. Dodatkiem może być odrobina soku z cytryny lub octu - kwas zmniejsza prawdopodobieństwo na pęknięcie skorupki. Jak wspominaliśmy wyżej, 30 minut przed gotowaniem wyciągnij jajka z lodówki. Włóż je do dużego garnka i zalej zimną wodą z kranu. Wsyp sól oraz wlej sok z cytryny lub ocet, jeśli się na nie zdecydowałeś. Doprowadź wodę do wrzenia i zaczekaj, aż się ugotują. Małe jajka potrzebują 7 minut, średnie 8, a duże około 9 minut, aby całkowicie się ugotowały.

Czy jajka zjedzone na noc mogą zaszkodzić?
29.07.2021 02:00 Czy można jeść jajka na kolację?

Jajka najczęściej jemy na śniadanie. Czy równie dobrze możemy je spożyć na noc? Okazuje się, że nie ma ku temu najmniejszych przeciwwskazań, jednak wieczorami nie w każdej postaci będą dla nas odpowiednie. Na kolację lepiej unikać choćby jajek smażonych na tłuszczu. Choć kiedyś panowało przekonanie, że nie powinno się zbyt często spożywać jajek, dziś ten mit został już obalony. Wiadomo, że zjedzenie nawet 10 jajek w ciągu tygodnia nie powinno w żaden sposób nam zaszkodzić, a wręcz przeciwnie — może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jajka jemy jednak przeważnie na śniadanie. Jest to wybór dość oczywisty, bo są one niesamowicie zdrowe, a dodatkowo w łatwy i szybki sposób można je przygotować. Najczęściej nie zajmie nam to więcej niż 10 min. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jajka z okropnym znaleziskiem
28.07.2021 02:00 Niespodziewana zawartość pudełka z jajkami

Sklepowe jajka przeważnie nie wzbudzają u nas większych obaw. Niektórzy nawet nie zaglądają do wnętrza opakowania, by upewnić się, czy nabiał jest w należytym stanie. Pan Maciej przekonał się o tym, że warto zwracać uwagę na kupowane jajka. W jego opakowaniu znalazły się larwy, które mogą przyprawić o mdłości.Pan Maciej z pewnością nie podejrzewał, że przecenione jajka będą skrywały tak ponury sekret. Niestety dopiero w domu mężczyzna zorientował się, że produkt w żadnym wypadku nie nadaje się do spożycia.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pasta jajeczna w przepysznym wydaniu
27.07.2021 02:00 Prosty przepis na zachwycającą pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym

Pasta jajeczna idealnie sprawdza się w roli śniadania. Tym razem sięgniemy po prosty przepis, w którym zagoszczą ogórki kiszone. Efekt przyprawi o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi jest nie lada specjałem. Mało kto spodziewałby się, że receptura na śniadaniowy smakołyk może być tak prosta. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Puszysty omlet
26.07.2021 02:00 Jak zrobić idealny puszysty omlet?

Idealnie usmażony omlet potrafi poprawić poranek niejednej osobie, jednak technika jego odpowiedniego wykonania cały czas nie jest zbyt popularna. Jednym ze sposobów na maksymalną puszystość jest dodanie sody oczyszczonej. Dzięki niej objętość omleta będzie wyjątkowo duża. Omlet jest wyjątkowo wdzięczną potrawą, którą można przygotować z najróżniejszymi dodatkami. Dzięki temu każdy jest w stanie znaleźć w niej coś dla siebie, wszak nie trzeba się jedynie ograniczać do samych jajek. Dla wielu osób problemem jest jednak uzyskanie należytej konsystencji ciasta, które po usmażeniu jest puszyste. Dlatego warto zastosować którąś z poniższych metod, pozwalających na cieszenie się delikatnym i lekkim jak chmurka daniem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kasza gryczana i sezam pod lupą GIS
22.07.2021 02:00 Skażone produkty wycofane przez sanepid

GIS stara się przeciwdziałać sprzedawaniu produktów, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia czy życia klientów. Z tego powodu ogłasza wiele ostrzeżeń dotyczących żywności czy narzędzi kuchennych. Poniżej opisujemy kilka z niedawnych ogłoszeń.

Jak gotować jajka na miękko
21.07.2021 02:00 Jajka na miękko wrzucamy do zimnej czy wrzącej wody?

Jajka na miękko są klasycznym śniadaniowym specjałem, który często gości na stołach wielu smakoszy. Każdy ma swoją metodę na ich przygotowanie. Najlepiej wstawiać jajka do wrzącej wody. Wówczas mamy pewność, że gotują się przez odpowiedni czas.Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają je z miłą chęcią. Jedną z najpopularniejszych opcji są jajka na miękko. Jak je przygotować, aby wyszły idealnie?Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Jajecznica według Magdy Gessler
18.07.2021 02:00 Zachwycająca jajecznica według przepisu Magdy Gessler

Magda Gessler całe swoje życie poświęciła gastronomii i sztuce kulinarnej. Nic więc dziwnego, że nie ma dania, które miałoby przed nią tajemnice. Nawet pozornie pospolita jajecznica może być nie lada przysmakiem, jeśli zastosujemy kilka z jej tricków. Za sukcesem wybitnej jajecznicy Magdy Gessler stoją trzy konkretne dodatki, które dla wielu z nas mogą wydawać się nie na miejscu. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kotlety mielone bez jajka
14.07.2021 02:00 Jak zrobić kotlety mielone bez jajka?

Kotlety mielone zaliczają się do grona szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby się nimi zajadać niemal bez ustanku. Jednym z podstawowych składników dania są jajka. Okazuje się, że można je zastąpić innymi dodatkami. Mowa między innymi o mące ziemniaczanej.Smakowite kotlety mielone wiele razy przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Dziś podejdziemy do nich w nieco niekonwencjonalny sposób. Mało kto spodziewałby się, że kotlety mielone wyjdą równie pysznie, jeśli nie wykorzystamy w nich jajek. Musimy jednak wykorzystać odpowiedni zamiennik.

Obieranie jajek bez wysiłku
13.07.2021 02:00 Prosty i błyskawiczny sposób na obieranie jajek na twardo

Obieranie jajek na twardo to bardzo niewdzięczne zajęcie. Często skorupka zamiast odejść w całości, odpada po małym kawałku, przez to całe jajko jest poszarpane, a przy okazji marnujemy jego białko. Jajka to prawdziwy śniadaniowy szlagier. Bardzo chętnie jadamy się w formie jajecznicy, omletu oraz na twardo. Ten ostatni sposób, chociaż bardzo pyszny, miewa swoje wady. Skorupka od jajka niekiedy zupełnie nie chce schodzić, a zamiast pysznego śniadania, serwujemy sobie irytację. Dziś podpowiemy jak uniknąć zbędnych nerwów o poranku.

Jajecznica wyjdzie lepiej na odpowiednim tłuszczu
11.07.2021 02:00 Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć jajecznicę?

Jajecznica jest jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych. Każdy przygotowuje ją w odrobinę inny sposób. Warto jednak korzystać ze sprawdzonych metod. Wówczas jajecznica będzie smakowała jeszcze lepiej. Okazuje się, że specjał wiele zyskuje, jeśli usmaży się go na maśle.Nie da się ukryć, że jajecznica uchodzi za jedno z najbardziej podstawowych dań, które kojarzy się między innymi z prostotą przygotowania. Specjał będzie jeszcze bardziej smakowity, jeśli zrobimy go w odpowiedni sposób.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Jajka na miękko wyjdą idealnie
10.07.2021 02:00 Jak zrobić idealne jajko na miękko?

Jajka na miękko są nie lada specjałem, który świetnie sprawdza się w roli śniadania. Przeważnie smakoszom zależy na tym, by białko było dobrze ścięte, a żółtko płynne. Taki efekt osiągniemy, jeśli jajka ugotujemy w odpowiedni sposób. Najlepiej wyjąć je z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową, a następnie wstawić je do wrzącej wody.Smakowite jajka na miękko niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli kulinariów, którzy regularnie sięgają po nabiał w tej odsłonie. Warto wiedzieć, jak przygotować idealne jajka na miękko.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Które jajka wybierać?
09.07.2021 02:00 Czy kolor skorupki jajka ma znaczenie?

Jajka są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Wielu smakoszy jada je niemal codziennie. W sklepach możemy natknąć się na jajka o białych lub brązowych skorupkach. Okazuje się, że ich kolor nie ma większego znaczenia.Jajka często goszczą na naszych stołach. Przygotowujemy z nich rozmaite specjały. Większość z nas stara się korzystać z produktów najwyższej jakości. Niektórzy zakładają, że jajka o białej skorupce są mniej wartościowe. Warto pamiętać, że takie stwierdzenie nie ma nic wspólnego ze stanem faktycznymDalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-08T072027.657
08.07.2021 02:00 W którym momencie należy posolić jajecznicę?

Aby przygotować doskonałą jajecznicę, należy spełnić kilka podstawowych zasad. Jedną z najważniejszych jest odpowiedni moment solenia jajek - zbyt wcześnie, a danie stanie się zbyt twarde i bardzo sztywne. Kolejnym aspektem jest dolewanie do roztrzepanych jajek mleka lub wody, co w praktyce powoduje, że stają się one czymś w rodzaju nieapetycznej zupy. Niżej zdradzamy, jak sporządzić najlepszą jajecznicę.Prawdopodobnie nie istnieje nic bardziej kultowego od jajecznicy na śniadanie. Wraz z kromką chleba posmarowaną masłem, świeżo ugotowaną w wodzie kiełbaską lub parówkami oraz kilkoma plastrami pomidora, tworzy pyszne śniadanie. Mnóstwo ludzi nie wie jednak jak ugotować jajecznicę, aby móc cieszyć się zarówno smacznym, jak i pożywnym posiłkiem. Dlatego niżej zdradzamy tajniki optymalnego smażenia jajek.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Jajka
08.07.2021 02:00 GIS wycofuje produkt skażony salmonellą

GIS wydał nagłe oświadczenie o wycofywaniu jajek, na których skorupkach wykryto obecność Salmonella Enteritidis. Spożycie owych jajek bez właściwej obróbki termicznej grozi zakażeniem salmonellozą. Co ciekawe, każdy klient, który zwróci poniższe jajka wraz z opakowaniem, dostanie zwrot pod postacią pełnych kosztów nabycia, lub nowego produktu. Główny Inspektor Sanitarny niestrudzenie pracuje, aby uchronić Polaków przed kupnem lub konsumpcją produktów, które się do tego nie nadają. Na bieżąco badane jest wiele produktów pod kątem niebezpiecznych substancji czy błędnie opisanych składów. Tym razem pod lupę wzięto jajka, na powierzchni, których wykryto obecność Salmonella Enteritidis. Z tego powodu Inspekcja Sanitarna wycofuje je ze sprzedaży. Dla klientów, którzy zdążyli je mimo wszystko kupić, mamy doskonałe wieści. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-07T153741.245
07.07.2021 02:00 Jajka z chowu klatkowego znikną z Biedronki do końca roku

Jajka z chowu klatkowego do końca 2021 roku na dobre znikną ze wszystkich sklepów sieci Biedronka. Do dzisiaj już w ponad 1100 placówkach nie można kupić tego typu jajek. Za wszystko odpowiada chęć poprawy jakości życia ptaków, które znoszą jaja.Jajka z chowu klatkowego, czyli potocznie nazywane "trójkami", są najgorszym jakościowo produktem tego typu na rynku. Z miesiąca na miesiąc coraz więcej sklepów decyduje się na zrezygnowanie z ich sprzedaży. Kury żyjące w chowie klatkowym nie mają możliwości na swobodne poruszanie czy godne bytowanie. Ciasne klatki i wiele innych niedogodności sprawiają, że ptaki prowadzą życie pełne cierpienia. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu - 2021-07-05T132833.729
05.07.2021 02:00 Ile można jeść jajek dziennie?

Według oficjalnych zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, zdrowy dorosły człowiek może jeść dziennie 2-3 jajka. Niektórzy specjaliści jednak tacy jak doktor Tadeusz Trziszka, uważają, że liczba ta może być większa. Dlatego eksperci wierzą, że nawet 20-30 jajek tygodniowo nie powinno zaszkodzić.Jajka są świetnym źródłem białka oraz wielu aminokwasów, których poziom przyswajalności jest naprawdę wysoki. Całkiem dużym problemem jest jednak duża zawartość cholesterolu, który w nadmiernych ilości przyczynia się do powstawania chorób układu krążenia.Wiele osób, dla których jajka są ważnym produktem spożywczym w codziennej diecie, zastanawia się, ile mogą ich zjeść, aby zachować bezpieczeństwo. Według niektórych naukowców ilość ta jest naprawdę duża. Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Jajka będą znacznie droższe
03.07.2021 02:00 Ceny uwielbianego produktu poszybują w górę

Nie da się ukryć, że jajka są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Okazuje się, że za jakiś czas ich cena może znacząco pójść w górę. Wszystko za sprawą nadchodzących regulacji dotyczących wycofania jajek z chowu klatkowego.Jajka z chowu klatkowego są zdecydowanie tańsze od tych, które pochodzą, chociażby od kur z wolnego wybiegu. Za opakowanie przeważnie zapłacimy około 5 złotych. Do 2023 Komisja Europejska ma zaproponować nowe przepisy. Mają one dotyczyć zasad chowy w państwach członkowskich.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Wielkie zmiany w sieci sklepów
03.07.2021 02:00 Jajka to jedynie początek, sieć Aldi podjęła zaskakującą decyzję

Sieć sklepów Aldi zdecydowała się na podjęcie zdecydowanych kroków. Jakiś czas temu poinformowano o wycofaniu ze sprzedaży jajek z chowu klatkowego. Jednak na tym nie koniec poważnych zmian. Okazuje się, że z niemieckich placówek Aldi do 2030 roku ma zniknąć mięso pochodzące z ferm przemysłowych.Aldi jest siecią, która ma wiele placówek na całym świecie. Szacuje się, że zajmuje ona siódme miejsce na świecie pod względem sprzedaży. Ostatnie doniesienia potwierdzają, że sieć sklepów zamierza wcielić w życie interesujące rozwiązania.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

egg-4903676 1920
02.07.2021 02:00 Ceny jajek pójdą w górę

Jeśli jesteś fanem tanich jajek, mamy złe wieści - jajka z chowu klatkowego decyzją Komisji Europejskiej znikają ze sklepowych półek. To efekt starań aktywistów o polepszenie losu kur. Najtańsze dostępne jajka będą kosztowały od 5,49 zł za 10 sztuk. Jajka jadamy niezwykle często, najczęściej podczas śniadania. Nie ma w końcu nic lepszego niż jajko na miękko z aksamitnym wnętrzem czy pożywna kanapka z jajkiem na twardo. Taki posiłek jest pożywny i smaczny. W ciągu roku przeciętny Polak potrafi zjeść nawet 150 jajek - taki wynik jest godny podziwu. W przyszłości ta ilość może się jednak zmniejszyć, jeśli będziemy chcieli wydawać na nie tyle samo pieniędzy. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej: