Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Jajka

Jajka

Jajka i dodatki
07.03.2021 01:00 5 najlepszych dodatków do jajek

Bez wątpienia jajka można uznać za jeden z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Wielu smakoszy sięga po nie niemal codziennie. Warto wiedzieć, które z dodatków sprawdzają się najlepiej.

Sałatka na kolację
06.03.2021 01:00 Przepis na błyskawiczną kolację w 10 minut

Kolacja to posiłek, który najczęściej traktujemy po macoszemu. Po całym dniu jesteśmy zbyt zmęczeni, by gotować na świeżo i stać dziesiątki minut w kuchni. Wielu z nas sięga właśnie wieczorem po kaloryczne przekąski, które potem rzutują na nasze zdrowie. Dużo lepszym rozwiązaniem są błyskawiczne, ale nadal pełnowartościowe kolacje, które możemy przygotować w zaledwie kilka chwil. Taka jest właśnie sałatka z jajkiem i ogórkiem kiszonym, którą możecie także znaleźć na kanale Kuchnia Marioli, skąd pochodzi apetyczne zdjęcie z artykułu.

Jajko
06.03.2021 01:00 Kolor żółtka świadczy o jakości jajka

Jajka jadamy tak często, że czasami zapominamy o tym z jak niezwykłym produktem mamy do czynienia. W jednym niepozornym jajku znajduje się prawdziwe bogactwo składników odżywczych oraz witamin, a przy okazji ma tyle kalorii co nic. Jedno jajko to zaledwie 80 kcal, więc na śniadanie są dużo lepszą alternatywą niż kaloryczne kanapki. Nasz wiedza o jajkach jest ciągle zbyt nikła, niektórzy nie wiedzą na przykład czy po napisanym na opakowaniu terminie przydatności można je nadal jeść oraz jak często powinny pojawiać się w naszej diecie. Dziś przyjrzymy się kolorowi żółtka, oraz odpowiemy sobie na pytanie, czy kolor skorupki także może nam pomóc przy wyborze jajek.

jak mrozić jajka?
04.03.2021 01:00 Sposób na zamrożenie większej ilości jajek

Jajka od wielu tysięcy lat stanowią cenny składnik diety. Głównie za sprawą ogromnej ilości aminokwasów, których różnorodność jest tak duża w jajkach, że produkt ten stanowi prawie idealne źródło pokarmu. Często ludzie kupują duże ilości jajek i nie wiedzą co z nimi zrobić. Mamy na to rozwiązanie. Jeśli zdarzyło ci się kupić zbyt dużo wydmuszek z jajkami, nie musisz martwić się, że zmarnowałeś pieniądze. Jajka, po odpowiednim przygotowaniu, można bowiem bezpiecznie mrozić domowymi metodami. Dzięki temu zachowasz jajka na znacznie dłużej.

Placki ziemniaczane
03.03.2021 01:00 Puszyste placki ziemniaczane z niebanalnym dodatkiem

Placki ziemniaczane klasycznie jadamy właśnie dla ich chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza. Ziemniaki są jednak tak uniwersalnym składnikiem, że możemy je w niezwykły sposób zmodyfikować. Puszyste placki ziemniaczane to prawdziwy hit. Ogromnym atutem tego przepisu jest prostota. Aby otrzymać zaskakujący efekt, nie musimy dodawać właściwie nic więcej niż zazwyczaj. Jedyne czego potrzebujemy to piana z białka jajka, która nada im zupełnie nowego charakteru.

Jajka po terminie ważności
03.03.2021 01:00 Czy można jeść jajka po upływie terminu ważności?

Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą walorów smakowych, które są nie lada pokusą. Niestety, jajka mają to do siebie, że z upływem czasu się psują. Jednak upłynięcie terminu na opakowaniu, wcale nie oznacza, że nie możemy ich zjeść.

Jajka sadzone będą idealne
02.03.2021 01:00 Kiedy solić jajko sadzone: przed czy po usmażeniu?

Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Niektóre formy podania są dla nas o wiele bardziej kuszące. Dobrym przykładem są, chociażby jajka sadzone. Już teraz przekonaj się jak przygotować je w idealny sposób.

Zupa szczawiowa z dodatkiem jajka
28.02.2021 01:00 Dlaczego dodajemy jajko do zupy szczawiowej?

Zupa szczawiowa charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Niektórzy mogliby sięgać po nią codziennie. Warto wiedzieć, z jakimi konsekwencjami może się wiązać nadmierne jedzenie szczawiu.

Jajko z czerwoną plamką
27.02.2021 01:00 Znaczenie czerwonej plamki w jajku

Jajko jest jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych. Niekiedy w ich wnętrzu możemy natknąć się na elementy, które wywołują nasz niepokój. Czerwona, krwista plamka z pewnością należy do tego grona.

Najlepsza jajecznica
26.02.2021 01:00 Jajka na jajecznicę wylewamy na zimną czy rozgrzaną patelnię?

Jajecznica to częsty towarzysz wczesnych poranków. Łatwość, z jaką można ją sporządzić, sprawia, że większość z nas wybiera ją na śniadanie. Pożywność i pyszny smak są dodatkowymi atutami, które zachęcają smakoszy do gotowania. Jajka wypełnione są praktycznie wszystkimi enzymami, które konieczne są do optymalnej pracy całego ludzkiego organizmu - dlatego wielu dietetyków w obecnych czasach zachęca do jedzenia ich przez ludzi, niemających żadnych problemów z układem krwionośnym.

Chleb w jajku w świetnym wydaniu
26.02.2021 01:00 Kultowy chleb w jajku w eleganckim wydaniu

Chleb w jajku może wydawać się nudnym posiłkiem - kiedyś jednak każdy z nas nie mógł doczekać się, aż mama lub babcia poda nam takie śniadanie do stołu. Trzeba w końcu przyznać, że smażony chleb wymoczony w jajku z dodatkiem cukru i cynamonu po prostu zawsze smakuje doskonale. Niegdyś spożywaliśmy je inaczej niż dzisiaj. Najczęściej nasze mamy wykorzystywały do niego stare, czerstwe pieczywo, które w taki sposób można było przywrócić do dawnej świetności. W czasach PRL-u i przemian ustrojowych jedzenie było drogie i nikt nie pozwalał sobie na zbytnie marnotrawstwo.

jajka
26.02.2021 01:00 Co jest zdrowsze: białko czy żółtko?

Co jest zdrowsze: białko czy żółtko? Eksperci twierdzą, że obie części jajka zawierają wiele cennych dla naszego organizmu składników. Każdy z nich ma inne właściwości, które warto poznać!Zalety białkaJakie są zalety białka? Przede wszystkim nie zawiera ono ani odrobiny tłuszczu, co czyni je bardzo zdrowym produktem. Posiada również sporo witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na nasz układ nerwowy.Nie zaleca się jednak jedzenia samych białek kurzych na śniadanie. Powód? Zdecydowanie lepiej dla naszego zdrowia połączyć je z innymi składnikami m.in. otrębami owsianymi lub owocowym koktajlem.Powinniśmy także unikać smażonego białka. Najbezpieczniej sięgać po gotowane jajka. Niedawno pisaliśmy o tym, czy zdrowsze są te przygotowane na twardo, czy na miękko. Tekst znajdziecie pod tym linkiem.Dlaczego warto jeść żółtko?Wiele osób uważa, że żółtko kurze nie zawiera cennych dla zdrowia substancji. Nic bardziej mylnego! Paradoksalnie to ono zawiera więcej białka niż kurze białko.Jest ono również wręcz doskonałym źródłem witamin i minerałów między innymi: żelaza, fosforu, potasu i magnezu. W jego składzie znajdziemy również witaminy: A, E, D i z grupy B. Natomiast zawarta w nim cholina, ma doskonały wpływ na kondycję naszego mózgu.Żółtko zawiera więcej tłuszczu niż białko, dlatego nie jest odpowiednim wyborem dla osób, które są na diecie. Nie jest ono również zalecane tym, którzy zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.Warto podkreślić, że zawsze o wiele lepiej sięgać po gotowane żółtko. Obróbka nie wpływa na jego prozdrowotne właściwości. Więcej na temat kontrowersji związanych ze spożywaniem surowego żółtka przeczytacie w tym artykule.Podsumowując, jeśli stawiasz na zróżnicowaną dietę, to nie powinno zabraknąć w niej jajek. Zarówno białko, jak i żółtko mają wiele cennych właściwości odżywczych, dlatego nie niczego nie unikaj i zawsze zjadaj je w całości!Podany artykuł nie jest poradą lekarską. W razie wszelkich wątpliwości skonsultuj się z odpowiednim specjalistą.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Naleśniki z 1 składnikaNajlepsza mąka do placków ziemniaczanychKurczak z rozkosznie chrupiącą skórką, prosty przepisundefinedźródło: Krok do zdrowiaZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Jajka i dwa żółtka
25.02.2021 01:00 Dlaczego niektóre jajka mają po dwa żółtka?

Jajka często goszczą na naszych stołach. Dodajemy je do rozmaitych potraw i nietrudno napotkać smakoszy, którzy z miłą chęcią sięgają po ten nabiał. Warto wiedzieć skąd biorą się dwa żółtka w jajkach. Wielu wielbicieli kulinariów będzie zaskoczonych.

Jajka - który kolor jest zdrowszy?
24.02.2021 01:00 Co oznacza kolor skorupki jajka?

Jajka mają najróżniejsze kolory, a także wielkości. W zależności od gatunku ptaka, który je znosi, jajka wykazują wyjątkowo różnorodne cechy. Najpopularniejszymi są te znoszone przez kury - choć nawet w obrębie jednego gatunku, jajka nie wyglądają tak samo. Niektóre z nich mają białą skorupkę, inne brązową. Mogą osiągać różne wielkości, przez co wiele osób zastanawia się, czy produkt ten, w zależności od koloru, skrywa więcej lub mniej substancji odżywczych. Okazuje się, że różnią się jedynie wielkością i kolorem skorupek.

Jajka
24.02.2021 01:00 Czym zastąpić w przepisach jajko?

Jajka znajdziemy w ogromnej ilości uwielbianych przez nas potraw. Ciężko wyobrazić sobie bez nich naleśniki czy ciasta, a nawet panierkę do klasycznych kotletów schabowych.W kuchni cenimy je przede wszystkim za właściwości wiążące konsystencję potraw oraz dostępność i prostotę zastosowania. Czasem zdarza się jednak, że akurat nie mamy ich pod ręką. W takiej sytuacji nie zawsze musimy od razu biec do sklepu. W kuchennych szafkach znajdziesz ich świetne zamienniki.

Pasta na kanapki
23.02.2021 01:00 Wyborna pasta kanapkowa z ogórków kiszonych

Smakowita pasta jajeczna jeszcze nigdy nie była tak pyszna. Za sprawą dodatku w postaci ogórków kiszonych, zyskuje ona wyjątkowych walorów, które wprawią kubki smakowe w stan ekstazy. Kanapki w tej odsłonie zasmakują każdemu.

Jajka nie należy jeść srebrnym widelcem
23.02.2021 01:00 Dobór odpowiednich sztućców do konsumpcji jajek

Jajka można kupić w praktycznie każdym sklepie, a ich niewygórowana cena sprawia, że nikt nie ma problemów z dostępnością. Dlatego produkt ten jest tak bardzo popularny. Musisz mieć na uwadze ważny aspekt jeśli na co dzień korzystasz ze srebrnej zastawy stołowej. Okazuje się bowiem, że spożywanie jajek przy jej pomocy nie jest wskazane. Nie chodzi tutaj wcale o zdrowie, bowiem srebro jest neutralne chemicznie dla naszego ciała, a właściwości antyseptyczne sprawiają, że korzystanie z niej jest wyjątkowo zdrowe.

Która część jajka jest najzdrowsza?
22.02.2021 01:00 Różnice pomiędzy żółtkiem i białkiem

Jajka można przygotować w taki sposób, że smakują wybornie. Dodanie do nich odrobiny majonezu czy sosu tatarskiego sprawia, że nawet zwykłe jajka na twardo zyskują ogromną wyrazistość. Czy żółtko i białko są takie same pod względem substancji jakie zawierają?Okazuje się, że zdecydowanie nie. Obie części składowe jajka zawierają zupełnie różne substancje, ponieważ pełnią zupełnie różne funkcje. Żółtko ma znacznie więcej białka i tłuszczu niż białko, z kolei białko bogate jest w witaminę A czy kwas pantotenowy.

Tost z jajkiem na śniadanie
22.02.2021 01:00 Najlepsze pomysły na śniadanie z jajek

Śniadanie w porannym pośpiechu nie jest łatwe ani wygodne. Nie zawsze ma się czas na przygotowanie ogromnego posiłku dla całej rodziny - jeśli więc potrzebujesz czasem zrobić szybkie dania, poniżej prezentujemy 5 ekspresowych przepisów. Co więcej, jeśli w Twojej lodówce są jedynie jajka, nie musisz się martwić. One wystarczą do przygotowania pysznego i pożywnego śniadania dla całej rodziny. Żadne duże umiejętności nie są potrzebne, aby móc skorzystać z poniższych receptur.

Jajka można przygotowywać na różne sposoby
21.02.2021 01:00 Najlepsze sposoby gotowania jajek

Bez wątpienia jajka odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Wzbogacamy o nie wiele rozmaitych specjałów. Najczęściej jajka po prostu gotujemy. Czynność ta wydaje się bezproblemowa. Jednak zawsze można zrobić to lepiej.

Jajka sadzone - czego im brakuje?
19.02.2021 01:00 Przepis na przepyszny i tani obiad

Jajka sadzone z ziemniakami, mizerią i kefirem czy zsiadłym mlekiem są klasycznym zestawem obiadowym, który wielu Polaków po prostu uwielbia. Do pełni szczęście potrzeba jedynie odrobiny koperku, który można rozsypać na ziemniaki i jajka w ramach dekoracji. Nie każdy jednak wie jak usmażyć jajka w idealny sposób, aby białko było ładnie ścięte i chrupiące, a żółtko ciągle płynne. Kluczem do uzyskania odpowiedniego wysmażenia jest smażenie na średnim ogniu - dzięki temu jajko osiąga idealną temperaturę.

Opiekacz ma wiele funkcji
19.02.2021 01:00 Ukryta funkcja opiekacza do kanapek

Opiekacz można znaleźć w praktycznie każdym domu. To wygodne urządzenie znacznie ułatwia pracę w kuchni - do przygotowywania kanapek na ciepło nie trzeba męczyć się z patelniami, gdy można wykorzystać łatwy w obsłudze i szybki opiekacz. Jego intuicyjność i banalnie proste czyszczenie sprawiają, że obsługiwać go może praktycznie każdy. Dlatego w nagłych sytuacjach, kiedy brakuje nam garnków czy patelni, możemy użyć go do podsmażenia na szybko niektórych produktów.

jajka
18.02.2021 01:00 Na co zwracać uwagę przy zakupie jajek?

Jajka są podstawą diety wielu osób. Więcej na temat ich wpływu na nasz organizm przeczytasz tutaj. W tym artykule doradzimy Ci, czym powinieneś kierować się przy zakupie jak jajek. Warto zwracać uwagę między innymi na specjalne oznaczenia na ich skorupce.Jakie jajka są najzdrowsze?Przede wszystkim należy kupować jajka od kur, które nie są sztucznie karmione. Dlatego, przenigdy nie sięgaj po te, które są oznaczone numerem 3. Oznacza to, że pochodzą one z chowu klatkowego.W chowie klatkowym kury ustawione są w klatkach, jedna na drugiej. Jego celem jest zwiększenie wydajności produkcji i zysku właścicieli ferm, niestety kosztem naszego zdrowa. Jak podaje serwis beszamel.se.pl, zwierzęta karmi się tam sztucznie, często hormonami wzrostu oraz antybiotykami.Warto zwrócić również uwagę na wielkość jajek. Powód? Duże jajka mogą również świadczyć o mało ekologicznym sposobie karmienia kur, który może być również szkodliwy dla ludzi. Dodatkowo mają one cienkie skorupy, które pękają podczas gotowania.Najlepiej wybierać te jajka, które są oznaczone cyferką 0. Oznacza to, że pochodzą one z chowu ekologicznego, który zapewnia kurom najlepsze warunki - są wypuszczane na świeże powietrze, mogą spacerować i są karmione w naturalny sposób.Jakie jajka wybierać, gdy jesteśmy na diecie?Gdy jesteśmy na diecie, warto postawić na jajka od kury zielononóżki. Są one hodowane jedynie w ekologicznych gospodarstwach. Uważa się, że jajka od tych kur mają zdecydowanie mniej cholesterolu niż inne.Uważaj na hasła reklamowe! Nie nabieraj się na chwytliwe hasła np. jajka z kwasem omega 3. Jeśli chcesz mieć pewność, że dane jajka są zdrowe, zawsze zwracaj uwagę na ich pochodzenie!Zapamiętaj, że najzdrowsze jajka są oznaczane cyferką 0. Dobrą alternatywą dla tych kurzych mogą być między innymi te przepiórcze lub strusie. Mają one sporo cennych dla zdrowia składników odżywczych.Na co zwracasz uwagę przy zakupie jajek? Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis Makłowicza na gołąbki w kiszonej kapuściePrzepis Anny Lewandowskiej na kotlety mielonePrzeciwwskazania do spożywania imbiru, czosnku i kurkumyźródło: beszamel.se.pl/dzieci sa wazne/poradopediaZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefined

Kaufland podjął ważną decyzję
18.02.2021 01:00 Kolejny supermarket wycofuje ze sprzedaży jajka "trójki"

Kaufland początkowo planował zakończyć wycofywanie jajek z oznakowaniem "3" do 2025 roku. Do niedawna miał to być ostatni rok, w którym w tym sklepie będzie możliwie zakupienie jaj z chowu klatkowego. Wszystko jednak uległo zmianie. Supermarket przyspieszył pracę nad rezygnowaniem z "trójek" i postanowiono wraz z partnerami handlowymi, że do końca 2022 roku te nieekologiczne jajka znikną ze sklepowych półek bez powrotnie. Tym samym Kaufland dołączył do Biedronki, która również zwiększyła tempo.

Jajka w różnych odsłonach
17.02.2021 01:00 Zdrowsze są jajka na miękko czy na twardo?

Nie da się ukryć, że jajka są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Niektórzy smakosze jadają je niemal codziennie. Warto wiedzieć, który z wariantów jest najkorzystniejszy dla naszego zdrowia.

Jak gotować jajka?
17.02.2021 01:00 Sprytny trik, przydatny podczas gotowania jajek

Jajka od tysięcy lat stanowią cenny składnik diety. Głównie za sprawą licznych aminokwasów, których różnorodność jest tak duża w jajkach, że produkt ten stanowi prawie idealne źródło pokarmu. Jeśli więc jesteś ogromnym miłośnikiem jajek, już możesz się cieszyć. Niestety, każdemu się zdarza podczas obierania ugotowanych na twardo jajek, że skorupka nie odchodzi z łatwością. Odrywając ją, tracimy też wiele białka, które przylepione jest do twardej otoczki. Na szczęście istnieje świetny sposób, aby temu zaradzić.

Które jajka są najlepsze?
15.02.2021 01:00 Kolor żółtka świadczy o jakości jajka

Jajka są zdecydowanie jednym z najczęstszych produktów spożywczych, które są jedzone na śniadanie. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a wiele wartości odżywczych sprawia, że nasz organizm wiele zyskuje po takim posiłku. Warto jednak znać jeden trik, który pozwoli ocenić jakość jajka. Nie każde bowiem jest tak samo zdrowe. Oczywiście najlepszymi jajkami są te pochodzące z ekologicznych hodowli, na których kury żywią się naturalnymi nasionami i robakami, a także mają mnóstwo wolnej przestrzeni do ruchu. Jak je rozpoznać po wyglądzie żółtka?

Gotowanie jajek generuje cenną wodę
15.02.2021 01:00 Wartościowe właściwości wody po ugotowanych jajkach

Gotowanie jajek następuje w praktycznie każdym domu o poranku. Do garnka wlewana jest woda, a gdy ta się zagotuje - dodawane są jajka. Po przygotowaniu posiłku większość z nas pozbywa się wody, co okazuje się być ogromnym błędem, ponieważ pełna jest cennych składników. Skorupka jajka to w większości wapń, który jest dodatkowo łatwo przyswajalny. Minerał ten gra bardzo ważną rolę w budowaniu kości, a także pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy. Poniżej zdradzamy jednak zastosowanie wody po jajkach, która przyda się szczególnie miłośnikom roślin.