Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Jajka

Jajka

Jak gotować jajka?
17.02.2021 01:00 Sprytny trik, przydatny podczas gotowania jajek

Jajka od tysięcy lat stanowią cenny składnik diety. Głównie za sprawą licznych aminokwasów, których różnorodność jest tak duża w jajkach, że produkt ten stanowi prawie idealne źródło pokarmu. Jeśli więc jesteś ogromnym miłośnikiem jajek, już możesz się cieszyć. Niestety, każdemu się zdarza podczas obierania ugotowanych na twardo jajek, że skorupka nie odchodzi z łatwością. Odrywając ją, tracimy też wiele białka, które przylepione jest do twardej otoczki. Na szczęście istnieje świetny sposób, aby temu zaradzić.

Jajka w różnych odsłonach
17.02.2021 01:00 Zdrowsze są jajka na miękko czy na twardo?

Nie da się ukryć, że jajka są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Niektórzy smakosze jadają je niemal codziennie. Warto wiedzieć, który z wariantów jest najkorzystniejszy dla naszego zdrowia.

Gotowanie jajek generuje cenną wodę
15.02.2021 01:00 Wartościowe właściwości wody po ugotowanych jajkach

Gotowanie jajek następuje w praktycznie każdym domu o poranku. Do garnka wlewana jest woda, a gdy ta się zagotuje - dodawane są jajka. Po przygotowaniu posiłku większość z nas pozbywa się wody, co okazuje się być ogromnym błędem, ponieważ pełna jest cennych składników. Skorupka jajka to w większości wapń, który jest dodatkowo łatwo przyswajalny. Minerał ten gra bardzo ważną rolę w budowaniu kości, a także pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy. Poniżej zdradzamy jednak zastosowanie wody po jajkach, która przyda się szczególnie miłośnikom roślin.

Które jajka są najlepsze?
15.02.2021 01:00 Kolor żółtka świadczy o jakości jajka

Jajka są zdecydowanie jednym z najczęstszych produktów spożywczych, które są jedzone na śniadanie. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a wiele wartości odżywczych sprawia, że nasz organizm wiele zyskuje po takim posiłku. Warto jednak znać jeden trik, który pozwoli ocenić jakość jajka. Nie każde bowiem jest tak samo zdrowe. Oczywiście najlepszymi jajkami są te pochodzące z ekologicznych hodowli, na których kury żywią się naturalnymi nasionami i robakami, a także mają mnóstwo wolnej przestrzeni do ruchu. Jak je rozpoznać po wyglądzie żółtka?

Jajka - ile można jeść?
14.02.2021 01:00 Wpływ jedzenia jajek na funkcjonowanie organizmu

Jajka wyglądają dość niepozornie - nie sprawiają wrażenia, jakoby mogły mieć ogromny wpływ na zdrowie człowieka. Prawda jest jednak zupełnie inna, ponieważ jedzenie trzech jajek dziennie przez tydzień może przyczynić się do znacznej poprawy zdrowia i samopoczucia. W jajkach znajduje się mnóstwo aminokwasów, których różnorodność jest tak duża, że stanowią praktycznie całe zapotrzebowanie na nie. To właśnie jeden z powodów, dla których ten smaczny produkt ma aż tak wielką wartość.

jajecznica
13.02.2021 01:00 Jajecznica z aromatycznym dodatkiem

Jajecznica na śniadanie nie ma sobie równych. Puszysta, maślana, na boczku lub cebuli smakuje chyba wszystkim, a każdy ma swoją ulubioną wersję tego sycącego śniadaniowego dania. Znamy chyba tysiące dodatków, które sprawiają, że niepozorne jajka z patelni zyskują wspaniały smak.W jaki sposób ugotować jajecznicę idealną? Poniżej zdradzamy najlepszy możliwy przepis. Zachęcamy do sięgnięcia po ziele angielskie. Aromatyczna przyprawa podkręci smak tego uwielbianego dania.Jesteśmy ciekawi, co sądzisz o takim połączeniu smaków?Jajecznica idealna - krok po krokuWiele osób zadaje sobie pytanie, z ilu jaj powinno zrobić jajecznicę. Wszystko zależy od waszych możliwości, ale przyjmuje się, że porcja dla jednej osoby składa się z 2-3 jajek. Wszystko zależy jednak od apetytu! Poniżej zdradzamy, najlepszy przepis na jajecznicę.Składniki:2-3 średnie jajkałyżka masłaświeża natka pietruszkiziele angielskie (mielone)sól, pieprzSposób wykonania:Wbij jajka do oddzielnego naczynia. Wymieszaj żółtko z białkiem tak, aby stworzyły jednobarwny płyn. Następnie, przygotowuj patelnię. Wyłóż na nią łyżkę masła i je podgrzej. Gdy się roztopi, rozprowadź je po całej powierzchni patelni.Wylej jajka na patelnię. Od razu wymieszaj je łyżką lub szpatułką. Zapobiegniesz w ten sposób zbyt szybkiego ścięcia jajek i będziesz mógł kontrolować ich konsystencję. Cały czas mieszaj jajecznicę. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj do niej przyprawy: sól, pieprz i zmielone zioło angielskie.Po ścięciu się jajek do odpowiadającej struktury odstaw patelnię z płomienia i jeszcze przez chwilę mieszaj. Lekko schłodzisz w ten sposób jajecznicę i zapobiegniesz jej dalszemu ścinaniu (gęstnieniu).Szukasz inspiracji kulinarnych? Na naszej stronie znajdziesz między innymi wyjątkowy przepis na kotlety mielone oraz prosty sposób na odświeżenie czerstwych pączków.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Hitowy przepis na amerykańskie naleśnikiCudowny przepis na kultowe pampuchyNajlepsza metoda gotowania jajekźródło: hapsZapraszamy na nasz Instagram

Jajka i dodatek octu
12.02.2021 01:00 Najlepsza metoda gotowania jajek

Jajka uchodzą za jeden z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Dodajemy je do różnych potraw lub przyrządzamy z nich smakołyki, takie jak kultowa jajecznica. Często po prostu je gotujemy. Niestety ich zapach nie należy do przyjemnych.

Dieta na bazie jajek
11.02.2021 01:00 Na czym polega dieta jajeczna?

Dieta przeważnie kojarzy nam się z wyrzeczeniami i rezygnacją z ulubionych smakołyków. Nie zawsze tak musi być. Przykładem jest, chociażby dieta jajeczna. Niektórzy w ciągu dwóch tygodni mogą na niej zrzucić nawet 5 kilogramów.

Media bez wyboru
10.02.2021 01:00 Prawidłowy i higieniczny sposób przechowywania jajek w lodówce

Smakowite jajka często goszczą na naszych stołach. Przygotowujemy je w różny sposób. Każdy wielbiciel jajek powinien wiedzieć, w jaki sposób należy przechowywać je w lodówce. Najpopularniejsze z rozwiązań okazuje się błędnym.

jajecznica
10.02.2021 01:00 Jajecznica z nietypowym dodatkiem

Jajecznica jest absolutnym śniadaniowym klasykiem. Popularne danie najlepiej smakuje w towarzystwie odpowiednich dodatków. Latem chętnie sięgamy po sezonowe kurki lub świeży szczypiorek. W ostatnim czasie rekordy popularności bije zupełnie nowa odsłona jajecznicy. Okazuje się, że warto ją podać z pędami bambusa. Gwarantujemy Wam, że cała rodzina będzie błagać o dokładkę!Jajecznica z pędami bambusa - przepisSkładniki:2 łyżki pędów bambusa Łyżka masła3 jajkaSól i pieprz do smakuSposób wykonania:Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pędy bambusa. Jajka roztrzep w osobnym naczyniu, dopraw solą i pieprzem do smaku i smaż razem z bambusem.Jajecznicę podawaj z ulubionym pieczywem.Chociaż pędy bambusa wydają się dość egzotycznym dodatkiem, to bez większych problemów znajdziesz go w większości sklepów. Warto je jeść z kilku powodów! Podajemy je poniżej.Pędy bambusa - zaletyPędy bambusa zawierają wiele cennych witamin i składników odżywczych m.in. błonnik pokarmowy, który reguluje ciśnienie i odpowiada za uczucie sytości oraz kwasy fenolowe słynące ze swojego działania przeciwzapalnego.Spokojnie możesz spożywać je na diecie, ponieważ są niskokaloryczne. Jest to duży atut, który zdecydowanie warto wykorzystać!Pędy bambusa, poza wspomnianą wyżej jajecznicą, warto dodać do sałatek, sosów i potraw (szczególnie z kurczakiem lub kaczką w roli głównej). Wykorzystujesz je w swojej kuchni? Koniecznie daj znać!Szukasz kulinarnych inspiracji? Polecamy nasze artykuły m.in. na temat niezwykłego dodatku do zupy pomidorowej (link tutaj) oraz przepis na kultowe pierogi siostry Anastazji (link tutaj).Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Zachęcająca oferta słodkich wypieków w Biedronce na tłusty czwartekObłędny przepis na elastyczne i miękkie ciasto na pierogiSmakowity przepis na tradycyjną mizerięźródło: kobieta.wp.pl/partyZapraszamy na nasz Instagram undefinedundefined

kogel mogel
10.02.2021 01:00 Czy kogel mogel może zaszkodzić? 1 składnik budzi emocje

Kogel mogel jest jednym z kilku dań, który zasługuje na miano "smaku dzieciństwa"! Jego wykonanie jest bardzo łatwe, dlatego do dziś cieszy się on wielką popularnością u dużych i małych smakoszy!Mało kto wie, że w Polsce kogel-mogel pojawił się już w XVII wieku. Jednak szczyt jego popularność przypada na okres PRL-u, kiedy ciężko było dostać słodycze. Kreatywne mamy szukały sposobu, aby sprawić swoich pociechom odrobinę radości. Chociaż wielu z nas wspomina kogel mogel z ogromnym sentymentem, to niestety nie każdy powinien po niego sięgać. Wielkie kontrowersje budzi zawarty w nim jeden składnik - surowe jajko.Kogel mogel - kto nie powinien go jeść?

Jajka na śniadanie
08.02.2021 01:00 Czy jajka na śniadanie są dobrym pomysłem? Eksperci rozwiali wątpliwości

Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Niektórzy smakosze uważają je za potencjalnie szkodliwe dla zdrowia. Jednak w rzeczywistości jajka należą do grona produktów, które warta dodać do codziennego jadłospisu.

Kawa z jajkiem
06.02.2021 01:00 Wyjątkowy sposób przygotowania kawy

Kawa jest popularna na całym naszym globie, lecz sposoby jej picia różnią się w zależności od regionu. W Polsce najczęściej pije się zwykłą kawę z mlekiem i cukrem, niektórzy koneserzy uwielbiają pić czarną, ze świeżo mielonych nasion. Północni mieszkańcy fiordów opracowali zupełnie inną metodę, która sprawia, że wiele osób krzywi się z obrzydzeniem i niezrozumieniem. Skandynawowie dodają bowiem do swojej kawy żółtko jajka kurzego. Czy taka kawa może być w ogóle smaczna? Okazuje się, że tak.

Żółtko można oddzielić łatwo od białka
06.02.2021 01:00 Sprytny i błyskawiczny sposób na oddzielenie żółtka od białka

Nie da się ukryć, że żółtko odgrywa istotną rolę w kulinariach. Niektóre z ciast nie mogą się bez niego obejść. Wielu smakoszy nie podchodzi entuzjastycznie do rozdzielania elementów jajka. W takiej sytuacji najlepiej skorzystać z niezawodnej sztuczki.

Jajka można obierać jeszcze łatwiej
06.02.2021 01:00 Niezwykle skuteczny sposób obierania jajek

Smakowite jajka często goszczą na naszych stołach. Wielu smakoszy lubi zajadać te ugotowane na twardo. Czasem potrzebujemy więcej jajek i ich obieranie jest mordęgą. Na szczęście istnieje prosty trik, który zaskakuje skutecznością.

Jajko w codziennej diecie
04.02.2021 01:00 Jak zjedzenie jednego jajka dziennie wpływa na zdrowie?

Niepozorne jajko może nam pomóc w utrzymaniu zdrowia. Wszystko za sprawą bogactwa witamin i minerałów. Badania potwierdzają, że już jedno jajko dziennie ma znaczenie dla naszego organizmu. Czego możemy spodziewać się, wzbogacając swój jadłospis o ten smakołyk?

Jajka sadzone
04.02.2021 01:00 Największy błąd podczas smażenia jajka sadzonego, dlatego nie wychodzi smaczne

Jajka są doskonałym produktem śniadaniowym. Zawierają mnóstwo zdrowego białka i aminokwasów, które konieczne są do odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Niestety, wiele osób ma problemy z odpowiednim ugotowaniem ich w formie sadzonych. Na szczęście są sposoby, które pozwalają skutecznie uniknąć irytujących nieprzyjemności w kuchni. Jeśli najczęściej smażysz jajka na oleju, popełniasz błąd, który sprawia, że białko się spala, a żółtko jest niedogotowane. Znacznie lepszym tłuszczem jest klarowane masło.

Chleb w jajku jest prawdziwą klasyką
03.02.2021 01:00 Najprostszy przepis na przepyszny chleb w jajku

Wyśmienity chleb w jajku niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Ciężko uwierzyć, że tak prosta potrawa może cechować się takimi walorami smakowymi. Warto przygotować go na dzisiejszą kolację.

Naleśniki będą jeszcze lepsze
02.02.2021 01:00 Wiele osób robiąc ciasto na naleśniki w złym momencie dodaje jajka. Dlatego się nie udają

Smakowite naleśniki wielokrotnie wywoływały u nas szybsze bicie serca. Wszystko przez walory smakowe, które ciężko porównać do czegokolwiek innego. Naleśniki przez większość osób uważane są za prostą potrawę, jednak nawet w niej łatwo o poważny błąd.

Wytłaczanka po jajkach
02.02.2021 01:00 Wytłaczanka po jajkach ma ukryte funkcje. Są bardzo przydatne

Kiedy kupujemy jajka, zazwyczaj ochrania je wytłaczanka. Papierowe opakowanie dobrze zabezpiecza skorupki przed pękaniem i izoluje je od nieodpowiedniej temperatury. Mało kto spodziewałby się, że wytłaczanki mogą zostać przez nas użyte zupełnie inaczej.

Zupa szczawiowa z jajkiem
01.02.2021 01:00 Czemu do zupy szczawiowej zawsze dodajemy jajko? Mało kto jest świadomy

Zupa szczawiowa jest stworzona w głównej mierze ze szczawiu, który podobnie jak rabarbar, jest pełen szkodliwych w nadmiarze szczawianów. Zbyt częste spożywane wypełnionych niby produktów może mieć przykre konsekwencje. Szczawiany odkładają się w nerkach oraz drogach moczowych, a w prostej linii mogą prowadzić do powstawania kamieni nerkowych. Oczywiście sporadyczne spożywanie szczawiu nie powinno być dla nas szkodliwe, jednak jeśli chcemy mieć całkowitą pewność, że zupa którą jemy, jest zdrowa i pożywna - zawsze dodajmy do niej jajko.

Jajka
01.02.2021 01:00 Jak gotować jajka, aby nie pękały? Jest banalnie prosty sposób

Jajka należą do produktów, które spożywamy na co dzień. Coraz częściej włączamy je do swojej diety, a wszystko z uwagi na ich wysoką zawartość witamin i minerałów. To przede wszystkim rewelacyjne źródło białka oraz produkt, który w całości możemy wykorzystać. W tym artykule pisaliśmy o tym, że wystarczy jeść jedno jajko dziennie, a przyniesie to nieoceniony efekt. Warto wspomnieć o tym, że nie tylko wnętrze jajka pełne jest wartości odżywczych. Najczęściej tuż po jego obraniu pozbywamy się skorupki, a ta, jak się okazuje, posłuży nam do wielu domowych czy leczniczych czynności. Na temat wykorzystania skorupek pisaliśmy w tym artykule.Zanim jednak będziemy mogli cieszyć się bogactwem tego składnika odżywczego, należy go odpowiednio przygotować. Rozumiemy przez to ugotowanie na miękko, na twardo lub inną obróbkę termiczną, która umożliwi otrzymanie jajek po benedyktyńsku, jajka sadzone czy jajecznicę.Warto wiedzieć, w jaki sposób gotować jajka, aby nie pękały w trakcie. Jak się okazuje, jest to prosta czynność, a jednak wciąż powielamy te same, kulinarne błędy. Jak gotować jajko, żeby jego wnętrze nie wypływało do wody, a skorupka nie pękała? Jest na to kilka sposobów.

Jajka jako niecodzienna mikstura
27.01.2021 01:00 Niesamowite zastosowanie jajka. Zrobisz z niego domowy preparat, który złagodzi ból kolan i stawów

Nie od dziś wiadomo, że jajka należą do grona bardzo pożywnych specjałów. Nie bez powodu tak często lądują na naszych stołach podczas śniadań. Tym razem jajka pomogą w przypadku uciążliwej przypadłości, która dotyka wiele osób.

Jajecznica może być kulinarną katastrofą
26.01.2021 01:00 Najgorszy błąd podczas smażenia jajecznicy. Chwila nieuwagi i mamy potrawę suchą jak wiór

Jajecznica wiele razy potrafiła wywołać zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Ciężko zliczyć możliwości jej przygotowania. Jednak jedna kwestia jest niezmienna. Jajka należy smażyć w odpowiedniej temperaturze.

Jajka mogą mieć dwa żółtka
25.01.2021 01:00 Dlaczego niektóre jajka mają 2 żółtka? Jest zupełnie inaczej niż myśli wiele osób

Wyśmienite jajka są jedną z najlepszych propozycji kulinarnych, jeżeli chodzi o śniadanie. Nie od dziś wiadomo, że tern podstawowy produkt spożywczy dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Czy podobnie jest w przypadku jajek dwużółtkowych?

Jajko sadzone w prosty sposób
25.01.2021 01:00 Jak usmażyć jajko sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem? Najprostszy sposób

Jajko sadzone idealnie sprawdza się jako sposób na szybki obiad. Usmażenie dwóch czy trzech jajek, do tego kilka ziemniaków, chłodny kefir i koperek - takie połączenie jest prawdziwym przysmakiem szczególnie latem, gdy nie mamy ochoty na nic ciężkiego. Niestety, wiele osób ma problem z odpowiednim przygotowaniem sadzonych w taki sposób, aby żółtko pozostało płynne, a białko całkowicie ścięte. Mamy na to metodę, która pozwoli ci robić je za każdym razem wręcz idealnie.

Jajka
22.01.2021 01:00 Jak ugotować idealne jajko na miękko? Wystarczy przestrzegać 1 zasady

Jajka stanowią nieodłączny element naszej codziennej diety. Okazuje się, że bardzo słusznie, ponieważ produkt ten znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości oraz bogactwa witamin i minerałów. Od lat toczyła się walka o to, czy jajka można jeść codziennie, a może wręcz przeciwnie? Dawniej powtarzano mit, który zalecał spożywanie jednego jajka w tygodniu. Tamte wnioski były błędne i nawet jedno jajko dziennie nie jest w stanie nam zaszkodzić. W tym artykule pisaliśmy na temat zbawiennych efektów codziennego ich spożywania. Jajka są również produktem niesamowicie uniwersalnym. Tak naprawdę możemy je przygotować na mnóstwo sposobów. Jajka na miękko, na twardo, sadzone, po benedyktyńsku, w formie jajecznicy czy szakszuki to tylko kilka z możliwych rozwiązań. Jeśli chodzi o to na twardo czy na miękko, jest to odwieczne wyzwanie, aby zrobić je idealnie. Do osiągnięcia idealnego jajka na miękko potrzebna będzie Ci jedynie znajomość pewnej zasady.

Pasta jajeczna do kanapek
17.01.2021 01:00 Nie ma lepszego dodatku do kanapek. Obłędna pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem i aromatycznym ziołem

Pasta kanapkowa to jedna z tych receptur, w której tak naprawdę mamy całkowitą dowolność. Możemy mieszać składniki jak tylko nam się podoba, a proporcje przypraw i innych produktów dostosowujemy tylko i wyłącznie pod siebie. Poniższa propozycja pasty pokazuje jeden z tysięcy sposób na łączenie smaków. Kiszony ogórek świetnie kontrastuje z łagodnym smakiem ugotowanego jajka, z kolei majonez współgra z ostrą musztardą, która nadaje ostrości i wyrazistości paście.