Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Jajka

Jajka

Jajka z szarą otoczką na żółtku
01.07.2021 02:00 Co oznacza szara obwódka wokół żółtka?

Jajka często goszczą na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na wielbicieli specjału ugotowanego na twardo. Czasem żółtko pokryte jest szarą obwódką. Oznacza to, że jajka gotowany zbyt długo.Smakowite jajka odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Można przyrządzić je na rozmaite sposoby. Jednym z najpopularniejszych wydań są jajka na twardo. Warto wiedzieć, jak gotować je w prawidłowy sposób.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

shopping-1232944 1920 (1)
30.06.2021 02:00 Produkty, w ostatnim czasie wycofane przez GIS

Komunikaty GIS przeważnie nie zapowiadają niczego dobrego. Nie inaczej jest również tym razem. Sanepid opublikował na rządowej stronie ostrzeżenia, potwierdzające wycofanie ze sprzedaży kaszy gryczanej, jaj oraz sezamu łuskanego.Kupując produkty spożywcze, nie spodziewamy się, że mogą one zagrażać naszemu zdrowiu. Niestety, czasami dochodzi do różnego rodzaju niedopatrzeń i na sklepowych półkach możemy natknąć się na potencjalnie niebezpieczne smakołyki. Niedawne doniesienia GIS nie napawają optymizmem.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu - 2021-06-27T152716.162
27.06.2021 02:00 Jakie produkty w ostatnim czasie zostały wycofane przez GIS?

GIS ostrzega Polaków przed produktami spożywczymi, które mogą być niebezpieczne dla ich zdrowia czy życia. Poniżej prezentujemy listę kilku nowych ostrzeżeń publicznych, które dotyczą bardzo popularnych towarów. W zestawieniu znajdziecie kaszę z pestycydami, czy jajka z salmonellą. Jednym z zadań GIS jest wyłapywanie produktów, które mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia czy życia Polaków. Tym razem ilość wycofywanych towarów robi ogromne wrażenie, warto sprawdzić, czy nie ma się któregoś z nich w swoim domu.

Jajka sadzone i kwestia smażenia
26.06.2021 02:00 Jak długo należy smażyć jajka sadzone?

Jajka sadzone są jedną z najpopularniejszych propozycji śniadaniowych. Perfekcyjny specjał powinien charakteryzować się ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Właśnie taki efekt osiągniemy, jeśli jajka będziemy smażyć odpowiednio długo. Przeważnie potrzebują około 4 minut.Smakowite jajka sadzone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie zajadają specjał w tej odsłonie. Warto wiedzieć, w jaki sposób przygotować idealne jajka sadzone.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu (79)
24.06.2021 02:00 Jak zrobić idealne jajko w koszulce?

Przygotowanie jajka w koszulce może wydawać się skomplikowanym zadaniem, jednak istnieje na nie bardzo prosty trick. Wystarczy wbić je do sakiewki z folii spożywczej i włożyć ją do gotującej się wody. Po 3 minutach całość będzie miała estetyczny kształt, delikatnie ścięte białko oraz przepyszne płynne żółtko. Jajka w koszulkach sprawiają wrażenie bardzo wykwintnego dania, które potrzebuje sporych umiejętności gotowania. Utarło się bowiem, że przygotowane w taki sposób, są luksusowe i jada się je głównie w wykwintnych restauracjach. W praktyce jest jednak zupełnie inaczej, ponieważ jedyne czego potrzebuje kucharz, to garnek z wodą, folię spożywczą i wyczucie. Jeśli jednak ktoś obawia się porażki, może skorzystać z metody, która maksymalnie ułatwia zadanie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

z27238567IH,Pudelko-sniadaniowe-czterolatki
24.06.2021 02:00 Ostra krytyka drugiego śniadania dla dziecka

Na popularnej grupie na Facebooku pewna Brytyjka opublikowała zdjęcie pudełka śniadaniowego, które przygotowała dla swojej córki. Na kobietę spłynęła fala krytyki, ponieważ pomiędzy kanapkami, truskawkami czy chipsami z warzyw, znalazło się również jajko na twardo. Według komentujących jajko jest zagrożeniem dla dzieci z alergią pokarmową. Dzieci idące do przedszkola czy szkoły często wyposażane są przez swoich rodziców w jedzenie. Zazwyczaj są to zwykłe kanapki, pokrojone warzywa czy orzechy - taki mix dostarcza większość potrzebnych do rozwoju substancji odżywczych. Małe dzieci mają jednak tendencję do alergii, dlatego trzeba uważać, co daje im się do jedzenia i obserwować, w razie wystąpienia jakiś objawów. Dlatego gdy Brytyjka pokazała na Facebooku, jak wygląda zawartość pudełka śniadaniowego jej czteroletniej córki, rozgorzała ogromna dyskusja. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu (61)
23.06.2021 02:00 Niezwykła zawartość jajka z internetu

Charlotte Harrison zdecydowała się kupić swoim dzieciom ogromne jajko, które wyglądało jak nie z tej ziemi. Umieściła je w domowym inkubatorze, aby sprawdzić, czy coś się z niego wykluje. Po 47 dniach wykluło się z niego pisklę emu, które jako dorosły ptak osiąga 1,75 metra wysokości. Jajka nie są dla nas niczym wyjątkowym, w końcu w sklepach cały czas można nabyć jajka kurze, a niekiedy nawet przepiórcze. Na świecie żyje jednak znacznie więcej ptaków, a niektóre z nich składają wyjątkowe jajka. Charlotte Harrison przeglądała portale internetowe, gdy nagle jej oczom ukazało się pięknie wyglądające jajko, które natychmiast wymarzyła sobie kupić. Nie myśląc długo, uiściła opłatę i czekała na przesyłkę. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu (73)
23.06.2021 02:00 Jak sprzedawcy nas oszukują na zwykłych jajkach?

Chcesz kupić jajka na bazarze i akurat znalazłeś stragan, na którym sprzedawca ma "wiejskie" jajka? Dokładnie przyjrzyj się ich skorupkom, aby sprawdzić, czy nie ma na nich stempla produkcyjnego. Niektórzy nieuczciwi handlarze mogą bowiem oszukiwać konsumentów, sprzedając im sklepowe jajka - tak jak w historii pana Jana, który kupił na bazarze 60 jaj z fermy, choć miały być ekologiczne.Przechadzając się pomiędzy straganami, jesteśmy atakowani dziesiątkami bodźców. Każdy sprzedawca zachwala swoje produkty, zachęca do ich kupienia i próbuje zaprezentować je jak najlepiej. Często możemy spotkać w takich miejscach sprzedawców specjalizujących się w handlowaniu jajkami. Większość z nich oczywiście twierdzi, że ich produkt jest w pełni ekologiczny - jednak czy tak jest naprawdę? Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

czy można pić jajka
19.06.2021 02:00 Czy można pić surowe jajka?

W sieci krąży wiele informacji o zaletach picia surowych jajek ze względu na ich niebywałe właściwości. Im dłużej je gotujemy, tym więcej cennych składników tracą. Nie oznacza to jednak, że najlepsze dla naszego organizmu jest spożywanie ich na surowo w postaci koktajlu lub popularnego niegdyś kogla-mogla. Okazuje się, że najlepiej podawać je w na miękko lub w koszulkach. Picie surowych jajek kojarzy się przede wszystkim z dietą sportowców. Jedną z najbardziej kultowych scen jest picie ich na śniadanie przez Sylvestra Stallone wcielającego się w postać Rocky'ego Balboę, przygotowującego się ważnej walki. Jednak czy ta kreowana przez filmy dieta jest rzeczywiście dobra dla naszego organizmu?O tym jak zdrowe są jajka, wiemy od dawna. Niedawno pisaliśmy o tym, jaka jest ich optymalna ilość, jaką możemy przyjąć w ciągu tygodnia. Jednak czy lepiej spożywać je na surowo, czy lepiej je ugotować i jeść na twardo? Prawda leży gdzieś pośrodku.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jajko z ogonem
19.06.2021 02:00 Zaskakująca historia nietypowego jajka

Jajko z ogonem z pewnością nie jest typowym widokiem. Mało kto spodziewałby się, że taki scenariusz jest w ogóle możliwy. Okazuje się, że jajko przybiera taki kształt wówczas, gdy utknie w trakcie znoszenia.Nie da się ukryć, że jajka często goszczą na naszych stołach. Przeważnie ich kształt nie wzbudza u nas większego zaskoczenia. Jednak czasami skorupki potrafią przybrać bardzo nietypowy wygląd. Przekonał się o tym pewien gospodarz.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

jajko na śniadanie
17.06.2021 02:00 Zalety jedzenia jednego jajka dziennie

Regularne jedzenie jednego jajka dziennie daje niesamowite efekty. Tezę potwierdzili naukowcy z dwóch prestiżowych uczelni, wskazując na zupełnie inne zalety spożywania tego produktu. Warto włączyć je do codziennego jadłospisu, szczególnie do śniadania, gdyż na dłużej zapewni nam uczucie sytości. Jeszcze kilkanaście lat temu badacze ostrzegali przed jedzeniem jajek w dużych ilościach i zbyt często. Podkreślano wtedy ich negatywny wpływ na wzrost złego cholesterolu czy przyczynianie się do powstawania miażdżycy. Dzisiaj wiadomo, że są one zbawienne dla naszego zdrowia. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu (26)
16.06.2021 02:00 Z czym lepiej nie łączyć jajek?

Choć jajka są zdrowe i pożywne, niektóre kombinacje ich z innymi produktami spożywczymi są niewskazane. Dodawanie do jajek popularnego majonezu, czy popijanie ich mlekiem ma negatywny wpływ na trawienie i przyswajanie wartości odżywczych. Prezentujemy niżej kilka produktów, których nie warto dodawać do tego przysmaku. W jajkach znajdują się praktycznie wszystkie substancje odżywcze poza kwasem askorbinowym, dlatego mnóstwo ludzi uważam je, za najlepsze możliwe jedzenie. Ciężko się z nimi nie zgodzić, w końcu smak, jak i zawartość jajek są doskonałe. Niestety podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych, tak i jajka mają swoje ograniczenia. Największym z nich są inne składniki, które często podajemy wraz z nimi. Część z nich nie powinna się nigdy obok nich znaleźć.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej filmu

Robert Makłowicz wie czym jest dobry omlet
15.06.2021 02:00 Wyjątkowy patent Makłowicza na omlet po francusku

Smakowity omlet niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby takowy specjał. Robert Makłowicz podzielił się swoją recepturą. Za sprawą pieczarek danie smakuje jeszcze wyborniej.Nie da się ukryć, że omlet kojarzy nam się głównie z prostotą przygotowania. W istocie smakowity specjał można przyrządzić bez dużego nakładu pracy. Oczywiście warto użyć składników, które wzajemnie będą podkręcały swój smak. Okazuje się, że Robert Makłowicz stawia na popularne grzyby.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Projekt bez tytułu (14)
15.06.2021 02:00 Zdrowsze są jajka na miękko czy na twardo?

Jajka powszechnie uważane są za zdrowy, wypełniony substancjami odżywczymi produkt. Nie bez znaczenia jest jednak sposób ich przygotowania.Jajka na miękko są bardziej lekkostrawne od tych na twardo, więc to właśnie one są zdrowsze. W ich przypadku istnieje mniejsza szansa na powstanie alergii oraz na degradację zdrowych związków pod wpływem temperatury.We wnętrzu jajek znajdują się praktycznie wszystkie wartości odżywcze, jakie organizm człowieka potrzebuje do odpowiedniego funkcjonowania. Nie zawierają jedynie witaminy C, którą należy dostarczać z resztą żywności. Aby zachować wszystkie te składniki w jak najmniej zmienionej postaci, warto sięgać po jajka przygotowane w jeden sposób. Zbyt długi czas gotowania może bowiem wpłynąć na stabilność niektórych witamin. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Projekt bez tytułu (4)
14.06.2021 02:00 Dlaczego na niektórych jajkach są widocznie nieczystości?

Jeśli zauważysz na jajkach kupionych w sklepie, nie przejmuj się, gdyż jest to całkowicie normalne. Producenci nie mogą myć ich przed zapakowaniem, gdyż na skorupkach znajduje się warstwa ochronna, która zapobiega zepsuciu. Czyszczenie jaj niszczy ją, co może przyspieszyć procesy gnilne w ich wnętrzu. Jajka stanowią cenne źródło wielu witamin i minerałów, w końcu zawierają praktycznie wszystkie wartości odżywcze, jakie organizm człowieka potrzebuje do optymalnego funkcjonowania. Trzeba również pamiętać o ich wspaniałym smaku. Sporo osób martwi się jednak ich niekiedy mało apetyczną prezencją. Kury pozostawiają na nich odchody, które nie zachęcają do jedzenia. Istnieje bardzo proste wytłumaczenie, dlaczego producenci nie płuczą ich przed sprzedażą. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Projekt bez tytułu - 2021-06-13T070949.976
13.06.2021 02:00 Prosty sposób na lekką i puszystą jajecznicę

Jajecznica stanowi jeden z podstawowych śniadaniowych posiłków - wraz ze świeżą grzanką, smażonym boczkiem oraz soczystymi warzywami jest szybkim, łatwym i pożywnym daniem. Wiele osób zastanawia się jednak jak ją najlepiej przygotować. Doskonała jajecznica wychodzi, gdy wlewa się jajka na zimną patelnię. Jajecznica jest znana każdemu, w końcu tak ugotowane jajka można znaleźć w każdym zakątku świata. W jajach znajdują się praktycznie wszystkie substancje odżywcze, potrzebne do optymalnego funkcjonowania organizmu poza witaminą C. Może się wydawać, że danie to nie wymaga żadnego specjalnego traktowania, lecz aby móc cieszyć się idealną konsystencją i smakiem, warto znać kilka tricków. Dzięki nim nie tylko będziesz jadał smaczniej - twoi domownicy będą zachwyceni dziełem, które podałeś do stołu. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

Bez tytułu
13.06.2021 02:00 Niesamowite, 1000-letnie jajko znalezione w Izraelu

Jajka nie są żadną kulinarną nowością, w końcu kury towarzyszą nam już od wielu tysięcy lat, a co za tym idzie, znamy także jajka. Doskonałym dowodem jest niedawne odkrycie izraelskich naukowców, którzy znaleźli 1000-letnie jajko. Znajdowało się w szambie. Jajko jest wyjątkowo trwałym produktem, gdyż jego zadanie polega na ochronie i wytworzeniu zarodka ptaka. Skorupka musi być więc twarda i wytrzymała, a przy okazji umożliwiać wymianę gazową. Wykopaliska archeologiczne przynoszą bardzo często ogromną wiedzę - archeolodzy mogą dzięki nim poznawać nie tylko kulturę danej cywilizacji czy społeczności, lecz także sposób żywienia i czy pochówku zmarłych. Najnowsze odkrycie w Izraelu jest niebywałe. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

Projekt bez tytułu - 2021-06-12T162203.422
12.06.2021 02:00 Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

Kotlety schabowe należą do kategorii dań, które na naszych stołach pojawiają się wyjątkowo często. Ich smak i chrupkość podbija podniebienia Polaków, którzy nie mogą obejść się bez tej potrawy. Jeśli chcesz, aby mięso było soczyste, posmaruj je przed panierowaniem odrobiną majonezu. Kotlety schabowe są stosunkowo nowym daniem - choć w książkach kucharskich zaczęły pojawiać się pod koniec XIX wieku, tak największą popularność zdobyły dopiero w połowie XX wieku, kiedy to bary mleczne coraz częściej je podawały. Dzisiaj mnóstwo ludzi nie wyobraża sobie, żeby schabowe nie zostały podane na obiad przynajmniej raz w tygodniu. Soczyste mięso, które rozpływa się w ustach, a także chrupiąca panierka sprawiają, że ciężko się im oprzeć. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

Jajka
05.06.2021 02:00 Coraz mniej sklepów sprzedaje jajka z chowu klatkowego

Jajka w sklepach są dostępne w wielu wariantach, a klienci mogą wybierać pomiędzy jajkami całkowicie ekologicznymi, jak i z chowu klatkowego. Okazuje się jednak, że Polacy najczęściej wybierają "jedynki", a więc jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu. Największe sieci sklepów nie pozostawiły tych danych bez odzewu i w przeciągu kilki lat diametralnie zmieniły swoje podejście do jajek. Już niedługo w żadnym z nich nie będzie możliwości znalezienia jajek, które są znoszone przez kury żyjące w klatkach.

Które jajka są najzdrowsze?
05.06.2021 02:00 Jaki jest najzdrowszy sposób podawania jajek?

Bez wątpienia jajka można uznać za produkt, którego nie powinno zabraknąć w większości kuchni. Wzbogacamy o nie rozmaite smakołyki. Mowa o daniach głównych, deserach i przekąskach. Jedną z najlepszych propozycji są jajka po wiedeńsku.

Projekt bez tytułu - 2021-06-10T100113.641
01.06.2021 02:00 Zaskakujący finał zakupów w Biedronce, paragon podbija sieć

Biedronka znana jest ze swoich licznych promocji, które często pozwalają klientom na wykonywanie zakupów, za wyjątkowo małe pieniądze. Tym razem można nabyć Kinder Jajka Niespodzianki za jedyne 0,49 zł od sztuki. Rabat dotyczy jednak tylko jednej serii. Biedronka od lat kojarzona jest z niskimi cenami, a także sklepami dostępnymi w praktycznie każdym zakątku Polski. Dzięki temu sieć cieszy się niesłabnącą popularnością, na którą wiele innych sklepów musi znacznie ciężej pracować. Rządni promocji klienci cały czas przeglądają ofertę portugalskiego sklepu, aby móc zaopatrzyć się w ulubione towary za znacznie mniejsze pieniądze. Obecnie w sieci wiele mówi się o akcji rabatowej na jajka Kinder Niespodzianka, których cena jest rekordowo niska.

01.06.2021 02:00 Przepis na miksturę z octu i skorupek z jajek

Ocet wyróżnia się charakterystycznym smakiem i aromatem, dzięki czemu bardzo mała ilość dodana do potraw doskonale podkręca ich smak. Nasze mamy i babcie znały też bardzo wiele jego zastosowań, które czynią z niego wręcz magiczną substancję.

Przepis na jajka w sosie musztardowym
01.06.2021 02:00 Przepis na jajka w sosie musztardowym z młodymi ziemniakami

Choć dietetycy przez jakiś czas podchodzili do jajek z rezerwą, dziś uważa się, że są one bardzo zdrowe i powinniśmy jeść ich nawet do 10 tygodniowo. Jedyny niepokój w lekarzach wzbudzała niegdyś duża zawartość cholesterolu. Ostrzegano przed jego zgubnym działaniem i zalecano maksymalnie 3 jaja tygodniowo dla zdrowego człowieka. Teraz wiele się zmieniło, a światowi specjaliści od żywienia wskazują przede wszystkim na zalety jedzenia jajek.

Jajko zaskoczyło rolnika
30.05.2021 02:00 Niesamowita tajemnica gigantycznego jajka

Jajka często goszczą na naszych stołach. Jadamy je w rozmaitych wydaniach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią sięgają po jajka. Niektóre z nich mogą przyprawić o zawrót głowy. Przekonał się o tym pracownik australijskiej fermy Stockman's Eggs.

Jajka
29.05.2021 02:00 O czym świadczy kolor skorupki jajka?

Jajka są bardzo ważną częścią diety człowieka - jako jeden z niewielu produktów posiadają, w różnych ilościach, wszystkie substancje odżywcze poza witaminą C. Kilka lat temu panowało przekonanie, jakoby jajka nie były zdrowym jedzeniem. Na szczęście dla ich fanów, eksperci od żywienia człowieka ze Światowej Organizacji Zdrowia doszli do wniosku, że zdrowa osoba może jeść nawet 10 jaj tygodniowo. Ludzie z chorobami układu krwionośnego powinni jednak ograniczyć ich ilość do minimum z powodu cholesterolu.

Przepis na jajka w plackach ziemniaczanych
28.05.2021 02:00 Przepis na jajko w placku ziemniaczanym

Jajka są produktem, które nieodłącznie kojarzą nam się z właśnie ze śniadaniami. Zdarzają się tygodnie, w których rano jemy je praktycznie codziennie – co zresztą jest dla nas całkiem zdrowe i nie przekracza zalecanej liczby.

Jajka
27.05.2021 02:00 Ile można zjeść jajek w ciągu tygodnia?

Jajka są doskonałym źródłem białka, dlatego osoby uprawiające sport w dużych ilościach lub zawodowo, często spożywają ogromne ilość jajek w najróżniejszej postaci. Do niedawna jeszcze mówiło się jednak, że zbyt wiele jaj w diecie nie jest wskazane. Eksperci ostrzegali bowiem przed zgubnym działaniem złego cholesterolu i zalecano maksymalnie 2-3 jaja tygodniowo dla zdrowego człowieka. Teraz wiele się zmieniło, a światowi specjaliści od żywienia człowieka wskazują na zupełnie inną ilość.

Jajka
22.05.2021 02:00 Zaskakująca metoda przyrządzania jajek

Jajka są pożywnym i wartościowym elementem diety praktycznie każdego człowieka. Dostarczają naszym organizmom wielu substancji odżywczych, a ich smak i konsystencja sprawiają bardzo dużo przyjemności podczas jedzenia. Duża ilość białka to kolejny atut. Jajka jadamy niezwykle często, najczęściej podczas śniadania. Nie ma nic lepszego niż jajko na miękko z aksamitnym wnętrzem czy pożywna kanapka z jajkiem na twardo. Jeśli znudziły ci się tradycyjne metody gotowania ich, sprawdź, jak możesz odmienić zwykłe jajka na twardo.