Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Jajka

Jajka

Pasta jajeczna do kanapek
17.01.2021 01:00 Nie ma lepszego dodatku do kanapek. Obłędna pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem i aromatycznym ziołem

Pasta kanapkowa to jedna z tych receptur, w której tak naprawdę mamy całkowitą dowolność. Możemy mieszać składniki jak tylko nam się podoba, a proporcje przypraw i innych produktów dostosowujemy tylko i wyłącznie pod siebie. Poniższa propozycja pasty pokazuje jeden z tysięcy sposób na łączenie smaków. Kiszony ogórek świetnie kontrastuje z łagodnym smakiem ugotowanego jajka, z kolei majonez współgra z ostrą musztardą, która nadaje ostrości i wyrazistości paście.

jajecznica
11.01.2021 01:00 Jak przyrządzić idealną jajecznicę? Sięgnij po aromatyczną przyprawę

Jajecznica na śniadanie nie ma sobie równych. Puszysta, maślana, na boczku lub cebuli smakuje chyba wszystkim, a każdy ma swoją ulubioną wersję tego sycącego śniadaniowego dania. Znamy chyba tysiące dodatków, które sprawiają, że niepozorne jajka z patelni zyskują wspaniały smak, ale czasem technika smażenia ma ogromny wpływ na smak jajecznicy.W jaki sposób ugotować jajecznicę idealną? Poniżej zdradzamy najlepszy możliwy przepis. Zachęcamy do sięgnięcia po ziele angielskie. Aromatyczna przyprawa podkręci jej smak śniadania.Jakiś czas temu zdradzaliśmy, w jaki sposób to danie gotuje sama Magda Gessler. Gwiazda sięgnęła po wielki sezonowy przysmak. Dziś zdradzamy, krok po kroku, jak zrobić idealną jajecznicę. Przeczytaj i od razu wypróbuj!Jajecznica idealna - krok po krokuWiele osób zadaje sobie pytanie, z ilu jaj powinno zrobić jajecznicę. Wszystko zależy od waszych możliwości, ale przyjmuje się, że porcja dla jednej osoby składa się z 2-3 jajek. Wszystko zależy jednak od apetytu! Poniżej zdradzamy, najlepszy przepis na jajecznicę.Składniki:2-3 średnie jajkałyżka masłaświeża natka pietruszkiziele angielskie (mielone)sól, pieprzSposób wykonania:Wbij jajka do oddzielnego naczynia. Wymieszaj żółtko z białkiem tak, aby stworzyły jednobarwny płyn. Następnie, przygotowuj patelnię. Wyłóż na nią łyżkę masła i je podgrzej. Gdy się roztopi, rozprowadź je po całej powierzchni patelni.Wylej jajka na patelnię. Od razu wymieszaj je łyżką lub szpatułką. Zapobiegniesz w ten sposób zbyt szybkiego ścięcia jajek i będziesz mógł kontrolować ich konsystencję. Cały czas mieszaj jajecznicę. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj do niej przyprawy: sól, pieprz i zmielone zioło angielskie.Po ścięciu się jajek do odpowiadającej struktury odstaw patelnię z płomienia i jeszcze przez chwilę mięszaj. Lekko schłodzisz w ten sposób jajecznicę i zapobiegniesz jej dalszemu ścinaniu (gęstnieniu).Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Wszystkich klientów Lidla czeka ogromna niespodzianka. Dotyczy produktów spożywczychUwaga, w sklepach są nowe oznaczenia. Literami od A do E znakują produkty spożywczePostanowił spróbować czy da się przeżyć tydzień mając na jedzenie 100 zł. Została mu resztaźródło: haps

Kotlet schabowy po lubelsku zachwyca smakiem.
10.01.2021 01:00 Schabowy po lubelsku jest delikatniejszy i zdrowszy niż klasyczny. Sekretem jego smaku jest nietypowa panierka

Kotlety schabowe niemal zawsze panierujemy w bułce tartej, ale najwięksi miłośnicy jedzenia doskonale wiedzą, że także inne składniki panierki mogą sprawić, że potrawa rozpływa się w ustach. Najsłynniejsi kucharze i najznakomitsze gospodynie domowe z okolic Lublina od lat znają inny przepis na znane danie. Sekretem nieco innej wersji kotleta schabowego jest odmienny sposób panierowania mięsa.

Kotlety jajeczne
08.01.2021 01:00 Idealne na piątkowy obiad. Soczyste kotlety jajeczne zrobisz w 15 minut

Kotlety jajeczne to dla wielu wspomnienie z czasów dzieciństwa. Jest to danie, którego historia zapoczątkowała się lata temu. Nie mniej jednak przepis krąży i przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Największą popularnością cieszą się przepisy sprawdzone. Przede wszystkim smaczne, ale i szybkie. Takim jest właśnie przepis na domowe kotlety jajeczne, które przyrządzimy z jajek ugotowanych na twardo. Zachęcamy do zapoznania się z tym artykułem, w którym pisaliśmy na temat przygotowywania jajek na twardo bez użycia wody. Ten trick zrewolucjonizuje wasze dotychczasowe działania w kuchni.

Jajka nie będą pękać
03.01.2021 01:00 Jak gotować jajka, aby nie pękały? Wystarczy dodać do wody 1 składnik

Jajka jadamy niezwykle często, najczęściej podczas śniadania. Nie ma nic lepszego niż jajko na miękko z aksamitnym wnętrzem czy pożywna kanapka z jajkiem na twardo. Samo gotowanie jajek wydaje się prostą czynnością, lecz nawet podczas niej łatwo o błąd. Wiele z was z pewnością spotkało się z pękającą skorupką podczas wkładania jajka do wody. Nawet uprzednie wyjęcie ich z lodówki i doprowadzenie do temperatury pokojowej czasem nic nie daje. Wtedy z pomocą może przyjść sok z cytryny.

ugotowane jajka
01.01.2021 01:00 Na czym polega dieta jajeczna?

Przytyłaś po świętach i zastanawiasz się jak szybko zrzucić zbędne kilogramy? Nie zawsze wystarczy lekkie ograniczenie posiłków i większa dawka ruchu. Często wskazana jest dieta, najlepiej prosta i skuteczna. A wiesz, na czym polega dieta jajeczna? Być może ona rozwiąże twój problem.Wszystkie diety odchudzające mają na celu ograniczenie kaloryczności spożywanych posiłków. Dlatego wykluczają słodycze, tłuszcze, tłuste mięsa i nabiał. Zazwyczaj zalecają jedzenie dobrze zbilansowanych, odchudzonych potraw. Często jednak będąc na diecie, musimy się trzymać jadłospisu, który wymaga od nas przyrządzania specjalnych potraw. A to dla wielu z nas jest prawdziwym wyzwaniem. Są jednak monodiety, które nie są zbyt skomplikowane, bo opierają się na jednym produkcie lub grupie produktów. Właśnie do nich należy dieta jajeczna.