Nie da się ukryć, że jajka często goszczą na naszych stołach. Zazwyczaj skupiamy się na wnętrzu, a skorupki nie wzbudzają u nas większych emocji. Mało kto spodziewałby się, że dzięki nim możemy dostarczyć sobie sporo wapnia. Jednak to dopiero początek zalet proszku ze skorupek jaj.
Kotlety schabowe nie muszą być jedynie zwykłym kawałkiem mięsa w panierce, choć taka wersja jest sama w sobie przepyszna. Okazuje się, że można ją znacznie udoskonalić, a przy okazji za bardzo się nie wysilać. Wyjątkowo soczysty i delikatny w środku kotlet jest banalnie prosty w przygotowaniu. Chrupiąca panierka i soczyste wnętrze są nie do podrobienia, dlatego schabowe cieszą się tak wielką popularnością w całej Polsce. Spożywanie ich w takiej samej wersji każdego tygodnia może wywołać uczucie znużenia i chęć sprawdzenia czegoś nowego.
Jajka to podstawowy składnik, który z pewnością znajduje się w naszej kuchni. Wiele osób zastanawia się, czy są one zdrowe. Słyszeliśmy w końcu wiele sprzecznych teorii na ich temat. Okazuje się jednak, że prawda może się spodobać wielu smakoszom
Nie da się ukryć, że jajka odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Zazwyczaj zaopatrujemy się w nie w sklepach. Jednak niektórzy decydują się na samodzielne utrzymywanie kurnika. Właściciele takiego przybytku byli zaskoczeni, kiedy zauważyli, że ich kura zniosła niebieskie jajka.
Smakowity biszkopt wielokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Niektórzy smakosze mogliby zajadać go bez końca. Mało kto spodziewałby się, że puszystość specjału w znacznej mierze zależy od tego, jakich jajek użyjemy podczas przygotowań.
Udając się do marketu po najpotrzebniejsze zakupy, często wybieramy opakowanie jajek, które mogą przydać się do zrobienia ciasta, jajecznicy i wielu innych smacznych oraz pożywnych dań. Dla wygody klientów hodowcy sprzedają jedynie niezapłodnione jajka. Niekiedy jednak może wkraść się pewien błąd - farmer nie jest w końcu nieomylny i zdarzają się przeoczenia. Dlatego kupując jajka, szczególnie te z kategorii bio, warto dokładnie obejrzeć je przed rozbiciem. Historia Adele dobitnie pokazuje, że odrobina ostrożności może zdziałać cuda.
Nie da się ukryć, że warzywa odgrywają niezwykle ważną rolę w kulinariach. Bazuje na nich ogromna liczba potraw. Rzadko kiedy zdarza się sytuacja, w której warzywa przyprawiają nas o konsternację. Jednak nie oznacza to, że tego typu incydenty nigdy nie mają miejsca.
Kogel-mogel jest ulubionym deserem wielu Polaków. Niegdyś, gdy w sklepach nie było aż tak dużego zróżnicowania słodyczy, rodzice kręcili jajeczny smakołyk swoim pociechom. Niestety, spożywanie go wiąże się z pewnym ryzykiem. Na jajkach obecna może być Salmonella, czyli groźna bakteria wywołująca silne zatrucie pokarmowe. Zrobienie go w odpowiedni sposób niweluje jednak ryzyko do minimum, gdyż obróbka termiczna zabija groźne patogeny, zanim zdołają zrobić nam krzywdę.
Wiele osób dodaje do jajecznicy mleko. Kucharze łapią się za głowy, ponieważ ten dodatek psuje smak tego uwielbianego dania. Dlaczego lepiej powstrzymać się przed dodaniem go do jajecznicy?
Popularne jajka sadzone szczególnie warto zjeść latem. Danie wręcz idealnie smakuje w otoczeniu młodych ziemniaków posypanych koperkiem oraz mizerii lub fasolki szparagowej. Uwielbiamy to połączenie!Co zrobić, żeby jajka sadzone nie przywierały do patelni?Wystarczy, że na patelnię wlejemy odpowiednią ilość śmietanki, rozgrzejemy ją i do jej środka wbijemy jajka. Ilość płynu powinna zależeć, od tego ile chcemy smażyć jajek oraz jakiej wielkości mamy patelnię.Co zrobić, aby naleśniki nie przywierały do patelni?Dlaczego warto jeść kiwi na czczo?Która herbata jest najzdrowsza?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jajka są nieodłączną częścią kuchni. Ich zaletą jest fakt, że można je przyrządzać na mnóstwo sposobów. Z powodzeniem możemy je gotować, smażyć, czy nawet piec. Dzisiaj zdradzimy Wam, jak idealnie usmażyć jajko!Gdy mąka się zarumieni, możemy spokojnie zabrać się za smażenie jajek. Będziemy mieć wtedy pewność, że wyjdą idealne. Drugi sposób dotyczy składnika, na którym powinno się smażyć jajka. Przywieranie jajek sadzonych do patelni jest zdecydowanie jedną z największych zmor smakoszy. Spokojnie, takiej sytuacji naprawdę łatwo zaradzić. Zdradzamy Wam dwa tricki, które sprawią, że zapomnisz o tym problemie. Po pierwsze przed smażeniem jajek warto podsmażyć na patelni mąkę!Ten składnik nie powinien jednak budzić zdziwienia. W końcu to na bazie śmietanki przygotowywane jest masło. Sama śmietanka łączy zaś w sobie delikatny smak maślanki oraz sporą dawkę tłuszczu. Do smażenia jajek spokojnie możemy wybrać zarówno 30 %, jak i nawet 36-procentową śmietankę. Poniżej zdradzamy jak wygląda smażenie jajek w praktyce.źródło haps/ przyslij przepisZapraszamy na nasz InstagramJeśli śmietanka za szybko odparuje, wtedy dodajmy więcej płynu. Natomiast, gdy dodamy go za dużo, powinniśmy go wybrać przy pomocy łyżki.Na czym smażyć jajka sadzone, aby nie przywierały do patelni?Do smażenia jajek sadzonych zazwyczaj wykorzystujemy masło lub olej. Okazuje się, że dobrym sposobem jest sięgnąć po śmietankę! Dzięki niej jajko nie będzie przywierało do patelni, a w dodatku uzyska wyjątkowy smak!
Nie da się ukryć, że jajecznica jest kultową potrawą, której wyjątkowo ciężko się oprzeć. Nietrudno znaleźć osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby taki smakołyk. Jak sprawić, żeby była jeszcze bardziej puszysta?
Jajka sadzone uchodzą za jedną z najbardziej podstawowych potraw. Każdy przyrządza je odrobinę inaczej. Warto jednak zapoznać się ze sprawdzonym sposobem, który zawsze owocuje kulinarnym sukcesem.
Z drugiej strony konsumenci dostaną lepszej jakości jajka od "szczęśliwych kur", czyli takich, którym zapewniono odpowiednie warunki oraz pożywienie. Dlaczego jajka z choru klatkowego budzą tyle kontrowersji?Coraz więcej sieci rezygnuje z jajek z chowu klatkowego. Niedługo być może wcale nie dostaniemy ich w sklepie. Jest to zła wiadomość dla najbiedniejszych, ponieważ jajka "trójki" należały do najtańszych tego typu produktów.
Jajka jemy najczęściej w trakcie śniadania lub kolacji - gotujemy je wtedy na twardo, jako sadzone czy część omletu, naleśników i innych potraw. Niezależnie od sposobu przygotowania, zawsze zostaje sporo pustych skorupek, które większość z nas szybko wyrzuca. Zamiast marnowania zawartych w nich cennych substancji odżywczych, można wykorzystać je w wielu różnych pożytecznych celach. Najlepiej sprawdzają się w formie suplementu diety, który dostarcza ogromnych wręcz ilości wapnia.
Jajka sadzone i ziemniaki są obiadowym połączeniem, które latem podawane jest nawet częściej, niż tradycyjny kotlet schabowy. W gorące dni nie mamy w końcu ochoty na długie gotowanie w gorącej od parujących garnków kuchni, a ciężkostrawne dania nie smakują wtedy tak dobrze. Warto także dodać, że taki posiłek jest wbrew pozorom bardzo dietetyczny. Przy odpowiednim przygotowaniu wszystkie składniki nie są bardzo kaloryczne, dostarczają cennych witamin i minerałów oraz sycą - po dodaniu zsiadłego mleka zwiększa się jeszcze bardziej ich zdrowotność i doskonały smak.
W Polsce uwielbiamy wszelkie kiszonki. Kiszone ogórki, kapusta, buraki, pomidorki koktajlowe i wiele innych pyszności często ląduje na naszych talerzach i nikt z nas nie reaguje na nie obrzydzeniem. Diametralnie inną reakcję mają turyści, którzy przyjechali odwiedzić nasz kraj – wąchając i smakując kiszonki, nie są w stanie uwierzyć, że możemy częstować ich „zepsutym jedzeniem”.My - z uwagi na brak tak ekstremalnych z naszego punktu widzenia doświadczeń - możemy podobnie odbierać niekonwencjonalne i regionalne smaki, które zostaną nam podane zagranicą. Wiele osób nie byłoby w stanie nawet spojrzeć na niektóre z nich. Oto i one:
Jajka można przygotować na rozmaite sposoby. Przeważnie po prostu gotujemy je w wodzie. Niektórzy zachęcają do umieszczania ich w mikrofalówce. Okazuje się, że tego typu rozwiązanie nie jest najlepszym wyjściem. Historia młodej mamy powinna być przestrogą dla wszystkich smakoszy.
Ciężko wyobrazić sobie naszą kuchnię bez jajek. Jeśli chętnie jadacie ten produkt, to mamy dla Was garść dobrych informacji. Udowodniono, że jajka są źródłem cennych dla zdrowia składników odżywczych.Dlaczego warto jeść dwa jajka dziennie?Niepozorne jajka są źródłem substancji, które wspaniale wpływają na nasz organizm. Jest to między innymi cholina, która spowalnia proces starzenia się mózgu oraz luteina chroniąca oczy przed działaniem wolnych rodników.Jajka są również zalecane, gdy chcemy zrzucić zbędne kilogramy (więcej o diecie jajecznej pisaliśmy tutaj). Zawarte w jajkach białko - po prostu zapewnia nam na długo uczucie sytości, przez co nie będziemy podjadać między posiłkami.Białko sprzyja również sile naszych mięśni. Produkt pozytywnie wpływa również na stan naszych kości, dlatego jest szczególnie zalecany kobietom w okresie menopauzy, gdy znacznie spada ich gęstość. Z czym powinno się łączyć jajka? Zdradzamy poniżej?Z jakimi produktami powinniśmy łączyć jajka?Pomimo niewątpliwych korzyści z jedzenia jajek, ważne jest również to, z czym je łączymy. Najlepiej jeść je z dodatkiem zielonej sałaty, rukoli bądź roszponki. Dobra wiadomość jest taka, że są to wiosenne nowalijki, które wkrótce pojawią się w naszych sklepach i na straganach.Więcej wartości odżywczych mają w sobie jajka na miękko lub twardo niż smażone, dlatego chcąc zadbać o swoje zdrowie, wybierzmy pierwszy sposób obróbki termicznej tego produktu. Na jakie połączenia powinniśmy uważać?Z czym lepiej nie łączyć jajek?Chociaż jajka należą do raczej wszechstronnych produktów, to nie powinniśmy ich łączyć z kilkoma składnikami. Złym pomysłem jest zestawienie jajek z rybami. Zawarta w tych pierwszych awidyna, może po prostu neutralizować znajdującą się w rybach witaminę B7. Przez co tracą one swoje cenne dla zdrowia właściwości.Jajek nie powinno się również łączyć z serami. Organizm może mieć po prostu problem ze strawieniem nadmiaru jajek zwierzęcych. Jeśli chcemy uniknąć problemów żołądkowych, wybierzmy po prostu inne zestawienie składników.Więcej na temat produktów, z jakimi nie powinno się łączyć jajek przeczytasz w tym artykule.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Kelnerka dostała wysoki napiwek za wylanie sosu na gościa weselnegoCzy powinno się myć mięso przed gotowaniem?Przepis na szybkie rogaliki z czekoladą, tylko 2 składnikiźródło: żywienie abc zdrowie/ przełom w odżywianiu/ porady interia.pl/ kuchnia wpZapraszamy na nasz Instagram
Jajka sadzone często goszczą na naszych stołach. Zajadamy się nimi w różnych porach dnia i z rozmaitymi dodatkami. Idealne jajka sadzone wymagają odrobiny wprawy. Jednak nie bez znaczenia są również zasady, których warto przestrzegać.
Jajka to jeden z tych produktów, których nie może zabraknąć w naszej codziennej diecie. Okazuje się, że niezwykle ważny jest nie tylko sposób ich podawania, ale również przechowywania. Wiele osób trzyma ten produkt w lodówce, co nie jest jedynym właściwym sposobem przechowywania tego produktu.Warto wyrobić sobie nawyk nie tylko wyboru jak najlepszych jakościowo produktów, ale również ich właściwego przechowywania. W przeciwnym razie będziemy borykać się z zatruciem i nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi.Jak właściwie przechowywać jajka?Zazwyczaj przechowujemy jajka w lodówce. Nie jest to błąd, jednak wcale nie musi być to jedyna obowiązująca nas norma. W wielu sklepach jajka są przechowywane zarówno w lodówkach, jak i poza nimi. Dietetyczka Małgorzata Krukowska zdradziła w rozmowie z Wirtualną Polską, że oba sposoby są dobre.Dobrym pomysłem jest zapamiętać skąd bierzemy jajka z supermarketu: z lodówki, czy z innego miejsca i w taki sam sposób przechowywać je w domu. Musimy jednak uważać na to, by nie przechowywać ich w zbyt ciepłym miejscu. Jak długo można przechowywać jajka? Jak długo możemy przechowywać jajka?Chociaż jajka dość długo zachowują swoją świeżość, to najlepiej spożyć je dość szybko i nie kupować ich na zapas. Możemy je również zamrozić. Czynność ta wymaga jednak sporej precyzji.Należy najpierw oddzielić jajka od żółtek, a następnie je osobno zamrozić. Eksperci rekomendują zamknąć koniecznie w szczelnym pojemniku po trzy, cztery białka oraz żółtka. Mrożone jajka można przechowywać w zamrażalniku przez około 6 miesięcy. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.Jajka powinno się rozmrażać tak samo jak mięso. Najlepiej powinno się to robić w lodówce, aby uniknąć zbyt dużej różnicy temperatur. Warto pamiętać, aby po rozmrożeniu od razu spożyć jajka i już przenigdy ich nie mrozić. Przechowując jajka należy również zachować szczególną ostrożność, aby nie zarazić się salmonellą.Przed przygotowaniem potrawy z jajkami, zawsze należy pamiętać o ich wyparzeniu. Po każdym rozbiciu tego produktu należy również umyć ręce ciepłą wodą. Dzięki tym czynnościom z pewnością unikniesz przykrych rozczarowań i kłopotów żołądkowych.Spodobał Ci się powyższy artykuł? Polecamy również nasz tekst o tym kiedy, niestety należy zrezygnować z jedzenia jajek. Znajdziecie go tutaj.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis na syrop z mniszka lekarskiegoLech Wałęsa zawiedziony jakością diety pudełkowejJak upiec ziemniaki, żeby smakowały jak z ogniska?źródło: wp/haps/onetZapraszamy na nasz Instagramundefined
Grzyby są produktem, który nierzadko wywołuje wiele kontrowersji, głównie wokół doniesień o licznych zatruciach spowodowanych błędną identyfikacją grzyba. Okazuje się, że toksyczne mogą być również gatunki całkowicie jadalne, lecz poddane złej obróbce. Grzyby smakują tak pysznie z uwagi na dużą ilość piątego smaku nazywanego umami. Po początku XX wieku odkryli go Japończycy i znajduje się między innymi w mięsie, pomidorach, wodorostach, grzybach, serze, kukurydzy czy groszku konserwowym. Jeśli uwielbiasz jeść grzyby, dla bezpieczeństwa podgrzewaj je jedynie raz.
Smakowita jajecznica niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Śniadaniowy specjał można przyrządzić na wiele sposobów. Warto wiedzieć, w jaki sposób przygotowują jajecznice najlepsi spośród kucharzy.
Kinder Niespodzianka jest flagowym produktem firmy Ferrero, która słynie również z czekoladowo-orzechowego kremu Nutella, czy czekoladki Ferrero Rocher, złożone z warstw czekolady, wafelka, orzecha laskowego oraz pokruszonych orzechów. Przez wiele lat mnóstwo ludzi zastanawiało się dlaczego opakowanie wewnątrz czekoladowego jajka ma żółty kolor. W końcu, po dekadach przemyśleń, udało się odkryć sekret Williama Salice, który był twórcą tego znanego na całym świecie przysmaku.
Od paru lat coraz więcej sieci sklepów decyduje się na zaprzestanie sprzedawania jajek z chowu klatkowego. Głównymi argumentami jest chęć ochrony środowiska naturalnego, jak i próba polepszenia bytowania zwierząt hodowlanych, które obecnie mają często niehumanitarne warunki życia. Biedronka i Lidl są w czołówce wybieranych przez Polaków sklepów spożywczych, dlatego podejmowane przez nich działania często zachęcają innych przedsiębiorców do podobnych operacji. Wycofywanie jajek z chowu klatkowego jest dobre dla kur i naszego zdrowia, jednak istnieje szansa, że jajka podrożeją.
W wolne świąteczne dni mamy zdecydowanie więcej czasu, aby celebrować śniadanie. Warto zaskoczyć bliskich wyjątkowym przepisem na klasyczną jajecznicę z niezwykle aromatycznym dodatkiem.Jakie są zalety ziela angielskiego?Ziele angielskie to przyprawa, która niemal na pewno gości w naszej kuchni. Przypomina pieprz, a smakuje i pachnie jak połączenie gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu, goździków i jałowca.Przyprawa ma wiele cennych właściwości odżywczych. Jej działanie można porównać do prozdrowotnych zalet goździków (szerzej pisaliśmy o nich tutaj). Ziele angielskie pozytywnie wpływa na nasze trawienie. Pomaga także w przyswajaniu przez nasz organizm selenu i witamin z grupy B.Ziele angielskie ma szerokie zastosowanie w kuchni. Podkręca smak zup, gulaszy i sosów. Co się stanie, gdy dodamy je do jajecznicy? Popularna śniadaniowa potrawa zyska nową aromatyczną odsłonę. Podajemy przepis na to pyszne danie z tym niezwykłym dodatkiem.Aromatyczna wersja jajecznicyJakich będziemy potrzebować składników?3 jajkałyżka masłagarść natki pietruszki lub sezonowej rzeżuchyzmielone ziele angielskiepieprz i sól do smakuSposób wykonania:Wbij jajka do oddzielnego naczynia i wymieszaj je tak, aby powstał jednolity płyn. Na rozgrzaną patelnię wyłóż łyżkę masła. Gdy się roztopi, rozprowadź je po całym naczyniu. Zmiel kilka ziarenek ziela angielskiego w młynku do kawy lub do pieprzu.Wlej na patelnię roztrzepane jajka. Gdy zaczną gęstnieć, dodaj do nich przyprawy: świeżo zmielone ziele angielskie, pieprz oraz sól. Po ścięciu się jajek ściągnij patelnię z palnika i jeszcze raz wymieszaj całe danie.Gotową jajecznicę posyp posiekaną natką pietruszki lub wiosenną rzeżuchą. Danie podawaj ze świeżym pieczywem.Polecamy również przepis na jajka po lyońsku.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Zapieczony chlebek czosnkowy – przepis na danie z czerstwego pieczywaZdrowotne właściwości skorupek z jajekJakie potrawy wielkanocne są najbardziej kaloryczne?źródło:przyprawowy.pl/ shareinfoZapraszamy na nasz Instagram
Dieta jajeczna podbija internet. Mówi się, że dwa tygodnie wystarczą, aby cieszyć się wymarzoną sylwetką. Zdradzamy, na czym polega dieta, oraz jaki jest jej jadłospis. Zasady diety jajecznejDieta jajeczna należy do tzw. monodiet. Oznacza to, że jest mało zróżnicowana i jak sama nazwa opiera się przede wszystkim na spożywaniu jajek. Dopuszcza się w niej także spożywanie ryb, chudego mięsa oraz zielonych warzyw.Zasady diety są dosyć restrykcyjne. Dopuszcza ona zjedzenie sześciu ugotowanych (przez maksymalnie 10 minut) jajek na twardo. W czasie stosowania diety zalecane jest picie ok. 3 litrów niegazowanej wody lub zielonej herbaty. Napoje te pozwolą pozbyć się z organizmu szkodliwych toksyn.Co kilka dni dozwolone jest również sięgnięcie pod pieczone lub gotowane drobiowe mięso i ryby. Dieta powinna trwać dwa tygodnie, po tym czasie powinny się również pojawić pierwsze efekty. Poniżej zdradzamy jej przykładowy jadłospis.Przykładowy jadłospis diety jajecznejJak sama nazwa wskazuje dieta jajeczna przede wszystkim, opiera się na ugotowanych na twardo jajkach. Należy je jeść 3 razy dziennie. Dwa - rano, dwa - po południu i dwa -wieczorem. Powinno się je gotować maksymalnie przez 10 minut, aby nie straciły swoich cennych właściwości.Poza jajkami na śniadanie warto sięgać po owoce m.in. banana, kiwi, grejpfruta, gruszki lub mandarynki. Doskonałym dodatkiem do obiadu będą za to sałatki z zielonych warzyw.Raz na parę dni na kolację warto sięgnąć po pieczoną lub gotowaną na parze rybę (dorsza, pstrąga itd.) bądź drobiowe mięso. Pamiętajmy, aby były one zawsze w towarzystwie niskokalorycznych dodatków.Chociaż niektórzy opowiadają się za tym, aby dieta trwała aż dwa tygodnie to lekarze i dietetycy uważają, że optymalny czas jej trwania to 7 dni. Wtedy jest po prostu bezpieczniejsza dla naszego organizmu.Więcej na temat prozdrowotnych zalet jajek przeczytasz tutaj.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jakie przetwory można zrobić z mniszka lekarskiego?Szczegóły kaucji za szklane i plastikowe butelkiDlaczego warto jeść banany?źródło: fitness wp.Zapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefined
Bez wątpienia pasta jajeczna zalicza się do grona frykasów, które idealnie sprawdzają się w roli kanapkowego dodatku. Magda Gessler podzieliła się swoją recepturą. Obok takiego smakołyku nie da się przejść obojętnie.
Wielkanoc jest okresem, podczas którego Polacy kupują ogromne ilości majonezu. Do samej sałatki warzywnej nierzadko trzeba użyć całego słoika, w końcu mnóstwo warzyw i inne składniki muszą być równomiernie i dokładnie pokryte majonezowym sosem. W naszym kraju od wielu lat można zauważyć pewien ciekawy konflikt, pomiędzy fanami majonezu Kieleckiego, a Winiary. Jedni preferują delikatniejszy smak majonezu Dekoracyjnego, z kolei drudzy wskazują, że octowy, kwaśny posmak Kieleckiego jest wspaniały. Robert Makłowicz zapytany został przez Onet, który wariant najbardziej lubi, a jego odpowiedź jest zaskakująca.