Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kuchnia

Kuchnia

zanieczyszczona wędlina. GIS apeluje
19.04.2023 19:26 Kupiłeś tę wędlinę? Absolutnie jej nie jedz. Wycofują ją z powodu zanieczyszczenia

GIS wydał ważny komunikat dotyczący popularnej rolady ze szpinakiem z Krainy Mięs. W partii produktu wykryto bardzo groźną bakterię, Listeria monocytogenes. Spożycie skażonej wędliny może być dla człowieka naprawdę niebezpieczne. 

Grzyby można zbierać w kwietniu
19.04.2023 13:57 Poszedł do lasu i po chwili miał pełen koszyk grzybów. Polacy niesłusznie ich unikają

Grzyby można zbierać także w kwietniu. Jeden z grzybiarzy pokazał, co znalazł w pobliskim mu lesie, do którego wybrał się na początku miesiąca, tuż po opadach deszczu. Mało znany gatunek jest wart bliższej uwagi amatorów leśnych skarbów.

Krojenie kalafiora
19.04.2023 11:39 Całe życie źle kroiłaś kalafiora. Mistrz kuchni zdradził najlepszy patent

Krojenie kalafiora może być prostsze, niż się wydaje. Z prostym trikiem szefa kuchni rozdrobnienie warzywa zajmie zaledwie chwilę. Nie będą potrzebne specjalistyczne narzędzia. 

jadalne kwiaty magnolii
18.04.2023 22:55 Cieszą oko, zadowolą też podniebienie. Te piękne kwiaty naprawdę są jadalne

Kwiaty magnolii mają niewątpliwe walory estetyczne. Cieszą oko pięknym kształtem i barwą od bieli, aż po soczysty róż. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że równie oszałamiająco prezentują się ich właściwości kulinarne. Jeśli odpowiada Wam intensywny aromat płatków, zachwyceni będziecie także ich smakiem.

własnoręcznie wyhodowany szczypiorek
18.04.2023 20:35 Bez ziemi i doniczki. Jest o wiele łatwiejszy sposób na domowy szczypiorek

Chcesz mieć stały dostęp do świeżego szczypioru? Wyhoduj go samodzielnie. Nie potrzebujesz ogródka, ani nawet doniczki z ziemią. Wystarczy Ci słoik z wodą i dorodna cebula.

pierwsze grzyby maślaki już w lasach
18.04.2023 16:45 Aż trudno uwierzyć, co upatrzył w leśnym mchu. O tej porze roku to się nie zdarza

Sezon na grzyby kojarzymy z miesiącami jesiennymi. Tymczasem już wczesną wiosną można natknąć się w lasach na rozmaite okazy. Jeden z mieszkańców województwa podkarpackiego znalazł pierwsze w tym roku maślaki. Komentarze pod jego zdjęciem z grzybami pełne były ekscytacji i niedowierzania.

Rzodkiewka na targu
18.04.2023 14:21 Wyrzucasz liście rzodkiewki? Wiele tracisz, są cenniejsze niż myślisz

Liście rzodkiewki nie powinny trafiać do kosza. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, a można je wykorzystać na kilka prostych sposobów. Spróbujecie koniecznie — unikniecie marnowania żywności i odkryjecie nowe smaki. 

Grzyby dostępne w kwietniu
18.04.2023 11:31 Polacy ruszyli do lasów z koszykami. Uwielbiane grzyby znajdziesz już w kwietniu

Grzyby zaczynają pojawiać się w lasach. Choć najpopularniejsze gatunki znajdziemy tam dopiero w lecie i na jesieni, już w kwietniu podczas spacerów można natknąć się m.in. na smardze. Częściowo chroniony grzyb jest nie lada rarytasem i warto się za nim rozejrzeć.

Mielenie mięsa bez maszynki
18.04.2023 09:16 Mięso zmielisz nawet bez maszynki. Wystarczy pamiętać o jednym detalu

Mielenie mięsa bez maszynki jest możliwe. Wystarczy je pokroić i wrzucić do blendera. Schładzając produkt wcześniej w zamrażalniku, czynność będzie niesamowicie prosta, a tak przygotowane mielone będzie idealne na kotlety czy pasztet. 

Czosnek trzymaj w szafce
17.04.2023 20:09 Najgorsze możliwe miejsce do przechowywania czosnku. Od razu traci świeżość

Czosnek jest popularną przyprawą, której przechowywanie może sprawić trudność. Choć aromatyczny składnik nie powinien trafić do lodówki, wielu z nas właśnie tam go umieszcza, mając nadzieję, że dłużej zachowa świeżość. Inne miejsce będzie dużo lepsze. 

liść babki lancetowatej
17.04.2023 19:16 Niektórzy mają ją za chwast, a może zastąpić kapustę. Rośnie niemal wszędzie

Babka lancetowata jest rośliną powszechnie występującą w Polsce. Z łatwością można spotkać ją na polach, w lasach lub na łąkach. Choć jej właściwości lecznicze są na ogół dobrze kojarzone, to niewiele osób zna kulinarne zastosowanie tej rośliny. Z jej liści można z łatwością wyczarować nie tylko zdrowotne mikstury, ale także oryginalną przekąskę.

Kapusta kiszona
17.04.2023 14:45 Na kapuście kiszonej pojawił się różowy osad? Nie ignoruj tego znaku

Kapusta kiszona potrafi się zepsuć. O konieczności wyrzucenia wyrobu świadczyć będzie między innymi różowy osad na powierzchni solanki. Wiemy, jakie jeszcze inne oznaki powinny nas skłonić do powstrzymania się od zjedzenia kiszonki. 

Bosacka pokazała ceny przekąsek
17.04.2023 14:02 Wyliczyła cenę za kilogram produktu. Zszokowana Bosacka apeluje o jedno

Katarzyna Bosacka pokazała, jak drogie potrafią być przekąski. Tym razem twórczyni skusiła się na dość egzotyczne chipsy, które z pozoru nie wydawały się drogie. Po sprawdzeniu ceny za kilogram była jednak zszokowana. 

jak odświeżyć chleb
17.04.2023 08:01 Jak odświeżyć chleb? Ten sposób jest najszybszy

Wiele osób zastanawia się, jak najszybciej odświeżyć chleb. W piekarniku odświeżanie pieczywa będzie trwało około 15 minut. Gdy włożysz bochenek do woreczka z jabłkiem - nawet kilka godzin. Istnieje jednak sposób, dzięki któremu chleb będzie miękki dosłownie w kilka sekund.

Biała truskawka
16.04.2023 21:27 Wygląda jak truskawka, smakuje jak egzotyczny owoc. Polacy oszaleją na jej punkcie

Biała truskawka wygląda jak niedojrzała wersja popularnego polskiego owocu. Odmienne kolory nie świadczą jednak o braku smaku. Nietypowy produkt w odbiorze przypomina ananasa i jest niesamowicie soczysty. Niejednemu smakoszowi ma szansę się spodobać. 

Syrop z mniszka lekarskiego
16.04.2023 18:05 Dowbor podzieliła się niezwykłą recepturą na syrop z mniszka. Jest niewiarygodnie cenny

Domowy syrop z mniszka lekarskiego jest fantastycznym środkiem na infekcje i dolegliwości trawienne. Katarzyna Dowbor podzieliła się swoim przepisem na doskonały produkt poprawiający zdrowie. Przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. 

Czosnek niedźwiedzi
16.04.2023 16:45 Ma więcej witaminy C niż cytryna. Mnóstwo Polaków ma go jednak za zwykły chwast

Czosnek niedźwiedzi jest niesamowicie smaczny i zdrowy. Wyraziste warzywo zawiera m.in. znaczne ilości witaminy C, a dodawać je można do wielu dań. Tej wiosny warto spróbować — korzyści będą ogromne. 

z fiołków wonnych zrobisz wyjątkową dekorację do ciast i dań głównych
16.04.2023 13:25 Właśnie teraz jest wysyp. Zrobisz z nich luksusowy dodatek do potraw

Sezon na fiołki wonne w pełni. Niemal wszędzie możemy dostrzec fioletowe, małe kwiatki. Fiołki nie tylko pięknie wyglądają i pachną, ale też doskonale smakują. Są lekko słodkie, delikatne i zrobimy z nich dekorację do ciast, deserów, a nawet dodamy do zup i sałatek.

Czy można jeść kiełkujące ziemniaki?
16.04.2023 11:16 Czy można jeść kiełkujące ziemniaki? Rozwiewamy Wasze wątpliwości

Wiele osób zastanawia się, czy kiełkujące ziemniaki są szkodliwe. W kiełkach znajduje się toksyczna substancja, dlatego koniecznie trzeba je usunąć. Samo warzywo można zjeść, o ile nie jest miękkie, ani zielone.

Najlepsze zupy
15.04.2023 20:58 Znamy ranking najlepszych zup na świecie. Nie zgadniecie, na którym miejscu jest żurek

Zupy mają wielu amatorów. Jakiś czas temu stworzono ranking najsmaczniejszych osłon tego dania. Ku zaskoczeniu wielu osób drugie miejsce zajął polski żurek. Poza nim w 100 najlepszych znalazło się jeszcze 6 propozycji z naszej rodzimej kuchni. 

Jagoda kamczacka to najzdrowszy owoc
15.04.2023 18:08 Jeden z najzdrowszych owoców świata rośnie w Polsce. Jest jeszcze praktycznie nieznany

Najzdrowszym owocem, uprawianym również w Polsce, jest jagoda kamczacka. Nieco kwaśny, drobny owoc o intensywnym granatowym zabarwieniu jeszcze nie jest szeroko znany, ale warto o niego sięgnąć. Zawiera ogromne ilości cennych składników odżywczych. 

plastik w popularnym napoju. Sanepid ostrzega
15.04.2023 15:10 Kupiłeś te napoje? Pod żadnym pozorem ich nie pij, mogą zawierać kawałki plastiku

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat. Ze sprzedaży zostaną wycofane dwie partie Oranginy i jedna partia Freeway. Napoje mogą zawierać kawałki plastiku, dlatego też producent zdecydował się na działania prewencyjne. 

młode pędy chmielu w lesie
15.04.2023 09:36 Już niedługo zacznie się sezon. Za granicą płaci się za nie krocie, a my po nich depczemy

Mało kto wie, że pędy chmielu nie są jedynie odpadem po obróbce rośliny. Są bardzo cenionym i drogim przysmakiem we Francji, czy Holandii. Wystarczy, że pójdziesz na spacer do lasu i z pewnością je znajdziesz. Ugotuj je i dodaj do sałatki lub podaj z ulubionym sosem. Będą pyszne.

Ogórki kiszone
14.04.2023 18:09 Ogórki kiszone są puste w środku? 1 banalny trick i raz na zawsze zapomnisz o problemie

Idealne ogórki kiszone pozbawione są pustych przestrzeni w środku. Defekt najczęściej pojawia się, gdy do przyrządzenia przysmaku wybierzemy zbyt duże sztuki. Podpowiadamy, co jeszcze można zrobić, by uzyskać znakomity smak i wygląd kiszonki. 

pestycydy i wosk z cytryn usuniesz sodą oczyszczoną
14.04.2023 16:36 Jak pozbyć się wosku i pestycydów z cytryn? Ten prosty patent jest hitem

Cytryny i inne cytrusy powinniśmy myć nie tylko pod bieżącą wodą. Na ich skórkach znajdują się bardzo szkodliwe pestycydy i wosk. Owoce wystarczy jednak namoczyć w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Po 15 minutach po chemii nie pozostanie żaden ślad.

Smażenie ryby
14.04.2023 15:41 Przenigdy tak nie rób podczas smażenia ryby. Kulinarna katastrofa jest pewna

Choć smażenie ryby nie wydaje się trudne, łatwo popełnić błędy, które sprawią, że danie będzie niesmaczne. Jednym z nich jest doprawianie na zbyt wczesnym etapie przyrządzania. Szczególnie ostrożnym trzeba być podczas używania soli. Zdradzamy wskazówki, które podniosą jakość waszych potraw.

Obniżyła ceny towarów
14.04.2023 13:21 Klientka chciała zaoszczędzić na zakupach. Teraz grozi jej więzienie

Wysokie ceny produktów spożywczych skłaniają do oszczędności. Niektórzy jednak nie do końca mają ochotę, by odmówić sobie co droższych wyrobów. Tak było w przypadku klientki wałbrzyskiego supermarketu, która postanowiła zważyć wszystkie kupowane warzywa i owoce, wybierając najtańsze z nich. Grozi jej kara więzienia. 

czy można mrozić jajka?
14.04.2023 10:14 Bosacka wzięła jajka i obaliła popularny mit. Mało kto ma pojęcie

Zostały Ci jajka po świętach? Możesz je szybko wykorzystać w kuchni lub zamrozić. Katarzyna Bosacka pokazała, jak mrozić jajka, żeby się nie zepsuły i zachowały smak nawet przez pół roku. Produkt wykorzystasz np. do zrobienia bezy do ciasta.