Tłuszcze trans są najgorszym składnikiem produktów spożywczych. Ich nadmierne spożywanie jest przyczyną wielu zgonów rocznie. Odpowiadają za powstawanie bardzo groźnych chorób, w tym nowotworów. Dietetyk ostrzega.
Czytanie etykiet i zwracanie uwagi na nazwę powinno być kluczową czynnością podczas zakupów. Katarzyna Bosacka znalazła w sklepie kolejny produkt, który nie jest pełnowartościowy. Jest jedynie produktem podobnym do oryginalnego. Wzięła pod lupę ser do pizzy. Skład pozostawia wiele do życzenia.
Wyrzucasz wytłaczanki po jajkach? To wielki błąd i marnotrawstwo. Z niepozornego kartonika po zużyciu jajek można uzyskać jeszcze szereg korzyści. Niektóre z nich mogą być naprawdę zaskakujące.
Nie wszystkie wielkanocne potrawy wymagają przygotowania bezpośrednio przed świątecznym śniadaniem. Niektóre można i warto przygotować z większym wyprzedzeniem. Podpowiadamy, jak dobrze zaplanować gotowanie, by nie spędzić w kuchni długich godzin.
Eksperci nie mają dobrych wiadomości. Ze względu na wysokie koszty upraw, kalafior przestaje być opłacalny. Wiele wskazuje na to, że w sezonie letnim o świeżym kalafiorze będziemy mogli pomarzyć. Jest szansa jednak, że warzywo pojawi się w sklepach jesienią, jednak wszystko zależy od cen i kosztów uprawy.
Już za chwilę jajka gotowane na twardo zagoszczą na naszych stołach w ogromnych ilościach. Podczas ich przyrządzania wielu z nas zapewne natknie się na charakterystyczna, siną obwódkę wokół ściętego żółtka. Co ona oznacza i jak możemy uniknąć takiego nieestetycznego efektu? Kluczową kwestią jest właściwy czas gotowania.
Fasolka, makrela, pomidory, ananasy, brzoskwinie. Jedzenie w puszkach stało się bardzo popularne. Konserwy mogą stać na sklepowych półkach i w spiżarni przez wiele miesięcy. Dietetyk wyjaśnia, czy jedzenie w puszkach jest zdrowe i jak należy przechowywać puszkowaną żywność.
Maryla Rodowicz podaje chałkę w zaskakujący sposób. Zamiast masła, czy dżemu podaje ją z twarogiem, wędzonym łososiem i koperkiem. Słodka bułka z chrupiącą kruszonką i wytrawne dodatki są połączeniem, którego musisz spróbować.
Krojenie papryki zwykle jest dość problematyczne. Ciężko pokroić ją w taki sposób, aby pestki się nie rozsypały i żeby łatwo oddzielić warzywo od gniazda nasiennego. Na szczęście istnieje patent, dzięki któremu papryka będzie pokrojona szybko, dokładnie i bez pestek.
Nie masz czasu na wielogodzinne stanie przy garach? To nie powód, aby rezygnować ze smacznych, domowych posiłków. Wolnowar jest urządzeniem, które wspomoże najbardziej zapracowanych. Na jego niezwykłych zaletach mogą zyskać jednak absolutnie wszyscy.
Kasza gryczana jest zdrowa i doskonale zastąpi ziemniaki. Smakuje najlepiej, gdy jest ugotowana na sypko. Przyrządzenie jej w tej wersji wcale nie jest skomplikowane. Z naszymi wskazówkami, zawsze wam wyjdzie. Spróbujcie koniecznie.
Ogórki kiszone, które przygotowaliście na zimę zmiękły? Niekoniecznie trzeba je wyrzucać. Jeśli nie ma innych oznak zepsucia, warzywo można jeszcze wykorzystać. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, by nie ryzykować zdrowiem.
Sanepid właśnie poinformował o zagrożeniu, jakie dla konsumentów stanowić może jedna z wcześniej dostępnych na rynku przekąsek. Tym razem pod kontrolą GIS wycofywane są wybrane partie popcornu. Wiemy, które produkty nie nadają się do spożycia.
Kupiłaś jajka i w jednym znalazłaś czerwoną plamkę? Nie wyrzucaj go. Czerwonka plamka w jajku jest zupełnie normalnym zjawiskiem. Nie jest zarodkiem, jak myśli większość osób, a jedynie smużką krwi, która przedostała się do wnętrza skorupki.
Kto nigdy nie popłakał się przy krojeniu cebuli? Niewiele osób może pochwalić się takim osiągnięciem. Na szczęście znamy prosty sposób na to, jak kroić cebulę bez łez. Wystarczy wziąć w zęby kawałek pieczywa.
Przedstawiamy genialny patent jak obrać rybę ze skóry. Aby tego dokonać potrzeba zaledwie kilkunastu sekund. Wystarczy, że polejesz filet przegotowaną wrzącą wodą. Efekt Cię zachwyci.
Ryby uznaje się za ważny element diety. Nie każdy gatunek jednak dostarczy nam niezbędnych do zachowania zdrowia składników odżywczych. Niektóre — jak na przykład ryba maślana — są nie tylko pozbawione istotnych substancji, ale też potencjalnie niebezpieczne. Wyjaśniamy, dlaczego akurat tej ryby warto unikać.
Mrożonki nie cieszą się dużą popularnością. Badania pokazują jednak, ze zdecydowanie warto po nie sięgać, zwłaszcza zimą. Straty wartości odżywczych są bowiem niewielkie, a urozmaicona dieta korzystna dla naszego zdrowia.
Czosnek jest zdrowym i smacznym dodatkiem do potraw. Polskie odmiany mają jednak przewagę nad produktem sprowadzanym z Chin. Rozpoznać je można po kolorze — z zewnątrz będą miały lekko różowe lub nawet fioletowe zabarwienie. Wyjaśniamy, dlaczego właśnie te główki warto wybierać.
Lidl sprzedaje urządzenie, które klasą i funkcjami jest w stanie dorównać nawet Thermomixowi. Sprzęt kosztuje niedużo w porównaniu do popularnego odpowiednika, a znacznie ułatwi przygotowanie dań. To nie jedyna kusząca okazja, jaką znajdziemy w gazetce dyskontu.
Ścieranie chrzanu nie należy do przyjemnych. Zadanie jednak można sobie ułatwić, stosując kilka prostych sztuczek. Namoczenie korzenia w zimnej wodzie jest jedną ze skuteczniejszych. Podpowiadamy, co jeszcze będzie pomocne.
Serca drobiowe są niedrogie i obfitują w cenne składniki odżywcze. Mimo wysokiej zawartości żelaza i niewielkiej liczby kalorii dostarczanej w przeciętnej porcji są często pomijane w codziennym gotowaniu. Podpowiadamy jak włączyć je do diety.
Biedronka przygotowała nowe promocje, z którymi świąteczne przygotowania wyjdą przyjemniejsze, bo tańsze. W korzystnych cenach tym razem kupić można m.in. majonez i twaróg idealne do przygotowania wielkanocnych specjałów. Zajrzeliśmy do gazetki i sprawdziliśmy, co jeszcze opłaca się teraz kupić.
Sanepid znowu alarmuje. W jednej partii kefiru wykryto niebezpieczną bakterię - Salmonellę. Produkt jest właśnie wycofywany z rynku, ale jeśli już go nabyliście, pod żadnym pozorem go nie jedzcie. Więcej szczegółów w naszym materiale.
Kopytka lepią się Wam do dłoni? Najprawdopodobniej zbyt długo wyrabialiście masę. Sekretem uzyskania idealnej konsystencji popularnych klusek jest szybkie zagniatanie ziemniaków z niezbyt dużą ilością mąki pszennej. Podpowiadamy, co zrobić by tym razem kopytka Was zachwyciły.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał dziś ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością. Chodzi o chochlę, z której mogą migrować do potraw substancje szkodliwe dla zdrowia. Trefny produkt jest właśnie wycofywany z obrotu.
Kawa towarzyszy niemalże wszystkim o poranku. Często jednak jej gorycz jest tak przytłaczająca, że sięgamy po cukier. Tymczasem dodatek soli byłby znacznie lepszy. Wyjaśniamy dlaczego.
Po ser sięga wielu smakoszy. Parmezan jednak nie jest wybierany zbyt często. Choć nie należy do tanich, zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety. Oprócz niesamowitego smaku dostarczy nam wielu cennych składników. I to już w niewielkiej porcji.