Fasola dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jej przygotowanie jednak często kończy się uzyskaniem twardych i ciężkostrawnych ziaren. Korzystając z techniki szefów kuchni — którzy płuczą produkt i podwójnie go zagotowują — unikniemy przykrej niespodzianki. Musicie spróbować.
Truskawki już lada dzień zaleją ryneczki i warzywniaki. Owoce te cieszą się wielkim powodzeniem w okresie wiosenno-letnim. Nie zapomnijcie jednak umyć ich przed spałaszowaniem. Na powierzchni truskawek mogą znajdować się pasażerowie na gapę.
Mówi się, że na dobrych garnkach nie można oszczędzać. My mówimy, że można, a nawet trzeba, kiedy jest ku temu okazja. W sklepie wysyłkowym Biedronki możecie obecnie nabyć komplet garnków zaprojektowanych we współpracy z samą Magdą Gessler. Dzięki trwającej promocji po zakupie zostanie jeszcze sporo gotówki w kieszeni.
Lody z 2 składników przygotujesz bez zbędnych kalorii. Potrzebujesz jedynie soczystego mango i dojrzałych bananów. Owoce są słodkie i bez trudu się łączą, nie musisz więc dodawać do nich ani cukru, ani mleka, czy kalorycznej śmietanki. Lody będą gotowe w mgnieniu oka.
Ile kilogramów można zrzucić na diecie? Apoloniusz Tajner pobił chyba wszelkie rekordy. Ponad 20 kilogramów mniej stanowi wynik, którym warto chwalić się przed światem. Sekret byłego prezesa PZN tkwi w dużej ilości i warzyw i całkowitej abstynencji od alkoholu.
W Zgierzu doszło do nieprzyjemnego incydentu. Wszystkiemu winna włoszczyzna kupiona na rosół. Szybko okazało się, że zamiast w garnku, warzywa powinny czym prędzej trafić do kosz na śmieci. Na marchewce rozgościła się bowiem nieapetyczna i szkodliwa pleśń.
Lubicie chodzić na grzyby? Już niedługo w polskich lasach będzie można natknąć się na prawdziwy skarb. Mowa o rzadko spotykanej gąsce sosnowej, której cena na rynku osiąga zawrotne kwoty. Znalezienie jej jest nie lada przeżyciem w karierze każdego grzybiarza.
Nie kłopocz się wyprawą do sklepu po pieczywo. Lepiej poznaj nasz przepis na domowy chleb. Do jego przyrządzenia nie potrzebujesz nawet odpalać piekarnika. Płaskie bochenki na turecką modłę w całości powstają na patelni.
Rabarbar niebawem pojawi się w sklepach i na straganach. Powróci tym samym nurtujące wiele osób pytanie: czy jest to warzywo, czy też raczej owoc? Odpowiedź nie jest oczywista, ale dotarliśmy do niej. Podpowiemy też czy warto skusić się na włączenie tej rośliny do diety i zdradzimy kilka popularnych zastosowań.
Wokół jajek narosło wiele mitów. Jednym z nich jest konieczność ograniczania spożycia tego produktu. Wielu Polaków wciąż jest przekonanych, że do naszego jadłospisu nie powinny trafić więcej niż 3 sztuki tygodniowo. Prof. Grażyna Cichosz wyjaśniła, dlaczego i czy wciąż powinniśmy się tego trzymać.
Marka Candy znana z bycia najlepszą w swojej klasie tym razem zaskakuje użytkowników nowymi piekarnikami do zabudowy. Włoski styl, innowacyjne rozwiązania, proste użytkowanie i energooszczędność to cechy wyróżniające. Czego można spodziewać się po produktach?
Urządzenia do zabudowy Haier z wirtualnym asystentem oraz dostępem do przepisów, pozwalają stworzyć dania niczym z 5-gwiazdkowej restauracji we własnym zaciszu domowym. Tym razem producent wypuścił na rynek piekarnik, dzięki któremu będziesz mógł piec na parze zapewniając zdrowe, doskonałe rezultaty na miarę prawdziwego szefa kuchni. Poznaj Haier I-Touch Steam Series 6 HWO60SM6TS9BH.
Właśnie rozpoczął się sezon na smardze jadalne. Grzyby te są niezwykle delikatne i smaczne. Łatwo jednak pomylić je z piestrzenicą kasztanowatą. Jeśli więc wybierasz się na grzyby, koniecznie sprawdź, jak odróżnić prawdziwy przysmak od bardzo niebezpiecznej trucizny.
Kotlety mielone wiele osób odgrzewa w mikrofalówce. Istnieje jednak zdecydowanie lepszy sposób, który nada mięsu niezbędnej soczystości i sprawi, że będzie nawet lepsze niż wcześniej. Zdradzamy szczegóły.
Zero waste to styl życia zgodnie z którym zapobiega się marnowaniu żywności oraz generowaniu zbędnych odpadów. Aby nie wyrzucać jedzenia warto zwrócić uwagę na sposób przechowywania produktów spożywczych tak, by na dłużej pozostały świeże i pełne wartości odżywczych. Lodówka Haier Multidoor HCR7918EIMB dzięki dedykowanym szufladom, technologii Fresher Shield oraz systemowi antybakteryjnemu ABT-Pro zapewni najbardziej optymalne warunki chłodzenia dla twojej żywności.
GIS otrzymał informację od konsumenta o niezgodności etykiety granoli z faktycznym składem. Produkt zawiera orzeszki ziemne, jednak na opakowaniu nie ma na ten temat żadnej informacji. Sanpied nie zaleca spożywania konkretnej partii granoli przez alergików.
Kilka dni temu kupiłaś lub zerwałaś pęczek rzodkiewek, jednak są już miękkie i zaczęły więdnąć? Nie wyrzucaj ich. W kilka minut odzyskają dawny wygląd i chrupkość. Wiosenne warzywa na dłużej pozostaną świeże, kiedy zastosujesz prosty trik.
Dietetyk pokazał produkty, które będą lepszym wyborem niż tradycyjny cukier. Niektórzy smakosze w życiu by o niech nie pomyśleli. Cena zamienników zwykłego cukru jest nieco wyższa, ale mają sporo zalet. Szczególnie stewia powinna zwrócić naszą uwagę. Dietetyk Michał Wrzosek wyjaśnił dlaczego.
Katarzyna Bosacka krytykuje producenta serdelków. Edukatorka zaniepokojona składem wyrobu po raz kolejny zwraca uwagę swoich odbiorców na konieczność czytania etykiet. Trudno się dziwić — wyrób zamiast mięsa zawiera sporo konserwantów i polepszaczy.
Sałata rzymska jest niesamowicie smaczna. Prosty trik zaprezentowany przez jednego z kucharzy pozwoli nam cieszyć się nią znacznie dłużej. Wystarczy, że odetniemy trzon i wstawimy go do wody. Efekty takiego działania przyjemnie nas zaskoczą.
Rzodkiewka właśnie pojawia się w sklepach i na straganach. Zakup warzywa pełnego cennych składników odżywczych i smaku nie jest jednak prosty. Wybierając produkt, warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia. Polskie okazy będą najsmaczniejsze.
W Warszawie powstała wyjątkowa restauracja. Pomimo ogromu konkurencji ma szansę przyciągnąć w swoje progi ogromną ilość gości. Co takiego wyróżnia lokal spośród tysięcy innych? Gwoździem programu w czasie całego posiłku ma być…wyjątkowo niemiła obsługa.
Internetowy przewodnik turystyczny Taste Atlas opublikował niedawno zestawienie 100 najlepszych sałatek świata. W rankingu nie zabrakło polskich potraw, między innymi mizerii, czy sałatki ziemniaczanej. 27 pozycja zestawienia nieco zaskakuje.
GIS wydał ważny komunikat dotyczący popularnej rolady ze szpinakiem z Krainy Mięs. W partii produktu wykryto bardzo groźną bakterię, Listeria monocytogenes. Spożycie skażonej wędliny może być dla człowieka naprawdę niebezpieczne.
Grzyby można zbierać także w kwietniu. Jeden z grzybiarzy pokazał, co znalazł w pobliskim mu lesie, do którego wybrał się na początku miesiąca, tuż po opadach deszczu. Mało znany gatunek jest wart bliższej uwagi amatorów leśnych skarbów.
Krojenie kalafiora może być prostsze, niż się wydaje. Z prostym trikiem szefa kuchni rozdrobnienie warzywa zajmie zaledwie chwilę. Nie będą potrzebne specjalistyczne narzędzia.
Kwiaty magnolii mają niewątpliwe walory estetyczne. Cieszą oko pięknym kształtem i barwą od bieli, aż po soczysty róż. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że równie oszałamiająco prezentują się ich właściwości kulinarne. Jeśli odpowiada Wam intensywny aromat płatków, zachwyceni będziecie także ich smakiem.
Chcesz mieć stały dostęp do świeżego szczypioru? Wyhoduj go samodzielnie. Nie potrzebujesz ogródka, ani nawet doniczki z ziemią. Wystarczy Ci słoik z wodą i dorodna cebula.