Pampuchy, czyli białe lekkie bułeczki przyrządzane na parze kojarzą nam się z dzieciństwem. Z przepisem babci Luby przywołacie miłe wspomnienia. Podajcie takie domowe pączki rodzinie, a zachwytom nie będzie końca. Pampuchy, nazywane przez niektórych pączkami na parze, są delikatnym drożdżowym smakołykiem, który pyszny jest zarówno podany z wytrawnym twarożkiem jak i z owocowymi przetworami — na przykład tak jak na zdjęciu, które pochodzi z kanału Everyday Delicious blog kulinarny. Z prostego przepisu, który wam proponujemy, pampuchy przyrządzicie naprawdę sprawnie. A ponieważ w składzie nie mają cukru i tłuszczu, możecie się raczyć nimi bez obaw. Zachwycą od pierwszego kęsa.
Gotowanie ziemniaków jest jednym z podstawowych sposobów ich przygotowania. Obrane i pokrojone warzywo zazwyczaj umieszczamy w zimnej wodzie i dopiero wtedy zaczynamy je podgrzewać. Zalanie bulw wrzątkiem znacznie skróci czas niezbędny do tego, by stały się miękkie. Ziemniaki przed gotowaniem zazwyczaj rozdrabnia się, co pozwala choć trochę skrócić czas ich obróbki termicznej. Istnieje jednak inny, równie prosty patent, dzięki któremu warzywo będzie gotowe do zjedzenia nawet już po pięciu minutach.
Zapiekanka ryżowa jest szybkim i smacznym daniem, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Połączcie ryż z pomidorami i tartym serem, a uzyskacie naprawdę sycącą pozycję. Danie posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom.Zapiekanki stanowią sycącą i smaczną propozycję na obiad dla całej rodziny. Po pysznych przepisach z wykorzystaniem ziemniaków i kapusty oraz soczewicy wracamy z pomysłem, który pomoże wam wykorzystać uzbierane w kuchni resztki po poprzednich posiłkach.
Gotowanie ryżu wymaga, choć wydaje się proste, wymaga odpowiedniego dobrania proporcji ziaren i wody. Jeżeli sprawia wam to trudność, wykorzystajcie nasz sposób na przyrządzenie popularnego dodatku bez wody. Prawidłowe przygotowanie ryżu potrafi być wyzwaniem. Choć gotowe ziarna będą doskonałym dodatkiem np. do tej zupy pomidorowej nie zawsze trzeba gotować go osobno. Gotowanie bez wody, a właściwie w innym płynie, to doskonały patent na aromatyczny i wyjątkowo smaczny ryż.
W twoim domu na każdym kroku marnuje się wiele produktów, które można z pożytkiem wykorzystać. Nie wyrzucaj do śmieci, chociażby torebek po herbacie. Możesz dzięki nim zaoszczędzić fortunę. W jaki sposób? Da się je wykorzystać zamiast gotowych, drogich środków. Marnowanie produktów nie jest ekologiczne ani ekonomiczne. Dlatego staraj się korzystać z dobrodziejstw, które masz na wyciągnięcie ręki. Jednym z nich są torebki po herbacie. Zamiast wyrzucać je do śmieci, daj im drugie życie. Potrafią być czymś o wiele więcej niż tylko dawcą pysznego naparu.
Już niedługo, gdy za oknem słońce będzie niemiłosiernie prażyć, większość z nas będzie myślała o chłodnym napoju z wieloma kostkami lodu. Niestety uzyskanie w domu idealnej przejrzystości lodu wcale nie jest proste. Dlatego prezentujemy skuteczny trick, który na zawsze rozwiązuje ten problem. Chodzi o powolne mrożenie wody w temperaturze -1 Celsjusza.Praktycznie każda lodówka wyposażona jest w zamrażalnik, w którym można przygotować domowe kostki lodu. Te pomimo największych starań, zwykle wychodzą mętne, ze zgromadzonym w środku powietrzem. W sklepach można znaleźć specjalne urządzenia do robienia przejrzystego lodu, lecz istnieje znacznie łatwiejszy i, przede wszystkim, tańszy sposób. Co więcej, nie wymaga on żadnych dodatkowych kosztów.
Kluski śląskie są smacznym ziemniaczanym wyrobem, cenionym przez wielu smakoszy. Ich przygotowanie jednak wymaga dobrania odpowiednich proporcji składników. Zbyt duża ilość mąki i jajek może spowodować, że kluski wyjdą twarde i gumowate. Wiemy, co zrobić, aby tego uniknąć. Dobry przepis na kluski śląskie — element klasycznego śląskiego obiadu — musi uwzględniać odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej. Powinna ona stanowić 1/4 wykorzystywanych do przygotowania dania ziemniaków. Trzymając się tej zasady, kluski zawsze wyjdą nam delikatne i smaczne.
Mąka jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. Niestety podobnie jak kasze czy ryż, stanowi dobre środowisko dla rozwoju moli spożywczych. Jak się ich pozbyć? Znamy skuteczne sposoby. Jeżeli w kupionej przez was mące pojawiły się mole, czym prędzej ją wyrzućcie, a pozostałe produkty sypkie dokładnie przejrzyjcie. Mole spożywcze niełatwo jest wytępić, ale jest to możliwe. Podpowiadamy, co warto zrobić.
Kupując kalafiora, wybieracie warzywo pozbawione liści? To duży błąd. Traktowane jako odpad zielone części tej rośliny nie tylko są jadalne, ale też bardzo smaczne. Podpowiadamy, jak można je wykorzystać w kuchni. Kalafior jest warzywem, po które warto sięgać w sezonie zimowym. Smakuje wtedy najlepiej, a zawarte w nim składniki odżywcze pomogą nam wzmocnić organizm. Witamina A, C, B6 E i K oraz cynk, selen, żelazo czy fosfor to tylko niektóre z korzystnych dla zdrowia komponentów, jakie w nim znajdziemy. Liście kalafiora także je zawierają.
Francja jest pierwszy państwem w Europie, które całkowicie zakazało stosowania plastiku w sprzedaży warzyw i owoców. Według zapowiedzi polityków wprowadzana regulacja ma być początkiem zmian, które mają na celu znaczne ograniczenie użytkowania opakowań plastikowych. Według ekspertów aż 37% warzyw i owoców sprzedawanych jest w plastikowych opakowaniach. Francuski rząd chce walczyć z nadprodukcją tego mało ekologicznego surowca i wprowadza prawo, które na celu ma znaczne ograniczenie jego wykorzystania w handlu.
Szukacie szybkiego, smacznego i jednocześnie sycącego dania na obiad dla całej rodziny? Nasz nowy przepis na pyszną zapiekankę z soczewicą z pewnością przypadnie wam do gustu. Wyjątkowa kompozycja warzyw i przypraw, którą podać możecie w dwóch wariantach, z pewnością skradnie wasze serca. Inspirowana indyjską potrawą biryani zapiekanka z soczewicą to miła odmiana od klasycznych specjałów z ziemniakami lub makaronem. Zdrowe i smaczne warzywne połączenie posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Z naszymi wskazówkami zapiekankę przygotujecie zarówno w wersji mięsnej, jak i wegańskiej. Spróbujecie?
Gotując potrawy, nieraz o nich zapomnimy, co skutkuje wykipieniem lub przypalenizną. W tym drugim przypadku potrawa często jest nie do uratowania. A co z garnkiem? Jest szansa, że da się go przywrócić do poprzedniego stanu. Sprawdźcie, jak wyczyścić garnek ze spalenizny. Mamy na to swoje patenty. Tak naprawdę to, czy garnek da się uratować, zależy od materiału, z którego został wykonany. Jeśli jest to garnek emaliowany, bardzo często zniszczenia są nieodwracalne. Przegrzanie takiego garnka może skutkować nie tylko przypalenizną, ale też odpryśnięciem wewnątrz emalii. Wtedy garnek nie nadaje się już do użycia w kuchni. Podobnie może być z patelniami, rondlami czy garnkami pokrytymi powłoką teflonową.Na szczęście coraz częściej w naszych kuchniach korzystamy z garnków ze stali nierdzewnej lub garnków ceramicznych. Dość łatwo utrzymać je w czystości, a nawet usunąć z nich ślady przypalenizny. W jaki sposób? Poznajcie kilka patentów.
Kupiliście chleb w którym są dziury? Choć nie są one szkodliwe, świadczą o pewnych niedoskonałościach w przygotowaniu wypieku. Sprawdźcie, co może być ich przyczyną i jak uniknąć ich powstania domowych wypiekach. Wiele jest przepisów na dobry chleb. Niezależnie od tego czy przyrządzimy go w garnku czy też zrezygnujemy z użycia drożdży, warto wiedzieć jakie pomyłki mogą przekreślić szanse na ładną, regularną strukturę pieczywa. Dowiedzcie się czego warto unikać.
Naturalny kosmetyk i pyszny dodatek do sałatek w jednym? Olej marchewkowy sprawdzi się w obu sytuacjach. Prosta mikstura urozmaici wasze dania i pomoże w pielęgnacji całego ciała. Koniecznie ją wypróbujcie.Olej marchewkowy jest nietuzinkowym dodatkiem do sałatek czy makaronów. Można go z powodzeniem nakładać bezpośrednio na twarz, włosy i ciało. Regularne korzystanie pomoże nam odbudować zniszczone włosy i paznokcie, nawilży wysuszoną skórę i wyrówna kolor cery.
W waszych lodówkach nie pachnie zbyt ładnie? Znamy sposób na wyeliminowanie problemu. Plasterki cytryny i inne środki, które z pewnością macie w domu pomogą przywrócić czystość i usunąć nieprzyjemną woń. Podpowiadaliśmy wam już jak wyczyścić mikrofalówkę, korzystając z sody oczyszczonej i zdradzaliśmy sposób na skuteczne umycie piekarnika z pomocą soli. Tym razem wracamy z prostymi patentami na wyeliminowanie brzydkich woni z lodówki. Zapomnijcie o gotowych produktach. Wystarczy kawałek cytryny.
Orzechy są bardzo ważną częścią codziennej diety, jednak mają jeden duży mankament - wymagają rozłupywania. Najwięcej pracy jest z orzechami laskowymi i włoskimi, których skorupki są twarde i grube. Na szczęście istnieje prosty trick, który eliminuje ten problem. Wystarczy wsypać orzechy do torby i upuścić ją kilkukrotnie na ziemie, a grawitacja wykona za nas cały wysiłek. Dawniej orzechy były jedzone przez ludzi znacznie częściej. W czasach bez dostępu do sieci sklepów, kiedy żywność musiała być własnoręcznie pozyskana, orzechy stanowiły świetne źródło energii. Dzisiaj z orzechów korzystamy głównie jako przekąski, pozwalającej łatwo uzupełnić ewentualnie niedobory substancji mineralnych. Ich największym minusem jest konieczność rozłupywania skorupki, lecz i na to mamy metodę.
Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni. Trudno bez niej wyobrazić sobie duszone mięso, zupę czy sałatkę. Dodaje smaku, jest też bardzo zdrowa. Ma jednak dużą wadę — wyciska łzy. A wiecie, co zrobić, żeby nie płakać podczas krojenia cebuli? Nasze patenty pomogą wam tego uniknąć.Fakt, że cebula wyciska z nas łzy, wynika z tego, że zawiera ona kwas siarkowy. Krojąc cebulę, uwalniamy enzymy, a jeden z nich wchodzi w reakcje z aminokwasami zawierającymi siarkę. W wyniku tego powstają kwasy sulfonowe, które przekształcają się w gaz powodujący łzawienie.Jak tego uniknąć? Niektórzy radzą siekać cebulę na zewnątrz. Jednak ganianie z deską do krojenia na balkon nie jest zbyt wygodne. Na szczęście mamy kilka bardziej praktycznych rozwiązań.
Deska kuchenna jest sprzętem bardzo prostym, ale też niezbędnym. Właśnie na niej kroimy pieczywo, wędlinę, ser czy mięso. A wiecie, jak czyścić deskę do krojenia domowymi metodami? Możecie do tego celu użyć sody oczyszczonej i wody utlenionej. Efekt przejdzie wasze oczekiwania. Deska do krojenia może być wykonana z drewna, plastiku lub szkła. Każda ma nieco inne właściwości i zalety i o każdą trzeba nieco inaczej dbać. Tak naprawdę w domu warto mieć kilka desek, tak by jedna była przeznaczona np. do krojenia surowego mięsa, a inna do pieczywa.
Gotowanie ziemniaków jest jednym z podstawowych sposobów ich przygotowania. Z pozoru prosta czynność może jednak poskutkować koniecznością sprzątania kuchni. Dodanie do wody odrobiny tłuszczu sprawi, że nie wykipi. Sprawdźcie, co jeszcze może pomóc. Z ziemniaków przyrządzić można wiele pysznych potraw np. frytki czy placki. Jednak nawet najprostsza czynność, czyli ich ugotowanie, niewprawionym w sztuce kulinarnej osobom potrafi sprawić trudność. Podpowiadamy, co zrobić, aby ziemniaki nie wykipiały.
Rzodkiewki smakują wyśmienicie nie tylko na kanapkach. Ewa Wachowicz zdradziła niezawodny przepis z które przyrządzicie to warzywo w nietypowym wydaniu. Kiszone smakuje naprawdę wyśmienicie. Spróbujecie? Pisaliśmy już, dlaczego warto sięgać po kiszonki i podpowiadaliśmy wam jak przyrządzić wyśmienite ogórki kiszone po koreańsku. Tym razem wracamy z niezawodną recepturą Ewy Wachowicz, z której przyrządzicie doskonałą kiszonkę ze świeżych rzodkiewek. Jej smak was zachwyci.
Skórka z cytryny jest częstym dodatkiem do dań. Jeśli jednak z niej w przepisie nie korzystamy, zazwyczaj ją wyrzucamy. To duży błąd, bo ma ona dużo zastosowań w kuchni. Warto wykorzystać ją zwłaszcza podczas mycia naczyń w zmywarce. Pomoże zachować w czystość w urządzeniu i odkazi talerze. Pisaliśmy już jak poprawnie przechowywać cytrynę. Podpowiadaliśmy także jak wykorzystać ją przy okazji mycia lodówki. Tym razem wyjaśniamy, dlaczego warto zachować skórkę owocu, po tym, jak wyciśniemy z niego sok.
Smażenie w głębokim tłuszczu jest techniką przyrządzania żywności, która wymaga ostrożności i wprawy. Wystarczy bowiem, że do oleju dostanie się choć odrobina wody, by ten wykipiał z naczynia, w którym go podgrzewamy. Podpowiadamy jak uniknąć takiej sytuacji. W głębokim tłuszczu przygotowuje się między innymi frytki czy pączki. Ta technika przyrządzania potraw — choć wydaje się prosta — wymaga sporo wprawy. Istnieje bowiem szereg zasad, których trzeba pilnować, by smażenie było bezpieczne.
Wiele produktów stosowanych w kuchni sprawdza się również w roli środka czyszczącego. Nie inaczej jest w przypadku kwasku cytrynowego. Już niewielka ilość wymieszana z wodą, utworzy pastę, dzięki której z łatwością oczyścicie wannę. Sprawdźcie koniecznie ten patent. Znajomość niektórych sztuczek potrafi ułatwić sprzątanie kuchni. Duet soda i ocet pomógł wam już z pewnością wyczyścić niejedną powierzchnię m.in. płytę indukcyjną. Kwasek cytrynowy znajdzie podobne zastosowanie. Jego właściwości dobrze sprawdzą się nie tylko przy myciu przypalonych garnków.
Czasem podczas korzystania z odkurzacza można poczuć nieprzyjemny zapach, który wydobywa się z urządzenia. W sklepach dostępne są odświeżacze do worków, jednak po co kupować chemię, jeśli można wykorzystać przyprawy, które ma się pod ręką, takie jak cynamon. Po wsypaniu korzennego proszku do odkurzacza pozostaje jedynie cieszyć się ze świeżego i przyjemnego aromatu. Odkurzanie to nieodłączny element ogólnego sprzątania w mieszkaniach i domach. Niestety dość dużym problemem jest swąd, jaki czasem wydobywa się ze środka - wtedy cała praca idzie na zmarnowanie. Okazuje się, że przyprawa, którą każdy z nas ma zwykle w domu, skutecznie rozwiązuje powyższy mankament. Co więcej, dzięki niej cały dom wypełni się apetycznym zapachem, który wszystkim umili dzień.
Lodówka jest miejscem, które zawsze powinno być czyste i pachnieć świeżością. Trzymamy w niej bowiem jedzenie i chcielibyśmy, by leżało w higienicznych warunkach. Czasami jednak mimo czystości, z naszej chłodziarki nie pachnie najładniej. Dlatego dziś powiemy wam, jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z lodówki. Pomogą wam w tym znane produkty spożywcze. Zobacz, co warto zmielić, wsypać do miseczki i wstawić do lodówki. Nieprzyjemny zapach z lodówki może pochodzić z zanieczyszczeń lub psującej się żywności. Jednak niektóre produkty spożywcze też mają intensywny zapach, który nie pachnie zachęcająco po otwarciu chłodziarki. Często taki zapach nie znika z lodówki, nawet jeśli aromatyczna kiełbasa, ser czy wędzona ryba nie leżą już w niej od kilku dni.W wielu sklepach można kupić odświeżacze i pochłaniacze obcych zapachów, przeznaczone do użycia w lodówce. Jednak nie zawsze mamy do nich zaufanie, bo zwykle zawierają jakieś substancje chemiczne. A te chcielibyśmy trzymać z dala od żywności. Na szczęście w tej roli świetnie sprawdzą się produkty spożywcze.
Zmywarka jest bardzo przydatnym, kuchennym sprzętem. Wyręcza nas ze zmywania naczyń i pomaga zaoszczędzić sporo czasu. Czasami jednak po umyciu naczynia nie wyglądają idealnie. Dowiedz się, dlaczego warto wrzucić do zmywarki 2 kulki z folii aluminiowej. Choć zmywarka myje naczynia za nas, często nie robi tego idealnie. Nieraz na talerzach i kubkach pozostają ślady jedzenia czy niezbyt higieniczne zacieki. Czasem w tej kwestii zawinimy my, czasem urządzenie. Na szczęście na niektóre problemy, pomogą proste, domowe rozwiązania.
Wsypaliście za dużo soli do zupy? Nie wylewajcie jej. Wystarczy wrzucić do garnka woreczek ryżu i gotować danie przez 10 minut, by pozbyć się nadmiaru przyprawy. Sprawdźcie, co jeszcze możecie zrobić. Dodanie zbyt dużej ilości soli do zupy zdarzyć się może każdemu. O ile nadmiar nie jest bardzo duży, danie można uratować. Wystarczą produkty, które z pewnością znajdują się w niejednej kuchni takie jak ryż czy ziemniak.
Naczynia są brudne, a płyn do mycia naczyń wam się skończył? Użyjcie mąki. Wykazuje ona właściwości absorbujące i doskonale usuwa tłuste plamy. Wystarczy wsypać garść produktu do pełnego gorącej wody zlewu. Podpowiadaliśmy wam już jak oczyścić przypalony garnek. Zdradzaliśmy też jakie naczynia nie powinny trafić do zmywarki. Tym razem na tapet bierzemy temat zmywania brudnych talerzy i wskazujemy produkty spożywcze, które pomogą nam w sprzątaniu, gdy środek do mycia się skończy.