Pieczywo jest jednym z podstawowych produktów w każdej kuchni. Czasami jednak kupujemy go zbyt dużo. Czerstwy chleb czy bułki nie muszą jednak trafiać do kosza. Nawet z nieświeże można wykorzystać. Zebraliśmy sposoby, dzięki którym już nigdy ich nie wyrzucicie. Choć zakup pieczywa staramy się zaplanować, nie zawsze możliwe jest przewidzenie wszystkich okoliczności. Zdarza się, że chleb czy bułki zdążą stwardnieć, zanim przygotujemy z nich kanapki. Wiemy co zrobić z takim produktem, jeśli niekoniecznie mamy ochotę na przyrządzanie kotletów. Sprawdźcie koniecznie.
Przedstawiamy wam sprawdzony przepis na zakwas na chleb. Nie ma opcji, że się nie uda, bo jego przygotowanie jest niezwykle proste. Postępujcie tylko krok po kroku, wedle podanych zaleceń. Na bazie tego zakwasu upieczecie tradycyjny chleb, ale też możecie go wykorzystać do zrobienia świątecznego żurku. Zakwas na chleb przygotowuje się na bazie mąki i wody. Po przefermentowaniu ta mikstura zaczyna rosnąć i przekazuje moc wyrastania chlebowemu ciastu. Nie trzeba do niego dodawać drożdży ani innych spulchniaczy. Do wyrośnięcia ciasta na chleb będzie potrzebna tylko odpowiednia temperatura i czas.Co ciekawe raz nastawiony zakwas można hodować przez wiele lat. Trzeba tylko pamiętać o dokarmianiu go, a będzie zawsze pod waszą ręką gotowy do użycia. Na jego bazie nie tylko upieczecie chleb, ale możecie użyć tego zakwasu do zakwaszenia żurku.
Kojarzycie liście ze zdjęcia? A wiecie, jak wykorzystać w kuchni liście chrzanu? Są naprawdę wartościowe i potrafią wzbogacić smak wielu potraw. Podrzucimy wam garść zaskakujących inspiracji, dzięki którym już nigdy nie będziecie marnować tych liści. Liście chrzanu są podobnie jadalne, jak jego korzeń. Często jednak nie doceniamy ich smaku i właściwości i po prostu je wyrzucamy. Tymczasem są one bogate w witaminę C i witaminy z grupy B, a także potas, magnez, siarkę i wapń. Zawierają też substancje grzybo- i bakteriobójcze. Poprawiają przemianę materii, a także usprawniają pracę układu pokarmowego. Korzystnie wpływają na pracę serca, kondycję skóry, włosów i paznokci.
Czosnek jest jedną z podstawowych przypraw w naszej kuchni. Hoduje się go w wielu krajach, a największym producentem są Chiny. Pochodzące z Azji warzywo będzie jednak różniło się w smaku od wyrazistego i ostrego w odbiorze rodzimego specjału. Pomocny będzie kolor warzywa. O tym, że czosnek warto odpowiednio pokroić przed użyciem, już wspominaliśmy. Przedstawialiśmy wam też zalety spożywania go na czczo. Wracamy z krótkim poradnikiem, który pomoże wam wybrać warzywo wyhodowane w Polsce. Sprawdźcie jak odróżnić je od chińskiego kuzyna.
Przypaliło wam się ciasto czy zapiekanka? A wiecie, co zrobić, aby usunąć zapach spalenizny z kuchni? Zdradzamy najlepsze tricki. Jednym z nich jest zagotowanie szklanki octu, co doskonale zneutralizuje nieprzyjemną woń. Poznajcie też inne sprawdzone sposoby na ten częsty problem.Przypalenie potrawy nie jest wcale czymś rzadkim w codziennym gotowaniu i pieczeniu. Wystarczy bowiem chwila nieuwagi, a potrawa zwęgli się z wierzchu lub przywrze do dna naczynia. W wyniku tego w kuchni, a często też w całym domu czuć nieprzyjemny swąd. Powiemy wam jak najszybciej się go pozbyć.
Wiecie, jak wyczyścić lodówkę domowymi metodami? Podamy wam garść skutecznych porad, dzięki którym ten kuchenny sprzęt nabierze blasku jak nigdy dotąd. Tak naprawdę wystarczy połączyć trzy produkty, które z pewnością każdy z was ma w domu. Jednym z nich jest niezawodny ocet. Poznajcie też inne skuteczne środki.Lodówka jest sprzętem kuchennym, bez którego nie wyobrażamy sobie funkcjonowania. To właśnie ona sprawia, że nie musimy chodzić po zakupy codziennie, bo skutecznie przedłuża świeżość produktów spożywczych. Jednak, by lodówka gwarantowała świeżość żywności, sama musi być czysta. A oto już musimy zadbać my. Jak to zrobić skutecznie i bez zbędnej chemii? Podpowiemy wam, po jakie składniki najlepiej sięgnąć.
Kalafior zazwyczaj zjadamy w postaci ugotowanej. Wielu z nas uważa, że tylko taki sposób jedzenia go jest bezpieczny. Tymczasem warzywo to podobnie jak marchewkę czy ogórka można z powodzeniem schrupać na surowo. Jeżeli dotychczas nie spróbowaliście go w tej postaci, nie zwlekajcie. Sposobów na ciekawe podanie jest kilka.Kalafior jest jednym ze zdrowszych warzyw i zdecydowanie powinien zagościć w naszym jadłospisie. Większość z nas gotuje go lub dodaje do zupy. Zdecydowanie jednak korzystniej jest zjeść go bez obróbki termicznej. Będzie bogatszy w składniki odżywcze.
Najważniejszą zaletą i jednocześnie cechą charakterystyczną kuchenek indukcyjnych jest sposób grzania oparty na nowoczesnej technologii energooszczędnej. Dzięki niej możemy gotować przy użyciu stosunkowo małej energii. Konstrukcja płyty indukcyjnej zachwyca szczególnie te osoby, które cenią sobie wygodę ich czyszczenia.Płyta indukcyjna wykorzystuje bezpieczną i energooszczędną technologięGarnki do gotowania na płycie indukcyjnej przylegają bezpośrednio do jej powierzchni, co zapobiega uciekaniu ciepła „w powietrze”. Cała energia wykorzystywana jest na ogrzanie garnka dopiero po umieszczeniu naczynia na płycie. Naturalnie gorący garnek oddaje część ciepła do powierzchni płyty, na której stoi, dlatego należy zachować ostrożność po jego odstawieniu. Na bezpieczeństwo wpływa także wskaźnik zalegania ciepła, który informuje nas o temperaturze płyty po zdjęciu naczynia. Ogromną zaletą jest także brak otwartego ognia i wyeliminowanie ryzyka zalania palników, co skutkowałoby ulatnianiem się gazu.
Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje blenderów: blender kielichowy z dołączonym naczyniem, który po włączeniu nie wymaga z naszej strony żadnej aktywności oraz blender ręczny (potocznie nazywany “żyrafą”), który umieszczamy w dowolnym wybranym przez nas naczyniu. Blendery ręczne wymagają naszej stałej obsługi i ostrożności, jeśli nie chcemy porysować dna garnka. Niektóre modele blenderów ręcznych mogą być zasilane akumulatorowo, ale mają mniejszą moc niż blendery kielichowe.
„Cieszymy się, że Klienci doceniają nowoczesne wzornictwo, niezawodne działanie i zaawansowanetechnologie zastosowane w naszych urządzeniach - powiedział Marcin Majchrzak, General ManagerHaier Group Poland. Od samego początku istnienia firmy stawiamy na funkcjonalność i innowacyjnerozwiązania” – dodał.Od kilkunastu lat produkty marki Haier, takie jak chłodziarki, zamrażarki, pralki, suszarki i chłodziarkido wina, stoją na czele globalnych rankingów Euromonitor. Na sukces ten pracuje ponad 100 tysięcypracowników, w 160 krajach, na 5 kontynentach. Choć sama firma nie jest bardzo wiekowa, istniejebowiem na rynku od 26 lat, zdążyła zaskarbić sobie serca coraz bardziej wymagających Klientów.Oferta produktów Haier na polskim rynku obejmuje lodówki typu combi, multidoor i side by side,pralki, pralko-suszarki i suszarki, chłodziarki do wina oraz piekarniki, okapy i płyty grzewcze dozabudowy. Można je nabyć w sieciach handlowych RTV Euro AGD, Media Markt, Media Expert iNeonet.I rzeczywiście trendy wyznacza tu Haier. Na wyróżnienie zasługują m. in.: autorska technologia ABT®,która zarówno w chłodziarkach jak i pralkach czy pralko-suszarkach dba o nasze zdrowie ibezpieczeństwo, technologia Fresher Techs®, która umożliwia regulację i optymalizację warunkówpanujących w chłodziarkach, dzięki czemu żywność dłużej zachowuje wysoką jakość i cenne wartościodżywcze, czy wreszcie funkcje Refresh i i-Refresh zastosowane w pralkach i pralko-suszarkach z seriii-Pro 7, które pozwalają odświeżyć naszą odzież bez konieczności wizyty w pralni chemicznej.
Smażenie ryby jest jednym z prostszych sposobów jej przyrządzenia. Niestety dość często kończy się ono uzyskaniem suchego i rozpadającego się filetu — zwłaszcza gdy zdecydujemy się na przygotowanie dania bez panierki. Wystarczy jednak, że skropimy mięso sokiem z cytryny, a rezultat będzie zupełnie inny. Tak kruchej i delikatnej ryby jeszcze nie jedliście. Ryby przyrządzaliśmy już zarówno w cieście, jak i w prostej panierce. Smażenie ich na patelni, choć wydaje się proste, wymaga pamiętania o kilku zasadach. Jedna z nich stanowi jednocześnie sekret nierozpadającego się i wyjątkowo subtelnego w odbiorze mięsa, które posmakuje nawet najbardziej wybrednym.
Pieczarki są grzybami, którymi możemy się cieszyć przez cały rok. Choć są nieco mniej aromatyczne niż leśne okazy, ich obróbka jest zdecydowanie łatwiejsza. Okazuje się bowiem, że nie zawsze musimy je obierać. Dowiedzcie się, dlaczego i kiedy możemy pominąć tę nielubianą czynność. Pieczarki pasują do wielu dań. Doskonale podkreślą smak porannej jajecznicy. Będą też idealne jako farsz do ziemniaków czy pierogów. Ich dobre przyrządzenie nie zawsze jednak będzie uciążliwe. Są bowiem sytuacje, gdy z usuwania skórki możemy zrezygnować. Wyjaśniamy dlaczego.
Sernik jest ulubionym ciastem wielu smakoszy. Jakub Kuroń proponuje ten królewski — z dodatkiem kakao, o pysznym waniliowym posmaku. Ciasto wprost rozpływa się w ustach, a jego smak przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje. Przygotujecie go na Wielkanoc, a jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu. Sernik z pewnością jedliście nie raz. Być może próbowaliście już przyrządzać go z dodatkami — np. z brzoskwiniami czy budyniem. Tym razem proponujemy wam bardziej klasyczną odsłonę specjału, czyli sernik królewski. Smakujący wanilią ser otoczony delikatnym kakaowym ciastem kruchym spodoba się wszystkim entuzjastom tego deseru.
Zabrudzenia w piekarniku zbierają się bardzo łatwo i w krótkim czasie nawet niewielkie zacieki stają się dużym wyzwaniem do wyczyszczenia. Zamiast sięgać po chemię, można skorzystać z naturalnych domowych środków czystości - takich jak sól kuchenna. Niżej wyjawiamy jak zabrać się za posprzątanie urządzenia z jej pomocą. Piekarnik z biegiem czasu naturalnie pokrywa się od wewnątrz trudną w usunięciu warstwą brudu. Wysoka temperatura zapieka tłuszcz i resztki jedzenia, które tworzą twardą skorupę. Regularne sprzątanie urządzenia pozwala zachować go w nieskazitelnej czystości, co wydłuża jego żywotność i poprawia funkcjonalność. Nie polecamy jednak kupować w tym celu sklepowej chemii, gdyż pod ręką masz wystarczająco skuteczne naturalne środki czystości.
Chcecie przygotować pyszny obiad za grosze? Proponujemy smaczne i sycące danie dla całej rodziny. Jest nim zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i ogórkami kiszonymi. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a wszystkie potrzebne składniki znajdziecie w kuchni. Jeden dodatek z pewnością zaskoczy niejednego smakosza, ale doda całości niebywałego smaku. Mowa o ogórkach kiszonych. Co jeszcze będzie nam potrzebne?Dania z piekarnika są nie tylko zdrowe, ale też zwykle łatwe do przygotowania. Zwłaszcza jeśli są nimi zapiekanki. Ich bazę stanowią zazwyczaj produkty bogate w skrobię, a więc ziemniaki, makaron, kasza czy ryż. Dodatkami smakowymi i zwiększającymi wartość odżywczą są przeróżne składniki, które mamy właśnie pod ręką. Często jest to wędlina, żółty ser, ale też warzywa. Do dzisiejszej zapiekanki dodamy kiszone ogórki, które może niektórych trochę zaskoczą, jednak doskonale zaostrzą smak całej potrawy.
Czosnek jest częstym dodatkiem do potraw. Zależnie od gatunku będzie się różnił nieco smakiem i wyglądem. Chcąc kupić warzywo polskiego pochodzenia, warto zwrócić uwagę na kolor łupiny. W przeciwieństwie do czosnku chińskiego warzywo będzie miało różowo-fioletowe zabarwienie. Ciekawostką jest, że istnieje niemal 700 odmian czosnku. Choć w Polsce uprawianych jest co najmniej kilkanaście – m.in. Orkan, Harnaś, Cyry czy Zawrat – importowany z Chin produkt zyskał niemałą popularność. Jak go odróżnić od polskiego produktu? Wystarczy uważnie przyjrzeć się warzywu.
Wędliny są jednym z popularniejszych dodatków do kanapek. Mięsne wyroby dłużej zachowają świeżość, jeśli umieścimy je w pergaminie. Trzymanie ich w folii, w którą spakowane zostały w sklepie, blokuje dostęp powietrza i sprzyja gromadzeniu się wilgoci, przez co szynki szybko pleśnieją. Zakupione wędliny pozostaną dłużej świeże, jeśli zadbamy o odpowiednie warunki ich przechowywania. Nie wystarczy włożenie ich do lodówki po powrocie ze sklepu. Podpowiadamy co zrobić, by w pełni cieszyć się smakiem ulubionych wyrobów i uniknąć wyrzucania.
Cukier jest jedną z przypraw, którą znaleźć możemy w każdej kuchni. Nieodpowiednio przechowywany potrafi tworzyć nieestetyczne bryłki. Dodatek kawałka chleba pozwoli nam uporać się z tym problemem. Domowy patent nie jest jedynym, który się sprawdzi. Cukru używamy w wielu sytuacjach. Potrzebny jest zarówno podczas przygotowywania ciast — np. szarlotki — jak i do przyprawiania pomidorów. Zbrylone fragmenty produktu utrudniają jego zastosowanie. Na szczęście są sposoby na uniknięcie powstania grudek i cukrowi jego sypkiej konsystencji.
Ryby są bogate w wiele cennych składników odżywczych i warto po nie sięgać. Smaczne będą jednak tylko wtedy, gdy ich mięso będzie soczyste i aromatyczne. Jednym ze sposobów, który pozwala uzyskać wyjątkowo delikatną konsystencję ryby, jest pieczenie jej w folii. Wystarczy zawinąć filet wraz z dodatkami i włożyć do pieca. Efekty pozytywnie was zaskoczą. Zbyt sucha ryba nikomu nie będzie smakowała. Aby uniknąć kulinarnej wpadki, warto pamiętać o kilku zasadach, które umożliwią nam wydobycie z tego produktu maksimum smaku. Dzięki nim przyrządzanie ryb zawsze zakończy się satysfakcjonującym posiłkiem.
Pierwsze śliwki w tym roku są już dostępne. Na wyhodowany w Turcji owoc nie każdy jednak będzie mógł sobie pozwolić. Cena kilograma waha się bowiem od 230 do 290 złotych. Z czego wynika? Sprawdźcie, co wpływa na kształtowanie się kosztu zakupu warzyw i owoców. Sezon na śliwki jeszcze w Polsce się nie rozpoczął. W najbliższym czasie nie będzie łatwo przygotować nowej porcji powideł czy ciasta ze świeżo kupionych owoców. W Turcji jednak warunki było nieco lepsze, a mimo to ich koszt szokuje.
Jak poprawnie przechowywać czosnek? Prosty trick pozwala cieszyć się jego smakiem o wiele dłużej. Nie ujmuje mu też aromatu ani zawartości cennych składników. Wystarczy wlać popularny płyn do słoika, zanurzyć w nim ząbki czosnku i całość szczelnie zamknąć. Czosnek jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Podnosi smak i aromat pieczonych mięs, drobiu i warzyw. Warto dodać go do sałatki, sosu i zupy. Jest też nieoceniony w walce z przeziębieniami. Działa jak naturalny antybiotyk i udrażnia drogi oddechowe.By jednak czosnek jak najdłużej zachował swój smak, aromat i cenne właściwości, trzeba go odpowiednio przechowywać. Sprawdź więc, jakie warunki mu służą, a jakich lepiej unikać.
Rzeżucha stanowi bez wątpienia jeden z symboli Wielkanocy i przed tymi świętami w wielu domach ochoczo się ją wysiewa. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, warto się pospieszyć. Dolną granicą wysiewu jest 5-6 dni do świąt, inaczej kiełki nie osiągną wystarczającej dojrzałości, przez co nie będą wyglądały zbyt ładnie.Rzeżucha kojarzona jest głównie jako wielkanocna ozdoba świątecznego stołu oraz prosty, aczkolwiek smaczny dodatek do kanapek. Te niepozorne kiełki skrywają w sobie jednak znacznie więcej. Przede wszystkim rzeżucha pełna jest witamin i minerałów, dlatego warto jeść ją nie tylko od świąt. Jeśli chcesz cieszyć się ładnie wyrośniętymi kiełkami, zasadź ją już teraz - później może nie wystarczyć czasu, aby roślina odpowiednio wyrosła.
Co zrobić, jeśli łupina z cebuli nie chce odejść pomimo największych starań? Jak szybko obrać cebulę? Mamy niezawodny trick. Koniecznie go przetestuj, a już zawsze będziesz tak robić. Dzięki naszemu rozwiązaniu, przygotowanie duszonej cebuli czy konfitury z cebuli nie będzie już dla ciebie żadnym wyzwaniem. Cebula jest ważnym dodatkiem do wielu potraw. Nie obędzie się bez niej duszone mięso czy wątróbka, a także zupa czy sałatka. Z obraniem jednej cebuli jakoś dajemy sobie radę. Gdy jednak mamy obrać ich kilka do potrawy, od razu nam się odechciewa. Usuwanie suchych łusek z cebuli nie jest bowiem łatwe. A w zasadzie nie było — do dzisiaj. Bo właśnie zaraz poznasz trick, który znacznie przyspieszy tę nielubianą czynność.
Święta wielkanocne coraz bliżej. Sprawdź, kiedy w 2022 roku wypada Wielkanoc i już dziś zaplanuj menu. Dzięki temu unikniesz nadmiaru obowiązków w ostatnich dniach i bez przemęczenie zasiądziesz do stołu razem z najbliższymi. Będzie mniej stresu, a więcej radości z obchodzonych Świąt. Dla wielu osób Święta nie oznaczają przyjemności i radości, a kojarzą się jedynie z ogromem pracy i zmęczeniem. Dlatego warto coś z tym zrobić i wprowadzić w życie kilka zmian, które pozwolą bez stresu przejść okres przedświąteczny i cieszyć się rodzinnymi Świętami. Z pewnością warto wcześniej przygotować plan wiosennych porządków, a także zaplanować menu. Dzięki temu będzie możliwe rozłożenie prac w czasie, a także wcześniejsze zrobienie potrzebnych zakupów. Na ostatnią chwilę warto zostawić tylko to, czego nie da się zrobić wcześniej.
Jajka pękają wam podczas gotowania? Dodajcie do wody łyżkę soku z cytryny. Babciny patent sprawi, że skorupki pozostaną nienaruszone, a jajka nadal będą się dobrze prezentować. Sprawdźcie ten patent koniecznie. Gotowanie jajek potrafi nastręczyć trudności. Zwłaszcza wtedy, gdy przez pośpiech skorupki pękają, a ich zawartość wypływa. Wiemy, co zrobić, by uniknąć takiej sytuacji. Proste kuchenne triki sprawią, że kulinarny koszmar odejdzie w zapomnienie.
Zbliża się wiosna, a wraz z nią przychodzi czas na sezonowe rarytasy. Jednym z nich jest sok z brzozy. Dziś powiemy wam, jak wykorzystać w kuchni sok z brzozy. Pomysłów na jego wykorzystanie nam nie brakuje. Koniecznie sprawdźcie, jak możecie ten zdrowy specjał wykorzystać. Wraz z nadejściem wiosny wraca nam dobry nastrój, a w kuchni pojawiają się wiosenne przysmaki. Są one niezwykle wartościowe, bo świeżo zebrane i obfitujące w cenne składniki. Jednym z takich niezwykłych, wiosennych specjałów jest sok z brzozy. Zobaczcie, do czego można go wykorzystać i w jaki sposób go zbierać.
Dobra biała kiełbasa musi składać się z odpowiedniej ilości mięsa najwyższej jakości. Wielu z nas może nie zdawać sobie sprawy z faktu, że intensywnie różowe zabarwienie wyrobu nie świadczy o dobrym wykonaniu tradycyjnego wielkanocnego produktu. Takie kiełbasy zostały wzbogacone o konserwanty, których celem jest wydłużenie ich świeżości. Biała kiełbasa jest podstawowym składnikiem wielkanocnego żurku. Wielu z nas poda ją też na obiad np. zapieczoną z cebulką. Aby świąteczne dania zachwyciły smakiem, należy wybrać wysokiej jakości produkt. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy zakupie kiełbaski.
Babka wielkanocna jest jednym z wypieków, który już niebawem zagości na naszych stołach. Siostra Anastazja dodaje do niej brzoskwinie z puszki. Dzięki temu deser wychodzi przyjemnie wilgotny i nabiera wyjątkowego smaku. Spróbujecie? Babka wielkanocna jest chyba równie popularna co mazurek — ciasto, które można przygotować na naprawdę wiele sposobów. Brzoskwinie nadadzą klasycznemu wypiekowi niepowtarzalnego smaku i charakteru. Skusicie się?