Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kuchnia

Kuchnia

czyszczenie patelni
16.03.2022 01:00 Jak wyczyścić przypaloną od spodu patelnię? Prezentujemy najlepsze i najszybsze metody

Sprawdź, jak wyczyścić przypaloną od spodu patelnię. Prezentujemy najlepsze i najszybsze metody z wykorzystaniem popularnych, domowych produktów. Jeden z nich wystarczy rozpuścić w wodzie i powstałą mieszanką zalać naczynie. Zejdzie z niego nawet najbardziej uporczywy brud.Gdy smażymy na patelni mięso, czy warzywa nietrudno o przypalenie. Wystarczy chwila nieuwagi i za duży ogień, a na dnie zostanie przypalona warstwa potrawy. Jednak patelnia może się też przypalić od zewnątrz. Dzieje się tak zwykle wtedy, gdy kipi z niej sos lub przelewamy coś do innego naczynia. Ściekające płyny łatwo przywierają go gorącej powierzchni, tworząc trudne do usunięcia zabrudzenie.

Kiszona rzodkiew z burakami
16.03.2022 01:00 Kiszona rzodkiew z burakami. Idealna przekąska i dodatek do obiadu w jednym

Kiszone warzywa są doskonałym uzupełnieniem wielu dań. Pyszną kiszonkę można przyrządzić niemalże z każdej sezonowej rośliny. Tym razem proponujemy wam wykorzystanie białej rzodkwi. Połączcie ją z burakiem i dajcie się zachwycić temu delikatnemu smakowi. Kiszone warzywa to coś więcej niż kapusta i ogórki. Zdradzaliśmy wam jak tą metodą przyrządzić smaczne rzodkiewki. Podawaliśmy też sposób na wyjątkowe ogórki po koreańsku. Teraz czas na libański specjał — rzodkiew i buraka. Spróbujcie ich koniecznie.

Jak zetrzeć chrzan bez łez
16.03.2022 01:00 Jak zetrzeć chrzan bez łez? Wystarczy wykorzystać prostą sztuczkę

Ścieranie chrzanu sprawia, że łzy napływają wam do oczu? Zamiast odmawiać sobie tego rarytasu, namoczcie korzeń w lodowatej wodzie. Dzięki prostej sztuczce przyrządzanie go stanie się mniej uciążliwe. Sprawdźcie koniecznie. Chrzan jest świetnym dodatkiem do surówek. Bardzo dobrze łączy się m.in. z burakami i marchewką. Doskonale podkreśli też smak ziemniaczanego purée. Warto opanować sztukę jego obróbki, by móc bez wysiłku przyrządzić go, kiedy tylko najdzie nas ochota.

Jak pozbyć się kamienia z czajnika
16.03.2022 01:00 Jak pozbyć się kamienia z czajnika? Wystarczy sięgnąć po popularne produkty spożywcze

Czajnik, w którym gotujemy wodę, jestem jednym ze sprzętów, o które warto dbać. Kamień usuniecie z łatwością, korzystając ze sprawdzonych domowych patentów. Jednym z nich jest zastosowanie soku z cytryny. Dowiedzcie się, co jeszcze może pomóc. Czyszczenie czajnika nie musi być kosztowne. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że w naszych szafkach mamy produkty, które pozwolą nam wyczyścić urządzenie szybko i niemalże bez wysiłku. Koniecznie dowiedzcie się jak zaoszczędzić podczas sprzątania.

Sposób na zmiękczenie kapusty na gołąbki bez grama wody
15.03.2022 01:00 Najszybszy, genialny sposób na zmiękczenie kapusty na gołąbki bez grama wody. Polacy go kochają

Kapusta zazwyczaj wykorzystywana jest do przyrządzenia gołąbków. Potrawa ta wymaga rozdzielenia liści warzywa. Jeśli posiadamy mikrofalówkę, czynność tą wykonamy niemalże ekspresowo. Sprawdźcie ten doskonały patent. Kapustę lubi wielu smakoszy. Mało kto bowiem oprze się zjedzeniu smacznego bigosu, surówki colesław czy wspomnianych już gołąbków. Przyrządzanie faszerowanej ulubionymi dodatkami wersji kapusty będzie o niebo prostsze i bezpieczniejsze, gdy wykorzystamy do tego celu mikrofalówkę.

Co dodać do masy, żeby pasztet nie wyszedł suchy jak wiór?
15.03.2022 01:00 Co dodać do masy, żeby pasztet nie wyszedł suchy jak wiór? Znamy odpowiedź

Pasztet jest jednym ze smaczniejszych dodatków do świeżego pieczywa. Mięsny specjał jednak nie zawsze wychodzi tak smaczny, jak byśmy chcieli. Okazuje się, że dodanie do niego ubitego białka jaja jest w stanie rozwiązać problem suchej masy. Sprawdźcie, co jeszcze możecie zrobić, by uzyskać odpowiednią konsystencję wyrobu. Dobrego pasztetu nie odmówi sobie żaden smakosz. Delikatny i rozpływający się w ustach wyrób można przygotować w przeróżnych wariantach. Niezależnie od wybranego przez nas smaku, pasztet musi jednak wyjść wilgotny. Suchy wyrób będzie się kruszył, więc jego zjedzenie nastręczy problemów. A wystarczą proste dodatki, by tego uniknąć.

Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość
14.03.2022 01:00 Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wyjaśniamy krok po kroku

Pieczywo jest jednym z podstawowych produktów spożywczych, po które sięga każdy z nas. Nie wszyscy jednak wiedzą jak poprawnie je przechowywać. Nasze babcie wkładały do chlebaka połówkę jabłka, dzięki której wypieki zachowywały delikatność i chrupiącą skórkę przez dłuższy czas. Sprawdźcie ten i inne patenty na wydłużenie świeżości pieczywa. O tym, że pieczywo będzie zawsze świeże, jeśli będziemy kupować je w niewielkich ilościach i często wspominać raczej nie trzeba. Co jednak jeśli przeceniliśmy swoje możliwości i chleb, który upiekliśmy, ma szansę poleżeć dłużej niż 1-2 dni? Podpowiadamy jak zachować świeżość wyrobów.

Obieranie czosnku
14.03.2022 01:00 Jak szybko obrać czosnek? Wystarczy kilka sekund i gotowe, zdradzamy najlepsze patenty

Czosnek jest zdrowym i bardzo smacznym dodatkiem do wielu dań. Jego obranie potrafi jednak nastręczyć nieco trudności. Okazuje się jednak, że wystarczy lekko zgnieść ząbki warzywa, by skórkę dało się sprawnie zdjąć. Sprawdźcie koniecznie ten patent. Czosnek jest jedną z podstawowych przypraw w naszej kuchni. Trudno sobie bez niej wyobrazić gotowanie. Czasochłonny proces obierania warzywa odejdzie w zapomnienie, gdy zaczniecie przyprawę zgniatać. Dokładnie tak robią najlepsi kucharze.

Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy?
13.03.2022 01:00 Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy? Rozwiewamy wątpliwości

Wasze ziemniaki kiełkują mimo odpowiedniego przechowywania? Nadal możecie je zjeść. Musicie tylko spełnić jeden warunek — usunąć skórkę wraz z nowymi pędami. Wiedzieliście o tym? Z ziemniaków przygotujemy wiele smacznych potraw. Świetnie sprawdzają się zarówno jako materiał na chrupiące placki z gulaszem czy zapiekankę z serem i warzywami. Lubimy je bardzo i kupujemy w większych ilościach. Równie często obserwujemy, jak, mimo przechowywania w chłodnej kuchennej szafce czy w ciemnej piwniczce, na skórce bulw pojawiają się młode pędy. Wyrzucamy wtedy warzywa, nie chcąc ryzykować zatrucia. Niesłusznie.

Jak wyczyścić mikrofalówkę domowymi sposobami?
13.03.2022 01:00 Jak wyczyścić mikrofalówkę domowymi sposobami? Zdradzamy najlepsze patenty

Mikrofalówka potrafi przyspieszyć przygotowanie potraw. Jednak, żeby korzystanie z niej było bezpieczne, konieczne jest regularne sprzątanie. Jednym ze sposobów na jej sprawne oczyszczenie jest użycie plastrów cytryny zanurzonych w wodzie. Sprawdźcie, jak jeszcze możecie zadbać o to urządzenie. Mikrofalówka jest jednym z kuchennych urządzeń, które ułatwia nam przygotowywanie posiłków. Podobnie jak piekarnik czy kuchenka musi być regularnie sprzątana, by nie stała się siedliskiem bakterii i brzydkich zapachów. Podpowiadamy jak to zrobić domowymi sposobami.

salceson
13.03.2022 01:00 Prosty przepis na domowy salceson. Wychodzi o niebo lepiej od sklepowego

Jedni go uwielbiają, inni nie znoszą. Mowa o specjale ze zdjęcia, czyli salcesonie. Dziś podamy jego miłośnikom prosty przepis na domowy salceson. Wychodzi o niebo lepiej od sklepowego, a według naszej receptury zrobicie go z łatwością. A potem zjecie z wielkim smakiem. Salceson należy do wędlin podrobowych, zwanych też garmażeryjnymi. Zwykle robi się go z wieprzowej głowizny. My jednak zrobimy salceson z golonki wieprzowej. Będzie równie smaczny, a zjedzą go nawet ci, których sklepowy, podrobowy salceson mówiąc delikatnie, odpycha.

Szybka grochówka bez namaczania grochu
12.03.2022 01:00 Szybka grochówka bez namaczania grochu. Sycąca zupa idealna na pierwsze danie

Dobrej grochówce mało kto się oprze. Aromatyczna i sycąca zupa jest idealna zwłaszcza zimą, gdy dni są chłodne. Zalanie nasion grochu wrzątkiem sprawi, że przyrządzenie dania będzie szybsze niż zazwyczaj. Sprawdźcie, co jeszcze trzeba zrobić. Grochówka jest jedną z popularniejszych polskich zup. Przyrządzenie jej w tradycyjnej wersji wymaga czasu. Groch przed gotowaniem dobrze jest moczyć przynajmniej przez 10 godzin. W tym czasie mięknie, a po ugotowaniu jest lżej strawny. W przeciwnym wypadku samo przyrządzanie grochówki ulegnie wydłużeniu. Istnieje jednak patent, który znacznie ułatwi sprawne ugotowanie ulubionego dania. Dzięki niemu będzie ono gotowe nawet w godzinę.

Jak ugotować makaron, żeby się nie sklejał
12.03.2022 01:00 Jak ugotować makaron, żeby się nie sklejał? Polacy zapominają o kluczowej zasadzie

Makaron jest jednym z prostszych do przygotowania dodatków do dań. Aby zachwycił smakiem, nie może być rozgotowany czy posklejany. Gotując go odpowiednio długo w dobrze dobranej ilości wody, osiągniecie pożądane efekty. Sprawdźcie, na co jeszcze warto zwrócić uwagę. Przyrządzanie makaronu stanie się prostsze niż kiedykolwiek wcześniej. Baza do pysznego specjału z twarogiem czy budżetowego dania z jajkiem i śmietaną, zawsze się uda, jeśli będziecie trzymać się prostych zasad. Oto one.

Jak zrobić domowy chrzan i czym go doprawić
12.03.2022 01:00 Jak zrobić domowy chrzan i czym go doprawić? Pamiętaj o ważnym dodatku

Domowy chrzan jest o niebo lepszy od kupowanego w sklepie. Niestety warzywo często ciemnieje przy ścieraniu. Wystarczy jednak rozdrabniać je wprost do naczynia z sokiem z cytryny, a zachowa ładny biały kolor. Koniecznie wypróbujcie ten trik. Chrzan jest doskonałym dodatkiem do wielu dań kuchni polskiej. Można z niego przyrządzić smakowite obiadowe buraczki czy pełne charakteru purée ziemniaczane. Dowiedzcie się jak zrobić go w domu, w sposób, który zagwarantuje intensywne białe zabarwienie przyprawy.

Jak wykorzystać łupiny po cebuli?
12.03.2022 01:00 Jak wykorzystać łupiny po cebuli? Zdradzamy najlepsze patenty

Łupiny z cebuli zazwyczaj trafiają do kosza na śmieci. Wyrzucając je, wiele tracimy. Są one bowiem jeszcze pełne smaku oraz wartości odżywczych i zdecydowanie warto je wykorzystać przed wyrzuceniem. Sprawdźcie, w czym będą pomocne. Łupiny z cebuli często są pomijane w kulinariach. Skupiamy się na cebuli — wyrazistym i pełnym charakteru warzywie, które można dodać do wielu wspaniałych potraw m.in. wątróbki czy jajecznicy. Tymczasem z tego prostego komponentu możemy zrobić jeszcze użytek. Podpowiadamy jak go skutecznie zastosować.

porządki w kuchni
11.03.2022 01:00 Jak sprzątać kuchnię? Sprawdzone metody na utrzymanie porządku

Kuchnia jest miejscem, które powinno świecić czystością. Dlatego podpowiemy wam, jak sprzątać kuchnię i zdradzimy sprawdzone metody na utrzymanie w niej porządku. Gdy będziecie sprzątać w kuchni na bieżąco, nigdy nie będziecie mieli problemu z bałaganem czy nieprzyjemnym zapachem. A przyrządzanie i spożywanie posiłków w lśniącej kuchni będzie prawdziwą przyjemnością. Przyznacie sami, że praca, a nawet przebywanie w zabałaganionym pomieszczeniu nie jest przyjemnością. Trudno się w nim skupić i co gorsza, trudno znaleźć, to co jest właśnie potrzebne. Dbanie o porządek jest więc bardzo ważne nie tylko ze względów wizualnych, ale też higienicznych i służy naszemu dobremu samopoczuciu.O porządek warto dbać na bieżąco i regularnie. To pozwoli nam uniknąć nagromadzenia bałaganu i tracenia czasu na wielkie sprzątanie. Za to czystością i świeżością będziemy mogli cieszyć się każdego dnia. Jak zatem sprzątać kuchnię?

fusy po kawie
11.03.2022 01:00 Jak wykorzystać fusy po kawie? Liczne zastosowania pokochały miliony

Często pijesz kawę? A wiesz, jak wykorzystać fusy po kawie? Mają naprawdę liczne zastosowania, które pokochały już miliony ludzi. Możesz je na przykład użyć do marynowania mięsa, dzięki czemu nabierze niezwykłej kruchości. Poznaj też inne, ciekawe wykorzystanie kawowych fusów. Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Pije ją niemal każdy dorosły i to przynajmniej raz dziennie. Pijamy kawę rozpuszczalną i sypaną. Jednak najbardziej aromatyczna i lubiana jest kawa z ekspresu. Po jej zaparzeniu pozostają fusy, które zwykle lądują w śmietniku. Czas to zmienić, bo można je wykorzystać do innych celów w kuchni i nie tylko.

Czego nie myć w zmywarce?
11.03.2022 01:00 Zmywarka nie domywa naczyń z resztek jedzenia? Zdradzamy, jak można rozwiązać problem

Wasza zmywarka nie domywa naczyń z resztek jedzenia? Zdradzamy, jak można rozwiązać ten męczący problem. Zobaczcie, na co zwrócić uwagę, by zmywarka pracowała, jak należy. Ten sprzęt ma nam przecież ułatwiać życie i ujmować pracy, a nie jej dodawać. Zmywarka jest jednym ze sprzętów, które są bardzo przydatne w kuchni. Odciąża nas bowiem od nudnej, acz niezbędnej pracy. Jednak urządzenie, jak to urządzenie, często potrafi być zawodne. I gdy sięgasz do zmywarki po czyste naczynia, okazuje się, że nie nadają się do użycia. Pełno na nich zacieków, widać też resztki jedzenia. Jak temu zaradzić?

piekarnik
11.03.2022 01:00 Największy błąd podczas korzystania z piekarnika. Lepiej mieć świadomość

Często pieczecie mięso czy ciasta? Poznajcie największy błąd podczas korzystania z piekarnika, a jest duża szansa, że w przyszłości go unikniecie. Chodzi o postawienie naczynia z wodą koło nagrzanego piekarnika - nawet jedna kropla po spadnięciu, może całkowicie zniszczyć szybę w drzwiach. Lepiej mieć świadomość, ponieważ niefortunne zdarzenie może was kosztować naprawdę dużo. Piekarnik jest niezwykle przydatnym sprzętem kuchennym. Można w nim piec drób, mięsa, ciasta, pizzę czy zapiekanki. Możliwości jego wykorzystania jest naprawdę wiele. Pieczenie ma tę przewagę nad smażeniem, że przygotowane w ten sposób potrawy są mniej tłuste i lżejstrawne. Jednak korzystając z piekarnika, łatwo popełnić wiele błędów. Niektóre wpływają na walory potraw, inne na nasze zdrowie, a jeszcze inne na sam piekarnik. Sprawdźcie więc, jak obchodzić się z tym kosztownym urządzeniem, bo błąd może narazić na spore wydatki.

Jak układać jedzenie w lodówce, żeby dłużej zachowało świeżość?
10.03.2022 01:00 Jak układać jedzenie w lodówce, żeby dłużej zachowało świeżość?

Lodówka jest jednym z najważniejszych urządzeń w kuchni. Jednak, aby spełniała swoją funkcję, jedzenie musi zostać w niej odpowiednio ułożone. Nie wszyscy mają świadomość, że wielu produktów nie wolno umieszczać na drzwiach urządzenia czy na najwyższej półce. Dowiedzcie się jakich błędów w przechowywaniu żywności warto unikać. Lodówka powinna być dobrze zaopatrzona i czysta. O metodach usuwania z niej przykrych zapachów i mycia domowymi środkami już pisaliśmy. Czas na krótki poradnik dotyczący poprawnego ułożenia produktów spożywczych.

Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała i była miękka
10.03.2022 01:00 Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała i była miękka? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Smażona wątróbka jest daniem, które potrafi podzielić smakoszy. Wystarczy bowiem błąd w soleniu i wyjdzie niesmaczna. Jeśli dodatkowo na patelnię wrzucimy wilgotne podroby, czeka nas sprzątanie kuchni. Podpowiadamy co zrobić, by potrawa z podrobów zachwyciła za każdym razem. Smaczna wątróbka jest kulinarnym ideałem dla wielu z nas. Podpowiadaliśmy wam już jak ją przyrządzić z cudownymi dodatkami — kiszoną kapustą oraz pieczarkami. Teraz zdradzamy jakich błędów należy się wystrzegać, aby smażenie nie sprawiło wam nieprzyjemnych niespodzianek.

gotowanie ryżu
10.03.2022 01:00 Wody spod gotowania ryżu nie należy wylewać. Jej zastosowania pokocha każdy

Nie pozwólmy, by w naszych domach marnowało się to, co dobre. Na przykład nie należy wylewać wody spod gotowania ryżu. Jej zastosowania pokocha każdy, bo są naprawdę proste, pomocne i pożyteczne. Wykorzystaj wodę spod ryżu, a zaoszczędzisz na gotowych specyfikach.Ryż jest u nas popularnym dodatkiem do dań obiadowych i do różnych potraw. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a sam ryż jest lekkostrawny i pożywny. Z tego powodu zaleca się go w wielu dietach. W czasie gotowania ryżu, do wody przenikają wartościowe składniki. Gdy ryż ich nie wchłonie, wiele cennych substancji pozostaje w wodzie z gotowania. Z tego powodu warto ją wykorzystać.

Gotowanie ziemniaków
10.03.2022 01:00 Jak ugotować ziemniaki na parze? Wyjaśniamy krok po kroku

Ziemniaki przyrządzane na parze będą lekkie, smaczne, a przede wszystkim zdrowsze niż gotowane tradycyjnie czy smażone. Taka metoda obróbki termicznej pozwala bowiem zachować znacznie więcej składników odżywczych. Wypróbujcie ją koniecznie. Ziemniaki zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo czy wapń. Powinny więc często gościć w naszym jadłospisie. Zanim jednak przyrządzicie z nich placki czy sałatkę, spróbujcie, jak smakują solo. Wystarczy podkreślić ich smak podstawowymi przyprawami np. czosnkiem.

grafika pilne
09.03.2022 01:00 GIS wycofuje łyżki szumówki. Mogą być szkodliwe

GIS wydał ostrzeżenie publiczne, w którym wycofuje łyżki szumówki. W wyniku kontaktu z żywnością mogą być szkodliwe. Sprawdźcie więc, czy nie zakupiliście tych łyżek w ostatnim czasie, a jeśli tak, z pewnością ich nie używajcie. GIS, czyli Główny Inspektorat Sanitarny, stoi na straży naszego bezpieczeństwa dotyczącego m.in. żywności. Gdy tylko wykryje zanieczyszczenia w produktach spożywczych lub przeznaczonych do kontaktu z żywnością, przekazuje tę informację w formie ostrzeżenia. Dzięki temu ryzyko szkodliwego wpływu na nasz organizm zostaje zminimalizowane.

Projekt bez tytułu (6)
08.03.2022 01:00 Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia? Mamy prosty patent

Olej pryska podczas smażenia? Przyczyną jest woda znajdująca się na patelni. Wystarczy się jej pozbyć, a problem zniknie. Przydatna będzie sól, którą można posypać ciepły tłuszcz zapobiec jego rozprzestrzenianiu się po kuchni. Sprawdźcie wszystkie wskazówki, a już nigdy nie będziecie sprzątać kuchni z drobinek tłuszczu. Gdy olej pryska naokoło łatwo o oparzenia. Po przyrządzeniu posiłku konieczne jest też sprzątanie. A wystarczy tylko pozbyć się wody z patelni, by problem w ogóle nie wystąpił. Podpowiadamy, jak uchronić się przed problemami w czasie smażenia jedzenia. Zapomnicie, że kiedykolwiek je mieliście.

Ponadczasowy przepis babci Luby na lekkie pampuchy
08.03.2022 01:00 Ponadczasowy przepis babci Luby na lekkie pampuchy. Nie mają ani grama tłuszczu i cukru

Pampuchy, czyli białe lekkie bułeczki przyrządzane na parze kojarzą nam się z dzieciństwem. Z przepisem babci Luby przywołacie miłe wspomnienia. Podajcie takie domowe pączki rodzinie, a zachwytom nie będzie końca. Pampuchy, nazywane przez niektórych pączkami na parze, są delikatnym drożdżowym smakołykiem, który pyszny jest zarówno podany z wytrawnym twarożkiem jak i z owocowymi przetworami — na przykład tak jak na zdjęciu, które pochodzi z kanału Everyday Delicious blog kulinarny. Z prostego przepisu, który wam proponujemy, pampuchy przyrządzicie naprawdę sprawnie. A ponieważ w składzie nie mają cukru i tłuszczu, możecie się raczyć nimi bez obaw. Zachwycą od pierwszego kęsa.

Genialne patenty na wykorzystanie łupin z czosnku
08.03.2022 01:00 Genialne patenty na wykorzystanie łupin z czosnku. Więcej nie wylądują w śmietniku

Łupina czosnku traktowana jest w kuchni jako odpad. Tymczasem ta niepozorna pozostałość po zdrowej przyprawie może stać się bazą do przyrządzenia przydatnych mikstur. Sprawdźcie, jak możecie z niej skorzystać. O tym, że czosnek zawiera szereg cennych składników odżywczych, wiemy od dawna. Okazuje się, że jego łupina także jest bogata w korzystne dla naszego zdrowia substancje. Zawarte w niej pektyna i kwercetyna pomagają usprawnić metabolizm, działają moczopędnie i wykazują właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Nie warto więc po prostu ich wyrzucać.

Wybitna, kultowa marynata do kurczaka według Magdy Gessler
08.03.2022 01:00 Kultowa marynata do kurczaka według Magdy Gessler. Bardziej soczysty już być nie może

Marynata do kurczaka jest idealnym rozwiązaniem na podkręcenie smaku mięsa. Magda Gessler proponuje prostą kombinację czterech składników, dzięki której kurczak wyjdzie obłędnie soczysty i aromatyczny. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Marynata potrafi sprawić, że mięso staje się przyjemnie kruche i soczyste. Z jej dodatkiem nie tylko schabowy będzie lepszy. Zaopatrzcie się w dobrej jakości mięso z kurczaka, świeże cytryny i czosnek, jogurt oraz oliwę. Przyrządzenie smacznej mieszanki do jego zamarynowania zajmie wam dosłownie chwilę. Marynowany kurczak według Magdy Gessler Zaproponowane przez restauratorkę połączenie smaków z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Nie ma bowiem chyba nikogo, kogo nie skusiłby delikatny kurczak marynowany w jogurcie z dodatkiem czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek. Pysznej kompozycji smakowej dopełnią oczywiście sól i pieprz, których w żadnej kuchni nie powinno zabraknąć. Proporcje składników należy dobrać wedle własnego gustu. Jeżeli lubimy bardziej wyraziste dania, dodajmy więcej czosnku. Pamiętajmy, że smak tej przyprawy i jej aromat zależy nie tylko od jej świeżości, ale też kraju pochodzenia. Więcej na temat zakupu dobrego czosnku pisaliśmy w tym artykule. Podpowiadaliśmy wam też już jak przygotować to warzywo, by maksymalnie skorzystać z jego dobroczynnych właściwości.