Orzechy są bardzo ważną częścią codziennej diety, jednak mają jeden duży mankament - wymagają rozłupywania. Najwięcej pracy jest z orzechami laskowymi i włoskimi, których skorupki są twarde i grube. Na szczęście istnieje prosty trick, który eliminuje ten problem. Wystarczy wsypać orzechy do torby i upuścić ją kilkukrotnie na ziemie, a grawitacja wykona za nas cały wysiłek. Dawniej orzechy były jedzone przez ludzi znacznie częściej. W czasach bez dostępu do sieci sklepów, kiedy żywność musiała być własnoręcznie pozyskana, orzechy stanowiły świetne źródło energii. Dzisiaj z orzechów korzystamy głównie jako przekąski, pozwalającej łatwo uzupełnić ewentualnie niedobory substancji mineralnych. Ich największym minusem jest konieczność rozłupywania skorupki, lecz i na to mamy metodę.
Gotowanie ziemniaków jest jednym z podstawowych sposobów ich przygotowania. Z pozoru prosta czynność może jednak poskutkować koniecznością sprzątania kuchni. Dodanie do wody odrobiny tłuszczu sprawi, że nie wykipi. Sprawdźcie, co jeszcze może pomóc. Z ziemniaków przyrządzić można wiele pysznych potraw np. frytki czy placki. Jednak nawet najprostsza czynność, czyli ich ugotowanie, niewprawionym w sztuce kulinarnej osobom potrafi sprawić trudność. Podpowiadamy, co zrobić, aby ziemniaki nie wykipiały.
Wiele produktów stosowanych w kuchni sprawdza się również w roli środka czyszczącego. Nie inaczej jest w przypadku kwasku cytrynowego. Już niewielka ilość wymieszana z wodą, utworzy pastę, dzięki której z łatwością oczyścicie wannę. Sprawdźcie koniecznie ten patent. Znajomość niektórych sztuczek potrafi ułatwić sprzątanie kuchni. Duet soda i ocet pomógł wam już z pewnością wyczyścić niejedną powierzchnię m.in. płytę indukcyjną. Kwasek cytrynowy znajdzie podobne zastosowanie. Jego właściwości dobrze sprawdzą się nie tylko przy myciu przypalonych garnków.
Skórka z cytryny jest częstym dodatkiem do dań. Jeśli jednak z niej w przepisie nie korzystamy, zazwyczaj ją wyrzucamy. To duży błąd, bo ma ona dużo zastosowań w kuchni. Warto wykorzystać ją zwłaszcza podczas mycia naczyń w zmywarce. Pomoże zachować w czystość w urządzeniu i odkazi talerze. Pisaliśmy już jak poprawnie przechowywać cytrynę. Podpowiadaliśmy także jak wykorzystać ją przy okazji mycia lodówki. Tym razem wyjaśniamy, dlaczego warto zachować skórkę owocu, po tym, jak wyciśniemy z niego sok.
Rzodkiewki smakują wyśmienicie nie tylko na kanapkach. Ewa Wachowicz zdradziła niezawodny przepis z które przyrządzicie to warzywo w nietypowym wydaniu. Kiszone smakuje naprawdę wyśmienicie. Spróbujecie? Pisaliśmy już, dlaczego warto sięgać po kiszonki i podpowiadaliśmy wam jak przyrządzić wyśmienite ogórki kiszone po koreańsku. Tym razem wracamy z niezawodną recepturą Ewy Wachowicz, z której przyrządzicie doskonałą kiszonkę ze świeżych rzodkiewek. Jej smak was zachwyci.
Smażenie w głębokim tłuszczu jest techniką przyrządzania żywności, która wymaga ostrożności i wprawy. Wystarczy bowiem, że do oleju dostanie się choć odrobina wody, by ten wykipiał z naczynia, w którym go podgrzewamy. Podpowiadamy jak uniknąć takiej sytuacji. W głębokim tłuszczu przygotowuje się między innymi frytki czy pączki. Ta technika przyrządzania potraw — choć wydaje się prosta — wymaga sporo wprawy. Istnieje bowiem szereg zasad, których trzeba pilnować, by smażenie było bezpieczne.
Lodówka jest miejscem, które zawsze powinno być czyste i pachnieć świeżością. Trzymamy w niej bowiem jedzenie i chcielibyśmy, by leżało w higienicznych warunkach. Czasami jednak mimo czystości, z naszej chłodziarki nie pachnie najładniej. Dlatego dziś powiemy wam, jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z lodówki. Pomogą wam w tym znane produkty spożywcze. Zobacz, co warto zmielić, wsypać do miseczki i wstawić do lodówki. Nieprzyjemny zapach z lodówki może pochodzić z zanieczyszczeń lub psującej się żywności. Jednak niektóre produkty spożywcze też mają intensywny zapach, który nie pachnie zachęcająco po otwarciu chłodziarki. Często taki zapach nie znika z lodówki, nawet jeśli aromatyczna kiełbasa, ser czy wędzona ryba nie leżą już w niej od kilku dni.W wielu sklepach można kupić odświeżacze i pochłaniacze obcych zapachów, przeznaczone do użycia w lodówce. Jednak nie zawsze mamy do nich zaufanie, bo zwykle zawierają jakieś substancje chemiczne. A te chcielibyśmy trzymać z dala od żywności. Na szczęście w tej roli świetnie sprawdzą się produkty spożywcze.
Czasem podczas korzystania z odkurzacza można poczuć nieprzyjemny zapach, który wydobywa się z urządzenia. W sklepach dostępne są odświeżacze do worków, jednak po co kupować chemię, jeśli można wykorzystać przyprawy, które ma się pod ręką, takie jak cynamon. Po wsypaniu korzennego proszku do odkurzacza pozostaje jedynie cieszyć się ze świeżego i przyjemnego aromatu. Odkurzanie to nieodłączny element ogólnego sprzątania w mieszkaniach i domach. Niestety dość dużym problemem jest swąd, jaki czasem wydobywa się ze środka - wtedy cała praca idzie na zmarnowanie. Okazuje się, że przyprawa, którą każdy z nas ma zwykle w domu, skutecznie rozwiązuje powyższy mankament. Co więcej, dzięki niej cały dom wypełni się apetycznym zapachem, który wszystkim umili dzień.
Naczynia są brudne, a płyn do mycia naczyń wam się skończył? Użyjcie mąki. Wykazuje ona właściwości absorbujące i doskonale usuwa tłuste plamy. Wystarczy wsypać garść produktu do pełnego gorącej wody zlewu. Podpowiadaliśmy wam już jak oczyścić przypalony garnek. Zdradzaliśmy też jakie naczynia nie powinny trafić do zmywarki. Tym razem na tapet bierzemy temat zmywania brudnych talerzy i wskazujemy produkty spożywcze, które pomogą nam w sprzątaniu, gdy środek do mycia się skończy.
Wsypaliście za dużo soli do zupy? Nie wylewajcie jej. Wystarczy wrzucić do garnka woreczek ryżu i gotować danie przez 10 minut, by pozbyć się nadmiaru przyprawy. Sprawdźcie, co jeszcze możecie zrobić. Dodanie zbyt dużej ilości soli do zupy zdarzyć się może każdemu. O ile nadmiar nie jest bardzo duży, danie można uratować. Wystarczą produkty, które z pewnością znajdują się w niejednej kuchni takie jak ryż czy ziemniak.
Programy kulinarne cieszą się dużym zainteresowaniem na całym świecie. Wiadomo, nawet jak ktoś nie lubi gotować, to jednak jest to codzienna, niezbędna czynność. Czasem warto też podpatrzeć, jak gotują inni i jakie mają pomysły na dania. Co ciekawe, swój program kulinarny poprowadzi nawet syn znanego piłkarza. Programy telewizyjne mają dużą oglądalność. Rozsławiły już niejedną osobę. Z drugiej strony celebryta prowadzący taki program, potrafi też przyciągnąć widzów swoją osobą. A jak już się złoży, że gotowanie jest pasją kogoś znanego i lubianego, i będzie on prowadził własny program, sukces jest gwarantowany.
Zmywarka jest bardzo przydatnym, kuchennym sprzętem. Wyręcza nas ze zmywania naczyń i pomaga zaoszczędzić sporo czasu. Czasami jednak po umyciu naczynia nie wyglądają idealnie. Dowiedz się, dlaczego warto wrzucić do zmywarki 2 kulki z folii aluminiowej. Choć zmywarka myje naczynia za nas, często nie robi tego idealnie. Nieraz na talerzach i kubkach pozostają ślady jedzenia czy niezbyt higieniczne zacieki. Czasem w tej kwestii zawinimy my, czasem urządzenie. Na szczęście na niektóre problemy, pomogą proste, domowe rozwiązania.
Sprzęt kuchenny stanowi ważny element przyrządzania posiłków. W Lidlu od poniedziałku pojawi się specjalna oferta, w której dostępny będzie między innymi blender, wyciskarka do cytrusów czy grill. Gotowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze.Wyposażenie kuchni to nie tylko utrzymana w czystości płyta gazowa czy indukcyjna, sprawny zlewozmywak i kilka dobrej jakości garnków. Warto zaopatrzyć się również w wysokiej jakości deski do krojenia i noże, a być może nawet w domowego grilla.
Soki warzywne są zdrowe i warto włączyć je do swojej diety. Jednym z lepszych wyborów będzie napój wyciskany z selera naciowego. Warzywo to wykazuje bowiem wiele właściwości, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Sprawdźcie, w czym może pomóc. Seler naciowy jest warzywem o charakterystycznym smaku, który najczęściej w kuchni pojawia się w formie przekąski. Niepozorne zielone warzywo jest skarbnicą cennych składników odżywczych, których łatwo można sobie dostarczyć, pijąc wyciśnięty z niego sok.
Kupiliście za dużo pączków i zastanawiacie się co zrobić z nadmiarem? Mamy kilka tricków, które pozwolą cieszyć się ich smakiem dużo dłużej. Sprawdźcie koniecznie, co zrobić, by nie zmarnować wypieków. Wydawać by się mogło, że wysuszone słodycze należy wyrzucić. Nie sposób bowiem znaleźć przyjemności w ich jedzeniu. Jednak okazuje się, że pączki, które nieco poleżały, można jeszcze spożyć. Wystarczy krótka obróbka termiczna na patelni czy w piekarniku.
Czysty piekarnik ma tylko ten, co z niego nie korzysta lub ten, kto go regularnie czyści. A gdy często korzystasz z piekarnika, o zabrudzenia nietrudno. Nieraz wykipi ciasto, czasem pryśnie tłuszcz. Dziś powiemy wam, jak domowymi metodami wyczyścić przypaloną blachę z piekarnika. Zabrudzoną blachę z piekarnika warto wyczyścić od razu po użyciu. Inaczej resztki jedzenia zapieką się na niej i będą trudne do usunięcia. A trzeba przyznać, że takie zabrudzenia nie wyglądają zbyt elegancko, a co gorsza mogą się też w nich rozwinąć mikroorganizmy.
Rzeżucha jest niezwykle smaczną rośliną, często stosowaną zwłaszcza na wiosnę, kiedy pojawia się na wielkanocnym stole. Tymczasem z jej dobrodziejstw dobrze jest czerpać również zimą, kiedy wybór warzyw jest ograniczony. Dowiedzcie się jak ja wykorzystać w kuchni. Wiele jest mało popularnych a szczególnie cennych dla zdrowia warzyw. Wystarczy wspomnieć choćby cykorię czy białą rzodkiew. Rzeżucha również ma niewielu zwolenników. Zdecydowanie warto to zmienić, bo warzywo to łatwo włączyć do diety, a korzyści są ogromne.
Ziemniaki są ulubionym dodatkiem obiadowym. W sumie nie ma przy nich dużo pracy — trzeba je tylko obrać, a potem niestety dość długo czekać, aż się ugotują. Jednak mamy dla was idealne rozwiązanie — bez obierania i długiego gotowania. Zróbcie ziemniaki gotowane w mikrofali. Będą gotowe w 10 minut.Gotowane ziemniaki są doskonałym dodatkiem do schabowych, mielonych, mięs duszonych, a także dań z drobiu, ryb i warzyw. Z ich przygotowania nieraz rezygnują osoby, którym się bardzo spieszy. Zastępują je wtedy makaronem lub ryżem. Mamy jednak dla was pocieszającą wiadomość — możecie ugotować ziemniaki znacznie szybciej. Wystarczy, że przygotujecie je w kuchence mikrofalowej. Jak? Już wyjaśniamy.
Po wczorajszym Tłustym Czwartku z pewnością wielu Polaków zastanawia się, jak długo faworki pozostają świeże i jak je przechowywać. Jeśli trzyma się je bez dostępu do wilgoci, mogą zachować kruchość i smak nawet przez 5 dni. Dlatego zaleca się, aby chruścik pakować do pojemników, które można szczelnie zamknąć. Podczas Tłustego Czwartku faworki, pączki i inne słodkości zwyczajnie smakują najlepiej - jedząc je, w końcu świętuje się ważny dla wielu smakoszy dzień. W związku z tym niektórzy zrobili duże zapasy ulubionych łakoci. Niestety faworki mają to do siebie, że nie są zbyt trwałym produktem. Okazuje się jednak, że można wydłużyć ich świeżość nawet o kilka dni od zakupu. Wystarczy zastosować się do poniższych porad.
Chleb jest jednym z tych produktów, który najlepiej smakuje świeży. Jednak w tym celu konieczne są codzienne wizyty w piekarni. Coraz rzadziej mamy na to czas i ochotę, a chleb jemy każdego dnia. Jak więc rozwiązać ten problem? Powiemy wam, jak mrozić chleb, żeby smakował jak świeży tuż po rozmrożeniu.Mrożenie chleba w niektórych domach jest zbędne, a w niektórych to przydatna praktyka. Gdy nie mamy blisko piekarni lub sklepu spożywczego albo zwyczajnie nie chce nam się co rano biegać po pieczywo, warto je mrozić. Dzięki temu będziemy mogli każdego dnia cieszyć się smakiem świeżego chleba czy bułek.
Pączki nie bez powodu są tak pyszne, że ciężko zjeść tylko jedną sztukę - mnóstwo kalorii oraz smażenie na głębokim tłuszczu to smaczne połączenie. Dla dbających o linię proponujemy coś lżejszego, czyli pączki z piekarnika. Są idealnie puszyste i pełne smaku, a przy okazji można zjeść ich trochę więcej. Bez przynajmniej jednego zjedzonego pączka wielu Polaków uważa, że Tłusty Czwartek jest dniem straconym. Nie każdy jednak musi mieć ochotę na tłuste, smażone na głębokim oleju pączki. Takim smakoszom polecamy przygotowanie pączków z piekarnika wedle poniższej receptury. Usunięcie smażenia redukuje kaloryczność, która jest najczęściej wskazywanym mankamentem pączków.
Papryka jest bardzo smacznym i wartościowym warzywem. Dostępna jest nawet zimną, dzięki czemu możemy urozmaicić sobie smak kanapek czy przyrządzić z niej potrawy. Jeśli tak, jak my lubicie paprykę, nie wyrzucajcie jej nasion. Mamy bowiem genialny sposób na wykorzystanie nasion papryki.Przed zjedzeniem czy dodaniem do potrawy paprykę zawsze dokładnie oczyszczamy z nasion. Chodzi o apetyczny wygląd dania, ale też o jego smak. Nasiona papryki, choć są jadalne, nie należą do wyjątkowo pysznych. Mogą nadać potrawie gorzkawy lub pikantny smak. Można jednak zrobić z nich pożytek.
Już za chwilę udamy się do cukierni, by kupić tradycyjne pączki na Tłusty Czwartek. Zbliżające się święto było dla Katarzyny Bosackiej okazją do podzielenia się wskazówkami dotyczącymi wyboru jakościowych wypieków. Sprawdźcie, na co jej zdaniem należy zwrócić uwagę przy zakupie. Słynąca z porad na temat zdrowego stylu życia i porad pomagających wybrać produkty wysokiej jakości dziennikarka podzieliła się ze swoimi fanami opinią na temat pączków. Zdradziła, co jej zdaniem dyskwalifikuje niektóre wyroby i jakie kryteria powinny spełniać te, po które warto sięgnąć.
Sanepid wydał kolejny komunikat dotyczący wycofania z rynku produktu potencjalnie niebezpiecznego. Tym razem są to szklanki utrzymujące temperaturę. Jak stwierdzono, istnieje możliwość pękania wyrobu. Ostrzeżenie dotyczy wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością — szklanek utrzymujących temperaturę marki HOME CREATION. Produkt dystrybuowany był w marketach sieci Aldi Sp. z o.o od 15 grudnia 2021 r.
Większość z nas kupuje gotowy budyń w proszku, ponieważ uważa się, że jest znacznie prostszy w przygotowaniu. W praktyce domowa wersja wymaga niewiele więcej pracy. Jeśli masa, którą robisz od podstaw, jest za rzadka, mamy dla ciebie doskonałe rozwiązania. Wystarczy odrobina dodatkowej mąki ziemniaczanej, aby uzyskać idealną konsystencję budyniu. Domowy budyń zazwyczaj wychodzi o wiele smaczniejszy od sklepowego, ponieważ własnoręcznie można dobrać swoje ulubione składniki. Dodatkowo dokładnie wie się, z czego składa się gotowy deser i można mieć pewność, że nie ma w nim konserwantów ani chemii. Podczas gotowania budyniowej masy niektórzy mogą zauważyć, że jest ona za rzadka i brakuje jej do idealnej faktury. Na szczęście istnieją proste i skuteczne triki, które temu przeciwdziałają.
Wrzucasz parówki do zimnej wody i gotujesz? Większość Polaków właśnie tak przyrządza parówki. Niestety nie jest to najlepsza metoda. Mięsny rarytas należy wkładać od razu do wrzątku i podgrzewać tylko przez chwilę. Dopiero wówczas parówki będą smaczne i nie pękną. Na temat poprawnego przygotowania parówek wypowiadał się nawet Robert Makłowicz. Element klasycznego angielskiego śniadania potrafi być wyjątkowo smaczny. Zwłaszcza gdy wybierzemy produkt dobrej jakości i oprzemy się pokusie długiego gotowania wyrobu.
Publicysta podzielił się w sieci swoją opinią na temat ceny pomidorów. Jego zdaniem przyczyną niemałej kwoty, jaką trzeba za nie zapłacić, jest inflacja. Wpis przedstawiający paragon z zakupów w osiedlowym warzywniaku wywołał gorącą dyskusję. Opublikowane na Twitterze Łukasza Pawłowskiego zdjęcie paragonu spotkało się z falą krytyki. Zakupy opiewające na kwotę 26 złotych obejmowały zaledwie kilka sztuk pomidorów. Zdaniem internautów jednak cena nie powinna publicysty zdziwić.
Już za chwilę tłusty czwartek. Jeśli będziecie smażyć pączki lub faworki, powinniście wiedzieć, co zrobić ze zużytym olejem po pączkach. Tak samo trzeba postąpić z każdą większą ilością tłuszczu, która zostaje po głębokim smażeniu. Tłuszczu nigdy nie powinniście wylewać do zlewu, bo grozi to poważną awarią nie tylko w waszym mieszkaniu. Wiele osób pozostały po smażeniu tłuszcz po prostu wylewa do zlewu lub sedesu. Choć wydaje się to prostym rozwiązanie, to jednak nie jest ono dobre. Płynny tłuszcz, nawet olej, po wlaniu go do zimnej wody zamienia się w tłuste grudki. Osadzają się one na rurach kanalizacyjnych i w kolankach, a wtedy łatwo przyczepiają się do nich różne zanieczyszczenia, które również trafiają do odpływu, np. resztki jedzenia, włosy. Takie działanie może więc sprzyjać wydobywaniu się z odpływów nieprzyjemnego zapachu, a po jakimś czasie doprowadzić do zapchania się rur. Taka awaria może być dokuczliwa dla ciebie, ale też mogą ją odczuć sąsiedzi. Dlatego nigdy nie wylewaj tłuszczu do zlewu.