Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kuchnia

Kuchnia

Jak przechowywać ziemniaki w mieszkaniu
07.02.2022 01:00 Jak przechowywać ziemniaki w mieszkaniu?

Trzymacie ziemniaki w foliowej reklamówce lub w lodówce? To błąd, przez który wasze warzywa zmieniają swój smak. Dowiedzcie się, w jaki sposób możecie je bezpiecznie przechować przed ugotowaniem czy upieczeniem. Wielu smakoszy zna i ceni potrawy ziemniaków takie jak placki czy pyzy. Aby wyszły pyszne, do ich przyrządzenia potrzebne są dobrej jakości ziemniaki. Podpowiadamy jak przechować kupione bulwy, by zachowały swoje walory smakowe.

Dlaczego warto jeść roszponkę
07.02.2022 01:00 Dlaczego warto jeść roszponkę i jak ją przygotować?

Sałaty to różnorodna grupa warzyw, a każda odmiana ma swój unikalny smak i nieco inne właściwości. Tym razem na tapet bierzemy roszponkę. Jej zielone liście będą cenne nie tylko dla osób na diecie. Dowiedzcie się, dlaczego warto zwrócić na nią szczególną uwagę. Polecana dla diabetyków i niskokaloryczna sałata z powodzeniem pasować będzie do wielu dań. Roszponka jest delikatna w smaku, a jej spożycie wiążę się z licznymi korzyściami. Wyjaśniamy, w czym może nam pomóc i jak najlepiej ją przyrządzić.

Jakich warzyw nie jeść na surowo?
07.02.2022 01:00 Jakich warzyw nie jeść na surowo?

Warzywa są zdrowe i powinniśmy po nie często sięgać, najlepiej w postaci surowej. Niektóre z nich jednak obowiązkowo należy ugotować. W przeciwnym wypadku będą szkodliwe dla zdrowia. Sprawdźcie, czy wiecie, które warzywa mogą być niebezpieczne. Część warzyw zawiera substancje, których szkodliwy wpływ na ludzki organizm jest niwelowany dopiero podczas obróbki termicznej. O ile więc większość z nich korzystniej jest spożywać na surowo, niektóre po prostu trzeba ugotować lub upiec.

Pierogi kurpiowskie z grzybowo-orzechowym farszem
04.02.2022 01:00 Przepis na pierogi kurpiowskie z grzybowo-orzechowym farszem

Pierogi są klasycznym daniem kuchni polskiej, które doczekało się już wielu odsłon. Kurpiowski przepis na ten specjał z pewnością ucieszy fanów grzybów. Suszony rarytas wystarczy podsmażyć i połączyć z prażonymi orzechami, aby uzyskać niezwykle aromatyczny farsz. Skusicie się? Nadziane pysznościami pierogowe ciasto to marzenie niemal każdego smakosza. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić pierogi ze świeżą kapustą czy wyborne ruskie bez nabiału. Teraz na tapet bierzemy kurpiowski przepis na ten specjał. Delikatne ciasto z farszem z orzechów laskowych i grzybów zaskoczy was swoim niebagatelnym smakiem.

Dlaczego niektóre jajka mają po dwa żółtka?
04.02.2022 01:00 Dlaczego niektóre jajka mają po dwa żółtka?

Istnieje przekonanie, że jajko, które ma dwa żółtka, pochodzi od kury, którą faszerowano antybiotykami. Czy jednak jest tak naprawdę? Wyjaśniamy, skąd się biorą tajemnicze jaja, z dodatkowym żółtkiem i czy można je spożywać. Żółtko bogate jest w wiele cennych składników odżywczych m.in. wapń, żelazo, oraz witaminę A czy E, które wpływają na szereg procesów w ludzkim organizmie. Co ciekawe, jest ono również cennym źródłem białka zwierzęcego. W tej części jaja znajdziemy go nawet więcej niż w jasnym fragmencie.

Dlaczego warto regularnie jeść pomelo?
03.02.2022 01:00 Dlaczego warto regularnie jeść pomelo?

Pomelo to charakterystyczny zielony owoc powstały ze skrzyżowania grejpfruta i pomarańczy chińskiej. Mało kto wie, że ten gigant skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych. Zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety. Korzyści będą ogromne. Pomarańcza olbrzymia jest orzeźwiającym owocem o bardzo przyjemnym smaku. Ten ogromny, przypominający przerośniętego grejpfruta cytrus charakteryzuje się sporą zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych. Wśród nich znajdziemy m.in. witaminę C czy potas.

Co zrobić, żeby budyń nie przypalił się podczas gotowania?
03.02.2022 01:00 Co zrobić, żeby budyń nie przypalił się podczas gotowania?

Mało kto oprze się dobrze przyrządzonemu budyniowi. Warto zrobić go w domowym zaciszu. Sycący rarytas zawsze się uda, jeśli dno garnka posmarujecie odrobiną masła. Tłuszcz sprawi, że masa się nie przypali. Wypróbujcie ten patent koniecznie. Domowy budyń może stanowić zarówno pyszną bazę do kremu, jak i samodzielny deser. Pisaliśmy już co zrobić, by nie powstały w nim grudki. Przedstawialiśmy wam także recepturę na smaczne ciasto bez pieczenia wykorzystujące ten mleczny rarytas.Czas na sprawdzony patent, który pomoże wam uniknąć przypalenia deseru i zabezpieczy wasze garnki. Zapomnijcie o sprzątaniu i gotowych mieszankach z torebki. Ten budyń skradnie wasze serca.

Jak wyczyścić drewniany chlebak?
03.02.2022 01:00 Jak wyczyścić drewniany chlebak?

Przechowywanie chleba w specjalnie do tego przeznaczonym pojemniku jest dobrym pomysłem. Brudny drewniany chlebak może jednak stanowić zagrożenie dla zdrowia. Podpowiadamy jak o niego zadbać, by długo wam służył. Z pomocą octu i sody oczyszczonej jego sprzątanie będzie bardzo proste.Pielęgnacja drewnianych naczyń i sprzętów wymaga szczególnej uwagi. Nie można ich wkładać do zmywarki, a wilgoć potrafi na nie bardzo źle wpłynąć. Chlebak zrobiony z tego materiału należy jednak regularnie myć. Tylko wtedy korzystanie z niego będzie bezpieczne.

Dlaczego do placków ziemniaczanych warto dodać ocet?
02.02.2022 01:00 Dlaczego do placków ziemniaczanych warto dodać ocet?

Placki ziemniaczane często wychodzą tłuste. Korzystając ze sprytnego patentu, takiej sytuacji możemy zapobiec. Wystarczy, że do ziemniaczanej masy wlejemy octu, a placki wchłoną zdecydowanie mniej oleju podczas smażenia. Koniecznie wypróbujcie nasz trik. Podpowiadaliśmy wam już, na czym usmażyć placki ziemniaczane i jak przyrządzić je bez mąki i jajek. Tym razem na tapet bierzemy problem wchłaniania tłuszczu podczas smażenia. Zdradzamy skuteczne sposoby na to, by uzyskać placki lekkie i chrupiące jak nigdy wcześniej.

Soja — zdrowy zamiennik mięsa i nabiału
01.02.2022 01:00 Czy warto spożywać soję?

Soja jest doskonałym źródłem białka w diecie roślinnej. W kuchni z powodzeniem zastąpi nam mięso i nabiał, a przy tym będzie korzystniejsza dla zdrowia niż bogate w nasycone kwasy tłuszczowe produkty odzwierzęce. Dowiedzcie się jak włączyć soję do swojej diety i dlaczego warto to zrobić. Choć ta roślina strączkowa jest bardzo zdrowa i bezpieczna dla zdrowia, wielu z nas unika jej spożywania z obawy przed konsekwencjami zdrowotnymi. Wokół soi narosło wiele szkodliwych mitów, które trzeba obalić. Jej spożycia bowiem unikać powinni tylko nieliczni.

Jak za pomocą soli wyczyścić przypalony garnek?
01.02.2022 01:00 Jak za pomocą soli wyczyścić przypalony garnek?

Przypalenie garnka może zdarzyć się nawet najlepszym kucharzom. Wystarczy chwila nieuwagi, by konieczne było usunięcie dość uciążliwego zanieczyszczenia. Podpowiadamy jak domowymi sposobami uratować kuchenne naczynie. Będziecie zaskoczeni, jak skuteczne środki do tego celu macie już w kuchni. Czyszczenie przypalonych garnków wcale nie musi wymagać zaangażowania specjalistycznych środków. Istnieją sprawdzone metody, by wyczyścić bez zbędnej i drogiej chemii. Wystarczy sięgnąć po sól kuchenną.

Smażenie pączków na patelni
31.01.2022 01:00 Co zrobić, żeby pączki były mniej tłuste?

Tłusty Czwartek bez pączków? Taki scenariusz niewielu smakoszy potrafi sobie wyobrazić. Wiemy co zrobić, by słodkie szaleństwo nie odbiło się negatywnie na zdrowiu. Sprawdźcie koniecznie nasze porady dotyczące smażenia tradycyjnego rarytasu. Coroczna tradycja jedzenia pączków nie musi zbierać żniwa w postaci dodatkowych kilogramów zaobserwowanych na wadze. Korzystając z naszych rad, przygotujecie pączki, które zawierać będą minimalną ilość tłuszczu. Nie będą tak lekkie, jak pieczone, lecz na jednego czy dwa będzie można się skusić.

Ja wyczyścić palniki w kuchence?
31.01.2022 01:00 Jak wyczyścić brudne, zalepione tłuszczem palniki w kuchence?

Szukasz taniego, szybkiego i przede wszystkim skutecznego sposobu na umycie palników kuchni gazowej? Zaopatrzcie się w biały ocet. Ten podstawowy produkt sprawdzi się doskonale, pozostawiając palniki czyste i pomagając utrzymać ich sprawność. Sprawdźcie, jak prosta jest domowa metoda mycie tego elementu kuchni. Ostatnio podpowiadaliśmy wam jak skutecznie oczyścić płytę indukcyjną. Część z was ma jednak w domach kuchenki gazowe, które również wymagają dokładnego posprzątania. Domowymi sposobami jesteśmy w stanie zadbać o palniki. Dowiedźcie się, czego potrzebujecie, by to zrobić.

Kawa
30.01.2022 01:00 Jaką wodą zaparzać kawę?

Dla wielu smakoszy kawa jest jednym z pierwszych napojów w ciągu dnia. Mało kto jednak lubi, gdy jest ona gorzka. Okazuje się, że problem uzyskiwania takiego smaku można prosto rozwiązać. Wystarczy zrezygnować z zaparzania. Podpowiadamy co zrobić, by kawa zachwyciła nie tylko aromatem. Doświadczeni bariści wiedzą, że temperatura wody ma kluczowe znaczenie dla smaku uzyskanego napoju kawowego. W domowym zaciszu napar przyrządzamy najczęściej bez użycia profesjonalnego sprzętu. Jak poradzić sobie w tej sytuacji?

Biała rzodkiew w kuchni
30.01.2022 01:00 Dlaczego warto jeść białą rzodkiew i jak ją przygotować?

Biała rzodkiew jest mniej popularnym, lecz bardzo zdrowym warzywem korzeniowym Warto po nią regularnie również ze względu na jej atrakcyjny, wyrazisty smak. Sprawdźcie jak ją przyrządzić i koniecznie spróbujcie. Mylona jest często z rzepą, a kształtem przypomina przerośniętą pietruszkę. Biała rzodkiew to pyszne i zdrowe warzywo o wyrazistym i ostrym smaku. Spokrewniona z dobrze nam znaną rzodkiewką bulwa powinna nas zainteresować.

Jakich naczyń użyć w mikrofalówce?
29.01.2022 01:00 Jakie naczynia nadają się do podgrzewania jedzenia w mikrofalówce?

Mikrofalówka potrafi znacznie przyspieszyć podgrzewanie jedzenia. Aby bezpiecznie z niej skorzystać, jedzenie należy umieścić w odpowiednim naczyniu. Sprawdźcie, na co należy uważać. Koniecznie należy wystrzegać się korzystania z niektórych opakowań z tworzyw sztucznych. Niedawno pisaliśmy o skutecznym sposobie na oczyszczenie mikrofalówki z brudu i przykrych zapachów. Tym razem na tapet bierzemy naczynia, które wykorzystujemy do odgrzewania potraw. Okazuje się, że tylko niektóre z nich pozwolą nam przeprowadzić proces bez szkody dla zdrowia.

Jak wyczyścić płytę indukcyjną?
28.01.2022 01:00 Jak wyczyścić płytę indukcyjną za pomocą sody i octu?

Czyszczenie płyty indukcyjnej nie musi wiązać się z kosztownymi zakupami i stosowaniem specjalistycznych środków. Z pomocą sody oczyszczonej i octu z łatwością pozbędziecie się zabrudzeń i zachowacie sprzęt w dobrym stanie na długo. Dowiedzcie się, jak to zrobić. Soda oczyszczona i ocet są jednymi z podstawowych domowych środków czystości, które sprawdzają się m.in. w usuwaniu przykrych zapachów — np. z lodówki — oraz ratowaniu przypalonych garnków. Środki te wesprą was również w walce z brudem, który osadził się na kuchni. Możecie z nich skorzystać nawet wtedy, gdy wasz sprzęt korzysta z indukcji.

Jak zawijać gołąbki, żeby się nie rozpadły?
28.01.2022 01:00 Jak zawijać gołąbki, żeby się nie rozpadły?

Gołąbki uwielbia wielu smakoszy. Mięsno-ryżowy farsz w delikatnej kapuścianej otoczce potrafi jednak spędzić sen z powiek niejednej gospodyni domowej. Wszystko dlatego, że nawet najdrobniejszy błąd podczas przygotowania może doprowadzić do powstania nieatrakcyjnej wizualnie potrawy. Wiemy, jak temu zapobiec. Nieważne czy gołąbki nadziewacie mięsem, czy też przyrządzacie je w wersji wegetariańskiej — muszą być dobrze zawinięte, by można było je podać gościom. Z naszymi poradami na pewno wam się uda.

Czym doprawić sałatkę jarzynową?
27.01.2022 01:00 Jak doprawić sałatkę jarzynową, żeby była wyrazista?

Przygotowaliście już warzywa do sałatki jarzynowej, ale nie wiecie czym ją doprawić? Wiemy jakie dodatki są niezbędne, by wydobyć smak tego specjału. Sprawdźcie koniecznie, czy nie popełniacie błędu na tym etapie. Sałatka Olivier, sałatka stołeczna, ale też sałatka francuska — to inne nazwy tradycyjnego rarytasu, który często gości na wielu polskich stołach, czyli sałatki jarzynowej. Kultowa warzywna kompozycja złożona przede wszystkim z marchewki, pietruszki, selera i jajek nie jest bardzo wymagającym daniem. Trzeba tylko pamiętać o kilku szczegółach.

Miękka i soczysta wątróbka
22.01.2022 01:00 Co zrobić, żeby wątróbka wyszła miękka i soczysta?

Wątróbka musi być delikatna i krucha, by była smaczna. Istnieją sposoby, dzięki którym możecie przyrządzić właśnie takie danie. Wymoczcie podroby w mleku lub maślance, a będą soczyste i miękkie. Dowiedzcie się, co jeszcze możecie zrobić, aby wycisnąć z wątróbki maksimum smaku. Warto zapamiętać, że jeszcze przed pokrojeniem podrobów powinniśmy namoczyć je przez 10 minut w wodzie. Wiele jest przepisów na smaczną i soczystą wątróbkę. Proponowaliśmy wam już np. recepturę na ten rarytas duszony z jabłkiem czy przyrządzany w piecu z dodatkiem żurawiny. Tym razem wracamy z garścią porad, dzięki którym podroby nie będą twarde i niesmaczne. Unikając tych kilku błędów, uzyskacie wątróbkę tak pyszną, jak nigdy wcześniej.

Rękawica kuchenna
22.01.2022 01:00 Jakie ryzyko niesie ze sobą używanie mokrej rękawicy kuchennej?

Praktycznie każdego dnia korzystamy z rękawicy kuchennej, aby uchronić się przed oparzeniami od wysokiej temperatury. Naukowcy ostrzegają, że przed założeniem jej na dłoń koniecznie trzeba sprawdzić, czy nie jest zamoczona. W zetknięciu z nagrzanym metalem woda szybko paruje i przenika przez włókna materiału. W efekcie, pomimo noszenia odzieży ochronnej, skóra może zostać dotkliwie poparzona. Rękawica kuchenna jest najlepszym przyjacielem każdego fana pieczenia czy gotowania - bez niej w końcu wyjęcie ciasta z piekarnika nie byłoby tak prostym zadaniem. W czasie korzystania z rękawicy należy zachować jednak szczególną ostrożność. Mogłoby się wydawać, że używanie rękawicy z grubego materiału nie niesie ze sobą żadnego zagrożenia. Ma ona w końcu ochronić nas przed zbyt dużym gorącem. W praktyce łatwo zapomnieć o środkach ostrożności, co przekłada się na poważne zagrożenie.

Prosty przepis na kremówkę
21.01.2022 01:00 Ekspresowa napoleonka na cieście francuskim

Napoleonka jest pysznym deserem z budyniu i ciasta francuskiego, który przy odrobinie zachodu przyrządzicie w domowym zaciszu. Wystarczy, że zaopatrzycie się w gotowe ciasto francuskie i kilka składników do przyrządzenia kremu. Ciastko doskonale pasuje do popołudniowej kawy. Z pewnością zachwyci waszych gości. Z ciasta francuskiego przyrządzicie zarówno pyszne wypieki — takie jak np. szarlotka — jak i wytrawne przekąski w postaci pasztecików. Ten cukierniczy klasyk jest też podstawą do przyrządzenia napoleonki — ukochanego deseru wielu smakoszy. Spróbujcie wykonać ją w domu, a zaskoczy was jak niewiele pracy potrzeba, by uzyskać efekt jak z najlepszej cukierni.

Z czym podawać pierogi?
21.01.2022 01:00 Czym polewać pierogi?

Pierogi są specjałem, którego walory jest w stanie podkreślić dobrze dobrana okrasa. Danie to można polać wieloma smakowitymi kompozycjami dodatków. Zdradzamy jak je przygotować i z czym podać. Zapomnicie o suchych pierogach. Z mięsem, z kapustą i grzybami, a nawet z suszonymi śliwkami — każde pierogi znajdą swoich amatorów. Gdy polejemy je dopasowaną do kompozycji farszu okrasą, będą tak dobre, jak nigdy wcześniej. Sprawdźcie, jakie są możliwości.

Brudny okap kuchenny
20.01.2022 01:00 Jak wyczyścić okap w kuchni sodą?

Smażenie i gotowanie aromatycznych potraw bez włączonego okapu często kończy się rozniesieniem zapachów po całym domu. Niestety urządzenie to bardzo szybko pokrywa się tłuszczem i brudem, dlatego trzeba regularnie je czyścić. Jedną z najlepszych domowych metod na czysty okap jest pokrycie go oczyszczającą pastą z sody i wody. Podczas gotowania z żywności ulatuje wiele drobinek, które osiadają następnie na powierzchniach kuchennych. Dlatego po wielu dniach pichcenia na okapie zbiera się gruba warstwa brudu - głównie tłuszczu. Tak zapieczony tłuszcz bardzo trudno ściągnąć zwykłą gąbką do mycia i wodą, dlatego konieczne jest sięgnięcie po inne środki. Pasta z sody oczyszczonej i wody to naturalny sposób, który w dodatku wymaga składników znajdujących się w każdym domu.

Świeże owoce potrafią przyciągać muszki owocówki
16.01.2022 01:00 Jak raz na zawsze pozbyć się muszek z kuchni bez wysiłku?

Muszki owocówki są insektami, które potrafią pojawić się w naszej kuchni niespodziewanie. Czasami wystarczą świeże owoce położone na blacie czy odstawiona na moment szklanka soku, by zajęły naszą kuchnię. Dowiedzcie się co zrobić, aby skutecznie się ich pozbyć. Sprzątanie kuchni nie będzie mozolne, jeśli będziemy je przeprowadzać regularnie. Aby wyczyścić kuchenkę czy lodówkę wystarczą domowe specyfiki, których przyrządzenie jest naprawdę proste. Porządek w kuchni to jedna z metod zapobiegania pojawianiu się niepożądanych gości.

Domowy pasztet — sprawdzone patenty
16.01.2022 01:00 Co zrobić, żeby domowy pasztet był zarazem kremowy i puszysty?

Domowy pasztet świetnie smakuje na kanapkach. Jeśli do mięsnej masy dodamy pianę z białek, uzyskamy wyrób tak puszysty i delikatny jak nigdy wcześniej. Babciny sekret jest jedną z kilku wskazówek, które pomogą wam zrobić pasztet, który zachwyci waszych gości. Dowiedźcie się, o co jeszcze warto zadbać. Pożywna przekąska, która dobrze komponuje się z wieloma dodatkami takimi jak np. ogórek kiszony czy pomidor doczekała się już wielu wersji, także wegańskich z żurawiną czy kaszą pęczak. Tradycyjny przepis oparty jest jednak o mięsa, a sekretem idealnej konsystencji takiego pasztetu są dobrze zastosowane składniki.

Estragon — jak go wykorzystać w kuchni?
16.01.2022 01:00 Zaskakujące zastosowania estragonu w codziennym gotowaniu

Estragon jest aromatycznym ziołem znajdującym zastosowanie zarówno w kulinariach, jak i w lecznictwie. W postaci suszonej dostępny jest niemalże w każdym sklepie. Sprawdźcie, do jakich dań będzie pasował i koniecznie spróbujcie. Draganek wykazuje skuteczne działanie w zwalczaniu wielu schorzeń powiązanych z układem pokarmowym. Przynosi ulgę we wzdęciach oraz wspiera organizm w przypadku braku łaknienia czy w niedostatecznym wytwarzaniu żółci. Jego ogromną zaletą jest fakt, że stosując go jedynie w formie przyprawy, bardzo trudno o przedawkowanie.

Kawa z odrobiną sody nie będzie kwaśna
16.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

Kawa jest lubianym przez wielu smakoszy pobudzającym napojem. Nie zawsze jednak jej smak wpisuje się w nasze upodobania. Zbyt kwaśną kawę można uratować, wsypując do niej sodę oczyszczoną. Ten prosty trik to tylko jedno z zastosowań tego uniwersalnego proszku, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Funkcja sody oczyszczonej w kuchni nie kończy się na zastosowaniu jej do przygotowywania wypieków czy przyrządzeniu środka zdolnego wyczyścić przypalony garnek lub pełen kamienia czajnik. Mniej oczywistym użyciem będzie m.in. dodanie odrobiny proszku do kawy w celu poprawy jej smaku.