Z pewnością każdemu zdarzyło się choć raz zjeść makaron lub ryż z dnia poprzedniego, kiedy nie został on do końca spożyty. Niestety okazuje się, że taka praktyka może być niebezpieczna - szczególnie, jeśli produkt cały czas przebywał w temperaturze pokojowej. Wtedy namnażają się w nim B.cereus, które są niebezpieczne dla zdrowia. Jeśli gotujesz makaron lub ryż do obiadu, zawsze warto dokładnie odmierzyć ich ilość. Nie warto dopuścić do sytuacji, gdy po posiłku zostaje ich nadmiar, gdyż ani ty, ani reszta domowników nie byliście w stanie go dojeść. W momencie, gdy jednak zostało ich stosunkowo dużo, naturalnym odruchem jest pozostawienie ich na następny dzień. Dzięki temu nie marnuje się żadna żywność, a nasz domowy budżet nie jest niepotrzebnie uszczuplany. Trzeba wtedy zachować jednak ogromną ostrożność.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów jest doskonałym pomysłem na zdrowy i rozgrzewający obiad. Podsmażone, następnie długo gotowane grzyby z włoszczyzną i przyprawami mają intensywny smak i doskonały aromat. Poznaj przepis na pyszną zupę grzybową z suszonych grzybów.Suszone grzyby leśne zachowują swój kolor, intensywny smak, aromat i wszystkie wartości odżywcze. Grzyby suszone są łatwo dostępne, ale możesz również ususzyć je w domu i cieszyć się ich smakiem przez wiele miesięcy. Tu sprawdzisz, jak suszyć grzyby, aby nie spleśniały.Zupa z suszonych grzybów leśnych jest doskonałą zupą o znacznie intensywniejszym smaku i aromacie niż zupa z pieczarek. Zupa ma ciemny kolor i doskonale pachnie już podczas gotowania. Przed przygotowaniem grzybowej zawsze namocz suszone grzyby w zimnej wodzie, aby zmiękły. Wodę z grzybów dodaj do wywaru, aby jeszcze bardziej wzmocnić jej smak.Z suszonych grzybów przygotujesz również doskonały sos do polędwiczek wieprzowych. Tu poznasz przepis na polędwiczki z grzybami leśnymi, czyli pomysł na wyśmienity, rodzinny obiad.
Zupa pieczarkowa z makaronem jest pożywną, smaczną i mocno rozgrzewającą zupą, idealną na jesienny obiad. Mocny wywar z pieczarek z warzywami, koperkiem i kluseczkami skradnie serca wszystkim smakoszom, a jego przygotowanie zajmie Ci godzinę. Poznaj prosty i szybki przepis na zupę pieczarkową z makaronem.Pieczarki są bardzo uniwersalnymi grzybami hodowlanymi, które dostaniemy przez cały rok. Są tanimi i zdrowymi grzybami zawierającymi witaminy z gruby B oraz przeciwutleniacze o działaniu antynowotworowym, przeciwzapalnym i opóźniającym procesy starzenia. Pieczarki są mało kaloryczne i posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego możemy je jeść, kiedy tylko mamy na nie ochotę. Zupa pieczarkowa na warzywnym wywarze z dodatkiem makaronu i koperku jest bardzo smaczną, aromatyczną i sycącą zupą. Zupę przygotowuję zawsze wtedy, kiedy chcę zrobić naprawdę szybki i lekki obiad lub kolację na ciepło. Do przygotowania zupy wykorzystuję głównie makaron do rosołu lub małe kluseczki typu muszelki.Z pieczarek możesz przygotować również pyszny krem- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę krem pieczarkową.
Zupa grzybowa, podobnie jak barszcz czerwony, jest tradycyjną zupą przygotowywaną na Wigilię. Zupa z suszonych grzybów jest bardzo aromatyczna i ma wyraźny, grzybowy smak. Jest doskonała. Zupa grzybowa gotowana jest na bulionie warzywnym, dzięki czemu jest bardzo sycąca. Poznaj przepis na wigilijną zupę grzybową.Wigilijna zupa grzybowa jest tradycyjną zupą pochodzącą z Mazowsza, jednak szybko rozpowszechniła się na cały kraj. Zupę grzybową przygotowuję co dwa lata, na zmianę z barszczem czerwonym z uszkami, ponieważ jedno i drugie danie smakuje wybornie i kojarzy mi się z Gwiazdką i uroczystą, rodzinną kolacją.Zupę grzybową wigilijną podaję bez śmietany, aby smak grzybów był bardzo mocno wyczuwalny. Danie musi być mocno aromatyczne i mieć wyraźny kolor. Grzyby suszone zawsze namaczam w zimnej wodzie, aby zmiękły, wodę z grzybów również wlewam do zupy. Zupę grzybową podaję z makaronem do łazanek lub drobnymi kluskami muszelkami.Suszone grzyby leśne dodaj do wigilijnej kapusty z grochem, a odkryjesz jej nowy, niepowtarzalny smak.
Sałatki są obowiązkowym elementem każdej imprezy. Jeśli są przy tym szybkie w przygotowaniu, stanowią idealny punkt w menu każdego spotkania towarzyskiego. Sycąca kompozycja warzywna z dodatkiem tortellini — drobnego, podobnego do uszek włoskiego makaronu — zachwyci waszych gości. Spróbujcie jej koniecznie. Polecaliśmy wam już inne sałatki idealne jako przekąska. Wystarczy wspomnieć o buraczkowej kompozycji ze śledziem czy o lekkiej sałatce ziemniaczanej bez majonezu. Tym razem proponujemy wam wyjątkowo smaczną i zbalansowaną sałatkę z włoskim twistem w postaci dodatku tortellini. W zależności od tego, jakie nadzienie makaronu wybierzecie, uzyskacie inny efekt. Zachęcamy do eksperymentów.
Makaron można przygotować na wiele sposobów. Smakosze często dodają do niego sos na bazie szpinaku. Specjał warto wzbogacić o sery camembert. Dzięki nim danie nabierze wyjątkowego smaku i aromatu, któremu ciężko się oprzeć.Pyszny makaron ze szpinakiem znakomicie sprawdzi się w roli obiadu. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy. Przygotujesz je nawet w 30 minut. Domownicy z pewnością pokuszą się o dokładkę.
Rosół wcale nie jest tak prosty w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Istotne są zarówno proporcje składników, jak i ich jakość oraz sposób obróbki. Aby uprościć sobie przygotowanie tej tradycyjnej potrawy, warto mięso oraz warzywa upiec przed gotowaniem. Wydłuży to czas przyrządzenia, ale zaowocuje głębszym smakiem i pięknym kolorem dania. Mięsa po pieczeniu nie będzie trzeba szumować podczas gotowania zupy. Warzywa ulegną karmelizacji i będą pięknie złociste, dzięki czemu rosół nabierze bursztynowej barwy, nieosiągalnej bez dodatków w przypadku gotowania potrawy. Pieczony rosół będzie miał też wiele smaku. Zalet jest tyle, że naprawdę warto spróbować.
Jeśli zastanawiasz się, co zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie, mamy dobry pomysł. Możesz przygotować szybką sałatkę makaronową. Bez problemu zapakujesz ją do pojemnika i zjesz, gdy zgłodniejesz. Będzie też dobrą przekąską domową, jest też idealna na kolację. Sałatki zwykle są lekkie, ale mogą być też pożywne. Wszystko zależy od tego, co do nich dodasz. Sałatka z ryżem, kaszą czy makaronem potrafi doskonale nasycić. Zwłaszcza jeśli wzbogacisz ją jeszcze o mięso, wędlinę czy rybę. Pole do popisu jest duże, wszystko zależy od inwencji twórczej i tego, co masz pod ręką. Do przygotowania sałatki zawsze warto wykorzystać np. to, co zostanie z obiadu z poprzedniego dnia. Może to być właśnie makaron czy kawałek pieczeni. Gdy wzbogacisz je jeszcze o warzywa, powstanie smaczny i zdrowy zestaw.
Sałatka makaronowa z mięsem mielonym jest bardzo pożywną sałatką dla całej rodziny. Podsmażone z kminem rzymskim mięso ma wyjątkowy smak, rodem z meksykańskiej kuchni. Makaron, fasola, kukurydza i inne warzywa świetnie komponują się z wieprzowiną, a cała sałatka uzupełniona jest aromatycznym sosem czosnkowym. Poznaj przepis na sałatkę z mięsem mielonym, która podbije serca wszystkich smakoszy.Sałatka z mięsem mielonym jest sałatką idealną na długie, jesienne wieczory. Jest bardzo sycąca i smaczna. Makaron świetnie łączy się z mięsem, warzywami i sosem czosnkowym. Całe danie jest dobrze doprawione, świeże i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.Sałatkę oprósz posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Mięso mielone podsmaż z kminem rzymskim, aby wydobyć z niego pełny smak. Kmin rzymski, inaczej kumin, jest przyprawą charakterystyczną dla kuchni meksykańskiej i argentyńskiej. Przyprawa nadaje daniom ostrej, lekko gorzkawej nuty i doskonałego, pełnego smaku.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, mięsne danie- tu poznasz przepis na paprykę zapiekaną i faszerowaną mięsem mielonym, doskonałą na obiad lub kolację dla całej rodziny.
Pomidorowa to jedna z najpopularniejszych zup goszczących na polskich stołach. Jest niezwykle smaczna, a przygotowuje się ją bardzo prosto. Wystarczą dojrzałe pomidory i dobry bulion. Warto urozmaicić tę kompozycję, dodając jabłko. Zbalansuje ono kwasowość pomidora i nada zupie przyjemnej słodyczy. Proponowaliśmy wam już wiele przepisów na pyszną pomidorową. Wśród nich była niezwykła receptura Jakuba Kuronia wykorzystująca śmietankę czy wersja przyrządzana na bazie pomidorów zasmażanych na patelni. Tym razem proponujemy wrzucić do pomidorowej jabłko, które podkręci smak tej klasycznej zupy. Spróbujcie koniecznie.
Makaron z mięsem mielonym w aromatycznym sosie śmietanowym jest doskonałą alternatywą dla klasycznego spaghetti bolońskiego w sosie pomidorowym. Śmietanka z pietruszką i startym parmezanem tworzą sos, który idealnie komponuje się z czerwonym mięsem i delikatnym makaronem. Poznaj przepis na wyśmienity sos z mięsa mielonego do makaronu.Makaron z mięsem mielonym w aksamitnym sosie śmietanowym to świetny pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Sos jest delikatny, jednak mięso, czosnek, cebulka i natka pietruszki dodają mu charakteru i doskonałego smaku. Mięso mielone podsmażone, a następnie długo gotowane jest miękkie i bardzo aromatyczne. Danie przygotowuję zwykle z penne, ponieważ rurki wchłaniają sos i świetnie łączą się z całą potrawą, jednak mięso z sosem śmietanowym doskonale pasuje do każdego rodzaju makaronu. Tu znajdziesz wskazówki, jak ugotować makaron, żeby był doskonały w smaku i zachował odpowiednią strukturę.Jeśli jesteś miłośnikiem dań makaronowych z mięsem, koniecznie przygotuj również włoską carbonarę z boczkiem, parmezanem i sosem śmietanowym. Palce lizać.
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym jest doskonałym pomysłem na smaczny i szybki obiad. Danie jest delikatne, śmietanowe, ale z wyczuwalną nutą czosnku i dobrze doprawione. Poznaj przepis na wyśmienity makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym.Do przygotowania obiadu wykorzystaj swój ulubiony makaron. Makaron z kurczakiem i szpinakiem ma delikatny, śmietanowy smak. Czosnek nadaje daniu doskonałego aromatu. Makaron przygotujesz w kilkanaście minut, jest więc świetnym pomysłem na obiad w tygodniu, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie.Do makaronu wykorzystaj mrożony, posiekany już szpinak i rozmroź go bezpośrednio na patelni z czosnkiem i kurczakiem. Szpinak doskonale się rozmrozi i najdzie aromatem oliwy, mięsa i czosnku. Szpinak wymaga również odpowiedniego doprawienia, do dania dodaj więc dużą ilość pieprzu i soli.Szpinak jest doskonałym dodatkiem do wielu dań mięsnych, ryb czy zapiekanek. Tu poznasz przepis na pyszną tartę z grzybami, szynką parmeńską i szpinakiem. Idealną na obiad dla całej rodziny.
Makaron z kurczakiem i pomidorami to pomysł na zdrową, pożywną i wyjątkowo smaczną kolację, którą przygotujesz błyskawicznie dla całej rodziny. Delikatne mięso w połączeniu z aromatycznym sosem pomidorowym ekspresowo zniknie z talerzy, a Ty na pewno usłyszysz prośby o dokładkę. Poznaj przepis na makaron z kurczakiem i pomidorami na kolację.Makaron jest podstawowym składnikiem wielu doskonałych dań, zup, sałatek. Z kurczakiem, marchewką, cebulką i pomidorami tworzy idealny posiłek na kolację. Makaron z kurczakiem i pomidorami jest lekki, ale bardzo sycący. Danie przygotowane jest na łyżce oliwy, aby jak najbardziej zmniejszyć jego kaloryczność. Makaron z kurczakiem i pomidorami doprawiam ziołami prowansalskimi, ponieważ lubię ich smak. Danie możesz przygotować również z rozmarynem, pietruszką i ulubionymi ziołami. Do sosu nie dodaję mąki ani gotowych sosów w proszku. Pomidory odparują na patelni, tworząc gęsty i aromatyczny sos bez zagęszczaczy.Makaron z kurczakiem smakuje równie dobrze w towarzystwie szpinaku na sosie śmietanowym. Tu znajdziesz przepis na prosty i smaczny obiad lub kolację, czyli makaron penne z kurczakiem i szpinakiem.
Makaron z brokułami i serem to świetny pomysł na obiad. Sos serowy z serków topionych i goudy idealnie komponuje się z penne i brokułem, jest bardzo aromatyczny, intensywny i wyjątkowo smaczny. Makaron z brokułami i serem jest bardzo pożywnym daniem, idealnym na obiad dla całej rodziny.Do makaronu z brokułami i serem zawsze wykorzystuję makaron penne, ponieważ świetnie łączy się z całym daniem. Rureczki wchłaniają więcej sosu niż klasyczny makaron, są więc bardziej aromatyczne. Makaron i brokuła gotuję al dente.Sos serowy przygotowuję na mleku z serków topionych i żółtego sera. Jest gęsty, aksamitny i ma mocny, serowy smak, który świetnie łączy się z czosnkiem, cebulką i brokułem. Sos doprawiam wyłącznie solą i pieprzem. Jeśli chcesz uzyskać bardziej serowy smak, zamiast goudy dodaj parmezan lub ser edamski. Z brokuła i sera przygotujesz również pyszną zapiekankę. Brokuły zapieczone pod serową chmurką smakują doskonale.
Sałatka makaronowa z kurczakiem, rukolą i suszonymi pomidorami jest doskonałym pomysłem na imprezę lub spotkanie w większym gronie. Jest tania i błyskawiczna w przygotowaniu. Sałatka jest bardzo aromatyczna, smaczna i niezwykle sycąca. Poznaj przepis na szybką sałatkę z rukolą i kurczakiem.Sałatka makaronowa z rukolą i kurczakiem jest jedną z moich ulubionych sałatek na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Sałatka jest sycąca, kolorowa i niezwykle smaczna. Zawsze przygotowuję sałatkę z całej paczki makaronu, ponieważ prośby o dokładki są pewne. Na większe imprezy przygotowuję również klasycznego gyrosa lub sałatkę z surimi, ponieważ są równie szybkie i doskonałe w smaku.Kurczaka smażę na oliwie i oleju z suszonych pomidorów, ponieważ jest bardzo aromatyczny. Olej z pomidorów wykorzystuję również do przygotowania sosu, aby dodatkowo wzmocnić jego smak. Do sosu dodaję również miód, który świetnie łączy się z całą sałatką.
Makaron zawsze jest dobrym pomysłem na obiad. Możesz przygotować go z ulubionymi dodatkami i za każdym razem wychodzi doskonale. Makaron z pieczarkami i szpinakiem to świetna opcja obiadowa, którą przygotujesz w zaledwie 30 minut, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Poznaj przepis na obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem.Szpinak i pieczarki podsmażone z aromatycznym czosnkiem i masłem to wprost genialne połączenie. Wszystkie składniki gotowane są w delikatnym sosie śmietanowym i oprószone włoskim parmezanem. Parmezan jest bardzo charakterystyczny w smaku, jeśli wolisz łagodniejszy ser, wykorzystaj do obiadu klasyczną goudę.Makaron podsmaż z całym daniem na patelni, a zyska rewelacyjny smak i aromat. Do obiadu wykorzystaj makaron penne, ponieważ rureczki dobrze wchłaniają sos. Obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem przygotujesz w pół godziny z kilku prostych składników i zawsze wychodzi doskonale.
Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami to pomysł na prosty, szybki i wyjątkowo aromatyczny obiad. Tagliatelle podsmażone na oleju z pomidorów z dodatkiem warzyw smakuje doskonale i pokochają je nawet największe niejadki. Poznaj przepis na makaron z cukinią i suszonymi pomidorami.Suszone pomidory są świetnym dodatkiem do makaronów i sałatek. Pomidory są bardzo aromatyczne, dzięki czemu każde danie przygotowane z ich dodatkiem jest niezwykle wyraźne i intensywne w smaku. Pomidory suszone doskonale łączą się więc z delikatnym makaronem i cukinią. Makaron zawsze podsmażam na patelni ze wszystkimi składnikami, aby dokładnie naszedł sosem i smakiem potrawy. Makaron tagliatelle gotuję od 3 do 5 minut, aby był el dente i nie rozpadł się podczas smażenia. Do przygotowania dania możesz wykorzystać również ulubiony makaron. Pomidory suszone możesz przygotować samodzielnie. Tu znajdziesz prosty sposób na domowe suszone pomidory, doskonałe do makaronów i sałatek.
Makaron z warzywami i sosem to lekka propozycja na obiad, lunch lub szybką kolację. Danie jest mocno pomidorowe i świetnie doprawione. Domowy sos pomidorowy w towarzystwie cukinii, pomidorków koktajlowych i makaronu zapieczonego na patelni smakuje doskonale. Poznaj przepis na pyszny makaron z warzywami i sosem.Do przygotowania dania wykorzystuję swój ulubiony makaron, czyli penne lub cannelloni. Cannelloni jest podobny do penne, jednak rurki są o wiele większe, dzięki czemu makaron wchłania jeszcze więcej sosu. Makaron zawsze gotuję al dente. Przegotowane, miękkie rurki tracą swój smak.Uwielbiam domowy sos pomidorowy. Ma świetną, gęstą konsystencję i doskonale nadaje się do przygotowania makaronów i zapiekanek. Smak sosu wzmacniam dodatkowo podsmażonymi pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i pietruszką. Cukinię natomiast smażę, aby była lekko chrupiąca i zachowała swoją strukturę. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, bezmięsny obiad-tu znajdziesz przepis na szybki makaron z awokado, bazylią i orzeszkami piniowymi.
Szukasz pomysłu na szybki, pożywny i smaczny obiad? Makaron penne z kurczakiem w aromatycznym sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to świetne danie dla całej rodziny. Parmezan dodany przed podaniem wzmacnia smak potrawy i nadaje jej włoskiego charakteru. Poznaj przepis na makaron penne z kurczakiem.Makarony z kurczakiem to sprawdzone dania obiadowe, które wychodzą za każdym razem, niezależnie od dodanych składników. Delikatny drób doskonale komponuje się z różnymi sosami i warzywami, dzięki czemu możesz stworzyć z nich wiele ciekawych dań. Moim numerem jeden jest jednak makaron penne z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym. Danie jest proste, pożywne i doskonale doprawione.Do przygotowania sosu nie używam mąki. Śmietana doskonale zredukuje się podczas gotowania na wolnym ogniu. Penne jest najlepszym rodzajem makaronu do dań na bazie sosu śmietanowego oraz zapiekanek. Kształt makaronu umożliwia wchłonięcie dużej ilości sosu sprawiając, że każde danie jest po prostu pyszne.
Makaron z sosem sojowym to doskonały pomysł na szybki obiad w azjatyckim stylu. Danie przygotowywane jest metodą stir-fry w woku, dzięki czemu wszystkie składniki zachowują chrupkość i doskonały smak. Odkryj niezwykłą kuchnię Dalekiego Wschodu i przygotuj pyszny makaron chow mein z sosem sojowym.Stir-fry to metoda przygotowywania potraw w woku, polegająca na krótkim smażeniu wszystkich składników w bardzo wysokiej temperaturze, dzięki czemu są niezwykle chrupiące i aromatyczne. Dania stir-fry są niezwykle popularne między innymi w Chinach i Japonii, gdzie można je kupić niemal na każdym rogu. Dania stir-fry słyną z prostych, ale doskonale połączonych składników. Makaron z sosem sojowym przygotowuję z kurczakiem, paprykami i chińskimi grzybami shiitake. W przepisie nie może zabraknąć ciemnego sosu sojowego, soku z limonki oraz cukru, ponieważ razem tworzą niezwykle smaczny sos, łączący warzywa, mięso i makaron.Doskonały makaron z woka przygotujesz również z plastrami wołowiny. Tu znajdziesz przepis na stir-fry z wołowiną, orzechami i imbirem.
Makaron jest świetnym dodatkiem do zup, zapiekanek, sosów, warzyw i mięs. jego delikatny, uniwersalny smak sprawia, że świetnie komponuje się z każdym daniem. Odpowiednie przygotowanie makaronu nadaje mu lekko słony smak i zachowuje jego zamierzony kształt. Jak dobrze ugotować makaron?Makaron pochodzi z Włoch, jednak jego uniwersalne zastosowanie w kuchni sprawiło, że szybko stał się jednym z najbardziej popularnych i najczęściej spożywanych produktów na całym świecie. Makaron różni się od siebie kształtem oraz składnikami, z jakich został zrobiony. Najczęściej spotykanymi rodzajami makaronów jest makaron jajeczny, ryżowy, pszenny, pełnoziarnisty, durum. Niektóre warzywa, takie jak czarna fasola czy groszek również doskonale nadają się do produkcji tego włoskiego przysmaku.Makaron wybieram w zależności od dania, jakie chcę przygotować. Do rosołu najlepszy jest makaron jajeczny, do zapiekanek makaronowych i sosów - penne, do zup natomiast kokardki, muszelki itp. Do dań mięsnym z sosem pomidorowych przygotowuję spaghetti, do sosów śmietanowych natomiast - tagliatelle. Każdy makaron, niezależnie od rodzaju i dania, wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Sprawdź, jak go ugotować, żeby smakował najlepiej.
Makaron nadziewany jest prostym i szybkim pomysłem na smaczny obiad. Muszle faszerowane wieprzowym mięsem mielonym i pomidorami, oprószone parmezanem pokochają nawet najbardziej wymagający smakosze. Poznaj przepis na pyszny makaron nadziewany, który pokocha cała rodzina.Makaron w kształcie muszli doskonale nadaje się do przygotowywania szybkich dań pieczonych w piekarniku. Makaron możesz faszerować w dowolny sposób. Jeśli lubisz mocny, serowy smak, koniecznie przygotuj również zapiekane muszle ze szpinakiem, mozzarellą, garana padano i camembertem.Makaron nadziewany smakuje doskonale z farszem z mięsa mielonego i pomidorów. Danie ma wyraźny smak i aromat. Jest delikatne, wilgotne i rozpływa się w ustach. Makaron najlepiej smakuje zapieczony, jeśli jednak nie masz piekarnika, możesz przełożyć farsz do ugotowanych wcześniej muszli i całość również posypać parmezanem, który pod wpływem temperatury delikatnie się roztopi. Uzyskasz w ten sposób równie smaczne i sycące danie.
Prosta zupa pomidorowa to doskonały przepis dla wszystkich, którzy są zabiegani i nie mają czasu na gotowanie. Zupę przygotujesz w zaledwie chwilę, a będzie aromatyczna, smaczna i mocno pomidorowa. Sprawdź, jak przygotować niezwykle prostą i pyszną zupę pomidorową gotową w kilkanaście minut.Prostą zupę pomidorową przygotowuję na passacie pomidorowej z dodatkiem czerwonej cebulki, makaronu i aromatycznej natki pietruszki, która jest kluczowym składnikiem doskonałych zup i potraw. Pietruszka z pomidorami komponuje się wprost idealnie.Makaron wrzucam do zupy, aby ugotował się na wywarze i zyskał pomidorowy smak. Do zupy pomidorowej zawsze dodaję pół łyżeczki cukru, ponieważ świetnie podkreśla jej aromat. Zupę gotuję bez dodatków warzyw, aby przygotować ją w dosłownie chwilę.Równie szybką i smaczną zupę przygotujesz w formie kremu. Tu znajdziesz przepis na zupę pomidorową dla początkujących z dodatkiem aromatycznej bazylii i oregano.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to doskonały pomysł na pyszny i pożywny obiad. Mięsny bulion z dodatkiem włoszczyzny i podsmażone z czosnkiem pomidory nadają zupie niezwykłego smaku i aromatu. Zupę podaj z ulubionym makaronem lub ryżem. Poznaj przepis na doskonałą zupę pomidorową ze świeżych pomidorów na mięsie. Świeże pomidory i aromatyczny bulion na bazie mięsa i włoszczyzny to genialne połączenie. Bulion rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność, pomidory natomiast są źródłem magnezu, potasu i wielu niezbędnych witamin. Zupa jest więc zarówno pyszna, jak i zdrowa.Do przygotowania zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów wybieram dwa różne rodzaje pomidorów. Warzywa muszą być dojrzałe i słodkie, aby przygotować z nich pyszny przecier z lekką, czosnkową nutą. Do zupy pomidorowej dodaję również cukier, który wzmacnia jej smak.Jeśli lubisz mięsne, aromatyczne zupy, przygotuj również zupę pomidorową z klopsikami, czyli wyjątkowe, aromatyczne danie w włoskim stylu.
Makaron z jabłkami to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Prażone jabłka z cynamonem doskonale komponują się z makaronem, tworząc aromatyczny, smaczny i bardzo sycący obiad. Poznaj prosty przepis na makaron z jabłkami.Po makaron z jabłkami sięgam zawsze, kiedy mam ochotę na słodki i lekki, ale sycący obiad. Jabłka prażone z cukrem tworzą gęsty i wyjątkowo smaczny sos, cynamon natomiast nadaje daniu korzennej nuty.Jabłka są bardzo zdrowymi owocami. Już pół jabłka dziennie znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowego i nowotworów. Związki zawarte w jabłkach działają przeciwzapalnie i odtruwająco. Owoce są więc doskonałe, gdy chcemy oczyścić organizm z toksyn. Jabłka surowe mogą niestety powodować kolki wątrobowe, jednak prażone lub gotowane są lżejsze i doskonale wpływają na cały układ pokarmowy, w tym wątrobę.Do przygotowania sosu możesz wykorzystać świeże lub prażone jabłka ze słoika. Z prażonych jabłek przygotujesz przepyszne naleśniki, idealne na słodki początek dnia.
Rosół Magdy Gessler jest wyjątkowo aromatyczną zupą, która podczas gotowania uwalnia dużo przyjemnego zapachu. Przygotowanie go z przepisu Gessler jest banalnie prostym zajęciem. Wystarczy zastosować się do poniższych wskazówek, a danie wyjdzie obłędnie pyszne. Rosół towarzyszy nam praktycznie non stop. Każdego tygodnia w wielu polskich domach nastawiany jest pokaźnych rozmiarów garnek, w którym bulgoce intensywny w smaku wywar. Ważnym zagadnieniem jest odpowiednia jakość wszystkich składników. Dobre mięso i warzywa oddadzą znacznie więcej smaku do bulionu, co przełoży się na przyjemność płynącą z jedzenia.
Makaron z pomidorami z puszki to pomysł na szybki, prosty i tani obiad. Danie z pewnością zachwyci wszystkich swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. Dodatek oliwy, przypraw i ziół sprawi, że przeniesiesz się w kulinarną podróż po słonecznej Italii. Poznaj szybki przepis na makaron z pomidorami z puszki.Danie przygotowuję, kiedy mam ochotę na pyszny, lekki, ale i sycący obiad, a nie mam czasu na gotowanie. Pomidory z puszki podsmażone na oliwie z aromatycznym czosnkiem, cebulką i ziołami kuchni śródziemnomorskiej smakują wprost genialnie oprószone parmezanem i podane z ulubionym makaronem. Danie jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i pyszne, dzięki czemu na stałe zagościło w moim menu. Do przygotowania makaronu z pomidorami wykorzystuję głównie makaron penne, jednak danie równie dobrze smakuje z kokardkami, spaghetti lub tagliatelle. Wszystko zależy od tego, jaki makaron akurat mam w domu i na jaki mam ochotę. Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki obiad z włoską nutą-tu znajdziesz przepis na doskonały makaron z pesto z awokado i orzeszkami pinii.
Spaghetti Napoli jest doskonałym pomysłem na bezmięsny, pożywny obiad. Makaron z sosem pomidorowym, doprawionym ziołami i parmezanem ma intensywny smak i aromat, który zachwyci wszystkich domowników. Poznaj przepis na prosty sos do spaghetti, który przygotujesz w 20 minut.Spaghetti Napoli to klasyczne, włoskie danie. Suszone zioła, czosnek, parmezan i oliwa dodają potrawie niezwykłego smaku i aromatu, rodem ze słonecznej Italii. Domowy sos do spaghetti bez mięsa jest mocno pomidorowy i słodki. Parmezan natomiast doda daniu mocnego, wyraźnego akcentu.Spaghetti możesz przygotować na dwa sposoby: możesz polać sosem makaron lub podsmażyć porcję makaronu z kilkoma łyżkami sosu. Makaron podsmażony w ten sposób uzyska smak całego dania i będzie bardziej aromatyczny. Całą potrawę koniecznie oprósz startym parmezanem, aby podkreślić jej wyjątkowy smak.Wypróbuj również bezmięsne spaghetti aglio olio e peperoncino, czyli makaron z czosnkiem, oliwą, pietruszką i pikantnymi papryczkami. To doskonały pomysł na proste i wyjątkowo smaczne danie włoskiej kuchni.