Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Makaron

Makaron

domowy makaron
05.10.2021 02:00 Jak zrobić domowy makaron?

Domowy makaron nie ma sobie równych. Możesz kupić najlepszy i najdroższy, a i tak ten zrobiony własnoręcznie będzie najsmaczniejszy. Zobacz jak zrobić domowy makaron i wykorzystaj go do rosołu albo podaj z ulubionym sosem.Kiedyś robienie domowego makaronu było na porządku dziennym. W sklepach trudno było kupić gotowy, więc nie mając wyboru, trzeba było znaleźć trochę czasu na zrobienie domowego. Kiedy w sklepach pojawił się makaron w różnych kształtach i kolorach wybraliśmy wygodę. Jednak warto przypomnieć sobie, jak smakuje taki prawdziwy, domowy makaron.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-10-02T215517.276
02.10.2021 02:00 Łatwy sposób Okrasy na pyszną zupę pomidorową

Zupa pomidorowa jest ulubienicą dzieci i dorosłych. Choć jemy ją często, jakoś się nie nudzi. Warto jednak czasami przygotować ją nieco inaczej, bo może okazać się, że ten nowy sposób jest lepszy. I z pewnością tak będzie z proponowanym dziś przepisem. Poznajcie łatwy sposób Okrasy na pyszną zupę pomidorową. Karol Okrasa jest miłośnikiem polskiej kuchni. Lubi sięgać do korzeni, ale chętnie w przepisy wplata też swoje oryginalne pomysły i rozwiązania. Proponowana przez niego pomidorowa jest gęsta, choć niezagęszczana. Sekret tkwi w tym, że robi ją z pieczonych pomidorów i warzyw.By zupa smakowała jak u babci, Okrasa proponuje podać ją z własnoręcznie przygotowanym makaronem. Oczywiście, jeśli nie macie czasu na jego robienie, sięgnijcie po kupny. Jednak jeśli chcecie rozsmakować się w pomidorowej jak za dawnych lat, poświęćcie dłuższą chwilę na makaron. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jesienny rosół
01.10.2021 02:00 Jesienny rosół z dodatkiem dyni i imbiru

Rosół można przygotować na wiele różnych sposobów, w zależności od dostępnych sezonowych produktów. Obecnie w sklepach można kupować już dynie, dlatego warto dodać ją do wywaru. Łącząc ją z odrobiną imbiru, można cieszyć się pysznym jesiennym rosołem. Doskonały rosół charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem, głębokim kolorem, a także lekko gęstą konsystencją - po schłodzeniu w lodówce, wywar powinien zamienić się w galaretę dzięki dużej zawartości żelatyny. Warto przygotować bardzo duży zapas rosołu, aby móc na jego podstawie przygotowywać inne zupy, sosy czy gulasze. Wlanie odrobiny esencjonalnego wywaru potrafi znacznie poprawić smak wielu dań. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu (31)
28.09.2021 02:00 Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem to niezwykle popularne, proste i szybkie danie obiadowe. Chili i szafran dodadzą mu jednak charakteru, niepowtarzalnego smaku i sprawią, że potrawa będzie niezwykle aromatyczna. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w sosie śmietanowym z makaronem w stylu kuchni włoskiej. Śmietanowy sos, szpinak i kurczak tworzą delikatne, bardzo smaczne danie. Jeśli jednak dodasz do niego papryczkę chili i najbardziej cenioną i niezwykłą przyprawę jaką jest szafran, otrzymasz pikantny, korzenny i intensywny smak całej potrawy.Szafran jest kwiatem, który od wieków wykorzystywany jest w wielu kuchniach świata. Szczególnie ceniony jest we Włoszech i Hiszpanii za swój wyjątkowy, mocno korzenny, piżmowy smak i aromat. Aby wydobyć pełnię smaku, nitki szafranu zalej odrobiną zimnej wody i odstaw na kilka minut.

Sałatka makaronowa z tuńczykiem
27.09.2021 02:00 Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Sałatka makaronowa z tuńczykiem to szybki i prosty przepis na lekką kolację, lunch lub danie na specjalną okazję. Jest niezwykle pożywna, smaczna i aromatyczna. Tuńczyk doskonale komponuje się z oliwkami, pomidorkami, cebulą i pietruszką. Tego połączenia musisz spróbować.Bazą sałatki jest makaron i tuńczyk, dzięki czemu jest ona niezwykle pożywna. Do sałatki możesz wykorzystać drobny makaron, taki jak: wstążki, muszelki lub kokardki. Pamiętaj, że do sałatki najlepszy będzie tuńczyk w sosie własnym. W sosie lub oleju zmieni smak potrawy.Tuńczyk jest źródłem niezbędnych tłuszczów nienasyconych. Omega-3 odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, zapobiega zakrzepom, reguluje ciśnienie krwi. Tuńczyk bogaty jest również w witaminę D3, dlatego też jest szczególnie polecany w okresie jesienno-zimowym, kiedy brak słońca powoduje niedobory tej witaminy w naszym organizmie.

Prosta i smaczna zupa pieczarkowa
24.09.2021 02:00 Prosta i smaczna zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa jest zupą, którą gotuję bardzo często. Mocno grzybowy wywar w połączeniu z makaronem, aromatyczną natką pietruszki i lekką śmietanką smakuje rewelacyjnie. Zupa pieczarkowa jest prostą zupą, a jej przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka minut. Sprawdź, jak przygotować smaczną zupę pieczarkową.Pieczarki możemy kupić przez cały rok, jednak jesienią wywar z grzybów smakuje jakoś inaczej. Zupa grzybowa jest intensywna, niezwykle aromatyczna, smaczna i rozgrzewająca. Idealnie sprawdzi się więc w chłodniejsze dni.Zupę pieczarkową możesz przygotować z ulubionym makaronem, jednak najlepszy będzie makaron typu wstążki lub muszelki, ponieważ jest delikatny i doskonale nadaje się do zup. Zupę dopraw wyłącznie solą, pieprzem i liśćmi laurowymi. Wywar na bazie kostki rosołowej będzie zawierał konserwanty i sztuczne składniki.

gotowanie makaronu
23.09.2021 02:00 Jak gotować makaron, żeby się nie sklejał?

Makaron może być podawany jako samodzielne danie lub stanowić idealny dodatek do zup, mięs czy sosów. Prawidłowo ugotowany nie może być twardy ani.rozgotowany. Nie może też się sklejać. Tego ostatniego unikniemy, dodając łyżkę oliwy lub masła. Niesklejony makaron to łatwiejsze spożycie potrawy i jej atrakcyjny wygląd. Czasem także jest to warunek konieczny do spełnienia, by danie nam się udało. Przygotowując lasagne czy muszle, nie możemy sobie pozwolić na to, by nasz makaron kleił się do siebie. Dowiedz się co zrobić, by osiągnąć zamierzony efekt. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sos beszamelowy
22.09.2021 02:00 Sos beszamel krok po kroku

Sos beszamelowy jest sosem na bazie mleka, mąki i masła. Doprawiony solą, pieprzem i gałką muszkatołową staje się wyrazisty i jednocześnie bardzo delikatny, dzięki czemu jest idealny do wielu dań. Sprawdź, jak przygotować idealny i aksamitny sos beszamelowy bez grudek.Sos beszamelowy swój zapach i aromat zawdzięcza gałce muszkatołowej, która posiada delikatny, słodki, lekko orzechowy smak. Przyprawa znacząco poprawia smak wszystkich dań. Posiada również wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. działa łagodząco na cały układ pokarmowy.Sos beszamelowy możesz wykorzystać do przygotowania lasagne, tagiatelle i innych makaronów. Sos doskonale sprawdzi się również w zapiekankach mięsnych i warzywnych, pieczonych w piekarniku, ponieważ połączy wszystkie składniki i sprawi, że danie nabierze wyjątkowego charakteru. Beszamel nadaje się także jako sos do smarowania ciasta na pizzę.

mieszanie grzybów na patelni
22.09.2021 02:00 Obłędnie pyszny makaron z sosem grzybowym

W sezonie jesiennym nic nie smakuje tak dobrze, jak świeże, leśne grzyby. Z dodatkiem śmietanki, sera i makaronu stanowią pyszne i sycące danie. Co więcej, przygotujecie je już w kwadrans. Sprawdźcie koniecznie nasz przepis.To danie jest idealne dla wielbicieli makaronu, którzy chcą ograniczyć mięso i czas spędzony w kuchni. Do jego wykonania potrzeba niewiele czasu i składników. Minimalna ilość tych drugich jest wręcz wskazana, aby nie przyćmić aromatu grzybów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

makaron
21.09.2021 02:00 Domowy makaron tagliatelle - prościej się nie da

Tagiatelle to rodzaj włoskiego makaronu. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, grzybami, sosami, pesto. Tagiatelle można również podsmażać z całym daniem na patelni, dzięki czemu zyskuje doskonały smak. Sprawdź, jak przygotować makaron w domowym zaciszu.Tagiatelle to klasyczny, włoski makaron. Podobnie jak spaghetti posiada długie nitki, jednak jest znacznie szerszy - każda nitka ma od 6 do 8 mm szerokości. Tagiatelle doskonale komponuje się z grzybami, szpinakiem, smażonymi warzywami, mięsem oraz pesto.Tagiatelle możesz kupić niemal w każdym sklepie, jednak przygotowanie makaronu w domu jest równie proste, a o wiele zdrowsze. Domowy makaron pozbawiony jest sztucznych konserwantów, a do jego przygotowania potrzebujesz wyłącznie mąki i jajek.

rosół
11.09.2021 02:00 Mięso na rosół lepiej wrzucać na wrzątek, czy zimną wodę?

Niedziela bez rosołu to nie niedziela. A niektórzy mogliby go jeść nawet częściej. Ta klarowna, tradycyjna zupa ma wielu wielbicieli. Każdy z pewnością przygotowuje ją na swój sposób, ale na smak i aromat rosołu największy wpływ ma początek. Dowiedzcie się, czy mięso na rosół lepiej wrzucać na wrzątek, czy na zimą wodę.Dobry rosół powinien być klarowny, pełen smaku i aromatu. Na te właściwości wpływa wiele elementów. Przede wszystkim użyte składniki — ich dobór, jakość i ilość. Najlepszy efekt daje gotowanie rosołu na mięsie mieszanym, choć niektórzy wolą delikatniejszy rosół drobiowy, a inni wyrazisty wołowy. Jednak o wiele istotniejsze jest czy mięso wrzucisz na zimną, czy gorącą wodę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zupa pomidorowa od Kuronia
05.09.2021 02:00 Swojska zupa pomidorowa od Kuronia

Pomidorówka to jedna z najpopularniejszych w Polsce zup. Lubią ją wszyscy, niezależnie od wieku. Choć jej podstawą jest rosół i pomidory, to u każdego smakuje nieco inaczej. Koniecznie musicie spróbować pysznej, swojskiej zupy pomidorowej od Kuronia.Na smak zupy pomidorowej wpływa wiele składników. Przede wszystkim rodzaj mięsa, użytego do przygotowania rosołu. Ważne są też dodane do niego warzywa oraz przyprawy. Istotna jest też postać pomidorów użytych do zupy. Do wyboru są świeże, z puszki, przecier, pasatta czy koncentrat. Zobaczcie, jak pomidorową przygotowuje Jakub Kuroń.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zupa pomidorowa
01.09.2021 02:00 Najlepszy przepis na klasyczną zupę pomidorową

Zupa pomidorowa była jedzona przez nas bardzo często w dzieciństwie. Wtedy była ona jednak gotowana na przecierach i koncentracie. Dlatego tym razem pokazujemy, jak wykonać ją ze świeżych pomidorów. Zupa pomidorowa jest wyjątkowo aromatyczną, pyszną i sycącą potrawą, która potrafi wypełnić żołądek na długie godziny. Aby przygotować ją w najlepszy sposób, należy wykorzystać świeże i pełne smaku pomidory. Gotowanie z przecieru i koncentratu jest wygodne, jednak ciężko uzyskać odpowiedni profil smakowy i konsystencję. Warto przy okazji pamiętać, że wcale nie zabiera taki sposób zbyt dużo czasu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

rosół
28.08.2021 02:00 Dlaczego warto dodać do rosołu sos sojowy?

Wiemy, że lubicie rosół. Ale czy nie znudził wam się już jego smak? Jeśli tak, proponujemy dziś mały eksperyment - dodajcie do niego trochę sosu sojowego. Aromat i wygląd rosołu z pewnością was pozytywnie zaskoczą.Złocisty, aromatyczny rosół to jedna z najpopularniejszych w Polsce zup. Wywar gotowany na mięsie i włoszczyźnie jest uwielbiany przez dorosłych i dzieci. Ale ile można jeść tę samą, nawet najpyszniejszą zupę? Dlatego proponujemy wam małą odmianę. Niektórzy, aby złagodzić smak rosołu dodają do niego kawałek włoskiej kapusty. Inni dosypują szczyptę sproszkowanej kurkumy - rosół zyskuje wtedy żółty kolor i ostrzejszy smak. My zaś proponujemy odmienić charakter rosołu dodając do niego trochę sosu sojowego.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Łazanki z kiszoną kapustą
27.08.2021 02:00 Kultowe łazanki z kiszoną kapustą

Oczywiście potrawa na zdjęciu nie jest niczym innym jak kultowymi łazankami z kiszoną kapustą. Specjał dawniej cieszył się ogromną popularnością. Dziś jada się go raczej od święta. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go również dziś. Przepis jest niezwykle prosty.Łazanki z kiszoną kapustą niejednokrotnie przyprawiały nas o szczery zachwyt. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią by je spałaszowali. Z pewnością warto wypróbować sprawdzony przepis na wyborne łazanki z kapustą kiszoną.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

GIS ostrzega
24.08.2021 02:00 GIS ostrzega – makaron wycofany ze sklepów

GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące popularnego makaronu o wycofywaniu go ze sprzedaży. Powodem jest zanieczyszczenie jednego ze składników 2-chloroetanolem. W Unii Europejskiej obecność tej substancji w żywności jest niedozwolona. GIS jest urzędem, dzięki któremu wielu obywateli może na co dzień spać spokojnie. Dba on bowiem o jakość i bezpieczeństwo wielu produktów spożywczych dostępnych w sklepach. Niekiedy GIS samodzielnie prowadzi badania żywności, tym razem został jednak poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wycofywaniu makaronu ze sprzedaży przez producenta. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Makaron
23.08.2021 02:00 Co zrobić by makaron się nie posklejał?

Gotowanie makaronu jest czynnością tak powszechną, że każdy miał z nią styczność. Mało kto jednak wie co zrobić, aby pasta się nie sklejała. Absolutną podstawą jest dodawanie dużej ilości wody. Dzięki niej makaron będzie miał odpowiednią przestrzeń i nie zlepi się. Makaron wykorzystujemy do najróżniejszych potraw. Bez wątpienia największą sławą cieszy się w tym przypadku kuchnia włoska, w której wszelakie pasty są podstawą żywienia Włochów. W Polsce także stanowi ważny element codziennej diety. Makaron dodajemy do zup czy sosów, a więc stosunkowo często musimy go gotować. Jak tego dokonać, aby kluski nie posklejały się ze sobą? Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Makaron z truskawkami
16.08.2021 02:00 Przepis na kultowy makaron z truskawkami. Smak lata i dzieciństwa

Makaron z truskawkami jest jednym z najlepszych smaków dzieciństwa. Warto po niego sięgnąć latem, kiedy przepyszne owoce odstaniemy bez najmniejszych problemów. Na zdjęciu brakuje jednego ważnego składnika. Mowa o śmietanie. Przepyszny makaron z truskawkami u wielu smakoszy wywołuje nostalgię. Dawniej specjał jadało się o wiele częściej. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go nawet dziś. Przepis na kultowy smakołyk z dzieciństwa jest banalnie prosty.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Rosół Magdy Gessler
14.08.2021 02:00 Przepis Magdy Gessler na wyjątkowy rosół

Rosół Magdy Gessler jest wyjątkowy dzięki jednemu składnikowi - goździkom. Ich dodatek sprawia, że wywar nabiera zupełnie nowego smaku oraz aromatu. W poniższym przepisie zdradzamy jak wykonać go krok po kroku. Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowy rosół. Zupa ta jest uwielbiana praktycznie w całej Polsce i bez wątpienia zyskała już miano kultowej. Dlatego receptura Magdy Gessler jest tak pożądana przez prawdziwych smakoszy. Gessler do wywaru dorzuca goździki, które wprowadzają odrobinę korzenności i egzotyczności do smaku. Choć różnica jest delikatnie wyczuwalna od klasycznej zupy, wyćwiczone podniebienie zachwyci się już od pierwszej łyżki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

PILNE
13.08.2021 02:00 Produkty ostatnio wycofane przed GIS

Jednym z zadań GIS jest ostrzeganie Polaków przed produktami, które mogą zaszkodzić ich zdrowiu czy życiu. Nie inaczej jest tym razem, ponieważ w ciągu ostatnich tygodni wypuszczono kilka publicznych ostrzeżeń. Pod lupę wzięto suplementy diety czy makarony. GIS ma cały czas ręce pełne obroty. Dystrybutorzy i producenci nie zawsze są w stanie wprowadzić na rynek czy wyprodukować żywność, która jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia każdego z nas. Aby temu zaradzić, Główny Inspektorat Sanitarny monitoruje branżę spożywczą, żeby przeciwdziałać takowym wpadkom. Warto zajrzeć do swoich szafek kuchennych w celu upewnienia się, że mamy w nich wycofywanych produktów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pilne informacje
12.08.2021 02:00 GIS wycofuje partię makaronów

GIS poinformował o wycofaniu partii makaronów produkowanych przez firmę Makarony Polskie S.A. Powodem wycofania produktów jest stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu. Deoksyniwalenol jest toksyną, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.Główny Inspektor Sanitarny w ostatnich tygodniach poinformował o wycofaniu produktów zagrażających zdrowiu człowieka. Wycofano między innymi pizzę dostępną w Lidlu, czy też mięso zanieczyszczone tlenkiem etylu. Tym razem szkodliwy dla organizmu okazał się makaron marki Makarony Polskie S.A. Jak poinformowano, niektóre partie makaronów razowych wycofano ze względu na stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON).Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Rosół z domowym makaronem
10.08.2021 02:00 Przepis na domowy makaron do rosołu

Rosół bez makaronu nie jest tym samym, dlatego warto poświęcić trochę swojego czasu, na przygotowanie najlepszych klusek. Własnoręcznie wyrobienie ciasta na makaron wcale nie jest takie trudne. Wystarczą podstawowe składniki oraz chwila cierpliwości. Rosół z makaronem jest prawdopodobnie najczęściej wybieranym sposobem jedzenia tej zupy przez Polaków. Mimo to większość z nas decyduje się na kupowanie gotowego makaronu, choć można wykonać go w domu. Dzięki temu dokładnie wiemy, co się w nim znajduje - co więcej, świeżo wyrobiony makaron jest znacznie smaczniejszy niż sklepowy. Z pewnością jedząc rosół z takim dodatkiem, zachwycisz się wielką różnicą. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Makaron z serem
24.07.2021 02:00 Przepis na makaron z serem

Makaron z białym serem ma smak, którego żaden z nas nie może zapomnieć - jeszcze nie tak dawno temu owa potrawa pojawiała się na stołach w każdym domu. Jeśli pragniesz wrócić do niej, niżej zdradzamy najprostszy przepis. Wystarczy jeden kęs, aby przypomnieć sobie dzieciństwo. Makaron z białym serem na słodko jest pożywny głównie dzięki wartościom odżywczym tego charakterystycznego nabiału. Sporo białka, wapnia oraz innych substancji sprawiają, że całe danie doskonale syci i dodaje energii. Przy okazji gotowania makaronu pamiętaj, aby nie trzymać go we wrzątku zbyt długo. Uzyskanie idealnej twardości, czyli al dente, znacznie zwiększa przyjemność, jaka płynie z jedzenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

84925726 2804044969656147 1875624050798100480 n
22.07.2021 02:00 Wyborny przepis na cudowną zupę wiśniową

Zupa owocowa należy do jednych z kultowych letnich dań. Często kojarzy nam się z błogim czasem dzieciństwa, ponieważ nieraz przygotowywały ją nasze babcie. Powyższe zdjęcie nie przedstawia jednak idealnej wersji tego niezwykłego dania. Powód? Nie jest ona zabielona śmietanką! Podajemy przepis na ten wyjątkowy smakołyk!Zupa owocowa to jedno z najbardziej kontrowersyjnych polskich dań. Ma ono tyle samo wielbicieli, co zagorzałych przeciwników! Nie ulega jednak wątpliwości, że jej przyrządzenie może być doskonałym pomysłem na obiad w upalny letni dzień. Poniżej podajemy przepis na wyjątkową zupę z wiśni!

Projekt bez tytułu (8)
13.07.2021 02:00 Naturalny i szybki sposób na pozbycie się moli z szafek kuchennych

Mole spożywcze są utrapieniem, z którym walka jest wyjątkowo trudna - owady te są bardzo odporne, a pozbycie się żywych stworzonek nie gwarantuje, że ich larwy lub jajka również zostały zutylizowane. Pomocne, po wyrzuceniu produktów z jajkami, jest przetarcie szafek ścierkami, nasączonymi octem z kilkoma kroplami olejku cytrusowego lub goździkowego. Mole spożywcze z łatwością atakują kuchenne szafki, w których przechowywane są suche produkty. Makarony, kasze, mąki czy ryże stanowią bowiem doskonały pokarm dla tych moli. Domowych sposobów na pozbycie się tych szkodników jest wiele, lecz nie każdy z nich jest skuteczny. Poniżej prezentujemy sprawdzone metody, które faktycznie ułatwiają uporanie się z molami spożywczymi. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Półki sklepowe nagle opustoszały
02.07.2021 02:00 Chaos w australijskich sklepach, pustoszeją półki

Najbardziej zaludniony australijski stan został objęty dwutygodniowym lockdownem. Mieszkańcy Nowej Południowej Walii tłumnie ruszyli na zakupy. Nie trzeba było długo czekać, by półki sklepowe zaczęły świecić pustkami. Każdy chciał zrobić zapasy, zanim obostrzenia wejdą w życie.Na początku pandemii niemal we wszystkich sklepach mogliśmy napotkać się na puste półki sklepowe. Taki widok aktualnie nie jest najczęstszy. Ostatnie doniesienia z Australii potwierdzają, że tamtejsi mieszkańcy zaczęli wykupować podstawowe produkty w obawie przed zapowiedzianym lockdownem.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Гречневая каша с молоком
10.06.2021 02:00 Przepis na niezapomnianą zupę mleczną

Zupa mleczna jest daniem, które dla wielu uchodzi za najlepsze możliwe śniadanie - połączenie słodkiego mleka i makaronu nie ma sobie bowiem równych. Niżej przypominamy jak przygotować to kultowe danie z dzieciństwa. Warto ją ugotować, gdyż dzięki temu będzie można z łatwością wrócić do nostalgii z dawnych lat. Zupa mleczna dla mnóstwa młodszych ludzi kojarzy się z płatkami polanymi mlekiem. Dzisiaj na rynku można kupić dziesiątki najróżniejszych rodzajów płatków, które są zrobione z różnych zbóż, a także mają niekiedy wyjątkowo ciekawe smaki i aromaty. Kiedyś nie mieliśmy jednak takiego luksusu. W czasach PRL-u sklepowe półki świeciły pustkami, dlatego Polacy musieli radzić sobie w inny sposób. Sprytne gospodynie znalazły metodę, która pozwala zjeść szybkie, smaczne oraz pożywne śniadanie, które najczęściej było podawane dzieciom. Mowa oczywiście o poniższej zupie mlecznej.

Truskawki z makaronem
12.05.2021 02:00 Przepis na makaron z truskawkami i serem

Makaron i truskawki wywołują często mieszane uczucia. Choć nie brakuje prawdziwych fanów tej potrawy, część ludzi na sam widok od razu krzywi się i odwraca wzrok. Jeśli należysz do miłośników tego letniego posiłku, przetestuj poniższe banalnie proste receptury. Taki posiłek pozwala zachować energię na cały dzień pracy w ogrodzie, a przy okazji gotujący nie musi męczyć się przez wiele godzin podczas przyrządzania jedzenia. Polskie truskawki nie mają sobie równych i warto wykorzystać je na wszystkie możliwe sposoby - wszak sezon niedługo znowu się skończy, a my będziemy tęsknić do ich smaku.