Makaron z białym serem ma smak, którego żaden z nas nie może zapomnieć - jeszcze nie tak dawno temu owa potrawa pojawiała się na stołach w każdym domu. Jeśli pragniesz wrócić do niej, niżej zdradzamy najprostszy przepis. Wystarczy jeden kęs, aby przypomnieć sobie dzieciństwo. Makaron z białym serem na słodko jest pożywny głównie dzięki wartościom odżywczym tego charakterystycznego nabiału. Sporo białka, wapnia oraz innych substancji sprawiają, że całe danie doskonale syci i dodaje energii. Przy okazji gotowania makaronu pamiętaj, aby nie trzymać go we wrzątku zbyt długo. Uzyskanie idealnej twardości, czyli al dente, znacznie zwiększa przyjemność, jaka płynie z jedzenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa owocowa należy do jednych z kultowych letnich dań. Często kojarzy nam się z błogim czasem dzieciństwa, ponieważ nieraz przygotowywały ją nasze babcie. Powyższe zdjęcie nie przedstawia jednak idealnej wersji tego niezwykłego dania. Powód? Nie jest ona zabielona śmietanką! Podajemy przepis na ten wyjątkowy smakołyk!Zupa owocowa to jedno z najbardziej kontrowersyjnych polskich dań. Ma ono tyle samo wielbicieli, co zagorzałych przeciwników! Nie ulega jednak wątpliwości, że jej przyrządzenie może być doskonałym pomysłem na obiad w upalny letni dzień. Poniżej podajemy przepis na wyjątkową zupę z wiśni!
Mole spożywcze są utrapieniem, z którym walka jest wyjątkowo trudna - owady te są bardzo odporne, a pozbycie się żywych stworzonek nie gwarantuje, że ich larwy lub jajka również zostały zutylizowane. Pomocne, po wyrzuceniu produktów z jajkami, jest przetarcie szafek ścierkami, nasączonymi octem z kilkoma kroplami olejku cytrusowego lub goździkowego. Mole spożywcze z łatwością atakują kuchenne szafki, w których przechowywane są suche produkty. Makarony, kasze, mąki czy ryże stanowią bowiem doskonały pokarm dla tych moli. Domowych sposobów na pozbycie się tych szkodników jest wiele, lecz nie każdy z nich jest skuteczny. Poniżej prezentujemy sprawdzone metody, które faktycznie ułatwiają uporanie się z molami spożywczymi. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Najbardziej zaludniony australijski stan został objęty dwutygodniowym lockdownem. Mieszkańcy Nowej Południowej Walii tłumnie ruszyli na zakupy. Nie trzeba było długo czekać, by półki sklepowe zaczęły świecić pustkami. Każdy chciał zrobić zapasy, zanim obostrzenia wejdą w życie.Na początku pandemii niemal we wszystkich sklepach mogliśmy napotkać się na puste półki sklepowe. Taki widok aktualnie nie jest najczęstszy. Ostatnie doniesienia z Australii potwierdzają, że tamtejsi mieszkańcy zaczęli wykupować podstawowe produkty w obawie przed zapowiedzianym lockdownem.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Zupa mleczna jest daniem, które dla wielu uchodzi za najlepsze możliwe śniadanie - połączenie słodkiego mleka i makaronu nie ma sobie bowiem równych. Niżej przypominamy jak przygotować to kultowe danie z dzieciństwa. Warto ją ugotować, gdyż dzięki temu będzie można z łatwością wrócić do nostalgii z dawnych lat. Zupa mleczna dla mnóstwa młodszych ludzi kojarzy się z płatkami polanymi mlekiem. Dzisiaj na rynku można kupić dziesiątki najróżniejszych rodzajów płatków, które są zrobione z różnych zbóż, a także mają niekiedy wyjątkowo ciekawe smaki i aromaty. Kiedyś nie mieliśmy jednak takiego luksusu. W czasach PRL-u sklepowe półki świeciły pustkami, dlatego Polacy musieli radzić sobie w inny sposób. Sprytne gospodynie znalazły metodę, która pozwala zjeść szybkie, smaczne oraz pożywne śniadanie, które najczęściej było podawane dzieciom. Mowa oczywiście o poniższej zupie mlecznej.
Makaron i truskawki wywołują często mieszane uczucia. Choć nie brakuje prawdziwych fanów tej potrawy, część ludzi na sam widok od razu krzywi się i odwraca wzrok. Jeśli należysz do miłośników tego letniego posiłku, przetestuj poniższe banalnie proste receptury. Taki posiłek pozwala zachować energię na cały dzień pracy w ogrodzie, a przy okazji gotujący nie musi męczyć się przez wiele godzin podczas przyrządzania jedzenia. Polskie truskawki nie mają sobie równych i warto wykorzystać je na wszystkie możliwe sposoby - wszak sezon niedługo znowu się skończy, a my będziemy tęsknić do ich smaku.
Statyczny Włoch zjada aż 26 kilogramów makaronu rocznie, ale Polacy równie chętnie się nim zajadają. Chociaż spożywamy "tylko" ok. 4,4 kilograma tego produktu w ciągu roku, to i tak warto wiedzieć, w jaki najlepiej go przyrządzić, by nie tracić jego cennych właściwości.Choć wiele osób może w tym momencie zadawać sobie pytanie: jakie cenne składniki może mieć zwykły makaron? – odpowiedź może Cię mocno zaskoczyć.
Zupa mleczna jest świetnym pomysłem na śniadanie, gdy spieszymy się i mamy tylko chwilę na zjedzenie czegoś pożywnego. Wystarczy wsypać płatki kukurydziane do talerza i zalać je zimnym lub wcześniej podgrzanym mlekiem.
W zależności od rejonu dzbanek na mleko nosił inną nazwę. Mówiło się, że to kanka, konew do mleka, a nawet bańka.
Justyna Żyła stała się najbardziej popularna dzięki głośnemu rozstaniu ze swoim byłym mężem, choć z pewnością udostępnianie dobrze wyglądających potraw w Internecie także przysporzyło jej mnóstwo fanów. Niedawno Żyła ugotowała makaron, który każdy może przygotować. Największą uwagę zawsze przykuwają dania proste, szybkie i smaczne. Dzięki oszczędności czasu, jak i pieniędzy można spożywać je częściej, a pyszny smak jest tylko dodatkowym atutem. Jeśli brakuje ci sposobności na duży obiad, sprawdź poniższą recepturę.
Makaron jest bez wątpienia bardzo częstym gościem na naszych talerzach. Jego ogromna uniwersalność sprawia, że można przygotowywać na jego podstawie mnóstwo dań, zarówno słonych, takich jak mięsne sosy, czy słodkich w stylu truskawek ze śmietaną. Aby móc zjeść kluski, trzeba najpierw je ugotować w wodzie. Dostarczenie do nich wilgoci zmienia je z twardych i chrupiących, na miękkie i delikatne. Popularne gotowanie w garnku może jednak stać się już niedługo przeszłością, ponieważ istnieje o wiele lepszy sposób.
Gotowanie obiadu czasami potrafi zająć nam wiele czasu. Nie zawsze jesteśmy w stanie go na to przeznaczyć. W takich sytuacjach warto sięgnąć po proste przepisy. Niektóre z nich pozwalają na przyrządzenie nie lada rarytasów.
Nie da się ukryć, że makaron odgrywa bardzo ważną rolę w kulinariach. Nie bez powodu tak często gości na naszych stołach. Dodajemy go między innymi do zup i zapiekanek. Makaron łączymy również z sosami. Dziś postawimy na sycące danie o niecodziennych walorach smakowych.
Patelnia wykorzystywana jest przez kucharzy praktycznie każdego dnia po kilka razy. Smażymy na niej mięso, redukujemy sosy, a nawet gotujemy całe dania. Mimo iż stanowi tak nieodłączny element naszego życia, wielu z nas do dzisiaj nie wie o ukrytej funkcji. Rączka służy głównie do bezpiecznego trzymania naczynia - dzięki niej nie poparzymy się gorącym metalem, ponieważ jesteśmy od niego odizolowani. Jeśli widzisz w niej otwór, wetnij weń drewnianą łyżkę, a nie będziesz musiał martwić się odstawianiem jej w inne miejsce.
Mnóstwo osób z pewnością myśli, że makaron nie jest trudnym w przygotowaniu składnikiem. Wystarczy jedynie wrzucić go do wody i gotować zgodnie z instrukcjami opisanymi na opakowaniu. Taka postawa jest jednak błędna i może wywołać katastrofalne skutki. Źle ugotowane spaghetti czy wstążki stają się zbyt miękkie, nie gromadzą na swojej powierzchni odpowiedniej ilości sosu, tracą smak i rozpadają się, zanim włożymy je do ust. Poniżej prezentujemy kilka najważniejszych zasad, dzięki którym każdy obiad, zawierający makaron, będzie idealny.
Gotowanie jest niekiedy prawdziwą frajdą. Właśnie w ten sposób przygotowujemy rozmaite frykasy, które cieszą zarówno oko, jak i nasze podniebienie. W wielu daniach króluje makaron. Okazuje się, że można go ugotować w bardzo nieoczywisty sposób.
Włosi makaron traktują śmiertelnie poważnie. Statyczny Włoch zjada aż 26 kilogramów makaronu rocznie, co daje opakowanie na tydzień. Polakom do tego poziomu uwielbienia mącznego specjału nieco brakuje, bowiem typowy Kowalski pochłania zaledwie 4,4 kilograma. Nie oznacza to jednak, że nie chcemy posiadać umiejętności perfekcyjnego przygotowania makaronu. Wiele nawyków, które pielęgnujemy w sobie od lat, sprawia, że dania na bazie makaronu wychodzą gorzej, niż powinny. Po tym artykule więcej ci to nie grozi.
Makaron jest jednym z najbardziej popularnych składników naszej diety. Na jego bazie gotowane są przeróżne dania i potrawy, które smakują praktycznie wszystkim - idealnym przykładem jest, chociażby kuchnia włoska, w której zakochany jest cały świat. Niestety, mnóstwo ludzi do dzisiaj nie wie jak w dobry i poprawny sposób ugotować makaron. Istnieje wiele mitów i praktyk, przez które osiągamy efekt zupełnie odmienny od zamierzonego i tak naprawdę obniżamy jakość jedzenia, które gotujemy. Poniżej wyjaśniamy czego bezwzględnie nie robić podczas gotowania makaronu.
Wyborny makaron jest absolutnym kulinarnym szlagierem, który potrafi skusić nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jego prawidłowe ugotowanie jest kluczowe. Jeden niepozorny błąd potrafi go kompletnie zrujnować.