Sos z awokado do makaronu to lekki, świeży sos z wyczuwalną nutą czosnku i sosu sojowego. Sos przygotujesz w kilka minut, a makaron podsmażony z awokado na patelni zyska rewelacyjny smak. Poznaj przepis na szybki i pyszny sos z awokado do makaronu.Awokado to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które między innymi obniżają poziom cholesterolu, dbają o nasze serce i wzrok. Awokado to również źródło wielu witamin, dlatego też, mimo, iż owoc jest dość kaloryczny (zawiera również białko i węglowodany), powinniśmy wprowadzić go na stałe do naszej diety. Awokado ma uniwersalny smak, dzięki któremu przygotujesz z niego wiele wyśmienitych i prostych dań, między innymi pyszną i pożywną jajecznicę na śniadanie, sałatkę z tuńczykiem na kolację, czy właśnie sos do makaronu na smaczny obiad. Sos do makaronu z awokado jest bardzo prosty w przygotowaniu, delikatne, miękkie awokado w połączeniu z aromatycznym czosnkiem, oliwą i sosem sojowym to prawdziwa uczta dla podniebienia.Jeśli masz ochotę na wyjątkową sałatkę z awokado- tu poznasz przepis na sałatkę z pieczonych buraków, awokado, kolendrą, miętą i chili, jest pikantna i pyszna.
Zazwyczaj rosół przyrządza się z mięsa drobiowego oraz warzyw — marchewki, pietruszki, selera i pora. Niektórzy ten ostatni składnik zamieniają na kapustę włoską. Delikatne orzechowe nuty warzywa nadają zupie wyjątkowego charakteru. Jeśli jeszcze nie jedliście takiego rosołu, koniecznie spróbujcie. Dodatek kapusty może być niewielki. Wystarczy kilka liści, by poczuć różnicę. Proponujemy wam jednak przygotowanie esencjonalnego wywaru z dodatkiem całej główki tego warzywa. Oprócz niezwykłego orzechowo-chrzanowego posmaku zupa zyska porcję witaminy C i K oraz kwasu foliowego. Zdecydowanie warto.
Sos z boczniaków do makaronu to pomysł na aromatyczne danie, jak z restauracji. Gęsty sos grzybowy doprawiony śmietaną, świeżym tymiankiem i parmezanem podany z makaronem to prawdziwa uczta dla całej rodziny. Poznaj przepis na wyśmienity sos z boczniaków do makaronu.Boczniaki są późnymi grzybami sezonowymi, które można spotkać w naszych lasach od końca października aż do początku lutego, jeśli zima nie będzie zbyt ostra. Boczniaki rosną na drzewach liściastych, głównie na pniach i przewróconych konarach.Boczniaki to bardzo zdrowe grzyby, zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, potas, żelazo, wapń i cynk. Grzyby są mało kaloryczne, a ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka, mogą służyć za zamiennik mięsa. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykorzystać boczniaki w kuchni. Sos do makaronu z boczniaków jest więc nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Boczniaki podsmażone z cebulką, czosnkiem i tymiankiem na oliwie z oliwek mają doskonały smak. Danie oprósz startym parmezanem, a zniknie z talerzy w mgnieniu oka.Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny i aromatyczny sos do makaronu- tu poznasz przepis na sos z brokuła i świeżą bazylią, jest idealny na obiad w zarówno w zimowe, jak i upalne dni.
Sos z brokułów do makaronu to pomysł na prosty obiad włoskiej kuchni. Sos na bazie brokuła, świeżej bazylii, czosnku i parmezanu to niezwykle aromatyczny dodatek do makaronu. Poznaj przepis na sos z brokułów do makaronu, idealny na obiad, lunch i kolację.Sos brokułowy z parmezanem, czosnkiem i świeżą bazylią jest bezkonkurencyjnym, lekkim sosem do makaronu w włoskich stylu. Danie jest idealne zarówno w zimowe, pochmurne dni, jak i upalne popołudnia, jest świeży, aromatyczny, ziołowy, jest przepyszny.Sos do makaronu z brokułem ma również wyczuwalną nutę oliwy z oliwek i cytryny. Danie gotuję go zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na błyskawiczny, ale pożywny i smaczny obiad, lunch lub kolację. Do sosu ugotuj swój ulubiony makaron, osobiście polecam penne lub paccheri, czyli grube, krótkie rurki, które doskonale łączą się z każdym sosem i wyglądają bardzo ładnie, jak z prawdziwej, włoskiej restauracji. Każdą porcję makaronu podsmażam z sosem na patelni, aby rurki były jeszcze smaczniejsze.Jeśli również jesteś miłośnikiem włoskiej kuchni i lubisz proste i szybkie dania- tu poznasz przepis na domowe pesto bazyliowe, idealne do makaronów, mięs i sałatek w prawdziwie włoskim stylu.
Pomidorowa jest zupą, która dość często gości na naszych stołach. Warto urozmaicić ten klasyk, wlewając do niego soku z kiszonych ogórków. Danie nabierze zupełnie nowego, głębszego smaku. Z pewnością go pokochacie. Sprawdźcie koniecznie. Smaczna pomidorowa przyjemnie otuli żołądek w chłodne dni. Proponowaliśmy wam już, by przygotować ją z dodatkiem ziół. Zachęcaliśmy też do sprawdzenia sycącej wersji z czerwoną soczewicą. Tym razem proponujemy nowy nietypowy dodatek, który doskonale wydobędzie smak pomidorów.
Rosół jest zupą znaną przez wszystkich Polaków, choć w każdym gospodarstwie przygotowuje się go nieco inaczej. Magda Gessler do swojego wywaru dorzuca niecodziennych składnik - mowa o goździkach. Korzenna przyprawa nadaje bulionowi pysznego i głębokiego aromatu, który doskonale rozgrzewa zimą. Rosół można bez większych problemów zjeść dosłownie na całym świecie. Esencjonalna zupa, która wypełniona jest smakiem, witaminami i innymi wartościami odżywczymi, syci na długie godziny, a także rozgrzewa - co jest szczególnie cenne zimą. Magda Gessler, jako specjalistka od klasycznej polskiej sztuki kulinarnej, doskonale wie jakie przyprawy pasują do rosołu. Goździki, które znana kucharka dorzuca do wywaru, pozwalają stworzyć bulion o jeszcze silniejszym aromacie, który spodoba się największym smakoszom.
Sos z cukinii do słoików to świetny sposób na pyszny i lekki sos, który zachowa swoją świeżość i smak przez wiele miesięcy. Sos z cukinii wykorzystasz między innymi do polania makaronu, ryżu. Sos świetnie łączy się również z kurczakiem i indykiem. Poznaj przepis na wyśmienity sos z cukinii do słoików. Sos z cukinii to jeden z lepszych sosów do makaronu, ryżu i dań z drobiem. Cukinia duszona z papryką, czosnkiem, cebulą i passatą pomidorową tworzy rewelacyjny, gęsty i mocno warzywny sos, który posmakuje nawet największym mięsożercom.Sos z cukinii do słoików to duże ułatwienie w kuchni. Dzięki pasteryzacji i zalewie octowo-cukrowej, sos zachowuje swój smak i przede wszystkim świeżość przez wiele miesięcy. Sos jest wprost idealny na błyskawiczny obiad, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie, wystarczy, że ugotujesz makaron lub ryż i sięgniesz do spiżarni po słoiczek. Przygotuj równie pyszny sos do słoików z czerwonej papryki, ma uniwersalne zastosowanie w kuchni, podasz go z makaronem, ryżem, mięsem.Jeśli lubisz grzyby leśne- w tym artykule poznasz przepis na bajecznie pyszną pastę z grzybów leśnych, idealna na zimę.
Dobra pomidorowa skradnie serce każdego smakosza. Nasze babcie znały sposób, by zawsze się udała. Sekretem ich sukcesu był dodatek cukru, który pozwala wydobyć pyszny smak tego warzywa. Wystarczy łyżeczka, by poczuć różnicę. Sprawdźcie koniecznie. Podpowiadaliśmy już jak przygotować wyjątkową pomidorówkę z ziołami prowansalskimi i jak tę klasyczną zupę przyrządzić w wersji orientalnej z dodatkiem mleka kokosowego. Tym razem zdradzamy recepturę na babciną pomidorową, który zawsze się udaje.
Zupa borowikowa to pomysł na pyszną i prostą zupę, idealną na obiad lub kolację na ciepło. Danie ma mocno grzybowy smak i aromat, jest również bardzo pożywne. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę borowikową z makaronem. Pierwsze borowiki pojawiają się w naszych lasach już pod koniec lipca, sezon trwa aż do końca listopada, dlatego też warto z niego skorzystać i przygotować wyśmienite zupy i dania na bazie tych wyjątkowych i zdrowych grzybów.Zupa borowikowa z dodatkiem suszonych grzybów leśnych jest bardzo aromatycznym daniem. Wywar jest ciemny, wyraźny w smaku, jest mocno grzybowy. Smak borowików podkreślisz jeszcze bardziej, kiedy całe danie oprószysz świeżą natką pietruszki, która doskonale łączy się z każdym rodzajem grzybów.Do zupy grzybowej ugotuj swój ulubiony makaron, mogą być nitki do rosołu, połamany makaron spaghetti, świderki, kokardki muszelki. Wodę z suszonych grzybów wykorzystaj do duszenia warzyw i przygotowania wywaru, woda jest bardzo aromatyczna i ma grzybowy smak.Z borowików przygotujesz również wyśmienity sos do mięsa- tu poznasz przepis na schab w sosie borowikowym, idealny na pożywny i smaczny obiad.
Jesteście wielbicielami włoskiej kuchni? Już od czwartku włoskie specjały będzie można kupić w Biedronce. Dzięki tym produktom przyrządzone przez was dania będą smakować, jak oryginalne. Z całą pewnością za nie nie przepłacicie, bo dyskont oferuje je w dobrych cenach. Jeśli chcielibyście przygotować w domu potrawy rodem z Włoch lub z włoskiej restauracji, będziecie potrzebować odpowiednich produktów. Tylko one umożliwią wam odtworzenie oryginalnego smaku dania. Gdzie ich szukać? Zwykle możecie je znaleźć w supermarketach lub delikatesach, jednak nie są tanie. Tym razem możecie jednak kupić je w Biedronce, po naprawdę przystępnych cenach.
Sos z serków topionych do makaronu to pomysł na szybki, ale przepyszny obiad dla całej rodziny. Gęsty, śmietanowy sos z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kurczakiem to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Poznaj przepis na najlepszy sos z serków topionych do makaronu.Jeśli masz ochotę na błyskawiczny obiad lub lunch do pracy, to sos z serków topionych jest właśnie dla Ciebie. Makaron w aksamitnym sosie z kurczakiem, pomidorami i szpinakiem to rewelacyjne danie, które pokochasz już od pierwszego kęsa.Sos jest bardzo aromatyczny. Ma wyczuwalną nutę śmietankową, wyraźny smak oliwy, pomidorów suszonych, czosnku. Sam kurczak również ma świetny smak, a liście szpinaku nadają daniu lekkości i świeżości.Pomidory suszone kupuj zawsze w słoiku z oliwie z oliwek. Pomidory są o wiele smaczniejsze w towarzystwie oliwy, a samą oliwę wykorzystasz do smażenia kurczaka, warzyw, a nawet do polania sałatek, ponieważ jest o wiele bardziej aromatyczna od klasycznej.Jeśli masz ochotę na kremowy sos do makaronu- tu poznasz przepis na przepyszny sos z mascarpone i roszponką, idealny na obiad lub lunch.
Sos z tuńczykiem to świetny dodatek do makaronu. Aromatyczny sos pomidorowy z oregano, czosnkiem, bazylią i oliwkami świetnie łączy się z delikatną rybą i makaronem do spaghetti, tworząc proste, szybkie i doskonałe danie dla całej rodziny. Poznaj przepis na sos z tuńczykiem do makaronu w prawdziwie włoskim stylu.Makaron z sosem pomidorowym z tuńczykiem to jedno z ekspresowych dań, które przygotujesz w najbardziej zabiegane dni. Sos jest bardzo aromatyczny, doprawiony suszonym oregano i świeżą bazylią, jest świeży, lekko słodki, a tuńczyk pasuje do niego idealnie.Tuńczyk jest chudą rybą, dlatego też powinniśmy częściej wprowadzać go do naszej diety. Mięso to przede wszystkim źródło białka i zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które są absolutnie niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu.Do dania przygotuj makaron spaghetti, ponieważ świetnie łączy się z całym daniem i wygląda bardzo efektownie. Ugotowany makaron al dente podsmaż z sosem na patelni przed samym podaniem, aby nitki jeszcze lepiej naszły aromatem pomidorów, ryby i ziół.Nie masz pomysłu na danie z tuńczykiem? W tym artykule dowiesz się, jak zrobić obłędną tartę z ciasta francuskiego, idealną na lekki i pożywny obiad. Na lunch lub kolację natomiast doskonale sprawdzi się sałatka makaronowa z tuńczykiem i pysznymi dodatkami.
Sos warzywny do makaronu z czerwoną soczewicą, cukinią i papryką to pomysł na wyśmienity, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Pożywny, aromatyczny sos doskonale łączy się z każdym rodzajem makaronu, tworząc pyszne danie. Poznaj przepis na sos warzywny do makaronu.Makaron to zawsze świetny pomysł na obiad. Niezależnie od tego, czy przygotujesz do niego sos mięsny, śmietanowy, czy warzywny, zawsze wyjdzie smacznie i zniknie z talerzy błyskawicznie. Sos warzywny z soczewicy, papryki i cukinii to mój kulinarny hit, każdy go chwali i prosi o przepis.Soczewica czerwona jest delikatniejsza od białej, ma mniejsze ziarna i ugotujesz ją w 15-20 minut. Czerwona soczewica nie posiada łupinek, przez co jest łatwo przyswajalna przez organizm, jest sycąca, ale nie powoduje wzdęć.Wszystkie warzywa do sosu podsmażam na oliwie z oliwek, następnie duszę w bulionie warzywnym, aby całe danie miało jeszcze pełniejszy smak i aromat. Sos warzywny możesz również przygotować w większej ilości, włożyć do słoików i pasteryzować, aby następnym razem zrobić pyszny obiad w 5 minut.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity makaron z sosem- tu poznasz przepis na bosko kremowy sos z mascarpone i roszponką, idealny na lunch i obiad.
W każdym polskim domu rosół gotuje się odrobinę inaczej - wszystko zależy od rodzinnego przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Aby zupa ta była pyszna i zdrowa, zrezygnuj z kostek rosołowych na rzecz sosu sojowego. Przyprawa wypełniona jest smakiem umami i sprawdza się jako wzmacniacz aromatu, który nadaje bulionowi głębi i pięknego koloru. Rosół jada się na całym świecie i choć jest prawdopodobnie najpopularniejszą zupą świata, nie trudno o zaliczenie wpadki. Mdły smak, zły kolor, brak przejrzystości czy zbyt dużo soli są jedynie kilkoma problemami, które spotykają miłośników rosołu. Jedna przyprawa może rozwiązać je w kilka chwil. Mowa o sosie sojowym, którego słony smak umami sprawdza się w setkach dań kuchni azjatyckiej. Nie musisz obawiać się, że sos drastycznie zmieni aromat potrawy - wystarczy niewielka ilość, aby pozytywnie wpłynąć na rosół, jednocześnie bez ryzykowania, że wywar nagle smakować będzie nie tak, jak powinien.
Jeśli szukacie pomysłu na szybki i tani obiad, właśnie go znaleźliście. Przedstawiamy przepis Strzelczyka na specjał polskiej kuchni sprzed lat. Jest to makaron z twarogiem i boczkiem. Prosty w przygotowaniu, a doskonale sycący i bardzo aromatyczny.Dobry obiad powinien być smaczny i pożywny. Miło też, gdy można go zrobić w pół godziny, nie wydając zbyt dużo na składniki. Takie danie zawsze znajdzie chętnych do przygotowania i do zjedzenia. A makron po polsku, czyli z twarogiem i boczkiem z pewnością należy do takich potraw. W naszym materiale prezentujemy zdjęcie tej potrawy pochodzące z kanału Tomasza Strzelczyka Oddaszfartucha na YouTube. Prawda, że od razu chce się to danie zjeść?
Sos z pieczarek do makaronu to prosty sos, który przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, danie jest więc pomysłem na ekspresowy obiad, kiedy nie masz czasu na gotowanie. Sos z pieczarek na śmietanie, podany z natką pietruszki i startym parmezanem smakuje wyśmienicie i za każdym razem każdy prosi o dokładkę. Poznaj przepis na sos z pieczarek do makaronu.Pieczarki to grzyby hodowlane, które są dostępne w sklepach prze cały rok. Mim tego, iż niektórzy uważają, że pieczarki składają się głównie z wody, grzyby te do świetne źródło witamin z grupy B, w tym tiaminy i kwasu foliowego. Z pieczarek przygotujesz wiele smacznych potraw. Sosy na ich bazie są bardzo aromatyczne, pyszne i zdrowie. Sos pieczarkowy to świetny dodatek do makaronów, placków ziemniaczanych i pieczonych mięs, np. do polędwiczek wieprzowych i schabu.Do sosu pieczarkowego ugotuj swój ulubiony makaron, zwykle gotuję penne lub tagliatelle, ponieważ te dwa rodzaje makaronu doskonale łączą się z każdym sosem, który przywiera do grubych nitek i rurek, nadając im smak.Z pieczarek ugotujesz również doskonałą w smaku, sycącą zupę- tu poznasz przepis na obłędną pieczarkową, jak u babci.
Sos z mascarpone do makaronu to prosty sos, dzięki któremu przygotujesz danie jak z włoskiej restauracji. Delikatny, aksamitny sos z suszonymi pomidorami, czosnkiem, pietruszką i roszponką to pomysł na wyśmienity lunch lub obiad. Poznaj przepis na sos z mascarpone do makaronu.Mascarpone to włoski serek produkowany wyłącznie ze słodkiej śmietanki, stąd jego delikatny, słodkawy smak. Mascarpone to świetny dodatek do sosów, zup, deserów i ciast. Tradycyjne, włoskie tiramisu z mascarpone smakuje obłędnie.Makaron z serkiem śmietanowym, suszonymi pomidorami, czosnkiem i pietruszką to proste, szybkie i wyjątkowo smaczne danie dla całej rodziny. Makaron w aksamitnym sosie podaj z roszponką i świeżo mielonym pieprzem, a każdy będzie prosił o dokładkę.Nie wylewaj oliwy z suszonych pomidorów, jest idealnym nośnikiem smaku. Na niej podsmażysz czosnek i cebulę, warzywa, a nawet mięso, które zyskają doskonały aromat i smak. Oliwę wykorzystasz np. do przygotowania makaronu ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
W sklepach wybór kupna makaronu może przytłoczyć, ponieważ marek oraz gatunków tego produktu jest mnóstwo. Siostra Anastazja ma własny przepis na najlepszy makaron, który pysznie smakuje z aromatycznymi sosami czy zwykłymi zupami. Poniżej wyjaśniamy krok po kroku tajniki jej receptury. Makaron ze sklepu może zawierać składniki niechciane, takie jak niepotrzebne barwniki, konserwanty czy ulepszacze smaku. Produkując go od podstaw we własnym domu, doskonale wiemy co dodaliśmy do ciasta, więc nie ryzykujemy spożywania niezdrowej chemii. Siostra Anastazja swój makaron robi tylko z 4 składników, co jest kolejną ogromną zaletą. Z pewnością większość z nas ma je pod ręką w swojej kuchni, więc nie będzie potrzeby żadnego wyjścia do sklepu. To oszczędza nam dużo czasu, a także wydatków.
Zupa udon z wołowiną to danie w prawdziwie chińskim stylu. Tradycyjna, mięsna zupa z aromatycznym, skarmelizowanym cukrem, szalotką i gotowana na bulionie dashi posmakuje każdemu miłośnikowi orientalnej kuchni. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę udon z wołowiną.Zupa udon z wołowiną to chiński przysmak, który możesz również przygotować samodzielnie w domu. Aromatyczna zupa z długim, grubym makaronem i podsmażoną z szalotką wołowiną sprawi, że danie zniknie z talerzy w mgnieniu oka.Zupę ugotuj na bulionie dashi, możesz ugotować go samodzielnie, możesz kupić również gotowy koncentrat do bulionu i wymieszać go z wodą, będzie dużo prościej, a równie smacznie. W zupie nie może zabraknąć przyprawy mirin, czyli winna przyprawa, która powstaje z fermentacji wina. Mirin jest jedną z podstawowych przypraw kuchni chińskiej.Przygotuj również wyśmienity ryż smażony po chińsku, z jajkiem, grzybami mun i kurczakiem, idealny na lekką i pyszną kolację lub lunch.
Zastanawiasz się, co zrobić na obiad? Mamy przepis na proste i tanie danie, a mianowicie na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym. Będzie to pyszny i niedrogi obiad, który zrobisz z zaledwie kilku składników. A z pewnością zachwyci się nim cała twoja rodzina. Co ważne, danie to doskonale nadaje się do odgrzewania.Mielone mięso i makaron to produkty, których nie powinno zabraknąć w kuchni osób zabieganych. Można bowiem z nich przygotować szybkie i pożywne danie. I co istotne, można to zrobić na wiele sposobów. Jednym z nich jest właśnie prosta zapiekanka.
Makaron z brokułem, papryką i pomidorkami koktajlowymi w gęstym sosie na bazie śmietany i camemberta to pomysł na szybki i pyszny obiad. Danie doprawione gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na sos śmietanowo- serowy do makaronu.Sos śmietanowo- serowy z camembertem to sos w zupełnie nowej odsłonie, jest gęsty i bardziej aromatyczny i wyraźny od sosu z serków topionych, czy goudy. Camembert jest również najdelikatniejszym serem pleśniowym, nie jest więc za ciężki i pachnie bardzo ładnie.Makaron z sosem to również warzywa. Danie najlepiej smakuje z papryką czerwoną, pomidorkami koktajlowymi i brokułem. Czosnek, cebula, ser, gałka muszkatołowa i pieprz doskonale się uzupełniają i idealnie doprawiają całą potrawę.Do sosu śmietanowo- serowo ugotuj makaron do spaghetti lub tagliatelle, czyli długie, prasowane nitki, do których sos przywiera jeszcze lepiej. Makaron penne równie dobrze sprawdzi się w całym daniu, ponieważ sos wejdzie do środka rurek, nadając im wspaniałego smaku.Jeśli szukasz pomysłu na makaron z sosem- tu poznasz przepis na pyszny makaron z sosem grzybowym, parmezanem i pietruszką, idealny na obiad i pożywny lunch do pracy.
Lekki, świeży, aromatyczny- taki właśnie jest makaron podany z sosem jogurtowym. Jogurt, oliwa z oliwek, czosnek i natka pietruszki to pyszne połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na sos z jogurtu naturalnego do makaronu, czyli proste i szybkie danie. Makaron z sosem jogurtowym to błyskawiczny posiłek, idealny na pożywny i lekki lunch, obiad i kolację. Sos z dodatkiem czosnku, pietruszki i oliwy jest bardzo aromatyczny, świeży, a sam makaron z jogurtem bardzo pożywny. Do sosu z jogurtu najlepiej będzie pasować makaron do spaghetti. Długie, cienkie nitki świetnie łączą się z każdym sosem, sprawiając, że danie będzie genialne w smaku. Makaronem o podobnych właściwościach jest jest penne, czyli klasyczne, włoskie rurki.Sos jogurtowy do makaronu możesz wzbogacić nie tylko pietruszką. Dodaj do niego rukolę, liście szpinaku, czarne oliwki lub pomidory suszone. Delikatny sos jogurtowy świetnie łączy się z delikatnymi, ale i aromatycznymi dodatkami, nadając całemu daniu wyjątkowego smaku.Makaron świetnie łączy się również z sosami warzywnymi- tu poznasz przepis na wyśmienity sos paprykowy do słoików, idealny na szybki obiad lub kolację.
Sos z cukinii i papryki w słoiczkach to świetny pomysł na sos do makaronu, kiedy tylko będziesz mieć ochotę na szybki, bezmięsny obiad. Sos jest bardzo gęsty, aromatyczny, a pasteryzowany w słoiczkach zachowuje świeżość i smak przez wiele miesięcy. Poznaj przepis na sos z cukinii i papryki do makaronu.Sos z cukinii i papryki to rewelacyjny sos do makaronu, jest lekki, ale i bardzo sycący. Sos robię zawsze z większej ilości warzyw i przekładam do słoiczków, aby zawsze mieć go pod ręką. Po ugotowaniu sosu słoiki pasteryzuję 20 minut w gorącej wodzie, aby na potrawa na długo zachowała swój wyjątkowy smak.Sos z cukinii i papryki to świetna alternatywa dla tradycyjnych sosów do makaronu. Jest mocno paprykowy o wyczuwalnej nucie cukinii i suszonych ziół. W sosie nie może zabraknąć również czosnku, oliwy z oliwek i cebuli, które znacznie podbijają smak dania. Bardzo ważne jest również zachowanie proporcji między cukrem, a octem, aby sos był idealny. Na szklankę cukru wystarczy pół szklanki octu.Jeśli chcesz przygotować równie szybki i smaczny sos- tu poznasz przepis na sos pomidorowy z ziołami, idealny do makaronu typu penne czy spaghetti.
Nie masz pomysłu na obiad lub chcesz przygotować coś na szybko w bardzo zabieganym dniu? zrób szybki sos pomidorowy do makaronu, którego ugotowanie zajmie Ci dosłownie 20 minut. Sos jest bardzo aromatyczny, gęsty, a świeża bazylia i suszone oregano świetnie uzupełniają jego smak. Poznaj przepis na szybki sos pomidorowy do makaronu.Szybki sos pomidorowy z ulubiony makaronem, np. spaghetti, penne, kokardkami, to pożywne i smaczne danie, które smakuje wszystkim, a jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Aromatyczny sos z pomidorów doprawiony cukrem, bazylią, czosnkiem i oliwą z oliwek błyskawicznie znika z talerzy i wszyscy proszą o dokładkę.Pomidory z puszki mają wyraźny, lekko cierpi smak, dlatego też koniecznie dodaj do nich cukier, aby je osłodzić i pozbyć się cierpkości. Do sosu możesz również dodać szczyptę rozmarynu, tymianku, ziół prowansalskich. Sos nie wymaga zagęszczania, pomidory, cebula i czosnek doskonale zagęszczą danie bez dodatku mąki. Ugotuj również wyśmienity sos boloński z mięsem mielonym- tu poznasz przepis na sos do spaghetti bolognese, idealny na obiad dla całej rodziny.
Rosół to tradycyjne, polskie danie, które najczęściej gotujemy na niedzielny, rodzinny obiad lub większe uroczystości. Idealny rosół ma wyraźny, mięsno-warzywny kolor i smak, a jego aromat wypełnia całą kuchnię już podczas gotowania. Jakie mięso dodać do rosołu? Jak zrobić idealny rosół?Rosół to jedna z zup, które wszyscy znamy i uwielbiamy. Esencjonalny wywar z warzyw, mięsa i ziół jest już tradycyjną potrawą kuchni polskiej. Teoretycznie wszyscy również wiemy, jak ugotować rosół, jednak nie zawsze wychodzi dokładnie taki, jakbyśmy oczekiwali. Wywar musi mieć wyraźny kolor i mocny smak i aromat. Jeśli ugotowałeś więc rosół, który nie ma koloru lub stracił się jego smak i zapach, ten artykuł jest idealny dla Ciebie. Wystarczy jeden, drobny błąd podczas gotowania lub brak jakiegoś składnika, aby rosół nie był już tak smaczny, jak być powinien. Sprawdź, jak ugotować idealny rosół na rodzinny obiad.
Spaghetti bolognese to tradycyjna, włoska potrawa, ciesząca się popularnością na całym świecie. Długi makaron z aromatycznym sosem bolońskim z mięsem mielonym, pomidorami i oregano, to pomysł na wyjątkowo smaczne danie dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotować najlepsze spaghetti bolognese przepisu samego Gordona Ramsay'a. Sos boloński to jeden z lepszych sosów do makaronu. Jest gęsty, pożywny, aromatyczny i niezwykle esencjonalny. Sos do spaghetti cechuje wyraźny smak mięsa i pomidorów, który jest przełamany słodką marchewką, cierpkim winem wytrawnym i aromatycznymi ziołami. Do sosu dodaj szczyptę cukru, który podbija smak pomidorów.Spaghetti bolognese przygotujesz z kilku składników, a całe danie zachwyci swoim smakiem i wyglądem całą rodzinę. Przed podaniem koniecznie posyp potrawę startą mozzarellą i dodaj świeże liście bazylii, aby dodatkowo wzbogacić smak potrawy. Makaron ugotuj al dente. Przegotowane nitki tracą smak i strukturę. Włosi słyną z zamiłowania do jedzenia i prostej, ale doskonałej kuchni. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie danie jak z włoskiej restauracji, przygotuj również spaghetti carbonbara z boczkiem i parmezanem.
Sanepid często przedstawia ogłoszenia publiczne dotyczące produktów spożywczych, które nie nadają się do spożycia. Tym razem na oficjalnej stronie instytucji umieszczono kilka ostrzeżeń, dotyczących, chociażby kaszy gryczanej czy jajek. Klienci najpopularniejszych sklepów muszą być ostrożni - spożycie któregoś z poniższych produktów może być niebezpieczne. Sanepid bez przerwy nadzoruje rynek sklepów spożywczych, aby skutecznie wykrywać nieścisłości mogące zaszkodzić Polakom. Niedawno na swojej oficjalnej stronie Główny Inspektorat Sanitarny wstawił aż cztery ostrzeżenia o popularnych produktach, które każdy z nas mógł kupić.
Kolorowa, smaczna, pożywna- taka właśnie jest sałatka makaronowa z pieczarkami, idealna na imprezę, rodzinną kolację lub szybki lunch w pracy. Jak zrobić prostą i pyszną sałatkę makaronową z pieczarkami? Jaki makaron dodać do sałatki makaronowej?Sałatka makaronowa to genialny pomysł na większe spotkania i imprezy. Jest tania, pożywna i wygląda bardzo apetycznie. Sałatkę przygotujesz w dosłownie kilkanaście minut, zrobisz ją również na niezapowiedzianą wizytę gości i na lunch do pracy. Sałatka z podsmażonymi na cebulce pieczarkami jest bardzo aromatyczna, a reszta warzyw nadaje jej świeżego smaku i wyglądu.Kolorową sałatkę makaronową z pieczarkami przygotuj na makaronie orzo. Jest to makaron z mąki jęczmiennej o kształcie przypominającym długie ziarna ryżu. Makaron świetnie sprawdza się do sałatek i zup, nie skleja się, zachowuje swoją strukturę i dlatego też doskonale łączy się ze wszystkimi składnikami naszej sałatki z pieczarkami. Na kolację, lunch i imprezę sprawdzi się również orientalna sałatka z surimi. Połączenie paluchów krabowych z ryżem, warzywami i szczypiorkiem zawsze błyskawicznie znika z talerzy.