Czym osłodzić sobie dzień? Może puszystym ciastem drożdżowym z owocami i kruszonką? Ma tradycyjny smak i tę zaletę, że dość szybko wyrasta. Przygotujemy bowiem ciasto — topielec, które wyrasta w wodzie. Obędzie się więc bez długiego czekania, aż drożdżowy placek można będzie upiec i zjeść.Miękkie, puszyste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Takie właśnie ciasto wypiekała zwykle babcia lub mama. Młodzi ludzie są najczęściej zbyt zabiegani, by robić dość czasochłonne ciasto drożdżowe. Trzeba je najpierw długo wyrabiać, potem musi wyrosnąć po wyrobieniu i jeszcze w formie. Do tego trzeba doliczyć czas potrzebny na jego upieczenie. Tym wszystkim, którzy chcą nieco skrócić czas przygotowania ciasta drożdżowego, polecamy zrobić jego topioną wersję. Na czym ona polega? Po wyrobieniu, zamiast przykrywać ciasto ściereczką i odstawiać do wyrośnięcia, wrzuca się je do zimnej wody. Rośnie w niej o wiele szybciej, a po upieczeniu jest naprawdę pulchne i miękkie.
Poznajcie przepis na niezawodne ciasto na pierogi. Zawsze wychodzi idealnie miękkie i elastyczne. Bez problemu się je zagniata, a potem wałkuje i lepi z niego pierogi. Wszystko za sprawą dodanego jajka i odrobiny masła. Dobrej jakości ciasto, jest podstawą udanych pierogów i ogranicza trud ich przygotowania. Robisz pierogi od dawna, ale za każdym razem masz problem z ciastem na pierogi? Wiele osób tak ma, dlatego nie robi pierogów tak często, jakby chciała. Rzeczywiście miękkie i sprężyste ciasto na pierogi nie stwarza problemów przy wałowaniu i lepieniu. Dzięki temu pierogi nie rozpadają się w czasie gotowania, są apetyczne i smaczne. Dziś przedstawimy wam przepis na ciasto na pierogi z dodatkiem jajka i masła. Nie są to obowiązkowe składniki do ciasta, ale przekonacie się, że ciasto na pierogi z ich dodatkiem wychodzi bardziej sprężyste i nie lepi się do dłoni, ani do stolnicy.
Dziś powiemy wam, jak przygotować sos beszamelowy. Wyjdzie aksamitny i delikatny, znakomity do zapiekania warzyw. Robi się go szybko i łatwo, z bardzo prostych składników. Potrzebujesz tylko masła, mąki i trochę płynu. Na jego bazie możesz też przygotować inne sosy.Lato jest doskonałym czasem na przygotowanie zapiekanek na bazie warzyw. Wszak jest sezon na pyszne kalafiory, kalarepki, cukinie i papryki. Te i inne warzywa naprawdę świetnie nadają się do zapiekania. Wcześniej można je nadziać, dzięki czemu zamienią się w pożywne danie. Do zapiekania warzyw doskonale nadaje się sos beszamelowy. Dodaje im smaku, zapobiega wysuszeniu i ułatwia przyswajanie witamin. Dlatego za chwilę powiemy wam, jak zrobić sos beszamelowy. Będzie to przepis podstawowy, który możecie nieco odmienić różnymi dodatkami. Ale o tym na końcu.
Masz ochotę na typowo letni obiad? Zapraszamy na wyborne knedle z morelami. Do ich przygotowania nie potrzebujesz ziemniaków, bo inny składnik sprawdzi się o wiele lepiej. Jest nim twaróg, który wystarczy zagnieść z kilkoma dodatkami i powstałym ciastem otulić owoce. Pyszne danie z pewnością zachwyci całą rodzinę. Knedle są rodzajem klusek gotowanych w wodzie. Klusek, a w zasadzie sporych kluchów, które kryją w sobie nadzienie. W naszej kuchni najpopularniejsze są knedle nadziewane owocami, ale można je też faszerować mięsem czy szpinakiem. Ciasto na knedle zwykle robi się dodatkiem ziemniaków, ale można też bazować na twarogu. I właśnie takie knedle bez ziemniaków, a z twarogiem proponujemy wam dzisiaj przygotować. Nadziejemy je pysznymi, sezonowymi owocami, tak jak to robią Austriacy i Czesi. Zapraszamy na knedle z morelami.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przygotuj więc na przykład wspaniale sycącą jajecznicę po angielsku. Istotne są tu też pyszne dodatki, które zdobią talerz. Pożywny posiłek wystarczy ci na dobre parę godzin, a niektórym, aż do obiadu. Angielskie śniadanie słynie ze swojej pożywności. Jest ciepłe i sycące, więc dostarcza moc energii na dobry początek dnia. Składa się z kilku składników. Są to zwykle jajka sadzone, w koszulkach lub jajecznica, a także podsmażony bekon, fasolka w sosie pomidorowym, pieczone pomidory i pieczywo. Wyobrażacie sobie, że to wszystko ląduje na jednym, śniadaniowym talerzu? Do tego nie raz serwuje się też owsiankę lub płatki na mleku, a na deser słodkie tosty. Jeśli nic nie macie przeciwko takiej porannej uczcie, pomożemy wam ją przygotować. Dla ułatwienia boczek i jajka usmażymy razem i podamy w formie jajecznicy po angielsku. Oto jak ją zrobić.
Zwykle gotujesz bób? A wiesz, że w innej, zaskakującej odsłonie jest równie smaczny? Proponujemy przygotować bób z patelni, smażony z cebulą i czosnkiem na maśle. Jest naprawdę doskonały i pełen smaku. Zresztą przekonasz się o tym sam, gdy zdecydujesz się skorzystać z naszego przepisu. Nasiona bobu są prawdziwym, letnim przebojem. Ugotowane zjadane są na przekąskę i znikają w szybkim tempie. Dziś jednak proponujemy przygotować bób nieco inaczej, a mianowicie z patelni. Dzięki temu można go będzie połączyć z kilkoma dodatkami, które doskonale podkręcą jego smak.
Poznajcie prosty i efektowny pomysł na pieczarki z patelni. Wychodzą bardzo aromatyczne i chrupiące, idealne na przekąskę, a także jako dodatek do obiadu. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak wyborny. Koniecznie przetestujcie nasz nieskomplikowany przepis. Pieczarki są najpopularniejszymi grzybami w naszej kuchni. Choć aromatem ustępują nieco grzybom leśnym, to jednak są dostępne przez cały rok i można je kupić po przystępnych cenach. Dziś powiemy wam, jak przyrządzić pyszne pieczarki z patelni. Pełne aromatu i przyjemnie chrupiące.
Choć wegetariański grill może wydać się nie lada wyzwaniem, wybór potraw wcale nie jest tak skąpy, jak mogłoby się wydawać. Przyrządzona w ten sposób kukurydza smakuje obłędnie, a jej zrobienie jest dziecinnie proste. Koniecznie spróbujcie — mięsożercy też zjedzą. Wegetariański grill nie brzmi zachęcająco? Jeżeli kojarzy wam się jedynie z prostymi sałatkami — których na grillu przyrządzać się nie da — rzeczywiście może nie być atrakcyjny. Jednak na ogniu przygotować można mnóstwo warzyw. Dziś wyjdziemy poza klasyki takie jak cukinia, cebula czy papryka i zaserwujemy wam prosty sposób na kukurydzę.
Sprawdź, jak należy smażyć jajka sadzone. Wyjaśniamy wszystko krok po kroku, dzięki czemu sadzone wyjdą idealnie. Istotna jest jedna sprytna sztuczka, a mianowicie przykrycie patelni pod koniec smażenia. Dzięki niej białko szybko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.Jajko sadzone to lubiany sposób przygotowywania jajek. Jest czymś pośrednim między gotowanym jajkiem, a jajecznicą. Jajka sadzone otrzymuje się szybciej niż gotowane, ale mają podobną konsystencję. To przyspieszenie jest możliwe dzięki wybiciu jajek na patelnię. Niby proste, ale można tu popełnić kilka błędów. Zobacz więc, jak należy smażyć jajka sadzone.
Nie macie pomysłu na słodkie co nieco? Przygotujcie ekspresowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach według przepisu Ewy Wachowicz. Ten przebojowy deser dla całej rodziny zrobicie szybko i prosto. I nigdy was nie zawiedzie, bo zawsze się udaje. Najsmaczniejsze jest, jednak gdy postoi trochę w lodówce. Co łasuchy powinny mieć w swoich zapasach? Może nie koniecznie gotowe ciasto czy paczkę cukierków, ale z pewnością opakowanie herbatników, budyniu i jakiś dżem. Gdy najdzie ochota na coś słodkiego, wystarczy ugotować budyń, przełożyć nim posmarowane dżemem ciastka i w zasadzie gotowe. Można dodać jeszcze warstwę masy śmietanowej, orzechy, migdały, czekoladę. To już zależy od waszej inwencji i upodobań smakowych. I mniej więcej z takich składników doskonałe ciasto bez pieczenia przygotowała Ewa Wachowicz. Dziś zdradza wam dokładny przepis na ten przysmak.
Zapraszamy na śniadanie marzeń dla łasuchów, czyli omlet cesarski ze słodkim dodatkiem. Wystarczy dorzucić do niego trochę rodzynek, a powstanie pyszna, pożywna potrawa. Z pewnością polubią ją dzieci, a i niejeden dorosły pochłonie omlet z poranną kawą. Jajka są produktem, który króluje na naszych stołach w porze śniadaniowej. Nic dziwnego, bo szybko można otrzymać z nich ciepły, wartościowy i smaczny posiłek. Lubimy jajka gotowane na miękko i twardo, chętnie robimy też jajecznicę. Jednak z jajek można też zrobić omlet.Dziś proponujemy przygotowanie słodkiego omleta, który można podać na śniadanie, podwieczorek, a nawet lekką kolację. Słodycz uzyska nie z cukru, lecz w zdrowszy sposób — z dodanych rodzynek. Gdy skusicie się na niego raz, przekonacie się, jak doskonale smakuje.
Delikatne, leniwe kluski to proste i tanie kluski z twarogu, mąki i jajek. Kluski podane z masłem, bułką tartą, cukrem i cynamonem to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kluski przygotuj według babcinej receptury, smakują wyśmienicie.Jeśli masz ochotę na obiad jak za dawnych lat, to delikatne leniwe kluski będą idealnym pomysłem. Podaj je na słodko z roztopionym masłem, bułką tartą, cukrem. Kluski leniwe możesz również oprószyć cukrem wanilinowym, cynamonem.Bardzo dobrym połączeniem są również delikatne leniwe kluski, owoce sezonowe i kwaśna śmietana. Delikatne kluski twarogowe podane z jagodami, kleksem śmietany i cukrem również smakują wyśmienicie. Do podania możesz wykorzystać inne owoce lub ulubione dodatki.Delikatne, leniwe kluski przygotowane według babcinej receptury to gratka dla każdego smakowa. Babcia wyjawiła sekret idealnych klusek- twaróg należy zmielić w maszynce do mięsa, wtedy ciasto będzie przepyszne.
Naszą słodką propozycją na dziś jest ciasto bez pieczenia Burza Piaskowa. Ten prosty deser przygotujesz w mig z kilku dość popularnych składników i bez użycia piekarnika. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje. Zresztą przekonajcie się o tym sami. Ciasto bez pieczenia to zwykle deser, który składa się z kilku warstw. Najczęściej stanowią go ciastka, np. herbatniki, krakersy, biszkopty przekładane kremem lub inną słodką masą. W podobny sposób zrobiliśmy też ciasto Burza Piaskowa. Nie wymaga ono pieczenia, a robi się je bardzo szybko.W naszym materiale prezentujemy zdjęcie ciasta Burza Piaskowa, które jest screenem z filmiku na kanale Prosty przepis na na YouTube.Receptura na ciasto bez pieczenia Burza PiaskowaSkładniki:1 duże opakowanie herbatników15 dag orzechów laskowych lub włoskich1 szklanka mleka1/4 szklanki cukru250 g miękkiego masła2 szklanki mleka w proszku400 g kremu czekoladowo-orzechowego100 g masła100 g białej czekoladyciemna polewa czekoladowa
Poznaj przepis Tomasza Strzelczyka na szybki i przepyszny obiad. Znany kucharz zaserwuje dziś nam polędwiczki wieprzowe pieczone z masłem czosnkowym. Przygotujesz je w 15 minut, upieczesz w 25 minut, a otrzymasz obiad, jak z najlepszej restauracji. Polędwiczki wieprzowe są bardzo delikatnym mięsem, które nie wymaga długiej obróbki termicznej. To sprawia, że szybko można zamienić je w danie obiadowe. Tomasz Strzelczyk proponuje ponacinać mięso, przełożyć masłem czosnkowym i upiec. W towarzystwie ziół i pieczonych warzyw danie wygląda niezwykle apetycznie. Przekonajcie się zresztą o tym sami — zamieszczamy ich zdjęcie w naszym materiale. Jest ono kadrem z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.
Na czym smażyć jajka sadzone? Możliwości jest kilka, ale jedna propozycja może cię zaskoczyć. Do smażenia jajek można bowiem użyć nie tylko oleju lub masła, ale też śmietany. Poznaj ten nowatorski sposób na przygotowanie nieco lżejszych, ale też wyraźniejszych w smaku sadzonych jaj.Przygotowanie sadzonych jajek jest banalne. Jednak szczegóły wpływają na to, czy będą one takie, jak lubimy, czy jednak mniej udane. Idealne jajko sadzone powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko. Ta sztuka jednak nie zawsze się udaje. Łatwo bowiem o zrumienienie białka lub ścięcie żółtka, co nie jest pożądane w przypadku sadzonych jajek. Na to, czy jajka sadzone wyjdą idealne, wpływa więc temperatura i czas smażenia jaj, ale też ich świeżość oraz to, na czym je smażymy. Im świeższe jajka, tym mniejsza ich skłonność do rozlewania się. A w sadzonych jajkach chodzi też o to, by żółtko było wyraźnie oddzielone od białka. Temperatura smażenia jaj nie może być zbyt wysoka, bo wtedy białko zacznie się rumienić. Czas należy dostosować do swoich upodobań.
Poznaj cudowny przepis na sernik sypany. Zrobisz go z łatwością i bez brudzenia rąk. Wystarczy, że tylko wymieszasz składniki na ciasto i na masę serową, a potem przełożysz je do formy i upieczesz. Nic nie musisz zagniatać, choć spód jest kruchy. A cały sernik jest delikatny, z chrupiącym wierzchem i spodem. Wiele osób zna z pewnością przepis na sypaną szarlotkę. Jej przygotowanie sprowadza się głównie do obrania i starcia jabłek, resztę robi się momentalnie. Podobnie jest z naszym sernikiem sypanym. Składniki kruchego ciasta tylko krótko miksujemy, a te na masę serową mieszamy. Do tortownicy wsypujemy połowę ciasta, na to wykładamy masę serową, posypujemy ją resztą ciasta i pieczemy. Prawda, że proste?
Jajecznica po angielsku na bekonie to zastrzyk energii z samego rana. Jest świetnym pomysłem na szybkie, pożywne i smaczne śniadanie, które rozbudzi nas lepiej niż kawa. Jajecznica po angielsku to prawdziwa gratka dla każdego miłośnika bekonu.Angielskie śniadania są konkretnymi potrawami, które mają zapewnić nam solidną porcję energii na wiele godzin. Składają się głównie z jajek podanych w różnej formie, bekonu, grzanek i warzyw. Jednym z takich śniadań jest jajecznica po angielsku na bekonie.Jajecznica po angielsku jest puszysta, pożywna i pełna smaku. Smażony na maśle boczek jest chrupiący i rewelacyjnie podkreśla aromat całego dania. Do jajecznicy dodajmy również szczypiorek i podajmy ją z grzanką lub świeżymi pomidorami, a błyskawicznie zniknie z talerzy.Nigdy nie wbijajmy jajek bezpośrednio na patelnię, dzięki czemu unikniemy żmudnego wyciągania pokruszonych fragmentów skorupek z potrawy. Niekiedy jajko może być również zepsute, a jeśli wbijemy je od razu do reszty składników, cała jajecznica po angielsku będzie do wyrzucenia.
Przygotujcie bijące rekordy ciasto z karmelizowanymi bananami, które nie wymaga pieczenia. Jego smak doprowadza do szaleństwa, a wykonanie jest banalnie proste. Potrzebujecie do tego tylko patelni, bananów, jajka i kilku innych, popularnych składników. Zróbcie je raz, a z pewnością będziecie do niego wracać.Lubicie ciasta bez pieczenia? My też. Zwłaszcza teraz, w upał. Jeśli macie ochotę na słodkie co nieco, proponujemy wam przygotowanie ciasta z patelni. Nie powoduje ono gwałtownego wzrostu temperatury w mieszkaniu, a robi się je naprawdę prosto. I do tego to doskonałe połączenie karmelizowanych bananów i czekoladowego ciasta. Po prostu pycha!W naszym materiale prezentujemy screen z filmiku na kanale Szybkie proste i smaczne na YouTube, żebyście mogli zobaczyć, jak kusząco wygląda to ciasto.
Tomasz Strzelczyk zdradził swój najlepszy patent na kalafiora. Poznajcie jego przepis na pyszny i delikatny pieczony kalafior w maśle. Wychodzi niezwykle delikatny, sto razy smaczniejszy od gotowanego. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, tak naprawdę wystarczy zrobić aromatyczne masło. Jak przekonuje Tomasz Strzelczyk, pieczony kalafior jest o wiele smaczniejszy od tego z wody. Zachowuje bowiem więcej smaku i aromatu, a i konsystencję ma idealnie kremową. Tak przygotowany kalafior będzie doskonały na kolację. Możesz go też podać do obiadu.W naszym materiale prezentujemy screeny z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube, by pokazać wam, jak apetycznie wygląda ta potrawa. Mamy nadzieję, że wspólnie z Tomaszem Strzelczykiem zachęciliśmy was do jej przygotowania.
Wiecie, na czym najlepiej smażyć naleśniki? Tu z pewnością pojawi się u was wielkie zaskoczenie, bo z jednego produktu zdecydowanie lepiej zrezygnować. Jest nim masło, które nie najlepiej sprawdza się w tej roli. Łatwo bowiem się pali, co nie tylko pogarsza smak potrawy, ale też szkodzi naszemu zdrowiu. Naleśniki to jedna z tych potraw, na którą mamy ochotę zawsze. No może prawie zawsze. Z tego powodu dość często pojawia się w naszym repertuarze. Trudno bowiem o inne danie, które można przygotować ze składników znajdujących się pod ręką i które tak wszystkim smakuje. Przygotowanie naleśników jest prostą sprawą. Wystarczy wymieszać mąkę, jajka i mleko i usmażyć z ciasta cienkie placki. Jednak nawet choćby na etapie smażenia pojawia się parę pytań. Dziś odpowiemy wam na jedno z nich.
Wiecie, jak zrobić najbardziej kremowe purée ziemniaczane? Cały trik polega na odpowiednim czasie jego podania. Powinno być bowiem serwowane od razu po przyrządzeniu, gdy jest jeszcze dobrze ciepłe. Trzymajcie się tej zasady, a na pewno nie zawiedziecie się na smaku tego dodatku.W Polsce ulubionym dodatkiem do obiadu wciąż pozostają ziemniaki. Zwykle serwuje się je ugotowane w całości lub w postaci purée. Te drugie potrafią być bardzo smaczne, bo dodatek masła i mleka nadaje im kremowej konsystencji. Pamiętajcie jednak, by na purée najlepiej przeznaczyć mączyste ziemniaki. Ich smak warto podkręcić szczyptą mielonej gałki muszkatołowej lub cynamonu. Podajcie je zaraz po przygotowaniu, bo wtedy jest najsmaczniejsze.
Jajecznica z majonezem to pomysł na pożywne śniadanie dla całej rodziny. Dodatek popularnego produktu sprawi, że jajecznica będzie jeszcze smaczniejsza, bardziej wilgotna i będzie wyglądać bardzo apetycznie. Poznaj przepis na niezwykłą jajecznicę z majonezem, prośby o dokładkę są gwarantowane.Do jajecznicy często dodajemy odrobinę mleka lub śmietanę, ale zapominamy o jednym składniku, który sprawi, że śniadanie będzie niezwykle delikatne, smaczne i wilgotne. Wystarczy jedna łyżeczka majonezu, abyśmy poczuli różnicę. Tak przygotowana jajecznica zachwyci każdego smakosza.Jajecznicę możemy przygotować z dodatkiem przeróżnych składników: z cebulą, pomidorem, papryką, boczkiem, tuńczykiem, cukinią, grzybami, awokado, szczypiorkiem, natką pietruszki. Każda wersja ma wyjątkowy smak i doskonale sprawdzi się na pożywne i pyszne śniadanie.Nigdy nie wbijajmy jajek bezpośrednio na patelnię, dzięki czemu unikniemy żmudnego wyjmowania malutkich skorupek. Wymieszane jajek wcześniej również ma wpływ na jej konsystencję, wygląd i smak. Jajecznica podana z kromką świeżego chleba posmarowanego masłem to jedno z lepszych dań na rozpoczęcie dnia.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne śniadanie- tu poznasz przepis na szakszukę, czyli danie z Bliskiego Wschodu. Jajka z pomidorami i aromatyczną przyprawą smakują wyśmienicie.
Macie ochotę na jarzynkę do obiadu? Możecie przygotować marchewkę z groszkiem inaczej. Dorzućcie do niej sekretny składnik, a sprawi on, że ten popularny dodatek nabierze nowej jakości. Tym zaskakującym produktem jest kukurydza, która odmieni jarzynkę nie tylko wizualnie, ale też smakowo. Marchewka z groszkiem wzbudza skrajne uczucia. Jedni za nią przepadają, inni jej nienawidzą. Ci drudzy zazwyczaj mają jeszcze uraz z przedszkola, gdzie chciał, czy nie chciał, jarzynkę wypadało zjeść. Dziś zapraszamy was na nieco odmienioną wersję marchewki z groszkiem. Spróbujcie, może dodatek kukurydzy sprawi, że pokochacie ten kolorowy dodatek do obiadu? Pracy przy nim mało, bo sięgamy po kukurydzę z puszki. Groszek również możecie wziąć konserwowy, choć ten mrożony z pewnością będzie smaczniejszy.
Przypominamy dziś przepis na niesamowite ciastka z maszynki jak za dawnych lat. Robiła je mama, robiła je babcia — maszynowce z pewnością u każdego wywołają nostalgiczne wspomnienia. Do ich przygotowania potrzebujesz odrobiny amoniaku. Składnik ten sprawi, że ciastka ładnie wyrosną, będą kruche i chrupiące. Ciastka formowane przy użyciu specjalnej nakładki do maszynki do mielenia mięsa były wielkim hitem PRL-u. Wystarczyło tylko zagnieść ciasto, a potem wkładać je do maszynki i kręcić korbką. Z drugiej strony wychodziły różnie formowane pasma. Trzeba było je tylko pokroić na kawałki, ułożyć na blasze i upiec.
Kotlet devolay to pomysł na prosty, ale i wykwintny obiad dla całej rodziny. Roladka drobiowa w pysznym dodatkiem sprawdzi się równie doskonale podczas świat i większych uroczystości. Poznaj przepis Karola Okrasy na tradycyjny kotlet devolay.Devolay to niezwykły rodzaj kotletów. Przygotowywane są jak roladki wołowe, jednak są z mięsa drobiowego, mają złocistą panierkę i są niezwykle soczyste. Devolay w środku ma masło, które podczas smażenia świetnie nawilża mięso od środka.Sekretem doskonałych kotletów jest masło czosnkowe. Po przekrojeniu roladki w złocistej panierce masło wylewa się na zewnątrz, a dodatek aromatycznego czosnku i natki pietruszki sprawia, że kotlety są jeszcze smaczniejsze.Jeśli zostało nam masło czosnkowe po przygotowaniu roladek, wykorzystajmy je do posmarowania świeżego pieczywa, zrobienia grzanek lub bagietki zapieczonej z pomidorami i mozzarellą, dzięki czemu nic się nie zmarnuje, a potrawy nabiorą świetnego aromatu.Karol Okrasa kotlety devolay smaży na smalcu wieprzowym, dzięki czemu danie nabiera rewelacyjnego smaku i charakteru. Dodatkowym plusem smalcu jest jego wysoka temperatura dymienia, a więc roladki nie przypalą się podczas smażenia.
Sprawdźcie, jak zrobić kremowe purée ziemniaczane z wyjątkowym dodatkiem. Jest nim tarty chrzan, który idealnie podkręca smak ziemniaczanego przysmaku. Tak przygotowane purée podajcie np. z pieczonym mięsem. Do tego surówka i obiad jak z restauracji gotowy. Purée ziemniaczane jest popularnym dodatkiem do obiadu. Ugotowane i wytłuczone ziemniaki wymieszane z mlekiem i masłem momentalnie zamieniają się w kremową, pyszną masę. Jej smak można odmienić różnymi dodatkami, np. czosnkiem, ziołami. My jednak zrobimy dziś purée ziemniaczane z dodatkiem tartego chrzanu. Ten pikantny, wyrazisty składnik sprawi, że puree w prosty sposób zyska na smaku. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.
Marchewka z groszkiem budzi skrajne emocje. Niektórzy za nią przepadają, inni źle ją wspominają z czasów przedszkolnych. Jakub Kuroń wymyślił cudowny patent na marchewkę z groszkiem, dzięki czemu nie jest rozgotowana i świetnie smakuje. Możecie ją podać na przykład do kotletów mielonych lub pulpetów.Marchewka z groszkiem większości osób kojarzy się z dość paćkowatą jarzynką. Marchewka jest w niej zwykle rozgotowana, groszek dodaje całości koloru, a warzywa związane są zawiesistym sosem. Jakub Kuroń proponuje oddzielnie ugotować oba warzywa. Potem dopiero je połączyć i zaprawić lekką zasmażką z masła i mąki. Nie należy zbyt długo gotować marchewki z groszkiem, bo wtedy nabiera nieapetycznego wyglądu.
Chcecie sobie przypomnieć smak dzieciństwa? Przygotujcie blok czekoladowy jak dawniej. Ten deser ze starego zeszytu smakował kiedyś, zachwyca i dziś. Jest dość słodki i sycący, dlatego na raz nie da się go dużo zjeść. Jednak możecie być pewni, że zniknie z formy o wiele szybciej, niż się tego spodziewacie. Blok czekoladowy to deser znany z czasów PRL-u. Trudno wtedy było kupić cokolwiek słodkiego, o czekoladzie już nie wspominając. Wymyślono więc deser, który dawał namiastkę czekolady. I trzeba przyznać, że był on naprawdę smaczny. Pora więc przypomnieć sobie przepis na ten dawny specjał.