Roksana z ,,Rolnik Szuka Żony" na swoim Instagramie podzieliła się zdjęciami szpitalnego jedzenia. Uczestniczka programu pokazała, co dostała na śniadanie po cesarskim cięciu. Internauci byli w szoku.
Szukasz pomysłu na słodkie co nieco dla całej rodziny? Proponujemy przepyszne ciasto bez pieczenia. Karpatkę zrobisz dosłownie w 15 minut. Wystarczy, że przygotujesz krem budyniowy i połączysz go z groszkiem ptysiowym. Ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki, żeby masa stężała.
Mrożone filety rybne mogą być nie lada zagwozdką. Jak zabrać się do przyrządzenia takiego produktu? Podpowiadamy, jak smażyć mrożoną rybę prosto i skutecznie. Dzięki temu filet za każdym razem wyjdzie idealny.
Youtuber z kanału Sprawdzam Jak poleciał do USA. W samolocie zamówił dwa zestawy - zestaw wegetariański oraz zestaw mięsny, w którym był między innymi kurczak w sosie teriyaki. Youtuber był miło zaskoczony smakiem potraw.
Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj filet z piersi indyka. Tylko dziś w Lidlu kupisz mięso aż o 31% taniej. Dzięki akcji promocyjnej ,,Tania sobota w Lidlu" zrobisz niezbędne zakupy w bardzo okazyjnych cenach.
Usmaż jajecznicę według rady tiktokerki, a już nigdy nie zrobisz jej inaczej. Dzięki prostej sztuczce jajecznica jest o wiele smaczniejsza, ma ładny, apetyczny kolor i nigdy nie wysuszy się pod wpływem wysokiej temperatury.
Pierogi czy też kluski leniwe są doskonałym pomysłem na szybki i smaczny posiłek. Same kluski nie wystarczą jednak, aby zaspokoić apetyt. Potrawa ta wręcz nie może się obejść bez smakowitej okrasy, czy też bardziej polewy. Niektórzy lubią wersję wytrawną, jednak najsmaczniejsze są pierogi leniwe na słodko.
Nie zawracaj sobie głowy nagrzewaniem piekarnika. Najlepszy deser zrobisz w inny sposób. Sprawdź, jaki specjał zaproponowała Ewa Wachowicz. Kilka prostych składników wystarczy do jego przyrządzenia. Będzie lepsze i tańsze niż z cukierni.
Sekretem doskonałej karpatki jest dobrze wyrobione i sparzone ciasto. Masa pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna się odkształcać, tworząc charakterystyczne fałdy przypominające pasmo górskie. Babcia Basia zdradziła przepis na najlepszą karpatkę z kremem.
Tylko dziś olej rzepakowy w Biedronce jest przeceniony aż o 60%. Do soboty włącznie wiele produktów, w tym masło, mleko i świeże mięso będą w bardzo atrakcyjnych cenach. Jeśli nie masz karty Moja Biedronka, koniecznie ją wyrób i korzystaj z doskonałych promocji.
Biedronka przygotowała nową promocję na masło. Tylko we wtorek tłuszcz będzie można kupić za mniej niż 4 złote za kostkę. Sprawdziliśmy szczegóły oferty i podpowiadamy, po co jeszcze warto wybrać się do dyskontu.
Czy kiedyś jedliście lepsze pierogi, niże te przygotowane przez babcię? Idealnie delikatne ciasto jest ich niezaprzeczalnym znakiem rozpoznawczym. Aby uzyskać optymalną konsystencję do składników należy dodać nieco masła. Nie jest to jednak jedyny sekret potrawy.
Nowa promocja w Lidlu. W sprzedaży znalazły się blendery, gofrownice, opiekacze do pączków, a nawet zestawy do fondue i fontanna czekoladowa. Sprzęty kupimy w bardzo atrakcyjnych cenach.
Jeśli przyrządzasz na obiad kotlety schabowe, koniecznie usmaż je na maśle klarowanym. Kultowe danie będzie smakować jeszcze lepiej. Kotlety będą soczyste maślane i tak smaczne, że błyskawicznie znikną z talerzy.
Kawa kuloodporna, czyli napar podany z odrobiną masła, budzi wiele skrajnych emocji. Entuzjaści przekonują, że jego spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie. Wśród nich jest Anna Lewandowska, która podzieliła się swoim przepisem na ten wyjątkowy napój. Sprawdziliśmy, czy warto po niego sięgać.
Wolisz masło, czy margarynę? Niektórzy uważają, że jest produktem sztucznym i niezdrowym. Inni ją uwielbiają ze względu na smak i łatwość smarowania pieczywa. Michał Wrzosek porównał skład masła i margaryny. Okazuje się, że margaryna jest zdrowsza od masła.
Krupnik jest sycącą i prostą w przygotowaniu zupą. Bezmięsna wersja dania wykonana z przepisu Jolki będzie miała znakomity smak dzięki jednej prostej sztuczce — podsmażeniu warzyw na maśle klarowanym. Zabieg nada potrawie aromatu i sprawi, że bliscy zjedzą ją z zachwytem. Spróbujecie?
Chcesz zagęścić sos lub zupę? Możesz przygotować zasmażkę. Sprawdź, jak przyrządzić idealną zasmażkę i który jej rodzaj najlepiej pasuje do potrawy, którą gotujesz. W zależności od dania i rodzaju zasmażki, mąkę przesmaż na maśle, oleju rzepakowym lub smalcu. Wtedy będzie najsmaczniejsza.
Katarzyna Cichopek posiłki dla siebie i swojej rodziny przygotowuje własnoręcznie. Dotyczy to również słodkiego poczęstunku w postaci deseru. Ciasto francuskie zapieczone z jabłkami jest nie lada przysmakiem. Składa się z zaledwie kilku składników i jest bajecznie proste do wykonania.Katarzyna Cichopek, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta w portalu Instagram, na samych jabłkach nie poprzestaje. W pomysłowym przepisie stosuje też inne owoce, czyli słodkie, soczyste śliwki. Oba smaki łączą się idealnie za sprawą aromatycznego cynamonu. Takiego ciasta aż grzech nie spróbować.
Wiele osób do brukselki podchodzi sceptycznie. Nieodpowiednio przygotowane warzywo nie zachęca ani wyglądem, ani smakiem. Jeśli jednak wzbogacisz je o zrumienioną bułkę tartą i apetyczne orzechy, zyska zupełnie nowy, niezwykle apetyczny wymiar.Nie bez znaczenia jest również umiejętne gotowanie brukselki. Nie należy poddawać jej obróbce przez zbyt długi czas. Warzywo powinno zachować swoją intensywną barwę, a także pozostać lekko jędrne. Dzięki temu będzie nie tylko smaczniejsze, ale też lżejsze dla żołądka.Aby brukselka gotowała się równomiernie, natnij ją na krzyż od strony głąba. Równomierny dostęp wrzącej wody zagwarantuje, że warzywo nie pozostanie w środku twarde. Ugotowane główki pozostaje wymieszać z aromatyczną mieszanką bułki i orzechów. W takim wydaniu każdy pokocha brukselkę.
Masło jest stosowane w wielu daniach kuchni polskiej. Zazwyczaj topimy je lub dodajemy do ciast. Sztuczka z sitkiem w roli głównej, którą pokazał jeden z twórców internetowych, może pomóc nam przygotować tłuszcz do pracy. Jest zaskakująco skuteczna.Po masło wielu z nas sięga na co dzień. Każdy zna też z pewnością problem zbyt twardej kostki tłuszczu, który utrudnia przyrządzenie niektórych przysmaków. Jeden z twórców internetowych pokazał jak w prosty sposób poradzić sobie z wyzwaniem.
Jajecznica po francusku uważana jest za nie lada rarytas. Nic w tym dziwnego, albowiem tak przyrządzone jajka charakteryzują się niezwykłą, kremową konsystencją i delikatnością. Duża w tym zasługa dodatku masła i śmietanki. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.Kluczem do udanej jajecznicy po francusku jest odpowiednia kolejność dodawania składników. Nie należy także podgrzewać jej zbyt gwałtownie, by zachować optymalną konsystencję jajek. Łatwym i sprawdzonym sposobem na jajecznicę po francusku jest przygotowanie jej na parze. Tak przyrządzona nie może się nie udać.Wielbiciele tradycji swoją jajecznicę mogą usmażyć na patelni. Wystarczy stopić masło, a następnie dodać do niego jajka. Smażymy na malutkim ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż jajka zaczną się ścinać. Po około 15 minutach tuż przez zdjęciem z patelni dodajemy jeszcze kremową śmietankę. Pożywny posiłek gotowy.Jajecznicę po francusku możemy wykonać również w wersji dietetycznej. Nie wymaga ona wtedy dodatku tłuszczu. Na parze zamiast masła podgrzewamy wodę, dodajemy jajka i cierpliwie mieszamy. Otrzymujemy danie obłędnie pyszne i bardzo zdrowe.
Cykoria nie gości zbyt często na naszych stołach. Winić za to można jej gorzkawy smak, który nie zjednuje sobie wielu zwolenników. Tymczasem z tego niedocenianego warzywa można przyrządzić wykwintną kolację. Prekursorka rodzimej sztuki kulinarnej, Irena Gumowska, podawała ją na wzór bardziej modnych i luksusowych szparagów.Irena Gumowska była popularną postacią w czasach PRL-u. To właśnie ona jako pierwsza uczyła Polaków sztuki kulinarnej, a także zasad savoir-vivre. Jej pomysł na elegancką i smaczną kolację z cykorii wykonany został przez niejedną ówczesną panią domu. Dziś możemy odtworzyć go w swoich kuchniach.Dlaczego warto przekonać się do cykorii? Zima, to typowy sezon na to warzywo. Stanowi ono dla naszego organizmu niezwykłe bogactwo witamin i składników odżywczych. W cykorii znajdziemy także bardzo wartościowe antyoksydanty pomagające usuwać z organizmu wolne rodniki. Kolacja z cykorii Ireny Gumowskiej to doskonały sposób, aby włączyć to warzywo do codziennego jadłospisu.Cykorię a la szparagi podaje się na gorąco. Podczas duszenia warzywa powstaje także apetyczny sos. Potrawę Irena Gumowska polecała podawać z wędliną i pieczywem. To zdrowy i lekki sposób na sycącą kolację.
Ruszyła wielka obniżka cen w sieciach sklepów Lidl. Od dzisiaj do końca lutego kupimy wiele produktów spożywczych w bardzo atrakcyjnych cenach. Masło, sery i mięso będzie przecenione aż do 53%. Polacy chętnie robią zakupy w sieci sklepów Lidl. Nic dziwnego, ceny są bardzo atrakcyjne, a sam sklep zachęca dużym asortymentem i różnorodnością produktów. W Lidlu możemy również kupić wiele produktów z różnych stron świata, które trudno dostać w innych marketach.Lidl co tydzień przygotowuje nowe akcje promocyjne. Tym razem akcja obejmuje mięso, sery i masło i będzie trwać aż do końca lutego. W tym czasie warto zainstalować aplikację Lidl Plus, ponieważ dzięki niej otrzymamy dodatkowe rabaty i kupony, które wykorzystamy nie tylko w lutym, ale i w innych miesiącach.Lidl, oprócz masła, mięsa i serów obniżył ceny na świeże warzywa, owoce, nabiał i inne produkty. W tym tygodniu zorganizowany jest dodatkowo tydzień włoski, a więc kupimy wiele oryginalnych produktów rodem ze słonecznej Italii w bardzo atrakcyjnych cenach.
Upiecz pyszne i lekkie jak chmurka drożdżówki. Sposób na słodki smakołyk zdradziła oczywiście niezawodna babcia. Jej sekret polega na dolaniu do ciasta niewielkiej ilości octu. Dzięki temu gotowy wypiek aż rozpływa się w ustach.Drożdżówki w wykonaniu babci od zawsze były w rodzinnym domu Olgi absolutnym hitem. Na szczęście receptura została przekazana w ręce młodszego pokolenia. Przygotuj puszyste drożdżowe ciasto i ciesz się obłędnym smakiem niesamowitej przekąski.
Katarzyna Bosacka zainterweniowała po raz kolejny. Pod lupę wzięła produkt określany jako "Osełka". Większość osób mylnie bierze go za prawdziwe masło. Tymczasem jest to miks tłuszczowy z wyraźną przewagą tłuszczy roślinnych.Na zabieg producenta nabrało się wiele osób. Nieświadomi konsumenci kupili Osełkę by po niedługim czasie gorzko się rozczarować. Katarzyna Bosacka wyjaśniła, czym różni się osełka od prawdziwego masła. Po raz kolejny zwróciła też uwagę, jak ważne jest czytanie etykiet poszczególnych produktów.
Lepsze jest masło czy margaryna? Spór na ten temat od lat dzielił Polaków. Sprawę postanowił raz na zawsze wyjaśnić dietetyk Michał Wrzosek. Dla niektórych niemałym zaskoczeniem może być fakt, że margaryna zdecydowanie wygrywa z masłem pod względem zdrowotności.Przez lata w dylemacie "masło czy margaryna" większość osób stawiała na to pierwsze. Wynikało to z tego, że masło było produktem bardziej naturalnym. Dietetyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego profilu na kanale YouTube, zwraca jednak uwagę, że standardy produkcji margaryny w miarę upływu czasu uległy znacznej poprawie. Według niego dziś bez obaw możemy smarować nią kanapki.
Wyśmienity obiad nie wymaga żadnych skomplikowanych składników. Wystarczy w umiejętny sposób wykorzystać to, co akurat mamy w swojej kuchni. Najlepszym dowodem na to jest niezmiernie apetyczny makaron z serem w wykonaniu Kuby Przeździeckiego. Właściciel kanału Coocharz w serwisie pokazuje przepis na ten obiad krok po kroku.Bazą do przygotowania makaronu z serem jest oczywiście makaron. Użyjcie takiego, na którym dobrze będzie trzymał się ciężki, serowy sos. Do tego taniego obiadu nadadzą się świderki, kolanka, kokardki lub rurki. Istnieje duża szansa, że któryś z nich chowa się w Waszej kuchennej szafce.Miłośnik gotowania doradza także w temacie sera. Sam używa goudy, cheddara oraz parmezanu. Kurczowe trzymanie się tych gatunków nie jest jednak konieczne. "Użyjcie tego, co macie"- brzmi szczera porada od Coocharza.