Podstawą pierogów jest ciasto, dlatego warto poświęcić mu jak najwięcej uwagi. Dużym problemem podczas robienia pierogów jest lepiące się ciasto, co stwarza trudności podczas zagniatania oraz lepienia pierogów. Rozwiązaniem jest dodanie do masy 1 łyżki roztopionego i ostudzonego masła. Odrobina tłuszczu uchroni cię przed przyklejaniem się ciasta do dłoni. Pierogi uwielbiane są z wielu powodów, jednak najważniejszymi jest różnorodność oraz wspaniały smak. Wewnątrz ciasta można ukryć najróżniejsze rodzaje farszu niezależnie czy decydujesz się na słodką lub słoną wersję. W czasie jedzenia odczuwa się z kolei prawdziwą eksplozję smaków. Dodatek masła w cieście powoduje, że masa zyskuje mniejszą lepkość i z łatwością odchodzi od dłoni podczas ugniatania czy lepienia. Jeśli to nie pomogło, zwilż dłonie w zimnej wodzie, która stworzy barierę pomiędzy skórą a ciastem.
Zostało ci trochę świątecznych ciast? Z pewnością nie są już tak świeże i smaczne, jak kilka dni temu. Zamiast jednak je wyrzucać, przerób je na pyszny smakołyk. Zobacz, jak zrobić domowe bajaderki z pozostałości po świątecznych ciastach. Te ciasteczka zjesz ze smakiem. Bajaderki można kupić w cukierni, bo są doskonałym sposobem na przetworzenie lekko podsuszonych już ciast. Dzięki temu mniej się marnuje. Jednak przygotowanie tych ciastek jest na tyle proste, że możesz je też zrobić w domu. Wymieszaj pokruszone ciasta z kilkoma dodatkami, uformuj z nich kulki i obtocz w ulubionych składnikach. Otrzymasz pyszne ciacha.
Oryginalne, smaczne, uniwersalne - takie właśnie jest puree z zielonego groszku. Puree wykorzystasz do przygotowania dań mięsnych i ryb, dodasz do makaronu, posmarujesz chleb. Zielone puree jest smaczne, lekkie i wygląda rewelacyjnie. Poznaj przepis na puree z zielonego groszku.Puree z zielonego groszku przygotujesz błyskawicznie z podstawowych produktów. Puree jest lekko słodkie, kremowe i wygląda bardzo apetycznie. Puree jest pomysłem na pyszne i pożywne śniadanie, wystarczy, że posmarujesz nim świeżą kromkę chleba, dodasz pomidora, kiełki, rzodkiewkę. Taka kanapka jest bardzo pożywna i mało kaloryczna.Puree z groszku równie dobrze smakuje jako dodatek do obiadu, np. do wieprzowiny, wołowiny, ryb pieczonych. Jest prostą i pyszną jarzynką, dzięki której każde ugotowane przez Ciebie danie będzie wyglądało estetycznie i apetycznie, jak z najlepszej restauracji. Wyłóż kawałek mięsa na zielonym puree, a efekt zachwyci wszystkich domowników.Z groszku ugotujesz również pyszną zupę krem i przygotujesz pesto, z którego stworzysz obłędne zapiekanki i dania z makaronem.
Mamy doskonałą propozycję dla wielbicieli serników. Przygotujcie wyborny sernik z serków homogenizowanych. Nie będzie to sernik na zimno, lecz pieczony na kruchym spodzie. Będzie się wyróżniał delikatnością i lekkością. Jego wierzch polejemy czekoladą, dzięki czemu całe ciasto zamieni się w kuszący łakoć.Przepisów na serniki jest naprawdę wiele. Coraz częściej masę serową przygotowujemy z mielonego sera z wiaderka. Jest to o wiele wygodniejsze niż własnoręczne mielenie twarogu. Podobnie dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po serek homogenizowany. Ma on delikatną konsystencję, więc upieczony z niego sernik jest kremowy i rozpływający się w ustach.
Jajecznica nie ma przed tobą tajemnic? Za każdym razem wychodzi ci smaczna? Z pewnością zawsze można coś ulepszyć. Dlatego dzisiaj pokażemy ci, jak zrobić wyjątkowo maślaną, kremową i obłędnie pyszną jajecznicę. Przygotujemy ją tak, jak Gordon Ramsay, bo on zna się na rzeczy. Gordon Ramsay to słynny, szkocki kucharz. Prowadzi programy kulinarne np. Hell's Kitchen, jest też autorem wielu książek kucharskich, a przede wszystkim szefem kuchni. W swoim życiu zdobył wiele prestiżowych nagród za nietuzinkowe pomysły i doskonałe wyczucie smaku, m.in. dwie gwiazdki w przewodniku Michelina dla londyńskiej restauracji Aubergine, w której był szefem kuchni.Jeśli więc Ramsay poleca jakiś przepis, warto go przynajmniej przetestować. A my jesteśmy przekonani, że dziś na nowo odkryjecie jajecznicę i zachwycicie się jej smakiem. Bo choć dania z jaj są proste, to jednak trzeba wiedzieć, z czym wymieszać, ile smażyć.
Kruche ciasto i soczyste jabłka — lubicie takie połączenie? My też, bo tak smakuje wyborna, tradycyjna szarlotka. Dziś pokażemy wam jak zrobić bajecznie prostą szarlotkę bez użycia miksera. Będzie idealna na deser, podwieczorek lub do popołudniowej kawy. Szarlotka należy do jednych z najbardziej lubianych ciast. Kochają ją dorośli, przepadają z nią dzieci. Można ją przygotować na wiele sposobów, jednak podstawą jest kruche ciasto oraz jabłka. Owoce można wcześniej podprażyć lub dodać surowe. Dobrze jest połączyć je z cynamonem.
Karp jest rybą wręcz obowiązkową na wigilijnym stole. Zazwyczaj podajemy go smażonego, bo jest smaczny i prosty do przygotowania. Dziś powiemy wam jak smażyć karpia, żeby wyszedł soczysty i delikatny. Takim z pewnością zachwycą się wszyscy domownicy i goście. Choć w sklepie do wyboru mamy wiele ryb, przed Wigilią każdy pyta o karpia. Bo, mimo że nie wszyscy za nim przepadają, to jednak jest tradycyjnym daniem na wigilijnym stole. Najłatwiej jest go usmażyć. Zresztą tak przygotowany jest niezwykle smaczny. Trzeba jednak wiedzieć, na co zwrócić uwagę, by wyszedł soczysty.
Jeśli szukacie odmiany smakowej, zamiast ziemniaków, podajcie do obiadu kluski. Nie taki zwykły makaron, ale słynne „pampuchy". Dziś podamy wam przepis na te kultowe kluski na parze. Doskonale smakują podane z gulaszem, a także z sosem owocowym. Sprawdzą się więc na obiad i podwieczorek.Na parze można ugotować warzywa czy rybę, ale też wyjątkowe kluski. Wyjątkowe, bo niezwykle puszyste i delikatne. To dlatego, że są robione z ciasta drożdżowego. Uparowane kluski są mięciutkie i wilgotne, aż rozpływają się w ustach.
Masło jest nieodłączną częścią naszej codziennej diety, dlatego wszelkie informacje o podwyżkach cen tego produktu wprawiają w osłupienie. Nie inaczej jest tym razem - eksperci ostrzegają o rosnących kosztach zakupu masła. Od początku roku, jak podaje "Rzeczpospolita", podrożało ono o 70 procent. Warto zrobić sobie zapasy, póki jego ceny są jeszcze stosunkowo niskie. Masło jada się praktycznie każdego dnia. Rano smarujemy nim kanapki, po południu gotujemy obiady czy ciasta, a na kolacje ponownie przygotowuje się kanapki. Tłuszcz ten towarzyszy nam więc cały czas, dlatego często kupuje się nowe kostki w sklepach. Szalejące ceny masła niepokoją nie tylko zwykłych klientów sklepów - mogą one dotknąć także przedsiębiorców, którzy prowadzą, chociażby cukiernie. W takim wypadku ceny wypieków mogą podskoczyć jeszcze bardziej, choć koszt zakupu gotowych ciast w cukierniach i tak jest już dość wysoki.
Dietetycy przez lata zmieniali swoje zdanie i nie do końca obecnie wiadomo co jest zdrowsze - masło czy margaryna? Powszechnie utarło się, że masło jest zdrowsze od margaryny, jednak oba tłuszcze mają swoje zalety. Wszystko zależy od naszego wieku i stanu zdrowia. Dzieci powinny jeść masło, z kolei osoby starsze w swojej diecie powinny mieć więcej miękkich margaryn, które lepiej wpływają na układ krwionośny. Masło towarzyszy nam od tysięcy lat - wraz z udomowieniem wielu zwierząt, z ich mleka mogliśmy zacząć robić masło. Na przestrzeni wieków proces produkcyjny nie zmienił się i dzisiaj jadamy bardzo podobny produkt, jedynie wytwarzany na ogromną przemysłową skalę.Stosunkowo niedawno odkryto sposób na utwardzanie płynnych tłuszczów roślinnych, dzięki czemu można otrzymać margarynę - tłuszcz nie twardniejący w niskich temperaturach, tak jak masło, a także przez niektórych uważany za zdrowszy. Czy tak jest w praktyce?
Jeśli zastanawiacie się, co dobrego zjedlibyście jutro na śniadanie, mamy pomysł. Przygotujcie pastę jajeczną według najlepszego, kultowego przepisu Magdy Gessler. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a smakuje doskonale. Ważnym jej składnikiem jest orzeźwiająca zielenina. Jajka są jednym z ulubionych składników śniadania. Można je bowiem szybko i łatwo przygotować na wiele sposobów. Doskonale smakuje jajecznica, jajka gotowane czy sadzone. Z ugotowanych na twardo jajek można też przygotować pyszną pastę. Będzie doskonałą, kanapkową odmianą od szynki i żółtego sera.
Barszcz czerwony, jako jedna z najpopularniejszych polskich zup, zawsze ma miejsce na obiadowym stole. Aby danie mogło cieszyć głębokim i intensywnym smakiem, dodaj do garnka jedną łyżkę masła. Tłuszcz nada zupie bogactwa i słodyczy, a także sprawi, że stanie się delikatnie gęstsza. Poniższa wersja barszczu zachwyci wszystkich jej fanów. Barszcz czerwony to typowo świąteczna zupa, do której najczęściej podaje się uszka z grzybami, czy smażone krokiety. Niezależnie od dodatków, najwięcej uwagi zawsze warto poświęcić zupie, aby mieć pewność, że przygotowuje się idealne danie. Trik z masłem pozwala w łatwy i szybki sposób wzbogacić smak i konsystencje barszczu. W wielu domach barszcz czerwony ma bardziej kwaskowy smak, który każdy tak dobrze zna. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, poniższa receptura jest dla ciebie idealna. Za jej pomocą pochwalisz się słodkim barszczem, który z pewnością doceniony zostanie podczas obiadu z najbliższymi.
Piernik jest typowym ciastem bożonarodzeniowym. Już sam jego wypiek wprowadza w domu świąteczną atmosferę dzięki aromatowi korzennych przypraw. Dlatego nie powinno go zabraknąć także i na twoim stole. Jeśli obawiasz się, że nie starczy ci czasu na jego przygotowanie — bez obaw, podajemy prosty przepis na ekspresowy piernik. Przepisów na piernik jest dużo. Niektóre receptury każą zagniatać ciasto już na 3-4 tygodnie przed świętami, potem ciasto dojrzewa w chłodzie. Można je upiec tydzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu, aż do świąt. Na szczęście są też i takie przepisy, które pozwalają upiec piernik dosłownie w ostatniej chwili. Smakiem i aromatem nie ustępuje one piernikom dojrzewającym. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Serniki należą do naszych ulubionych ciast. Są pożywne i każdy może wybrać swój ulubiony rodzaj. Sporo zwolenników mają serniki bez pieczenia, czyli tzw. na zimno. Jednak większość woli te klasyczne jak sernik wiedeński lub sernik na kruchym cieście. Dziś właśnie podamy wam przepis na ten ostatni, najbardziej tradycyjny sernik. Sernik na kruchym spodzie znamy już z dzieciństwa. To właśnie nim zazwyczaj częstowała nas babcia. Potem przyszła moda na sernik bez spodu, czyli sernik wiedeński, a także na sernik na zimno. Jednak z sentymentem wracamy do tego starego, pysznego sernika, który łączył w sobie kruche ciasto z wilgotną masą serową.
Jeśli lubisz baton Snickers, nasze ciasto też z pewnością przypadnie ci do gustu. Zawiera w sobie masę kajmakową, orzechy i pyszny krem. Ten zestaw po prostu nie może nie smakować. Poznaj najlepszy przepis na ciasto Snickers bez pieczenia. Możesz je przygotować na święta lub, gdy po prostu będziesz mieć ochotę na wyborną słodycz. Przed przygotowaniem ciasta Snickers, przejrzyj kuchenne półki. Być może znajdziesz w nich to, co potrzebne, a więc herbatniki, krakersy, orzechy, masę kajmakową i budyń. Jeśli jakiegoś produktu ci brakuje, z pewnością bez problemu kupisz go w najbliższym sklepie.
Wieczerza wigilijna nie obędzie się bez karpia. Zwykle podajemy go smażonego w mące lub pełnej panierce. A wiesz, na czym najlepiej smażyć karpia? Jaki tłuszcz nie popsuje smaku tej ryby i jaki będzie dla nas najzdrowszy? Jeśli jesteś ciekaw, koniecznie przeczytaj nasz artykuł.Zdania na temat smaku karpia są podzielone. Niektórzy zarzucają mu mulasty smak, ale są na to sposoby. Tak czy siak, nie zmienia to faktu, że rybę tę podaje się w Wigilię w większości domów. Nawet jeśli ty jej nie lubisz, często przepadają z nią twoi bliscy.
Kajmak, krem budyniowy, bita śmietana. Czy takie połączenie może nie smakować? Smakuje i to rewelacyjnie. Przygotujcie dziś wraz z nami kajmakowiec bez pieczenia. Zrobimy go według receptury niezastąpionej siostry Anastazji. Tym ciastem z pewnością zachwyci się cała rodzina. Tym razem nie musisz nagrzewać piekarnika. Wystarczy tylko, że masz pod ręką krakersy, mleko, masło, śmietankę i masę kajmakową. Z pozostałymi dodatkami nie powinnaś mieć problemu, bo zwykle są w domowych zapasach. Jest weekend, masz trochę czasu, a więc startujemy.
Dziś na śniadanie jajecznica? Może przygotujesz ją według przepisu Magdy Gessler? Będzie lekka i puszysta niczym obłok. Znana restauratorka zna się na rzeczy i wie, w czym tkwi sekret niebywałego smaku tej prostej potrawy. A zatem zaczynamy.Jajecznica na śniadanie to naprawdę dobry pomysł. O tej porze dnia, ciepłe dania smakują lepiej niż zimne. Przyjemnie się je zjada, nie wychładzając przy tym rozgrzanego po spaniu organizmu. A jak już robić, to najlepiej pyszną wersję. Właśnie taką proponuje Magda Gessler. Do swojej jajecznicy dorzuca kurki, cebulę i koperek. Całość smakuje rewelacyjnie.
Od kilku miesięcy obserwujemy znaczne podwyżki produktów spożywczych. Ta sytuacja dotyczy też masła — jego ceny szybują w górę, natomiast waga produktu maleje. Niestety zapowiada się, że po okresowym zahamowaniu podwyżek, ceny tego produktu wzrosną jeszcze bardziej. W ostatnim czasie masło jest jednym z najbardziej drożejących produktów spożywczych. Jeszcze kilka tygodni temu 200-gramowa kostka masła kosztowała ok. 5 zł. Dziś trzeba za nią zapłacić co najmniej 7 zł. Podwyżka jest więc znacząca, a jak się okazuje, to dopiero początek wzrostu cen masła.
Barszcz z uszkami jest klasycznym, wigilijnym daniem. Uszka oczywiście można kupić, ale te zrobione własnoręcznie z pewnością będą smaczniejsze. Nadziej je kapustą i grzybami lub samymi grzybami. Dziś polecamy wam wyborne uszka wigilijne z dodatkiem aromatycznych pieczarek. Smakują rewelacyjnie.Uszka, choć takie małe, kryją w sobie dużo smaku. Składa się na to delikatne ciasto, a także aromatyczny farsz. Zwykle wigilijne uszka nadziewa się leśnymi grzybami lub farszem z grzybów i kiszonej kapusty. Jeśli jednak nie macie suszonych grzybów, bez problemu zastąpicie je pieczarkami. Przygotowany z nich farsz też potrafi być aromatyczny i pyszny. Przekonajcie się o tym sami.
Gołąbki na obiad? Czemu nie, są pożywne, bardzo smaczne i mogą zastąpić cały posiłek. Dziś prezentujemy wam przepis na gołąbki w kapuście włoskiej z dodatkiem orzechów. Są delikatne, lekko orzechowe w smaku, z przyjemnie chrupiącymi kawałkami. Jesteśmy przekonani, że ta wersja gołąbków przypadnie ci do gustu. Gołąbki można robić z kapusty białej, czerwonej i włoskiej. Pierwsze są nieco trudniejsze do zrobienia na etapie przygotowania liści. Główki kapusty białej i czerwonej o tej porze roku, są bowiem mocno zwarte i trudniej oddzielać z nich pojedyncze liście. Kapusta włoska ma luźniej ułożone liście, dzięki czemu łatwiej je ściągać. Szybciej też je się sparza i są delikatniejsze. Orzechy włoskie są dodatkiem kojarzonym raczej z ciastami i deserami. Jednak ich smak doskonale harmonizuje też z potrawami wytrawnymi. Wnoszą do potraw przyjemny smak i chrupkość. Poza tym wzbogacają danie w cenne oleje i witaminy.
Czerwony barszcz pojawia się w Wigilię na większości polskich stołów. Zwykle serwuje się go z uszkami, jednak dobrym kompanem barszczyku są też paszteciki. Dziś zdradzimy wam przepis na boskie, wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną. Ten ostatni składnik, choć dość niezwykły, dodaje farszowi delikatnego, przyjemnego smaku. Paszteciki to nic innego jak małe, bułeczki wypełnione wytrawnym farszem. Można je zrobić z ciasta kruchego, półkruchego, francuskiego czy najpopularniejszego — drożdżowego. Zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem, bo łatwo się je zjada i zazwyczaj są bardzo smaczne. Zwłaszcza kiedy zestawimy je z nieco pikantnym, czerwonym barszczem.
Dziś możesz zjeść niezwykłe śniadanie. Zwłaszcza jeśli przygotujesz omlet bez smażenia z piekarnika. Jest nieziemsko pyszny i puszysty. Równie dobrze smakuje posypany cukrem pudrem, szczypiorkiem czy posmarowany dżemem. Składniki wymieszasz błyskawicznie, musisz tylko chwilę poczekać, aż się upiecze.Jajeczne śniadania są naszymi ulubionymi. Nie dość, że łatwo i szybko się je robi, to jeszcze dobrze sycą. Taka porcja energii na początek dnia jest naprawdę smaczna i potrzebna naszemu organizmowi.Choć jajka można ugotować czy zrobić z nich jajecznicę, to dziś zapraszamy was na puszysty omlet. Nie będziemy go smażyć, tylko piec. Dzięki temu będzie lżejszy dla żołądka i mniej absorbujący w przygotowaniu.
Jeśli chcesz zaskoczyć gości nowym, polskim daniem, mamy dla ciebie przepis. Przygotuj świąteczne krokiety ziemniaczane bez zawijania. Recepturę na nie zdradził Robert Makłowicz. Sięga ona lat przedwojennych, kiedy to krokiety serwowano do wigilijnej kapusty z grzybami. Robert Makłowicz jest niewątpliwym znawcą kuchni polskiej i nie tylko. Poza tym jako smakosz, chętnie testuje nowe przepisy. Mało kto pomyślałby o tym, że kapustę z grzybami można podać na wigilijny stół z ziemniaczanymi krokietami. I rzeczywiście danie smakuje niecodziennie, ale nadzwyczaj dobrze. Jednak krokiety przygotowane według przepisu Makłowicza można też serwować do obiadowych mięs. Przepis na krokiety zaczerpnęliśmy z kanału Roberta Makłowicza znajdującego się na YouTube.
Dziś przychodzimy do was z kolejnym pomysłem na pyszne ciasto bez pieczenia. Tym razem zdradzimy wam przepis na proste w przygotowaniu kremówki, które bywają również określane mianem napoleonek. Nie musisz więc biec do cukierni ani wydawać wiele pieniędzy. Puszyste, słodkie kremówki zrobisz sama w kwadrans. Tradycyjne kremówki robi się na cieście francuskim. Oczywiście ciasto można kupić gotowe, upiec z niego dwa blaty i przełożyć kremem. Jednak jeśli chcesz uniknąć pieczenia i jeszcze szybciej mieć pyszny efekt, ciasto francuskie zastąp herbatnikami. Ciastka będą doskonałe w smaku.
Na wigilijnym stole z całą pewnością nie może zabraknąć pierogów. Zwykle nadziewamy je farszem z kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Jednak można pokusić się o nietypowe specjały, takie jak pierogi z farszem z maku. Są idealne na wigilię, zwłaszcza jeśli przy stole zasiądą wielbiciele słodkości. Niektórzy na wieczerzę wigilijną szykują też pierogi w słodkim wydaniu. Doskonale smakują te nadziewane suszonymi śliwkami czy twarogiem z dodatkiem cynamonu. My proponujemy jednak przygotować pierogi z makiem. Farsz z maku i z pysznymi słodkimi dodatkami nie ma sobie równych.
Jeśli szukasz pomysłu na szybkie i smaczne ciasto na weekend, podrzucamy ci gotowy przepis. Przygotuj obłędnie pyszne i proste ciasto bounty. Zrobisz je w kwadrans, upieczesz w 20 minut. A efekt zaskoczy ciebie i twoich bliskich. Ciasto w mig zniknie z talerzyków.Wiórki kokosowe są łatwo dostępnym składnikiem, który momentalnie potrafi odmienić smak ciasta czy deseru. Nadają słodkościom egzotycznej nuty smakowej, a także przyjemnej chrupkości. Naprawdę warto sięgnąć po ten tani dodatek.
Lubicie rurki z bitą śmietaną? A wiecie, że bez problemu możecie je przygotować sami? Podamy wam prosty sposób na domowe rurki z bitą śmietaną. Wyjdą chrupiące i rozpływające się w ustach. Pamiętajcie, tylko by napełnić je kremem tuż przed spożyciem. Rurkami z bitą śmietaną kusi nie jedna cukiernia. I większość osób kupuje je, bo jest to jedna z niewielu słodkości, którą trudno zrobić w domu. Pokażemy wam jednak, że może to być całkiem proste. Nie musicie kupować specjalnej wafelnicy, wystarczy, że sięgniecie po gotowe wafle tortowe.