Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Masło

Masło

Projekt bez tytułu - 2022-01-24T165148.416
24.01.2022 01:00 Jak zrobić pączki bez smażenia?

Pączki są bardzo smaczne, ale wiele osób ich sobie odmawia, bo są kaloryczne. Dlaczego? Niestety w czasie smażenia chłoną sporo tłuszczu. A wiecie, jak zrobić pączki bez smażenia? Możecie je po prostu upiec. Dzięki temu będą nie bardziej tuczące, niż zwykłe, drożdżowe ciasto. Pączki robi się z ciasta drożdżowego. Po nadzianiu ich konfiturą lub dżemem formuje się z nich kulki. Gdy pączki wyrosną, kładzie się je na rozgrzany tłuszcz i smaży, aż będą rumiane. Tak wygląda tradycyjny sposób przygotowania pączków. Jeśli jednak chcecie zaoszczędzić kalorii, zamiast smażyć, możecie je upiec.

kotlety
24.01.2022 01:00 Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Szukasz pomysłu na niedrogi obiad? Przygotuj proste kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek. Nie ma przy nich dużo pracy, a są zdrowe i oryginalne w smaku. Możesz je podać na przykład z sosem pieczarkowym i surówką. Przekonasz się, że każdy poprosi o dokładkę. Przygotowanie bezmięsnych kotletów nie zajmie ci dużo czasu. Wystarczy, że ugotujesz kaszę, pieczarki pokroisz i podsmażysz, a potem wszystko wymieszasz i doprawisz. Z powstałej masy pozostanie ci tylko uformować kotlety i je usmażyć. To danie będzie doskonałą odmianą od mięsnych obiadów.

Ciasto na pierogi
18.01.2022 01:00 Co zrobić, żeby ciasto na pierogi było miękkie?

Pierogi są ważną częścią naszego codziennego menu, dlatego zawsze warto przygotowywać je samodzielnie ze znanych składników. Niestety problematyczne okazuje się niekiedy wykonanie dobrego ciasta, które nie jest za twarde. Jednym ze sposobów, aby uniknąć takiej sytuacji, jest dodanie do ciasta odrobiny masła. Pierogi z Polski są tak popularne na całym świecie, że wielu obcokrajowców pytanych o znane i lubiane polskie potrawy, bez zająknięcia mówi o pierogach. Kunszt w wyrobieniu ciasta, sporządzeniu smacznego i aromatycznego farszu, a także zmyślnego zlepienia jest w polskich pierogach ogromny. Stosunkowo dużo ludzi wyjawia, że ich ciasto po połączeniu wszystkich składników staje się bardzo twarde, co przeszkadza w wałkowaniu i lepieniu pierogów. Poniżej wyjawiamy sztuczkę, dzięki której nigdy więcej tego nie uświadczysz, a efekt twojej pracy zawsze będzie olśniewający.

szarlotka
17.01.2022 01:00 Aromatyczna szarlotka z dodatkiem gruszek

Lubicie szarlotkę? A robiliście już szarlotkę z dodatkiem gruszek? Warto spróbować, bo wychodzi aromatyczna i momentalnie znika z talerzyków. Gruszki wprowadzają do tego ciasta przyjemną twardość i zapach, jabłka dodają mu kwaskowej nuty. Tradycyjna szarlotka jest pysznym połączeniem kruchego ciasta i soczystych jabłek. Jeśli jednak chcecie odmienić smak dobrze już znanego deseru, możecie jabłka zestawić z innymi owocami. Mogą to być owoce sezonowe, np. porzeczki, śliwki, czy dostępne o tej porze roku gruszki.

kalarepa
16.01.2022 01:00 Dlaczego warto jeść kalarepę i jak ją przygotować?

Zwykle sięgamy po te same warzywa, czyli marchewkę, pomidory, ogórki, cebulę, ziemniaki. Czas urozmaicić dietę, bo wyjdzie nam to na zdrowie. Dziś powiemy wam, dlaczego warto jeść kalarepę, a także jak ją przygotować. Mamy nadzieję, że to cenne warzywo częściej będzie gościć w waszym menu. Warzywa należą do grupy najzdrowszych produktów spożywczych. Warto je urozmaicać w diecie, po to by nasz organizm otrzymał jak najbardziej zróżnicowane witaminy i sole mineralne. Warto to też zrobić ze względów smakowych.Kalarepa jest smacznym warzywem z rodziny kapustowatych, po które jednak sięgamy dość rzadko. Nie doceniamy jej walorów zdrowotnych ani smaku. Być może nie znamy też możliwości kulinarnych tego warzywa. Dlatego dziś postaramy się odczarować kalarepę.

smażone pierogi
16.01.2022 01:00 Jak prawidłowo smażyć pierogi?

Pierogi zwykle serwuje się gotowane. A czy próbowaliście już pierogów smażonych? Dzięki tej obróbce kulinarnej zyskują ciekawy smak, chrupiącą skórkę i zupełnie nowe oblicze. Jak smażyć pierogi? Nie ma w tym nic trudnego, jednak przedstawimy wam najważniejsze zasady. Kluczowe jest wcześniejsze ugotowanie pierogów.Smażenie sprawia, że pierogowe ciasto przyjemnie chrupie i doskonale smakuje. W ten sposób zwykle przyrządza się pierogi z wytrawnym farszem. Świetnie smakują smażone pierogi z mięsem, kapustą i grzybami czy ruskie. Na patelni można odgrzać pierogi, dzięki czemu nie tylko będą ciepłe, ale też staną się pyszne.

pierogi
10.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać masło do ciasta na pierogi?

Podstawą pierogów jest ciasto. Właśnie ono decyduje o tym, czy pierogi wyglądają apetycznie i czy są smaczne. Każdy ma jakiś swój sekret na udane ciasto pierogowe. Dziś powiemy wam, dlaczego warto dodać masło do ciasta na pierogi. Przekonacie się, że ten tłuszcz robi różnicę. Ciasto na pierogi powinno być na tyle miękkie, by dało się formować i na tyle zwięzłe, by nie rozpadło się w czasie gotowania. Dobre ciasto na pierogi nie wymaga też obfitego podsypywania mąką. A mąka jest tu mało pożądana, bo utrudnia dokładne zlepienie pierogów.

ciasto Kinder Pingui
09.01.2022 01:00 Rozkoszne jak ukochany batonik ciasto Kinder Pingui

Jeśli jesteście wielbicielami batonika Kinder Pingui, z pewnością zachwycicie się naszym ciastem. Dziś powiemy wam, jak zrobić rozkoszne jak ukochany batonik ciasto Kinder Pingui. Nie brakuje w nim czekolady i bitej śmietany, a całość jest tak delikatna i pyszna, że rozpływa się w ustach. Słynne batoniki i słodkości są często doskonałą inspiracją dla cukierników i wielbicieli łakoci. Znacie już z pewnością ciasto Snickers, Kinder Bueno, Milky Way czy Rafaello. Dziś zaprezentujemy wam przepis na delikatne i rozpływające się ciasto przygotowane na wzór batonika Kinder Pingui.Jak apetycznie wygląda to ciasto, możecie zobaczyć na prezentowanym zdjęciu. Pochodzi ono z kanału Cookrate-Cakes na YouTube. Prawda, że od razu chce się je zjeść?

kapusta zasmażana
09.01.2022 01:00 Aromatyczna, przyprawiona kminkiem kapusta zasmażana

Zastanawiasz się, co dziś podać do obiadu? Jeśli masz pod ręką kiszoną kapustę, sprawa jest prosta. Przygotuj kapustę zasmażaną. Przyprawiona kminkiem będzie aromatyczna i po prostu wyborna. Sprawdzi się jako dodatek do dań z wieprzowiny i wołowiny. Choć surówki są niewątpliwie bardzo zdrowe, to do niektórych dań, aż się prosi, by podać wyrazisty i ciepły dodatek. Niektórzy sięgną po zasmażane buraczki, inni po marchewkę z groszkiem. Jednak z całą pewnością najwięcej zwolenników będzie miała kapusta zasmażana.Jej przygotowanie nie jest trudne ani pracochłonne. Kiszoną kapustę wystarczy bowiem poddusić, doprawić i zaciągnąć zasmażką z mąki. Jeśli chodzi o przyprawy, doskonale pasuje do niej kminek. Dodaje jej orzeźwiającego smaku, a przy tym poprawia strawność potrawy.

kluski leniwe
09.01.2022 01:00 Wyborne leniwe z niecodziennym dodatkiem suszonych śliwek

Jeśli szukasz pomysłu na bezmięsny obiad lub pożywny podwieczorek, mamy dobry pomysł. Przygotuj wyborne leniwe z niecodziennym dodatkiem suszonych śliwek. Nie ma przy nich dużo pracy, a dzięki owocom kluski zyskają wyraźny smak i staną się wartościowsze. Kluski leniwe czy też pierogi leniwe są ulubionym daniem z dzieciństwa wielu z nas. Skąd się wzięła ich nazwa? Otóż w smaku przypominają one pierogi z serem, tyle że nie trzeba tu rozwałkowywać ciasta, nadziewać i lepić pierogów. Ot, taka mało pracochłonna wersja słodkich pierogów. Pierogi leniwe lubią towarzystwo słodkich dodatków. Świetnie smakują polane masłem albo zrumienioną na maśle tartą bułką i posypane cukrem. Można je też polać śmietaną czy owocowym sosem. Pasują też do nich pokrojone owoce świeże i jak się o tym zaraz przekonacie, również suszone.

jajecznica
06.01.2022 01:00 Kremowa, konkretna jajecznica z wybornym dodatkiem

Jajecznica jest prostym daniem, które można przygotować na wiele sposobów. Jeśli marzysz o kremowej, konkretnej jajecznicy, dodaj do niej wyborny składnik, dzięki któremu rzeczywiście taka będzie. Bez problemu znajdziesz go w swojej lodówce, a twoja jajecznica będzie smakować tak, jak lubisz. Jajecznica to pożywne danie do przygotowania w kilka minut. Jest chyba jednym z najlepszych pomysłów na śniadanie dla zabieganych. Może być jednak na tyle smaczna, że warta będzie nawet dnia odświętnego. Wszystko zależy od tego, jak ją przygotujesz i co do niej dodasz.Dziś proponujemy wam dodać do jajecznicy majonez. Ten produkt w swoim składzie zawiera już jajko i olej, jednak potrafi sprawić, że jajecznica wyjdzie niezmiernie kremowa. Oczywiście pod warunkiem, że nie zetniecie jej zbyt mocno. Bo jednak najsmaczniejsze jajka to te, które pozostają nie do końca ścięte.

zupa ogórkowa
06.01.2022 01:00 Wyborna ogórkowa z podsmażanymi na maśle ogórkami

Zupa ogórkowa jest doskonałym daniem zwłaszcza na chłodne dni. Świetnie syci i jest pożywna. Dziś spróbuj wybornej ogórkowej z podsmażanymi na maśle ogórkami. Ma niebywały smak, więc jeśli raz ją tak przygotujesz, z pewnością będziesz wracać do tego przepisu. Kwaśne zupy są w Polsce bardzo lubiane. Oprócz zupy ogórkowej należy do nich także kapuśniak i żurek. Te zupy mają wyrazisty smak, są sycące i dobrze wpływają na nasz przewód pokarmowy. Ponadto poprawiają też apetyt. Są więc idealne na chłody i dla niejadków.

pieczone uda kurczaka
05.01.2022 01:00 Soczysty kurczak z nieziemsko chrupiącą skórką - mamy patent mistrzów

Pieczony kurczak potrafi być naprawdę pyszny. Zwłaszcza gdy jest soczysty i ma niebotycznie chrupiącą skórkę. Mamy patent mistrzów właśnie na takiego kurczaka. Skorzystajcie z naszej receptury, a z pewnością jeszcze nie raz przygotujecie w ten sposób udka czy skrzydełka z piekarnika. Kurczak jest świetną propozycją obiadową. Filet możecie usmażyć lub upiec, kurczak w całości, podobnie jak uda czy skrzydełka najlepsze są pieczone. Co istotne przy pieczeniu — mięso warto zamarynować dzień wcześniej. Dzięki temu będzie smaczniejsze, ale też przed obiadem wystarczy je tylko wstawić do piekarnika, odczekać trochę czasu i danie gotowe.

Ciasto na pierogi
05.01.2022 01:00 Co zrobić, żeby ciasto na pierogi się nie lepiło?

Podstawą pierogów jest ciasto, dlatego warto poświęcić mu jak najwięcej uwagi. Dużym problemem podczas robienia pierogów jest lepiące się ciasto, co stwarza trudności podczas zagniatania oraz lepienia pierogów. Rozwiązaniem jest dodanie do masy 1 łyżki roztopionego i ostudzonego masła. Odrobina tłuszczu uchroni cię przed przyklejaniem się ciasta do dłoni. Pierogi uwielbiane są z wielu powodów, jednak najważniejszymi jest różnorodność oraz wspaniały smak. Wewnątrz ciasta można ukryć najróżniejsze rodzaje farszu niezależnie czy decydujesz się na słodką lub słoną wersję. W czasie jedzenia odczuwa się z kolei prawdziwą eksplozję smaków. Dodatek masła w cieście powoduje, że masa zyskuje mniejszą lepkość i z łatwością odchodzi od dłoni podczas ugniatania czy lepienia. Jeśli to nie pomogło, zwilż dłonie w zimnej wodzie, która stworzy barierę pomiędzy skórą a ciastem.

Puree z zielonego groszku
27.12.2021 01:00 Puree z zielonego groszku

Oryginalne, smaczne, uniwersalne - takie właśnie jest puree z zielonego groszku. Puree wykorzystasz do przygotowania dań mięsnych i ryb, dodasz do makaronu, posmarujesz chleb. Zielone puree jest smaczne, lekkie i wygląda rewelacyjnie. Poznaj przepis na puree z zielonego groszku.Puree z zielonego groszku przygotujesz błyskawicznie z podstawowych produktów. Puree jest lekko słodkie, kremowe i wygląda bardzo apetycznie. Puree jest pomysłem na pyszne i pożywne śniadanie, wystarczy, że posmarujesz nim świeżą kromkę chleba, dodasz pomidora, kiełki, rzodkiewkę. Taka kanapka jest bardzo pożywna i mało kaloryczna.Puree z groszku równie dobrze smakuje jako dodatek do obiadu, np. do wieprzowiny, wołowiny, ryb pieczonych. Jest prostą i pyszną jarzynką, dzięki której każde ugotowane przez Ciebie danie będzie wyglądało estetycznie i apetycznie, jak z najlepszej restauracji. Wyłóż kawałek mięsa na zielonym puree, a efekt zachwyci wszystkich domowników.Z groszku ugotujesz również pyszną zupę krem i przygotujesz pesto, z którego stworzysz obłędne zapiekanki i dania z makaronem.

bajaderki
27.12.2021 01:00 Domowe bajaderki z pozostałości po świątecznych ciastach

Zostało ci trochę świątecznych ciast? Z pewnością nie są już tak świeże i smaczne, jak kilka dni temu. Zamiast jednak je wyrzucać, przerób je na pyszny smakołyk. Zobacz, jak zrobić domowe bajaderki z pozostałości po świątecznych ciastach. Te ciasteczka zjesz ze smakiem. Bajaderki można kupić w cukierni, bo są doskonałym sposobem na przetworzenie lekko podsuszonych już ciast. Dzięki temu mniej się marnuje. Jednak przygotowanie tych ciastek jest na tyle proste, że możesz je też zrobić w domu. Wymieszaj pokruszone ciasta z kilkoma dodatkami, uformuj z nich kulki i obtocz w ulubionych składnikach. Otrzymasz pyszne ciacha.

sernik
21.12.2021 01:00 Wyborny sernik z serków homogenizowanych

Mamy doskonałą propozycję dla wielbicieli serników. Przygotujcie wyborny sernik z serków homogenizowanych. Nie będzie to sernik na zimno, lecz pieczony na kruchym spodzie. Będzie się wyróżniał delikatnością i lekkością. Jego wierzch polejemy czekoladą, dzięki czemu całe ciasto zamieni się w kuszący łakoć.Przepisów na serniki jest naprawdę wiele. Coraz częściej masę serową przygotowujemy z mielonego sera z wiaderka. Jest to o wiele wygodniejsze niż własnoręczne mielenie twarogu. Podobnie dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po serek homogenizowany. Ma on delikatną konsystencję, więc upieczony z niego sernik jest kremowy i rozpływający się w ustach.

jajecznica
20.12.2021 01:00 Maślana, kremowa i obłędnie pyszna jajecznica od Gordona Ramsaya

Jajecznica nie ma przed tobą tajemnic? Za każdym razem wychodzi ci smaczna? Z pewnością zawsze można coś ulepszyć. Dlatego dzisiaj pokażemy ci, jak zrobić wyjątkowo maślaną, kremową i obłędnie pyszną jajecznicę. Przygotujemy ją tak, jak Gordon Ramsay, bo on zna się na rzeczy. Gordon Ramsay to słynny, szkocki kucharz. Prowadzi programy kulinarne np. Hell's Kitchen, jest też autorem wielu książek kucharskich, a przede wszystkim szefem kuchni. W swoim życiu zdobył wiele prestiżowych nagród za nietuzinkowe pomysły i doskonałe wyczucie smaku, m.in. dwie gwiazdki w przewodniku Michelina dla londyńskiej restauracji Aubergine, w której był szefem kuchni.Jeśli więc Ramsay poleca jakiś przepis, warto go przynajmniej przetestować. A my jesteśmy przekonani, że dziś na nowo odkryjecie jajecznicę i zachwycicie się jej smakiem. Bo choć dania z jaj są proste, to jednak trzeba wiedzieć, z czym wymieszać, ile smażyć.

karp
19.12.2021 01:00 Jak smażyć karpia, żeby wyszedł soczysty i delikatny?

Karp jest rybą wręcz obowiązkową na wigilijnym stole. Zazwyczaj podajemy go smażonego, bo jest smaczny i prosty do przygotowania. Dziś powiemy wam jak smażyć karpia, żeby wyszedł soczysty i delikatny. Takim z pewnością zachwycą się wszyscy domownicy i goście. Choć w sklepie do wyboru mamy wiele ryb, przed Wigilią każdy pyta o karpia. Bo, mimo że nie wszyscy za nim przepadają, to jednak jest tradycyjnym daniem na wigilijnym stole. Najłatwiej jest go usmażyć. Zresztą tak przygotowany jest niezwykle smaczny. Trzeba jednak wiedzieć, na co zwrócić uwagę, by wyszedł soczysty.

szarlotka
19.12.2021 01:00 Bajecznie prosta szarlotka bez użycia miksera

Kruche ciasto i soczyste jabłka — lubicie takie połączenie? My też, bo tak smakuje wyborna, tradycyjna szarlotka. Dziś pokażemy wam jak zrobić bajecznie prostą szarlotkę bez użycia miksera. Będzie idealna na deser, podwieczorek lub do popołudniowej kawy. Szarlotka należy do jednych z najbardziej lubianych ciast. Kochają ją dorośli, przepadają z nią dzieci. Można ją przygotować na wiele sposobów, jednak podstawą jest kruche ciasto oraz jabłka. Owoce można wcześniej podprażyć lub dodać surowe. Dobrze jest połączyć je z cynamonem.

pampuchy
15.12.2021 01:00 Przepis na kultowe kluski na parze, czyli słynne „pampuchy”

Jeśli szukacie odmiany smakowej, zamiast ziemniaków, podajcie do obiadu kluski. Nie taki zwykły makaron, ale słynne „pampuchy". Dziś podamy wam przepis na te kultowe kluski na parze. Doskonale smakują podane z gulaszem, a także z sosem owocowym. Sprawdzą się więc na obiad i podwieczorek.Na parze można ugotować warzywa czy rybę, ale też wyjątkowe kluski. Wyjątkowe, bo niezwykle puszyste i delikatne. To dlatego, że są robione z ciasta drożdżowego. Uparowane kluski są mięciutkie i wilgotne, aż rozpływają się w ustach.

Masło
14.12.2021 01:00 Ceny masła mogą wymknąć się spoza kontroli

Masło jest nieodłączną częścią naszej codziennej diety, dlatego wszelkie informacje o podwyżkach cen tego produktu wprawiają w osłupienie. Nie inaczej jest tym razem - eksperci ostrzegają o rosnących kosztach zakupu masła. Od początku roku, jak podaje "Rzeczpospolita", podrożało ono o 70 procent. Warto zrobić sobie zapasy, póki jego ceny są jeszcze stosunkowo niskie. Masło jada się praktycznie każdego dnia. Rano smarujemy nim kanapki, po południu gotujemy obiady czy ciasta, a na kolacje ponownie przygotowuje się kanapki. Tłuszcz ten towarzyszy nam więc cały czas, dlatego często kupuje się nowe kostki w sklepach. Szalejące ceny masła niepokoją nie tylko zwykłych klientów sklepów - mogą one dotknąć także przedsiębiorców, którzy prowadzą, chociażby cukiernie. W takim wypadku ceny wypieków mogą podskoczyć jeszcze bardziej, choć koszt zakupu gotowych ciast w cukierniach i tak jest już dość wysoki.

Margaryna
12.12.2021 01:00 Masło czy margaryna? Które smarowidło jest zdrowsze?

Dietetycy przez lata zmieniali swoje zdanie i nie do końca obecnie wiadomo co jest zdrowsze - masło czy margaryna? Powszechnie utarło się, że masło jest zdrowsze od margaryny, jednak oba tłuszcze mają swoje zalety. Wszystko zależy od naszego wieku i stanu zdrowia. Dzieci powinny jeść masło, z kolei osoby starsze w swojej diecie powinny mieć więcej miękkich margaryn, które lepiej wpływają na układ krwionośny. Masło towarzyszy nam od tysięcy lat - wraz z udomowieniem wielu zwierząt, z ich mleka mogliśmy zacząć robić masło. Na przestrzeni wieków proces produkcyjny nie zmienił się i dzisiaj jadamy bardzo podobny produkt, jedynie wytwarzany na ogromną przemysłową skalę.Stosunkowo niedawno odkryto sposób na utwardzanie płynnych tłuszczów roślinnych, dzięki czemu można otrzymać margarynę - tłuszcz nie twardniejący w niskich temperaturach, tak jak masło, a także przez niektórych uważany za zdrowszy. Czy tak jest w praktyce?

Magda Gessler, pasta jajeczna
11.12.2021 01:00 Najlepszy, kultowy przepis Gessler na pastę jajeczną

Jeśli zastanawiacie się, co dobrego zjedlibyście jutro na śniadanie, mamy pomysł. Przygotujcie pastę jajeczną według najlepszego, kultowego przepisu Magdy Gessler. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a smakuje doskonale. Ważnym jej składnikiem jest orzeźwiająca zielenina. Jajka są jednym z ulubionych składników śniadania. Można je bowiem szybko i łatwo przygotować na wiele sposobów. Doskonale smakuje jajecznica, jajka gotowane czy sadzone. Z ugotowanych na twardo jajek można też przygotować pyszną pastę. Będzie doskonałą, kanapkową odmianą od szynki i żółtego sera.

Barszcz czerwony
11.12.2021 01:00 Słodki, nasycony smakiem barszcz czerwony z niezwykłym dodatkiem

Barszcz czerwony, jako jedna z najpopularniejszych polskich zup, zawsze ma miejsce na obiadowym stole. Aby danie mogło cieszyć głębokim i intensywnym smakiem, dodaj do garnka jedną łyżkę masła. Tłuszcz nada zupie bogactwa i słodyczy, a także sprawi, że stanie się delikatnie gęstsza. Poniższa wersja barszczu zachwyci wszystkich jej fanów. Barszcz czerwony to typowo świąteczna zupa, do której najczęściej podaje się uszka z grzybami, czy smażone krokiety. Niezależnie od dodatków, najwięcej uwagi zawsze warto poświęcić zupie, aby mieć pewność, że przygotowuje się idealne danie. Trik z masłem pozwala w łatwy i szybki sposób wzbogacić smak i konsystencje barszczu. W wielu domach barszcz czerwony ma bardziej kwaskowy smak, który każdy tak dobrze zna. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, poniższa receptura jest dla ciebie idealna. Za jej pomocą pochwalisz się słodkim barszczem, który z pewnością doceniony zostanie podczas obiadu z najbliższymi.

piernik
10.12.2021 01:00 Prosty przepis na ekspresowy piernik

Piernik jest typowym ciastem bożonarodzeniowym. Już sam jego wypiek wprowadza w domu świąteczną atmosferę dzięki aromatowi korzennych przypraw. Dlatego nie powinno go zabraknąć także i na twoim stole. Jeśli obawiasz się, że nie starczy ci czasu na jego przygotowanie — bez obaw, podajemy prosty przepis na ekspresowy piernik. Przepisów na piernik jest dużo. Niektóre receptury każą zagniatać ciasto już na 3-4 tygodnie przed świętami, potem ciasto dojrzewa w chłodzie. Można je upiec tydzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu, aż do świąt. Na szczęście są też i takie przepisy, które pozwalają upiec piernik dosłownie w ostatniej chwili. Smakiem i aromatem nie ustępuje one piernikom dojrzewającym. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

sernik
10.12.2021 01:00 Sernik na kruchym cieście

Serniki należą do naszych ulubionych ciast. Są pożywne i każdy może wybrać swój ulubiony rodzaj. Sporo zwolenników mają serniki bez pieczenia, czyli tzw. na zimno. Jednak większość woli te klasyczne jak sernik wiedeński lub sernik na kruchym cieście. Dziś właśnie podamy wam przepis na ten ostatni, najbardziej tradycyjny sernik. Sernik na kruchym spodzie znamy już z dzieciństwa. To właśnie nim zazwyczaj częstowała nas babcia. Potem przyszła moda na sernik bez spodu, czyli sernik wiedeński, a także na sernik na zimno. Jednak z sentymentem wracamy do tego starego, pysznego sernika, który łączył w sobie kruche ciasto z wilgotną masą serową.

ciasto Snickers
09.12.2021 01:00 Najlepszy przepis na ciasto Snickers bez pieczenia

Jeśli lubisz baton Snickers, nasze ciasto też z pewnością przypadnie ci do gustu. Zawiera w sobie masę kajmakową, orzechy i pyszny krem. Ten zestaw po prostu nie może nie smakować. Poznaj najlepszy przepis na ciasto Snickers bez pieczenia. Możesz je przygotować na święta lub, gdy po prostu będziesz mieć ochotę na wyborną słodycz. Przed przygotowaniem ciasta Snickers, przejrzyj kuchenne półki. Być może znajdziesz w nich to, co potrzebne, a więc herbatniki, krakersy, orzechy, masę kajmakową i budyń. Jeśli jakiegoś produktu ci brakuje, z pewnością bez problemu kupisz go w najbliższym sklepie.