Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Masło

Masło

Krówki ciągutki
13.11.2021 01:00 Sprawdzony przepis na domowe krówki - wyjdą miękkie i ciągnące

Krówki to pyszny deser przywołujący wspomnienia z czasów dzieciństwa, który lubi wielu smakoszy. Przyrządzone w domowym zaciszu będą takie, jak lubimy. Wystarczy, że dostosujemy czas podgrzewania masy. Im krócej będziemy gotować mleko i dodatki, tym bardziej ciągnące wyjdą nam krówki. Spróbujcie sami. Domowe desery są niezastąpione. Nie ma chyba okazji, przy której nie można by zjeść tradycyjnej szarlotki czy pysznego sernika. Krówki również mają w naszych sercach specjalne miejsce i warto uraczyć nim gości przy najbliższym spotkaniu. Przysmak ten będzie miał delikatny posmak karmelu, który wszyscy lubimy. W zależności od nastroju i preferencji możemy przygotować zarówno pysznie ciągnące się sześciany, jak i kruche, rozpływające się w ustach kawałki. Wybór należy do was.

rogaliki
11.11.2021 01:00 Cudowne rogaliki od siostry Anieli wychodzą delikatne, puszyste, a nadzienie zachwyca

Uwaga łasuchy, będziemy kusić. Czym? Cudownymi rogalikami od siostry Anieli, które wychodzą delikatne i puszyste. Zachwycają też doskonałym nadzieniem. Przygotowanie rogalików zajmie oczywiście trochę więcej czasu niż upieczenie drożdżowego placka. Jednak wasza praca zostanie pysznie wynagrodzona. Lubimy ciastka i bułeczki za ich smak i wygodę jedzenia. Nic nie trzeba kroić, rzadko kiedy się kruszy i jest często porcją na jeden kęs. Dodatkową zaletą małych form jest też to, że dłużej zachowują świeżość niż upieczone w blasze ciasto. Ich powierzchnia jest bowiem zapieczona i trudniej wyparowuje przez nią wilgoć. Na dodatek takie ciastka bez problemu można przechowywać np. w puszce czy specjalnym pojemniku. Wszystkie te zalety mają też rogaliki od siostry Anieli. Choć do ciasta dodaje się drożdży, wcale nie trzeba długo czekać na jego wyrośnięcie. Siostra Aniela zaleca bowiem topienie ciasta. Po zarobienie trzeba je włożyć do wody, co znacznie przyspiesza rośnięcie ciasta. Gdy ciasto wypłynie na wierzch, można formować rogaliki.

szarlotka
10.11.2021 01:00 Lekka jak chmurka szarlotka z budyniem

Macie ochotę na coś słodkiego? A co powiecie na połączenie kruchego ciasta, jabłek i budyniu? Brzmi nieźle, a jeszcze lepiej smakuje. Oto przepis na szarlotkę z budyniem, która jest wilgotna, a jednocześnie lekka jak chmurka. Kropkę nad i w tym łakociu stanowi zaś kruche, chrupiące ciasto. Szarlotka jest jednym z najsmaczniejszych ciast. Nic dziwnego, łączy bowiem w sobie kruche ciasto i wilgotne jabłka, a więc smak słodki z kwaskowym. Czegóż chcieć więcej? A no można pomyśleć o wzbogaceniu tego ciasta w budyń. Dzięki niemu wypiek stanie się lekki, jeszcze bardziej wilgotny i nabierze mlecznej nuty. Naprawdę warto go spróbować.

smażenie naleśników
07.11.2021 01:00 Budyniowe, obłędnie lekkie i śmietankowe naleśniki

Lubisz naleśniki? Szukasz inspiracji jak przygotować je w nowej odsłonie? Proponujemy zrobić budyniowe, śmietankowe naleśniki. Są obłędnie lekkie i pyszne. Zachwycają niezwykłym smakiem i puszystością. Podstawowymi składnikami naleśników jest mąka, jajka i mleko. Jeśli jednak dodasz do nich np. proszek budyniowy, naleśniki zmienią nieco swoją konsystencję, a także smak. Gdy zaś wsypiesz do ciasta trochę proszku do pieczenia, naleśniki wyrosną i będą bardziej puszyste.

Projekt bez tytułu (15)
03.11.2021 01:00 Wilgotny, oszałamiająco maślany biszkopt - najlepszy przepis

Biszkopt stanowi podstawę tortu. Jednak wystarczy dodać do niego trochę owoców, by zamienić go w smaczne, codzienne ciasto. Dziś zdradzimy wam najlepszy przepis na wilgotny, oszałamiająco maślany biszkopt. Jest lekki i puszysty i ma ten cudowny, maślany zapach.Klasyczny biszkopt zazwyczaj przygotowuje się, oddzielnie ubijając białka i łącząc je z pozostałymi składnikami. Podstawą biszkoptu maślanego, czyli genueńskiego są jajka ubite z cukrem. Powinny stworzyć puszystą masę, która bez pomocy proszku do pieczenia utrzyma strukturę ciasta. Do biszkoptu genueńskiego dodaje się też stopione masło. To ono nadaje ciastu przyjemnego smaku i wilgotności.

Masło
30.10.2021 02:00 Czy warto codziennie jeść masło?

Świeża i puszysta kromka chleba nie jest dopełniona bez warstwy masła, który nadaje kanapkom zupełnie nowego wymiaru. Z uwagi na zawieranie dużych ilości tłuszczów nasyconych, nie należy przekraczać 1 łyżki stołowej masła dziennie. Dlatego warto podliczyć ogólną ilość spożywanego masła w ciągu doby, gdyż często dodaje się je do innych potraw. Masło, zaraz obok zwykłego oleju roślinnego, stanowi jeden z najczęstszych tłuszczy wybieranych przez większość osób. Ma ono przyjemny i delikatny smak, a także nadaje się do gotowania przy zachowaniu niskich temperatur, ponieważ ma niski próg dymienia. Niestety jego największą zaletą jest właśnie smak, ponieważ skład oraz właściwości nie napawają optymizmem - szczególnie unikać go powinni ludzie, którzy są w grupie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, lub cierpią na zaburzenia lipidowe.

Masło
28.10.2021 02:00 Jak szybko rozmrozić masło?

Mocno zmrożone masło potrafi być zmorą każdego, kto wstaje rano i spieszy się załatwiać swoje sprawy, lecz nie może przygotować śniadania. Dlatego w tym artykule prezentujemy trzy szybkie i proste metody na rozmrożenie kostki masła w kilka chwil. Już nigdy więcej nie będziesz musiał męczyć się z twardym kawałkiem masła, który przy próbie rozsmarowania na kromce, rwie ją. Masło, zaraz obok chleba lub innego pieczywa, jest najważniejszym elementem każdej kanapki. Dzięki niemu smakują one znacznie lepiej, a witaminy rozpuszczalne w tłuszczach znacznie łatwiej są przyswajane przez organizm człowieka. Niestety, jeśli zapomniało się o wystawieniu go z lodówki przed pójściem spać, rano czeka nas męcząca walka z wysmarowaniem kanapki masłem. Na szczęście istnieją banalne domowe metody, aby poradzić sobie z tym problemem.

sękacz
21.10.2021 02:00 Jak zrobić tradycyjny sękacz?

Popularny na Litwie i wschodzie Polski sękacz, jest ciastem niezwykle smacznym i pożywnym. Tradycyjnie ciastem polewa się obracający się wałek i piecze się je nad otwartym ogniem. Dziś powiemy wam, jak zrobić tradycyjny sękacz w domowym zaciszu. Po najsmaczniejsze sękacze można się wybrać na Suwalszczyznę i Podlasie. Ciasto pieczone z dodatkiem dużej ilości jajek i masła jest bardzo smaczne i trwałe. Swą nazwę bierze od charakterystycznych, ciemniejszych pasków, które powstają w czasie etapowego wypieku ciasta. Podobny efekt możesz uzyskać, piekąc ciasto w formie.

piernik staropolski
18.10.2021 02:00 Sprawdzona receptura na staropolski piernik

Tradycyjny piernik jest dość zwarty, jednak niezbyt twardy. Powinien pachnieć przyprawami korzennymi i smakować miodem. Przetestujcie sprawdzoną recepturę na staropolski piernik. Jest dokładnie taki, jaki powinien być idealny piernik. Piernik jest typowym ciastem bożonarodzeniowym, co nie oznacza, że smakuje tylko w święta. Oczywiście można go przygotować o każdej porze roku, choć w chłodne dni wydaje się smakować jakoś lepiej. To za sprawą przypraw korzennych, które wprowadzają nas w nieco zimowy klimat.A wracając do tego, że piernik zwykle piecze się na Boże Narodzenie. Otóż prezentowany przez nas piernik staropolski wymaga wcześniejszego przygotowania. Surowe ciasto powinno dojrzewać nawet 4 tygodnie, a po upieczeniu leżakować do 2 tygodni. Potem trzeba je złożyć i znów odczekać kilka dni, by wszystkie składniki ciasta przegryzły się. Jak policzycie sobie te wszystkie tygodnie, wychodzi, że już niedługo możecie zacząć robić piernik z myślą o świętach.

Cienkie ciasto na pierogi
17.10.2021 02:00 Niezwykły przepis na ciasto na pierogi

Smak i jakość pierogów w dużej mierze zależy od ciasta. Powinno być elastyczne i dawać się łatwo lepić, a po ugotowaniu być miękkie i delikatne. Wykorzystaj nasz niezwykły przepis na ciasto na pierogi, a twoje pierogi będą apetyczne i pyszne. Receptur na klasyczne, pierogowe ciasto jest sporo. Poszczególne modyfikacje w składzie ilościowym i jakościowym są przeprowadzane po to, by osiągnąć ciasto idealne. Właśnie takie, które nie rozpada się w czasie gotowania i jest lekko sprężyste po ugotowaniu. My już wiemy, w czym tkwi jego sekret. Mowa o odrobinie masła.

Zakupy spożywcze
15.10.2021 02:00 Czy jedzenie będzie coraz droższe?

Jutro, 16 października jest obchodzony Światowy Dzień Żywności. Jednak z okazji tego święta, nie mamy dla was zbyt dobrych wiadomości. Wszystkich nurtuje bowiem pytanie, czy jedzenie będzie coraz droższe. A światowe raporty alarmują, że wciąż marnujemy dużo żywności. Światowy Dzień Żywności został ustanowiony przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) już w 1979 roku. Ten dzień ma na celu uświadomić nam, jakie są problemy żywnościowe na całym świecie, a także skłonić nas do wspierania walki z niedożywieniem i głodem.

Ciasteczka maślane od Ani Starmach
15.10.2021 02:00 Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Delikatne, kruche, rozpływające się w ustach. Takie właśnie są maślane herbatniki. Na dodatek mają ten cudowny, niepowtarzalny smak. Poznaj przepis na kruche ciastka od Ani Starmach i przygotuj je na najbliższą okazję albo nawet bez okazji. Zapewniamy, że znikną w okamgnieniu.Wiele przepisów podaje, że masło można zastąpić margaryną. Jednak jest to zabieg głównie oszczędnościowy, czasami mający też uzasadnienie zdrowotne. Jeśli zaś chodzi o odpowiedni smak i uczucie przyjemnego chłodu na języku, nie zapewni ich nawet najlepsza margaryna. Dlatego, jeśli nie grozi ci wysoki cholesterol, nie zastępuj nią masła. Zwłaszcza jeśli przygotowujesz kruche, maślane ciasteczka.

rogale świętomarcińskie
11.10.2021 02:00 Jak zrobić rogale świętomarcińskie?

Już za miesiąc Dzień Świętego Marcina. W Wielkopolsce tradycyjnie z okazji tego święta wypieka się rogale świętomarcińskie. Nie wszędzie łatwo je kupić, a z pewnością warto spróbować. Zobacz więc jak zrobić rogale świętomarcińskie i upiecz je w tym roku sama.Rogale świętomarcińskie wypieka się z ciasta półfrancuskiego i nadziewa masą z białego maku i bakalii. Wierzch każdego rogala jest lukrowany i posypywany posiekanymi orzechami. 60 proc. rogala stanowi ciasto, 30 proc. masa makowa, 8 proc. lukier, a 2 proc. orzechowa posypka. To połączenie i ta proporcja gwarantuje naszemu podniebieniu za każdym razem takie same, bardzo pozytywne wrażenia.

Pieczone ziemniaki w folii z masłem czosnkowym
06.10.2021 02:00 Ziemniaki pieczone w folii z masłem czosnkowym

Ziemniaki pieczone w folii z masłem czosnkowym to doskonały dodatek do dań mięsnych, steków, schabu. Doskonale sprawdzą się również jako samodzielny posiłek w towarzystwie boczku lub grillowanego oscypka. Ziemniaki pieczone są w mundurkach i tym samym zyskują wspaniały smak, jak z ogniska. Sprawdź, jak przygotować ziemniaki z masłem czosnkowym.Ziemniaki pieczone w folii są niezwykle smaczne. Wyjątkowy aromat zawdzięczają pieczeniu w mundurkach z masłem czosnkowym i tymiankiem. Pieczone w folii aluminiowej są delikatne, miękkie w środku, z wyraźną nutą ziół i czosnku. Tego połączenia koniecznie musisz spróbować. Do przygotowania ziemniaków pieczonych użyj ziemniaków mącznych, które dzięki wysokiej zawartości skrobi nie magazynują w sobie wody i są sypkie. Najlepszymi do dania ziemniakami będą ziemniaki typu C, między innymi: bryza, gracja, tajfun, jutrzenka. Ziemniaki często goszczą na moim stole, jednak ciągle przygotowuję z nich nowe potrawy. Jeśli również przejadły Ci się w tradycyjnej odsłonie - tu znajdziesz przepis na doskonałe pieczone ziemniaki Hasselback z salami i czosnkiem.

streusel-cake-1493373 960 720
05.10.2021 02:00 Sprawdzony sposób na puszyste ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe jest dość pracochłonne. Trzeba je długo wyrabiać i czekać, aż wyrośnie. Często też szybko wysycha, więc nie można go upiec z wyprzedzeniem. Zdradzimy ci sprawdzony sposób na puszyste ciasto drożdżowe. Dzięki niemu twój trud zostanie wynagrodzony doskonałym wypiekiem. Idealne ciasto drożdżowe powinno być miękkie, przyjemnie wilgotne i pachnące. Nie raz jednak zdarza się, że nie wyrośnie, tak jak trzeba i nie jest puszyste. Często też jest dość suche i szybko robi się twarde. Na szczęście są na to proste rozwiązania. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

chleb z masłem
04.10.2021 02:00 Jak ekspresowo zmiękczyć masło?

Twarde masło potrafi zdenerwować. Zwłaszcza rano, kiedy szybko potrzebujesz posmarować nim chleb czy bułki, a ono jest niczym kamień. Zobacz, jak ekspresowo możesz zmiękczyć masło. Dzięki temu każdy poranek będzie już dla ciebie mniej stresujący. Krowie masło jest bardzo smaczne i bogate w naturalne witaminy. Niestety ma tę wadę, że trzymane w lodówce twardnieje. Wtedy, zamiast posmarować nim pieczywo, prędzej zrobimy w nim dziurę. Na szczęście jest kilka szybkich sposobów na to, by zmiękczyć masło.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

eklerki
04.10.2021 02:00 Prosty i sprawdzony przepis na bajecznie pyszne eklerki

Kochamy ciasta, ale też cukierniane ciastka. Wilgotne wuzetki, lukrowane pączki czy delikatne eklerki możesz kupić, ale bez trudu zrobić je też w domu. Dziś podamy wam prosty i sprawdzony przepis na bajecznie pyszne eklerki. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. W przeciwnym wypadku zamiast eklerków wyjdzie nam kulinarna klapa.Eklerki, podobnie jak i ptysie, robi się z ciasta parzonego. Ma ono tę wspaniałą właściwość, że w czasie pieczenia mocno wyrasta pozostawiając puste w środku. Dzięki temu idealnie nadaje się do nadziewania. Kiedy napełnisz je bitą śmietaną czy kremem budyniowym, zamieni się w wyborny deser.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kawa z masłem
03.10.2021 02:00 Dlaczego warto dodać masło do kawy?

Kawa z masłem, znana również pod nazwą "bulletproof coffee", czyli kawa kuloodporna, jest nowym trendem. Dzięki takiemu połączeniu napój przyspiesza metabolizm, a także wydłuża uczucie sytości. Co więcej, jest również bardzo smaczna. Kawa z masłem może wydawać się niecodziennym pomysłem, jednak zarówno w smaku, jak i działaniu, jest bardzo korzystna. Popularność zdobyła dzięki pewnemu blogerowi i przedsiębiorcy, Dave'a Aspreya, który w 2004 roku odwiedził tybet, gdzie zakochał się w lokalnej herbacie z masłem i mlekiem jaka. Od tego czasu zamienił herbatę na kawę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

jabłecznik
27.09.2021 02:00 Obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci

Wszyscy lubimy poznawać nowe smaki, jednak nadal kochamy tradycyjne ciasta, które znamy z dzieciństwa. Klasyczny placek z kruszonką, babka piaskowa czy miodownik są po prostu nie do przebicia. Dziś przypominamy wam przepis na obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci. Owoce koniecznie skrop sokiem z cytryny. Nie pożałujesz.Czy jabłecznik to jest to samo co szarlotka? Otóż nie do końca. Jeden i drugi wypiek zawiera oczywiście jabłka. Jednak różnica tkwi w rodzaju ciasta. Szarlotkę piecze się na cieście kruchym lub półkruchym, jabłecznik zaś może być przygotowany na cieście ucieranym, kruchym czy biszkoptowym.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

szarlotka ze śliwkami
25.09.2021 02:00 Bajecznie pyszna szarlotka ze śliwkami

Szarlotka to chyba najsmaczniejsze ciasto z jabłkami. A próbowaliście kiedyś dodać do niej też inne owoce? Spróbujcie bajecznie pysznej szarlotki ze śliwkami, a przekonacie się, że warto. Jabłka i śliwki naprawdę świetnie się komponują i dopełniają. Klasyczna szarlotka pieczona jest na kruchym cieście. To ciasto uwielbia dodatek owoców. A my kochamy połączenie kruchości i soczystości. Tradycyjnej szarlotce brakuje trochę koloru, dlatego postanowiliśmy wzbogacić ją o śliwki. Koniecznie musicie przetestować to połączenie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

ciasto bounty
22.09.2021 02:00 Cudowne kokosowe ciasto Bounty bez pieczenia

Kochamy ciasta bez pieczenia. Za szybkość i łatwość ich wykonania, a także za niezawodność. Dziś zdradzimy wam przepis na cudowne kokosowe ciasto bounty bez pieczenia. Gwarantujemy wam, że połączenie kokosa i czekolady jest naprawdę świetne.Bounty kojarzy się wszystkim z kokosowym batonem polanym mleczną czekoladą. I podobne w smaku będzie nasze ciasto. Do jego przygotowania też użyjemy wiórków kokosowych i czekolady. Poza tym do przygotowania tego deseru użyjemy herbatników. Będą one stanowiły podstawę naszego ciasta bez pieczenia.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

rogaliki maślane
16.09.2021 02:00 Prosty przepis na rogaliki maślane lepsze niż u babci

Maślane rogaliki to doskonałe towarzystwo dla herbaty podczas długich jesiennych wieczorów. Wystarczy trochę wolnego czasu i ten prosty przepis a smak domowych wypieków przeniesie Was w czasy dzieciństwa.Sprawdzona receptura na rogaliki to coś, czego potrzebujesz tej jesieni. Nie ma nic lepszego niż słodkie z zewnątrz chrupiące, a zarazem rozpływające się w ustach maślane wypieki. Przywodzą one na myśl popołudnia spędzane w domu rodzinnym i wypieki, którymi czas umilały nam nasze kochane babcie. Rogaliki maślane zachwycą podniebienie każdego. Pasują zarówno do rozgrzewającej herbaty jak i do aromatycznej małej czarnej. Możesz więc śmiało podać je gościom — ich delikatny smak i chrupkość zbudują sielską atmosferę, dobrze znaną Wam z uroczystości rodzinnych, na których wypieki grały pierwsze skrzypce.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

pierogi
12.09.2021 02:00 Sekret idealnego ciasta na pierogi

Podstawą smacznych pierogów jest dobre ciasto. Musi mieć odpowiednią miękkość i kleistość. Dzięki temu łatwo ulepisz z niego pierogi, a ich smak po ugotowaniu będzie doskonały. Dziś zdradzimy wam sekret idealnego ciasta na pierogi. Jest nim masło.Ciasto na pierogi zrobisz z kilku prostych składników. W sumie wystarczy mąka i woda, ale niektórzy dodają też jajko. Jeśli chodzi o wodę istotna jest jej temperatura. Kiedyś zalecano ciepłą wodę, teraz wiadomo, że lepsza jest taka niemal gorąca. Poprawia bowiem kleikowanie skrobi zawartej w mące, co zapewnia ciastu właściwą lepkość. Jajka z kolei zwiększają pulchność ciasta, co jest widoczne i wyczuwalne po ugotowaniu pierogów. Zazwyczaj do ciasta na pierogi wbija się jedno jajko, ale można też dodać żółtka. Dzięki nim ciasto nabierze apetycznego, żółtego koloru i większej kruchości. I jeszcze jeden cenny składnik — tluszcz. Ciasto na pierogi z dodatkiem łyżki oleju będzie wilgotne, elastyczne i nie będzie szybko wysychać. Jednak o wiele lepszy efekt otrzymacie, jeśli zamiast oleju dodacie masło. Dzięki niemu ciasto jest miękkie i elastyczne. Nie przykleja się też do stolnicy w czasie wałkowania, więc nie trzeba go podsypywać mąką. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

ciasto drożdżowe
27.08.2021 02:00 Wilgotne ciasto drożdżowe z solidną porcją masła i owocami

Puszyste, a jednocześnie wilgotne czyli lekkie, a zarazem ciężkie. Takie, zdaniem smakoszy, powinno być ciasto drożdżowe. Jak taki ideał osiągnąć? Z pewnością to kwestia składników, a dokładniej masła.Ciasto drożdżowe z solidnym dodatkiem masła jest o niebo lepsze od tego nadmiernie puchatego. Masło dodaje bowiem temu wypiekowi nie tylko smaku, ale też przyjemnej wilgotności. Doskonałym dopełnieniem takiego ciasta będą owoce, najlepiej sezonowe. Teraz możesz sięgnąć po śliwki czy jabłka, ale świetnie sprawdzą się też wiśnie, jagody czy truskawki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

image
16.06.2021 02:00 Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Tłuczone ziemniaki pojawiają się na obiadowym stole tak często, że mogły się już niejednej osobie znudzić. Wystarczy jednak dodać do nich trochę żółtego sera, a ich smak znacznie się poprawi. Dodatkowo ser zmieni strukturę kartofli, które staną się bardziej kremowe.Tłuczone ziemniaki jadamy praktycznie każdego dnia - mało który Polak jest w stanie oprzeć się ich delikatnej konsystencji i gładkości. Pomimo ich popularności, codzienne jedzenie takiego dodatku może się szybko znudzić każdemu. Dlatego prezentujemy niżej świetną alternatywę. Dodanie do ziemniaków sera nadaje im ostrzejszego smaku, aromatu oraz zupełnie nową fakturę. Poza serem, do ziemniaków wrzucany jest również majonez oraz masło, co jest gwarancją doskonałego smaku. Recepturę przyrządzisz w kilka chwil, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby jej nie spróbować. Dalsza część tekstu znajduje się poniżejNa naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule ostrzegamy przed niebezpieczeństwem, które grozi każdemu z nas podczas jedzenia potraw z grilla. Ten tekst poświęcony został niezwykłemu omletowi Roberta Makłowicza, który dodaje do niego świeże grzyby.

Czym smarować chleb
24.05.2021 02:00 Czym smarować chleb?

Smakowity chleb niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą wyjątkowych walorów, które często dodatkowo są podkreślane dzięki odpowiedniemu smarowidłu. Które najlepiej wybrać?

Masło z maselnicy smakuje fantastycznie
13.05.2021 02:00 Jak zrobić domowe masło w maselnicy?

Nie da się ukryć, że masło często gości na naszych stołach. Najczęściej smarujemy nim pieczywo. Któż nie lubi od czasu do czasu spałaszować pajdy chleba z tym dodatkiem. Już teraz przekonaj się jak przygotować domowe masło.

Masło
09.05.2021 02:00 Jak przechowywać masło, żeby było miękkie?

Nie ma nic gorszego, niż twarde i zimne masło z samego rana - kiedy zaraz po przebudzeniu jedyne, o czym się myśli, to zrobienie śniadania, twarde jak kamień masło, sprawia, że humor od razu jest popsuty. Dlatego radzimy co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji. Choć jesteśmy przyzwyczajeni, że masło, jak każdy nabiał, należy trzymać w lodówce, nie jest to wcale prawda. O ile w tym przypadku data przydatności do spożycia tego tłuszczu wydłuża się, to taka metoda przechowywania ma znacznie więcej wad niż zalet.