Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborne knedle z morelami. Nie potrzebujesz ziemniaków, inny składnik sprawdzi się o wiele lepiej
Renata Materlińska
Renata Materlińska 08.08.2022 18:27

Wyborne knedle z morelami. Nie potrzebujesz ziemniaków, inny składnik sprawdzi się o wiele lepiej

knedle z morelami
canva/karamba70

Masz ochotę na typowo letni obiad? Zapraszamy na wyborne knedle z morelami. Do ich przygotowania nie potrzebujesz ziemniaków, bo inny składnik sprawdzi się o wiele lepiej. Jest nim twaróg, który wystarczy zagnieść z kilkoma dodatkami i powstałym ciastem otulić owoce. Pyszne danie z pewnością zachwyci całą rodzinę.

Knedle są rodzajem klusek gotowanych w wodzie. Klusek, a w zasadzie sporych kluchów, które kryją w sobie nadzienie. W naszej kuchni najpopularniejsze są knedle nadziewane owocami, ale można je też faszerować mięsem czy szpinakiem.

Ciasto na knedle zwykle robi się dodatkiem ziemniaków, ale można też bazować na twarogu. I właśnie takie knedle bez ziemniaków, a z twarogiem proponujemy wam dzisiaj przygotować. Nadziejemy je pysznymi, sezonowymi owocami, tak jak to robią Austriacy i Czesi. Zapraszamy na knedle z morelami.

Przepis na knedle z morelami

Składniki:

  • ok. 1 kg średniej wielkości moreli

  • kilka łyżek cukru do owoców

  • 15 dag masła

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 50 dag zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej

oraz:

  • masło i tarta bułka do polania

  • cukier i cynamon do posypania

Przygotowanie knedli z morelami

Morele umyj, osusz, natnij, usuń z nich pestki. Rozmiękczone masło zmiksuj z cukrem pudrem i wanilinowym. Dalej miksuj, dodając stopniowo twaróg i jajka.

Do masy twarogowej dodaj mąkę, wymieszaj, a potem zagnieć szybko gładkie ciasto. Ciasto umieść w misce, przykryj folią spożywczą, wstaw na 2 godziny do lodówki.

Z ciasta odrywaj nieduże porcje ciasta. Formuj z nich kule, każdą spłaszcz. Na każdym placku ciasta kładź morelę napełnioną odrobiną cukru. Zlep brzegi, uformuj kulę, tocząc ją po stolnicy posypanej mąką.

Knedle wrzuć na osolony wrzątek i gotuj na niedużym ogniu ok. 6 minut, licząc od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.

Na maśle zrumień tartą bułkę. Knedle wyjmij z wody, osącz i włóż na patelnię z tartą bułką. Dokładnie je obtocz, oprósz cukrem i cynamonem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na knedle z truskawkami, a także na knedle nadziewane białym serem.

morele
canva/ExplorerBob z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypieki

Tagi: Ser Masło Cukier