Wyborne knedle z morelami. Nie potrzebujesz ziemniaków, inny składnik sprawdzi się o wiele lepiej
Masz ochotę na typowo letni obiad? Zapraszamy na wyborne knedle z morelami. Do ich przygotowania nie potrzebujesz ziemniaków, bo inny składnik sprawdzi się o wiele lepiej. Jest nim twaróg, który wystarczy zagnieść z kilkoma dodatkami i powstałym ciastem otulić owoce. Pyszne danie z pewnością zachwyci całą rodzinę.
Knedle są rodzajem klusek gotowanych w wodzie. Klusek, a w zasadzie sporych kluchów, które kryją w sobie nadzienie. W naszej kuchni najpopularniejsze są knedle nadziewane owocami, ale można je też faszerować mięsem czy szpinakiem.
Ciasto na knedle zwykle robi się dodatkiem ziemniaków, ale można też bazować na twarogu. I właśnie takie knedle bez ziemniaków, a z twarogiem proponujemy wam dzisiaj przygotować. Nadziejemy je pysznymi, sezonowymi owocami, tak jak to robią Austriacy i Czesi. Zapraszamy na knedle z morelami.
Przepis na knedle z morelami
Składniki:
ok. 1 kg średniej wielkości moreli
kilka łyżek cukru do owoców
15 dag masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
50 dag zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego
2 jajka
szczypta soli
2 niepełne szklanki mąki pszennej
oraz:
masło i tarta bułka do polania
cukier i cynamon do posypania
Przygotowanie knedli z morelami
Morele umyj, osusz, natnij, usuń z nich pestki. Rozmiękczone masło zmiksuj z cukrem pudrem i wanilinowym. Dalej miksuj, dodając stopniowo twaróg i jajka.
Do masy twarogowej dodaj mąkę, wymieszaj, a potem zagnieć szybko gładkie ciasto. Ciasto umieść w misce, przykryj folią spożywczą, wstaw na 2 godziny do lodówki.
Z ciasta odrywaj nieduże porcje ciasta. Formuj z nich kule, każdą spłaszcz. Na każdym placku ciasta kładź morelę napełnioną odrobiną cukru. Zlep brzegi, uformuj kulę, tocząc ją po stolnicy posypanej mąką.
Knedle wrzuć na osolony wrzątek i gotuj na niedużym ogniu ok. 6 minut, licząc od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.
Na maśle zrumień tartą bułkę. Knedle wyjmij z wody, osącz i włóż na patelnię z tartą bułką. Dokładnie je obtocz, oprósz cukrem i cynamonem.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na knedle z truskawkami, a także na knedle nadziewane białym serem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tarty chrzan do słoików na zimę o cudownym aromacie. Potrzebujesz tylko 5 podstawowych składników
Przepis na domowy przecier pomidorowy. W sklepach nie dostaniesz lepszego, smakuje obłędnie
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Tym razem obędzie się bez garnka z wodą
Źródło: mojewypieki