Boczek wędzony wykorzystujemy na wiele sposób. Mało kto jednak zna patent z papierem do pieczenia. Szkoda. Trik ten zdecydowanie ułatwia nam pracę w kuchni. Dzięki niemu przygotujesz między innymi wyśmienitą przekąskę, która doskonale sprawdzi się np. na Sylwestra.
Uwięzienie farszu w naleśnikach nie zawsze bywa łatwe. Oto wypróbowany sposób na najlepsze zawijanie krokietów. Składają się na niego doświadczenia z całego świata.
Wędliny cieszą się w Polsce dużym powodzeniem. Niektóre z nich trafiają nawet na świąteczne stoły. Jednak pewna wędlina, którą lubi wielu smakoszy, została uznana za jedną z najgorszych wyrobów mięsnych na świecie. To bomba kaloryczna złożona głównie z tłuszczu, który podnosi poziom cholesterolu.
Te roladki z mięsa mielonego nie wymagają piekarnika, choć są w połowie drogi między smażonym a pieczonym. Ich przygotowanie jest ekspresowe i nie wymaga wielkich kulinarnych. Zawijamy je jak cukierek i podobnie delektujemy się po rozwinięciu.
Kiedy używamy frazy „odgrzewany kotlet” zazwyczaj, delikatnie mówiąc, nie mówimy o czymś z uznaniem. Są jednak metody, by takie mięsne danie zestarzało się z godnością. Oto one.
Mięso często podajemy nie tylko na obiad. Jednak tak popularną wołowinę, kurczaka, czy wieprzowinę warto zastąpić innym mięsem. Jest niemal zapomniane, ale bardzo smaczne i zdrowe.
Sekretem idealnego pasztetu na święta jest mięso. Musi być odpowiednio dobrane, by danie smakowało perfekcyjnie i nie wysuszyło się podczas pieczenia. Kluczowy jest także sposób przygotowywania. Poznaj najlepszy przepis na bożonarodzeniowy pasztet.
Na obiad koniecznie ugotuj krupnik. Ta zapomniana zupa doskonale rozgrzewa i syci na długie godziny. Dlatego poznaj przepis babci i przygotuj według niego danie, które zachwyci każdego. Smak zupy bierze się z jednego zaskakującego składnika. Już nigdy nie ugotujesz tej zupy inaczej.
Kotlety mielone zawsze są fantastycznym pomysłem na rodzinny obiad. Soczyste, aromatyczne mięso doskonale komponuje się z ziemniakami, mizerią, czy też buraczkami. Zdecydowana większość z nas do masy na mielone dodaje namoczoną w mleku, czerstwą bułkę. Jest jednak jeszcze lepszy sposób.
Zwykle piekłam karkówkę w całości, w sosie własnym lub z marchewką i ziemniakami. Postanowiłam jednak nieco zmienić stały przepis i upiec mięso inaczej, niż dotychczas. Te dodatki sprawiły, że danie wyszło fantastycznie.
Tradycyjne pulpety na obiad to przeszłość. Poznaj nieskomplikowany przepis i podaj je razem z zupą. Z całą pewnością nigdy nie robiłaś ich w ten sposób, a naprawdę warto. Rodzina pokocha to danie od razu.
W całym kraju otworzono jarmarki bożonarodzeniowe. Szybko pojawiły się opinie o wysokich cenach i niesmacznych daniach. Jak naprawdę wygląda sytuacja? Sprawdził to jeden z dziennikarzy, który wybrał na jarmark do Krakowa i spróbował golonkę oraz kiełbasę. Czy dania są warte swojej ceny?
Obiad na święta nie musi być nudny. Zamiast odgrzewać karpia i uszka, podaj roladę, która zachwyci całą rodzinę. Jej przygotowanie jest łatwe, szybkie, więc nie musisz się martwić, że wśród świątecznych obowiązków i zawirowań nie zdążysz jej zrobić. Poznaj przepis, a przekonasz się, że warto zrobić właśnie to danie.
Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, ten przepis wskaże ci rozwiązanie. Przygotowane według niego kieszonki z kurczaka, sprawią, że posiłek z rodziną będzie należał do udanych i co najważniejsze – nikt nie odejdzie od stołu głodny. Dowiedz się, jak przygotować danie w łatwy i szybki sposób, i podaj je na obiad nawet dzisiaj.
Zamierzasz przygotować bigos na święta? Zanim przystąpisz do gotowania, dowiedz się, jakie mięso będzie do tego dania najlepsze. Wybierając odpowiednie, tradycyjna potrawa nabierze bogatego smaku i aromatu. Poznaj także sprawdzony przepis, a dowiesz się, jak zrobić bigos z tym dodatkiem.
Przed nami wciąż Boże Narodzenie, ale pora pomyśleć już o Sylwestrze. Jakie danie na Sylwestra będzie najlepsze? Warto poznać przepis na schab pieczony. Zrobi furorę na każdej imprezie.
W wielu miastach pojawiły się jarmarki bożonarodzeniowe. Ofertę gastronomiczną postanowił sprawdzić internetowy krytyk kulinarny – Książulo. Na jego talerz trafiła kiełbasa, którą mógł ocenić już po pierwszym kęsie. Czy jest warta swojej ceny?
Niezależnie od wybranego przepisu na świąteczny (i nie tylko) obiad, mięso warto przygotować przez zamarynowanie. Jest na nie wiele metod. Jedna z nich zasługuje na szczególną uwagę.
Najgorszy dodatek do rosołu i mięs jest ulubionym dodatkiem Polaków. Jego skład jest szkodliwy dla zdrowia i w ogóle nie powinno się go spożywać. Powoduje bowiem choroby i tycie.
Kotlety mielone mogą smakować jeszcze lepiej. Ulepsz swój tradycyjny przepis, a wyjdą nie tylko smaczne, ale i bardzo soczyste. Jeden składniki zupełnie odmieni klasyczne danie, dlatego sprawdź, co warto dodać do mięsa.
Oto przepis na doskonały schab z morelami. Owoce, jak mają we zwyczaju, dodają mięsu ciekawej słodyczy i kwasowości. Kontrastują z nim też fakturą, a dodatkowo poprawiają strukturę dania.
W drugim tygodniu grudnia handel żyje już w pełni nadchodzącymi świętami, a my wszyscy razem z nim. Ceny produktów za to nie bardzo nas rozpieszczają. Z uwagą przyglądamy się więc ciekawym promocjom.
Zapomnij o tradycyjnych gołąbkach. Z przepisem Anny Zyśk z kapusty i mielonego mięsa przygotujesz jeszcze smaczniejsze danie, które zachwyci całą rodzinę. Przygotowanie jest łatwe i warto poświęcić na nie chwilę.
Co przygotować ze schabu? Warto przyrządzić obiad z przepisu Tomasza Strzelczyka. Schab po japońsku wychodzi przyjemnie kruchy, a w sosie słodko-kwaśnym smakuje po prostu doskonale. Dlatego koniecznie sięgnij po recepturę od znanego kucharza.
Zapomnij o swoim tradycyjnym przepisie na krupnik. Ta rozgrzewająca zupa może być jeszcze lepsza. Wystarczy przygotować ją na zupełnie innym mięsie niż zazwyczaj, a zyska na smaku. Poznaj przepis babci i ugotuj krupnik, którego nic nie jest w stanie przebić.
Dietetyk Michał Wrzosek odwiedził Biedronkę i wskazał jej najgorsze produkty. Wśród nich znalazło się także mięso i wędliny, które zdaniem eksperta w ogóle nie powinno trafić do sprzedaży. Koniecznie dowiedz się, jakich produktów unikać i dlaczego.
Wędlina na święta Bożego Narodzenia to już niemal tradycja. Teraz można ją przygotować w prosty sposób we własnej kuchni. Wychodzi dużo smaczniejsza od wędliny ze sklepu i zachwyci domowników oraz gości podczas świątecznego spotkania.
Kotlety mielone po usmażeniu okazują się zbyt suche? Poznaj przepis, dzięki któremu wyjdą idealne i będą smakowały każdemu. Sekret udanych kotletów tkwi w nietypowym składniku. Poznaj go, a to klasyczne danie już zawsze będziesz przygotowywać w ten sposób.