Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Mięso

Mięso

grill
30.04.2024 15:17 Rozpalisz grilla i dostaniesz mandat. Biesiada podczas majówki może sporo kosztować

Przed nami majówką, a to oznacza, że wielu z nas rozpali grille i ogniska. Jednak nie w każdym miejscu można to robić. Mandaty dla amatorów pieczonych kiełbasek będą niezwykle dotkliwe. Sprawdź, co wolno, a czego nie.

mięso na patelni
30.04.2024 11:14 Zawijam mięso w papier do pieczenia i układam na patelni. To danie robię za grosze, a smakuje jak z restauracji

Kiedy poznasz ten przepis, twoje potrawy z mięsa mielonego nigdy już nie będą takie same. Nie dość, że forma podania wprawia w osłupienie, dodatkowo danie to pełne jest warzyw i zdecydowanie mniej tłuste. Zaintrygowana? Czytaj dalej a wszystkiego się dowiesz.

Robert Makłowicz i grill
29.04.2024 18:41 Makłowicz zdradza sekret udanego grilla. Tego radzi unikać. „Nie dość, że niedobre, to jeszcze szkodliwe"

Autorytet kulinarny - Robert Makłowicz- zdradza sekret na udanego grilla. Radzi także, jakiego produktu należy unikać. Według niego jest szkodliwy, niesmaczny ale bardzo popularny wśród fanów grilla. Dowiedz się, czego nie dodawać do grillowanego mięsa oraz jakich błędów nie popełniać. 

warzywna sałatka na majówkę
29.04.2024 17:45 W tym roku na majówkę podam taką sałatkę. Z grillowanym mięsem nic nie komponuje się lepiej

Ta sałatka musi znaleźć się na twoim majówkowym grillu. Świeże warzywa w pysznym sosie doskonale uzupełnią smak karkówki czy kiełbasy. Sałatka będzie również pyszną samodzielną przekąską. Sama zobacz, jakie pyszności się tam kryją. 

kotlety mielone na patelni
29.04.2024 15:53 W starej gazecie znalazłem przepis na obłędne mielone. Sekret ich smaku tkwi w 2 dodatkach

Czy da się ulepszyć coś tak pysznego, jak kotlety mielone? Oczywiście, że tak. Wystarczy zrobić te z przepisu, a na nowo zachwycisz się smakiem tej tradycyjnej potrawy. Wypróbuj i przekonaj się sama. 

Kacper Salzman i grill
29.04.2024 14:22 Grillowanie z tacką czy bez? Mistrz grilla nie ma wątpliwości

– Jeśli umiejętnie potraktować grilla, może pozwolić na znacznie więcej niż tylko pieczenie karkówki i kiełbasy. Może stać się prawdziwą kuchnią – przekonuje Kacper Salzman, kucharz, miłośnik i mistrz grillowania, prowadzący Wyższą Szkołę Grilla.

faszerowana kalarepka
29.04.2024 13:15 Wydrąż kalarepkę i nafaszeruj ją mielonym mięsem. Wszyscy będą chcieli dokładek

Kalarepka kusi świeżością i delikatnym, lekko ostro-słodkawym smakiem. Warto ją wydrążyć i nafaszerować mielonym mięsem. Takie danie zachwyci niejednego smakosza. Dzięki temu przepisowi zrobisz je w prosty sposób. 

grillowanie
29.04.2024 12:35 Rzeczy na grilla bardzo podrożały. Na co zwracać uwagę przed majówką

Przed nami majówka, a wraz z nią grillowanie. Nasza ulubiona aktywność na świeżym powietrzu może jednak okazać się w tym roku wyjątkowo kosztowna. Za rzeczy na grilla zapłacisz naprawdę słono, dlatego podpowiadamy, w jaki sposób można nieco zaoszczędzić. 

kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami
28.04.2024 13:00 Bułkę na kotlety mielone lepiej moczyć w wodzie czy w mleku? Eksperci nie mają wątpliwości

Namoczona bułka to nieodłączny element kotletów mielonych. Ale czy aby na pewno? Bułkę można zastąpić kilkoma składnikami. Jeśli jednak nie chcemy tego robić, warto pamiętać, czym może być namoczona.

rosół w garnku
28.04.2024 12:07 Najgorsze możliwe mięso do rosołu. Psuje smak i nie zawiera żadnych cennych składników odżywczych

Rosół to najpopularniejsza polska zupa, która u wielu pojawia się co tydzień podczas niedzielnego obiadu. Sekretem jej smaku jest dobór odpowiedniego mięsa. Niestety, nie każdy wybór będzie strzałem w dziesiątkę. Nie tylko ze względów smakowych, ale również zdrowotnych.

mięso faszerowane jajecznicą
26.04.2024 20:24 Smażę jajecznicę na boczku i... faszeruję nią mięso. Po dokładki są kolejki

Mięso faszerowane jajecznicą brzmi niedorzecznie, ale uwierz, że to ostatnio mój najlepszy sposób na obiad. Smakuje tak dobrze, że każdy prosi o dokładkę. Przekonasz się o tym sama, robiąc danie z tego przepisu. 

sos boloński z makaronem
26.04.2024 19:29 Sąsiadka robi sos boloński z konserwy turystycznej. Jest tak pyszny, że dałem się nabrać

Pamiętacie konserwę turystyczną? Właśnie przeżywa renesans. Sposób mojej sąsiadki na sos boloński z tej konserwy przechodzi najśmielsze oczekiwanie. Zaskakuje smakiem, a w dodatku jest zdecydowanie tańszą alternatywą. No i przypomina oryginał. Pewnie dzięki dodatkom. Dałem się podejść. 

kotlety
26.04.2024 15:37 Ubij schab, posmaruj tą mieszanką i usmaż. Przy tych kotletach zwykłe schabowe mogą się schować

Jeśli znudziły ci się kotlety schabowe, sięgnij po przepis na schab po kowalsku. Wystarczy, że mięso posmarujesz tą mieszanką i usmażysz. Soczystymi kotletami będzie zajadać się cała rodzina. 

kurczak z grilla
26.04.2024 08:50 Na majówkę zamiast kiełbasy podam takiego kurczaka z grilla. Cały sekret tkwi w marynacie

Prosty i szybki sposób na marynatę do mięsa, która nie tylko przepełni je doskonałym smakiem, lecz także sprawi, że mięso będzie soczyste, kruche i delikatne. Przyrządzone w ten sposób drobiowe steki zachwycą wszystkich uczestników grillowej imprezy w majówkę.

faszerowane pomidory
25.04.2024 11:43 Wydrąż pomidory, wypchaj mięsem mielonym i zapiecz. Wolę ten obiad nawet od gołąbków

Oto niezwykle prosty przepis na warzywno-mięsny obiad na co dzień. Warto sięgnąć po niego w sezonie na dobre i tanie pomidory. Ich faszerowana wersja uzupełnia naszą dietę w warzywa, nie pozbawiając nas odżywczych wartości mięsa.

zapiekanka kalafiorowa
24.04.2024 18:40 Żadne ziemniaki, żaden makaron. Najlepszą zapiekankę zrobisz z czegoś innego, musisz spróbować

Zapiekanka to popisowe danie początkujących adeptów sztuki kulinarnej i gospodarnych kucharek, umiejących wyczarować coś z niczego. W tym wydaniu nabiera nowego oblicza dzięki niecodziennej roli kalafiora. Warto wypróbować ten pomysłowy przepis.

kapusta z mięsem
24.04.2024 17:06 Siekam młodą kapustę i gotuję z kilkoma dodatkami. Wersja „na krótko” bije inne na głowę

To doskonały ekspresowy przepis na młodą kapustę z wkładką. Wersja „na krótko” świetnie sprawdzi się jako mniejszy posiłek, ale także jako dodatek do obiadu. Kapusta jest często bohaterką dietetycznych dań, ale tutaj jest sycąca i pożywna.

wątróbka
24.04.2024 16:14 Żadna drobiowa i wieprzowa. To ta wątróbka jest napakowana białkiem i witaminami

Ani drobiowa, ani wieprzowa. Ten rodzaj wątróbki jest zdecydowanie zdrowszy. Zawiera wiele cennych składników odżywczych. Szkoda, że Polacy często ją pomijają. Poznaje zalety tego mięsa i jak najszybciej włącz je do swojej diety.

zupa szczawiowa
23.04.2024 17:58 Z tym przepisem zrobisz najlepszą zupę szczawiową. Najważniejsze jest to mięso

Zupa szczawiowa to prawdziwy klasyk. Choć jej głównym składnikiem jest szczaw, należący do – jak się dziś je czule określa – kulinarnych chwastów, zupa ta potrafi być niezwykle esencjonalna. By taką przyrządzić, należy zadbać o mięsną wkładkę. Z tym przepisem z cienkiej roślinnej zupy robi się prawdziwy posiłek.

zawijanie boczku w ciasto
23.04.2024 17:30 Kładę boczek na cieście francuskim i zawijam w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Ciasto francuskie, boczek i kilka minut przygotowań. Ta ekspresowa przekąska należy do kategorii tzw. finger food, czyli potraw do jedzenia palcami. Przepisy tego typu bywają zbawienne, kiedy przygotowujemy większą imprezę albo kiedy mniejsza wydarzyła się nieoczekiwanie.

gołąbki
23.04.2024 12:16 Gołąbki bez zawijania robię, gdy mam mało czasu. Znikają z talerzy w mgnieniu oka

Nie masz czasu na przygotowanie klasycznych gołąbków? Koniecznie wypróbuj ten przepis na gołąbki bez zawijania. Są szybkie w przygotowaniu i po prostu przepyszne. Poznaj przepis i wypróbuj go na najbliższy obiad. 

mięso
22.04.2024 17:41 Polacy wciąż je kupują, a to najgorszy rodzaj mięsa. Jego skład pozostawia wiele do życzenia

Nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa? Jednak nie sięgaj po każdy rodzaj mięsa. Te na pewno musisz omijać szerokim łukiem. Ich skład pozostawia wiele do życzenia. Zrób to dla swojego zdrowia.

kiełbasa na grilla
22.04.2024 14:37 Grzechy główne grillowania. Nie rób tak pod żadnym pozorem

Za chwilę rozpocznie się sezon grillowy. Jak co roku popełnimy mnóstwo błędów podczas grillowania. Część z nich może nas kosztować zdrowie, część – zepsuć najlepsze jedzenie. Zobacz, czego koniecznie należy wystrzegać się przy grillu. 

pieczona szynka
22.04.2024 11:27 W Lidlu kilo szynki za mniej niż 10 zł. Trzy dni kompletnego szaleństwa

Teraz najtańsze zakupy zrobisz w Lidlu. Sieć sklepów przygotowała dla klientów niezwykłe promocje. Wyśmienita szynka kosztuje niecałe 10 złotych. Spiesz się, bo oferta jest ograniczona czasowo i potrwa tylko trzy dni. 

mięso w zamrażalniku
21.04.2024 13:07 To najlepszy sposób na rozmrażanie mięsa. Używam go od lat i polecam każdemu

Zamrażanie jedzenia to jedno z największych ułatwień naszego kuchennego życia i świetny sposób na oszczędzanie jedzenia. Jednak wiele produktów, zwłaszcza nieumiejętnie zamrożonych produktów niszczy się podczas rozmrażania. Dlatego warto przestrzegać kilku zasad.

Biedronka
20.04.2024 13:17 W Biedronce kompletnie powariowali. Tylko dziś uwielbiane mięsa dostaniesz nawet 50% taniej

Biedronka przygotowała specjalną ofertę dla mięsożerców. Tylko dziś uwielbiane mięsa można  kupić w atrakcyjnych cenach. Akurat będzie jak znalazł na rodzinny obiad w weekend.

kotlety z jakiem
19.04.2024 14:39 Na niedzielny obiad podam jajka po szkocku. Moja rodzina za nimi przepada

Zastanawiasz się, co podać na niedzielny obiad? Jajka po szkocku są idealnym wyborem na tą okazję. Proste danie zaskoczy i zachwyci smakiem niejednego smakosza.

obiad
19.04.2024 09:08 Zawijam mięso mielone w plastry boczku i zapiekam. Mąż ciągle prosi mnie o ten obiad

Mięso mielone w plastrach boczku polubią wszyscy mięsożercy. Taki obiad jest smaczny i niezwykle pożywny. Polecam przepis na obiad, którym zajada się mój mąż i zawsze sięga po dokładkę.