Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Mięso

Mięso

Soczysta pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc
05.04.2022 11:50 Soczysta pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc. 1 dodatek zaskoczy niejednego smakosza

Pieczeń rzymska jest niezwykle smacznym rarytasem, który sprawdzi się na każdym wielkanocnym stole. Dodajcie do nich podsmażone pieczarki, a nabierze aromatu i będzie soczyste jak nigdy wcześniej. Przepis jest wyjątkowo prosty, a smak na długo pozostaje w pamięci. Koniecznie spróbujcie. Pieczeń rzymska należy do wielkanocnych klasyków. Mięsny rarytas nie będzie miał sobie równych, gdy dodacie do niego pieczarki. Przyćmi nawet najlepszy żurek z białą kiełbasą, zbierając najwięcej komplementów od zadowolonych domowników.

Rolady śląskie
04.04.2022 22:42 Przepis na kultową śląską roladę. Pokocha ją każdy

Rolada śląska jest sztandarowym daniem kuchni śląskiej, które zna i kocha praktycznie każdy. Soczyste i delikatne mięso, owinięte wokół wędzonego boczku i kiszonego ogórka, a także duszone w gęstym sosie smakuje po prostu wybornie. Niżej wyjawiamy krok po kroku, jak przygotować pyszną śląską roladę. Śląska rolada klasycznie sporządzana jest z wołowiny, jednak w poniższym przepisie z powodzeniem można użyć również wieprzowiny. Wtedy smak będzie nieco inny, jednak równie dobry. Rolada doskonale komponuje się z innymi klaskami kuchni śląskiej, czyli modrą kapustą i śląskimi kluskami. Taki zestaw syci na długie godziny i sprawia mnóstwo przyjemności podczas jedzenia.

Galaretka w kształcie jajka
04.04.2022 21:32 Wielkanocna galaretka z kurczaka w kształcie jajka. Prosto i smacznie

Wielkanoc tuż za rogiem, dlatego mnóstwo Polaków zaczyna przygotowania do świętowania. Z tego powodu dzisiaj postanowiliśmy pokazać jak zrobić galaretki z kurczaka w kształcie jajka. Ich wyjątkowy wygląd idealnie wpisuje się w wielkanocną atmosferę i jeszcze lepiej smakuje. Galaretka z kurczaka w kształcie jajka jest w wielu domach coroczną tradycją, pojawiającą się na stołach w czasie Wielkanocy. Takiego rodzaju danie wywoła silne zaskoczenie u osób, które zobaczą je po raz pierwszy. Aby móc uzyskać galaretkę w kształcie jajek, konieczne są skorupki po jajkach. Dlatego następnym razem, gdy będziesz przygotowywał coś z jajek, postaraj się rozbić bez zbytniego uszkadzania skorupek.

bigos
04.04.2022 12:32 Jak zrobić idealny wielkanocny bigos? Pamiętaj o kluczowych zasadach

Wiesz, jak zrobić idealny bigos? Pamiętaj o kluczowych zasadach, o których zapomina większość Polaków. Jedna z nich mówi, że bigos lubi długie gotowanie. Dlatego najlepiej gotować go kilka dni, wzbogacając o kolejne dodatki. Przestrzegaj też pozostałych zasad, a tym razem twój bigos wyjdzie idealny.Bigos to tradycyjna, polska potrawa, która jest obowiązkowym daniem na każdym świątecznym stole. Tak naprawdę smakuje o każdej porze dnia. Jest niezwykle pożywna, ponieważ oprócz kapusty zawiera również dodatek mięsa i wędlin. Każdy z pewnością ma swoją recepturę na bigos, jednak nie u każdego ta potrawa smakuje idealnie. Duże znaczenie mają dodatki i moment ich dorzucenia do bigosu. Jednak ważny jest też czas i sposób gotowania.

Pieczony schab
03.04.2022 20:22 Hitowy pieczony schab w marynacie gyros. Gratka dla całej rodziny

Prawdziwie smaczny aromat pieczonego schabu jest nie lada przyjemnością, za którą można wiele dać. Jednym z najlepszych sposobów na uzyskanie idealnie soczystego i pachnącego schabu, jest natarcie go mieszanką przypraw gyros i zapieczenie w piekarniku. Taka pieczeń zniknie z talerzy w kilka chwil od podania. Niżej zdradzamy przepis. Schab pieczony w marynacie gyros jest banalnym w przygotowaniu daniem, który nie wymaga dodatkowo praktycznie żadnego wysiłku. Marynowanie i pieczenie zachodzi wszak bez konieczności czynnego udziału. Ta wersja pieczonego schabu jest wyjątkowa nie tylko dzięki charakterystycznym przyprawom, lecz także dzięki pokrojeniu schabu w plastry i zawinięciu je w rolady. W taki sposób aromat marynaty przenika do każdego zakamarka mięsa.

zakupy
31.03.2022 16:56 Co od czwartku czeka na nas w Biedronce? Nowa oferta sieci robi wrażenie

Sprawdźcie, co od czwartku czeka na nas w Biedronce. Nowa oferta sieci naprawdę robi wrażenie. Wybierzcie się na zakupy w najbliższych dniach, a będziecie mogli skorzystać z dobrych promocji. Przyda się zaoszczędzić, robiąc zakupy codzienne lub świąteczne. Wiosna i nadchodzące święta zachęcają, by wyjść z domu i zrobić nadzwyczajne zakupy. Mamy większą ochotę na warzywa, owoce i lekkie potrawy. Jednak, jeśli chodzi o Wielkanoc, można już pomyśleć o mięsie, majonezie czy kawie. Zobaczcie, które z przydatnych produktów, możecie kupić w Biedronce po dobrej cenie.

Jak zrobić klarowną galaretkę z kurczakiem na Wielkanoc?
31.03.2022 15:08 Jak zrobić klarowną galaretkę z kurczakiem na Wielkanoc? Pamiętaj o 1 babcinej sztuczce

Galaretka z kurczaka jest jedną z potraw, która u wielu z was znajdzie się na wielkanocnym stole. Babciny sekret udanego specjału, czyli dokładne odcedzenie bulionu drobiowego, sprawi, że uzyskamy klarowny płyn. Galaretki zachwycą więc nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Spróbujecie? Galaretki z kurczaka mają wielu zwolenników. Każdy wybiera do nich nieco inne dodatki. Jednak nawet najsmaczniejsze składniki nie pomogą, jeśli bulion wykorzystany do przygotowania specjału nie będzie klarowny. Z naszą recepturą przygotujecie je bez wpadek. Koniecznie spróbujcie.

pasztet
30.03.2022 14:06 Wilgotny wielkanocny pasztet jak u babci. Wystarczy 1 prosta sztuczka

Poznajcie przepis na wilgotny wielkanocny pasztet jak u babci. Wystarczy jedna, prosta sztuczka, by pasztet wyszedł obłędnie soczysty i zachwycił smakiem wszystkich gości. Co jest sednem sprawy? Nasze babcie dodawały do pasztetu oddzielnie żółtka i ubite białka. Zobaczcie zresztą, jak dokładnie przygotować taki wyborny specjał. Pasztet jest jednym z klasycznych, wielkanocnych specjałów. Oczywiście można go kupić, jednak ten zrobiony własnoręcznie z pewnością wyjdzie smaczniejszy i dokładnie taki, jak lubi twoja rodzina. Przygotowując go, wykorzystaj sztuczkę babć, a mianowicie nie dodawaj do mięsnej masy całych jaj. Lepiej będzie, jak wymieszasz ją z żółtkami, a potem delikatnie połączysz z pianą z białek. Dzięki temu pasztet będzie delikatny i wilgotny.

Tradycyjny gulasz wołowy
25.03.2022 23:43 Tradycyjny gulasz wołowy - przepis krok po kroku

Gulasz wołowy to pożywne, aromatyczne danie, idealne na rozgrzewający, zimowy obiad dla całej rodziny. Odpowiednio doprawiona i duszona wołowina jest pyszna i tak delikatna, że rozpływa się w ustach, a cały gulasz ma wyraźny, mięsno-warzywny smak z wyczuwalną nutą świeżego rozmarynu i suszonych ziół. Poznaj przepis na tradycyjny gulasz wołowy.Wołowina gulaszowa, czyli wołowina bez kości, to jedno z bardziej aromatycznych i wyraźnych w smaku mięs. Wołowina jest dość twarda, wymaga więc smażenia i długiego duszenia, aby była idealnie miękka i rozpływała się w ustach. Gulasz nie jest więc szybkim daniem, jednak warto poświęcić trochę więcej czasu, aby przygotować wyśmienity obiad.W gulaszu nie może zabraknąć suszonych grzybów, marchewki, pietruszki, papryki i pieczarek. Pamiętaj również o ziołach i przyprawach, dzięki którym danie będzie doskonałe w smaku. Gulasz wołowy duś na przygotowanym wcześniej bulionie. Danie podaj z bagietką lub świeżym pieczywem.Z wołowiny przygotujesz również rolady wołowe, idealne na niedzielny obiad. Tu poznasz przepis na zrazy wołowe, które z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzą fenomenalne danie dla całej rodziny.

Kurczak
25.03.2022 23:39 Jak smażyć kurczaka, żeby nie był suchy jak podeszwa?

Dobrze przyrządzona pierś z kurczaka może być wyjątkowo soczysta i rozpływająca się w ustach. Aby uzyskać taki efekt, trzeba zastosować tajniki zmiękczania oraz smażenia kurczaka. Podstawą jest marynowanie, wysoka temperatura oraz krótki czas smażenia na patelni - dzięki temu pierś z kurczaka będzie delikatna i wilgotna. Pierś z kurczaka jest jednym z najczęściej gotowanych rodzajów mięs na całym świecie. Łatwa dostępność, niska cena oraz duża ilość wartości odżywczych sprawiają, że kurczakiem zajadają się wszyscy. Tak ogromna popularność powoduje, że znajomość kilku trików na uzyskanie soczystej piersi z kurczaka jest bardzo cenna. Można dzięki niej poczęstować swoich gości pysznym posiłkiem, co bez wątpienia zostanie przez nich docenione.

Idealnie soczyste pulpety bez smażenia
25.03.2022 23:38 Idealnie soczyste pulpety bez smażenia

Nie ma chyba smakosza, który odmówiłby sobie smacznych pulpetów. Dania smażone są jednak ciężkostrawne. Mamy rozwiązanie tego dylematu — przepis na smaczne i lekkie pulpety gotowane. Wyjdą soczyste, aromatyczne i tak pyszne, że już nie wrócicie do tradycyjnego sposobu przyrządzania. Skusicie się? Zdradziliśmy wam już smaczną recepturę na pulpety z dorsza. Pisaliśmy też jak przyrządzić ten specjał w sosie koperkowym. Tym razem mamy dla was patent na delikatne i niezwykle lekkie pulpety gotowane. Dodatek ziół i sposób przyrządzenia sprawiają, że mięsne kulki są soczyste i wyjątkowo smaczne.

polędwiczki wieprzowe
25.03.2022 22:52 Polędwiczki wieprzowe - prosty przepis na pyszne mięso

Polędwiczki wieprzowe, to mięso bardzo dobrej jakości, które znajduje się w dolnej półtuszy wieprzowej. Ich uniwersalne, szerokie zastosowanie od wielu lat jest cenną cechą, która ma uwielbienie w wielu kuchniach w Polsce. To szlachetne mięso, jest szczególnie zachwalane z powodu swojej delikatności i podatności na zabiegi kulinarne. Ma także sympatię osób dbających o linię, ze względu na niską zawartość kalorii i tłuszczów. Polędwiczka, jest zaliczana do mięsa czerwonego, które jest uznawane za zdrowsze i, w obecnych czasach, pozbawione antybiotyków. Dzięki dużej zawartości białka i zerowej zawartości węglowodanów są uważane za składnik obowiązkowy diety ludzi zajmujących się sportem lub prowadzących zdrowy tryb życia. Mimo że pojawiają się głosy, że fit menu powinno być pozbawione wieprzowiny, to eksperci zgodnie twierdzą, że polędwiczki wieprzowe, to doskonały wybór, który wspomaga nasze ciało wieloma wartościami odżywczymi.

Gołąbki
25.03.2022 22:52 Klasyczny przepis na ukochane gołąbki, które zawsze wychodzą

Gołąbki, to jedna z najbardziej znanych i lubiany potraw tradycyjnych. Jednak czy tak naprawdę są w 100% naszą tradycja kulinarną? Zagłębiając się w historię tego dania można zauważyć, że jego odpowiedniki znajdziemy w Niemczech, Rosji, Ukrainie, Litwie, a nawet w Szwecji i Stanach Zjednoczonych.Zazwyczaj składają się z mięsa mielonego oraz ryżu, które są zawinięte w duże liście białej kapusty .Może odszukać także warianty z grzybami bądź kaszą. Na Kresach bardzo popularna potrawą są gołąbki pieczone i zawijane w liście kapusty kiszonej. Jest to jedna z tamtejszych potraw wigilijnych. W Rumunii i na Półwyspie Bałkańskim również istnieje taka potrawa, jednak tutaj, gołąbki są zawijane w liście winogrona. Nic dziwnego, że gołąbki zawojowały tak wiele krajów – są potrawą prostą, jednak bardzo smaczną, a do tego treściwą. Kochają je smakosze w każdej szerokości geograficznej. Mimo, że pomysł zawinięcia mięsnego farszu w liście kapusty wydaje się szalony, to jednak od wielu, wielu lat się sprawdza.

Makaron carbonara
25.03.2022 22:52 Przepis na makaron carbonara - włoski obiad w zaledwie kilka minut

Świeże składniki, doskonałe wina i prostota potraw, sprawia, że nie ma osoby, która nie kochałaby włoskiej kuchni. Szczególnie, że dzięki włoskim imigrantom rozsianym po całym świecie, ich kulinarna tradycja rozprzestrzeniła się na praktycznie każdy kontynent, jednak zyskała szczególną popularność w Stanach Zjednoczonych i w pozostałej części Europy.

Kaczka po polsku
25.03.2022 22:52 Tradycyjna kaczka po polsku - przepis krok po kroku

Kaczka po polsku, to jedno z tradycyjnych dań w naszym kraju. Historia tej potrawy jest długa i spleciona z wystawnymi kolacjami na królewskich dworach. Kaczka bowiem, jest uznawana za mięso wykwintne i eleganckie. Mimo, że potrawa ta, jest znana w całej Polsce, to jednak Małopolska, a szczególnie Kraków, twardo obstawia, że oni są twórcami i propagatorami kaczki nadziewanej jabłkami. Przez pewien czas, kacze mięso było trochę w zapomnieniu, jednak w ostatnich latach obserwujemy tendencje wzrostową. Daleko nam jeszcze do krajów zachodnich, jednak różnica ta, wynika z tradycji kulinarnej – u nas kaczka jest uznawana za mięso odświętne, w Europie zachodniej, za mięso do codziennego, zwyczajnego spożywania.Mimo, że kaczka jest mocno zakorzeniona w świadomości Polaków, jako potrawa pochodząca już od początku z naszej części Europy, to jednak badacze odkryli, że pierwowzorem naszej kaczki po polsku jest danie pochodzące z... Chin. Kaczka po pekińsku została pierwszy raz zaserwowana za panowania dynastii Ming, gdy nadworny kucharz cesarza, aby przypodobać się władcy, stworzył nową odsłonę popularnego mięsa z kaczki. Gdy dwór cesarski przeniósł swoją siedzibę do Pekinu, zabrał ze sobą również przepis na kaczkę.Od tego czasu, danie nosi nazwę pochodzącą od tego miasta. W kolejnych latach, dzięki wzmożonemu podróżowaniu, kaczka dotarła min. do Europy i do Polski, gdzie trafiła pod zdolne skrzydła naszych rodzimych kucharzy, którzy dostosowali potrawę do naszej szerokości geograficznej nadziewając ją jabłkami i przyprawiając majerankiem.

Papryka faszerowana
25.03.2022 22:52 Obiad dla zabieganych - przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym

Papryka ma swoje szczególne miejsce w sercach wszystkich Węgrów. Jest bardzo ważnym składnikiem wielu tradycyjnych dań, a bardzo często tez gra główna rolę w smakowej orkiestrze. Węgrzy dodają to warzywo, do praktycznie każdego dania, min. do gulaszu po węgiersku, który jest ich narodowym towarem eksportowym na resztę Europy.Do tego uwielbiają paprykę jako główny składnik wielu potraw, a faszerowane warzywo, jest u nich bardzo popularnym daniem codziennym. Nadziewają paprykę różnymi farszami – zarówno mięsnymi jak i warzywnymi. Często łączą to także z dodatkiem kaszy lub ryżu oraz serów, które trzymają farsz w ryzach. Dzisiaj skupimy się na podstawowym i najbardziej znanym przepisie na faszerowana papryki.

Żeberka duszone
25.03.2022 22:52 Obiad dla wymagających - przepis na żeberka duszone w sosie własnym

Żeberka, to szczególnie popularne danie w Stanach Zjednoczonych. Amerykanie kochają ten rodzaj mięsa grillować w specjalnym sosie barbecue. Grill to wręcz narodowa tradycja – hamburgery, piwo, ostre i słone przekąski oraz właśnie żeberka, to kwintesencja niedzielnego popołudnia u przeciętnej, amerykańskiej rodziny z przedmieść. Trzeba jednak przyznać, że opanowali sztukę doprawiania do perfekcji, gdyż ich sposób przygotowywania mięsa zyskał uznanie na całym świecie, także w Polsce.Sam pomysł przyrządzania tej części mięsa pochodzi aż z Karaibów i został przywieziony do Stanów Zjednoczonych przez hiszpańskich konkwistadorów. W ten sposób zmieszały się dwie tradycje kulinarne: europejskie i karaibskie. Amerykanie stworzyli sobie żeberka grillowane, natomiast Polacy pokochali żeberka duszone, często w sosie własnym. Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was najlepszy przepis na to tradycyjne, trochę zapomniane, a jakże pyszne danie!

Placek po węgiersku
25.03.2022 22:52 Bezbłędny przepis Magdy Gessler na placek po węgiersku

Sama Magda Gessler uznała to danie za warte uwagi i w jednym z odcinków :Kuchennych Rewolucji” zaproponowała właścicielom, aby to właśnie placek po węgiersku według jej przepisu, był sztampowym daniem restauracji. Dzięki najlepszym składnikom i perfekcyjnie skomponowanej recepturze, potrawa stała się hitem restauracji, a właściciele zasłynęli w regionie najlepszymi plackami.

Schab pieczony w rękawie
25.03.2022 22:51 Soczysty schab pieczony w rękawie, przepis na szybki i elegancki obiad

Schab przygotowany według tej metody pieczenia może być podawany na ciepło do obiadu oraz na zimno, jako dodatek do kanapki. W obiadowej wersji warto wykorzystać sos, który powstanie podczas pieczenia – jest bardzo esencjonalny i przepełniony smakiem mięsa, więc można go delikatnie zredukować i zagęścić, tak aby zyskał miano pełno wymiarowego sosu. Tak uszykowane mięso sprawdzi się świetnie z ziemniakami puree lub ćwiartkami pieczonymi w piekarniku.

Pieczony karczek
25.03.2022 22:50 Przepis na pieczony karczek wprost idealny na świąteczny stół

Pieczony karczek to jedno z tych mięsiw, które od dawna króluje na polskich stołach. Przyrządza się je podczas większości polskich imprez, czy to na urodziny, imieniny, wesela lub chrzciny. Pieczony karczek występuje jako przystawka, a nie główne danie, dlatego możemy go podawać na zimno oraz na ciepło, a w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Pieczony karczek to mięso, które ma bardzo wyrazisty smak dzięki swojej marynacie, a dodatkowo jest bardzo delikatny. Domowej roboty smakuje wszystkim! Nie czekaj więc na przyjęcie, zrób ten karczek już teraz!Tego potrzebujesz, aby przyrządzić pieczony karczekSkładniki:- 2 kg karkówki- cebula- 4 ząbki czosnku- sos sojowy- sól- pieprz- zioła prowansalskie- rozmaryn- tymianek- 2 łyżki roztopionego masła- pół szklanki białego wina- 4 ziarenka ziela angieslkiego- 2 liście laurowe- oregano- łyżeczka musztardy- pół łyżeczki miodu (opcjonalnie)Przygotowanie pieczonego karczkuMięso opłukać i osuszyć.Do miski dodać obrane piórka z cebuli, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki roztopionego masła, pół szklanki białego wina oraz łyżeczkę musztardy. Wszystko rozmieszać dokładnie łyżką. Do marynaty dodać wszystkie przyprawy po około pół łyżeczki wszystkiego. Można teraz dodać miód. Wszystko dokładnie wymieszać.Do miski z marynatą włożyć karczek, obtoczyć go z w niej z każdej strony, pozostawić w lodówce na całą noc. Następnego dnia w karczku porobić dziury i powtykać w nie ząbki czosnku.Mięso włożyć do rękawa do pieczenia i wlać do środka marynatę razem z kawałkami cebuli i przypraw. Wstawić do brytfanki.Mięso wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni góra-dół. Piec przez godzinę, a następnie wyjąć je i przeciąć foliowy rękaw, wstawić do piekarnika jeszcze na 30 minut.Po tym czasie, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić w nim karczek, aby jeszcze do siebie doszedł. Następnie wyciągnąć go, przełożyć na talerz i podawać.Dodatki do pieczonego karczkuKarczek najlepiej będzie smakował z chrzanem, ćwikłą bądź dodatkami kiszonymi, czyli ogórki lub kapusta kiszona. Karczek pieczony można jeść również bez dodatków, albo na chlebie.Jeśli chcesz możesz dodać do marynaty czerwoną paprykę oraz pieczarki, wtedy karczek będzie pieczony z warzywami. Opcjonalnie możesz podawać większe kawałki karczku z sosem pieczeniowym oraz ziemniakami, jako danie obiadowe.

Zrazy wołowe
25.03.2022 22:50 Obiad dla porządnie głodnych - przepis na tradycyjne zrazy wołowe

O zrazach pisał już nadworny kurzach króla Polski Stanisława Augusta Poniatowskiego. O zrazach pisał Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”. O zrazach rozprawiano na Litwie, Białorusi i w szlacheckiej Polsce. Jest to jedno z tych dań, którymi możemy się pochwalić na arenie światowej. Istnieje kilka odmian zrazów, ponieważ mogą być one zawijane z niespodzianką w środku lub zwykłe płaty mięsa duszone w sosie. Dodatkowo zrazy kochają dodatki w postaci ziemniaków, kasz oraz surówek z kapusty czerwonej, a także towarzystwo ogórków kiszonych będzie dla nich korzystne.- 5 plastrów wołowiny z udźca.- musztarda ostra- dwa ogórki kiszone- jedna cebula- sól- pieprz- papryka ostra mielona- 300 g wędzonego boczku- 2 gałązki natki pietruszki- rozmaryn- 250 ml wina- kilka suszonych grzybówDo zrazów wołowych potrzebujesz:Zrazy wołowe staropolskie