Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Mleko

Mleko

Projekt bez tytułu (19)
07.11.2021 01:00 Mięciutki schab w mlecznej marynacie

Niektórzy ze schabu robią zwykle kotlety, bo uważają, że pieczony schab jest zbyt suchy. Jeśli też macie taki problem, zdradzimy wam przepis na mięciutki schab w mlecznej marynacie. Jest aksamitny w smaku i bardzo delikatny. Doskonały na ciepło do obiadu i na zimno na kanapki.Pieczony schab jest doskonałą propozycją obiadową. Nie ma przy nim tyle pracy, co przy smażeniu kotletów. Potrawa wychodzi też delikatniejsza i lżejsza dla żołądka. Przed pieczeniem mięso wystarczy tylko zamarynować. Do tego celu można użyć np. mieszanki przypraw i oleju albo warzyw i wina. My proponujemy wam zaś zamarynować schab w mleku. Przekonacie się, jaki jest delikatny w smaku.

Kotlety z kalafiora
04.11.2021 01:00 Smażony kalafior w fantastycznej panierce

Kalafior doskonale smakuje ugotowany i polany bułką zrumienioną na maśle. Dziś proponujemy wam jednak inny sposób przyrządzenia tego warzywa. Zdradzimy wam przepis na kalafiora smażonego w panierce. Przekonajcie się, jaki jest pyszny.Kalafior jest smaczny i zdrowy. Często dodajemy go do zupy jarzynowej czy podajemy ugotowanego. Jednak doskonale nadaje się też do smażenia. Nie polecamy jednak smażenia różyczek kalafiora, chyba że na głębokim tłuszczu. Inaczej trudno jest je równomiernie zrumienić, a najlepiej wcześniej je obgotować. Najlepiej kalafior pokrójcie wcześniej w grube plastry, po usmażeniu będą smakować jak kotlety.

Mleko kipi
01.11.2021 01:00 Trzy proste patenty na mleko - nigdy nie wykipi i się nie przypali

Każdy, kto kiedykolwiek gotował mleko, wie, że wystarczy chwila nieuwagi, by przypaliło się w garnku lub wylądowało na kuchni. Na szczęście istnieją patenty, dzięki którym możemy się przed tym ustrzec. Jeden z nich polega na wykorzystaniu produktu, który każdy z nas ma w kuchni. Produktem, o którym mowa jest olej. Jeśli brzegi garnka posmarujemy tłuszczem, jego zawartość nie wykipi. Uchronimy tym samym naszą kuchnię przed zalaniem i nie będziemy musieli zastanawiać się jak doczyścić ją z przypieczonej żywności.

zupa z dyni
31.10.2021 02:00 Stary rodzinny przepis na zupę z dyni

Jeśli masz w domu dynię, a nie masz pomysłu na zupę, wszystko dobrze się składa. Podajemy staropolski przepis na zupę z dyni. Nie ma przy niej dużo pracy, wystarczy tylko obrać i pokroić dynię. Potem ugotować ją w bulionie z przyprawami, zmiksować i gotowe. Ta zupa jest bardzo smaczna i zdrowa, a robi się właściwie sama. Z dyni najlepiej jest przygotować zupę-krem. Można też oczywiście dodać kawałki dyni np. do zupy jarzynowej, jednak zwykle dość szybko się w niej rozpadną. No cóż, taka jest dynia. Jednak teraz, w pełni sezonu na dynię, rzeczywiście warto sięgnąć po to warzywo. rodChociażby dla przełamania kuchennej nudy, ale też z myślą o swoim zdrowiu.Na zupę najlepsza będzie dynia piżmowa, hokkaido i muszkatołowa. Mają one najbardziej mięsisty i wyraźny w smaku miąższ.

naleśniki amerykańskie
30.10.2021 02:00 Niezawodny przepis na puszyste amerykańskie naleśniki

Naleśniki są pysznym pomysłem na śniadanie. Zwłaszcza weekendowe, kiedy mamy trochę więcej czasu, bo nie spieszymy się do pracy. Dziś podajemy wam niezawodny przepis na puszyste amerykańskie naleśniki. Są smaczne, więc rodzina z pewnością będzie zadowolona. Sekret tkwi w dodatku dwóch łyżeczek proszku do pieczenia.Amerykańskie naleśniki są grube i puszyste. To zasługa dodanego proszku do pieczenia. Zawierają też dodatek stopionego masła, dlatego możesz je smażyć, nie używając już tłuszczu. Doskonale smakują polane np. miodem, syropem klonowym, polewą czekoladową czy owocową. Jednak możesz je też zjeść oprószone cukrem pudrem, czy posmarowane dżemem.

gofry
27.10.2021 02:00 Błyskawiczny, najprostszy sposób na gofry bez gofrownicy

Gofry kojarzą się z wakacjami i czymś bardzo smacznym. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je na przykład dzisiaj. Poznaj błyskawiczny, najprostszy sposób na gofry bez gofrownicy i delektuj się nimi z najbliższymi. Idealne gofry powinny być puszyste, chrupiące z wierzchu i lekko wilgotne w środku. Doskonale smakują podane z bitą śmietaną, owocami i słodkimi sosami. Sprzętem, w którym się je tradycyjnie przygotowuje, jest gofrownica. Przypomina nieco patelnię ze specjalnie uformowanymi wkładami, na które wylewa się ciasto.

racuchy z warzywami
26.10.2021 02:00 Wytrawne, lekkie racuchy z dodatkiem warzyw

Racuchy często goszczą na naszych stołach. Jednak zwykle w słodkiej wersji, np. z owocami i cukrem pudrem. A dziś zapraszamy na wytrawne, lekkie racuchy z dodatkiem warzyw. Smakują idealnie o każdej porze dnia, można je nawet zabrać do pracy czy szkoły.Warzywa mają tę przewagę nad owocami, że nie są słodkie. A zatem są zdrowsze i mniej kaloryczne. W ich składzie można znaleźć dużo błonnika, beta-karotenu, a także innych witamin i soli mineralnych. Dlatego warto jeść ich jak najwięcej, można też dodać do racuchów.

ryż gotowany na mleku
26.10.2021 02:00 Deser dzieciństwa - niezapomniany ryż na mleku

Jeśli macie ochotę na słodkie i niezbyt kaloryczne co nieco, zapraszamy na deser dzieciństwa. Będzie to niezapomniany ryż na mleku, który robi się właściwie sam. Wystarczy wrzucić go na mleko z przyprawami i ugotować. Ryż na mleku można też podać na śniadanie lub kolację. Do przygotowania ryżu na mleku można w zasadzie użyć każdego rodzaju ryżu. W sumie zależy to od waszych upodobań. Chyba najbardziej neutralny w smaku będzie ryż długoziarnisty, a także ryż krótkoziarnisty, taki jak do sushi. Oczywiście, jeśli chcecie uzyskać zdrowszą wersję ryżu, możecie ugotować ryż brązowy. Jego gotowanie jednak trwa dłużej i mleko trzeba co jakiś czas uzupełniać.

Ważne informacje
25.10.2021 02:00 Kosiniak-Kamysz w mocnych słowach o podwyższeniu podatku od mięsa i mleka

Partia Zielonych chce podwyższyć VAT na mięso i mleko. W odpowiedzi na ten pomysł, w mocnych słowach wypowiedział się Kosiniak-Kamysz. Prezes PSL uważa bowiem, że zdrowe, polskie produkty powinny być zwolnione z podatku VAT.Kilka dni temu Parlament Europejski przegłosował możliwość podwyższenia podatku VAT na produkty niezdrowe i o negatywnym wpływie na środowisko. Do takich niektórzy zaliczają mięso i mleko. Wśród zwolenników europejskiej decyzji jest europosłanka Zielonych, Sylwia Spurek, która domaga się podwyższenia podatku VAT na mięso i mleko.Jak podaje portal o2, posłanka wynik głosowania Parlamentu Europejskiego przyjęła z wielkim zadowoleniem, mówiąc — Mamy to! Wygląda na to, ze PSL i reszta konserwatystów zaczyna przegrywać wojnę o kotleta i rosół. Odsyłamy mięso i mleko do historii. Taką UE najbardziej lubię.

kawa i mleczko
22.10.2021 02:00 Co dodawać do kawy zamiast mleka?

Kawę z mlekiem? Poproszę, ale nie koniecznie z krowim. Tak coraz częściej odpowiadają klienci kawiarni. Tradycyjne, krowie mleko odchodzi już trochę w niełaskę. To nie tylko decyzje wegan, ale też osób dbających o zdrowie i poszukujących nowych smaków. Zobacz, co więc można dodawać do kawy zamiast tradycyjnego mleka.Krowie mleko uważane jest za niezbędne w diecie, zwłaszcza dzieci i młodzieży. Jego przeciwnicy są zdania, że wcale nie jest takie zdrowe i że bez niego można żyć. Krowie mleko często uczula, powoduje też niestrawność. Jako produkt pochodzenia zwierzęcego zawiera też tłuszcz i cholesterol. Dbający o środowisko zarzucają mu, że jest produktem nieekologicznym.

jajecznica
21.10.2021 02:00 Jak usmażyć puszystą jajecznicę?

Jajecznica jest daniem idealnym na śniadanie. Pożywna i prosta do przygotowania smakuje dzieciom i dorosłym. Każdy robi ją nieco inaczej, pod swoje upodobania. Dziś podpowiemy wam, jak usmażyć puszystą jajecznicę.Niektórzy lubią jajecznicę tylko lekko zamieszaną i delikatnie ściętą. Wiele osób preferuje jednak dobrze wymieszane jajka, które po usmażeniu są ścięte i puszyste. I właśnie dla nich mamy super rozwiązanie.Jajek nie wybijajcie od razu na patelnię tylko do shakera. Gdy wstrząśniecie nim energicznie kilka razy, jajka doskonale się ubiją. Dzięki temu jajecznica będzie idealnie napowietrzona, lekka i puszysta. Oczywiście, zamiast shakera możecie też użyć zwykłego słoika.

Chleb moczony w mleku
20.10.2021 02:00 Kultowy chleb z mlekiem

Chleb w mleku jest daniem, które większość z nas pamięta jeszcze z czasów dzieciństwa. Wtedy moczone czerstwe pieczywo w mleku z cukrem było prawdziwym rarytasem. Jeśli tęsknisz do jego smaku, prezentujemy kultowy przepis. Chleb moczony w mleku nie jest niczym ekstrawaganckim. To prosty sposób na wykorzystanie chleba, który inaczej prawdopodobnie wylądowałby na śmietniku. Mleko należy oczywiście posłodzić, aby w smaku było odpowiednio dobre. Dobrym pomysłem jest również dodanie przypraw, jak cynamon czy kardamon, aby wzbogacić profil smakowy posiłku.

żywność w lodówce
15.10.2021 02:00 Jak układać żywność w lodówce?

Lodówka jest niewątpliwie centrum naszej kuchni. W niej właśnie skrywamy większość pysznych zapasów. Czy wiecie jak układać żywność w lodówce? Tak, tak, są zasady, które gwarantują serom, wędlinom czy warzywom zachowanie najlepszej kondycji i walorów zdrowotnych.Często przychodząc z zakupów, skupiamy się tylko na tym, by jak najszybciej schować produkty do lodówki. Obawiamy się, że długo trzymane poza chłodziarką mogą się zepsuć. Tymczasem nawet niewłaściwe umiejscowienie żywności w lodówce, może przyspieszyć jej psucie się. Miejsce przechowywania poszczególnych produktów w lodówce ma znaczenie, bo w różnych jej miejscach panują inne temperatury. Na górnych półkach temperatura jest wyższa niż na dolnych. Tam, gdzie jest chłodniej, układajmy więc produkty bardziej wrażliwe na psucie się.

Zsiadłe mleko
15.10.2021 02:00 Dlaczego warto pić zsiadłe mleko?

Zsiadłe mleko, dzięki procesom fermentacyjnym, uzyskuje wyjątkowe właściwości i nabiera wiele wartości odżywczych. Regularne picie zsiadłego mleka poprawia pracę całego organizmu. Jako produkt niskokaloryczny, świetnie sprawdza się podczas chudnięcia. Zsiadłe mleko swój specyficzny kwaśny smak oraz fakturę zawdzięcza ciężkiej pracy bakterii kwasu mlekowego - to one są odpowiedzialne za fermentacje cukrów zawartych w surowym mleku. Dzięki nim nabiał nabiera również wielu innych wspaniałych właściwości.Dzisiaj wiele młodych osób rezygnuje z tego typu produktów, ponieważ nie pasuje im konsystencja zsiadłego mleka oraz kwaśność. Mimo wszystko warto pić je jak najczęściej, ponieważ można wiele na tym zyskać.

Złote mleko
12.10.2021 02:00 Jak przygotować złote mleko?

Złote mleko znane jest ze swoich wyjątkowych prozdrowotnych właściwości. W Indiach stosowane jest powszechnie jako środek wzmacniający układ odpornościowy i łagodzący dolegliwości rozmaite dolegliwości. Dowiedzcie się jak go przygotować. Ten mleczny napój z dodatkiem kurkumy, imbiru i pieprzu od wieków jest używany w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedycznej. W ostatnim czasie staje się on coraz bardziej popularny z uwagi na swoje niezwykłe parametry. Warto po niego sięgnąć szczególnie teraz, gdy o przeziębienie nietrudno.

Jak zrobić ciasto na gofry?
12.10.2021 02:00 Jak zrobić ciasto na gofry?

Gofry kojarzą nam się przede wszystkim z letnią, słoneczną pogodą i wakacjami. To doskonały, niezwykle szybki deser na weekend, spotkanie z przyjaciółmi, czy słodką przekąskę dla dzieci. Sprawdź, jak przygotować ciasto na gofry, aby zawsze były miękkie, puszyste i z lekko chrupiącą, złocistą skórką. Gofry to deser przygotowywany z ciasta podobnego do naleśnikowego, zapieczonego w gofrownicy o różnych kształtach. Najbardziej klasyczne są gofry kwadratowe, jednak możesz przygotować również gofry okrągłe, prostokątne, serduszka lub gofry bąbelkowe. Wszystko zależy od tego, jakiej formy użyjesz. Najlepsze gofry są miękkie, puszyste, doskonale wypieczone, z chrupiącą skórką. Takie gofry przygotujesz samodzielnie w domu, wykorzystując wskazówki opisane poniżej. Gofry możesz podać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubionymi owocami, dżemem, polewą. Możesz stworzyć z nich także wytrawną przekąskę lub śniadanie. Tu znajdziesz prosty przepis na gofry z szynką i serem.

rogale świętomarcińskie
11.10.2021 02:00 Jak zrobić rogale świętomarcińskie?

Już za miesiąc Dzień Świętego Marcina. W Wielkopolsce tradycyjnie z okazji tego święta wypieka się rogale świętomarcińskie. Nie wszędzie łatwo je kupić, a z pewnością warto spróbować. Zobacz więc jak zrobić rogale świętomarcińskie i upiecz je w tym roku sama.Rogale świętomarcińskie wypieka się z ciasta półfrancuskiego i nadziewa masą z białego maku i bakalii. Wierzch każdego rogala jest lukrowany i posypywany posiekanymi orzechami. 60 proc. rogala stanowi ciasto, 30 proc. masa makowa, 8 proc. lukier, a 2 proc. orzechowa posypka. To połączenie i ta proporcja gwarantuje naszemu podniebieniu za każdym razem takie same, bardzo pozytywne wrażenia.

Projekt bez tytułu - 2021-10-11T205709.543
11.10.2021 02:00 Czy warto pić mleko "prosto od krowy"?

Niektórzy uważają, że mleko pasteryzowane czy UHT jest mało wartościowe. Ze względów smakowych i zdrowotnych preferują nieprzetworzone mleko kupowane na targu. Czy jednak warto pić mleko „prosto od krowy"? Mleko prosto od krowy budziło i budzi skrajne odczucia. Jedni uważają, że tylko ono smakuje, jak powinno, bo nie ma posmaku mleka gotowanego. Inni nie są w stanie wypić takiego naturalnego mleka ze względu na jego zapach. Dużo oczywiście zależy od higieny udoju, jednak wygląda na to, że mleko poddane obróbce termicznej jest bezpieczniejsze dla naszego zdrowia.

Zupa mleczna z kluskami
11.10.2021 02:00 Kultowa zupa mleczna w sam raz na śniadanie

Zupa mleczna jest pożywną potrawą śniadaniową, którą dobrze znamy z dzieciństwa. Występuje w wielu wariantach — z makaronem, ryżem, a nawet ze zwykłą pszenną bułką. Naszym zdaniem najlepiej smakuje z kładzionymi kluseczkami.Zupy mleczne należą do potraw prostych, a przy tym sycących. Niewielka ilość składników i prostota przyrządzenia powoduje, że posiłek ten często gości na naszych stołach, choć współcześnie najczęściej pojawiają się w formie płatków zbożowych zalanych ciepłym lub zimnym mlekiem.

Mleko księżycowe
08.10.2021 02:00 Mleko księżycowe na dobry sen

Czasami, mimo zmęczenia, masz problemy z zasypianiem? Nie sięgaj po tabletki, tylko wycisz swój organizm w naturalny sposób. Zanim położysz się do łóżka, wypij mleko księżycowe na dobry sen. To rozwiąże twój problem.Mleko księżycowe, czyli moon milk, swą nazwę zawdzięcza kojącemu i usypiającemu działaniu. Wywodzi się z medycyny indyjskiej, gdzie przykłada się dużą wagę do utrzymania harmonii między umysłem, ciałem i duszą. Napój ten ma zachęcającą nazwę, ale też wygląd. Występuje w pastelowych kolorach i w trzech wersjach.Do przygotowania mleka księżycowego potrzebujesz mleka migdałowego, miodu, cynamonu, a także dodatków do zadań specjalnych:suszonej lawendy — jeśli chcesz się wyciszyćrumianku — jeśli chcesz zmniejszyć stres i zwiększyć odpornośćkurkumy — jeśli napój ma też działać przeciwzapalniePiękne kolory mleko księżycowe zawdzięcza naturalnym dodatkom, np. płatkom róży, lawendy, kurkumie czy sproszkowanym burakom. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

gorąca czekolada
07.10.2021 02:00 Przepis na pyszną czekoladę na gorąco

Gorącą czekoladę możesz zamówić w kawiarni. Jednak bez problemu i taniej przygotujesz ją w domu. Wystarczy dosłownie kilka minut. Oto przepis na pyszną czekoladę na gorąco. Będzie idealna na chłodne, ponure dni, bo rozgrzeje, a przy okazji nasyci i poprawi nastrój. Czekolada to jedna z najzdrowszych słodkości. To dlatego, że oprócz cukru i tłuszczu zawiera jeszcze miazgę kakaową. I właśnie ten ostatni składnik jest w czekoladzie najwartościowszy. Im więcej go czekolada zawiera, a więc im jest ciemniejsza, tym lepiej dla naszego zdrowia. Miazga kakaowa dostarcza naszemu organizmowi magnezu, który zwalcza stres. Zawiera też potas, który wraz z magnezem korzystnie wpływa na układ krążenia i serce. Ciemnia czekolada to też spora dawka żelaza i wapnia. Poza tym miazga kakaowa zawiera polifenole, które są silnymi przeciwutleniaczami, dzięki czemu chronią przed nowotworami i spowalniają starzenie się komórek. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-10-05T191302.648
05.10.2021 02:00 Smutne doniesienia o cenach żywności

Niestety nie mamy dla was dobrych wieści. Ekonomiści przekazali właśnie smutne doniesienia o cenach żywności. Prognozują, że w grudniu czekają nas spore podwyżki. Już dziś wiele produktów spożywczych kosztuje więcej niż 1-2 miesiące temu. A okazuje się, że ceny wciąż będą rosły. Koszt najbliższych Świąt Bożegonarodzenia może być o wiele wyższy niż rok temu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Koktajl z mrożonych owoców
27.09.2021 02:00 Koktajl z mrożonych owoców

Koktajl z mrożonych owoców i mleka jest pyszną i zdrową przekąską w upalny dzień. Idealnie chłodzi, wzmacnia i oczyszcza organizm. Jest mało kaloryczny, więc możesz go pić w każdej ilości. Sprawdź, jak przygotować niezwykle smaczny koktajl z mrożonych owoców.Koktajl z mrożonych owoców możesz przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych truskawek. Mocno schłodzone owoce doskonale łączą się z mlekiem, banan natomiast zagęszcza koktajl i sprawia, że jest dużo słodszy. Koktajl jest bardzo zdrowy i mało kaloryczny, idealnie sprawdzi się więc jako przekąska dla osób będących na diecie i dbających o swój organizm.Truskawki są źródłem wielu witamin, w tym witaminy C. Posiadają także właściwości detoksykujące i wzmacniające organizm. Banan bogaty jest w magnez i potas, które regulują ciśnienie krwi i dbają o prawidłową pracę serca. Mleko natomiast jest źródłem niezbędnego białka i witamin, w tym witaminy A, B i E, które spowalniają procesy starzenia.

ciasto szachownica
20.09.2021 02:00 Idealne do kawy kultowe ciasto "Szachownica"

Wiele osób z pewnością to ciasto zna, ale mało kto je robił własnoręcznie. Choć jest bardzo smaczne, wygląda na pracochłonne. Zobaczcie jak zrobić idealne do kawy kultowe ciasto Szachownica. Przekonacie się, że jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Do przygotowania ciasta Szachownica potrzebujecie dwóch blatów ciasta — jasnego i ciemnego. Do krojenia ciasta przyda się nóż i linijka, a do łączenia jego pasów krem. Gotowe ciasto możecie według uznania polać polewą czekoladową lub nie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

dyniowe latte
14.09.2021 02:00 Jak zrobić domowe pumpkin spice latte?

Najprostszym sposobem na szybkie pobudzenie jest filiżanka kawy. Zwykle sięgamy po czarną lub z mlekiem, ale czasami mamy ochotę na coś wyjątkowego. Proponujemy wtedy spróbować dyniowego latte. Jest sycące, pyszne i aromatyczne. Zobacz jak zrobić domowe pumpkin spice latte. Połączenie kawy, mleka, przypraw i dyni brzmi z pewnością ciekawie. Jednak możemy was zapewnić, że jeszcze lepiej smakuje. Pumpkin spice latte jesienią i zimą możecie zamówić w wielu kawiarniach, ale bez problemu przygotujecie je też w domowym zaciszu. Zaskakującym składnikiem, który pojawia się w tej kawie jest dynia. Jej słodkawy smak dobrze wpisuje się w całą kompozycję, a dopełnieniem całości są aromatyczne, rozgrzewające przyprawy oraz aksamitne, spienione mleko. Dyniowe purée możesz kupić, lecz z łatwością przygotujesz je własnoręcznie. Wystarczy, że kawałek miąższu dyni pokroisz w kostkę, wrzucisz do rondelka, podlejesz odrobiną wody i rozgotujesz. Potem rozgnieciesz widelcem i gotowe.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kurczak Magdy Gessler
13.09.2021 02:00 Kultowy, soczysty kurczak nadziewany wątróbką według Magdy Gessler

Magdę Gessler można lubić lub nie. Jeśli jednak chodzi o jej potrawy, to najpierw wszystkich szokują, a potem znikają z talerzy pozostawiając jedzących w niedosycie. Z pewnością tak samo będzie z soczystym kurczakiem nadziewanym wątróbką zrobionym według przepisu Magdy Gessler. Kurczaka można piec w całości tylko natartego przyprawami lub dodatkowo nadzianego. Taką właśnie, pełną wersję kurczaka proponuje nam Magda Gessler. Mięso jest smaczne, ma chrupiącą skórkę, a w środku pyszne, pożywne nadzienie. Sami spróbujcie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

ciasto kukułka
13.09.2021 02:00 Aksamitne ciasto bez pieczenia kukułka - błyskawiczny deser

Jeśli masz ochotę na słodkie co nieco proponujemy aksamitne ciasto bez pieczenia kukułka. Ten deser zrobisz błyskawicznie przekładając pyszną masą herbatniki. Jest wyśmienity, a ponieważ ma dodatek cukierków kukułek, ma też ten ich niezwykły smak. Do przygotowania szybkich ciast bez pieczenia warto wykorzystać herbatniki, biszkopty czy krakersy. Wystarczy przełożyć je ulubionym kremem, ewentualnie posmarować polewą i gotowe. Do naszego ciasta użyliśmy ciemnych herbatników, jeśli jednak masz w domu jasne deser też wyjdzie pyszny.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

ciasto z jabłkami
06.09.2021 02:00 Lekka jak chmurka szarlotka bez pieczenia z dodatkiem budyniu

Kto nie lubi szarlotki? Słodko-kwaśna masa jabłkowa, kruche ciasto, macie ochotę? Tym razem proponujemy wam szarlotkę bez pieczenia z dodatkiem budyniu. Nie trzeba do niej robić kruchego ciasta, wystarczą herbatniki. A więc do dzieła.Odmian szarlotki, czyli ciast z jabłkami jest naprawdę dużo. Z pewnością każdy ma swoją ulubioną, co nie oznacza, że nie spróbuje jakiejś nowej. Nasz przepis jest dość prosty, a ciasto nie wymaga pieczenia. Dopełnieniem masy jabłkowej jest krem budyniowy oraz herbatniki.Na szarlotkę wybierz kwaskowe odmiany jabłek, np. Szarą Renetę, Antonówkę. Całość będzie słodko-orzeźwiająca. Nasze ciasto bardzo ładnie prezentuje się na stole, więc możesz je przygotować nawet z myślą o spotkaniu w gronie znajomych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: