Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Mleko

Mleko

Mleko zostawia osad
17.02.2021 01:00 Sprytne sposoby na przywierające do garnka mleko

Mleko ma ogromną tendencję do przypalania, kipienia i przywierania. Ludzie od setek, jak nie tysięcy lat próbują rozwiązać te irytujące problemy. Jednymi z najlepszych rozwiązań są stare babcine metody, które działają przy każdej okazji. Za tak dużą delikatność tego płynu odpowiadają białka mleka, które często są także powodem stanów i reakcji alergicznych. To one przywierają do ścianek naczyń, a także tworzą zwartą membranę na powierzchni, powodując kipienie.

Mleko w kartonie
16.02.2021 01:00 Nietypowe zastosowanie w kuchni kartonu po mleku

Mleko dawniej transportowane było w szklanych butelkach lub metalowych kankach. W niektórych krajach do dzisiaj popularne są plastikowe lub celulozowe worki, w których także przechowywane jest mleko. Dzisiaj znacznie bardziej popularnym rozwiązaniem są kartony. To właśnie one są jedną z tańszych opcji, a zapas papieru z recyklingu pozwala na jeszcze większe obniżenie kosztów. Jeśli jednak wyrzucasz je po użyciu całego mleka do śmieci, popełniasz ogromny błąd. Samodzielnie możesz dać im drugie życie w swojej kuchni.

Kwa z mlekiem
12.02.2021 01:00 Kawa z mlekiem może być szkodliwa

Kawa jest wyjątkowo wiekowym napojem, który od tysięcy lat towarzyszy człowiekowi. Według popularnej historii została odkryta przez hodowcę kóz z Afryki, który zauważył, że jego zwierzęta są pobudzone po zjedzeniu owoców pewnej rośliny.Kiedy sam spróbował owoców kawy, zorientował się, że ma o wiele więcej energii i siły, a jego organizm jest znacznie bardziej pobudzony. Z początku kawa była żuta, a napar rozpowszechnił się dzięki Arabom, którzy opracowali parzenie zmielonych i prażonych nasion kawy.

Pierogi w innej odsłonie
06.02.2021 01:00 Rewelacyjny przepis na ciasto na pierogi

Pierogi są uznawane za jeden z największych szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Jednak mało kto spodziewałby się, że ciasto nie musi zawierać wody. Jej miejsce może zastąpić mleko.

Mleko i karp
16.12.2020 01:00 W jakim celu moczy się karpia w mleku? Podpowiadamy czy warto tak robić

Mleko jest nie tylko zdrowym napojem, który dostarcza odpowiedniej ilości wapnia w diecie. Moczenie w nim karpia ma bardzo duży sens, jeśli nie przepada się za posmakiem mułu podczas jedzenia. Wystarczy jedna noc w takiej kąpieli, a rybie mięso straci charakterystyczny aromat. Jeśli więc dotąd rezygnowałeś z jedzenia smażonego karpia, spróbuj namoczyć go w mleku. Otworzą się przed tobą zupełnie nowe kulinarne horyzonty, albowiem ten świąteczny przysmak może smakować doskonale. Wystarczy poświęcić na niego odrobinę więcej czasu.