Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Musztarda

Musztarda

krojenie pora na surówkę
08.04.2023 22:51 Dodaj do pora uwielbiane warzywo. Apetyczna surówka będzie smakować lepiej niż z restauracji

Wymyślenie dobrej surówki do obiadu nie jest prostą rzeczą. Często idziemy na łatwiznę, korzystając ze sprawdzonych, ale nieco wyświechtanych przepisów. Postanowiliśmy zmienić trend i pokazać nowe, pomysłowe połączenie smaków. Prezentujemy doskonałą surówkę z pora i marchewki.

przepis Magdy Gessler na najlepszy majonez
08.04.2023 09:17 Nie uwierzysz co Gessler dodaje do majonezu. Już nigdy nie zrobisz inaczej

Zapomnij o kupowaniu majonezu. Najlepszy dodatek do sałatki i jajek faszerowanych zrobisz z kilku podstawowych składników. Magda Gessler do majonezu dodaje również odrobinę musztardy, która podkręca smak.

przygotowanie pasty z ogórków kiszonych
04.04.2023 13:50 Pasta z ogórków kiszonych nigdy nie była tak pożywna. To za sprawą 1 składnika

Pasty kanapkowe są doskonałym sposobem na przygotowanie szybkiego i pysznego śniadania lub kolacji. Jakie składniki jednak wybrać, aby ich smaki odpowiednio uzupełniały się między sobą? Wypróbuj nasz przepis na pastę z ogórków kiszonych z nietypowym dodatkiem ciecierzycy.

Surówka z kapusty pekińskiej
28.03.2023 11:39 Wymieszaj z musztardą francuską i zalej nią kapustę pekińską. Surówka będzie smakować jak marzenie

Surówka z kapusty pekińskiej może być pełna charakteru. Wystarczy, że do sosu na bazie majonezu i śmietany dodacie nieco wyrazistej musztardy francuskiej. Połączenie skradnie niejedno serce, a wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.

Faszerowane jajka
26.03.2023 17:08 Koniec z majonezem do faszerowanych jajek. Lżejszy dodatek nada im jeszcze więcej smaku

Faszerowane jajka mogą mieć jeszcze więcej smaku. Wystarczy zamienić majonez na musztardę i połączyć ją z kilkoma produktami, które znajdziemy w każdym sklepie. Musicie spróbować — efekt zachwyci was od pierwszego kęsa. 

jak uratować majonez
20.03.2023 16:04 Wyszedł rzadki i zwarzony? Nie wylewaj, domowy majonez da się uratować

Nie wyrzucaj zwarzonego majonezu. Rozwarstwiony produkt możesz błyskawicznie uratować przy pomocy wrzątku. Sprawdź również, dlaczego majonez nie gęstnieje i się warzy. Kluczowe są proporcje i temperatura składników, a nawet wysokość i szerokość naczynia.

sałatka z serkiem wiejskim według przepisu siostry Anastazji
13.03.2023 22:43 Jarzynowa zdetronizowana. Sałatka z serkiem wiejskim siostry Anastazji jest 100 razy lepsza

Masz ochotę na lekką, wiosenną sałatkę, a może szukasz już pomysłu na Wielkanoc? Sałatka siostry Anastazji z serkiem wiejskim będzie doskonałym wyborem. Sałatka jest lekka, bardzo aromatyczna i wygląda zjawiskowo.

Strzelczyk zdradził przepis na domowy majonez
11.03.2023 08:53 Strzelczyk wziął blender i pokazał jak robi majonez. 1 dodatek jest kluczowy

Robisz sałatkę? Dodaj do niej domowy majonez. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić majonez o idealnej konsystencji. Jest kremowy, gęsty, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku. Już nigdy nie kupisz gotowego produktu.

puszka groszku konserwowego
08.03.2023 18:31 Przenigdy nie wylewaj zalewy z groszku. Nie żartujemy, zrobisz z niej najtańszy i najlepszy majonez

Pewnie jak większość osób wylewasz zalewę z groszku konserwowego. Możesz ją jednak spożytkować w ciekawy sposób. Z wody spod groszku zrobisz rewelacyjny roślinny majonez. Produkt będzie w dodatku zdrowy, dzięki całkowitej kontroli nad jego składem.

tarcie selera na surówkę
08.03.2023 14:40 Surówka 100 razy lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 1 dodatku

Są takie połączenia smaków, których nigdy nie uznalibyśmy za udane. Po ich wypróbowaniu okazuje się jednak, że były strzałem w dziesiątkę. Tak właśnie jest w przypadku surówki z selera i gruszki. Mariaż owocowo-warzywny nie ma sobie równych.

surówka colesław. Na lunch i do obiadu
04.03.2023 11:54 Surówka colesław lepsza niż z restauracji. 1 dodatek jest kluczowy

Surówkę colesław przygotujesz z kilku podstawowych składników. Najważniejsza jest oczywiście biała kapusta oraz sos. Niektórzy dodają ocet, jednak o wiele lepszy smak uzyskasz, kiedy wymieszasz musztardę chrzanową z majonezem i jogurtem naturalnym. Surówka jako pierwsza zniknie z talerzy.

szybka pasta kanapkowa z ogórkami kiszonymi
26.02.2023 16:44 Zmiksuj z ogórkami kiszonymi i wsyp przyprawy. Takiej pasty do kanapek nie robią nawet Gessler i Okrasa

Szukasz pomysłu na pożywne, sycące, ale i lekkie śniadanie? Koniecznie przygotuj pastę z ciecierzycy z dodatkiem ogórków kiszonych, świeżych ziół i musztardy. Pasta będzie gotowa w kilka minut, a jej smak zachwyci każdego.

Musztardowe żeberka z piekarnika. Miękkie i soczyste, 100 razy lepsze niż z grilla
03.02.2023 17:08 Musztardowe żeberka z piekarnika. Miękkie i soczyste, 100 razy lepsze niż z grilla

Masz ochotę na pieczone żeberka? Nie musisz czekać do sezonu grillowego, bez problemu przygotujesz je w piekarniku. Wystarczy, że zamarynujesz mięso odpowiednio wcześniej w aromatycznej mieszance przypraw, musztardy i miodu. Żeberka po upieczeniu będą niezwykle soczyste i delikatne, o wiele smaczniejsze niż z grilla.Sekretem doskonałych żeberek są przyprawy oraz odpowiedni czas marynowania i pieczenia mięsa. Wieprzowina musi leżakować w miodzie, musztardzie i innych składnikach przez 12 godzin. Musztarda i ocet zmiękczą twarde włókna, a mięso po upieczeniu będzie tak delikatne, że samo odejdzie od kości.Żeberka wyciągamy z lodówki 30 minut przed wstawieniem do piekarnika. To bardzo ważne, ponieważ mięso musi ogrzać się przed pieczeniem. Zbyt gwałtowna różnica temperatur źle wpływa na włókna, przez co wieprzowina może stać się miejscami twardawa i bardziej zbita.Musztardowe żeberka pieczemy pod przykryciem. Możemy wykorzystać folię aluminiową. Piekarnik nastawiamy na grzanie góra-dół, żeby nie wysuszyć mięsa. Na ostatnie 5-10 minut pieczenia, możemy zdjąć folię i dopiec wierzch żeberek. Wtedy będą lekko chrupiące.

Jak należy gotować parówki? Znany kucharz wyjaśnił, gdzie Polacy zwykle popełniają błąd
31.01.2023 21:18 Jak należy gotować parówki? Znany kucharz wyjaśnił, dlaczego Polacy popełniają błąd

Smażysz lub pieczesz parówki? Popełniasz ogromny błąd, który może kosztować Cię utratę zdrowia. Znany kucharz tłumaczy, jak gotować parówki i co się dzieje, kiedy kiełbaski poddamy długiej obróbce termicznej w temperaturze ponad 130 stopni C.Piotr Ogiński jest kucharzem, który aktywnie udziela się w mediach społecznościowych. Jego kanał Kocham Gotować na YouTube i Instagramie cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród internautów. Ogiński zdradza między innymi ciekawostki kulinarne i dzieli się przepisami. Niedawno Ogiński na swoim kanale opublikował film, na którym tłumaczył, jak prawidłowo gotować parówki i dlaczego nie powinniśmy ich smażyć i piec. Nie chodzi wyłącznie o smak, lecz bardziej o nasze zdrowie. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału kochamgotowac na YouTube.Jeśli kupujemy parówki, zawsze sprawdzajmy ich skład na etykiecie. Kupujmy wyłącznie parówki najwyższej jakości i takie, które zawierają minimum 90% mięsa. Im krótszy skład na etykiecie, tym lepiej. Zwróćmy również uwagę na ilość konserwantów oraz czy parówki nie są zrobione z mięsa oddzielanego mechanicznie.

Smażysz wątróbkę razem z cebulą? Pamiętaj o jeszcze 1 dodatku. Niemal każdy o nim zapomina
19.01.2023 12:55 Smażysz wątróbkę razem z cebulą? Pamiętaj o jeszcze 1 dodatku. Niemal każdy o nim zapomina

Smażysz wątróbkę na obiad? Koniecznie usmaż ją z cebulą, musztardą, oregano i majerankiem. Mięso po usmażeniu jest soczyste, delikatne i pełne smaku. Wątróbkę podaj z ugotowanymi ziemniakami. Poznaj przepis na wątróbkę z musztardą.Wątróbka z musztardą jest niezwykle soczysta i aromatyczna. Smakuje o wiele lepiej niż wątróbka smażona wyłącznie z cebulą. Na patelnię wrzuć również suszony majeranek i suszone oregano. Gotowa wątróbka smakuje fantastycznie.Nigdy nie doprawiaj wątróbki solą przed smażeniem. Sól zamyka pory w mięsie, przez co wątróbka z musztardą wyjdzie twarda jak podeszwa buta. Mięso oprósz przyprawami dopiero na talerzu. Nigdy nie nakłuwaj wątróbki widelcem, kiedy jest na patelni, ponieważ będzie wtedy strzelać tłuszczem podczas smażenia.Wątróbkę z musztardą podaj na obiad. Doskonałym dodatkiem do smażonego mięsa będą ugotowane ziemniaki, ewentualnie świeże pieczywo. Nie marynuj wątróbki w musztardzie. Dodaj przyprawę, kiedy mięso i cebulą będę się smażyć.

surówka
16.01.2023 22:40 Nic tak nie podkręci smaku surówki z kapusty jak niecodzienny składnik. Zadziwisz nią nawet kucharzy

Biała kapusta jest niezwykle zdrowym warzywem. Jej drogocennymi właściwościami możemy się cieszyć przede wszystkim spożywając ją na surowo. Aby ułatwić Wam to zadanie prezentujemy nowatorski sposób na surówkę z kapusty. Dodaj do niej pomarańcze i ciesz się oryginalnym wcieleniem tego warzywa.Wbrew obiegowej opinii białą kapusta dobrze wpływa na nasze jelita oraz żołądek. Coraz głośniej mówi się także o jej działaniu przeciwnowotworowym. Prostą i zdrową surówkę możesz zabrać do pracy lub przygotować na imprezę. Wszystkim opadną szczęki na takie połączenie smaków.

Dlaczego w musztardzie pojawia się woda?
08.01.2023 18:48 Dlaczego w słoiczku z musztardą pojawiła się woda? Czy nadal można ją jeść?

Musztarda jest jednym z popularniejszych, gotowych sosów, po jakie sięgamy. Zwykle jednak nie zużywamy na raz całego słoiczka, tylko po zakręceniu wstawiamy go do lodówki. W niektórych opakowaniach, po pewnym czasie pojawia się płyn. Czy oznacza on, że musztarda jest już zepsuta i trzeba ją wyrzucić? Otóż nie, dowiedzcie się dlaczego. Kupując musztardę kierujemy się zwykle smakiem. Wielu z nas ceni gładkie sosy, więc pojawiająca się w gorczycowym przysmaku woda, może budzić niepokój. Jest on jednak nieuzasadniony, bo mniej atrakcyjny wizualnie stan musztardy wcale nie wiąże się z utratą walorów smakowych i zagrożeniem dla zdrowia.

Hitowy przepis na tatar od Anny Lewandowskiej
06.01.2023 22:55 Lewandowska pokazała przepis na tatara. Żaden dodatek nie jest przypadkowy

Anna Lewandowska podzieliła się swoim przepisem na kultową przystawkę. Tatar wołowy według jej receptury jest delikatny i pełen smaku. Sekretem są nie tylko dodatki, ale i sposób wyrabiania i przygotowania wołowiny.Wiele osób mieli mięso do tatara. Anna Lewandowska radzi, by kawałek wołowiny bardzo drobno posiekać. Sposób przyrządzenia mięsa ma ogromne znaczenie. Do siekanej wołowiny koniecznie dodaj również łyżkę zimnej wody, oliwę z oliwek i musztardę. To te składniki sprawią, że mięso stanie się delikatne, miękkie i pełne smaku.Przepis na tatara wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Anny Lewandowskiej. Do tatara wykorzystaj polędwicę wołową lub ligawę. Te dwa rodzaje wołowiny świetnie sprawdzą się do przygotowania kultowej przystawki. Wyrobione w odpowiedni sposób są delikatne i bardzo aromatyczne. Lewandowska do tatara dodaje cebulę i szczypiorek, a całe danie podaje z domowymi, warzywnymi chipsami. Do tatara możesz dodać również ulubione składniki, np. oliwki, kapary, pieczarki konserwowe, ogórki.

Szynkowe roladki z pastą jajeczną. 3 popularne sosy dodają im smaku
04.01.2023 04:00 Szynkowe roladki z pastą jajeczną. 3 popularne sosy dodają im smaku

Mamy doskonały pomysł na szybką i pyszną przekąskę na co dzień i od święta. Przygotuj szynkowe roladki z pastą jajeczną. Jajka dopraw szczypiorkiem i trzema popularnymi sosami, które na pewno masz w swojej kuchni. Roladki z szynki drobiowej posmakują każdemu.Szynkowe roladki są tanią i szybką przekąską, którą zrobisz z kilku podstawowych składników: szynki drobiowej, jajek, szczypiorku. Większość z nich z pewnością masz w domu. Pastę jajeczną, którą będziesz nadziewać plastry szynki dopraw 3 popularnymi sosami, a będzie wyraźna w smaku i bardzo aromatyczna.Szynkowe roladki z pastą jajeczną z dodatkiem musztardy, tartego chrzanu i majonezu dosłownie rozpływają się w ustach. Delikatna szynka drobiowa rewelacyjnie łączy się z pastą, tworząc doskonałą przekąskę na każdą okazję.Szynkowe roladki z pastą jajeczną po przygotowaniu wstaw do lodówki. Pasta i szynka muszą się dobrze schłodzić, wtedy będą jeszcze smaczniejsze. Gotowe roladki przechowuj w lodówce maksymalnie do 2 dni po przygotowaniu.

parówki
01.01.2023 17:10 Podgrzewasz parówki? Sprawdź, kiedy należy zdjąć z nich osłonki

Gotujesz parówki w osłonkach? Popełniasz duży błąd, który może Cię kosztować utratę zdrowia. Wybierając parówki zawsze zwracaj uwagę na ich skład. Zrezygnuj z produktu, jeśli ma mniej niż 90% mięsa, zawiera sztuczne składniki i mięso oddzielane mechanicznie.Parówki są świetnym pomysłem na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Podane z kromką świeżego chleba, musztardą, ketchupem są szybkie w przygotowaniu i pożywne. Parówki możemy zapiec również w cieście francuskim i w ten sposób przyrządzić imprezową przekąskę.Niektóre parówki zawinięte są w foliowe osłonki. Wiele osób gotuje je w opakowaniu. To poważny błąd, który może przyczynić się do powstania groźnych chorób i problemów zdrowotnych. Sztuczne osłonki zawsze należy zdejmować przed gotowaniem. Wybierając parówki, zawsze zwracaj uwagę na ich skład. W sklepach znajdziesz parówki wysokiej jakości, ale są również i takie, które z mięsem mają niewiele wspólnego. Nigdy nie kupuj parówek z mięsa oddzielanego mechanicznie i takiego, które w składzie ma mniej niż 90% mięsa. Zwróć też uwagę na substancje chemiczne.

maklowicz majonez
25.12.2022 04:00 Makłowicz zdradził, jaki jest najlepszy majonez. Wybór mógł być tylko jeden

Robert Makłowicz rozstrzygnął odwieczny spór. Znany kucharz i podróżnik nie ma najmniejszych wątpliwości w tej kwestii. Który majonez jest najlepszy ze wszystkich? Oczywiście domowy.Przyrządzenie domowego majonezu jest niezwykle proste. Zajmuje zaledwie ok. 10 minut. Sałatka jarzynowa z domowym majonezem nie ma sobie równych. Robert Makłowicz nie wyobraża sobie innej metody.

W czym marynować świąteczną szynkę? Odpowiedź jest tylko jedna. Chodzi o 2 składniki
20.12.2022 09:42 W czym marynować świąteczną szynkę? Odpowiedź jest tylko jedna. Chodzi o 2 składniki

Zrezygnuj z kupowania gotowych wędlin na Boże Narodzenie. O wiele smaczniejszą szynkę przygotujesz samodzielnie w domu. Świąteczna szynka wieprzowa po upieczeniu jest soczysta i bardzo aromatyczna. Sekretem smaku jest marynata z miodu i musztardy. Do przygotowania marynaty do świątecznej szynki potrzebujesz wyłącznie kilku składników. Miód, musztarda, oliwa z oliwek, a także czosnek, suszony tymianek i mielona papryka słodka. Mięso marynowane w tych produktach będzie totalnym hitem na świątecznym stole.Szynkę miodowo- musztardową marynuj przez minimum 6- 8 godzin. Zawarty w musztardzie ocet zmiękczy twarde włókna mięsa, dzięki czemu szynka po upieczeniu będzie delikatna i bardzo soczysta. Szynkę piecz w rękawie w 160 stopniach, koniecznie bez termoobiegu, żeby nie wysuszyć mięsa.Jeśli chcesz, żeby świąteczna szynka miała z wierzchu lekko chrupiącą skórkę, na 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw. Szynkę po upieczeniu odstaw, żeby ostygła. Zimna szynka łatwo się kroi i jest wyśmienitym dodatkiem do pieczywa.

jak zrobić soczysty schab ze śliwką
09.12.2022 09:12 Jak zrobić soczysty schab ze śliwką? 1 detal ma ogromne znaczenie. Koniecznie o nim pamiętaj

Jeszcze nie tak dawno temu tylko najlepsze kucharki w rodzinie wiedziały, jak zrobić soczysty schab ze śliwką. Dziś tę wiedzę tajemną możecie posiąść dzięki naszemu sprawdzonemu przepisowi. Rozpływające się w ustach mięso uzyskać można dzięki jego obsmażeniu przed włożeniem do piekarnika. Sprawdź, jakie to proste.Metoda, jak zrobić soczysty schab ze śliwką jest dziecinnie łatwa. Pamiętaj jednak, że mięso należy marynować przez minimum 12 godzin. Przyrządzenie tej potrawy zaplanuj ze stosownym zapasem czasu. Smak pieczonego schabu wynagrodzi każdą minutę czekania.

soczyste kotlety mielone z musztardą i majonezem
03.12.2022 09:51 Połącz 2 sosy i zmieszaj z mięsem. Kotlety mielone nigdy nie były tak pyszne i soczyste

Nie masz pomysłu na nadchodzący obiad? Przychodzimy z pomocą. Nasz przepis na soczyste kotlety mielone z musztardą i majonezem nie ma sobie równych. Mięso usmażone z tymi dwoma dodatkami pachnie i smakuje wprost nieziemsko.Soczyste kotlety mielone z musztardą i majonezem są wyjątkowo pyszne dzięki sposobowi ich przygotowania. Po usmażeniu mięso podduszamy jeszcze w garnku z dodatkiem aromatycznych przypraw. To właśnie dzięki tej metodzie kotlety są nadzwyczaj wilgotne i wręcz rozpływają się w ustach. Koniecznie wypróbuj ten patent.

karp
29.11.2022 21:24 Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Przedstawiamy świąteczny przepis, który przekona do karpia niejednego sceptyka. Elegancka ryba zapieczona w sosie miodowo-musztardowym znika z półmiska w mgnieniu oka. Jego przygotowania jest przy tym szybkie i nie nastręcza żadnych trudności. Ten sposób to totalny hit.Przyrządzenie pieczonego karpia zaczyna się dzień wcześniej. Wtedy to właśnie przygotowuje się cebulową pierzynkę, w której ryba leżakuje w lodówce. Dzięki temu pozbywamy się jej charakterystycznego błotnego posmaku. Ten karp wprost rozpływa się w ustach.

McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis
29.11.2022 19:07 McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

McDonald's wycofuje kultową kanapkę. Już teraz możesz ją jednak zrobić samodzielnie w domu z kilku podstawowych składników. Domowy McRoyal smakuje rewelacyjnie. Delikatne, soczyste mięso wołowe, warzywa, cheddar i sosy są połączeniem, którego musisz spróbować.McDonald's wycofuje z oferty podwójną kanapkę McRoyal w wersji łagodnej i pikantnej. Kultowe danie przygotujesz błyskawicznie w swoim domu. Burger będzie jeszcze smaczniejszy i przede wszystkim zdrowszy od gotowego produktu. Do kanapki podaj chrupiące frytki z ziemniaków lub batatów. Domowy zestaw jak z McDonald's posmakuje każdemu.Do przygotowania kanapki McRoyal potrzebujesz kawałek wołowiny bez kości, np. polędwicy lub łopatki. Wołowina jest dość twardym mięsem, jednak jest na to skuteczny sposób. Po zmieleniu mięsa, wlej odrobinę zimnej wody i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut. Spulchniona wołowina po usmażeniu będzie soczysta i delikatna.Oryginalna kanapka McRoyal to nie tylko mięso. To również ser cheddar, ogórki konserwowe, szalotka, cebula czerwona oraz ketchup i musztarda. Takie też składniki znajdziesz w domowej wersji kultowego dania. Bardzo ważna jest również sama bułka. Pieczywo do hamburgerów przekrój na pół i podsmaż na patelni grillowej lub podpiecz w piekarniku.

domowy majonez
17.11.2022 15:56 Niezawodny przepis na domowy majonez. Już nigdy nie kupisz go w sklepie

Nadchodzący czas w roku sprzyjać będzie rozmaitym kulinarnym dokonań. Wiele tradycyjnych potraw nie obejdzie się bez dodatku majonezu. Pójdź o krok dalej i przygotuj popularny sos samodzielnie. Gwarantujemy, że smakowi domowego majonezu nie dorówna żaden gotowiec.Przygotowane domowego majonezu nie jest niczym trudnym. Wystarczą odpowiednie proporcje składników i delikatne obroty miksera. Poszczególne produkty dodawaj stopniowo, kontrolując smak i konsystencję sosu. Rezultat końcowy po prostu Cię zachwycą.

sos pieprzowy
15.11.2022 22:57 Jak zrobić sos pieprzowy do mięs? Ciepły, szybki, doda smaku też innym potrawom

Sosy są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Dodają im smaku, wyrazu i soczystości. Jeśli chodzi o dania mięsne, doskonale pasują do nich pikantne sosy, takie jak klasyczny sos pieprzowy. Charakteryzuje się on kremową konsystencją oraz wyraźnie wyczuwalnym smakiem przyprawy. Taki sos podkręci niejeden mięsny posiłek.Sos pieprzowy oryginalnie podaje się do steków wołowych. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by w jego towarzystwie zaserwować wieprzowinę, kurczaka lub rybę. Ten sos jest doprawdy uniwersalny w zastosowaniu.Sos pieprzowy możesz zrobić w rozmaitych wariantach. Przygotuj bardziej pikantną wersję z suszonych ziaren lub łagodniejszą z użyciem pieprzu marynowanego oraz mleka. Niezależnie, który wariant wybierzesz, gotowy sos pieprzowy będzie wyśmienitym dodatkiem.