Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Nabiał

Nabiał

ciasto na pierogi
16.11.2021 01:00 Niezwykle elastycznie i miękkie ciasto na pierogi ze śmietaną

Przychodzimy z pomocą wszystkim miłośnikom pierogów, którzy wciąż mają problem z ciastem. Przygotujcie ciasto na pierogi ze śmietaną według naszego przepisu. Wyjdzie niezwykle elastyczne i miękkie. Nie klei się też w czasie wałkowania i doskonale daje się formować. Większość z nas kocha jeść pierogi. Jednak ich robienie nie jest już, aż tak wielką frajdą. Są dość pracochłonne, a gdy jeszcze pojawią się problemy z ciastem, trzeba na nie poświęcić więcej czasu. Ciasto na pierogi można zrobić z samej mąki i dobrze ciepłej wody. Często dodaje się też jajko, które spulchnia ciasto. Niektórzy wlewają do niego łyżkę oleju albo stopionego masła, by ciasto było bardziej elastyczne. My zaś proponujemy dodać do ciasta trochę gęstej, kwaśnej śmietany. Sprawi, że ciasto świetnie się zagniata, bez lepienia do stolnicy. Dobrze też utrzymuje wilgotność.

zabielanie zupy
15.11.2021 01:00 Czym zabielać zupę zamiast śmietany?

Jedni lubią zupy czyste, drudzy zabielane. Te drugie odznaczają się aksamitnym smakiem, większą gęstością i pożywnością. A wiesz, czym zabielić zupę zamiast śmietany? Jest kilka smacznych możliwości. Wybierz swoją ulubioną. Zabielane zupy z pewnością są bardziej kaloryczne niż zupy bez dodatku śmietany. Jednak dzięki zabieleniu zupa też dużo zyskuje. Jeśli jest dosyć chuda, dawka tłuszczu pochodzącego ze śmietany doda jej smaku. Sprawi też, że nasz organizm lepiej przyswoi witaminy zawarte w warzywach. Przy okazji zupa stanie się też bardziej sycąca i nabierze aksamitnej konsystencji.

Ciasto chałwowe bez pieczenia
14.11.2021 01:00 Ciasto bez pieczenia z chałwą - pyszne, szybkie i delikatne

Chałwa jest pysznym deserem, który zachwycił już niejednego smakosza. Dodana do kremu nada mu specyficznego smaku, który na długo zostanie w waszej pamięci. Skuście się na wyjątkowe ciasto bez pieczenia z chałwową masą, a wasi goście długo będą wspominali spotkanie, na którym go podacie. Desery bez pieczenia są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też szybkie w przygotowaniu. Przeważnie zajmuje ono 15 minut. Nie raz polecaliśmy wam już pyszne przepisy na tego typu słodkości. Wielu z was z pewnością spróbowało już szarlotki bez pieczenia czy ciasta migdałowego siostry Anastazji z pyszną masą krówkową w składzie. Tym razem proponujemy wam herbatniki przekładane pyszną masą z dodatkiem sezamowego smakołyku.

Ptysie
13.11.2021 01:00 Prosty przepis na wyborne ptysie - pokochasz ich smak

Ptysie są pysznym deserem z kremem, który uważany jest za wyjątkowo trudny do przygotowania. Często ze względu na to wyobrażenie rezygnujemy z jego przyrządzania w domu. Niesłusznie, gdyż przepis na ten smakołyk jest niezwykle prosty. Z pomocą naszej receptury zrobicie ptysie, które zachwycą smakiem i wyglądem. Desery parzone — takie jak karpatka — czy bazujące na cieście francuskim np. kremówki, uchodzą za wyjątkowo złożone i sprawiające kłopot w samodzielnym przygotowaniu. Nie musi tak wcale jednak być, jeśli zadbamy o to, by wykonać je zgodnie z instrukcją. Spróbujcie wykonać ptysie z poniższego przepisu i przekonajcie się, jak łatwo można wyczarować smaczny deser ze śmietaną.

Sernik wiedeński
12.11.2021 01:00 Sernik wiedeński od siostry Anastazji - wychodzi idealnie za każdym razem

Szukacie prostego przepisu na sernik bez zbędnych dodatków? Sernik wiedeński będzie dla was idealny. Pieczony jest bez spodu, a charakteryzuje go wyjątkowo delikatna konsystencja — ser wprost rozpływa się w ustach. Zrobiony według przepisu siostry Anastazji zawsze się udaje i nie opada. Musicie go wypróbować. Proponowaliśmy wam już sprawdzone przepisy na wypieki siostry Anastazji. Wielu z was z pewnością do gustu przypadł jej pyszny jabłecznik czy korzenny makowiec. Tym razem proponujemy powrót do tradycji i zdradzamy, jak siostra Anastazja przyrządza sernik wiedeński. Koniecznie spróbujcie tego lekkiego jak chmurka i wyśmienitego deseru.

Puszysta jajecznica
12.11.2021 01:00 Jak zrobić puszystą jajecznicę? Zdradzamy najlepszy sposób

Jajecznica jest jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią sięgają po nią w trakcie pierwszego posiłku. Podczas przygotowań warto zmieszać jajka z odrobiną mleka. Natomiast w trakcie smażenia do mieszanki należy zetrzeć trochę masła. Dzięki temu jajecznica wyjdzie lekka i puszysta. Nie da się ukryć, że jajecznica zalicza się do kulinarnych klasyków, które często goszczą na naszych stołach. Dziś sięgniemy po niezawodny sposób, dzięki któremu specjał wyjdzie jeszcze bardziej puszysty. Śniadanie w tym wydaniu na długo pozostanie w pamięci.

smażenie schabowego
11.11.2021 01:00 Sekretna marynata do kotletów schabowych po gdańsku - wychodzą obłędnie kruche

Kotlety schabowe przyrządzamy od lat, jednak nadal mogą nas zaskoczyć. Na przykład niezwykłą soczystością czy smakiem. Takie cuda zdziała, chociażby sekretna marynata do kotletów schabowych po gdańsku. Sprawi ona, że kotlety będą niezwykle kruche i smaczne. Ile gotujących, tyle sposobów na zrobienie schaboszczaków. Jedni rozbijają je cieniej, inni grubiej. Niektórzy przyprawiają je tylko solą i pieprzem, inni sięgają też po zioła. Marynowanie schabowych również jest popularne i można je zrobić na wiele sposobów. My proponujemy przygotować kotlety schabowe w piwnej marynacie.

śledzie w śmietanie
11.11.2021 01:00 Śledzie w śmietanie z dodatkiem gruszek zamiast klasycznych jabłek

Śledź jest doskonały na przekąskę. W oleju, w śmietanie, każdy. Śledzie w śmietanie zwykle łączy się z cebulą i jabłkiem. My mamy dla was jednak smaczniejszą propozycję. Przygotujcie śledzie w śmietanie z dodatkiem gruszek. Smakują o wiele ciekawiej niż z dodatkiem klasycznych jabłek. Na przekąski zwykle przeznaczamy matiasy, czyli solone filety śledziowe. Są dość uniwersalne w zastosowaniu, jednak ich słony smak jest zawsze mniej lub bardziej wyczuwalny. Oczywiście zależy to od tego, jak długo je moczyliśmy i z jakim dodatkami je zestawimy. Słony smak warto przełamać czymś słodkawym. Te smaki wzajemnie się wydobywają i podkreślają. Dlatego idealnym dodatkiem do śledzi są gotowane buraki, jabłko czy właśnie gruszka. Zresztą sami spróbujcie.

rozdrabnianie ogórków
09.11.2021 01:00 Genialny patent Kuronia na doskonałą mizerię z cukrem pudrem

Jeśli potrzebujecie szybko przygotować dodatek do obiadu, przychodzimy wam z pomocą. Proponujemy orzeźwiającą mizerię, która pasuje do dań mięsnych i z drobiu. Poznajcie genialny patent Kuronia na doskonałą mizerię z dodatkiem cukru pudru, a już nigdy nie zrobicie jej inaczej. Najszybszą mizerię zrobisz, mieszając pokrojone ogórki z solą, pieprzem i śmietaną. Możesz też do niej dodać posiekany koperek lub szczypiorek. Jakub Kuroń doprawia zaś śmietanę cukrem pudrem. Dzięki temu mizeria ma pełniejszy smak, a śmietana staje się jakby bardziej kremowa.

Sernik na zimno
07.11.2021 01:00 Sernik na zimno z dodatkiem cynamonu - deser w sam raz na jesień

Nie da się ukryć, że sernik wiedzie prym wśród deserów, które goszczą na polskich stołach. Można go przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dziś sięgniemy po przepis na drugą z możliwości. Sernik będzie smakował o niebo lepiej, jeśli dodasz do niego cynamon.Sernik z cynamonem idealnie sprawdza się w roli jesiennego deseru. Jego smak na długo pozostaje w pamięci. Przygotowanie specjału nie powinno nikomu przysporzyć większych problemów. Nawet mniej doświadczeni smakosze dadzą sobie radę.

śledzie w śmietanie
07.11.2021 01:00 Kremowe śledzie w śmietanie bez dodatku jabłka i rodzynek

Śledzie są smaczne i zdrowe. Na dodatek dobrze komponują się z różnymi dodatkami, więc łatwo zmieniać smak śledziowych przekąsek. Dziś polecamy wam kremowe śledzie w śmietanie. Nie mają dodatku jabłka i rodzynek, a mają nieco ostrzejszy, wytrawny smak.Na bazie solonych filetów śledziowych możesz przygotować wiele smacznych przekąsek. Wystarczy, że połączysz je z ulubionymi dodatkami. Mogą być to gotowane buraczki, jajko czy rodzynki. Nim zabierzesz się do pracy, najpierw trochę wymocz śledzie. Dzięki temu usuniesz z nich nadmiar soli. Czas namaczania śledzi zależy od tego, jak delikatne śledzie lubisz. Dla jednych wystarczy godzina, dla innych nawet pół dnia. W czasie namaczania możesz 1-2 razy wymienić wodę na świeżą. To pomoże skrócić czas namaczania. Gdy śledzie będą już tak słone jak lubisz, wyjmij je z wody i osusz papierowym ręcznikiem.

Sernik w 15 minut
04.11.2021 01:00 Ekspresowy sernik z wiaderka - wystarczy 15 minut

Sernik uchodzi za jeden z najpopularniejszych deserów. Wszystko za sprawą jego walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Dziś postawimy na przepis, w którym przygotowanie deseru zajmuje zaledwie 15 minut. Sernik idealnie sprawdzi się, jeśli nie masz zbyt wiele czasu.Przeważnie przyrządzanie deserów kojarzy nam się z dosyć czasochłonnym procesem. Wyjątkiem jest receptura na sernik z wiaderka. Wystarczy poświęcić mu 15 minut. Resztę czasu zajmie samo pieczenie.

zapiekanka ziemniaczana
03.11.2021 01:00 Zachwycająca, błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana od Okrasy

Jeśli masz już dosyć kotletów i dań mięsnych mamy dla ciebie ciekawą propozycję na dzisiejszy obiad. Przygotuj zachwycającą, błyskawiczną zapiekankę ziemniaczaną według Karola Okrasy. Nie potrzebujesz wielu dodatków, ani nawet grama mięsa, przy zapiekance nie ma też dużo pracy. Gwarantujemy, że ta potrawa będzie przyjemną odmianą dla domowników. Choć to dania mięsne uważane są za najbardziej pożywne, to jednak nie każdy za mięsem przepada. Zresztą ile można go jeść. Mięso nie jest ani zdrowe, ani nie powinniśmy spożywać go zbyt często. Dlatego od czasu do czasu warto zrobić sobie obiadową odmianę, nawet jeśli jest się mięsożercą.W zapiekance proponowanej przez Karola Okrasę nie ma krzty mięsa. Jej podstawą są ziemniaki, a ważnym smakowym dodatkiem pieczarki i suszone pomidory. Smak całości dopełniają przyprawy i aksamitna śmietanka.

Sernik siostry Anastazji
30.10.2021 02:00 Jesienny sernik od siostry Anastazji

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe ciasto, mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj jesienny sernik według przepisu siostry Anastazji. Ma dodatek śliwek, które kupisz teraz bez problemu. Jest puszysty, wilgotny i bardzo smaczny. Idealny na rodzinne spotkanie.Serniki należą do naszych ulubionych ciast. Nie są zbyt słodkie, za to bardzo pożywne. To dzięki dodatkowi białego sera, a także sporej ilości jajek. Można je przygotować na wiele sposobów i co ważne, doskonale smakują nawet po kilku dniach.

Projekt bez tytułu (9)
27.10.2021 02:00 Niezwykle kremowa i lekka ogórkowa ze składnikiem niespodzianką

Zupa ogórkowa należy do klasyki polskiej kuchni. Dziś chcieliśmy wam polecić niezwykle kremową i lekką ogórkową, ale przygotowaną ze świeżych ogórków. Jej doskonała konsystencja to też zasługa składnika niespodzianki. Gdy myślicie o zupie ogórkowej, to z pewnością przychodzą wam do głowy kiszone ogórki. Jednak zupę można też przygotować ze świeżych ogórków. Zaskoczy was orzeźwiającym smakiem i kremową konsystencją, której dodaje jej pyszne i zdrowe awokado.

Ewa Wachowicz, szarlotka
25.10.2021 02:00 Szarlotka z budyniem od Ewy Wachowicz

Kochamy ciasta z jabłkami, a już najbardziej szarlotkę. Połączenie kruchego ciasta z wilgotnością owoców smakuje doskonale. Dziś podsuwamy wam przepis Ewy Wachowicz na szarlotkę z budyniem. Jest jeszcze bardziej wilgotna, a kruche ciasto rozpływa się w ustach.Budyń jest dodatkiem dość często wykorzystywanym w ciastach i deserach. Jego mleczny smak i gęsta konsystencja szczególnie pasują do kruchych wypieków. Jednak na jego bazie można też przygotowywać kremy do tortów czy ptysiów. Budyń ma tę zaletę, że nie jest zbyt kaloryczny, a wprowadza do ciasta przyjemną wilgotność.

kawa i mleczko
22.10.2021 02:00 Co dodawać do kawy zamiast mleka?

Kawę z mlekiem? Poproszę, ale nie koniecznie z krowim. Tak coraz częściej odpowiadają klienci kawiarni. Tradycyjne, krowie mleko odchodzi już trochę w niełaskę. To nie tylko decyzje wegan, ale też osób dbających o zdrowie i poszukujących nowych smaków. Zobacz, co więc można dodawać do kawy zamiast tradycyjnego mleka.Krowie mleko uważane jest za niezbędne w diecie, zwłaszcza dzieci i młodzieży. Jego przeciwnicy są zdania, że wcale nie jest takie zdrowe i że bez niego można żyć. Krowie mleko często uczula, powoduje też niestrawność. Jako produkt pochodzenia zwierzęcego zawiera też tłuszcz i cholesterol. Dbający o środowisko zarzucają mu, że jest produktem nieekologicznym.

Śledzie od Ewy Wachowicz
22.10.2021 02:00 Przepis Ewy Wachowicz na szybkie śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem

Śledzie, choć są tak pospolite, należą do bardzo zdrowych ryb. Jeśli kupisz matiasy raz, dwa zamienisz je w pyszną przystawkę, przekąskę czy sałatkę. Jeśli nie masz pomysłu jak je podać, mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj szybkie śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem według przepisu Ewy Wachowicz. W sklepach można kupić śledzie w różnej postaci. Są śledzie solone w całości, solone filety i marynowane filety śledziowe. Jeśli chodzi o łatwość przygotowania i uniwersalność smakową, zdecydowanie polecamy solone filety, czyli tzw. matiasy.Zazwyczaj filety są dość słone, dlatego przed przyrządzeniem warto je namoczyć. Zwykle moczy się je w zimnej wodzie, ale można też w mleku. W tym drugim przypadku ryby nabiorą delikatniejszego smaku. Czas moczenia śledzi zależy od tego, czy wolimy ryby łagodniejsze, czy ostrzejsze w smaku. Dla niektórych wystarczy godzina, inni moczą je nawet pół dnia.

Chleb moczony w mleku
20.10.2021 02:00 Kultowy chleb z mlekiem

Chleb w mleku jest daniem, które większość z nas pamięta jeszcze z czasów dzieciństwa. Wtedy moczone czerstwe pieczywo w mleku z cukrem było prawdziwym rarytasem. Jeśli tęsknisz do jego smaku, prezentujemy kultowy przepis.Chleb moczony w mleku nie jest niczym ekstrawaganckim. To prosty sposób na wykorzystanie chleba, który inaczej prawdopodobnie wylądowałby na śmietniku. Mleko należy oczywiście posłodzić, aby w smaku było odpowiednio dobre. Dobrym pomysłem jest również dodanie przypraw, jak cynamon czy kardamon, aby wzbogacić profil smakowy posiłku.

Domowy serek
19.10.2021 02:00 Jak zrobić domowy twarożek?

Domowy twaróg jest bardzo prosty w przygotowaniu. Możecie go podać na wiele różnych sposobów, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się jego smakiem.Twaróg doskonale sprawdzi się w duecie ze świeżą rzodkiewką lub szczypiorkiem. Podany na świeżym pieczywie smakuje tak wybornie, że nikt mu się nie oprze. Możecie go z powodzeniem zjeść na słodko — ze śmietanką, świeżymi owocami i orzechami.Będzie również idealny jako nadzienie do pierogów czy naleśników np. tych gryczanych. Przekonajcie się sami, jak wiele pysznych dań jesteście w stanie wykreować, wykorzystując ten produkt.

Zsiadłe mleko
15.10.2021 02:00 Dlaczego warto pić zsiadłe mleko?

Zsiadłe mleko, dzięki procesom fermentacyjnym, uzyskuje wyjątkowe właściwości i nabiera wiele wartości odżywczych. Regularne picie zsiadłego mleka poprawia pracę całego organizmu. Jako produkt niskokaloryczny, świetnie sprawdza się podczas chudnięcia. Zsiadłe mleko swój specyficzny kwaśny smak oraz fakturę zawdzięcza ciężkiej pracy bakterii kwasu mlekowego - to one są odpowiedzialne za fermentacje cukrów zawartych w surowym mleku. Dzięki nim nabiał nabiera również wielu innych wspaniałych właściwości.Dzisiaj wiele młodych osób rezygnuje z tego typu produktów, ponieważ nie pasuje im konsystencja zsiadłego mleka oraz kwaśność. Mimo wszystko warto pić je jak najczęściej, ponieważ można wiele na tym zyskać.

kotlet schabowy
15.10.2021 02:00 Kruche i delikatne kotlety schabowe marynowane w jogurcie

Idealne kotlety schabowe powinny być kruche i delikatne. Właśnie takie wyjdą, jeśli do zamarynowania mięsa użyjesz jogurtu naturalnego. Schab musisz jednak potrzymać w marynacie kilka godzin. Potem usmaż go tak jak zawsze.Kotlety schabowe są naszym kultowym daniem obiadowym. Jak nie mamy pomysłu na nic wyszukanego albo chcemy na szybko przygotować obiad, od razu przychodzi pomysł na kotlety. Wiadomo, wszyscy je zjedzą z ochotą i będą nasyceni.Niektórzy po rozbiciu mięsa tylko i wyłącznie oprószają je solą i pieprzem. Jednak, jeśli mięso wcześniej zamarynujecie, poczujecie różnicę. Do marynowania schabu można użyć np. mleka i cebuli, my jednak polecamy jogurt naturalny. Dzięki temu, że jest kwaśny, lepiej i szybciej skrusza mięso.

Jajecznica ze szczypiorkiem
14.10.2021 02:00 Jajecznica ze szczypiorkiem - pysznie i prosto

Jajecznica ze szczypiorkiem jest wprost idealnym pomysłem na dobry początek dnia. Jest smaczna, świeża, delikatna. Dolej odrobinę mleka do jajek i uzyskaj puszyste i niezwykle pożywne śniadanie, które doda Ci energii na cały dzień. Sprawdź, jak przygotować pyszną jajecznicę ze szczypiorkiem.Jajecznica jest jedną z najprostszych propozycji śniadaniowych. Jest aksamitna, delikatna i niezwykle sycąca. Jajecznicę ze szczypiorkiem przygotujesz w zaledwie kilka minut. Podaj ją z jeszcze ciepłym chlebem - tak smakuje najlepiej. Jajka przed smażeniem dokładnie roztrzep z mlekiem, dzięki czemu jajecznica będzie bardziej miękka, puszysta i aksamitna.Jajecznica ze szczypiorkiem jest zdrowym i pożywnym posiłkiem. Jajka są źródłem wapnia, fosforu, żelaza i witaminy B2. Związki te wzmacniają kości, odporność, zapobiegają chorobom krwi i anemii. Witamina B2 natomiast jest niezbędną do życia witaminą, ponieważ wspiera wszystkie procesy zachodzące w naszym organizmie. Jej niedobór grozi bardzo poważnymi dolegliwościami i chorobami. Do jajecznicy możesz dodać ulubione dodatki. Wykorzystaj również sezon na najlepsze grzyby i przygotuj aksamitną jajecznicą z kurkami. Jest mocno aromatyczna i doskonała na początek dnia.

Ewa Wachowicz i jej racuchy
13.10.2021 02:00 Przepis na fantastyczne racuchy od Ewy Wachowicz

Kto ma ochotę na racuchy? Chrupiące, z owocami, posypane cukrem pudrem? Podajemy wam przepis na fantastyczne racuchy od Ewy Wachowicz. Przygotujcie je dziś na podwieczorek albo wczesną kolację. Wszyscy będą zachwyceni.Racuchy kochają dzieci i dorośli. Często są one awaryjnym daniem, które robimy, gdy np. kończy się pieczywo albo nie mamy innego pomysłu. Dziś zrobimy puszyste racuchy, korzystając z przepisu Ewy Wachowicz. Mają one dodatek kefiru, który sprawia, że ciasto jest puszyste i przyjemnie kwaskowe w smaku.

ciasto bez pieczenia
10.10.2021 02:00 Cudowne ciasto Mleczna Kanapka bez pieczenia, nie można mu się oprzeć

Jeśli chcesz szybko przygotować coś słodkiego, zrób ciasto bez pieczenia. Wystarczy, że ułożysz na sobie kilka pysznych warstw, całość schłodzisz i deser będzie gotowy. Zobacz jak przygotować cudowne ciasto mleczna kanapka bez pieczenia. Ciasta bez pieczenia zawsze się udają i zawsze smakują. I co ważne, nie ma przy nich dużo pracy. To dlatego, że wykorzystuje się przy nich gotowe ciastka, a całość tylko wzbogaca się szybkimi do zrobienia masami.

gorąca czekolada
07.10.2021 02:00 Przepis na pyszną czekoladę na gorąco

Gorącą czekoladę możesz zamówić w kawiarni. Jednak bez problemu i taniej przygotujesz ją w domu. Wystarczy dosłownie kilka minut. Oto przepis na pyszną czekoladę na gorąco. Będzie idealna na chłodne, ponure dni, bo rozgrzeje, a przy okazji nasyci i poprawi nastrój. Czekolada to jedna z najzdrowszych słodkości. To dlatego, że oprócz cukru i tłuszczu zawiera jeszcze miazgę kakaową. I właśnie ten ostatni składnik jest w czekoladzie najwartościowszy. Im więcej go czekolada zawiera, a więc im jest ciemniejsza, tym lepiej dla naszego zdrowia. Miazga kakaowa dostarcza naszemu organizmowi magnezu, który zwalcza stres. Zawiera też potas, który wraz z magnezem korzystnie wpływa na układ krążenia i serce. Ciemnia czekolada to też spora dawka żelaza i wapnia. Poza tym miazga kakaowa zawiera polifenole, które są silnymi przeciwutleniaczami, dzięki czemu chronią przed nowotworami i spowalniają starzenie się komórek. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Placki ziemniaczane od Magdy Gessler
04.10.2021 02:00 Przepis na aksamitne placki ziemniaczane od Magdy Gessler

Sezon ziemniaczany w pełni. Właśnie teraz ziemniaki są najwartościowsze i mają już odpowiednią ilość skrobi. Są więc idealne na placki. Jeśli zwykle wychodzą ci suche i gumowate, zobacz przepis na aksamitne placki ziemniaczane od Magdy Gessler. Placki ziemniaczane to danie proste, pyszne i tanie. Doskonałe na obiad czy kolację. Świetnie smakują podane ze śmietaną i cukrem, z samym cukrem czy z wytrawnym sosem, np. mięsnym, grzybowym. Choć przygotowanie placków ziemniaczanych jest proste, nie zawsze wychodzą takie, jak trzeba. Nieraz są zbyt suche, nieraz mało chrupiące albo gumowate. Magda Gessler ma swój sposób na przygotowanie wyśmienitych placków ziemniaczanych. Dodaje do nich śmietanę, która nadaje im aksamitnej konsystencji. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jajecznica
01.10.2021 02:00 Wyjątkowy sposób na puszystą jajecznicę

Jajecznica może kojarzyć się z daniem banalnie prostym do zrobienia, którego nie trzeba ulepszać. Okazuje się, że istnieje sposób znacznie przyjemniejszy niż zwykłe wbicie jajek na patelnie. Energicznym mieszaniem i zamianą oleju na mleko, można zrobić wyjątkowo puszystą, a zarazem kremową jajecznicę. Jajecznica przez większość ludzi przygotowywana jest poprzez wlanie jajek na patelnie z tłuszczem i okazjonalnym mieszaniem, aby nic nie przywarło do dna. Wystarczy zastąpić tłuszcz mlekiem, aby cieszyć się jeszcze lepszym śniadaniem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: