Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Nabiał

Nabiał

Sery wyrzucone do lasu
29.07.2021 02:00 Kilogramy nieświeżego jedzenia w bieszczadzkim lesie

W bieszczadzkim lesie doszło do niecodziennego zdarzenia - odkryto wyrzuconą hałdę wędzonych oscypków. Jak tłumaczą leśnicy, zanim zdołano je znaleźć, już zaczęły śmierdzieć. Mundurowi zaapelowali do właściciela śmieci, aby uprzątnął odpadki. Wybierając się na spacer do lasu w Bieszczadach, nie spodziewamy się, że natrafimy na nieprzyjemne znalezisko. Niestety, poniższa historia pokazuje, że nie każdy może liczyć na tego typu luksus. Osoba odpowiedzialna za wyrzucenie tak dużych ilości serów w dzicz nie pomyślała, jak duże zagrożenie wywołuje - nie tylko dla ludzi, lecz również dzikich zwierząt, chcących się posilić gnijącym produktem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Makaron z serem
24.07.2021 02:00 Przepis na makaron z serem

Makaron z białym serem ma smak, którego żaden z nas nie może zapomnieć - jeszcze nie tak dawno temu owa potrawa pojawiała się na stołach w każdym domu. Jeśli pragniesz wrócić do niej, niżej zdradzamy najprostszy przepis. Wystarczy jeden kęs, aby przypomnieć sobie dzieciństwo. Makaron z białym serem na słodko jest pożywny głównie dzięki wartościom odżywczym tego charakterystycznego nabiału. Sporo białka, wapnia oraz innych substancji sprawiają, że całe danie doskonale syci i dodaje energii. Przy okazji gotowania makaronu pamiętaj, aby nie trzymać go we wrzątku zbyt długo. Uzyskanie idealnej twardości, czyli al dente, znacznie zwiększa przyjemność, jaka płynie z jedzenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co jeść przed snem?
21.07.2021 02:00 Dlaczego godzinę przed snem warto zjeść orzechy?

Chociaż wiemy, że przed położeniem się do łóżka nie powinniśmy jeść ciężkostrawnych potraw, wciąż nie do końca zdajemy sobie sprawę z zalet spożywania niektórych produktów właśnie późnym wieczorem. Należą do nich orzechy, które warto zjeść na godzinę przed pójściem spać. Rano obudzisz się w znacznie lepszym nastroju. Produkty, które spożywamy przed snem, mają ogromny wpływ nie tylko na jakość naszego snu, ale również samopoczucie czy ogólną kondycję organizmu. O tym, jakich produktów zdecydowanie powinniśmy unikać przed pójściem spać, pisaliśmy już w tym artykule. Tym razem skupimy się na tych, które są wręcz wskazane przy problemach m.in. z bezsennością czy pobudkami w nocy. Niektóre produkty spożywcze mogą znacząco poprawić komfort snu i sprawić, że rano będziemy budzić się znacznie bardziej wypoczęci. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Obieranie jajek bez wysiłku
13.07.2021 02:00 Prosty i błyskawiczny sposób na obieranie jajek na twardo

Obieranie jajek na twardo to bardzo niewdzięczne zajęcie. Często skorupka zamiast odejść w całości, odpada po małym kawałku, przez to całe jajko jest poszarpane, a przy okazji marnujemy jego białko. Jajka to prawdziwy śniadaniowy szlagier. Bardzo chętnie jadamy się w formie jajecznicy, omletu oraz na twardo. Ten ostatni sposób, chociaż bardzo pyszny, miewa swoje wady. Skorupka od jajka niekiedy zupełnie nie chce schodzić, a zamiast pysznego śniadania, serwujemy sobie irytację. Dziś podpowiemy jak uniknąć zbędnych nerwów o poranku.

Mleko doprowadziło do śmierci
24.06.2021 02:00 Niemcy: niemowlę nie żyje po podaniu skażonego mleka

W szpitalu w Oldenburgu w Niemczech zmarło niemowlę po podaniu mu mleka skażonego groźną bakterią Cronobacter. Prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie wyjaśnienia okoliczności śmieci wcześniaka. Bakterie wykryto również u innych noworodków. Noworodki mają bardzo słabą odporność, dlatego tak ważne jest zachowanie wszystkich procedur i przepisów dotyczących higieny. Wszelkie zanieczyszczenia czy skażenia mogą doprowadzić do ciężkich powikłań, czy nawet śmierci dzieci. Na portalu onet.pl przekazano dzisiaj dramatyczne wieści o śmierci noworodka w niemieckim szpitalu w Oldenburgu. Specjaliści podejrzewają, że winnemu jest właśnie niedopatrzenie i lekceważenie przepisów. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

ser-krojenie
10.06.2021 02:00 Największy błąd podczas krojenia sera

Żółty ser często gości na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy sięgają po niego regularnie. Mało kto spodziewałby się, że nawet podczas tak prozaicznej czynności, jak krojenie sera, możemy popełnić błąd, który doprowadzi do jego zepsucia.Nie da się ukryć, że żółty ser odgrywa istotną rolę w codziennej diecie wielu osób. Niektórzy zajadają go niemal codziennie. Niemal w każdej lodówce znajdziemy ten popularny produkt spożywczy. Warto wiedzieć, czego unikać podczas krojenie.

obraz 2021-06-06 150744
06.06.2021 02:00 Jakie właściwości ma zsiadłe mleko?

Zsiadłe mleko jest klasyką, którą uwielbiają szczególnie starsi Polacy. Przyzwyczajeni są bowiem do tradycyjnego dania złożonego z ziemniaków i sadzonych jajek wraz ze zsiadłym mlekiem. Produkt ten doskonale sprawdza się we wzmacnianiu odporności, a także chroni przed biegunkami i zaparciami. Zsiadłe mleko kojarzy się wielu osobom z gęstą konsystencją, a także intensywnym kwaśnym smakiem. Jeśli ktoś go nie lubi, powinien spróbować się przemóc, gdyż właściwości zsiadłego mleka są wyjątkowo pomocne. Co ciekawe, przygotowanie zsiadłego mleka jest banalnie proste nawet w domowych warunkach. Jedynym warunkiem jest posiadanie odpowiedniego mleka, które nie zostało poddane procesowi pasteryzacji i jest jak najświeższe.

Mleko pasteryzowane czy nie?
16.04.2021 02:00 Czy mleko "prosto od krowy" jest zdrowsze od pasteryzowanego?

Mleko, które możemy dzisiaj kupić w sklepach, jest poddawane licznym procesom, mającym za zadanie wydłużyć jego przydatność do spożycia oraz pozbyć się szkodliwych i niebezpiecznych dla zdrowia człowieka substancji. Dzięki temu spożywanie takiego mleka jest o wiele bezpieczniejsze. Mnóstwo osób tęskni jednak za smakiem nieprzetworzonego mleka "prosto od krowy" - nierzadko pito je zaraz po wydojeniu, gdy było jeszcze ciepłe. Jak się okazuje, według współczesnych dietetyków, spożywanie surowego mleka mogło być wręcz niebezpiecznie.

Kefir i jego właściwości
13.03.2021 01:00 Zaskakujące właściwości kefiru

Kefir charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, który można określić jako delikatnie cierpki. Nie bez powodu wiele osób regularnie po niego sięga. Z pewnością warto dodać go do swojego jadłospisu. Można wiele zyskać.

śledzie w śmietanie
12.10.2011 02:00 Jak zrobić śledzie w śmietanie?

Jeśli masz ochotę na przekąskę, proponujemy rybę, a dokładniej śledzia. Jest zdrowy, pożywny i możesz go przyrządzić na wiele sposobów. Zobacz jak zrobić śledzie w śmietanie. Są łatwe do przygotowania, a będą smakować lepiej niż kupne. Śledzie są jednymi z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych u nas ryb. Możesz kupić śledzie świeże, solone, matiasy, marynowane filety, a także rozmaite sałatki i konserwy z ich dodatkiem. Śledź jako tłusta ryba morska jest bardzo zdrowy, bo dostarcza kwasów omega-3 i jodu. Naprawdę warto o nim pamiętać w codziennej diecie.