Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Obiad

Obiad

Sos z boczniaków do makaronu
01.02.2022 01:00 Apetyczny, niebanalny sos z boczniaków do makaronu

Sos z boczniaków do makaronu to pomysł na aromatyczne danie, jak z restauracji. Gęsty sos grzybowy doprawiony śmietaną, świeżym tymiankiem i parmezanem podany z makaronem to prawdziwa uczta dla całej rodziny. Poznaj przepis na wyśmienity sos z boczniaków do makaronu.Boczniaki są późnymi grzybami sezonowymi, które można spotkać w naszych lasach od końca października aż do początku lutego, jeśli zima nie będzie zbyt ostra. Boczniaki rosną na drzewach liściastych, głównie na pniach i przewróconych konarach.Boczniaki to bardzo zdrowe grzyby, zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, potas, żelazo, wapń i cynk. Grzyby są mało kaloryczne, a ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka, mogą służyć za zamiennik mięsa. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykorzystać boczniaki w kuchni. Sos do makaronu z boczniaków jest więc nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Boczniaki podsmażone z cebulką, czosnkiem i tymiankiem na oliwie z oliwek mają doskonały smak. Danie oprósz startym parmezanem, a zniknie z talerzy w mgnieniu oka.Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny i aromatyczny sos do makaronu- tu poznasz przepis na sos z brokuła i świeżą bazylią, jest idealny na obiad w zarówno w zimowe, jak i upalne dni.

Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym
01.02.2022 01:00 Idealne na obiad pulpety wieprzowe w sosie koperkowym

Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym to pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Pulpeciki gotowane w aromatycznym sosie warzywnym z koperkiem są delikatne, miękkie i aż rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na tradycyjne pulpety wieprzowe w sosie koperkowym.Pulpety w sosie koperkowym to jedno z podstawowych dań polskiej, domowej kuchni. Wszyscy znamy je już z czasów dzieciństwa, kiedy były przygotowywane przez nasze mamy i babcie. Delikatne, puszyste i miękkie kuleczki mięsne polane sosem koperkowym to jedno z najlepszych domowych potraw. Sekretem idealnych pulpetów jest ich gotowanie w sosie przed dodaniem do niego śmietany i mąki, dzięki czemu mięso ugotuje się bez ryzyka przypalenia. Pulpety koniecznie obsmaż przed gotowaniem, aby wieprzowina była zwarta i nie rozleciała się w sosie. Pulpety uwielbiam w tradycyjnej wersji, z ziemniakami tłuczonymi lub puree i ogórkami kiszonymi. Pulpety świetnie smakują również z kromką świeżego pieczywa. Pulpety przygotujesz w nieco innym stylu- tu poznasz przepis na rybne pulpety z dodatkiem suszonych pomidorów, są idealne na obiad i kolację.

Gołąbki
31.01.2022 01:00 Co zrobić, żeby gołąbki nie wyszły twarde?

Gołąbki są jedną z czołowych potraw polskiej kuchni, dlatego przykładamy do nich tak dużą wagę. Niestety pomimo dużej popularności potrawy, wielu Polaków nie zdaje sobie sprawy, że nie należy przygotowywać jej na chudym mięsie. Zbyt mała zawartość tłuszczu spowoduje, że farsz będzie suchy, zbity i niesmaczny. Niżej wyjawiamy, jak przygotować idealne gołąbki.Gołąbki uznawane są za stosunkowo skomplikowany przepis, który wymaga dużego nakładu pracy i czasu. W praktyce wykonanie ich jest banalnie proste, lecz warto mieć w zanadrzu kilka trików, dzięki którym można ułatwić sobie zadanie. Podstawą większości gołąbków jest farsz, który zwykle składa się z mieszanki ryżu i mielonego mięsa wieprzowego. Co więcej, to właśnie od ich jakości zależy w większości efekt po duszeniu lub pieczeniu.

Kremowa wegańska marchewka z groszkiem
31.01.2022 01:00 Kremowa, rozkoszna marchewka z groszkiem bez grama masła

Marchewka z groszkiem jest klasycznym dodatkiem do obiadu składającego się z kotleta i ziemniaków. Rarytas wyjdzie wam pysznie kremowy, jeśli tradycyjną zasmażkę zastąpicie kremową pastą orzechów nerkowca. Koniecznie wypróbujcie ten patent. Wegańskie wersje znanych polskich klasyków nie są wcale trudne w przygotowaniu. Smalczyk z fasoli czy flaczki z boczniaków z pewnością skradły serce niejednemu smakoszowi. Dlatego też prezentujemy wam pyszną recepturę na kolejny często goszczący na wielu stołach rarytas — marchewkę z groszkiem. W tej wersji też się zakochacie.

Wołowina w sosie chrzanowym
31.01.2022 01:00 Wołowina w sosie chrzanowym. Niezawodny przepis

Wołowina w sosie chrzanowym to pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso gotowane z warzywami jest doskonale miękkie, sos chrzanowy natomiast idealnie łączy się z wołowiną, dodając jej ostrości i bardzo wyraźnego smaku. Poznaj przepis na wołowinę w sosie chrzanowym, idealną na obiad.Wołowina w sosie chrzanowym to proste danie, które przygotujesz w 2 godziny. Wystarczy, że ugotujesz aromatyczny wywar na mięsie z warzywami. Sos chrzanowy również zrobisz w kilka minut. Wołowinę w sosie chrzanowym podaj z włoszczyzną, z którą gotowało się mięso. Do wołowiny z warzywami w aromatycznym sosie podaję puree z brokuła lub ziemniaków, kluski śląskie lub ziemniaki tłuczone z koperkiem. Każda wersja podania smakuje wszystkim i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Wołowinę w sosie chrzanowym przygotujesz z polędwicy, pręgi, udźca wołowego. Mięso musi być bez kości, może mieć lekkie przerosty tłuszczu, które są nośnikiem smaku. Pamiętaj, że świeża i smaczna wołowina ma zawsze różowy, jasny kolor. Jeśli masz ochotę na wołowinę w orientalnym stylu- tu poznasz przepis na wołowinę po chińsku z brokułem, papryką i aromatycznym, ciemnym sosem na bazie sosu sojowego.

Sos z brokułów do makaronu
31.01.2022 01:00 Sos z brokułów do makaronu - szybki, sprawdzony obiad

Sos z brokułów do makaronu to pomysł na prosty obiad włoskiej kuchni. Sos na bazie brokuła, świeżej bazylii, czosnku i parmezanu to niezwykle aromatyczny dodatek do makaronu. Poznaj przepis na sos z brokułów do makaronu, idealny na obiad, lunch i kolację.Sos brokułowy z parmezanem, czosnkiem i świeżą bazylią jest bezkonkurencyjnym, lekkim sosem do makaronu w włoskich stylu. Danie jest idealne zarówno w zimowe, pochmurne dni, jak i upalne popołudnia, jest świeży, aromatyczny, ziołowy, jest przepyszny.Sos do makaronu z brokułem ma również wyczuwalną nutę oliwy z oliwek i cytryny. Danie gotuję go zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na błyskawiczny, ale pożywny i smaczny obiad, lunch lub kolację. Do sosu ugotuj swój ulubiony makaron, osobiście polecam penne lub paccheri, czyli grube, krótkie rurki, które doskonale łączą się z każdym sosem i wyglądają bardzo ładnie, jak z prawdziwej, włoskiej restauracji. Każdą porcję makaronu podsmażam z sosem na patelni, aby rurki były jeszcze smaczniejsze.Jeśli również jesteś miłośnikiem włoskiej kuchni i lubisz proste i szybkie dania- tu poznasz przepis na domowe pesto bazyliowe, idealne do makaronów, mięs i sałatek w prawdziwie włoskim stylu.

Surówka z czerwonej kapusty do słoików
31.01.2022 01:00 Surówka z czerwonej kapusty do słoików na całą zimę

Surówka z czerwonej kapusty do słoików to świetny dodatek do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty świetnie smakuje z roladkami, schabowym, kurczakiem, pieczoną rybą, a dzięki pasteryzacji możesz cieszyć się jej świeżością i smakiem przez wiele miesięcy. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty do słoików.Surówka z czerwonej kapusty do słoików to prosta i wyjątkowo smaczna surówka, która dzięki aromatycznej zalewie i pasteryzacji zachowuje swoją świeżość i smak przez wiele miesięcy. Po surówkę sięgam za każdym razem, kiedy chcę przygotować smaczny obiad dla najbliższych.Surówka z kapusty czerwonej to wyśmienity dodatek do zrazów i bitek wołowych, kurczaka, kotletów schabowych. Surówka smakuje równie dobrze z pieczonymi i smażonymi rybami, często dodaję ją również do kopytek. Kopytka podsmażone na maśle z cebulką i podane z kapustą czerwoną smakują genialnie. Aby surówka miała idealny smak, a sama kapusta była chrupiąca, zalej poszatkowane liście zalewą i odstaw na 24 godziny, co jakiś czas mieszając. Nie gotuj kapusty na drugi dzień, surową przełóż do słoików, zalej zalewą z sokiem i pasteryzuj. Do słoików przygotuj również surówkę węgierską, czyli surówkę z papryki, cebuli i czosnku w aromatycznej zalewie. Surówka jest idealna do obiadu w zimowe dni.

Cepeliny okraszone boczkiem
31.01.2022 01:00 Kultowa, zachwycająca receptura na cepeliny okraszone boczkiem

Cepeliny, znane również jako kartacze, są pysznym daniem kuchni kresowej, które skusi wielu smakoszy. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt potrafi zachwycić. Okraście kluski boczkiem i cebulką, a nikt im się nie oprze. Kultowe potrawy z ziemniaków takie jak kluski szare czy placki ziemniaczane mają wielu zwolenników. Tym razem prezentujemy wam cepeliny. Dowiedzcie się jak zrobić to wyśmienite regionalne danie, popularne szczególnie na wschodzie Polski.

Kotlety z kapusty włoskiej siostry Anastazji
31.01.2022 01:00 Zachwyt w każdym kęsie - kotlety z kapusty według receptury siostry Anastazji

Szukacie oryginalnego pomysłu na warzywne kotlety? Spróbujcie zrobić je z kapusty włoskiej. Receptura siostry Anastazji pozwoli wam przygotować doskonały obiad bez grama mięsa. Skusicie się? Siostra Anastazja przygotowuje dania bogate w smaki. Wystarczy wspomnieć jej przepis na sałatkę jarzynową czy kotlety schabowe. Tym razem zdradzamy wam nietypowy sposób na przyrządzenie kapusty włoskiej. Kotlety wykonane z tego warzywa z dodatkiem sera zachwycą nawet mięsożerców.

Pieczony kark wołowy w towarzystwie warzyw
31.01.2022 01:00 Soczysty, pieczony kark wołowy w towarzystwie warzyw

Pieczony kark wołowy w całości z warzywami to doskonały pomysł na obiad. Miękkie mięso w aromatycznej marynacie, podane z warzywami pieczonymi to danie, które zachwyci każdego swoim doskonałym smakiem i apetycznym wyglądem. Sprawdź, jak zrobić pieczony kark wołowy w towarzystwie warzyw.Pieczony kark wołowy w całości to jedno z bardziej aromatycznych mięs. Aby uzyskać najlepszy smak, zamarynuj karczek w ziołach dzień przed pieczeniem. Wołowina, która najdzie aromatem czosnku, cząbru, tymianku i liści laurowych będzie smakować wybornie.Karczek w towarzystwie warzyw to proste danie, które w całości zapieczesz w piekarniku. Pieczona marchew, pietruszka, bataty, czosnek i cebula będą idealnie pasować do wołowiny i doskonale uzupełnią całe danie. Piecznie karczku dzielę na dwa etapy: na początku całe danie piekę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, na ostatnie 15 minut pieczenia zdejmuję pokrywę, aby mięso i warzywa zyskały lekko chrupiącą skórkę i dobrze się podpiekły. Warzywa pieczone to świetny dodatek nie tylko do wołowiny- kurczak zapieczony z warzywami smakuje równie dobrze. Jeśli masz ochotę na rybny obiad- tu poznasz przepis na zdrową, pieczoną rybę z brokułem i papryką, idealną na obiad i kolację.

Rosół
30.01.2022 01:00 W jaki sposób zamrozić rosół?

Rosół jest niedzielną klasyką - zupą, którą w Polskich domach zazwyczaj przygotowuje się właśnie na koniec tygodnia. Czasami bulionu jest zbyt dużo, aby zjeść go od razu, wtedy z pomocą przychodzi mrożenie. Zamrażanie rosołu jest czynnością bardzo prostą, trzeba jednak wybrać do tego odpowiednie pojemniki, co wyjaśniamy poniżej. Ugotowanie rosołu w ogromnym garnku zwykle kończy się uzyskaniem wielu litrów zupy, na które nie ma żadnego pomysłu. Oczywiście wylanie nadwyżki nie jest brane pod uwagę, dlatego najwygodniej jest ją zamrozić. W czasie przygotowywania porcji bulionu do zamrożenia trzeba zachować kilka zasad bezpieczeństwa, aby nie zniszczyć zarówno samego rosołu, jak i reszty produktów znajdujących się wewnątrz zamrażarnika.

Soczyste kotlety mielone
30.01.2022 01:00 Soczyste kotlety mielone z musztardą i śmietaną

Marzą wam się wyjątkowe w smaku i cudownie soczyste kotlety mielone? Do mięsa dodajcie musztardy i śmietany, a właśnie takie uzyskacie. Przepis jest prosty, a efekty zaskoczą nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie? Mielone z dodatkami to doskonały pomysł na odświeżenie kulinarnej klasyki. Z pewnością wypróbowaliście już przepisy na te kotlety z pieczarkami czy żółtym serem. Dodając do mięsa musztardy i śmietany, także wzbogacicie ich smak. Jednocześnie korzystnie wpłyniecie na konsystencję mielonych. Sprawdźcie ten patent koniecznie.

Zupa gulaszowa Karola Okrasy
30.01.2022 01:00 Niezwykły przepis Karola Okrasy na zupę gulaszową z dodatkiem pieczonej papryki

Zupa gulaszowa idealnie sprawdza się w zimną pogodę, kiedy jedyne, o czym się myśli, to zjedzenie czegoś rozgrzewającego i sycącego. Karol Okrasa opracował własny przepis na to klasyczne węgierskie danie, do którego dorzuca pieczoną paprykę. Tak przygotowane warzywo nadaje zupie pysznej słodyczy i lekko dymny aromat. Zupa gulaszowa jest wyjątkowo prostym w przygotowaniu daniem, który nie wymaga od gotującego zbyt dużo pracy. Trzeba oczywiście jednak dobrze kontrolować temperaturę, szczególnie podczas smażenia wszystkich składników - nawet niewielka ilość spalenizny zniszczy smak całej potrawy. Karol Okrasa do swojej zupy dorzuca pieczoną paprykę, a także odrobinę skórki cytrynowej. Papryka po upieczeniu jest jeszcze słodsza, co doskonale podkreśla słoność całego dania, z kolei skórka przełamuje wszystko orzeźwieniem.

Wyborne ozory w sosie chrzanowym
30.01.2022 01:00 Jak zrobić miękkie i delikatne ozorki w sosie chrzanowym?

Mięso w sosie chrzanowym smakuje doskonale. Przyrządźcie w nim ozorki, a na długo zapamiętacie taki obiad. Sekretem delikatności tego specjału jest długie gotowanie, które pozwala pozbawić mięso niejadalnych fragmentów. Sprawdźcie nasz przepis. Ozorów nie ugotujecie w pięć minut. By dobrze smakowały, muszą spędzić w wywarze przynajmniej godzinę. Dopiero wtedy będzie można usunąć z nich skórkę, która potrafi utrudnić rozkoszowanie się potrawą. Jeśli macie czas, zdecydowanie warto je przyrządzić.

Schabowy na patelni
29.01.2022 01:00 Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów schabowych?

Panierka od schabowych znowu odpadła? Koniecznie sprawdźcie, czy nie popełniliście któregoś z podstawowych błędów. Przyrządzenie tych kotletów wcale nie jest tak prostą czynnością, jak mogłoby się wydawać. Na szczęście są triki, które pomogą wam uzyskać panierkę idealną. Należy również wystrzegać się błędów. Jednym z nich jest panierowanie kotletów na długo przed rozpoczęciem smażenia. Przyczyną odpadania panieru jest nadmierna wilgoć. Bułka tarta doskonale wchłania płyny. Wciągnie więc zarówno wodę, która pozostanie na kotlecie po umyciu mięsa, jak i tę zawartą w marynacie. O tym, że mięsa lepiej jest nie myć, już wspominaliśmy. Jak jednak uchronić je przed zgromadzeniem wilgoci z innych źródeł?

Zupa jarzynowa z kapustą
29.01.2022 01:00 Zaskakująca zupa jarzynowa z kapustą

Zupa jarzynowa z kapustą to doskonały pomysł na pożywny i zdrowy, rodzinny obiad. Zupa gotowana na wywarze mięsno- warzywnym jest pyszna i bardzo aromatyczna. Jarzynowa z kapustą to jedna z lepszych wersji zupy warzywnej. Poznaj przepis na zupę jarzynową z kapustą.Zupa jarzynowa to prawdziwa bomba witaminowa na talerzu. Jest lekka, świeża, aromatyczna, ponad to wzmacnia i rozgrzewa organizm, a także dostarcza wielu cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Zupa na wywarze z kurczaka i włoszczyzny ma również doskonały smak i pięknie pachnie już podczas gotowania. Gotowanie doskonałej zupy z warzyw podziel na kilka etapów, aby mieć pewność, że wszystkie składniki będą miękkie i oddadzą cały swój smak. Do zupy, oprócz kapusty, kurczaka i włoszczyzny, dodaj jeszcze ziemniaki, paprykę czerwoną, posiekaną natkę pietruszki i różyczki kalafiora. Tak przygotowana zupa błyskawicznie zniknie z talerzy.Zupą idealną na zimę jest również rosół i tradycyjna ogórkowa. Zupy doskonale wzmacniają i rozgrzewają i są doskonałymi daniami naszej kuchni.

Naleśniki na jogurcie
29.01.2022 01:00 Przepis na delikatne naleśniki na jogurcie

Naleśniki należą do klasyków polskiej kuchni. Sposobów ich przygotowania jest naprawdę dużo, a każdy pozwala osiągnąć nieco inny efekt. Tym razem proponujemy wam smaczną wersję z dodatkiem jogurtu. Wystarczy jedna szklanka, by naleśniki zachwyciły swoją delikatnością. Spróbujcie koniecznie. Niedawno zdradziliśmy wam jak zrobić naleśniki na maślance. Podpowiadaliśmy też jakie modyfikacje wprowadzić, by uzyskać z nich idealną bazę do wytrawnych krokietów. Czas na lekką recepturę, w której pierwsze skrzypce gra jogurt. Dajcie się zaskoczyć ich subtelnym smakiem.

Kiedy dodać warzywa do rosołu?
28.01.2022 01:00 W którym momencie należy dodać warzywa do rosołu?

Rosół jest jedną z najczęściej pojawiających się w polskich domach zup. Choć jego przygotowanie nie jest skomplikowane, bardzo istotna jest kolejność wykonywanych czynności. Nie możemy bowiem po prostu wrzucić składników do wody i długo zupy gotować. Warzywa należy dodać w innym momencie niż mięso. Klasyczną zupę można przygotować w wielu wersjach. Niektórzy eksperymentują z nietypowymi dodatkami takimi jak ostra papryka czy grzyby, podczas gdy inni sięgają po egzotyczne dodatki np. imbir czy sos sojowy. Dodatki jednak zejdą na dalszy plan, gdy popełnimy podstawowy błąd — dodamy warzywa zbyt wcześnie.

Jak przygotować pieczony udziec wołowy?
28.01.2022 01:00 Jak przygotować pieczony udziec wołowy?

Udziec wołowy pieczony to doskonały pomysł na obiad. Wołowina marynowana dobę w przyprawach i ziołach nabiera genialnego smaku, a pieczona w piwie przez 4 godziny jest idealnie miękka i soczysta. Jak przygotować pieczony udziec wołowy?Udziec wołowy pieczony to niezwykle soczyste i delikatne mięso, które dzięki bogatej marynacie i pieczeniu w piwie nabiera doskonałego smaku i jest tak miękkie, że aż rozpływa się w ustach. Pieczona wołowina to pomysł zarówno na rodzinny obiad, jak i wykwintne danie świąteczne i większe uroczystości.Wołowina jest mięsem, które musi być idealne świeże, aby było smaczne. Zawsze wybieraj różowe mięso, delikatne przerosty tłuszczu też są potrzebne, ponieważ są nośnikiem smaku. Wołowina, która ma blady kolor lub miejscami jest żółta nie nadaje się do spożycia. Do udźca wołowego pieczonego podaj pieczone ziemniaki z ziołami lub puree. Mięso doskonale smakuje również w towarzystwie chrzanu i żurawiny. Do udźca podaj blanszowane warzywa, fasolkę szparagową z czosnkiem lub lekką surówkę. Świetną pieczeń przygotujesz również z wieprzowiny- tu poznasz przepis na pieczeń wieprzową, idealną na obiad.

Wołowina po chińsku
28.01.2022 01:00 Obłędna wołowina po chińsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Wołowina po chińsku to prosty przepis na wyśmienite, chińskie danie stir- fry. Mięso smażone w woku z warzywami i specjalną marynatą ma doskonały smak, jest idealnie usmażone i chrupiące. Poznaj przepis na wołowinę po chińsku.Strir- fry to tradycyjna metoda smażenia w woku, czyli głębokiej, żeliwnej patelni. Wszystkie składniki dań stir- fry smażone są kilka minut w bardzo wysokiej temperaturze, co nadaje im niepowtarzalnego smaku i niezwykłej chrupkości.Sekretem idealnej wołowiny po chińsku jest marynowanie jej w imbirze, sosie sojowym i innych składnikach przez minimum 6 godzin, dzięki czemu zyskuje doskonały smak. Sama marynata podczas obróbki termicznej gęstnieje w woku, tworząc wyraźny sos.Wołowinę po chińsku z warzywami podaj z ugotowanym na sypko ryżem białym, sezamem i szczypiorkiem, dzięki czemu danie będzie wyglądać i smakować jak z chińskiej restauracji. W tym artykule dowiesz się, jak ugotować ryż na sypko do orientalnych potraw.Kuchnia Dalekiego Wschodu słynie z potraw przygotowywanych w woku- tu poznasz przepis na makaron chow mein z wołowiną, idealna na pożywny i aromatyczny obiad. Jeśli masz ochotę na doskonały bulion w japońskim stylu- tu poznasz przepis na japoński ramen, lepszego nie jadłeś.

schab z morelami
28.01.2022 01:00 Cudownie soczysty pieczony schab nadziewany suszonymi morelami

Lubisz połączenie mięsa z owocami? Jeśli tak, możesz przygotować pieczony schab nadziewany suszonymi morelami. Wychodzi cudownie soczysty, słodkawy. Wygląda bardzo apetycznie, doskonale prezentuje się na półmisku. Możesz go podać na ciepło na obiad lub po schłodzeniu, jako wędlinę. Pieczony schab pojawia się niemal na każdym świątecznym stole. By uatrakcyjnić jego smak i wygląd, zwykle faszeruje się go owocami. Zresztą owoce doskonale komponują się z tym delikatnym mięsem. Najczęściej schab nadziewa się suszonymi śliwkami lub suszonymi morelami. I trzeba przyznać, że te ostatnie dodają mu bardzo apetycznego wyglądu.

Zupa brokułowo- serowa
28.01.2022 01:00 Idealna na zimowy obiad zupa brokułowo- serowa

Zupa brokuło- serowa to pomysł na szybką i pożywną zupę, idealną w chłodne, zimowe dni. Zupa jest gęsta i bardzo aromatyczna, a korzeń i natka pietruszki nadają jej delikatnej ostrości. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę brokułowo- serową.Zupa brokułowo- serowa to pyszny, aromatyczny krem z wyczuwalną nutą pietruszki. Zupę z brokuła i cheddara ugotuj na bulionie warzywnym, aby danie miało pełny, warzywny smak. Do zupy możesz również przygotować grzanki ziołowe lub podać krem z groszkiem ptysiowym.Cheddar to jednej z bardziej wyraźnych w smaku, twardych serów żółtych, z którego przygotujesz wiele wyśmienitych potraw, w tym zupę brokułowo- serową. Cheddar doskonale sprawdzi się również do zapiekanek makaronowych i sosów.Jeśli masz ochotę na szybką zupę serową- tu poznasz przepis na zupę z serków topionych, czyli ekspresowe danie dla całej rodziny.

Schabowe w panierce z krakersów
27.01.2022 01:00 Schabowy w wybornej panierce z krakersów aż ślinka cieknie

Znudziła wam się tradycyjna panierka z bułki tartej? Zastąpcie ją pokruszonymi solonymi krakersami. Schabowe obtoczone w delikatnie chrupiących wytrawnych ciastkach będą pyszne jak nigdy wcześniej. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Któż nie lubi dobrze przyrządzanych schabowych? Podpowiadaliśmy już jak przyrządzić je w piwnej marynacie czy maślance. Tym razem zdradzamy smaczny sposób na przyrządzenie ich w wyjątkowej panierce z popularnych wytrawnych ciastek. Skusicie się?

Słodka babcina pomidorowa na talerzu
27.01.2022 01:00 Sekretna receptura na słodziutką, babciną pomidorówkę

Dobra pomidorowa skradnie serce każdego smakosza. Nasze babcie znały sposób, by zawsze się udała. Sekretem ich sukcesu był dodatek cukru, który pozwala wydobyć pyszny smak tego warzywa. Wystarczy łyżeczka, by poczuć różnicę. Sprawdźcie koniecznie. Podpowiadaliśmy już jak przygotować wyjątkową pomidorówkę z ziołami prowansalskimi i jak tę klasyczną zupę przyrządzić w wersji orientalnej z dodatkiem mleka kokosowego. Tym razem zdradzamy recepturę na babciną pomidorową, który zawsze się udaje.

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
27.01.2022 01:00 Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów z dodatkiem pieczarek, pietruszki i rozmarynu to pyszne i niezwykle aromatyczne danie obiadowe. Mięso duszone z grzybami jest miękkie i nabiera doskonałego smaku. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym.Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to smaczne, aromatyczne danie jednogarnkowe, które przygotujesz w godzinę. Do sosu możesz wykorzystać jeden rodzaj grzybów leśnych lub pomieszać kilka gatunków, aby urozmaicić smak. Danie koniecznie dopraw natką pietruszki i świeżym rozmarynem.Do polędwiczek w sosie świetnie pasuje kasza gryczana biała lub bulgur. Mięso równie dobrze smakuje podane z ziemniakami tłuczonymi lub puree z dodatkiem czosnku. Dodania możesz również przygotować warzywa na parze lub blanszowane. Polędwiczki przygotujesz na wiele sposobów- jednym z najsmaczniejszych są polędwiczki w sosie śliwkowym. Suszone śliwki rewelacyjnie łączą się z wieprzowiną, dzięki czemu ugotujesz wyśmienity obiad dla całej rodziny.

Sos truskawkowy do pyz
27.01.2022 01:00 Słodki i przepyszny sos truskawkowy do pyz

Sos truskawkowy do pyz to pyszny, owocowy sos z dodatkiem wanilii i jogurtu naturalnego. Sos jest słodki, orzeźwiający i kremowy jednocześnie, jest przepyszny. Polej nim pyzy, a obiad ekspresowo zniknie z talerzy. Poznaj przepis na sos truskawkowy do pyz, dzieci i dorośli go uwielbiają.Druga połowa czerwca to najlepszy czas w roku, wtedy też możemy cieszyć się najlepszymi, polnymi owocami, czyli truskawkami. Sezon na truskawki jest niestety krótki, dlatego też wykorzystaj go jak najlepiej i przygotuj z owocami pyszne dania i desery dla całej rodziny.Sos do pyz ziemniaczanych jest przepysznym uzupełnieniem dania. Delikatne kluseczki oblane owocowo- jogurtowym sosem z wyczuwalną nutą wanilii to jedno z moich ulubionych, letnich obiadów. Kochają je wszyscy, niezależnie od wieku. Sos truskawkowy wykorzystasz również do pierogów na słodko, pampuchów, czyli klusek na parze, knedli, polejesz nim ryż i makaron. Sos ma tak świetny smak, że będziesz musiał pilnować, aby nikt nie podjadał przed obiadem.Z truskawek przygotujesz również wyśmienite ciasta- tu poznasz przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami i śmietaną. Ciasto to absolutny hit wakacyjny, który gości na moim stole w każdy weekend, kiedy tylko jest sezon na najlepsze owoce świata.

Zupa borowikowa z makaronem
27.01.2022 01:00 Pyszna i sycąca zupa borowikowa z makaronem

Zupa borowikowa to pomysł na pyszną i prostą zupę, idealną na obiad lub kolację na ciepło. Danie ma mocno grzybowy smak i aromat, jest również bardzo pożywne. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę borowikową z makaronem. Pierwsze borowiki pojawiają się w naszych lasach już pod koniec lipca, sezon trwa aż do końca listopada, dlatego też warto z niego skorzystać i przygotować wyśmienite zupy i dania na bazie tych wyjątkowych i zdrowych grzybów.Zupa borowikowa z dodatkiem suszonych grzybów leśnych jest bardzo aromatycznym daniem. Wywar jest ciemny, wyraźny w smaku, jest mocno grzybowy. Smak borowików podkreślisz jeszcze bardziej, kiedy całe danie oprószysz świeżą natką pietruszki, która doskonale łączy się z każdym rodzajem grzybów.Do zupy grzybowej ugotuj swój ulubiony makaron, mogą być nitki do rosołu, połamany makaron spaghetti, świderki, kokardki muszelki. Wodę z suszonych grzybów wykorzystaj do duszenia warzyw i przygotowania wywaru, woda jest bardzo aromatyczna i ma grzybowy smak.Z borowików przygotujesz również wyśmienity sos do mięsa- tu poznasz przepis na schab w sosie borowikowym, idealny na pożywny i smaczny obiad.

Sos z cukinii do słoików
27.01.2022 01:00 Prosty i smaczny sos z cukinii do słoików

Sos z cukinii do słoików to świetny sposób na pyszny i lekki sos, który zachowa swoją świeżość i smak przez wiele miesięcy. Sos z cukinii wykorzystasz między innymi do polania makaronu, ryżu. Sos świetnie łączy się również z kurczakiem i indykiem. Poznaj przepis na wyśmienity sos z cukinii do słoików. Sos z cukinii to jeden z lepszych sosów do makaronu, ryżu i dań z drobiem. Cukinia duszona z papryką, czosnkiem, cebulą i passatą pomidorową tworzy rewelacyjny, gęsty i mocno warzywny sos, który posmakuje nawet największym mięsożercom.Sos z cukinii do słoików to duże ułatwienie w kuchni. Dzięki pasteryzacji i zalewie octowo-cukrowej, sos zachowuje swój smak i przede wszystkim świeżość przez wiele miesięcy. Sos jest wprost idealny na błyskawiczny obiad, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie, wystarczy, że ugotujesz makaron lub ryż i sięgniesz do spiżarni po słoiczek. Przygotuj równie pyszny sos do słoików z czerwonej papryki, ma uniwersalne zastosowanie w kuchni, podasz go z makaronem, ryżem, mięsem.Jeśli lubisz grzyby leśne- w tym artykule poznasz przepis na bajecznie pyszną pastę z grzybów leśnych, idealna na zimę.