Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Odchudzanie

Odchudzanie

Czego nie jeść na śniadanie?
31.01.2022 01:00 Czego lepiej nie jadać na śniadanie?

Śniadania jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Od jego jakości zależeć może nasze samopoczucie przez cały dzień. Podpowiadamy czego unikać i co zdecydowanie warto włączyć do jadłospisu. Podpowiadaliśmy wam już, kiedy najlepiej zjeść śniadanie. Tym razem na tapet bierzemy produkty, których regularne spożywanie o poranku może przynieść więcej szkody niż pożytku. Sprawdźcie, czy czasem po nie nie sięgacie.

Dlaczego warto jeść mintaja?
03.01.2022 01:00 Dlaczego warto jeść mintaja?

Ryby są istotnym elementem diety. Na naszych stołach często pojawia się mintaj. Czy jednak jest to dobry wybór? Przyglądamy się korzyściom płynącym z włączenia go do diety. Będziecie zaskoczeni. Pisaliśmy już, po jakie ryby z rzek i jezior warto sięgać. Podpowiadaliśmy też jak sprawnie rozmrażać rybne filety. Tym razem przygotowaliśmy krótki poradnik na temat ryby, którą kupić jest równie łatwo co dorsza, pstrąga, łososia czy śledzia — mintaja. Sprawdźcie, dlaczego warto zwrócić na niego szczególną uwagę.

Jedzenie w nocy jest groźne dla zdrowia
10.12.2021 01:00 Dlaczego lepiej nie jadać posiłków w nocy?

Jedzenie nocą często jest krytykowane przez specjalistów od żywienia. Jak wykazały przeprowadzone przez naukowców badania, krytyka jest w pełni uzasadniona, a osoby sięgające po przekąski w porze dedykowanej spoczynkowi, powinny przemyśleć swoje postępowanie. Ryzykują bowiem m.in. zachorowanie na cukrzycę. Pory posiłków, a zwłaszcza obiadu czy kolacji, to temat powracający w dyskusji o odżywianiu. Równie często mówi się, że jedzenie w nocy nie jest zdrowe. Potwierdziły to badania opublikowane w czasopiśmie „Science Advances”. Czego dowiedzieli się naukowcy?

gotowanie na parze
20.10.2021 02:00 Zalety gotowania na parze

Jeśli chcesz odżywiać się zdrowiej, zwróć uwagę na technikę przygotowywania potraw. Porzuć smażenie, wybierz gotowanie, a najlepiej gotowanie na parze. Gdy poznasz, jakie są zalety gotowania na parze, z pewnością często będziesz wybierać tę metodę. Zamiast specjalnego sprzętu możesz wykorzystać sitko lub metalowy durszlak.Potrawy najczęściej smażymy i gotujemy, nieraz też pieczemy. Przy wyborze techniki przyrządzania mięs, ryb czy warzyw kierujemy się przede wszystkim czasem, po jakim będą gotowe, a także ich smakiem. I tu mamy dla was zaskakującą wiadomość — w tych kategoriach przoduje gotowanie na parze. Co prawda na parze nie przygotujemy zupy czy dania jednogarnkowego, za to spokojnie tą metodą ugotujesz warzywa, kasze, ryż, ryby, chude mięso. Na początku stosowania gotowania na parze wiele osób mówi, że tak przygotowane jedzenie jest mało wyraziste. Nic nie stoi na przeszkodzie, by je doprawić. Po ugotowaniu warzywa, mięso czy rybę można oprószyć ulubionymi przyprawami, polać stopionym masłem czy lekkim sosem.

Brokuły na parze - przepis
29.09.2021 02:00 Brokuły na parze - przepis

Brokuły na parze to łatwy w przygotowaniu i zdrowy dodatek do wielu dań. Są delikatne, lekko chrupiące i niezwykle smaczne, a dzięki gotowaniu na parze zachowują swój piękny, zielony kolor. Sprawdź, jak przygotować brokuły na parze, które posmakują nawet największym niejadkom.Brokuły słyną ze swoich antynowotworowych i prozdrowotnych właściwości, powinny być więc spożywane minimum 3 razy w tygodniu. Jak jednak je przygotować, aby nie utraciły bogactwa witamin i minerałów?Brokuły gotowane na parze zachowują swoje właściwości zdrowotne i przede wszystkim są smaczniejsze i bardziej chrupkie niż gotowane w osolonej wodzie.Dzięki gotowaniu na parze łatwiej sprawdzisz miękkość warzyw i unikniesz przegotowania. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są brokuły gotowane al dente.

Jak usmażyć rybę - poradnik krok po kroku
20.09.2021 02:00 Jak usmażyć rybę - poradnik krok po kroku

Ryba jest mięsem uniwersalnym. Doskonale komponuje się z ziemniakami, frytkami, ryżem i warzywami. Dobrze usmażona ryba ma delikatne, soczyste mięso. Chwila nieuwagi może jednak sprawdzić, że potrawa rozpadnie się na patelni, a mięso będzie suche i pozbawione smaku. Poznaj kilka sprawdzonych sposobów na przygotowanie ryby, wprost rozpływającej się w ustach.Ryby są świetną alternatywą dla mięsa. Są zdrowe, smaczne, zmniejszają ilość złego cholesterolu, wzmacniają odporność i opóźniają procesy starzenia. Ryby to również źródło kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwasy te przyczyniają się między innymi do zoptymalizowania pracy serca, zmniejszając ryzyko zawału i udaru. Poprawiają również koncentrację, pamięć i wzmacniają wzrok.

rozbijanie kotletów
08.09.2021 02:00 Czym zastąpić panierkę w potrawach?

Chrupiący schabowy czy chrupiąca smażona ryba z pewnością są smaczne. Niestety, nie są zdrowe. A to właśnie przez smażenie i przez panierkę, które czynią potrawę ciężkostrawną i tuczacą. Dlatego podpowiemy wam czym zastąpić niezdrową panierkę. Smażenie jest niewątpliwie szybką metodą przyrządzania potraw. Ma jednak wady, bo usmażone produkty stają się trudniej strawne, często też powodują bóle brzucha. A gdy jeszcze smażymy je w panierce problem narasta. Panierka chłonie bowiem dużo tłuszczu, rzadko wnosząc do potrawy coś zdrowego. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sok z selera
24.08.2021 02:00 Niezwykłe właściwości i receptura soku z selera

Bez wątpienia sok warzywny jest zdrową propozycją kulinarną, którą warto dodać do swojego codziennego jadłospisu. Na szczególną uwagę zasługuje dodatek w postaci selera naciowego. Okazuje się, że niepozorna roślina skrywa w sobie wiele cennych witamin i minerałów.Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność. Wszystko za sprawą zawartych w nich składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Specjał przygotujesz bez problemów w domowym zaciszu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: